Header

Utbytesstudent, WA, USA

Lite snabbt om vad som är på gång:
-Tydligen så är det tid för sportlov i Sverige, kul för er! Här går man i skolan till spring break i april.

-Jag åker till Kanada om två veckor, kanske kan tänkas som mitt sportlov... (om man bortser från alla läxor jag kommer att få)

-Igår kväll var det conferences  (typ som utvecklingssamtal men frivilligt) och vi slutade 11 idag tack vare det! Det innebar också att varje lektion var 25-30minuter lång!!

-Jag, och tre andra, har gått vidare till state i en Art show via skolan (jag skickade in 4 bidrag och en av dom gick vidare). På onsdag ska jag vara i Pasco där utställningen är och ta emot ett pris! Jag ser verkligen fram emot det och jag kan inte riktigt fatta att jag faktiskt gick vidare! Det finns så många bra bilder och målningar!!

-Det börjar nästan kännas som om det är vår, förutom att vi fick skrapa is från bilen igår. Det är varmare och solen tittar faktiskt fram!

-Några av mina lärar undrar tydligen om alla svenska elever har "lika bra GPA" som mig. (Till er som undrar har jag förhållandevis enkla klasser och matten är sånt som jag redan jobbat med, så så långe man gör läxorna och pluggar lite kan man hålla upp ett 4.0 GPA) Grejen med mitt schema är att även om vissa klasser kan vara utmanande går de i förhållandevis lugn takt och jag har inga AP eller Honors klasser (som är svårare/snabbare) vilket håller ner mängden läxor. Plus att det är skönt med kryssfrågor på många av proven!

En liten reflektion som avslutning:

Om jag tänker tillbaka till var jag var för ett år sedan minns jag utbytesblogg efter utbytesblogg och mitt huvud var redan i september. Jag kommer ihåg att tankarna vandrade och det var så svårt att hålla koncentrationen på nutiden. Utbytesstudenterna som bloggade kändes som verkligheten och jag undrade hur det kom sig att dom inte kunde hitta mer tid till att göra ett inlägg eller två.
Det intressanta är att jag nu har svårt att hitta tid och energi till att skriva ett inlägg och veckorna rullar på alldeles för fort. Det är faktiskt förhållandevis enkelt att hålla fokus på nutiden och jag njuter av min tid här. Några andra utbytesstudenter skrev ett inlägg med tips till class of '18 (nästa års utbytisar) och de har några fantastiska tips på saker man ska undvika, många av de misstag vi själva gjort. Den absolut viktigaste punkten de tar upp är att uppleva DITT utbytesår. Jag kan någon gång ibland komma på mig själv med att undra hur mitt utbytesår hade sett ut om jag fått en annan placering eller ändrat några av mina beslut. Det som är fantastiskt är att jag inte vill ändra nått. Jag vill vara här i Richland, vara en del av the Bomber Family, ha mina kompisar och uppleva det jag upplever. Innan jag åkte var det svårare att hålla bort de negativa tankarna och det var enkelt att bli avundsjuk på någons placering i Arizona eller California. Jag hade antagligen haft det bra där med, men som en utbytesstudent är du här för att uppleva något nytt. Jag hade aldrig vetat om var Washington state var eller att halva delstaten består av ett ökenlandskap. Det är fantastiskt och det är DITT. Om ni vill läsa det inlägget länkar jag det HÄR. Det är verkligen värt läsningen.

Jag slänger in en bild från en av fotbollsmatcherna i höstas. GO BOMBERS💚💛💚💛 (om någon vill ha en uppdatering av sporter så gick vårt kill basketboll lag vidare till state idag)

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Hej! Nu var det en drygt två veckor sedan jag uppdaterade så det är väl tid igen...

I senaste inlägget skrev jag att vi var i Tacoma för bowlingen. Darby kom på 17de plats som en individ i tävlingen, vilket är riktigt bra med tanke på att det var över 70 personer som tävlade. På lördagen var det dags att åka hem, men innan dess åkte vi tillbaka till bowlinghallen och hejade på Hanford's lag som tävlade. De kom på andraplats om jag kommer ihåg rätt (de har ett riktigt bra lag). Vi hann dock inte se alla deras matcher på lördagen för vi fick väderrapporter från passet som sa att avalange control skulle vara där vid 11.30, så vi begav oss av tidigare för att hinna igenom innan de stänger igen det. Vi hade dock inte tur och precis innan vi kom dit hade passet stängts och vi hamnade i en riktigt lång bilkö som stod helt still... Vi satt där i 2 1/2 timme och väntade... Inte det roligaste som kunde ha hänt, men vi kom hem efter några extra timmar.

