Header

Utbytesstudent, WA, USA

Hej på er alla!

Jag ska försöka bli bättre på att göra några inlägg då och då, samt skärpa mig och skriva som på svenska. Som min kära mor påpekade så kan jag behöva öva min svenska lite grann. Väldigt sant! Även om man inte tror det går det extremt snabbt att bli hjärntvättad och fastna för engelskan. Jag kan ha drömmar där jag tror att jag pratar engelska men egentligen pratar svenska, och jag tror att det är för att jag börjat vänja mig vid engelskan så mycket att jag inte tänker på det längre. Det är mer naturligt än att prata svenska!

I veckan har jag inte gjort så mycket, haft en presentation i speech, kollat på the dead poets society och gjort en massa läxor. Jag var och tog bilder av en simtävling i tisdags och av artclub i onsdags. I torsdags var hela familjen till Julies sista volleyball game och igår (fredag) eftermiddag dekorerade vi vår grannes rum för hans 18 års dag, vilket var väldigt roligt men han är nog inte like nöjd... Igårkväll spelade vi ett spel när alla, för en gångs skull, var hemma samtidigt på en fredag. Oftast brukar jag vara på en fotbollsmatch (amerikansk fotboll) men jag, Sabrina och min vmamma idag är på en marchong band and color guard tävling i Pullman var vi tvungna att gå upp så tidigt att jag ville få en tidig kväll. Är dock lite besviken för det var tydligen en riktigt spännande match som vi vann...

Imorse ringde mitt alarm vid 6 och vid 7 satt vi i bilen. Deras första framträdande var vid 11 och det som vi nu väntar på är nästa framträdande vid 5 och sedan prisutdelningen. Hela tävlingen är på WSU (Washington state University) som är ett stort universitet med ett gigantiskt kampus. Så just nu sitter jag i någon lokal med en massa universitetsstudenter och pluggar/kollar mobilen. Det börjar bli lite kallt och ute är det runt 8°C... Tur att det är varmare i Richland!

Den kommande veckan har vi en spirit week. Det innebär att det är fem temadagar som leder upp till en stor fotbollsmatch på fredag. Vi möter Hanford High School, våra rivaler, och vi är inställda på vinst! Det borde inte vara så svårt eftersom vunnit alla våra tidigare matcher och det har inte dom, men man ska ju inte ta någonting för givet. Så varje dag den här veckan är det temadag, så många är hatt, tisdag konstiga strumpor osv. På lördag är det Sadie Hawkins, vilket är som en mindre formell dans med halloween tema, och det är tjejer frågar killar. Jag ska gå med en kille från min speech class. Och om någon mot förmodan  (mamma hmhmh) vill veta hur jag frågade gjorde jag ett kort och gav det tillsammans med en påse "swedish fish" (en godis som inte ens finns i Sverige). Det var en ordlek på engelska så jag lägger upp en bild på kortet istället för at skriva det här.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Hej!
Nu var det ett bra tag sedan jag uppdaterade senast. Jag antar att det var för två veckor sedan så mycket har hänt sedan dess.

Helgen (7-9 oktober) började med en väldigt spännande fotbollsmatch (amerikansk)! Vi vann med 21-20 men det var nära att vi förlorade. Jag skrek så mycket att min röst var helt borta dagen efter. Det plus att jag drog igång lite av en förkylning gjorde att lördagen var lite seg... Vi var dock till en farm utanför Pasco, ca 40 min bilresa, och valde pumpor och lekte i en majsodlinglabyrint, var väldigt härligt även om jag var väldigt trött. På söndagen var det bara att göra alla läxor man inte gjort tidigare och på eftermiddagen var jag, min vmamma och Sabrina till shoppingcentret en sväng innan vi åkte till WinCo och veckohandlade.

Förra veckan var ganska lugn och jag var glad över att inte vara dränkt i läxor. På måndagen hade vi international club och vi pratade om Halloween och gjorde pumpor. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde under skolveckan men på fredagen hade vi en hemmamatch!!! Och vi vann med 64-14!!!
Det var en riktigt rolig kväll och andra halvan av matchen var jag nere vid planen och tog kort på lite allt möjligt.

