Header

En av årets viktigaste dagar är här (jag fyllde ju år för tre dagar sen hehe), den internationella kvinnodagen! Om du inte håller med mig om att kvinnans dag är lite viktigare än männens så måste jag tyvärr meddela dig att du har fel. Just nu pågår jämställdshetens revolution i hela världen, kampen om samma rätt, samma regler och samma lön.

Jag vet att många, många människor, kanske mest män? -är trötta på hur det ska gormas om kvinnors rätt överallt, hur samhällsproblem är killarnas förtjänst och hur många uttrycker sig på ett sätt som om alla män är likadana - nämligen svin. Ni vill himla med ögonen och se åt ett annat håll när en upprörd extrem-feminist läxar upp dig i "rätt & fel" och predikar om ismen hon samverkar i, nästan skrikandes. Men du som är påväg att sluta läsa borde faktiskt vara den som verkligen fortsätter. Det krävs inte onödiga ord, kommentarer eller ilska, bara fakta.

Jag vet att de flesta som läser min blogg är kloka människor. Jag vet att ni som inte bidrar till statistiken om ojämnlikhet och förtryck mot kvinnor, istället beundrar, höjer och tror på de kvinnor ni har i era liv. Jag vet att du som läser kanske har ett jobb där kvinnor sitter i makten eller helt enkelt har bättre lön än dig eftersom att de har jobbat längre. Jag vet också att om du arbetat inom något av de andra 9 av 10 företagen hade du nog hat högre lön än kvinnorna ändå. Jag vet att du aldrig dragit ett hårstrå från din flickväns huvud, men det har din granne gjort på sin. Jag vet att du aldrig tafsat på en flicka på en konsert, men det har din kusin gjort.

Någonting jag också vet är att du aldrig själv blivit tafsad på under en utefest, -men det har jag. Jag vet att du aldrig blivit kallad för hora, -men det har jag. Jag vet att när du var liten aldrig blivit slagen eller mobbad av en flera tjejer eller killar, och sedan fått tillbaka av läraren att dem bara tycker att du är söt, -men det har jag. Jag vet att du inte gått i vanliga shorts på en gata och fått opassande raggningsrepliker och kommentarer över hur du ser ut skrikandes efter dig, -men det har jag. Jag vet väldigt många saker, saker som jag inte brukar bry mig om längre eller helt enkelt accepterat och normaliserat.

Men vet du vad? Det är inte okej. Det spelar ingen roll att du sitter hemma vid skärmen och nickar instämmande i hur du är en av "the good guys" och att du aldrig skulle nedvärdera kvinnan eller kvinnorna i ditt liv. Feminism handlar om jämställdhet, och om du är för en värld där könet inte har värdeskillnad så ska jag nu förklara en sak för dig - du är en feminist.

Jag - du och vi alla behöver ställa oss upp, höja rösten och ta plats. feminism handlar inte om att trycka ner män, feminism handlar om att lyfta kvinnor. Kvinnor som har levt i förtryck så ofantligt, galet och ofattbart länge. Sluta "känna er kränkta", sluta sucka och sluta vara egoistiska. Så länge du inte vill se din dotter bli kallad fula saker, bli ofrivilligt tafsad på, utnyttjad och förbisedd - ställ_dig_upp

Idag har jag varit ledig och till råga på det så har även solen strålat hela dagen! Började morgonen med en promenad med hundarna för att sedan komma hem ovh mötas av ett blombud. Min fina kille har alltså skickat ett blommogram till mig, dagen till ära. Det var så otroligt fint och starten på min dag kunde absolut inte ha börjat bättre än så. Jag har verkligen tur att få ha honom i mitt liv. 

Endorfin-fylld som jag var bar jag iväg till gymet för att fylla på lyckolagret ännu mer, varför inte passa på när man ändå är igång? Kroppen var dock öm och mör efter gårdagens pass vilket gjorde det lite träligt i början. Så nu ska hag lyda kroppen och bara ta det lugnt och se nya beck-filmen innan övningskörning står på schemat. Hur har er dag varit? Har ni uppmärksammat alla vackra kvinnor i ert liv än?