Jim och Sabrina hämtade upp mig på skolan när vi kom hem vid 5 tiden. Det bästa med det var att Anne hade ordnat med ett försenat överrasknings födelsedagskalas och hon skickade ut Sabrina vid 4 tiden så att hon kunde decorera och laga mat! Det var så roligt att se Sabrinas ansikte när vi kom hem och hon öppnade dörren till köket och alla hennes kompisar hoppade fram och skrek "happy birthday"!! Hon var verkligen överraskad och de hade en jättehärlig kväll med skratt. Personligen kollade jag på en film med Anne och Jim.

Veckan 6-12 jan började inte med något speciellt. Jag kom tillbaka efter en långhelg och fick höra vad jag behövde komma ikapp med. Inte så mycket bortsett från någon läxa och ett missat test. Jag fick också veta att jag skulle få hjälpa en annan tjej i Yearbook med hennes uppslag (underklass basket). Jag kan ingenting om basket, men det var roligt att intervjua några killar från laget och höra vad de tyckte om det!

Jag hjälpte Sabrina sätta upp några "affischer" om international club och vi har haft våra besök till starbucks. Jag tycker kanske inte att det är det smartaste sättet att spendera pengar, men en kylig morgon är det verkligen guld värt att få en varm kopp kaffe i handen! På torsdagen hade vi återigen snow day. Jag kan inte komma ihåg vad vi gjorde på fredagen, men på lördagen var vi runt i lite olika affärer, till starbucks och till ett ställe som heter mercantile där de har en massa färsk frukt och olika saker (jättegod gelato). På söndagen gjorde lite läxor och på eftermiddagen gjorde jag kladdkaka-muffins  för att ta med till international club. Någon gång under helgen fixade jag till en power point och gick igenom vad jag skulle prata om.

Den senaste veckan började med måndagens skoldag och direkt efter skolan gick jag till international club för att göra iordning allt för presentationen. Det var riktigt lyckat och alla älskade kladdkakorna! Jag pratade om lite allt möjligt, men det bästa var att folk hade en massa  frågor om Sverige och allt som kommer med det!

I tisdags var det alla hjärtans dag här och DET Är STORT. På Walmart och i alla andra affärer är det nallebjörnar, röda/rosa kort, hjärtformat godis och en massa annat grejs för Valentine's day. Jag köpte några kort och några nallebjörnar till mina vänner och familj. Förutom det hade jag köpt en massa godis och saker för att göra små kort till alla i min Yearbook klass där vi hade en Valentine grej där alla gav varandra någon typ av godis och oftast ett litet kort. Under tisdagen gick alla kör-klasser runt på skolan och sjöng sånger till olika personer. De hade sålt val-o-grams hela veckan där folk kunde betala kören 5$ för att kören skulle sjunga för en viss person. Det bästa var att Klarissa hade köpt en till Nina, den nya utbytesstudenten från Tyskland, och hon blev jätteförvånad!! Hon fattade inte att någon hade tänkt på henne och det var höjdpunkten att se hur glad hon blev. När Klarissa köpte det fick hon fylla i ett papper med vem som skulle sjungas för, vilken sång de skulle sjunga, och sedan specifikation (där hon fyllde i "serenade her on one knee"). På kvällen hade vi en familjemiddag med en massa kort och godis. Det var en riktigt bra dag.

I onsdags hade vi, oturligt nog, ännu en snow day eftersom det var ett islager som täckte alla vägar... Det enda som var bra med det var att jag inte gjort alla mina läxor så jag fick en extra dag att göra dom på... Annars så har se berättat att vi kommer få gå till skolan några lördagar i April för att ta igen tiden. Torsdagen hade vi äntligen vårt valentine's party i Yearbook och det var ett väldigt bra kalas! Jag fick en massa söta kort med små "notes" på och alla hade en hel hög med godis på sin bänk.

I fredags var jag med Anne och Jim över till våra grannar där vi pratade ett tag. När vi kom hem halvsov vi alla framför tv'n, men vid 11 tiden fick jag ett meddelande från mamma och jag avslutade kvällen/natten med att prata med henne och Sofie till 1 tiden... I lördags var jag till post kontoret för att posta ett dokument som jag ska få påskrivet för Kanada resan och sedan var jag och Sabrina till ett crépe ställe som nyligen öppnat. Jag åt en crépe med jordgubbar och choklad som var riktigt god. På eftermiddagen åkte jag till min kompis Klarissa och vi pratade i flera timmar innan Anne och Sabrina hämtade upp mig för att kolla på en hockey match. Min IEC hade planerat så att en massa utbytesstudenter med familjer satt på samma ställe och alla möttes upp där och kollade på det lokala laget mot ett lag från Spokane. Det var riktigt roligt!

