View tracker

SSK-T1

Hej, hej och hemskt mycket hej!


TENTAN ÄR SKRIVEN! Oavsett resultat, så är jag stolt över att den äntligen är gjord. Har nog aldrig gruvat mig så mycket för ett "prov" som för Anatomin, men nu blickar jag framåt!

Just nu sitter vi med olika case i våra basgrupper som handlar om olika människor med problem i vardagen samt eventuella sjukdomar som ska relateras till Hendersons omvårdnadsteori. Det känns verkligen som att lärarna la in detta nu sista veckan för att dra ut på tiden innan läkemedelsberäkningen börjar på måndag, eftersom det bara är seminarium som avslutande uppgift på detta.

Just nu längtar jag bara efter att lära mig MER! alltså jag vill förstå, och kunna, och förklara för andra hur det fungerar. Jag är FÖR peppad tror jag. Måste sakta ner.

I alla fall, fyra veckor till Thailand idag och det känns FÖR bra! Pepp!


Likes

Comments

SSK-T1, VARDAG

Imorgon är dagen jag SÅ länge väntat på. Vi tenterar anatomi och fysiologikursen. Jag vet inte riktigt hur det kommer gå, men det känns skönt att i alla fulla fall prova på en salstenta och få slappna av på kvällarna igen.

Tro det eller ej, men jag känner mig väldigt lugn inför imorgon. Jag har inte hets-pluggat eller stressat mig igenom alla kapitel för att försöka trycka in så mycket information som möjligt på få timmar utan jag har som tagit det i min takt. (Imorgon kommer jag ha ont i magen pga superdupernervös men det är en annan femma). I veckan examinerades vi även på L-ABCDE och vi hade vårt avslutande seminarium i hälsa som rörde våra fältstudiedagar.

Jag var på Prästsjögården uppe på Umedalen och stormtrivdes även fast det kändes som att man inte fick så mycket ut av att vara där två dagar INNAN vi ens varit på KTC och lärt oss någonting praktiskt alls, men tanken var ju också bara att vi skulle inspektera så. Från min sida var det väl okej, men jag hade gärna haft fler dagar där och att vi hade lärt oss någonting innan!

I fredags hade vi vår finsittning med hela klassen och det var "Le masquerade" som tema. Jag älskade det! Vi höll till på REX festvåning och maten var perfekt, sen vann en i vår nollegrupp ett pris som han var SÅ förtjänt av! Pepp!


Nu, ska jag återgå till lite slutputs av plugget innan jag lägger mig tidigt!

Puss och kram till min nollegrupp, mina faddrar och våra generaler för denna nollning. Imorgon kör vi klassen!


Likes

Comments

SSK-T1, SHOPPING


Hola halo amigos!

Igårkväll var ingen bra kväll. Min pojkvän gjorde en titthålsop. förra veckan i sin axel, och har sedan dess fått större och större blå/röda märken kring nålhålet på handen som spridit sig ned på handleden och blivit väldigt mycket större så vi ringde 1177 som rådgav oss att åka in på jourcentralen vilket vi gjorde.

Bemötandet han fick från början var inte alls bra. SSK på plats sa till honom att det endast var blåmärken, men han fick ändå träffa en distriktsläkare efteråt som konstaterade att han hade fått en blodpropp på grund av stopp i det subkutana venportsystemet, och sedan hade det på något sätt hindrat blodtillförseln till handen. Som tur var åkte vi in i tid och det lät inte superallvarligt då han fick två sprutor på plats sen en salva för själva området.


MEN! Har haft en produktiv dag idag på skolan, där vi började med vår första dag (halvdag men ändå) på KTC. Hur skoj?!

KTC är då alltså kliniskt träningscentrum där vi kan öva praktiska delar i kurser i salar som är uppbyggda som en nästan vanlig sjukhussal. Vi hade amanuenser från FT T5 idag på förflyttningsteknik & lite basala hygienrutiner. Som allt annat nytt är det mycket att tänka på när det gäller hållning, ordning på grepp osv.

