När jag studerade journalistik pratade vi om från ax till limpa. Att följa en hel process, exempelvis hur en limpa blir till. I praktiken är det sällan man får möjlighet att närstudera en process från ax till limpa. Jag har nu möjlighet att göra det - men i bokform, inte brödform, och av rent privat intresse. Och det är mycket intressant. Jag håller på att följa framfödandet av Maria Richardssons debutbok "Den blomstertid nu kommer". Den överlägset längsta tiden har själva produktionen tagit, därnäst kampen att förbättra boken för att få den antagen. Sedan följde själva den nagelbitande antagningsprocessen, där förlagen tog tid på sig att tänka till... Därefter ännu en förbättringsprocess av produkten och vips: Ett boksläpp kom till. Men det var ju bara början på historien, för det intressanta med en limpa eller en bok är ju inte när den fysiskt uppstår utan hur det går till när den äts upp. I den nybakta limpans fall måste man snarast försvara den doftande produkten mot potentiella ätare, men vad gäller böcker är det tvärtom. En debuterande författare måste försöka synas, för att boken ska noteras och förhoppningsvis bli läst. Annars försmäktar en nyfödd bok i total mörk glömska. En limpas berättelse slutar när den blir uppäten (om det inte är ett surdegsbröd), men en boks tillvaro är mer komplicerad eftersom den kan läsas många gånger och även lånas ut. Det finns en sida som heter libris.kb.se, där man man följa hur olika huvudbibliotek köper in en bok och sedan kan man gå in på underlydande bibliotek och mer eller mindre i realtid notera hur boken går från läsare till läsare. De sätter digitala nålar i en Sverigekarta för att visa vilka huvudbibliotek som för titeln. Det är fantastiskt intressant. Förläggare och bibliotekarier måste ha ett par av världens roligaste yrken. Jag misstänker att en boks berättelse inte ens slutar där, men det är så långt jag har kommit. Jag ser fram emot att följa fortsättningen. Kanske går den till översättningar, e-böcker och ljudböcker? Kanske slutar berättelsen i destruktion av boken? Jag har aldrig tänkt på hur utslitna böcker dör. Jag har nog antagit att slutet kommer i en bokhylla hos någon som jag. Någon som har svårt att motstå att köpa hem en kasse böcker när biblioteken rensar ut.

http://libris.kb.se/bib/20811449?vw=full

https://www.ka.se/jag-fick-plocka-fram-min-angest

http://www.lindskogforlag.se/den-blomstertid-nu-kommer_start.php

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Äntligen kom sms:et klockan 16:34 i fredags. Boken hade kommit, som jag väntat så länge på. "En hel jävla bok om cancer" av Charlotta Lindgren. Vänersborgs bibliotek köpte in den, efter att föregående exemplar tydligen hade försvunnit, och jag hoppas på att den kommer att bli flitigt utlånad. Hittills (jag har läst omkring hälften, till sidan 111) måste jag säga att den är berörande. Jag har gråtit mig igenom kapitlen. För mig är det också läskig läsning eftersom det var så mycket jag kunde känna igen mig i. Naturligtvis förväntade jag mig att kunna relatera till att få cancer, även om hon hade bröstcancer och jag äggstockscancer, men det var så mycket annat. Inte bara allt kring dödsångest och cellgifter, utan oväntade saker. Som att vi både levt med ofrivillig barnlöshet. Det var otippat. Hennes barnlöshet slutade med att hon fick barn. Min barnlöshet slutade med att jag blev lyckligt barnlös istället. Sådant händer. Allt i livet har sina för och nackdelar, även när saker och ting inte utvecklas som man hade velat kan man ju vara öppen för silverranden på olycksmolnet. Nu ska jag fortsätta läsa.

Likes

Comments

Jag ser fram emot att läsa "En hel jävla bok om cancer" och tänkte att jag skulle skriva om boken när den kommer, men efter att inte fått något mail från biblioteket på en månad gick jag tillbaka igår och frågade om det blivit något problem. Tydligen hade de tappat bort min förfrågan, men de lovar att den snart ska komma i mina händer. Tydligen har de haft ett ex inne tidigare, som verkar ha blivit sönderläst eller kanske uppäten av hund, alternativt stulen. Man kan bara spekulera : )

Likes

Comments

Nio dagar kvar till boksläpp. Nedräkningen pågår på Marias Författarblogg och det är spännande att följa det intensiva arbetet inför släppet. Hur recensenter börjar skriva om att de läser boken... Vilka bibliotek i Sverige som boken köps in av... Där kommer den att stå, uHc under R. Bakom allt det där finns ett arbete, ett osynligt men livsviktigt sådant för en debutant som förhoppningsvis ska gå från okänd till läst och uppskattad. Förlagsarbete verkar väldigt intressant.

http://www.lindskogforlag.se/

https://mariasforfattarblogg.wordpress.com/blogg/

Likes

Comments

Det var länge sedan jag skrev om mat, men på senaste tiden har jag experimenterat med att göra min egen tofu, av kikärtor... och jag är helt genuint förvånad över att man ganska lätt kan få tofun att verkligen se ut som kött. Detta genom att låta den få färg på båda sidor i ugnen innan man steker den. Jag gjorde en laddning och frös in. Nu blev jag lite hungrig och tänkte steka upp något snabbt. Och hot damn... Det ser verkligen ut som kött. Skulle kunna lura någon med min tofu : ) Kul.

