För att få raka och fina kanter och för att slippa tyg som fransar sig och blir fula jack i (om man klipper med vanlig sax) så skär jag allt tyg med hjälp av rullkniv, skärlinjal och skärplatta (gummimatta), dessa tre redskap är super bra att ha. Det går så snabbt och smidigt att skära upp mycket tyg på samma gång, men det krävs lite träning och viss teknik för att få det rakt och snyggt. Du tjänar mycket på att vara väldigt noggrann redan från första början när du skär tyg, slutresultatet blir mycket finare ju mer noggrann du har varit.

Jag har två symaskiner som jag syr med. Den här maskinen, en Husqvarna Viking Emerald 118, fick jag i födelsedagspresent av min blivande man för ett par år sedan när jag började med kviltning. Den symaskinen jag hade då var liten och klen och orkade inte arbeta sig igenom alla textillager. Jag trivs med den här maskinen, det är den jag använder mig av allra mest. Den är smidig och lätt att använda, har inte speciellt många sömmar att välja på, men det är fullt tillräckligt när jag bara behöver raksöm och zick-zacksöm.

Min andra symaskin, en Husqvarna Viking Emerald 183, har 83 olika sömmar, bl.a. finns nyttosömmar, dekorsömmar, elastiska sömmar, knapphål i ett steg och ett alfabet. Denna maskin är datoriserad och väldigt rolig att sy med, men den använder jag mest i slutskedet av ett arbete när jag vill dekorera med olika sömmar m.m.

  • 91 Readers

Likes

Comments

Jag har en stor förkärlek till hantverk och hemgjorda ting. Jag var inte speciellt gammal när jag ville lära mig att brodera, virka och sticka på egen hand. Jag hade stora förebilder i farmor, mormor och mamma. Jag älskade när jag fick mjuka paket av mormor innehållande hennes varma, mjuka mönsterstickade vantar och sockor. På syslöjden i skolan fick jag prova på allt från broderi, stickning till att sy enklare klädesplagg. Mamma fick tidigt lära mig att sticka och virka och det blev en hel del heta diskussioner då hon är högerhänt och jag vänsterhänt, allting blev tvärtom och bakochfram, men idag kan vi skratta åt det, tack och lov.

Jag köpte en väldigt billig symaskin för att ha någonting att sy gardiner med när jag flyttade hemifrån, det var ungefär vad den dög till. När jag träffade min nu blivande man för 7 år sedan fick jag upp ögonen för kviltning. Det var hans mamma som introducerade mig i denna konst efter att jag beundrat hennes vackra dukar och bad henne sy några till mig om jag bara köpte materialet till henne. Hon såg riktigt lurig ut och sa till mig "Du kan själv. Du får låna min symaskin och jag hjälper dig, men du får sy själv.", efter första duken var jag såld och det var egentligen det hela med kvittningen började för ca 3 år sedan.

Kviltning är en mycket gammal teknik som har återfunnits från Sibirien sedan f.Kr. Det jag förknippar med kviltning är de stora lapptäcken som förekom i USA under bl.a. 1800-talet. I många filmer och serier m.m. föreställande den tiden satt kvinnorna i syföreningar och sydde på stora lapptäcken. Kviltningen är en teknik som innebär att man syr genom flera lager, oftast ett fram- och bakstycke med vadd emellan.

  • 55 Readers

Likes

Comments