Header

Hej på er, länge sen sist.

Efter en dryg månad i Finland så kan vi konstatera att vardagen har börjat rulla på som vanligt (nästan i alla fall), med jobb, träningar, träffa vänner och försöka hitta ledig tid att vara på lande. Skolan börjar för Jode på måndag och för mej nästa vecka. Tyvärr måste jag ta tillbaka mina ord om att fortsätta blogga här i Finland, hade lite glömt hur busy vardag jag har här, haha!

Det här inlägget kommer att vara avslutningen på vår utbytes-blogg. Erfarenheten utomlands har nu fått mogna i en månad så jag hoppas att jag på ett vettigt sätt kan sätta punkt på det här kapitlet. Antagligen är det lättare sagt än gjort eftersom det fortfarande känns overkligt att vi faktiskt bodde i Innsbruck i fem månader, det känns också konstigt att tänka att vi nu faktiskt har avklarat vårt utbyte? Utbyte är ju det som alla babblar om från sekund ett när man börjar studera. Kan inte säga att det kändes som ett utbyte via skolan utan mera som ett förlängt lov eller liknande, med skolan som hobby och festande på heltid. Nånej, nu skall jag inte överdriva, men det är roligt att krydda till historien.

Jaa hörni, kan ju börja med att berätta att jag inte fick en enda fråga in av er som ni ville ha svar på.. PINSAMT. 😄 Jag försökte vända saken till något positivt och tänker nu istället att jag har skrivit så utförligt att ingenting blev oklart, hehe, rätta mej inte om jag har fel!
Så därför tänkte jag göra en top 3 och bottom 3 lista om utbytet. Jag är ledsen över att listan är väldigt kliché aktig, men den här gången så är det sanningen.

TOP 1. Alla nya människor.
Knappast så svårt att gissa, men så är det. Jag är ganska säker på att kompisarna är huvudsaken under utbytestiden. Helt fenomenala typer. Hoppas så innerligen att se alla igen. Det finns många roliga minnen, men mitt favorit minne med dessa typer är definitivt midsommarveckoslutet, så chill och så bäst. Skrev ett inlägg om det tidigare.

TOP 2. Själva stället.

Innsbruck som stad var helt perfekt. Passlig storlek, vacker natur, skid-möjligheter, studieliv på top nivå, trevliga människor och möjligheten att resa till grannländerna var guldvärd. Som ni ser på bilden ovan så lämnade vi ett minne av oss i Innsbruck. Om ni har vägarna förbi så hänger den på Höttinger bron, vid den (5+7+8+8=våra födis datum..) 28 pelaren. 

TOP 3. Möjligheten att prova på nya saker.
Att kunna skida en gång i veckan under skidsäsongen, hika på sommaren, simma i sjön, sjunga i kören, vara lärare i 10 veckor, bestämma sig för att resa väldigt extempore osv. Härligt med frihet.

BOTTOM 1. Hemlängtan.
Det är alltid jobbigt med hemlängtan. Hur man än försökte fundera logiskt när man hade hemlängtan så kändes det som att "oj nej jag missar nu något viktigt där hemma". Vilket ju inte är sanningen, men jag har också lärt mej att det är fint att kunna ha en så kiva vardag hemma som man längtar tillbaka till, för det är ingen självklarhet för alla, tyvärr.
OBS, När jag hade hemlängtan så var det aldrig för att jag skulle ha vantrivts i Innsbruck, där var allt bra.

BOTTOM 2. Läkarbesök.
Det här var en grej som jag medvetet valde att inte skriva om i bloggen då när det var aktuellt. Att känna sej sjuk utomlands var nytt för mej och därför också obehagligt. Det blev liksom extra jobbigt eftersom jag själv skulle ordna med doktorsträffar, dessutom på ett blandspråk mellan engelska och tyska etc. Ni kan säkert räkna ut att deras system inte fungerar precis som i Finland, även om de också är väldigt proffsiga. Orsaken varför jag besökte 2 olika läkare var för att ganska plötsligt började känna av "extra slag" i hjärtat. Paranoid som jag är så var jag säker på att det var något allvarligt och därför valde jag att gå och kolla upp det. Efter blodprov (mitt första någonsin), ultraljudsundersökning och olika former av EKG så kunde de konstatera att mina "extra slag" är godartade och högst antagligen beror på stress. Det här var förstås som ni kanske förstår min främsta orsak till hemlängtan. Nu när jag är hemma igen så mår jag bättre.

BOTTOM 3. Att lämna allting bakom sej.
Så ledsamt att säga hejdå åt både Innsbruck och kompisarna och överhuvudtaget vårt liv där. Men jag är säker på att vi kommer att åka tillbaka dit någon dag för att skida i alla fall. Men som tur så har vi en fantastisk tid bakom oss som vi alltid kommer att minnas.

Denna vy och känslan att sitta i solstolarna och njuta av livet. Skall spara det här som min happy-place.

