I dag e det som vanligt en dag då bakverk och kakor står i centrum
Wienerbrödets dag
Den firas vart år den 22 November som oxå är min sons pappas födelsedag. E nog lite därför som jag ej har tänkt på denna dagen. För man har ju oftast firat födelsedag o då blivit något annat en just Wienerbröd.

Wienerbrödet görs av en deg som påminner om smördeg, men även innehåller jäst. På den degen bakas in 27 lager med fett, vilket ger Wienerbrödet sin härliga sprödhet.

Det e vanligt att just i Danmark man äter den. Vad jag tolkar det som. Och då e den toppad med choklad

Här kommer ett recept hur man gör wienerbröd

Du behöver
50 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 st ägg
0,5 tsk salt
2 msk socker
8 dl vetemjöl
300 g smör

Fyllning
1 sats vaniljkräm
Garnering
Ägg till pensling
1 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här
Wienerbröd
1️⃣Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.

2️⃣Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.

3️⃣Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.

4️⃣Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.

5️⃣Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.

6️⃣Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vet ej vad jag ska börja.
Har haft tandvärk nu i ca 3 veckor. Har varit nere hus tandläkaren och gjort lite små lagningar osv. Men den stora smärtan har enda ej gått över.
Har haft så ont nu dom senaste dagarna att inga värk tabletter har hjälpt
☹️☹️☹️
Senaste trodde då tandläkaren att det e bihålorna som gör ont för jag har ju oxå haft förkylning.
Åker till vårdcentralen i helgen. Vad händer där.
Dom gör grundlig under sökning på mig. Men dom hottar inget som tyder på att ha e sjuk eller något. Men med tanke på att jag har ont vid sidan av tidningen så blir det en liten rönken.
Har enu så så ont att nu e ja på ett sjukhus. Skriker ut smärtan så fattar dom att denna värk e inte att leka med.
Min kära sambo e så snäll men samtidigt orolig för han vet ju inte va han ska göra.
På rönken visade det sig bara en svullnad. Tyda att de e inflammation vid tanden. Men det e helg o tandläkaren e inte öppen. Men får starka smärtlindring plus antibiotika med anledningen av svullnaden.


Ringer i dag tandläkaren. Berättar när jag kommer ditt att ha haft super om att jag fått stoppa i mig starka smärt tabletter för att klara av smärtan.
Dom kollar i munnen. Och knackar lite på dom olika tänderna. En tand jag har lagar det var den som hade fått en inflammation i tanden. Alltså behöver att rotfyllas.
Så de blev att fixa till det värsta nu och sedan återbesök för att fixa till tanden.

Känner mig mörbultad av all smärta som jag haft plus halva kunden e uppblåst o svullen.
Önskar bara att när jag gick för ca 3 v sedan o berättade att ja hade ont vid de stället att de tagit tag i det då en att vänta. För den smärtan mott vad jag har haft vill ja ej beskriva.
Men men. Slutet gott i alla fall förutom dyra kostandet

Likes

Comments

Det finns måna olika typer av horoskop. Inte de roligaste läsningen men tänkte enda berätta om min egen.

Lejonet 23/7–22/8

November inleds stressigt och du känner att du aldrig får tid att stanna upp och tänka efter. Du spinner på i det berömda hamsterhjulet och du har hela tiden en känsla av att du är på fel plats i livet. Det är stora planeter i rörelse just nu och det brukar innebära perioder av förvirring. Att du känner dig lite vilsen är inget konstigt. När de nya positionerna blir mer stabila så kommer pusselbitarna att falla på plats.

Detta är månadens horoskop november

Jag har gjort en egen tatuering på minsta med lejonens tecken ♌️
Är stolt av att bära den på min arm då mycket stämmer överens med lejonens tecken som jag är som person.

Likes

Comments

Snart e det dax för oss att flytta.
Var dag nu måste vi börja packa.
Man har mera saker en vad man tror.
Det fick vi uppleva i dag.
Gjorde en packning av ca 4 lådor i från köket. Oj va mycket fet var. Och då e enda inte allt klart
Men de ska bli skoj den dag vi packar upp dessa alla lådor
😜

Likes

Comments

I dag var vi o besökte vår nya lägenhet som vi flyttar till den 23 nov. Alltså 10 dagar tillsvidare får nycklarna.
Som man längtar.
Sedan aug/sep förra år när vi bestämde vilken lägenhet vi skulle välja har det varit en spånande resa till i dag.

Här kommer några bilder på lägenheten.
Hallen/köket och vardagsrummet.

Hör har vi badrummet.

Vår dörr
Hör ute får man gör det finns till våra gäster så dom känner sig välkomna 😁

Här e vår lilla altan som de sedan kommer komma gräsmatta till våren
Kommer bli min nya hobby att fixa lite snyggt hör ute.

Likes

Comments

Diabetes (Diabetes Mellitus) är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt.


Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Av någon okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.Symptomen visar sig först när 70-80 procent av de insulinproducerande cellerna förstörts. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.De stora urinmängderna beror på att socker utsöndras med urinen genom njurarna och att sockret drar med sig vatten. Törsten är en signal om de stora vätskeförlusterna med urinen. Trötthet och viktförlust beror på allvarliga störningar i ämnesomsättningen som också beror på insulinbristen. Varför immunsystemet, som är till för att försvara kroppen mot infektioner, angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna, vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor, det spekuleras i om virus eller kemikalier kan fungera som den tändande gnista som startar angreppet. Men det finns inget svar på frågan idag.
Alla med typ 1-diabetes. behandlas med insulin.
Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Av någon okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.