I lördags var jag hemma och tog det lugnt. På morgonen ringde jag mormor och pratade med henne och min morbror ett tag (kändes konstigt att prata svenska...) och på eftermiddagen gjorde jag kanelbullar! Utan pärlsocker för det går inte att hitta det här... De blev väldigt bra och igår bjöd jag min Yearbook klass på kanelbullar vilket uppskattades :)

I söndags gjorde jag läxor och skypade med min familj och farmor och farfar. Det var roligt att se de, men återigen så var det konstigt att prata svenska. Jag vet inte om jag ska vara orolig eller inte men det är mer naturligt att prata/skriva engelska än svenska... På söndagskvällen hängde jag och Sabrina med till någon ungdomsgrej i kyrkan och lekte med Nurf Guns (leksaksgevär som skjuter skumgummi). Det var rätt trevligt och vi ska kanske åka dit på söndag igen.

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Jag kan inte förstå att det idag var två månader sedan jag landade på Pasco's flygplats och träffade min värdfamilj! När jag tänker tillbaka på den dagen känns det som en evighet sedan och två månader låter som för kort tid för att vara rimlig!

Det är ofattbart hur mycket det är som har hänt under månaderna att jag tror det är en evighet sedan jag kom hit. Det är en positiv sak. Jag hör det inte alltid men det känns som om min engelska har förbättrats avsevärt av att använda det varje dag. Det är en av anledningarna till att jag gjort så många blogginlägg på engelska; det känns normalt. Jag kan till och med höra en amerikansk brytning när jag pratar svenska, även om den försvinner ganska snabbt så tar det ~en halvtimme innan det börjar kännas normalt. När jag pratade med Milica var en mening allt som krävdes för att jag skulle få en brytning på vissa ord! Det är ofattbart, trots varningar från min värdmamma. Snart kommer jag väl börja hitta på ord ;)

Nog om språket. Hur kommer det sig att allt börjar kännas normalt? Det börjar kännas som hemma, på riktigt, inte bara som en plats man ska bo på ett tag. Det är väldigt skönt men underligt när man börjar tänka på det ordentligt. Jag vet inte vad jag ska skriva men jag har kommit till det stadiet att när folk frågar hur jag trivs här måste jag tänka efter, för det är som om folk i Sverige skulle ställa den frågan; ologiskt.

På tal om frågor, en av dom underligaste frågorna jag får med jämna mellanrum är "pratar du svenska flytande?". Neeeeej, jag växte bara upp där och har bott där hela mitt liv! Såklart jag inte kan svenska... Haha allvarligt?! Varför skulle jag inte kunna prata mitt modersmål? Det roligaste är att alla andra utbytesstudenter också får den frågan! Seriöst, folk kan höra brytningen när vi pratar men undrar ändå om vi kan prata ett annat språk...

Någonting jag inte vet om det är bra eller dåligt är att folk inte hör att jag är en utbytesstudent. Det är ganska ofta jag måste säga att jag kommer från Sverige och är en utbytesstudent. Och jag måste repetera det innan dom kollar lite underligt på mig och säger "I thought you had an accent". Om ni vill höra hur det låter när jag pratar kan ni klicka här så kommer ni till skolans Youtube kanal där de har announcements och jag var med i den här veckans avsnitt....

Ha det bra !
-Louise❤

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

So, I'm about to head to bed any minute now, but I wanted to update about a fun thing that happened today. Actually two things...

In school today one of the teachers talked to me and my friends about a character strong theme they have going on. He talked to my friend first and then turned to me and said "You have one of the greatest smiles in the corridors. You always smile and say hi to people!". It totally made my day! And it's fun because I try to look happy and smile towards the people I meet :D

The second thing was that I found a package on the doorstep when I got home. I've been waiting for it for weeks and it finally arrived! In it was 6 (!!) marabou milk chocolate bars (200g) and a beautiful necklace from my family. It was supposed to be a birthday present, just a week and a half late:) The best thing about this beautiful necklace was that I, this very morning, went through my necklaces and thought to myself "I need to get a new long necklace because I only have one...". And in the package there's this perfect long necklace with a "dalahäst" that matches my bracelet I got from my friend before I left. I LOVE THEM!

All that, along with just one homework made for a great Monday. At least as good as they get, considering that I had a speech today. On the bright side I'm done with the speech so I don't need to practice for that any more!

Hope your day was just as good!
-Louise❤

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

I just realized that I never did a post with pictures from homecoming last week, oops...

