En månad idag kvar tills vi får flytta in. Utvändigt är allt klart, invändigt väntar vi på att målaren ska göra sitt och att köket ska monteras. Köket var tyvärr försenat så inflyttningsdatumet har blivit flyttat en vecka framåt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Gud så häftigt det var att se lastbilen köra ner nästan ända ner till vår tomt. Vi hade kollat med en camping i närheten så att det skulle vara ok att göra omlastning där eftersom vi räknade med att bilen inte skulle kunna köra så långt ner på vägen. Men nej då, det behövdes inte med en så skicklig förare. Sedan kunde hjullastaren köra sista biten ner till tomten. Nu håller vi på att lära oss att säga att vi ska åka och kolla ute vid huset och inte ute vid tomten, det står ju ett hus där nu. Ja, ja, om man ska vara nog är det kanske inte ett hus när det inte har tak utan bara väggar men det är bara en liten detalj nu tycker jag.

Likes

Comments

Det är i alla fall inget som är så jobbigt som att gå och vänta på att något ska hända. Det tog fyra veckor från att schaktningen börja tills de göt plattan. Det var igår det äntligen hände och nu behöver vi inte vänta länge till nästa sak händer. Det största av allt, imorgon bitti kommer huset. Ok, vi kanske kommer tycka att det är större att få flytta in, men imorgon blir en häftig dag.

Likes

Comments

Idag drog bygget igång precis som planerat. Det är en häftig dag för oss när det äntligen har startat, som vi har väntat. Den ganska kuperade tomten med mycket stenar och stubbar har jämnats till och ser helt plötsligt mycket större ut. Och vi tyckte ju den var stor från början. Det här kommer att bli jättebra. Grävaren har inte stött på några problem under dagen och det är skönt. Man vet ju aldrig vad som döljer sig under sly, hallonbuskar och blåbärsris när det skrapas bort.Vi har ju annars legat lite lågt med husbygge, och bloggande också för den delen, ett litet tag nu. Anledningen är en semester till Kina. Vi åkte iväg och hälsade på min bror som bor i Suzhou 10 mil från Shanghai. Suzhou är okänt för de flesta med det är en stad med lika många invånare som NYC. Där var vi större delen av vistelsen men vi hade även några dagar i Peking och några i Shanghai. Det var så spännande att få uppleva Kina som på ytan kan se ut som det är ganska likt den kultur vi lever i men snart märker man att det är mycket annorlunda. Dessutom skilde sig de tre städerna mycket åt. Peking var nog det som kändes mest kinesiskt traditionellt. Där var vi som västerlänningar en turistattraktion för kineserna lika mycket som muren, Himmelska fridens torg eller Den förbjudna staden. Aldrig tidigare har jag blivit så fotograferad som där. I Suzhou nöjde man sig med att titta på oss medan vi smälte in galant i Shanghai.

Likes

Comments

Åh va vi går och väntar på att det ska dra igång nu. Startdatumet är 26:e april och då kommer stora grävskopan och skrapar av tomten. Främst förstås för att plattan ska kunna gjutas men hela tomten måste planeras om för att det ska kunna bli en trädgård där. Det har visserligen stått en stuga på tomten tidigare men någon trädgård verkar det inte ha varit. Nu har vi ägnat ett per helger åt att klippa ner sly, hallonhäck och annat som växer där vi ska ha gräsmatta. Inte för att det är till någon hjälp när grävskopan kommer, men det är lite roligt att få göra något själv. Men stora björken som vi fick hjälp av goda vänner att ta ner hade i alla fall inte grävskopan fixat. Mysigt också att det tittade fram en liten tussilago. Jösses va jag älskar våren!

Likes

Comments

När vi skulle bestämma vad det var för hus vi skulle bygga kollade vi hos alla leverantörer vi kunde hitta. Vi satt hemma vid datorn, vi bläddrade i kataloger och vi åkte på visningar men vi hittade inget som hade allt som vi ville ha. Det var ju flera hus som hade delar som vi ville ha, men inget var perfekt. Men alla leverantörer sa samma sak - rita själva! Rita själv? Det kan man väl inte...eller? Men när det fick mogna lite provade vi. Plockade ihop lite här och lite där och där hade vi en skiss på huset vi ville ha med planlösningen som passar oss och fasaden mot baksidan med mycket glaspartier så vi kan ta tillvara på den fantastiska utsikten mot sjön.