Croatia - Ultra Music Festival

​Som jag berättade så åkte vi till Kroatien, Split direkt från Innsbruck. Jag och Jessi tog bussen dit, 16,5h tog det... Men jag lovar att det lät värre än vad det var på riktigt, jag hade ju gott sällskap och mycket snacks!
Våra vänner (9st totalt) anlände med jämna mellanrum till vårt hus som vi hade hyrt. Vårt hus var helt otroligt fint och stort!! Helt perfekt för vår fest-familj. Vi hade en super vecka, det enda som kunde ha varit bättre var vädret. Det var så stormigt på fredagen att festivalen, Ultra Music Festival var inställd den dagen. Men de två andra dagarna var bäst! Min favorit var definitivt David Guetta! Jag kan inte förklara hur det känns att vara på en festival och lyssna på sina favorit DJ:s, det känns som att man är i någon glad-bubbla och bara dansar, ler och njuter av musiken. Kanske min miin på bilden när jag är på Jodes axlar beskriver känslan bättre? Även om sådana här fest resor är tunga så väntar vi redan på nästa års resa. Ultra family <3

Ryan från Kanada var också med på festivalen, så roligt att hinna se honom ännu en gång!

Homecoming

Jode och jag hade båda i alla fall tio dagar ledigt efter att vi kom hem. Vi hade redan på förhand bestämt att vi skulle tillbringa dem på våra bådas sommarställen, och det gjorde vi. Min familj kom redan nästa dag till Lindströms lande var vi hade en liten välkomst-grillkväll för oss, jätte mysigt att bara umgås med våra familjer. Efter att vi hade haft ledigt i tio dagar så kom vår kompis Zach från Kanada till Finland för att hälsa på. Det var jätte roligt att ha honom här och visa hur vi har det. Han verkade också gilla Finland, och vi kunde konstatera att det påminner ganska mycket om Kanada sist och slutligen.
Imorgon kommer Gaelle från Belgien hit och det ska bli så härligt att få se henne igen efter en tid!!
Vi planerar på att åka på Oktoberfest till München nu i höst, eller en annan resa till centrala Europa, för att träffa alla igen. Hoppas så mycket att det blir av och att vi i framtiden också har möjlighet att hålla kontakt. Det värsta med utbytet var definitivt att säga hejdå åt alla vänner... Har så svårt att förstå hur vi kunde bli så nära vänner på bara fem månader, i alla fall med tanke på att vi alla var totalt främlingar för varandra och att vi inte ens talade samma språk som modersmål.

Här nedan ser ni den första bilden på Jode och mej som togs i Innsbruck och nu den senaste bilden som är tagen på mej och Jode från vår 8 års dag.
Jag brukar jämföra vår utbytestid med Wien-halvmaratonloppet som vi sprang i April. I början gick det otroligt snabbt då allt var nytt och kiva, sedan vid ungefär halva tiden så gick det långsamt och var lite tungt, eftersom vi då var inne i den normala vardagen. Och mot slutet (Maj, Juni) så blev det en slutspurt som helt plötsligt tog slut. ​​Nu är vi lyckliga i mål precis som efter VCM. Som sista ord vill jag säga tack åt er som har följt med vårt utbyte här på bloggen, det har varit roligt att se att det är så många som har läst! Hoppas att vi också har kunnat inspirera någon att åka iväg på utbyte (kanske till och med till Innsbruck?) för det är något jag rekommenderar varmt åt alla som ens är lite intresserade. Det är en upplevelse som man aldrig glömmer och dessutom en lärdom för livet. 

Jag är så glad (och stolt) att jag vågade åka, för det har inte alltid varit en självklarhet för mej. Och jag är så otroligt tacksam för att jag hade chansen att få uppleva allt detta med Jode, känns så fint.

Tack och hejdå bloggen.

Much love.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej,

Mindre än tre dagar kvar i Innsbruck för min del... Jode har fem dagar. I början var det svårt för oss att förstå att vi faktiskt skulle vara här i nästan fem månader, det kändes mera som en vanlig resa. Men nu, som ni säkert kan gissa så känns det jätte konstigt att vi faktiskt ska åka hem och att vårt liv i Innsbruck tar slut. Eller ja, vi har nog inte förstått det ännu. Vår Kroatien resa lurar oss lite eftersom vi först ska tillbringa en vecka där och sedan först komma hem till Finland (20.07.). Jag kan ju passa på att berätta lite om Kroatien resan nu. Som det nu ser ut så är vi sju stycken kompisar som åker dit. Vi har hyrt ett hus som ligger lite utanför Split. Höjdpunkten på resan är musikfestivalen Ultra Music Festival som håller på i tre dagar. Vi var där förra året också och det var helt galet bra!! Världens bästa DJ:s spelar där. I övrigt så går resan ut på att sola, simma, åta gott, spela olika spel, festa och bara ta det lugnt. Jag hoppas på att den här resan blir minst lika lyckad som förra resan. Senaste år gjorde vi också en Aftermovie på hela resan, det var ganska skojigt att kolla på den sedan en tid efter att vi hade kommit hem. Tror bestämt att vi ska göra en i år också. Månne jag inte gör ett inlägg om resan sedan. Har faktiskt funderat på att fortsätta blogga en tid i alla fall. Det har varit ganska avkopplande att skriva av sej lite, och roligt att läsa igenom gamla inlägg efter en tid. 😊

OBS! har en fråga åt er i slutet av inlägget !