I söndags gjorde vi inte så mycket, var till affären och jag gjorde lite läxor. Var dock välgigt trött så jag somnade faktiskt vid 9 tiden och fick typ 12 timmars sömn... (hur ofta händer det?!) Idag, måndag, var vi lediga från skolan eftersom det varit president's day (government holiday). Jag började dagen med läxor och lite chores och efter ett tag gjorde jag stretch övningar med Sabrina. Vid 2 tiden åkte vi upp till ett lokalt gym för att få en övebild och prisuppfattning. Sabrina har lite problem med ryggen så vi ska börja gymma för att bygga upp specifika muskelgrupper. Efter det släppte hon av mig vid en frisör och jag klippte av "lite" hår. Det är ganska stort att om man klipper av längre delar av sitt hår så kan man donera det till organisationer som gör peruker för personer som tappar håret pga sjukdom. Jag har velat klippa av lite längre delar av håret för att slippa tyngden och hur varmt det blir. Det slutade med att jag klippte av ~35 cm... Och blev helnöjd!!! Det är skönt och lätt och luftigt och jag älskar det!! De hästsvansar jag klippte av ska jag skicka in till organisationen Wigs for Kids.

Nu ska jag göra mig iordning för skolan imorgon och sen gå och lägga mig! Jag bjuder på en massa bilder här nedanför!

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Jag börjar med förra lördagen. Jag och en italiensk utbytesstudent, Gaia, hade planerat att åka slalom och 7 hämtade hon och hennes vpappa upp mig. Vi åkte till ett ställe som heter Bluewood, ungefär 1.5 timme från Richland. Vi hade en riktigt trevlig bilresa. Naturen är väldigt annorlunda här jämfört med Sverige, platt och öppet. För att komma till backen var vi tvungna att åka upp i bergen (ingen snö annars) och med all skog och snö kändes det nästan som hemma. Det var superhärligt att vara uppe bland barrskog och meterdjup snö! Jag har inte stått på slalom skidor på 2 år, men det var som cykla.

Det var en underbar morgon med strålande solsken, blå himmel och minimalt med vind. Perfekt skidväder. Det fanns två sittliftar och ett tiotal vägar att välja mellan, lagom. Ingen av oss hade åkt skidor tidigare i år och vi tog det lugnt i de enklare backarna. Svarta diamanter var inte riktigt vad vi kände för... Vi var där från 9am till 4pm med en lång lunch pause i mitten. Allt som allt var det en fantastisk dag!!

Vi kom hem på kvällen och söndagen var en slappdag! Julie gjorde kanelpannkakor med en typ av äpplekompott vid sidan om. Hennes specialitet! Förutom det hände inte mycket och vi vilade upp oss efter finals och förberedde oss för en ny termin.

I måndags började andra terminens schema och min första och tredje lektion byttes. Nu har jag US Government först på morgonen och Creative writing istället för speech som tredje. Den här veckan har varit rätt så full den med... I måndags sålde vi annonser för Yearbook och sista lektionen var hela klassen (uppdelad i grupper) runt i Richland och besökte olika företag. Det var riktigt roligt! När jag kom tillbaka var det international club och en utbytesstudent från Taiwan höll en presentation om sitt hemland. Hon gjorde det riktigt bra och om lite mer än en vecka är det min tur. På tal om utbytesstudenter har det börjat en ny tysk tjej som är här för ett halvår. Jag har två lektioner med henne. Förhoppningsvis kommer hon trivas bra!

Förutom det så har det varit min "weekly" vecka i Yearbook. Ett uppslag i vår yearbook är dedikerat till varje vecka och den här veckans uppslag är mitt ansvar. Det innebär att jag skriver en story och har bilder från olika saker som händer den här veckan. Som exempel så kommer jag ta med presentationen om Taiwan och terminsbytet den här veckan.

Jag kommer inte ihåg om jag berättade det förra veckan, men Darby i mitt bowling lag gick vidare till "state". Vår tränare lade in extra träningar för henne den här veckan. I måndags fick jag reda på en hel rad roliga saker. Först fick jag veta att bakgrundskontrollen kommit tillbaka okej för vänner vi har i Kanada, vilket innebär att jag nu kan boka in en resa till Vancouver, Kanada!!!! Lite senare blev det bestämt att min IEC tillsammans med andra representanter har fixar så att alla familjer/utbytesstudenter som vill kan gå på en hockey match den 18de. Sen fick jag också frågan om jag ville åka med och heja på Darby på "state". Jag blev superglad!