Likes

Comments

Jag vet att många himlar med ögonen när dom hör att någon kör på vegansk kost, och jag är så otroligt trött på det! Jag har aldrig i mitt liv uteslutit mat från djurriket - varför? Jo för att frågan om vad som är etisk rätt mat respektive fel inte är någonting som rört mig så mycket tidigare. Mest för att jag varit ovetande och dels för att min familj inte haft någon eftertanke i vad maten vi äter egentligen hamnade just där - på vår tallrik.

Jag har bland annat börja googla gårdarna som våra, exempelvis ägg, kommer ifrån. På förpackningarna ser det otroligt bra ut, frigående höns inomhus som kan kackla fritt och får sitta på pinnar. När man sedan läser på deras hemsida så fortsätter företaget att trycka på hur fint liv deras höns har - allt för att göra den ovetande och blinda konsumenten nöjd. Och jag säger till er - var så god, gå in på "svenska ägg"s hemsida och titta på deras fina bilder dom lagt upp från gårdarna. Eller ja, dom är ju faktiskt inte tagna på gårdarna egentligen utan det är målade bilder som pryder texten mellan raderna. Sanningen är att dom inte kan lägga upp riktiga fotografier på sidan - för det ser ut som skit och skulle få vilken ägg-ätare som helst att aldrig mer röra ett hönsägg.

På en kvadratmeter är det enligt svensk lag okej att ha 9 hönor. Det betyder att din lilla lägenhet på 25 kvadratmeter praktiskt kan rymma 225 hönor, där dom lever från deras första värpta ägg tills dess att dom inte duger för produktion längre. Detta är i princip samma sorts liv som "eko"-ägg kommer ifrån. Dom går på varandra, hackar på varandra i misär och frustration, kissar och bajsar på varandra och rycker av sig fjädrarna.

Det absolut sjukaste är att detta bara är en liten del av äggfabriken. - För att om vi ska dricka kossornas mjölk får deras barn istället ingenting alls. För att vi ska få snabbt kött växer grisar upp mellan två järnstaket tills den dagen dom slaktas. Jag mår illa av att jag är, eller varit en del av det samhälle som överkonsumerar kött och produkter från djurriket. - Och dessutom gör vi det till vilket pris som helst. För vi är ju köttätare till urminnes tider säger du? Nej, kött har sen vår arts grund inte varit huvudmålet på vår tallrik. Vi är klokare än så här, kan vi inte bara öppna ögonen och sluta äta djur som om det vore smågodis och KOLLA på vart ifrån maten kommer. Mitt samvete är helt åt helvete och jag kommer aldrig någonsin mer att normalisera djur på min tallrik.

www.djurfabriken.se 

Likes

Comments

Det här måste ju vara den mest långdragna förkylningen jag varit med om i hela mitt liv! Tur att jag har en så trevlig arbetsplats så att jag och min hesa röst härdar ut ändå. Because a girl needs her cash, speciellt nu efter allt resande! En av de absoluta favoritgrejerna med att vara hemma är faktiskt den lilla parveln ni ser på bilderna (en trött sådan). Idag har vi haft en ledig dag ihop och han har hängt med matte överallt.

Ikväll väntas lite pyssel inför morgondagen, för då är det nämligen ingen vanlig dag! Mamma fyller år och då blir det en mysig hemmakväll med allt vad födelsedag innebär! Mer får ni se i nästa inlägg. Ha en fin torsdag och stay strong, helgen närmar sig.

Likes

Comments

Här är några till bilder från härom veckan! Vad tycker ni? Kolla i mitt förra inlägg och hitta länken för att se fler av Linnéas bilder!

När jag skriver det här sitter jag och ser på judoträningen som jag själv skulle varit med på om jag inte varit skadad. Jag slet av ledbandet i fingret på en träning för några veckor sedan och sen dess kan jag inte träna judo alls. Jag hoppas att jag kan få börja lite smått igen om ett par veckor, det är fruktansvärt irriterande! Det kryper i kroppen på mig.

Jag har dessutom blivit attackerad av en jäkla förkylning så min röst är helt försvunnen - visst rockar mitt liv just nu? Men det är väl sånna tider. Därför har jag tillbringat min dag hemma med städ, mys med hundarna och bakning av knäckebröd. Fröknäcke gör vi alltid hemma nu för tiden, det äter jag med ett kokt ägg varje morgon! Hur lätt som helst att göra och jättegott. Lovar att posta bild och recept snart!

