Postad i: Samhället...

Om Du är en utbildad lärare, så är Du en person som har rätt färdigheter för att utbilda andra. Är Du en brandman, betyder det att Du är vanlig människa som har rätt färdigheter för att kunna släcka eld och vågar att riskera sitt liv för någon annan. Sitter Du i kassan på Ica, innebär att Du är en vanlig människa som har lärt Dig allt man behöver för att ta hand om en kassa och kunder. Men är Du en polis så blir man direkt magiskt den mäktigaste människan som ska straffa människor efter skriftliga lagar och regler angående rätt och fel, men bortse från dem moraliska beteckningarna.

Och innan jag börjar vill jag bara tillägga att jag är definitivt inte den människan som drar alla över samma kant så klart det finns bra och dåliga människor i världen, så kommentarer så som ”min pappa är polis och han är snäll” undanbedes. :)

Jag vet inte varför de förlorar sina moraliska beteckningarna direkt när de faktiska blir poliser eller vem som uppmuntrar dem att utnyttja sin makt, men det jag vet är att när en människa får känna lite makt på sin sida och lite rädsla från alla andras kan det vara beroende framkallande. Jag menar kolla på Hitler eller Kim Jong, båda är bevis på hur makt är beroende framkallande. Den svenska polis systemet kan använda sin makt för att förnedra, förneka och spotta på alla andra. Härligt!

Undrar nu vad det är jag babblar nu om egentligen?

Tänk dig...en helt vanlig man kör bil. Din pappa, Din bror, Din kusins pojkvän, Din farfar, eller kanske Du själv som är på väg till dina föräldrar, mataffären eller lilla brorsas fotbollsmatch... you name it.

Och av någon konstig sammanträffanden blir han stoppad av polisen gång på gång utan en direkt anledning. Polisen kommer fram till glaset och använder samma fras varje gång " Hej, det här är bara en vanlig kontroll" och mannen nickar bara, ger sitt körkort igen och låter dem att kolla upp allting dem behöver veta. Nästa vecka samma sak igen...och veckan där efter igen och igen. Ibland vill polisen gå igenom bilen och kolla runt om och under eller ibland intervjua alla som sitter i bilen oavsett om det är vänner, familj eller bekanta.

Men en dag mannen frågar om det är något som är fel eller misstänksamt, det måste ju finnas en anledning till varför polisen stoppar honom, så många gånger.
Direkt så drar polismannen stolt upp axlarn böjer sig fram till rutan och använder tonen som är inte längre vänlig " Vaddå finns det några problem här?" Och mannen bakom ratten försöker modigt att svälja klumpen i halsen och bara skakar på huvudet. Polismannen flinar och ger körkortet tillbaka och önskar mannen en goddag. Det slutsatade med att denna mörkhyade man, var tvungen mitt i natten att parkera sin bil på gatan och gå hem för att ena strålkastaren på bilen hade slocknat.

”Poliser kan inte diskriminera, dom bara följer de rätta reglerna från boken ju!” Eller ”Poliser kan inte vara rasistika det är dem som ser till att vi alla är i säkerhet och rätt behandlade, det står i deras hemliga lagbok under kapitel ”mänskliga rättigheter”.” Uppenbarligen för att det inte finns en skriven regelbok om moraliska och etiska beteckningar betyder det att man inte kan bli straffad för det. Vilket innebär att nervärdera någon annan är ingen lagbrott, vilket gör det till helt okej! Vilket gör så att poliser kan använda attityd mot en minoritet! Eller att döma en tjej efter hennes kläder! Med fraser sånna som ” Gå aldrig själv, klä Dig mer propert och Du får ta egna konsekvenser när Du är klädd så” och när det gäller rasistiska uttalanden behöver jag inte ens ta upp exempel på det.

Vi strävar efter jämlikhet och samma värdighet för alla, men vi gör det HELT fel.

Jag drar INTE alla över samma kant! Tack till er alla tjänstemän som håller vårt land i fred och behandlar alla likadant oavsett om man är född i Sverige eller kom hit igår!