På fredagen var Ida, Gaelle och jag på vår sista brunch i Innsbruck. Det var på ett hotell ganska i centrum, sååå gott!! Våra skumpan fattas ännu från bilden.😉 Tror inte att jag nånsin har brunchat lika mycket som jag har gjort här, haha. Roligt bara, brunch är bäst!
Senare på fredag kväll var Jode och jag på en 7km länk, jäkla tungt när det fortfarande var så hett. Vårt gym kort har nu tagit slut (buuuuuu) kommer sakna McFit så mycket! Helt klart det bästa gym jag har varit på. Hoppas det skulle komma till Helsingfors. Fast jag gillar ju nog Uni-Sport också. Efter vår länk åkte vi till studenthemmet och tillbringade några timmar runt brasan på bakgården med våra kompisar, vi grillade, drack och diskuterade och efter det fortsatte några av oss till Hofgarten. Jode och jag hörde förstås till dem. Ca. 200m från Hofgarten finns en shot-bar där alla shottar kostar 2€ (och ja det finns ju erbjudanden som "ta fem betala för fyra" etc.) vi gick ju där via också på några shots före baren... Om vi bortser från hur man mår nästa dag så måste jag säga att det är en bra idé att ha en shot-bar just före baren, så mycket billigare. Roligt hade vi i alla fall.

Morning hike to Nordkette

Ni minns den där night-hiken till Nordkette som vi gjorde för ett antal veckor sedan? Den som jag inte "klarade" utan gav upp och svängde ner? Den hiken är orsaken till den här hiken som vi gjorde på torsdag morgon. Jag kände att jag måste bevisa åt mej själv att jag klarar av att gå ända till toppen. Och det gjorde jag utan problem, förutom att jag var livrädd den sista biten.
Jode, Gaelle och jag träffades vid Hungerburg-stationen lite över 6 på morgonen och så började vi gå. Vi hade små pauser emellanåt, vilket nog behövdes för det var väldigt brant på vissa ställen. Vädret var absolut helt perfekt och vyn över Innsbruck och bergen är helt fenomenal. Vi mötte några andra hikare och en del kossor men annars var vi ensamma hela vägen. Vi var framme i Seegrube (skidstationen) efter exakt 3h. Vi bestämde att fortsätta ända till toppen Hafelekar vilket tog ytterligare 1,5h. Rutten till Seegrube var fysiskt ganska tung, men inte omöjlig på något sätt, skulle definitivt göra det på nytt. Medan sträckan från Seegrube till Hakelekar inte var fysiskt så tung men den var för mej väldigt, väldigt skrämmande pga min höjdskräck. Utan att överdriva så gick jag på alla fyra 70% av vägen. Det var så smala stigar längs med berget och mer eller mindre ett stup rakt ner brevid oss. Jag tänkte nog aldrig tanken att svänga om för det skulle nog ha varit ännu mer skrämmande att komma ner därifrån. Men jag övervann min rädsla och kom helskinnad och nöjd i mål!

Breakfast with a view.

Programmet för resten av dagarna är att packa, städa, umgås med kompisarna, skriva ut oss från Innsbruck, se på fotbolls finalen (heja Portugal!) och det viktigaste av allt JESSI kommer hit idag!!!💜💜
Ska försöka skriva ännu ett inlägg före jag åker, och efter Kroatien så hade jag tänkt skriva ett avslutande inlägg om utbytet och nu sku NI mer än gärna få ställa frågor om vår utbytestid eller kanske ni har andra frågor/kommentarer som jag sedan skulle kunna svara på i inlägget enligt bästa förmåga. Ni kan skriva frågorna under det här inlägget (anonymt också ok) eller skicka fast privat åt mej på Facebook, spelar ingen roll för mej. Om ni har frågor direkt åt Jode så lovar jag att fixa svar från honom också!😄

Liebe Grüße,

Lina

Likes

Comments

Achensee

På måndagen åkte vi iväg till Tirols största sjö, Achensee. Allt som allt var vi kanske tio stycken utisar, alla anlände i lite olika etapper. Vi tog både tåg och buss dit, tillsammans ca en timme restid, totalt värt de!! Ni ser själva på bilderna hur klart och fint vattnet är. Vi läste också att det är så rent att man till och med kan dricka det. Tyvärr provade vi inte. Vattnet var också kallare än vanligt eftersom sjön är så stor, på det djupaste stället är den 150m. Vi började med att hyra en liten motorbåt (trögaste någonsin) som vi guppade i en timme, ett bra sätt att utforska sjön och så roligt att åka lite båt. Resten av dagen chillade vi bara på stranden, åt lite och spelade beachvolley. S k ö n d a g.

Jodes Surprise Birthday Brunch

Igår (5 Juli) fyllde Jode 23 år. Vi hade kommit överens på förhand att vi inte skulle ge födelsedagspresenter åt varandra, utan istället slå ihop våra bådas födelsedagar och vår 8-årsdag och göra något roligt tillsammans sedan i Augusti. Vi har inte ännu kommit fram till något beslut om vad det skulle kunna vara 😄. Hur som helst så ville jag ändå göra hans födelsedag speciell på något sätt. Han visste om att jag skulle göra gott morgonmål åt honom men han visste inte att jag hade bjudit våra kompisar också. Jag steg tidigt upp på morgonen och började förbereda maten, typiskt nog så vaknade Jode redan 08:15 vilket på riktigt ALDRIG händer, han sover alltid till i alla fall 10. Nå, det var inte så farligt jag gav en grattiskram och så bad jag honom vistas i sovrummet tills jag hade allting färdigt. Det passade honom också bra så fick han lite läst på sin tent under tiden. När allting var färdigt förberett smög kompisarna in och satte sej i soffan, jag öppnade dörren till sovrummet och sa att han får komma nu, han steg genast upp och sa "Oj tack jag ska bara gå och borsta tänderna först", sekunden efter så ser han kompisarna i soffan som ropar "suuuurpriseeeee". Där stod han i sin pjamis och undrade hur vi hade lyckats med det här, för han hade verkligen ingen aning om vad som var på gång. Det bästa som finns är att se att den man gillar mest är lycklig och glad. 💓 Vi hade en lyckad brunch och jag tror att Jode hade en härlig födelsedag. Efter brunchen tränade vi tillsammans, bowlade med resten av gänget och sedan for pojkarna ut till Hofgarten och kom hem på morgonkvisten. 💚

Jag fick improvisera lite med dekorationerna: lakan som bordduk, byggde ett ballong-band av tejp och ballong-buketten på bordet är byggd med kina-pinnar i ett smalt glas.