Ta hand om er och sprita händerna gott folk, säg nej till snor och vinterkräksjuka!!

Likes

Comments

Jag är verkligen lyckligt lottad som har en sådan fin vän som Linnéa. Från blöjan till idag har hon alltid varit en självklar person i mitt liv, även om vi hade en tid i skolåren när vi inte ens pratade (av någon anledning?). Idag umgås vi iallafall som vanligt igen och det är jag så otroligt glad över! Sen är det ju inte ett minustecken att hon råkar ha passion för foto, och dessutom är riktigt duktig på det. Resulterar då i fina bilder till bloggen då och då... Så när jag kommer upp med vackra bilder vet ni vem som varit i farten. Ni hittar henne enklast på instagram alsberglinnea

Bilderna ni ser ovan är tagna igår en snabbis innan jag var tvungen att åka till jobbet. Vi tog en snabb fika och la 20 minuter på kameran innan vi gick mot tunnelbanan. Idag har jag varit iväg på ärenden efter frukost och efter att jag kom hem vid 13-tiden har jag bara tagit det lugnt, gått en långis med hundarna och plockat lite här hemma. I kväll väntas ingenting annat än en lugn middag i stan med en vän, vi tänkte dra till Mississippi in på söder. Hela min helg är full av jobb så jag måste vara fräsch till imorgon bitti. Vad ska ni göra i helgen?

Likes

Comments

Jag har gått och blivit vrålförkyld(!!). Nu känns det som att den här sjukan vandrat runt till halva jobbet, och nu har turen alltså gått till lilla mig. 


Dagen har med andra ord spenderats hemma i lugnet tillsammans med hundarna och oändligt många koppar kaffe bredvid tända ljus. På eftermiddagen blev jag däremot otroligt rastlös och trött på att vara trött (?) så saxen for fram och klippte av mig halva håret. Så nu sitter jag här med en axellång frilla.. Och vet ni? Det känns så jäkla skönt att inte ha hår hängandes överallt! Och inte tala om hur otroligt skönt och fräscht det är. Nu kan jag äntligen ha dem där lite tufsiga moderna frisyren som jag varit så avundsjuk på att andra har! Tröjan jag myst runt i idag är från shein och kostar ca 100 spänn... Ett av mina bättre plagg därifrån! Klicka på bilden så kommer ni vips in på sidan där man kan klicka hem den.

Likes

Comments

Nu orkar jag inte rabbla mer om vår resa. Men jag vill ändå avsluta någonting som jag varit inne på ett tag...

Storstäder
Jag föredrog helt klart Kuala Lumpur i Malaysia framför Bangkok i Thailand. Bangkok har absolut sina häftiga attraktioner och gator, men i allmänhet kände jag bara misär, föroreningar och smuts. Hemska förhållanden för kvinnor och barn framför allt. I Kuala Lumpur var väl det enda minuset alla män som glodde... Religion är stort där och det finns gott om muslimer och buddhister som har helt andra normer än vi. Jag älskar religion och är fascinerad av människor som är så starkt troende men ibland kände jag mig som kvinna mer utsatt om jag hade en klänning på mig istället för långbyxor (vilket jag ofta hade om vi gick ut). Tur nog hade jag ju Pontus med mig och därav var det förmodligen lite mindre påtagligt för mig än om man bara var tjejer. Det fanns mycket att göra i KL och det kändes säkrare med trafiken, dessutom kunde alla prata engelska! Colombo i Sri lanka var vi inte mycket i - vilken var på grund av de dåliga recensioner staden fått. Dels av vad vi läst på internet och dels av vad folk vi träffade hade att berätta. Därför stannade vi mest längst kusten. En stad som vi däremot hört ska ha varit fin och trevlig (men som vi aldrig besökte) i Sri Lanka är Kandy som är landets före detta huvudstad.