Men ni alla makt beroende poliser där ute, ni är bara helt jävla vanliga människor som missbrukar sin makt, GLÖM INTE DET!

Likes

Comments

Postad i: Samhället...

Om Du har missat det här så rekommenderar jag Dig att gå in på Facebook eller Instagram vilken plattform för sociala medier som helst egentligen eller bara googla på ”Coolest monkey in the jungle” så kommer Du att förstå vad det handlar om. Ifall Du har missat det här upproret så handlar det om att den här mörkhyade pojken har en tröja på sig där det står ”Coolest monkey in the jungle” på och den ljushyade killen har en tröja där det står ”survival expert” på. Det är H&M som har lagt upp dem här bilderna på deras internationella hemsida. Ja, Du läste rätt H&M, har missat detta och låtit det här misstaget att explodera. Men om Du har öppet sinne, är ”carefree” och förväntar inte Dig det värsta i allt (precis som mig) så har Du inte kopplat riktigt ihop dem rastiska dragen i den här HM reklamen som marknadsför barn kläder.

Om vi kollar på det så här då... i just vårt samhälle så är mörkhyade människor en minoritet och ljushyade är majoriteten, så klart så tycker då alla stora företag som är så stora aktörer i exporteringen av barn kläder och annat i hela världen att det är viktigt att inkludera minoriteten och mångfaldighet i deras marknadsföring, speciellt då det sträcker sig över hela världen. Inget fel där.

Allas första reaktioner över den här lilla pojken i den gröna tröjan är starka och kraftiga som till exempel människor uppmuntrar varandra att bojkotta HM, stämma dem och så vidare. Så finns det motsatta reaktioner vilka säger att det hade varit rasitisk om HM hade lagt en tydlig skillnad på vad barn ska ha på sig utgående från deras etnicitet och utseende. De här reaktionerna kommer fram för att våra mänskliga sinnen sätter direkt igång en försvars mekanism och vi försöker att försvara åsikten som vi tror är den rätta och i denna fall är de många och olika. Jag tänker inte predika här om vad som är rätt eller fel, vad som är överdriven eller underskattat. Men dock det jag vill påpeka här är vad vi vuxna lär till våra barn och våra framtida generationer.

Vi måste så klart lyfta frågor så som - Ska HM ens ha i lagret och marknadsföra tröjor och kläder som påverkar och får så många människor att må dåligt? Borde inte ha design och foto teamet ha tänkt på detta innan den hamnade på HM:s internationella hemsidan? Ska inte HM ta hänsyn till de mörkhyade människorna som är en minoritet i vårt samhället och borde dem ha tänkt på att detta kan ha sårat och förnedrat andra?

Men jag tycker också att vi borde fråga oss själva - Ska vi verkligen lära barnen att etnicitet, språk eller utseende spelar så stor roll att man inte ens ha på sig vilka kläder man vill? Eller ska vi lära barnen att det spelar ingen roll om vart man kommer ifrån att alla är människor och lika mycket värda. För att den yngsta generationen just nu växer upp med sociala medier... eller till och med i sociala medier. Dem ser allt det här och alla bilder, dem läser kommentarerna och lyssnar på oss för att vi är förebilder! Och vart är HM förebilder för dem yngre när dem inte tänker på minoritetens roll i samhället? Och vad är vi resten för förebilder som så tydligt visar att spåren från rasism finns kvar?!

Det som pågår i världen är hemskt, rasism syns på TV, sociala medier, vardagligen överallt! Därför måste vi skydda och lära rätt till dem som växer upp nu! Det är dem som kan ändra på framtiden även hur klyschigt det låter!

Jag vet inte om Er, men jag vill bara krama de här pojkarna och säga till de att alla är lika mycket värda och att vi som lever i dagens samhälle, har egentligen större förståelse och moralisk beteckning än vad vi låtsas att ha via sociala medier!

-Puss

Likes

Comments