MENY: Plättar med frukt och kokosflingor, kokos-äppelpaj med blåbär, batong,
olika cocktailstickor och lite godis.

My girl, Gaelle💛

Likes

Comments

Hej,
På söndagen åkte Malin och David (Jodes föräldrar) hem efter att ha varit i Innsbruck ett förlängt veckoslut. Det var jätte roligt att de också hade möjlighet att komma och hälsa på oss. Vädret var överraskande bra hela veckoslutet, förutom en eftermiddag då det verkligen hällde ner. Tror inte att jag någonsin har sett så mycket regn på en gång. Lyckligtvis så var vädret ändå så fint att vi kunde ta gondolen upp till Nordkette för att titta på den vackra vyn. En annan dag åkte Jode, Malin och David upp till Bergisel tornet (backhoppnings tornet) och kollade på vyn från det stället också. I övrigt så åt vi god mat varje dag, så lyxigt, vandrade omkring en del i centrum, shoppade lite och bara njöt av samvaron. Ja, och lite fotboll följde vi förstås också med. Jag tror att Malin och David fick en riktigt positiv bild av staden, speciellt när vädret var på vår sida!
Tack för ett fantastiskt veckoslut, snart ses vi igen!❤

På lördagen hade jag min sista köruppvisning. Vi uppträdde i Congress centrum Innsbruck (jätte ståtlig sal) på Bachelorfeiern, dvs. den tillställning som ordnas när lärar-studenterna får sin kandidatexamen. Även om det blev aningen långtråkigt när jag inte förstod så mycket så var det ändå en trevlig upplevelse och intressant att se hur det går till i andra länder. Det var ganska högtidligt med Österrikes flagga, trumpeter, över fullsatt sal med släktingar till de nyutexaminerade, många tal av viktiga personer samt betygs- och stipendieutdelning. Kören sjöng kanske sex stycken sånger med jämna mellanrum under tillställningen. Jag är nog glad över att jag deltog i kören sen sist och slutligen, bra att öva sig på att vara utanför sin comfortzone ibland...
När jag nu är inne på min sångkarriär så kan jag med samma dela med mej linken till hiphop sången som jag och en annan tjej gjorde för ett projekt i skolan... Vi bandade in den här på första tagningen, som ni säkert märker i slutet. Sångtexten hittar ni också på samma sida, tryck först på bilden så kommer den fram sedan. Den blev sämre än väntat och jag kan bara konstatera att musikbranschen aldrig kommer bli min grej, haha! 😄 Ni kan lyssna på den HÄR

Ses snart,

Lina

Likes

Comments

Heips,
Nu börjar det verkligen närma sej slutet... Maj och Juni har bara rusat iväg. Jag kommer ihåg när jag i början av bloggen skrev att "nu har vi gjort allting första gången", nu får jag istället skriva att vi nu börjar vi göra allting sista gången. Idag tog våra skolor slut, eller Jode har en tent kvar. På veckoslutet var det sista gången vi kunde vara i studenthemmet så därför hade vi en stor hejdå fest. Vi ska också småningom skriva ut oss från Innsbruck och fixa några grejer med lägenheten. De första har också börjat åka hemåt så har tyvärr varit tvungen att säga hejdå åt en del redan... Definitivt den sämsta delen med att vara på utbyte. Känns så ledsamt att tänka att man faktiskt kanske aldrig nånsin kommer att se de här typerna mera... Till Innsbruck kan man alltid komma tillbaka men det är ju inte samma sak utan våra kompisar.

På torsdag kommer Malin och David hit, så roligt att de också hinner komma hit över ett förlängt veckoslut och se hur vi har det innan vi kommer hem igen. Ska berätta mera sedan vad vi har gjort! Vår följande gäst efter det är Jessi!!❤ Hon kommer sent söndagen den 10 Juli och så åker vi tillsammans BUSS till Split på tisdag kväll. Ska skriva mera om vår Kroatien resa kanske i nästa inlägg, men här nedan kan ni i alla fall få en sneak-peak på vårt hus och privata pool utifrån. 😉 Kan redan se oss sola och simma där dagarna långa och spela beerpong på kvällarna. LYX. Jag har ännu svårt att förstå att utbytet faktiskt tar slut snart, för jag väntar så mycket på vår Kroatien resa så man glömmer liksom kalla faktan.