Utflykter
Pontus blev åksjuk minst hälften av alla gånger vi var iväg på utflykter, trots att vi oftast ätit åksjuketabletter. (han kommer aldrig att erkänna det offentligt, men det gör jag). Vi skrattade alltid åt det när det hela var över men i stundens hetta var det inte så kul. När vi var ute på road trip eller båtresa var det sällan bekvämt för en svenne, men det var inte heller någonting vi förväntade oss. För alla upplevelser vi fick med oss i bakfickan var det helt klart värt det! Att få dessa innebar också en del kämpande för oss.. Till exempel när vi tagit oss upp för Adam's Peak 02.00 på natten för att se soluppgången, där folkmassan var så enorm att det nästan kändes som om berget skulle gå sönder.. Efter den tre timmars långa klättringen mitt i natten kunde vi dessutom inte gå på ungefär en vecka. Den träningsvärken i vaderna är utan tvekan det värsta jag varit med om! - Och då har jag ändå tränat judo på elitnivå i tre år och fått känna på det mesta. När vi kom tillbaka till vårt boende senare på morgonen så åt i sex mackor var, plus frukt och kaffe - vi har aldrig någonsin svullat så mycket som vi gjorde den dagen. Vi snorklade väldigt mycket och var en gång ute på havet för att se blåvalar! Även där fanns det såklart med en sjösjuka i historien.

Tillsammans med befolkningen
Skillnaden mellan takt och fart på människorna där borta och hemma i Sverige är stor. Här har vi har alltid någonstans vi ska vara eller är påväg till och förmodligen ett späckat schema för dagen. I Thailand, Malaysia och på Sri lanka känns det lite som att dom tar dagen som den kommer. Det gör givetvis att man själv blir mer harmonisk och mindre stressad (SKÖNT!), men också att saker sker mycket långsammare. När vi fick elavbrott i vår bungalow ute i skogen så tog det nästan två dagar för dem att fixa problemet. (Vi ville inte vänta så vi bytte boende). Eller när man bestämt en tid där man ska mötas upp eller plockas upp för att åka någonstans, då var en halvtimme hit eller dit strunt samma. Vi fick oftast vänta ett tag innan dom dök upp. När vi bokade en billig paketresa med ett mindre företag, som vi ofta gjorde innebar det oftast en ganska hektisk resa. Vi reste mycket inrikes i Thailand och det är nog där vi fick göra de mest sjuka resorna. När vi åkte från Koh Samui till Koh Kho Khao bytte vi till allt från färja, speedboat, longtailbat, turistbuss, minivan, privatbil och tuktuk... Vi fick ett klistermärke på tröjan så att nästa personer som tog emot oss visste vart dom skulle skicka oss näst. Oftast bytte vi märke ett par gånger. Det systemet är dock väldigt praktiskt då knappt någon kan tala engelska av Thailands lokalbefolkning. Till slut, efter många timmar, kom vi alltid fram till vår destination. Själva har vi knappt någon koll vart vi är eller vad klockan står på, men när man befinner där mitt i ingenstans med en kille som bara skriker ut namn på olika städer men inte kan svara på frågor får man bara bita sig i läppen och lita på detta (tydligen strukturerade) kaos-systemet. Det var inte alltid jätte-bekväma resor, vilken vi två oftast inte hade problem med. Men vi satt ofta med människor som ville kliva av för att det helt enkelt var för oangenämt.

Djurlivet
Om  man skulle titta igenom mina bilder i telefonen skulle man aldrig tro att jag varit iväg på en backpacking-resa i Asien, snarare en hund-resa. Djurhållningen är ingeting likt det vi har i Sverige och allt från kossor och tjurar till hundar går ständigt lösa. Hundarna var ibland skabbiga men de flesta var väldigt välbehållna för att leva som dom gör. Som det hundhjärta jag har kunde jag inte hålla mig ifrån att sprida lite kärlek över dom jyckar som korsade våra vägar - vilket skulle kunna ge ett kollage på säkert 50 bilder haha. 

Mat
Asså ja, mat. Mat finns och säljs och förtärs överallt i alla dess former. kött, fisk, kyckling, skaldjur, fisk som säljs liggandes på trottoaren, torkade bläckfiskar, småkryp. Dom tar verkligen vara på allt. Det vi åt smakade oftast väldigt bra, men någonting vi lärt oss är att hålla oss till områdets specialité och tex inte äta europeisk eller västerländsk mat på en thairestaurang. Det brukar inte bli något vidare. 

