Dethär med att börja blogga mitt i en resa var ju ingen vidare höjdare till idé. Vill ju gå igenom precis allt samtidigt som varje dag är ett nytt äventyr.

Tänkte hursomhelst skriva några ord om Mongoliet, det kanske mest "exotiska" landet under denna resa. Landet har en gammal tradition av nomadkultur, dvs att folk lever i små jurtor på resande fot och följer boskapen efter årstiderna. Det fantastiska med mongoliet är att halva befolkningen ännu lever på detta vis. Andra hälften bor i Ulan Bator, huvudstaden. I mongoliet bor tre miljoner människor. Tre. På det typ 30 miljoner boskap.

Vi var här bara två dagar, bodde ute på stäppen i en jurta första natten och på ett vandrarhem i Ulan Bator andra natten. Första kvällen var överlägset bäst då vi bodde i en "lyxjurta" med kamin och grejer.
Naturen är helt otrolig i mongoliet. De har böljande berg, stäpp där boskapen hålls fria samt stora gobiöknen.

I en sånhär bodde vi!

Vi fick även rida häst. Mongoliska hästar är mycket mindre än de vi har hemma. Skumpigt men kul.

Detta betryggande meddelande mötte oss på boendet i Ulan Bator. Staden i sig var inte mycket att se, dock riktigt billigt så klagar ju inte.

Från tågfönstret när vi närmade oss gobiöknen. Mongoliet var fantastiskt. Åk dit!

Likes

Comments

Jag är konstigt fascinerad av Ryssland. När jag var där för två år sedan möttes jag av så många bisarra händelser att jag lämnade landet med en känsla av att jag vill veta mer. Så när idén att sticka iväg på backpacking föddes så tänkte jag direkt på transsibiriska.

Det blev ett rätt dyrt paket. Vi betalade ca 1500€ för hela tågpaketet från moskva till beijing. Vi tänkte först fixa allt så billigt som möjligt, dvs, köpa biljetter och ordna visum på egen hand utan att blanda in en resebyrå. Nå, det är ju rätt omöjligt när det gäller Ryssland. För gissa vad? För att få visum till Ryssland behöver du ha hotellnatt FÖR VARJE NATT du är i landet. Rätt problematiskt när du bor på ett tåg genom sibirien. Dessutom, du behöver ha ett "invitation letter", alltså en inbjudan till själva landet för att alls få visum (går att beställa online har vi lärt oss i ett senare skede).

Nåväl, i slutändan kan man ju säga att det var värt det. Boende i Moskva, Listvyanka och Ulan Bator samt några måltider ingick i priser så inget att gnälla över.

Frusna men glada i Moskva.

Rysslands huvudstad med omnejd har ca 15 miljoner människor. För det mesta är staden ett enormt komplex av "sovjethus", dvs, gråa likadana höghus vart enda syfte är att hushålla så många som möjligt. Sedan finns då stadskärnan, med Kreml, röda torget och kvarteren runtkring. Sjukt snygga kvarter, gågator med tidig julbelysning, lyxiga affärer och gatumusikanter. Och allt är STORT.

Har just lärt mej vad panorama är.

Vi hade nästan två hela dagar i Moskva innan tåget avgick. Strövade mest omkring. Frös. Gick på en guidad tur som var med i turistpaketet vi köpte. Hittade tre svenska tjejer som skulle komma att bli våra bästa kumpaner för två veckor framöver. Lite sådant

Putins privata landningsbana. Inifrån kreml

Lite före midnatt den 11.10 steg vi på tåget. Tre och ett halvt dygn senare var vi framme i Irkutsk. Irkutsk brukar kallas sibiriens huvudstad, en riktig håla. Bajkalsjön ligger rätt nära och vi övernattade i en by bredvid sjön. Listvyanka. Tror jag aldrig varit med om något lika ryskt. Kossor som chillar på parkeringar, använda bindor utkastade vid gatukanten, fulla gubbar med guldtänder. EN RIKTIG HÅLA. Nåväl allt är ju en upplevelse och var rätt tufft att uppleva bajkalsjön. Eftersom jag saknar det geografiska kunnandet hade jag väntar mej nån liten frusen pott, men nej tydligen är det världens djupaste sjö och större än Danmark till ytan. Ryssland levererar once again.