Goodbye Party + International Brunch

På fredagen (midsommar) hade vi den här goodbye festen, det är nog alltså inte den sista festen utan bara sista gången vi kunde vara i studenthemmet. Och ja, några åker faktiskt hem redan nu så förstås hejdå för dem också. Vädret var helt perfekt, super, super varmt! Lite åska sedan senare på kvällen. Vi samlades först med flickorna och spelade och drack (och fotade som ni ser). Sedan fortsatte kvällen i vårt vanliga party-kök där vi spenderade hela natten. Kring sex på morgonen slutade festen. Det var en 100% lyckad fest. Vi hade så otroligt roligt!! 💛
Nästa dag hade vi med våra närmaste vänner en International Brunch som gick ut på att alla hämtade något från sitt eget land till brunchen. Ida och jag (och Jode) hade tillrätt karelska piroger, kanelbullar och en turkiskpeppar-mudcake. Det var vår bådas första gång vi gjorde karelska piroger så vi kände oss extra duktiga när alla tyckte att de var så goda. De blev dessutom omdöpta till "rice-bombs" eftersom kanadensarna tyckte att det riktiga ordet var för svårt. Haha.😄 Vi hade en fantastiskt god och trevlig brunch tillsammans, alla hade gjort så goda saker! Vi inledde lördagens firande redan vid brunch bordet och slutade kring fem på morgonen igen. Vi chillade och beställde pizza på bakgården och takterassen hela dagen innan vi på kvällen gick till Hofgarten och sedan till Tante Emma (har aldrig sett så mycket nerdrogade människor i mitt liv som i den här baren). Pojkarna busade lite för mycket i Hofgarten så vi blev tyvärr utkastade därifrån. Summa sumarum så var vår midsommar helt otroligt lyckad! Helt klart en av de bästa! Jag njöt av varje sekund. Vilda kvällar som dessa är nog de bästa. ❤

Jodes Nighthike till Serles

Förra veckan var Jode med ett gäng pojkar på en till night hike, men den här gången till berget Serles. Det är ett ganska känt ställe att göra en night hike till för att se soluppgången. Den här upplevelsen var mycket bättre än den till Nordkette. De körde bilen först till ett visst ställe och sedan gick de resten. Soluppgången var kring 5 på morgonen och de hann dit i tid. Nedan kan ni se några jätte fina bilder från pojkarnas hike! Ser helt sagolikt ut tycker jag. Jode var jätte nöjd när han kom hem nio på morgonen.

Utöver det här så var vi förra söndagen på Japanese Dinner i studenthemmet. Det var några japanska utisar som var så härliga och tillredde olika japanska rätter för typ alla som ville komma (vi betalade bara 3€ och då kunde man i princip äta hur mycket man ville). Jag har aldrig ätit japansk mat tidigare, förutom sushi typ en gång. Men alltså allt vad de hade tillrätt var SÅ GOTT! De gjorde t.ex. sushi med tonfisk, friterade räkor, -batat-bitar, -paprika och -äggplanta, det fanns också en fantastiskt god griskött-gryta och japansk pizza/pannkaka. Det var också jätte intressant att följa med hur de tillredde de olika rätterna, det är ju inte helt enkelt precis.
På tisdagen var jag i Italien (Bolzano) med skolan som jag skrev om i förra inlägget, och nu på onsdagen var Ida och jag och golfade, eller egentligen slå bollar på rangen. Så roligt! Och alltså det där stället var så fint! Tror inte att man kan ha en finare utsikt än det där. Det var jätte avkopplande. Ska nog ännu en dag gå en riktig golf-kurs. Samma kväll hejade vi också på Belgien när de mötte Sverige i EM. Snart har ju Jode också födelsedag så får se vad vi ska hitta på då.

Mina girls❤ Vi var på ett glas vin vid ett av ute serveringarna. Vi har verkligen försökt ta vara på alla stunder vi ännu har tillsammans och umgås så mycket som möjligt. So much love.

Likes

Comments

Tjena,
Tänkte berätta kort om några ställen som vi har besökt under den närmaste tiden. Har fortfarande några ställen på listan som jag jätte gärna skulle vilja hinna besöka innan vi lämnar Innsbruck. Hit hör till exempel, Hallstatt, Seefeld, Achensee och Lago di Anterselva. Nedan ser ni en bild på dem (inte mina egna bilder).

Hall 12.06.2016

När Viccu hade åkt iväg till norra Italien så åkte jag och Jode en sväng till den närliggande byn, Hall. Det tog ungefär 30 minuter med buss dit. Vi hade hört att Hall är en jätte söt och mysig liten by och det stämde definitivt. Så gott som alla butiker var stängda eftersom det var söndag, men vi hittade en glasskiosk som var öppen så vi åt en en stor och god glass där. Senare fick vi veta att Hall faktiskt är känt för sina glassar. Hall hade riktigt gamla byggnader och många små och krokiga vägar vilket gjorde att den faktiskt urskiljde sej ganska mycket från Innsbruck.

Salzburg 14.06.2016

Samma veckas tisdag åkte jag och Jode på en en-dags utflykt till staden Salzburg. Det tog ungefär två timmar med tåg dit. Det var alltså min skola som ordnade resan. Salzburg är känt för sin saltgruva, för inspelningen av Sound of Music och dessutom är det Mozarts hemstad. På schemat stod det mycket rundvandring i bland annat parken Mirabell, lunch och även lite shopping. Min lärare Anita, berättade hela tiden om Salzburgs historia medan vi vandrade omkring, många intressanta saker kom fram. Är så glad över att PHT ordnar resor som den här, tror inte att jag på eget initiativ skulle ha tagit mej till Salzburg.