It was a really great day! At ~5pm three other exchangestudent came over to our place to get ready and eat! We had a fun time just having "girl tome" and fixing hair/makeup/dresses etc. The actual homecoming were between 8-11pm and time ran out fast... We just danced, took some pictures and had a good time! Everything was outside and we had good luck with the weather, we didn't even need the jackets.

I'm just going to put up a bunch of pictures that we took during the night😄

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

I just need to share a weird thing that happened to me today. So in my math class this guy's been asking me what different words are in Swedish, like "teacher", "hello" and so on. Well, today he asked me what gravity is in Swedish, I guess he and a friend were talking about physics, and I totally blanked! You know how you can do that when you're trying to find a word in English, don't you? When you know exactly what you want to say and that you know the word but you just can't find the translation for it. That is exactly what happened to me, the problem was that I couldn't find it in Swedish! I just stared at him for ~10 seconds just trying to tell my brain that "No, gracity is NOT a word in Swedish!"! Eventually I figured it out but it took me way longer than it should have...

I just wanted to tell this while I still remember it. I'm sure this will happen again during the year, but this is the first time I've really had to make an effort in order to come up with the translation!

Enjoy your Friday!
-Louise❤

A very relatable picture!!⬆

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

What does it mean to be an exchangestudent everyday for a year?
It means that you will get the question "how do you like it here?" even after you've been there for so long it starts to feel like home. It means being confused when you aren't sure what language you just spoke in. It means that you will go through everyday feeling like you belong and don't belong there at the same time.

Being an exchangestudent means that you will live in a family that feels like your family and strangers at the same time. It means having difficult conversations when you try to tell a simple story, just because nobody know what family you're talking about. It means that you're confused over how to adress your host parents because you talk about them as mom and dad but it feels strange saying it to them.

Being an exchangestudent is amazing. It means you get to feel at home on the other side of the planet. It means that you will be fluent in two languages, that you get to go through a new school and feel like you belong. It means that you have the privilege of having two families that support you and you will always have a place of home somewhere else.

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Hej!

Den här veckan har varit homecoming-week, också kallad sprit week. Efter att fotbollslaget haft ett antal bortamatcher kommer en hemmamatch som man kallar homecoming och sen har man en aktivitet liknande prom där alla som vill kan gå. Så varje dag den här veckan har vi haft teman.
-Måndag var blackout och man skulle vara klädd i svart
-Tisdag var twin day där man skulle hitta en tvilling och ha samma kläder.
-Onsdag var workout day: träningskläder
-Torsdag, a day in paradise: Hawaii klädsel
-fredag: dress up, tie and dress
homecoming game: blackout

På dom flesta fotbollsmatcherna  har teman även om dom flesta har green and gold ändå. Igår hade jag svarta kläder med en poncho liknande grej jag sydde förra helgen! Den var jättemysif och perfekt i den kyliga vinden  (den är gjord av fleece).

Idag är det homecoming, och i eftermiddag kommer några av mina kompisar över till mig och vi ska bara göra oss i ordning tillsammans innan vi åker till skolan. Jag ska försöka ta en hel del bilder och göra ett inlägg om det. Framförallt efter önskemål från min kära mor. Jag skypade med familj i morse och det var trevligt att höra hur det är där hemma i Sverige!

När det kommer till hemlängtan så har den inte riktigt satt in. Jag märker att jag ibland blir mer känslosam än vanligt om man pratar om ämnen som familj och mor-och farföräldrar men jag tror det är rätt normalt. Det är skönt att det flyter på så bra som det gör och förhoppningsvis kommer det gå bra. Jag vet att om jag behöver prata så har jag en familj här som förstår, vilket är en stor trygghet.
Jag ska försöka uppdatera igen imorgon med lite bilder från kvällen och en bild på klänningen. Jag kom på att jag inte lagt ut en bild på den än...

Jag hade en nästan suicide squad look igår med två färgade tofsar, och ett väldigt grönt och gult ansikte! All färg gick bort i duschen, hade varit lite jobbigt ifall den gröna färgen hade stannat kvar... Jag stod på läktaren med en fransk utbutesstudent och en från Taiwan och den lite mörkare bilden är på mig och Piper, en tjej i yearbook!
-Louise❤

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Det är underligt. Idag fyllde jag arton år och på något sätt känns det som allt borde kännas nytt. Men, det känns samma, lika. Jag är inte någon annan person idag från vad jag var igår, jag kan inte göra så mycket annat även om jag är vuxen enligt lagen. Jag är jag och jag är glad (det blev väldigt mycket jag i den meningen...).