I tisdags var jag på träningen och jag och en Hailey, en annan tjej i laget, bowlade tillsammans. Jag börjar bli bättre och jag hade ett "average" av 140 poäng på 4 spel. Rätt okej med tanke på att vi bara hade roligt. Jag hade inte möjlighet att gå i onsdags, men Hailey hade ett spel på 290-nånting poäng (300 är max!!)! Det är samma sak som 12 strikes på rad. Hon är bara "freshman" så hon kommer att gå långt.

Hur som helst, i torsdags morgon åkte jag till skolan som vanligt, men jag behövde inte gå på någon lektion. Det tar ett tag att åka till Tacoma så vi var lediga hela dagen igår och idag. Resan tar 3-4 timmar och vi åkte från Richland vid 9.30 tiden. Det var en riktigt trevlig bilresa. Vi var tre tjejer och sen vår tränare i bilen med mycket samtal, musik och skratt. Vi bor på ett hotell, så jag och de andra två delar rum medan vår tränare bor i rummet bredvid. Det enda jag kan klaga på är kaffet de hade på frukosten för det var riktigt blaskigt, även med amerikanskt mått... Igår hade vi en timmes träning så att Darby skulle få känna på banorna lite. Efteråt åkte vi till ett shoppingcenter och gick runt i affärer och åt middag på Chipotle (riktigt god mat). Vi hade en tidig kväll och en lugn morgon. Jag pratade med mamma och syrran lite innan vi åkte till bowling hallen och nånting nytt jg lärde mig var att om man säger "kan dom" snabbt på svenska låter det dom "kondom" på engelska... Haha, det var det enda som Darby och ShyAnne hade hört av all svenska jag pratade😂😂

Darby började dagen med två spel mellan 190-200 poäng, sen har hon haft två sämre spel runt 140-150 poäng, men förhoppningsvis vänder hon tillbaka det. När det är så många som bowlar blir banorna torrare med timmarna och det sabbar rytmen för alla som har en boll med skruv (curve ball). Det började vid 12 och när jag skriver det här är hon lite mer än 5 pm och de är inne på det 5te spelet. De har 6 spel var och den som har högst "average" vinner.

När vi är klara här kommer vi åka vidare till shoppingcentret igen och sedan tillbaka till hotellet. Imorgon har vi en tidigare morgon för alla lag som gick vidare har "Baker games" imorgon och vi ska heja på Hanford, vilket är ett av de andra high school:en i Richland. Sedan bär det av mot Richland, och jag kommer antagligen gå och ta kort på basketboll matcherna imorgon kväll, samt se när Manon (den franska utbytesstudenten) har senior night för cheerleading! Sedan är det bara söndagen kvar som kommer vara tillägnad till att göra alla läxor jag inte tog med mig till Tacoma...

Nu ska jag se om jag kan ta lite mer bilder av Darby, så vi hörs nån annan gång!

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

OMG! Jag gick nyss ner i köket och på köksbordet låg ett blått paket från Sverige. Jag frågade Julie vem som fått det och när jag lyfte upp det såg jag mitt namn på det! Om det inte är uppenbart så förväntade jag mig inte ett paket, och när jag vänder på det så står Milica som avsändare!!!! Väldigt exalterad nästan river jag upp paketet och Julie, som står bredvid mig, kollar nyfiket över min axel. I det blå paketet finns flera små inslagna saker med lappar det stod "Late birthday present" och "Late birthday gift" på, samt ett kuvert som skulle öppnas efter de andra presenterna. Jag har inte varit såhär uppspelt på länge!!! :D Ingen kan önska sig en bättre bästa vän!!!!

Det största, och bästa, överraskningen av alla var USB stickan med en lapp "Watch Me!!!" med en video ihopsatt av bilder tagna från flera år tillbaka tills i somras innan jag åkte! Jag kan inte sluta le!!!!! (med lite vattniga ögon❤)

Bästa försenade födelsedagspresenten EVER!!!! LOVE YOU!!!


Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Hej,

Nu var det ett tag sedan det blev en uppdatering, men den här veckan har varit rätt hektisk...

I måndags hade vi semester day, vilket betyder att vi var lediga, men eftersom vi haft en massa snow days hade vi en bowling match. Det var vår sista hemma match och vi hade en så kallad "senior night" där man firar alla seniors (de som tar studenten i sommar). I vanliga fall brukar jag vara på vårt JV lag men vår tränare gillar att ha alla seniors på varsity när det är senior night, så jag fick bowla i varsity laget. (Varsity är de som representerar laget och tävlar med sia poäng medan JV spelar men man tävlar inte officiellt)

Det var en roligt match och i mitten hade vi en kort ceremoni där vår tränare sa några ord om alla seniors och vi fick blommor + ta kort med föräldrarna. Det blev lite känslosamt eftersom säsongen har gått så snabbt, men det har varit så otroligt roligt!