Bolzano 21.06.2016

På tisdagen åkte jag på skolresa nummer två. Den här gången åkte vi till Bolzano, som också är huvudstaden i Süd Tirol (norra Italien). Vi besökte det arkeologiska muséet vilket var jätte intressant. Utställningen där handlade om Ötzi som alltså er en riktig mumie som hittades i norra Italien år 1991. Ötzi gubben är över 5000 år gammal och de har gjort en massa forskning på honom och hittar fortfarande ny information om honom. T.ex. kring 45 år gammal, 160cm lång, skostorlek 38, kläder gjorda av olika djurpälsar, laktosintolerant och vägde kring 55kg. Man fick alltså se på honom genom ett fönster i museet. Han förvaras i ett riktigt kallt rum. Jätte intressanta grejer enligt mej! Förutom museibesöket så hade vi lite rundvandring, lunchpaus på ett alldeles underbart ställe, shoppade lite, åt glass och besökte ett slott. En lång men väldigt, väldigt lyckad dag. Dessutom var min kompis Gaelle med, vi hade det jätte roligt tillsammans. Men alltså Bolzano är helt säkert en av de vackraste ställen jag nånsin har besökt. Jag rekommenderar att absolut besöka det om ni är i närheten någon gång. För mej är Bolzano den exakta bilden av Italien. Gamla och vackra byggnader, små, mysiga och krokiga gator, marknader med färska produkter och blommor, bra shopping, omgiven av gröna berg och vingårdar, världens godaste pasta och vitt vin. Jag blev verkligen positivt överraskad. 10 poäng för Bolzano! Det som också är speciellt med det stället är att det är tvåspråkigt, de pratar både italienska och tyska.

Likes

Comments

Hej

Jode besökte Venedig i Italien för över två månader sedan, tyvärr har vi inte publicerat inlägget tidigare, men bättre sent än aldrig. Hehe.
Han åkte dit med två kompisar från Kanada. De två andra pojkarna gjorde en resa genom nästan hela Italien men Jode hängde med dem i Venedig i tre dagar. Jode sa att det definitivt var ett ställe som är värt att besöka men de otroliga mängderna av turister förstörde stämningen kanske lite. Venedig är också en ganska romantisk stad som vi alla vet. Pojkarna gick mest omkring i staden, tittade på sevärdheter, åt gott på kvällarna och drack förstås några öl på färden. Vädret var perfekt hela tiden så det var också ett stort plus. Jode bodde första gången på hostel under den här resan. Han reste dit med Flix-Bus som är ett billigt och bra sätt att ta sig fram på när man reser i centrala Europa. 

Likes

Comments

Hej på er,

Vi har en jätte kiva vecka bakom eftersom Viccu har bott här hos oss! ❤ Ni som känner Viccu så vet att hon är jätte självständig och anpassar sej utmärkt till nya omständigheter osv, därför har det varit så skönt att ha henne här, eftersom man vet att hon klarar sej bra en stund ensam om jag skall till skolan eller gymmet.. Förutom att vi har haft det helt mega kiva tillsammans så har hon också varit en duktig slav i köket. Att äta Viccus mat brukar inte vara helt fel...
Nåja, till saken! När vi anlände till Innsbruck på torsdagen så pustade vi ut en stund på rummet innan vi gick iväg för att kolla runt i centrum och sedan började göra oss klara för att gå ut och äta hamburgare med våra kompisar. Efter middagen fortsatte vi med ytterligare några drinkar i en pub.
Vi hade redan tidigare på dagen bestämt att vi skulle prova på att göra en night-hike upp till Nordkette, eftersom vi hade hört att morgonen skulle vara klar så att vi kunde se soluppgången. Det låter ju ganska romantiskt eller hur? Snart får ni höra sanningen.

I början var vi bara fyra stycken som skulle hika, men helt plötsligt stod vi 28 stycken utbytes studeranden klara för night-hike. En del bättre utrustade än andra (samt en del fullare än andra). Vi startade ganska jämnt klockan 2:00, och vi hade räknat med att hinna upp till toppen för att se soluppgången som skulle ske kl. 5:00. Första 1,5h var ganska lätt förutom att det regnade en del. Vägen blev bara mörkare och brantare och smalare ju högre upp vi kom, skorna och kläderna blev bara våtare hela tiden. Och i alla fall mitt tålamod började ta slut efter 2h när vi inte hade någon aning om hur länge det ännu var kvar.
Efter tre timmar av hikande nådde vi vårt (som jag trodde var vårt) mål. Vi åt upp vår matsäck och vilade i det våta gräset. Jag var helt slut. Vi lyckades också förarga en gammal gubbe då han påstod att vi gått på hans gård, han sa också att han aldrig på sina 15 år i det där huset har upplevt något liknande, stackarn.
Efter en liten stund började gänget röra på sej och ville ännu fortsätta uppåt mot Seegrube så att de klockan 9:00 kunde ta gondolen ner istället för att gå. Tanken lät väldigt lockande så Jode, Viccu och jag började också gå upp en bit, men vi hann nog inte längre än några hundra meter innan det sa totalt stopp för mej. Berget vi gick uppför var så brant att vi nästan fick gå på alla fyra för att komma framåt, man kunde inte ens se var den här horribla branten skulle ta slut och vi hade ingen aning om hur långt det egentligen var för att komma upp till gondolen (dessutom hade jag skola nästa dag). Det blev helt enkelt för psykiskt och fysiskt tungt för mej. Jode och Viccu bestämde sej också för att inte fortsätta mera då jag inte heller ville, så vi gick ner tillsammans (1,5h). Så för vår del blev det ingen soluppgång. Förstås så harmar det att vi svängde om så här i efterhand, i alla fall när man ser de övriga 20 personernas bilder från toppen, men då i den stunden så kändes det som den enda möjligheten.
Jag ångrar ingenting med hiken, det var en rolig upplevelse på många sätt. Det blev ju bland annat en trevlig samhörighets känsla inom gruppen, för att inte glömma stunderna när vissa lekte Sagan om Ringen medan vi gick upp. Men det var definitivt mycket tyngre än jag hade förväntat mej. Vågar nog inte ännu ge något svar på om jag skulle göra det igen.

