Header
Everyday life, Ångest


Igår hände något stort! Jag var på restaurang! Det känns så konstigt och pirrigt och underbart och läskigt att jag mer och mer börjar få tillbaka ett normalt liv. Jag har inte varit på restaurang på ett halvår och igår var jag helt plötsligt det. Och det gick jättebra. Jag hade trevligt, åt god mat och kände mig lugn. Jag var däremot inte lika lugn inför bilresan dit och hem men de gick också finfint trots min oro. Jag tog 25 mg lugnande inför båda bilresorna men inte gör väl det något när jag klarar av något så fantastiskt som att gå på restaurang. Jag är så lycklig att jag är omgiven av så fina människor. En stöttande pojkvän som bjuder ut mig på middag när jag nämner att jag nog skulle våga mig på att äta på restaurang. Och en omtänksam kompis som avsätter sin tid för att köra oss dit och hämta oss igen en regnig söndagskväll. Jag har verkligen tur. När vi kom hem gick vi på en mysig kvällspromenad i regnet. Det börjar bli riktigt kallt nu. Så härligt att värma sig med en dusch för att sedan krypa ned i sängen efter en blöt promenad i kylan. Det blev lite serietittande i sängen och sedan slumrade jag, L och lille Tarzan så sött. Eller nja, jag drömde en hemsk mardröm om att jag blev dömd för att jag hade ångest och skulle tvingas följa en massa regler under de åtta kommande åren. Jag fick inte yoga, jag fick inte ha sex, jag fick inte åka allt på tivolin osv. Lite komiskt men usch så hemskt. Jag vaknade av att jag grät så så gott vet jag inte om sov. Men jag är åtminstone utvilad och redo att ta mig an dagens utmaningar. Tack och hej.

Likes

Comments

Inspiration, Ångest


Under många års tid har jag haft väldigt svårt att somna och sovit dåligt. Efter att jag började med antidepressiva har sömnen blivit bättre (antagligen eftersom ångesten i och med det har minskat), men de senaste nätterna har jag sovit dåligt igen. Det är väldigt jobbigt, för att inte tala om tråkigt, att ligga vaken i flera timmar när man egentligen bara vill sova. Dessutom mår man som en zombie dagen efter. Därför har jag samlat ihop 10 tips som hjälper mig att sova bättre.

1. Ha fasta rutiner. Gå och lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Även på helgerna. På så sätt vänjer du kroppen vid ett mönster för din sömn.

2. Gör något avslappnande. Hitta en aktivitet som får dig att slappna av och låt denna vara sista du gör varje kväll. Tänd ljus, läs en bok, ta ett bad, gå en promenad, meditera, lyssna på en lugn låt eller låt en vetekudde mjuka upp dina stela muskler.

3. Undvik att ta för långa tupplurar på dagen. Då rubbas sömnrytmen och du kan få svårt att somna på kvällen.

4. Låt sängen symbolisera lugn och mys. Undvik plugg och elektroniska prylar i sängen. Även mobilen, ja. Annars är det lätt att du tänker och stressar över plugg och vad kompisen skrev när du ska sova eftersom du kopplar samman detta med sängen.

5. Undvik koffein. Undvik att dricka sådant som innehåller koffein timmarna innan du ska sova eftersom ämnet har en uppiggande effekt.

6. Gör sovrummet till en trivsam och rogivande plats. Köp trevliga sängkläder och bädda rent ofta. Känslan av att krypa ned i en nybäddad säng med en massa kuddar är svårslagen.

7. Träna. Träning kan göra det enklare att slappna av när du ska sova, men undvik att träna för sent då detta kan ge motsatt effekt och istället göra dig pigg.

8. Undvik tv, dator och mobil timmarna innan läggdags. Det skarpa ljuset stör kroppens produktion av melatonin, som produceras när det är mörkt. Melatoninet gör dig sömnig på kvällen och gör så att du kommer in i djupsömnen. Stäng även av ljudet på mobilen då detta stör sömnkvaliteten.