Likes

Comments

Idag har jag varit på biblioteket och bett att få låna en bok. Närmare bestämt "En hel jävla bok om cancer". Författaren Charlotta Lindgren är mest känd som tjejen som vann mot Facebook. Hennes omslag med handen över det bröst hon har kvar tolkades som porr. Längre från sanningen kan man nog inte komma... Jag läste ett utdrag ut boken som hon publicerade i gruppen "Författare på Facebook" och kände att jag måste läsa mer. I utdraget reflekterade hon över det här med att överleva cancer. Det finns en inbyggd skuld i det. Varför fick jag leva? Varför måste någon annan dö? Det ska bli intressant att läsa hennes berättelse. Jag får ett mail när boken är tillgänglig på mitt bibliotek. "En hel jävla bok om cancer" är för övrigt egenproducerad på Solentro. Jag undrar varför hennes bok inte plockades upp av ett förlag? Hon sitter uppenbarligen på en bra berättelse som är relevant för minst en av tre svenskar. De som får cancer. En tredjedel av befolkningen - det är en massiv jäkla målgrupp...

http://www.adlibris.com/se/bok/en-hel-javla-bok-om-cancer-9789175653105

Likes

Comments

Det är 32 dagar kvar tills Maria Richardsson från Skövde författardebuterar och jag är väldigt nyfiken på vad som följer sedan. Hon bloggar om upplevelsen. Hittills har vi bland annat fått följa hennes korrektur-kamp inför tryck, men jag hoppas att bloggen snart kommer att handla mer om debuten, om releasefest, recensioner och arbetet med att skriva nästa bok. Det ska bli kul att följa resan. Jag har börjat skriva mer själv också på sista tiden, inte minst om cancerresan och det är faktiskt välgörande för själen. Det är väl så det fungerar när man ser någon lyckas med något som man själv länge drömt om att göra. Man ser att drömmen är möjlig att uppnå, chansen finns där - med hårt arbete och förhoppningsvis lite talang : ) Många drömmer om att skriva böcker. Problemet är att det är en så tidskrävande dröm. Men som Sölve Dahlgren skriver " det är regelbundenheten som ger framgång". Tjockt skinn och en oxes envishet hjälper säkert också, för vägen mot författardrömmen är sällan rak eller enkel.

https://mariasforfattarblogg.wordpress.com/mina-bocker/

http://www.bokus.com/bok/9789185311637/den-blomstertid-nu-kommer/

Likes

Comments

​Idag fick jag beviset på att cancer-oron faktiskt kan släppa på riktigt. Jag är ganska morgonpigg och idag är en ledig dag, så jag strosade runt, slösurfade lite och hade inte bråttom på något sätt... Då slår mig tanken: Vänta var det inte något med den 1 augusti? Men vad var det? Japp, i kalendern står det återbesök 9.40 på Onkologen. Så jag ska dricka lite kaffe och sedan bege mig iväg, i god tid... Men alltså... Jag glömde bort det! Tidigare skulle jag oroat mig i veckor inför ett återbesök. Nu glömmer jag bort det... Man kan överleva cancer och gå vidare. Det händer människor ibland.

Likes

Comments

Första året efter cellgiftsbehandlingen kollas man var tredje månad, men det andra året har man återbesök bara två gånger per år. Nästa gång blir den 1 augusti. Det känns konstigt att det gått ett halvt år sedan jag var på Onkologen, men det känns framför allt härligt. Oron börjar släppa. Men cancer är en lömsk sjukdom. Jag känner igenom min mage nästan varje morgon när jag ligger i sängen. Cancer känns hårt och taggigt, som att klämma på en bit havskristall.

När man inte tänker lika mycket på cancer kan man tänka mer på livet. På sommar, skrivande och konst. Jag har börjat med konstgrafik. Bilden ovan är en akvatint, ett tryck efter en kopparplåt som både bearbetats med nål och med syra. Jag hade en dröm om att en elefant satt på en avsats utanför mitt fönster. Man kan undra vad en sådan dröm betyder, men nu är den i alla fall dokumenterad i koppar.

Likes

Comments

Det är viktigt att tillåta sig att tro på det bästa... Att man kan bli frisk. Att en vacker dag ringer det och i luren finns en förlagsdirektör som älskar boken man skickade in. Det sistnämnda hände Maria Richardsson från Skövde för några månader sedan. Hennes bok "Den blomstertid nu kommer" ges ut i september. Att bli författardebutant på ett svenskt förlag är ovanligt i dag - och det är så häftigt att det ens är möjligt! Hon passerade genom detta nålsöga och kommer snart ut på andra sidan, som författardebutant med boken i handen... Grejen är ju att med tro på att allt är möjligt kan man ibland slå oddsen, men utan den ger man upp innan kampen har börjat...

http://www.adlibris.com/se/bok/den-blomstertid-nu-kommer-9789185311637

http://www.bokus.com/bok/9789185311637/den-blomstertid-nu-kommer/​

Likes

Comments