Header

När jag bestämt mig och anslutit mig till PickUp så skickade jag in ansökan om F-skatt och började leta bil till dagiset. Hittade tillslut en bil som jag köpte och började inreda med burar, med stor hjälp av min pappa som hjälpte mig att hitta bil och montera fast burarna. När bilen var klar blevden besiktigad av länsstyrelsen och sen var det bara att börja rulla!
Första hunden fick jag i augusti 2014 och efter det rullade det på med nya hundar och efter nyår så var dagiset fullt! Nu har jag haft mitt företag lite över ett år och trivs jättebra. Nu är det dags att smida planer för framtiden.Mitt mål har varit sen start att ha en egen gård med rasthagar till dagishundarna och att även driva hundpensionat. På listan står nu även att bli hundinstruktör. Ser fram emot åren som kommer!
Måste även tacka min syster som hjälpt till massor med dagiset och promenerat hundarna.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Efter min två-åriga utbildning i Stockholm flyttade jag hemigen och började fundera på hur jag skulle gå tillväga för att starta mitt företag. Den största anledningen till att jag ville starta eget var att det var väldigt svårt att få jobb. Men även för att jag fått så mycket insperation under utbildningen som drev mig framåt. Det var alltså ett mobilt hunddagis jag ville starta, dels för att man inte måste ha en lokal och också för att det ärett nytt spännande koncept som inte är som alla andra traditonella hunddagis.Det föll sig därför naturligt att ansluta sig till PickUp eftersom jag gärna ville ha folk att bolla ideér med, få hjälp vid uppstart då det redan är mycketatt tänka på med eget företag och att vara med i ett växande koncept. Tankarna gick först åt att starta dagiset i Rättvik då jag alltid trivts väldigt bra där, men eftersom det startade ett hunddagis där så kände jag att behovet där inte var så stort och därför valde jag Falun istället. Vilket jag är väldigt glad över då Falun är en vacker stad med mycket fina ställen att promenera på.

Likes

Comments

Till våren ansökte jag till utbildningen igen och kom in. Nukändes det kul och mycket spännande att få flytta hemifrån till en ny stad och träffa nya människor. Jag bodde på internat i ett hus med flera tjejer från min klass och delade rum med en av dom. Under min utbildning hade jag även en jourhund från Portugal vid namn Tobi som var en vinthundsblandning. Han var en supersprallig och underbar valp som sedan fick ett bra hem med massa mark att springa på med sina långa ben och en storasyster som också var vinthund. Det var två riktigt roliga och lärorika år.Det var en mycket bred utbildning och vi hade många intressanta föreläsare.Under utbildningen hade jag såklart praktik på olika hunddagis vilket var kul.Fick lära mig massor återigen. Fick även höra talas om ”ur och skur” dagis och doggywalking som fanns där. Doggywalking innebar att man gick runt och hämtade upp hundar och tog en promenad och sedan gick och lämnade tillbaka dom hemma igen. Ett koncept som fungerar bra i stora städer som Stockholm då folk bor tätt och nära varandra. Dagis med ”ur och skur” tänk är dagis som hämtar upp hundarna med bil inredd med burar och sedan tar med hundarna till en rastgård eller promenad i några timmar för att sedan lämna av dom igen. Det konceptet fastnade jag för och googlade på och hittade ett franschise koncept som heter PickUp hunddagis som jag nu är ansluten till.

Likes

Comments

Nu är hunden inklickad och ska börja lära sig olia tricks och kommandon. Hur gör man?
Principen är precis som när du skulle tränat in ett vanligt moment men istället för att säga ”bra” eller bara ge belöning så klickar du när hunden gör rätt.

Till exempel om du ska lära in ”sitt” kan du göra såhär:
Antingen har du en godis i handen som du för upp ovanför hundens huvud vilket brukar göra att den sätter sig ner(inte för högt upp!) och klickar när hundens rumpa nuddar marken och belönar. Eller så väntar du ut hunden, säger och gör ingenting och när hunden spontant sätter sig ner så klickar du och belönar.Tillslut kommer hunden förstå att det var när den satte sig belöningen kom.

När du vet till 100% att hunden kommer att sätta sig så kandu lägga in kommadot ”sitt”. Säg ”sitt” EN gång, hunden sätter sig, klicka och belöna.