När jag kom ner i köket var det första jag såg en massa dekorationer som hängde i taket och en "happy birthday" banderoll dom hängde över köksbordet. Den enda som fortfarande var hemma var min vmamma och jag fick en stor grattiskram! Igår fick jag även ett grattiskort från farmor och farfar vilket var väldigt sött. Jag tror det här är den första födelsedagen jag inte firat med min familj... Fast min vfamilj räknas till familjen så jag får säga biologiska familj.

Under min första lektion kommer en av mina vänner in (ca 10 min innan vi börjar) med en påse med en heliumballong knuten till den och en party hatt nerpackad tillsammans med en massa godis. Jag är rätt övertygad om att det här är min första födelsedag jag fått en heliumballong på! Jag blev superglad!

Med tanke på att det var min första lektion så har jag burit runt på en påse full med godis och haft en ballong fladdrande efter mig hela dagen. Man får många fler gratulationer på det viset! Det är roligt att så många säger grattis till personer de inte känner!

Under lunchen fick jag ett samtal från min familj i sverige vilket var roligt. Jag blev även indragen i någon typ av lek under lunchrasten (hur nu det gick till vet jag inte riktigt) men det var roligt. Jag fick även godis av min mattelärare eftersom det var min födelsedag, är en grej hon kör med. Kompenserade bara halvt upp för det faktum att vi hade vårt första matteprov idag. Positiva med det är: ingen matteläxa ikväll!

Min sista lektion är Yearbook och när jag kommer in i klassrummet har mina klasskompisar dekorerat en hel bänk med banderoll, ballonger, en skylt och en tårta! Jag fick även "äran" att ha på mig en födelsedagshatt hela den lektionen. Blev lite jobbigt när jag skulle på bussen hem och busschauffören börjar säga att jag inte får ha ballongerna på bussen. Jag trodde jag skulle behöva lämna eller smälla dom men han fick lov att placera dom i bagageutrymmet under bussen. Det var mycket mummel om vad som hände med ballongerna...

Jag fick även en video från min gamla klass där alla sjöng "ja må hon leva". Jag blev jätteglad över det så om ni läser det här: Tack så jättejättemycket!!!❤

Ikväll åt vi hemma med familjen och tog det lugnt, gjorde läxor och inhandlade lite grejer inför homecoming på lördag. Desto mer läxor jag får här desto mer uppskattar jag den svenska skolan! Finns för och nackdelar med allt men jag går mycket hellre till 4 än har så här mycket läxor. Fast det är "part of the experience" så jag ska inte klaga!

Nu måste jag verkligen gå och lägga mig, men tack för alla gratulationer jag fått! Jag lägger till bilder här nere!
-Louise❤

Likes

Comments

Utbytesstudent, WA, USA

Hello dear reader!

This should have came up yesterday but it didn't work...

I'm just messing around a little bit, and as you might have guess this post will be on English. It is simply because my brain confuses me while trying to separate the two languages. I can hear my accent getting stronger if I talk or write Swedish, probably normal, I hope...

Friday night I went to my second, ever, football game! it was an away game and we won with 40-0. Go Bombers! One thing I love about the schools here is the school spirit, the world famous high school spirit. Not only does all the guys in the football team dress up on game-days, but in the student section all the kids are dressed in green and gold, the school colors. Everyone's cheering, screaming and just spending time with friends. I think we have a lot to learn from that!

I'm gonna post some pictures from the game down here. I'm the one with green/yellow hair!

This week is homecoming week, also known as spirit week! That means that every day has its own theme and maybe half the students dress up. On Friday we have a home-game and on Saturday it's homecoming. I'm going with some friends.

Right know focus lies on tomorrow and twin-day. I will try to remember to post some pics from that!! In my yearbook class we're starting to get going and tomorrow I'll go to the girls' swim and dive to take pics of their competition.

I want to show you the stuff everyone's doing for the football games so this weekend there will come some pictures of it all. Again, why don't we do this in Sweden???

-Louise❤

Likes

Comments