Temat för april månad var våren, och här är mitt bidrag!
Jag gjorde en ganska enkelt illustration i akvarell på vad våren innebär för mig, nämligen massor av vackra blommor och kliande ögon. Så här får ni mitt verk, Det allergiska ögat :

Rött och svidande, omringat av fina blommor.
 
Jag gillar våren, även om jag föredrar hösten, fåglarna kommer tillbaka tillsammans med alla blommor och den härliga vårkänslan. Om det inte vore för all pollen skulle jag kanske kunnat njuta av det.

Så, detta var mitt bidrag till månadens tema.

Vad tycker ni?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

 
 
 
Välkomna på Vernissage den 21 april kl.18.00 i RUMETT på Dunkers kulturhus! Det här är min andra utställning, sist jag ställde ut var 2014. Det är en grupputställning, under temat karaktärer. Utställningen pågår från den 22/4 till 28/5.
 
Ni kan läsa mer om utställningen här!
 
Varmt välkomna!
 
22/4 - 28/5
RUMETT Dunkers kulturhus
Kungsgatan 11 Helsingborg
 
 
 

Likes

Comments

 
 

Jag tror de flesta vet om Disneys Den lilla sjöjungfrun, men det verkar som att inte alla vet hur den originala sagan slutar. Jag kan säga att jag tycker mer om den originala sagan mer än Disneys version, kanske just för att den är så sorglig.

Har ni sett illustrationerna av sagan av Kata Kiss förresten? Om inte, gör det!

Iallafall, i Disneys version är det såklart ett lyckligt slut, Ariel och prins Erik gifter sig och lever lyckliga i alla sina dar.

Men det som jag tycker är så intressant med den originala sagan är att den inte har ett lyckligt slut, och det finns även ett par andra saker som Disney ändrade. Först och främst, i orginalet har häxan inte en stor roll. Hon förvandlar sjöjungfrun till människa, och sedan försvinner hon ur sagan. Men precis som i filmen vill den lilla sjöjungfrun bli människa så hon kan gifta sig med prinsen, och utforska människovärlden. Fast det finns en annan sak som gör att hon vill bli människa, och det är så hon kan komma till himmeln. Endast människor får komma till himmeln, men inte sjöjungfrur.
Så den lilla sjöjungfrun ber häxan förvandla henne till människa, i utbyte tar häxan hennes röst. Hon tar sig sedan till land och letar upp prinsen som hon får bo hos. Varje steg hon tar med sina ben gör fruktansvärt ont, som att trampa på glas, men ändå dansar den lilla sjöjungfrun med prinsen.
I Disneyfilmen fötrollar Ursula prins Erik, men i orginalet förälskar sig prinsen i någon annan utan någon förtrollning. Det planeras ett bröllop, som hålls på en båt. I filmen missar Ariel båten, men i orginalet följer hon med och medverkar på bröllopet. Sjöjungfruns systrar dyker upp och berättar för henne att hon måste bryta förtrollningen, och enda sättet att göra det är att döda prinsen. Om hon inte gör det så dör hon själv istället. Hennes systrar ger henne en kniv för att döda prinsen med, men hon älskar honom för mycket och väljer att dö. Hon hoppar av båten och förvandlas till skum.

Jag vet inte varför jag tycker så mycket om sagan och dess slut, kanske är det för att den är så sorglig och inte slutar lyckligt som många andra sagor. Jag vet helt enkelt inte, men jag tycker iallafall mycket om den.
 
Det finns versioner där hon efter förvandlats till skum blir en luftande, så hon på ett sätt får det efterliv hon alltid önskat sig. Dem tycker jag också om:)
 
Detta blev en lång text, det var inte riktigt meningen. Men jag kände att jag ville skriva om sagan, och varför jag valde att teckna just denna scenen från berättelsen^^
 
Vilken version föredrar ni, Disneys eller originalet?

Likes

Comments