När man använder klicker och ofta väntar ut hunden att göra rätt så får man en hund som bjuder på många beteenden som man kan snappa upp och finslipa till ett tricks till exempel.

Man kan även lära genom att använda en target. En target kan vara din hand, en pinne eller en platta på marken mm. 
Till exempel kan du lära hunden att dutta i din hand och sedan få hunden att följa din hand för att lära den olika rörelser som att gå in till sidan, fot mm.
Med en target stick kan du lära hunden att följa pinnen för att lära den krypa bland annat. Med en target matta(exempelvis ett burklock eller musmatta) kanman lära hunden att sätta en eller båda tassar på beroende på vad för beteende man vill få fram.

​Det är bara fantasin som sätter gränser! Ett tips som jag har är att kolla inKikopup på youtube. Hon har massa bra hundträningstips och insiperande tricks!

Likes

Comments

Är på hundträning på Falu hundsällskap idag och har kört fast totalt. Kom en valp upp för trappen och hälsade glatt på Tyson i början. Jag VET att dom inte ska hälsa på andra hundar men tänkte mest vilken söt valp och det gör väl inget, men tji fick jag! Tyson är total förälskad i valpen och släpper det inte fast vi har varit ute och gått och bara suttit ett tag. Så nu har jag en totalt ofokuserad hund. Inte ens dom lätta tricken han kan klarar han av. Suck!

Note to myself: låt inte andra hundar hälsa på Tyson när ni ska träna!

Likes

Comments

Hade lite tråkigt ikväll och såg att månadens trick på Falu hundsällskap var att gå runt valfritt objekt. Det tricket har jag inte lärt Tyson än så tänkte att det vore lätt att lära in då han redan kan gå runt mig.
Ställde en flaska på golvet och visade runt honom med handen när jag stod nära några gånger och backade sedan bort och pekade på flaskan. Han lärde sig på bara några minuter, duktig kille!
Nu ska jag försöka komma på ett bra kommando att använda och lära in det.

Likes

Comments

Efter gymnasiet så gick det många tankar under sommaren vad man skulle göra, jag sökte jobb på olika arbetsplatser men utan resultat. Började sedan leta utbildningar och hittade en CSN-berättigad yrkeshögskole utbildning i Stockholm på Säbyholm utbildningar med inriktning företagande inom hundbraschen. Jag skickade iväg en sen ansökan och kom in på utbildningen som redan hade gått en vecka. Jag funderade över hur jag ville göra men bestämde mig för att jag inte kände mig redo att kasta mig in i en utbildning så fort så långt hemifrån. Men jag var fast bestämt att jag skulle gå utbildningen nästa år. För att gå utbildningen hade dom ett krav att man skulle ha en egen hund. Eftersom jag velat ha en egen länge så bestämde jag mig för att skaffa en och började leta på blocket. Jag hittade en cavaliertik som jag ringde på, tyvärr var hon redan såld men fick tips om en blandrasuppfödare som också hade valpar ute på blocket nu. Jag kollade annonsen och kontaktade uppfödaren som hade två hanvalpar kvar.Vi bestämde träff och hon kom hem till oss med lilla Cezar som nu heter Tyson. Hela familjen föll såklart för hans charm direkt så han fick stanna. Ett beslut som jag inte ångrar då jag verkligen har fått världens bästa hund och livskamrat!

Likes

Comments

I den här delen ska jag gå igenom hur man klickar in hunden,alltså lära hunden vad en klicker är och när man hör klicket betyder det belöning.

Stå eller sitt avlappnat med hunden och klickern i handen. Klicka – ge godis ungefär tio gånger och tasedan en paus och gör det igen.
När du märker att hunden förstår vad klicket betyder så kan ni gå vidare i träningen och lära in tricks! Du märker kanske att hunden kollar förväntasfullt på dig eller godishanden när klicket kommer.

Viktigt att komma ihåg är att ALLA klick du gör måste följas av en belöning.Annars tappar klickern sitt värde. Så skulle du klicka vid fel tillfälle måste du ge hunden en belöning ändå!

Du kan träna dig att bli mer precis i ditt klickande genom att tillexempel släppa en penna mot golvet och klicka precis när pennan slår i marken.


Har du ingen klicker kan du köpa en genom att klicka på bilden.

Likes

Comments

Ända sen Tyson var liten har han älskat att sova på mina föräldrars tiks rumpa, han gör det än idag när vi åker och hälsar på.

Likes

Comments