Symptomen visar sig först när 70-80 procent av de insulinproducerande cellerna förstörts. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.

De stora urinmängderna beror på att socker utsöndras med urinen genom njurarna och att sockret drar med sig vatten. Törsten är en signal om de stora vätskeförlusterna med urinen. Trötthet och viktförlust beror på allvarliga störningar i ämnesomsättningen som också beror på insulinbrister Varför immunsystemet, som är till för att försvara kroppen mot infektioner, angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna, vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor, det spekuleras i om virus eller kemikalier kan fungera som den tändande gnista som startar angreppet. Men det finns inget svar på frågan idag.


Typ 2-diabetes som är mera ärftligt en typ 1 räknar man med att över en miljon människorov Sverige bär arvsanlaget för att utveckla typ 2-diabetes. Levnadsvanorna anses även spela en viktig roll vid typ 2-diabetes där mat, övervikt och stillasittande har betydelse för uppkomsten. Det betyder att jag e en av dessa.
Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov. Det beror framför allt på två saker.
Dels förmår inte kroppen att svara med ökad insulinproduktion i tillräcklig mängd när blodsockret stiger efter exempelvis en måltid.
Dels är själva vävnadernas förmåga att utnyttja det insulin som finns, nedsatt, vilket innebär att det behövs en större mängd insulin för att "öppna" cellen så att den kan ta emot sockret i blodet.
Många personer som har typ 2-diabetes är överviktiga och fetma är en av orsakerna till att kroppscellerna förlorar sin känslighet för insulin. Överviktiga som inte har typ 2-diabetes förmår att producera så mycket insulin, upp till fem-tio gånger det normala, att blodsockret hålls på normala nivåer trots den nedsatta känsligheten i kroppscellerna. De som har diabetesanlag klarar inte detta, relativ insulinbrist blir följden och blodsockret stiger.
Behandlingen på denna typ 2 är kost, träning samt insulin. Men vilket som passar just dig e väldig individuellt för du kan hålla den i schack.
Min far har insulin som han tar var kväll.

Den 14 november varje år är det ”Världsdiabetesdagen dagen. Den startade av WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes är ej sjukdom som ökar hela tiden i världen.

Vi kommer i år ha en diabetesgala.
Sveriges första TV-gala för diabetes som kommer att direktsänds på Världsdiabetesdagen den 14 november från Grand hotell i Stockholm. Syftet är att samla in så mycket pengar som möjligt till forskningen samt att sprida kunskap om sjukdomen. Galan kommer visas kl 20.00 i TV3, Viafree och Viaplay.

Likes

Comments

Nu i kväll var jag o min älskling på en smakupplevelse på Ikea i Helsingborg. Det är ett event via ikeafamily som jag e medlem i.
Det e lite olika event dom har, allt från att man ska kunna planera sitt drömkök, inredning och smakupplevelse. Men var stad har sina olika event.
Men kan tänka mig att det e lika trevligt i dom andra städerna oxå som det är i Helsingborg 🤩

Litet tipps att alltid bra att ha hemma.
Ikea e ju inte bara ett varuhus med möbler. Dom har så så mycket annat oxå.
En resturang, food market där bank handla hem bra matvaror till en bra kvalitet för Ikea e väldigt måna om att det just ska vara bra kvalitet

Två helt underbara rätter.

Judt denna efterbörden behöver en egen bild och text.
Går ej att beskrivs hur god den e.
Julgodispannacotta med pepparkakdsmulor och lingonsylt

Dessa två medarbetarna var dom som presenterade denna kväll.

Likes

Comments

I kväll har jag och min älskling varit på bio.
Vi gick och se på Borg.

Filmen handlar om Björn Borg hur han formades till att bli den bästa tennis spelaren i världen, om rivalitet, värdskap och glamour.
Handlar oxå väldigt mycket om mötet med den amerikanska supertalangen Jon McEnroe.

Det e normalt ingen film som jag hade tänkt att vilja se. Men älsklingen min e väldigt idrott intresserad och tycker om filmer som har dragning mot drama eller sanning. Så de va trevligt att se den tillsammans med honom. För annars brukar det bli filmer jag vill se 🤩🎬

Här kommer en bild på den riktiga Björn Borg samt han som spelar Björn; Sverrir Gudnason.

Likes

Comments

I dag var det dax för vår årliga halloween på jobb.
Föra året var jag ej utklädd men jag hade kvar min cape från förra årets halloween fest med eliterna så jag passade på att an ända denna och bara sminka mig 👻🎃👻🎃👻🎃👻🎃
Kan utveckla mig med denna cape o fixa mera drakula.

Önskar er en trevlig halloween kväll

Likes

Comments

Blev lite sugen på taco i kväll så de blev taco kyckling till middag till mig o min älskling. 🌮

Måste från o med nu fixa mina tänder. Efter dagens besök hos tandläkaren visade det sig att jag har flera hål och av dessa så e det flera som måste lagas.
Så från och med nu e det munsköljet som ska bli en av dom viktigaste sakerna jag ska göra innan det bli sängen som får mitt besök.
Kommer återkomma med mera info om mina tandläkare besök 😔

Likes

Comments