Tisdag började skolan (i vanlig tid) och vi har inte haft varken snödag eller försenad start... På grund av alla inställda tävlingar (pga snön), har vi haft bowling matcher måndag till och med torsdag den här veckan. I tisdags åkte vi, i en obekväm gul skolbuss, till Walla Walla och kom hem runt 8... Det var en okej dag. Vi saknade tre tjejer så alla som var där spelade på varsity. Jag tror inte vi hade väldigt bra matcher men vi hade kul. För mig börjar jag bli mer jämn i mina resultat och jag hade 153 och 103 i tisdags (en av spelen var iaf okej). I onsdags var vi i Pasco och jag hade två mer jämna spel (på varsity igen). Tror jag hade 140 något och 120-ish...

Igår, torsdag, var vi i Pasco igen, men den här gången var det districts. Man kan nog jämföra det med ligor som sedan leder upp till kval-matcher? Hur som helst, de tidigare matcherna har varit mer för att träna, jobba som ett lag, och tävla med motståndarna. På districts är det dagsresultatet som tar legat vidare till state. Vår "rivalskola" Hanford har ett riktigt bra lag och dom vann hela alltet. De hade 4 personer på första-, andra-, tredje-, och fjärdeplats och deras lag vann av skolorna. En av våra tjejer kom på delad fjärdeplats och en på åttonde plats. Det är svårt att hålla upp energin när man spelar tre vanliga "spel" och sedan 7 "Baker games" (har ingen aning om vad bowling termerna är på svenska). Jag och en tjej till var reserver så vi spelade med de andra reserverna på en separat bana, bara för att hålla igång. Jag fick 161 och 159, vilket är rätt nära mitt personbästa på 164 så jag var nöjd (synd bara att det inte räknas i nån tävling). Det var en rolig men lång kväll och vi kom hem 8.30, så det var bara att gå och lägga sig.

Förutom all tid som gått åt till bowlingen har det varit lite stressigt med semester Finals. Det är lite som nationella proven i sverige, bara det att alla lärare gör sina egna prov på vad vi jobbat med under terminen. Paniken inför dom är dock liknande som för nationella... Vi skulle ha haft dom torsdag och fredag förra veckan, MEN pga alla snow days så sköt de fram dem till den här veckan istället. För finals har vi 1 1/2 timmes lektioner och 3 lektioner per dag. Igår hade jag Photography 1, speech och Pre-Calculus. Matten var multiple choice för det mesta vilket gjorde det superenkelt och i Photography hade vi inga finals. I speech höll alla ett commencement speech (graduations tal???) med varierande kvalitet, men det var skönt att det inte var så svårt. Idag hade jag bara US history med en presentation om the Great Depression (vet inte vad man kallar det på svenska (den stora deprissionen???). Annars så har jag American Literature där vi gjorde en utvärdering av första terminen och i Yearbook har jag en utvärdering att göra, easy!

Imorgon ska jag åka med en annan utbytesstudent till en slalom anläggning ca 2 timmar från Richland. Jag är väldigt exalterad över det! Hon är från Italien och jag tror vi är på samma nivå så det ska bli super roligt!! Nu ska jag snart gå på lunch, men jag uppdaterar senare med bilder från skidåkningen!

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Det här inlägget lägger jag upp som en ambassadör för EF. Det finns information om varför jag vile bli en utbytesstudent, lite om hur jag har det samt information för er som är intresserade av att själva åka. Jag skrev inlägget på engelska men det finns ensvensk version under bilderna. (En av de många fördelarna med att åka som utbytesstudent. är att din engelska kommer bli så mycket bättre!!)

I can't remember when the thought of becoming an exchange student started to form, but I can explain to you the moment I decided to apply. I was sitting in the car, going home after the summer vacation 2015 (such a long time ago), and talking to my dad about the different organizations there were for high school programs. I talked and talked and talked about the pros and cons, the blogs I'd found from previous exchange students, how the process worked, and what places you could go to. This was the first time I'd talked about it in a serious way, and after setting the thought free it wouldn't go away.

I've always loved to see new things and take on challenges. The way I got familiar with exchange programs was the stories of my mom's exchange in California, and later my cousin's when she went, 2012. The stories triggered my interest and over the years the thought a bit going had come and gone. Though, as soon as I applied for an interview with EF I couldn't forget it, even if I'd wanted to, and when the interview was over I knew I wanted to go. But, there's one thing I never anticipated, and that was how inaccurate my imagination could be.