Byns huvudgata.

Efter pärsen i Listvyanka följde en heldag i Irkutsk. Har inga bilder eller några roliga anekdoter annat än att vi råkade störa ett dop när vi tänkte vara kulturella och besöka en kyrka.

Detta var alltså kort om min andra vistelse i finlands östra grannland. Vi fick se palats från tsartiden, bo på halvlyxigt hotell samt tåg. Uppleva höst på taigan med alla färger, dagen efter frost för att följande dag avrundas med snö. Leva på snabbnudlar och vodka. Höga berg och djupa hav och allt där emellan. Jag vet att många i finland har stereotyper och fördomar gällande ryssland. Och visst, mycket stämmer. De är rätt buttra, dedär ryssarna. Och det är rätt kallt (i alla fall när man åker genom sibirien i oktober). Gillar man inte buttra tanter och otvättade händer är transsibiriska järnvägen inget för en. Men om man vill vara med om en halvobekväm berikande upplevelse, som ger en minnen och vänner för livet så säger jag bara att gör det!

Likes

Comments

Den 10:e oktober började detta äventyr. Vi (jag och Hanna, som jag reser med) flög till Moskva för att påbörja tågresan till Beijing. Även kallad transsibiriska järnvägen (transmongoliska rutten, eftersom vi åkte genom mongoliet).

Att åka transsibiriska är en ohygienisk upplevelse. Dusch kan du glömma, wc papper kan du glömma, och hoppeligen har du kommit ihåg att ta med dig eget rent vatten (det glömde jag, drack nada på ett dygn). När du går på toan kränger du in dig i ett litet bås i ändan på vagnen. Sedan följer dagens träningsprogram där du squattar över metallbyttan som fungerar som wc (vill ju inte röra kanten för halå du är i Sibirien). Att hålla sig i squatposition medan tåget tuffar, kränger och svänger är inte helt enkelt. När du gjort klart dina bestyr upptäcker du att det inte finns toapaper. Sedan upptäcker du att det inte finns tvål. Sedan upptäcker du att kranen inte fungerar. Sedan upptäcker du att du måste trycka upp en grej underifrån kranen för att få vatten ur den, med påföljden att du stänker ner hela armen. Sedan upptäcker du, igen, att det inte finns papper att torka sej med.

Man kommer varandra nära på tåget. Efter 3.5 dygn av att tåla varandras fis och svettlukt, behöva lyssna på varandras snarkningar och fläta varandras hår så finns det inga hemligheter längre. Alla kommer överens. Danskar, svenskar finnar och britter. Man blir som en liten familj där det inte har någon skillnad om du är nitton eller sjuttio, alla får vara med och dricka vodka. Och vodka dricks det. Tiden går fortare när man har roligt sägs det ju.
Mycket handlar om att få tiden att gå. Spela spel, läsa bok, lära känna varandra etc... Sover gör man också väldigt bra. Det är riktigt mysigt när tåget skumpar sig fram och man vaggas till sömns.

Det är så mycket man kan säga om järnvägsupplevelsen. Så många historier, intressanta människor, bisarra händelser som säkert skulle kunna fylla en hel bok. Trots smutsighet och obekvämlighet tycker jag det var värt besväret. Vi upplevde alltså tre länder på vår rutt: Ryssland, Mongoliet och Kina. Kommer antagligen skriva mera utgående om varje land i kommande inlägg. Men det blir i ett senare skede. Hejdå så länge!

Likes

Comments

Detta är det första blogginlägg jag någonsin skrivit. Har inte den blåblekaste aning om hur dethär med blogg fungerar. Följde nouw.com:s riktlinjer och har lyckats skriva en presentation, fixat profilbild samt laddat upp en halvlyckad panoramabild från Mongoliet som tydligen fungerar som "header".

Jag heter Lotta, och jag befinner mig i Kina för tillfället. Min livsplan för ett halvår sedan var att studera psykologi, bo i en etta i Åbo, leva studieliv och åka hem till ekenäs varannan helg för att hälsa på min katt. Dock blir ju livet sällan som man tänkt sig och nu är jag i Kina. Är alltså på s.k "backpackingresa" och njuter av livet på minimal budget. Följ gärna med om du vill!

Likes

Comments