Dagen efter hiken åkte Viccu och Jode till stranden medan jag var i skolan. På kvällen träffade vi kompisarna igen på en rooftop terrace (The Penz Hotel), vi hade hört att det skulle vara Europas finaste rooftop mennnn, vi är nog inte så säkra på det nu mera, haha! Efter det festade vi hela natten i Hofgarten. Jätte rolig kväll!

På söndag morgon åkte Viccu iväg till norra Italien för att bland annat besöka Trento och Lake Garda. Hon kom tillbaka på tisdag kväll. På måndagen var vi några stycken utisar och kollade på EM2016 Belgien mot Italien. De har satt upp stora skärmar här i Innsbruck utanför vissa restauranger där de visar alla fotbollsmatcher. Den största skärmen har de på Sparkassen Platz och det var där vi var och hejade på Belgien. Det var jätte proffsigt gjord "arena", med både öl och mat servering, ordningsvakter, DJ och i allmänhet bara bra stämning. Vi ska garanterat kolla flera matcher där.

På onsdagen var det Viccus sista dag här och då måste jag tyvärr vara en del i skolan. Men på kvällen ordnade PHT en Sommarfest för alla. Det kostade 8€ in och då fick man äta hamburgare och dricka hur mycket man ville. Man hade dessutom chansen att prova på bubble-football, lyssna på live musik eller se på fotboll. Min kör hade även ett litet uppträdande där för hela skolan, det var lite nervöst i början men det gick nog bra och det var framförallt roligt! Vi hade det jätte roligt och det var faktiskt en riktigt kiva ordnad fest!

​Såååå kiva att ha Viccu här, snart ses vi igen💜💛💚

Likes

Comments

Hej

Veckan i Finland gick väldigt snabbt, vi hade så mycket roligt program hela tiden så dagarna bara flög iväg. Det var riktigt, riktigt skönt och roligt att vara hemma igen en sväng. Vi landade sent på torsdag kväll, David och Iva mötte oss på flygfältet och när vi kom hem till dem så hade Malin förberett ett riktigt plättkalas och kvällsmål för oss! Såå gott! Har inte ätit ruispala på 4 månader så det smakade extra bra.
Följande dag bestod av fixande inför studentfesten och på kvällen fick jag träffa mina flickor på en middags dejt på Fryysarinranta. Så härligt att få krama om tjejerna igen.❤
På lördag var det den stora dagen med studentfest hela dagen lång! Det var verkligen en lyckad dag! Jag tycker att student dimissionen är en av de trevligaste tillställningarna som finns, alla är så glada, stolta och lyckliga! Jag minns fortfarande min egen studentfest som en av de bästa dagarna i mitt liv. Jag hoppas att alla nybakade studenter har lika goda minnen från sin egen fest som jag. Vi hade festen hemma hos oss, och besök av närmare 70 gäster. Maten hade vi beställt från Cafe Cabriolé och den var super god!

Pappa hade beställt en häst-skjuts hem åt Ida från skolan. Hon blev minst sagt överraskad... Haha!

Senare på kvällen kom både Idas och mina kompisar till oss för att umgås och fira innan vi sedan alla fortsatte till baren. Kvällen och natten blev väldigt lång och klockan var 6 innan vi var hemma igen. Men roligt hade vi verkligen, det är svårt att inte ha en lyckad kväll när sällskapet är det bästa! Som tur är vi snart är alla återförenade igen.

På söndagen åkte min familj till Esbo för att fira Ida och Mattias (vår kusin), det var roligt att hinna gratta honom också då vi inte hann ses på lördagen. Vi åt alla tillsammans resterna från studentfesten och bara umgicks. Jode åkte till Innsbruck redan på söndagkväll så han kunde tyvärr inte vara med på denna fest. På måndagen hade jag ett möte inför vårt handis läger och på tisdag och onsdag fungerade jag som ledare på lägret. Vi var igen nästan 80 barn med och det var så roligt! Väntar redan på nästa års läger!! Tyvärr hann jag inte vara med på sista dagen eftersom mitt flyg gick redan 6:00. På tisdag kväll hade vi en fotbollsmatch med FC Margarita (mitt handis damlag spelar fotis på sommaren) och vi vann 4-0!! Jess! Längtar så efter att få umgås med mitt lag nästan varje dag och spela dessa roliga fotis matcher igen! På onsdag kväll hann jag även träffa Nella (min studiekompis) och catcha upp lite. Så ljuvligt att hinna se henne en stund också.💜 Efter det hade jag ännu ett styrelse möte med Akilles.