I sometimes go back and read blog posts I wrote before I arrived in the U.S and I think about how naive and general they were. Sure, the thought of an adventure and experiencing new things was right, but that's how far it goes. There is so much more, in smaller more simplistic ways. Having that first meal with your host family, starting to feel at home in this, from the beginning, strange house, and coming home with a headache the first days of school because you had to process the English. They might not sound like much, but later you realize that those small moments were the things that built up to the unimaginable experience you'll never forget. Those small moments mixed with things like football games, joining a club or sport, getting to know a variety of people, and trying new things on a daily basis.

Last week I filled out some questions about being an exchange student, and one if the questions was: describe your exchange year in one sentence. I answered: "Going through your day not knowing what you're doing, and managing to have a great time while doing it!".
That is one of the hardest questions to answer, because you can't explain it and give it the justice it deserves. You can try to explain the small moments, the things that you don't fully remember but smile at every time you think about, the big things that were interesting at the time but faded away into the shadows of the journey leading to them. Let me give you an example, before I came to my American family, EF had Welcome Days in New York. We spent half a day in NYC, a city known world wide for its architecture and monuments. When I think back on that trip I don't think about he city itself, I think about the people I went around with, the conversation we had on the bus ride there, and the feeling of exploring it together with newly found friends. None of the first thoughts are about the buildings or materialistic things.

I know that it can be hard to imagine a year without friends and family, being away, talking English, missing school, and all the other things that comes with an exchange year. I can tell you that it is worth all the doubt, the homesickness, and the hard times, because the year itself will be filled with uncountable moments that makes it all worth it!

I chose EF as my organization and I haven't regretted it. I love they way they built the application process, starting with an interview with a former exchange student. Even if there's a lot of paperwork to do, I appreciated it because the match they did couldn't have been better. The staff at the local office is supportive and I feel that they treat the students on a personal level. For me it has worked very well and I am happy that I chose EF. I know there's many different options for a variety of countries, but if you're interested doing an exchange in the U.S, Ireland or England, I recommend EF.

If you want to know more about the options you can follow this link for dates about information meetings in Sweden!
 http://www.ef.se/highschool/infomeetings/

Jag kan inte minnas när tanken på att bli utbytesstudent började bildas, men jag kan berätta om ögonblicket jag beslutat att ansöka. Jag satt i bilen, på väg hem efter sommarlovet 2015 (så länge sedan), och pratade med pappa om olika organisationer som hade utbytesprogram. Jag pratade och pratade och pratade om för- och nackdelar, bloggar jag hade hittat från före detta utbytesstudenter, hur processen fungerade och vilka platser du kan åka till. Det var första gången jag pratade om det seriöst och efter att tanken fått fritt spelrum var det omöjligt att glömma den.

Jag har alltid velat se nya saker och anta utmaningar. Min första introduktion till utbytesprogram var berättelser om min mammas utbytesår i Kalifornien, och senare min kusins när hon åkte, 2012. Kort därefter ansökte jag om en intervju med EF. Jag kunde inte sluta tänka på att åka och jag kunde inte ignorera tanken om jag så velat. När intervjun var slut visste jag att jag ville åka. Det finns en sak som jag aldrig förväntat mig, och det var hur felaktig min fantasi skulle kunna vara.

Jag går ibland tillbaka och läser blogginlägg jag skrev innan jag kom till USA, och jag tänker på hur naiva och allmänna förväntningarna var. Visst, tanken på ett äventyr och uppleva nya saker var rätt, men det är i stort sett vad som var rätt. Det är så mycket mer, på enklare sätt. Att ha första lunchen med din värdfamilj, börjar känna sig hemma i huset och att komma hem med en huvudvärk de första dagarna av skolan, eftersom du försökte bearbeta all engelska. Det kanske inte låter som mycket, men du inser snabbt att det är de små stunderna som byggts upp till ofattbara upplevelse du aldrig kommer att glömma.

Förra veckan svarade jag på några frågor om att vara utbytesstudent och en av frågorna var: beskriva ditt utbytesår i en mening. Jag svarade: "Att gå igenom din dag utan att veta vad du gör, och lyckas få en bra tid medan du gör det!".
Det är en av de svåraste frågorna att besvara eftersom du inte kan förklara eller ge den den rättvisa den förtjänar. Du kan försöka förklara de små ögonblicken, de saker som du inte helt kommer ihåg men ler varje gång du tänker på dem. De stora sakerna som var intressant under resans gång, men som bleknar bort i skuggan av resan som leder till dem. Låt mig ge ett exempel, innan jag anlände hos min amerikanska familj hade EF välkomstdagar i New York. Vi tillbringade en halv dag i New York City, en stad känd för sin arkitektur, sina monument och sevärdheter. När jag tänker tillbaka på den resan tänker jag inte på själva staden. Jag tänker på de människor jag gick runt med, samtalet vi hade på bussresa dit och känslan av att utforska NYC tillsammans med nyfunna vänner.