Nu valde vi ut några leverantörer som vi lämnade vår skiss till och frågade om de kunde bygga och om de vill offerera, Valet föll till slut på Fiskarhedenvillan av flera olika anledningar. Dels är det ett lösvirkeshus vilket känns genuint och bra men också mycket tack vara Daniel Sandberg på Fiskarhedenvillan i Örebro. Med honom vet vi att vi är i trygga händer.

Likes

Comments

När jag ska koppla av och vill ha lugn och ro så väljer jag om jag kan att vara nära vatten. Allra helst sitter jag på en brygga med en kopp kaffe och en god bok.

För sådar 7-8 år sedan kanske så höll vi på att rensa i våra köksskåp. Man köper ju på sig en massa nytt hela tiden och till slut får inte allt plats längre. Men istället för att göra oss av med det där som inte skulle vara kvar i skåpen så tog vi fram en flyttlåda och märkte upp den med "SOMMARSTUGAN" och packade ner sakerna där istället. Vi hade drömmen om en stuga nära en sjö som kunde bli vår plats för återhämtning. Nu blev det lite mer konkret i och med den där lådan och det var förmodligen starten på den husbyggarresa som vi befinner oss på nu.

Sedan dröjde det till hösten 2014 innan vi var på första visningen. Det var en liten sommarstuga på en liten tomt. Underbart läge samtidigt som det var nära stan och jobbet. Här skulle man kunna bo hela sommaren och till och med kunna cykla till jobbet. Men det var alldeles för litet. Efter det kollade vi nog på varenda stuga och tomt med sjöläge med pendlingsavstånd till våra jobb. Det låter kanske som om det var många, men det var det faktiskt inte. Det dök inte upp speciellt många objekt. Under tiden diskuterade vi om det var en stuga vi ville ha eller om det skulle vara ett året-runt-boende. När vi våren 2016 hörde rykten om att det fanns en fin tomt som kunde vara till salu tog vi kontakt med ägaren. Mycket riktigt, det stämde att han ville sälja och vi bestämde oss för köpa den och bygga ett nytt hus där. Och nu kommer vi ha en brygga att ta med kaffekoppen till.

Likes

Comments

Idag har vi varit på Fiskarhedenvillans kontor I Borlänge och planerat vårt kök. Vi hade ganska bra koll på vad vi ville ha för luckor men bänkskivor är verkligen inte lätt. Det finns ett visst utbud som ingår I huset som vi kän välja mellan. Visst kan man egentligen välja helt fritt men man får betala därefter. Just nu lutar det åt en laminatskiva som ser ut som betong med lite varma toner i. Viktigast är att det passar golvet och många skivor fick en kall ton när man höll det mot golvet. Sen vet vi inte riktigt vad vi ska ha för färg på kaklet. Vi satte vitt så länge så får vi klura lite på det. Kom gärna med idéer om bänkskivor och kakel till vårt kök!

Golvet är faktiskt det vi valde först till huset och det kommer bli samma i alla rum. Sen väljer vi färger på övrigt i huset så att det passar golvet. Även exteriört faktiskt, huset kommer vara mörkgrått med en ton mot brunt. Men baksidan av huset kommer nästan inte ha någon panel alls som ska målas då det mest är glaspertier eftersom utsikten over sjön är så vacker.

Om ni tror att det finns någon där ute som kan vara intresserad av att följa vårt husbygge och som kanske kan komma med tips och idéer till oss så får ni gärna sprida ordet om min blog.

Likes

Comments

​Den här veckan har vi fått ett efterlängtat besked, nämligen inflyttningsdatum i vårt nya hus. Det blir vecka 45 och det känns skönt att veta datum och att vi kommer hinna få ordning på vårt nya hem innan jul. Kan vara lätt att tänka att första veckan i November ligger långt borta men för oss började resan mot vårt nya hem för flera år sedan så nu är det slutet på resa vi har framför oss.

Det är hela den här resan jag kommer att berätta om i min blog genom att varva berättelsen om hur och varför vi tog beslutet om att bygga nytt hus och berättelsen om hur det huset tar form.

Det är många som vill veta mer så jag hoppas ni blir många som följer oss i bloggen.

Likes

Comments