9. Sov i ett tyst, mörkt och svalt rum. Om det inte går att ordna kan du investera i ett par öronproppar och en ögonmask.

10. Släpp pressen på att somna. När man har svårt att somna kan det vara lättare att försöka att bara slappna av och ta det lugnt istället för att sträva efter att somna. Njut av att dagen är över och att du nu har tid att slappna av. Jag brukar tänka på tre guldkorn från dagen, små vardagliga saker som gav mig en bra känsla. När man släpper pressen på att somna är det oftare enklare att göra just detta.

Om inget fungerar och du har ständiga sömnproblem kan det vara läge att fundera över varför det är så. Stress, ångest och nedstämdhet orsakar ofta problem med sömnen, och det finns även annat som kan vara bakomliggande orsaker till problemen. Sök hjälp om det inte blir bättre.

Likes

Comments

Everyday life, Guldkorn


Eftersom jag känt mig så oproduktiv senaste veckorna tog jag idag tag i skiten och gick upp 06 med L och mamma istället för vid 11 som jag gjort tidigare. Jag gjorde iordning lite vaniljte och ett par mackor och tände levande ljus. Sedan lindade L in oss i filtar och så satt vi där och åt tillsammans framför nyheterna. Det var så mysigt, speciellt eftersom det var så mörkt ute. Helt kolsvart. När alla hade åkt till sina respektive jobb gjorde Tarzan mig sällskap i soffan. Jag pluggade en timme insvept i filtar och med min varma lilla kisse på benen. Då kändes livet härligt allt. Och sedan somnade vi. Inte så konstigt med tanke på att jag inte varit uppe så tidigt på evigheter. Sedan dess har jag pluggat lite till, kollat på Paradise Hotel, druckit te, och gosat med min bebis. En skön och mysig dag helt enkelt. Det är så viktigt att låta de bra sakerna man gör och upplever få stå i centrum och inte fokusera på det man inte hunnit med eller saker som gått dåligt. Jag har övat på det här tankesättet ett tag och nu börjar jag på allvar känna att jag är en gladare och mer nöjd människa. Jag är övertygad om att lycka är något man skapar främst genom sin inställning.

Likes

Comments

Everyday life, Ångest


Jag har precis kommit hem från centrum. Jag åkte bil med mamma som skulle träna och sedan satt jag på biblioteket och pluggade tills hon var klar. Jag tog 25 mg lugnande eftersom jag fortfarande inte klarar av att att åka bil utan, men jag skulle nog klara av att vara i ett köpcentrum utan lugnande nu. Så bra! Synd bara att jag behöver ta lugnande eftersom jag blir så trött av det, men snart klarar jag kanske av den fem minuter långa (korta) bilresan till centrum utan. För att utsätta mig lite extra gick jag och handlade på Ica. Det var lite obehagligt när jag köade och betalade men verkligen inte alls i närheten av så jobbigt som det skulle ha varit för några veckor sedan. Känner mig så duktig och nöjd över min lilla utflykt. Nu väntar belöning i form av lasagne och mys med mamma och L. En kopp te ska nog också få slinka ned.

Likes

Comments

Everyday life, Ångest

Min motivation att plugga är helt död just nu. Vet inte vad jag ska göra. Jag har två hemtentor som ska in i början av nästa vecka och jag har inte ens börjat läsa till dem. Får så mycket ångest över sådant här. Senaste tiden har jag gått upp halv tolv och sedan bara sitter jag och kollar på serier eller läser bloggar. Blir tokig på mig själv. Och så sitter jag där med en massa skuldkänslor. Vad gör man? Känns som om all min motivation går till att jobba mot panikångesten just nu. Det tar så mycket energi att tvinga mig själv att gå promenader och åka bil till psykologen att jag inte har någon kvar för allt annat. Jag orkar inte duscha. Jag orkar inte laga mat. Jag orkar inte ens äta. Fy för ångesten.

Likes

Comments