Jag vet att det kan vara svårt att föreställa sig ett år utan vänner och familj, att vara borta, pratar engelska, missa ett år i skolan, och alla andra saker som kommer med ett utbytesår. Jag kan säga att det är värt allt tvivel, all hemlängtan, och de svåra tiderna eftersom själva året kommer att fyllas med oändligt många små stunder som gör allt värt det!

Jag valde EF som min organisation och jag har inte ångrat mig. Jag älskar det sätt de byggde ansökningsprocessen, att börja med en intervju från en tidigare utbytesstudent. Även om det finns en hel del pappersarbete uppskattade jag det eftersom matchningen de gjorde inte kunde ha varit bättre. Personalen på det lokala kontoret är stödjande och jag känner att de behandlar studenterna som individer. För mig har det fungerat bra och jag är väldigt nöjd. Jag vet att det finns många olika alternativ och en hel del olika länder, men om du vill åka till USA, Irland eller England rekommenderar jag EF.

Om du vill veta mer om alternativen kan du följa denna länk till datum om informationsmöten i Sverige!
http://www.ef.se/highschool/infomeetings/

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Jag vet att jag är lite sent ute med en uppdatering om vad som hänt de senaste veckorna, och med att dela någon bild från "the bullriding". Jag laddar upp dom nedanför texten.

För oss började skolan den 4de Januari, här är jullovet två veckor långt. Eftersom vi inte är vana med snö här, och i år har det varit ovanligt mycket snö, började vi med en två timmars försening av skolan. Både onsdagen och torsdagen hade vi bowling tävlingar, onsdag hemma och torsdag i Yakima. Jag märker en ganska stor skillnad i resultaten från att spela flera gånger i veckan. Mitt medelvärde ökar sakta men säkert. På Fredagen åt vi på en restaurang i Kennewick för Sabrinas födelsedag. De hade riktigt bra pulled pork!

Den helgen (en vecka sedan) började det snöa och tvådagars helgen förvandlades till en femdagars helg. Jag hade gjort alla läxor på söndagen (trodde det skulle vara skola på måndagen) så jag hade tre dagar helt fritt. Förra veckan fick jag reda på att jag skulle hjälpa en tjej i min yearbook klass med hennes uppslag och jag arbetade en hel del på det samt mitt uppslag med bowlingen. Om det är en klass jag verkligen uppskattar så är det Yearbook. Man får en blandning av kreativitet när det kommer till att ta bilder och försöka kombinera dom så att sidorna ser bra ut. En annan sida av det är intervjuerna man får göra och de "storys" man får skriva. Sedan får man en chans att se allt som sker på skolan eftersom man tar bilder av olika klubbar, sporter och klasser.

Den här veckan började vi på torsdagen (med en två timmars delay) och på kvällen hade vi en bowlingtävling. Jag fick ett personligt rekord på 164 poäng! I fredags hade vi tyvärr ingen försening men eftersom vi slutar 1.30 på fredagar gjorde det inte så mycket. Vi gick ut och åt på The Red Lobster, min första gång där, och det var bra mat. Min vmamma beställde en frozen margarita och det var det störta drink glaset jag sett! I övrigt så är det Playoff helg för fotbollen och idag spelar the Dallas Cowboys, vilket är ett favoritlag i huset.

Nu ska jag försöka fokusera på lite skolarbete, även om vi är lediga imorgon för Martin Luther King day.

På bilden längst ner till vänster håller tjuren på att kasta av ryttaren (man kan se fötterna på honom)...

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Hej,

Jag insåg att om man läser mitt förra inlägg kan det låta lite ledsamt, så jag vill bara skriva en förklaring till vad som ligger bakom tankarna.

I veckan fick jag reda på att en vän till mina föräldrar hade gått bort innan jul, vilket är svårt att ta in. Även om jag inte var väldigt nära honom är det fortfarande sorgligt att han gått bort och jag kan inte föreställa mig hur det är för hans familj. Vad jag vet är att för mig bekräftade det någonting som hela tiden finns i bakhuvudet när man är borta: att saker och ting förändras utan att vi kan göra någonting åt det eller vara där för att göra någonting. Jag tror det är någonting som alla utbytesstudenter, för att inte tala om alla andra, kan känna igen sig i. En av farhågorna som finns när man bestämmer sig för att flytta långt bort är att någon av ens vänner eller familj kommer att gå bort. Framförallt gå bort utan att man kan komma hem, utan att kunna säga farväl och utan att ha sin familj där som stöd. Har man tur, som jag har haft, har man en helt fantastisk värdfamilj som stöttar en och som kan vara det stödet även om man inte är med sin biologiska familj. Det är någonting som är en stor lättnad, men det tar inte bort all undran om vad som kommer att hända.