Efter det kilade jag, malin och mona till MB för att plugga samt käka lunch på nian. Har aldrig varit där men det var huuuur fint som helst där uppe, och en väldans utsikt därifrån. Avslutade eftermiddagen med HLR-träning vilket gick jättebra idag. Har tidigare haft jäkligt mycket problem med att jag har mina händer för nära kroppen och dockan reagerar på var jag håller dom samt att jag antingen blåser för fort eller för svagt på inblåsningarna. Idag kändes det dock som jag inte gjort något annat än HLR i livet och jag satte 100% på alla moment! (peppar peppar att det händer på examinationen också)

Beställde två nya posters förra veckan. Från Desenio

Likes

Comments

SSK-T1

Vi är nu i slutskedet av anatomi och fysiologikursen.

Som tidigare, så är vårt program nytt för höstens kull och med det förekommer även väldigt mycket förvirringar och olika bud på hur undervisningen ska gå till. Vi kämpar på här i vår kull och det känns nästan som att man ser ljuset i tunneln för om två veckor tentar vi av denna kurs och jag kunde inte vara mer lättad. Det känns som att dom verkligen har försökt pressa in så mycket som möjligt på dessa veckor, och parallellt med att vi läser teorin ska vi även examineras i praktiska moment samt hinna ha fältstudier och skriva intervjuer på två dagar för att sedan redovisa för det också. Phju. Ni hör ju hur det låter.

Vissa kanske tycker nu att jag klagar, men jag vill egentligen bara visa på hur mycket faktiskt det kan vara. Jag älskar att lära mig nya saker och kunskap är verkligen makt för mig, men det tar också tid för mig att lära mig hur trycket är i olika delar av kärlsystemet, eller hur organ och strukturer som ingår i andningsapparaten fungerar vid luftvägshinder samtidigt som jag ska få in rutin på hur jag ska bädda en säng, tvätta en patient, förflyttningar, basal omvårdnad, HLR och luftvägsstopp, L-ABCDE och examinerande seminarium på de flesta områden.

DET ÄR ROLIGT. Tro mig, det är det. Men det är även väldigt påfrestande och jag skulle ljuga om jag sa att jag pluggar mindre än cirka tio timmar per dag just nu. Och jag är även inte alls säker på att jag kommer ro hem tentan tyvärr. Vi får se.

Första kursen kammade jag hem ett VG i vilket gjorde mig väldigt nöjd. Får leva på den glädjen ett tag till hehe.

Till något helt annat, på onsdag kliver jag på min första praktik! eller ja, fältstudier som det nu fint heter. Jag ska på ett boende på Umedalen och det känns väldigt kul faktiskt! Vi ska följa en T4-student under två dagar samt utforma en intervju med frågor och skriva ett PM angående det när vi är färdig. Blir nog helgens saker det!

Likes

Comments

Den 29e augusti stapplade jag på nervösa ben in till VVH. Under dagen hade vi samlats i aulan och gått igenom programmet samt ett litet upprop, men senare på kvällen samlades vi inuti VVH i den stora trappan för att möta våra faddrar och generaler. Jag delades in i min grupp och så ovetandes om att jag hamnade med en bunt FANTASTISKA människor.

Under kvällen var det lekar och olika grenar innan vi styrde kosan mot en generals lägenhet och lite fest. Jag och några andra tjejer drog hem lite tidigare eftersom vi upp tidigt dagen efter och fortsätta vårt intensiva schema.

Förstå att det var i princip 8/10-15/16 varje dag, sen började nollningen 17 eller 18. Veckor utav skratt, gråt, sömnlösa nätter och fantastiska upplevelser är förbi och jag är så så tacksam att jag fick den gruppen jag fick också. Vi har sedan dess umgåtts utanför skolan också vilket är så viktigt för i allafall mig. Toga, uv-fest, 80-tals kväll, skattjakt, vinbrännboll, campusvandring, spex-sittning, pubrunda, quiz-kväll, collegenight ja you name it!

