Dagbok, Fotopromenad, Lokalt

Vaknade upp i morse och kände att jag ville maximera min fredag. Ett vanligt fel jag brukar göra när jag är ledig är att fastna vid frukostbordet.
Idag fick det bli annorlunda. När solstrålarna föll så vackert på födelsedags rosen så kände jag att den här morgonen skulle det fotas lite.
Så jag gav mig ut och kände verkligen hur vårluften fyllde lungorna, Visst slutet på februari och endast fyra grader varmt men solen gav det hela en annan upplevelse.

Jag började i Kaptens trädgård. Idag är det en kommunalpark innehållande gamla ståtliga träd och en tennisbana som lever under sommarhalvåret. Platsen fick sitt namn efter disponenten vid Höganäs bolaget kaptenen Åke Nordenfeldt. Under senare delen av 1800-talet anlades parken i syfte att användas som köksträdgård samt frukt och blomsterodling.

Solitären som ses på högra bilden är Kaptens gruva som anlades 2008 i syfte med att spegla Höganäs keramiska historia. Skaparen bakom konstverket är Ulla Viotti. Med hennes egna ord vill hon ge känslan av att man står på bottnen av ett gruvschakt.

Jag fortsatte ut mot åkrarna och gick nu på den före detta järnvägen som gick mellan Helsingborg-Höganäs-Mölle. Dock blev inte järnvägen långlivad då den invigdes 1910 och revs redan 1963. Den anlades i syfte med att öka turismen ute i Mölle trakten men då bilen kom in i sin storhetstid så valde man därför att riva järnvägen.

Hade man tänkt lite längre däremot så hade transporten idag mellan orterna Höganäs och Helsingborg varit betydligt mer miljövänlig om man valt att behålla järnvägsspåret då man nu länge planerat att dra spårvagn mellan städerna. Både Helsingborg och Höganäs är i dagsläget som många andra kommuner tillväxtkommuner.
Man tvekar dock på grund av anläggnings kostnader som prioriteras på annat.

Fotopromenaden var inte tänkt att bli längre men jag bestämde mig för att ta cykeln ner till Höganäshamn för att ge mig ut på piren och fota rälsen som finns kvar av järnvägen. Denna plats var inte någon direkt station för att släppa av turister däremot så var det här Höganäs AB lastade av och på sin stenkol som företaget grundades på år 1797 och pågick ända fram till 1960-talet. Idag så är företaget en stor producent av olika metall pulver främst järn och även metallpulver som helt saknar järnhalt.

Jag avslutar mitt blogginlägg med ett citat från författaren och tidningsmannen Mark Twain(1835-1910).
- För att ha en verklig behållning av glädjen behöver man någon att dela den med.

Likes

Comments

Dagbok, Intressen

Aa då var detta mitt första inlägg på min första "seriösa" blogg.

En onsdag kl 12:39 i kalla februari. Med glitter och glamour valde jag
nu att vara lite kreativ and put myself out there!
En kort presentation av personen bakom bloggen, Louise Molinder.
Jag är en själ på låt oss säga, i detta fall 19 vintrar men vi närmar oss 19 vårar fylld av intressen som gör mig fullständigt förvirrad. Medan man drivs av ens förfäders konstnärliga ådra så simmar man rundor i fitnesshysterin. Vad tusan ska man göra med livet!? Jag förmodar att det är en hel drös med 97:or et.c tänker precis samma sak som jag. Ett urval på cirka 4000 utbildningar är inte precis något man överför från önskelistan till varukorgen på en dag precis.
By me, ha inte bråttom och tänk inte illa om dig själv. Ta din tid. Välj rätt och kanske lika gärna läs upp ett ämne eller flera när friheten med antingen arbetslöshet eller jobbantagning når dig. Har du valt fel utbildning. Gör inte som jag gjorde under gymnasiet, tveka. Jag tvekade i rädsla att börja om. Nu när snart studenten närmar sig så har jag valt att se livet med nya vägar. Jobb och läsa till ämnen som jag kom att sakna under tekniklinjen.

Men glöm inte bort! Oavsett vad du väljer så lämnar du aldrig väskan tom när du går därifrån. Du kommer alltid ha växt en bit inom dig själv!

Mina planer för idag är att få klart informationsinsamling för arkitekturhistorian om en arkitekt genom tiderna.
I mitt fall blev det två österrikare Camillo Sitte för historismen och Otto Wagner för modernismen. Under sent 1800-tal närmare sekelskiftet rivs befästningarna mellan  gamla stadskärnan och ytterområdena i Wien. Den stora utmaningen blir nu att föra samman staden. Frågan blir bara, hur kommer den nya stadskärnan att formas? Enligt historismen eller modernismen?
Information för den nyfikne finns såklart mängder på internet men jag kommer sammanfatta mitt arbete i kommande blogginlägg med egna tankar!

Tillsvidare blir det frossande i te och senare inpå dagen, Leg day!

Likes

Comments