Jag måste också förklara att det här är någonting som kommer att påverka oss oavsett vad vi gör, och vi kan inte låta det stoppa oss från att leva våra liv. Vi måste bara vara medvetna om att risken kommer att finnas där och acceptera det. Mitt förra inlägg var en sammanfattning av vad som snurrade runt i mitt huvud när jag fick reda på att han gått bort. Det var inga nya tankar, men de hade en ny kraft. Det är väldigt lätt att förtränga dem när ingenting hänt och man kan intala sig att det inte heller kommer göra det.

För mig är skrivandet ett sätt att hantera mina tankar, och i veckan bestämde jag mig för att lägga upp det på bloggen. Jag vet att det bryter i kontrast mot vad jag brukar skriva, vilket är bra. Jag trivs jättebra här i Richland, i skolan och hemma. Jag fokuserar på allt roligt som händer och det är extremt sällan livet är någonting annat än bra. Men, om jag ska ge en rättvis bild av vad det innebär att vara en utbytesstudent måste jag också skriva om det som finns på andra sidan myntet. På baksidan finns en del hemlängtan, hur mycket beror på personen, farhågor och funderingar. Stunder när allt inte verkar så enkelt, när man hellre skulle haft det som var normalt för ett år sedan.

Precis som jag skrev kan det ibland kännas som om man lever i en fantasi. Att det som händer inte är verkligt, eller att den värld man lämnade pausades och tiden kommer stå still tills man kommer tillbaka. Det är när någonting stort händer som man inser att inget av det är sant. När man lämnade fortsatte allting att förändras, saker sker och du har ingen aning om vad det är som händer. Det är bara så det är. Jag kan inte få tiden att stanna. Jag kan bara förstå att den fortsätter och jag får försöka komma ikapp senare.

Jag hoppas att det ger er en förståelse för vad det är som händer. Jag vet att min familj förstår vad jag tänker, men jag ville bara förklara för er som kanske inte känner mig lika bra, som tror att jag har det svårt eller har väldigt mycket hemlängtan. Jag ska göra en vanlig uppdatering i helgen och försöka komma ihåg vad som hänt de senaste veckorna.

Ha en trevlig helg!

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Sometimes I wonder if it’s all real. If it is just a fantasy that I’m living, a dream, and that I’ll wake up and realize that it was all in my head.

It is easy to be away when you believe that everything is staying the same.
It is easy to think that the world you called home a few months ago, look exactly as the day you left.
It is easy to leave when you believe you’ll be back in a few days.
It is easy to leave when you have loved ones safe.
It is easy to leave when you don’t think about them.
It is easy to live in denial.

It is hard to leave when you think about what the future holds.
It is hard to leave when you see the tears in your loved ones’ eyes.
It is hard to leave when you think about the emptiness you left behind.
It is hard to be away when you hear that things change.

It is hard to be away when they’re having a hard time.
It is hard to be away when you love them so much, but have no way of telling them.
It is hard to be away when all you want is a hug, from the other side of the world.
It is hard to fathom a place without them.
It is hard to think about them being gone.
What’s even harder is to realize that what you had is gone.

When you come back it will never be the same.
When you come back everything will have changed.
When you come back, there’s new memories created.
When you come back, you’ll see there’s more than you that’s changed.

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Var ska jag börja? Efter jul kanske... Måndag förra veckan var vi alla lediga och tog det lugnt hemma, precis som de följande dagarna även om mina vföräldrar jobbade. Två dagar hade jag bowling träning, onsdag och torsdag, vilket inte var något storslaget, men det får en att göra någonting produktivt. Annars så var det mycket slappande tills nyår då vi på nyårsdagen hade biljetter till "the bull riding". Innan dess fixade Julie mitt smink, vilket blev superlyckat, och efter en nyårs "middag" (vid 5-tiden) bar det av mot arenan i Pasco.

Jag har aldrig varit på bull riding förut (heter det tjur-ridning på svenska!?!) och det var kul att gå. Om någon inte vet så går sporten ut på att rida en vild tjur, som är extra uppretade, i åtta sekunder. De blir bedömda av domare och den som får högst poäng vinner. Fast det var inte jättemånga som klarade det och flera vart skadade under kvällen. Det var väldigt roligt men extremt läskigt när man såg hur killarna blev stampade på!!

Imorgon har jag bowling träning igen och på onsdag börjar skolan för oss... Och som min kära syster påpekade: i Sverige börjar dom skolan nästa vecka, bara lite avundsjuk... Men nu måste jag gå. Jag ska försöka ladda upp lite bilder någon gång :)

-Louise

Likes

Comments