Nu har vi Viccu här på besök (för tillfället är hon i Italien) och vi har haft några riktigt roliga och hektiska dagar här.. Får göra ett skiljt inlägg sedan när hon har åkt hem. I övrigt är allting bra här, förutom vädret. Skolan börjar småningom ta slut så deadlines närmar sej, på tisdag åker jag till Salzburg med min klass och på onsdag skall vi ha en sommarfest på min skolas bakgård där min kör skall uppträda... Både Jode och Viccu ska komma och heja på mej då. .

Sköt om er!

Lina

Likes

Comments

​Heips,

Nu är det bara några dagar kvar tills vi åker till Finland. På dom dagarna ska vi hinna med en del skolgrejjer, städa, träffa kompisar och byka. Aj justde, årets miss: senast vi tvättade kläder så slog det mej några dagar senare att vi faktiskt aldrig satt tvättmedel i maskinen... Jag har ingen aning hur jag plötsligt kom ihåg det, och jag har verkligen ingen aning hur vi kunde glömma det?? Nå, vi får försöka på nytt nästa gång. 😄 Här nedan skrev jag några rader om de två sjöarna som vi har besökt. Kivoga ställen båda två! Jag vet inte om jag nånsin berättade att vi har köpt två kort som heter Freizeitticket? Med det kortet får man besöka nästan alla skidcentrum i området gratis, nästan alla sjöar och simställen gratis och även alla muséer i Innsbruck gratis. Ett nytt kort kostar 400€ och är i kraft 1 år. Jag hade tur och hittade ett begagnat kort som en flicka sålde på Facebook, jag betalade 100€ för det, väldigt bra deal med tanke på hur mycket vi har skidat och nu då änvänds det som sim kort. Det är inte tillåtet att göra så här, blir man fast för det så väntar det trevliga böter. Så fingers crossed att jag inte blir fast. Dom kan få fast en genom att se på bilden att det inte är du. Flickan på min bild har blått hår, så frågar dom efter mitt kort så är det väl kört. 😄 Men faktiskt köp ett freizeit kort om ni ska stanna här längre för att skida, lönar sej helt säkert. 

Kan ju också berätta två tråkiga saker, för kanske en månad sen fick vi båda tillsammans 140€ böter för att vi åkte buss utan biljett... Och nu har det hänt 2 gånger på två månader att någon har kommit åt mina kort uppgifter (olika kort). Jag märkte bara en dag att mitt kort inte fungerade i butiken, jag ringde min bank och fick veta att de har spärrat det eftersom de tror att någon missbrukar det. De hade helt rätt, så jag var tvungen att klippa itu kortet. Samma sak hände förra veckan. Så nu är jag helt utan kort här, men det är inget större problem när jag har Jode. Men jätte störande och fräckt att man gör sådär. Det enda positiva är att min bank har ett så bra system att de låter inte misstänksamma transaktioner gå igenom, så tjuvarna har inte lyckats få en endaste euro av mej, även om de har försökt fyra gånger. Det är omöjligt att veta varifrån de har kopierat mitt kort, men man kunde se att de hade försökt köpa med det i tex USA. Så passa på med det där hörni. Läste just en artikel om att det bara har blivit mer vanligt med kortstölder.

Lansersee

På vår lediga torsdag tog vi på tumis bussen till ett simställe/sjö som heter Lansersee. Den låg nära byn Igls som vi tidigare har besökt. När vi steg av bussen var det som om vi skulle ha kommit direkt till lande, haha! Det luktade kossa och hö hela vägen och gräshopporna hade sina gnisslande ljud. Landskapet var väldigt, väldigt vackert, helt som från filmen Sound of Music. Vi fick gå den krokiga vägen i några hundra meter innan vi kom fram till sjön. Vi bredde ut vår filt på gräset och solade där resten av dagen. Jode vågade sej på ett dopp medan jag fegade ur igen... Kanske nästa gång? Men jo, fanns nog inget att klaga på denna torsdag.

Baggersee

​Den här sjön är konstgjord och ligger ganska nära oss, bara ca. 10 minuter med buss. Vi har varit där redan två gånger och blir nog garanterat flera ännu. Faktiskt ett kiva ställe. Förutom att simma och sola så kan man också spela beachvolley, fotboll, SUP-boarda, köpa en öl från baren, äta något från restaurangen eller grilla själv. Riktigt bra koncept enligt mej. Senaste gång när vi var här så var vi ett större gäng Erasmus studeranden, vi bara chillade nästan hela dagen och så spelade vi en beachvolley match vilket var jätte roligt. Finlands semifinal match mot Ryssland följdes också med från stranden. Älskar sådana här dagar verkligen, hoppas vi får ha många fler inom snar framtid. 

Söndagsbrunch

På söndagen hade vi en flick-brunch på ett mysigt ställe riktigt nära var vi bor. Stället heter Immerland. Det var sååå gott! Tyckte att det var ett extra kiva ställe eftersom maten där har liksom det där lilla extra. Jag menar, det finns allt det där vanliga; bröd, ägg, bacon, bakelser, mysli etc. men de är alla tillredda på ett lite annorlunda sätt. Månne ni förstår vad jag menar? Kafét påminde ganska mycket om Cafe Rongo i Borgå, lite samma inredning och stil.

Lucia, Lina, Gaelle och Marie står bakom kameran, men henne ser ni på bilden ovanför! ❤️

Likes

Comments