Jag kommer nog åka tillbaka, då hoppas jag att kunna ta min an andra delar! Likes

Comments

Nu har jag varit hemma i drygt två veckor... Min tidsuppfattning känns dock heltokig.
Jag kan knappt förstå att vi varit borta åtta veckor hemifrån, samtidigt som det känns som om vi satt vid en solnedgång på stranden i förrgår. Alla minnen är så färska men samtidigt känns vissa saker så långt bort. Det är väl ungefär nu som jag kan börja reflektera på riktigt, för det är ganska svårt på plats. Visst har det varit ofantligt många nya intryck och lärdomar under den här tiden, men det är nästan oförskämt hur man snabbt anpassar sig och tar vardagen man lever i för givet - även om man försöker påminna sig att inte göra det.

Jag har faktiskt varit lite halvdålig (eller halvbra?) på att uppdatera under dom här månaderna. Men jag har bara inte tagit mig för att blogga. Jag känner att den mesta sociala medien man burit med sig är instagram, resten har blivit lidande. Det har faktiskt sin förklaring i att jag vågade slappna av mer på resan. Jag kände mig varken tvungen eller motiverad att tala om hur bra vi hade det, eller dåligt när dom tillfällena kom. Jag trivdes med att gå upp på morgonen och planera dagen efter att vi vaknat och ätit frukost.

Jag tänkte skriva ett tidsinställt inlägg till senare idag där jag går in lite mer strukturerat på vår resa! Där kanske jag kan få ner mina uppfattningar och berättelser bättre än vad jag kunnat tidigare. Kruxet är bara att det är så otroligt mycket information och berättelser att jag måste sålla mellan alla innan jag skriver. Annars kommer jag bara bjuda på en opassande sallad haha!

På återseende peeps

Likes

Comments

Idag har varit en fantastisk dag, för nu har jag äntligen fått träffa och krama om mina kära Stockholmstjejer igen! Vi har tidigare gått en behandling tillsammans och både under och efter den har vi verkligen funnit varandra, och inte bara som stöd för sjukdomen utan även på alla andra plan. Jag är så otroligt tacksam för att jag fått äran att ha dessa brudar som bästa vänner! Dock saknades det ett par stycken huvuden runt brunch-bordet idag men som lyckligtvis får joina nästa träff.

Maten åt vi på Urban deli på söder och var som vanligt underbar. Jag åt efter år och dagar (känns det som iaf) äntligen en älskad råbiff igen! Drygt fyra timmar satt vi och käkade och umgicks innan det var dags att lämna bordet vidare (dvs innan personalen blev för trötta på oss haha).

Väl hemma plockade jag lite i huset innan min syster hämtade upp mig för att sedan hänga hos henne resten av kvällen. Nu har vi umgåtts med gamla vänner, druckit vin och kollat på lip sync battle på youtube hela kvällen. Om ni inte har sett det så är det bara ett måste för ändlöst skratt! Programmet går ut på att två kändisar ska battla mot varandra i uppträdanden där dom mimar och framför en uppgjord koreografi. Det absolut roligaste är att dom alla går all in, helt otroligt underhållande!

Likes

Comments

Efter en otroligt lång resa är jag äntligen hemma i kära Sverige igen! Herregud vilken chock kroppen fick när vi gick av planet i Arlanda - iklädda t-shirt och flip-flops!! Det man hade förväntat sig bli en frisk doft av vinter kom istället som ett slag i ansiktet. Men när vi väl fått våra väskor och fått sätta på oss gympaskorna och en tröja blev det en aning skönare, även om det fortfarande var kallt ;). Innan P och jag skiljdes åt på centralen, där han skulle ta tåget till Örebro och jag bussen hem till Nacka, delade vi på en tallrik med köttbullar. När jag tagit mig hem som en vandrande isbit blev jag kvällens lilla överraskning för allihopa! Känslan att få krama om alla och att få sova med hundarna vid fötterna igen är helt obeskrivligt underbart!!

Imorse vaknade jag jättetidigt, förmodligen på grund av jetlagen. Så istället för att försöka sova vidare tog jag på mig den tjockaste jackan jag hittade och begav mig mot affären för att köpa hem en riktig mys-frukost. Både mamma och pappa är lediga den här fredagen så därför kändes det härligt att få ha en långfrukost tillsammans. Efter att vi ätit lite tog jag och mamma en promenad ner till ängarna med alla tre hundar som fick springa omkring lösa och busa. Om man vill se några som avgudar snön så ska man se dessa tre, dom såg ut som vita rävar när vi klev in i hallen igen!

Likes

Comments