Nu, åttonde oktober sitter jag här och är sjukt nöjd över vad vi, ett gäng främlingar som parades ihop ådstakom under dessa veckor. Vi är fantastiska!

Vår kursledare sa det, under dessa veckor och under dessa år kommer ni hitta vänner för livet. Jo tjena, tänkte jag. Gissa vem som hade rätt?


Likes

Comments

View tracker

SSK-T1

Hej på er!

Lite mer än en månad har jag nu kallat mig själv student - och jag älskar det!

Det är mycket att göra då och då, men en har ju valt detta själv och då får en också fixa det som kastas åt en. Vi har avslutat vår första kurs som jag gick iväg med ett VG på tentan från. En otrolig lättnad att klara det första riktiga som vi gjorde på utbildningen även fast det var en väldigt ostrukturerad kurs och flummigt innehåll.

Kursen i sig hette Sjuksköterskans profession - introduktion. Eftersom dom denna HT har gjort om hela sjuksköterskeprogrammet vid Umeå universitet är vi lite av några "försökskaniner" på alla nya kurser och det nya upplägget med VFUn. Just nu är jag lite smått orolig att dom inte ror detta i hamn utan att det kommer vara olika bud på examinationer samt betygsunderlag men det visar sig eftersom!

Tänkte berätta lite mer om nollningen och mina fina klasskamrater i ett separat inlägg. Det förtjänar dom!

Likes

Comments

VARDAG, VEM ÄR JAG?

Idag börjar jag skolan. Tre år av med-school. Det enda jag har sett på i mina yngre dagar har varit House, Grey's anatomy, E.R etc.. Endast en massa sjukhusserier och nu är jag också där.

Min mage är orolig, min hjärna är splittrad och mitt hjärta dunkar av nervositet. Jag har inte utsatt mig själv för press eller stress på ett bra tag och på så sätt känns det här som världens största grej. Idag är första dagen på resten av mitt liv. Nu får jag verkligen se om detta är någonting för mig eller inte. 

Nya människor, nya rutiner och nya utmaningar. Jag gillar hur detta känns oavsett hur nervös jag är, 

Nolleschemat pågår i två veckor och på dagarna har vi föreläsningar + introduktioner till allt möjligt. Att gå från att jobba på en ICA-butik till att pressa in så mycket information som möjligt per dag kommer vara påfrestande, men jag känner att jag är redo. Så redo. Nu kör jag!


Likes

Comments

VARDAG, MITT HEM

I fredags kom mariel hem till oss och vi drack drinkar, vin och åt lite plock innan vi begav oss till pinchos för middag. All cred till deras mat och koncept, men jag åker nog inte dit en helgkväll igen.

Igår var det bartömning på båten och vi hade bokat bord med våra vänner för lite käk och drinkar. Fantastisk mat och tråkigt att det redan är slut. Vi körde en filmkväll hos oss sedan, och såg the ring(!!) vilket var flera år sedan jag såg.

Likes

Comments

hallå fina ni!

Tänkte faktiskt tipsa er om dessa BH:ar jag upptäckte på hunkemöller för några veckor sedan. Dom är fantastiskt sköna och ger en naturlig form på brösten utan en massa onödig fyllning. Jag hittade dessa på rean, för 130:-/ styck! Vilket kap!

Gick till Avion med Linnea idag och shoppade lite småsaker. Ikväll ska vi till Maja för en liten middag! Ska bli kul att se hennes lägenhet också. I Umeå strålar solen och det är sjutton grader just nu. Hur bra?

Likes

Comments

SHOPPING, VARDAG

Iiiiih!

Fick för någon dag sen hem mina nya shades. Dom är babyrosa och har spegelglas. Älskar't!Hej på er!
Första semesterdagen idag här hemma och vi har rensat HELA lägenheten. Sååå skönt att ha det gjort och många påsar senare känns det som en helt ny lägenhet.

Om exakt en vecka börjar skolan och senare in på semestern ska vi ner på stan för att fixa lite nödvändigheter vilket ska bli ruskigt kul.

Nu: sminka sig, och ta sig ner på stan för middag med en vän!

Likes

Comments