View tracker

I går kveld var jeg så heldig å høre et viktig og inspirerende foredrag om kosthold, bevegelse og mental trening med lege og kostholdsguru Berit Nordstrand. Mange lurer på hva som er så spesielt med det hun anbefaler. Hun har fokus på maten som skaper en god tarmhelse. Det som forgår i tarmen er viktig for hele kroppen vår. For det fysiske og for det psykiske. Maten som skaper god tarmhelse er naturlig. Den er fri for raffinerte og ferdigproduserte ingredienser, den er grov, grønn og gunstig.
Berit Nordstrand prater varmt om grønnsaker i alle farger, om fiskefett, om nøtter, om honning og om grønn te. Hun prater også varmt om kaffe. Den inneholder masse antioksidanter, men da uten melk.
Hun prater om barn med ADHD og autisme som blir helt friske hvis de får naturlig mat med mye næringsstoffer. Tenk at riktig kosthold kan fri ta barn for sentralstimulerende nervemedisin som brukes for ADHD. Medisiner med mye bivirkninger, som umulig kan være bra for et lite barn. Er det ikke bedre med sunn og smakfull mat som gjør samme nytten? Er det ikke bedre med riktig mat enn en alvorlig diagnose som henger ved et menneske resten av livet?
Svaret er utvilsomt ja! Gi barna naturlig mat og la de "klatre i trærne". La de leke, ha det moro og vokse opp til å bli sunne og friske voksne.

Kort oppsummert så er dette rådene dr. Nordstrand ga i går:
* Grønn te x 3 pr dag
* Grønnsaker til alle måltider
* Salat/råkost før middagens hovedrett
* En neve assorterte nøtter uten salt daglig
* Mindre kjøtt og mer fisk. Både hvit og rød
* Økt innhold av bønner og linser i kostholdet
* Bruk honning som søtning
* Mørk sjokolade til kos
* Ta tran og andre kosttilskudd
* Fysisk aktivitet daglig
* Frisk luft er bra for alle
* Velg positive tanker og bry deg om folk rundt deg
* Bygg bro mellom generasjoner, lek med barna og nyt hver dag som om det er din bursdag.

Dette var noe av det hun predikerte på en fantastisk inspirerende måte, som framkalte både latter og tårer.

I dag har jeg laget pizza med havregryn og chiafrø i bunnen. Med tomatsaus, hvite bønner, rosettkål, fetaost, paprika og gulost. Toppet med ruccolasalat. Pizzaen ble utrolig smakfull og deilig.
Du ser pizzaen min på bildet. Der ser du også et bilde av smørdampet rosettkål med ristede cashewnøtter 😉Veldig godt og kan virkelig anbefales. Rosettkålen kommer fra Vang Gård på Toten og kan nå kjøpes i flere store butikk kjeder.

Jeg anbefaler alle å høre Berit Nordstrand. Lærerikt, inspirerende, tankevekkende og morsomt😊

  • 15 lesere

Likes

Comments

Helse og livsstil

Grønn te med ingefærrot og sitron. Har du først begynt å drikke det, så klarer du ikke slutte, og det er jo bare fint.
Grønn te inneholder verdifulle antioksidanter som beskytter mot kroppens angrep av frie radikaler. Det finnes flere typer antioksidanter. Noen lages av kroppen selv og noen må vi få tilført via maten vi spiser. Grønn te har en oppkvikkende effekt og det kan virke forebyggende mot en rekke sykdommer. Antioksidantene i grønn te beskytter mot betennelser og beskytter brusk og knokler. Grønn te i alt for store mengder kan også ha bivirkninger, så man bør ikke drikke flere liter daglig.
Sitron inneholder masse C-vitaminer som også er en kraftig antioksidant.
Ingefærrot er en gammel plante som har vært dyrket i India og Kina i mange tusen år. Ingefær er kjent for sine mange helsebringende effekter. Ingefær skal etter sigende hjelpe mot forkjølelse, influensa, kvalme og smerter i kroppen. Det sies også at ingefær har en viss fettforbrennende effekt, selv om det nok er i svært beskjeden grad.
Det beste av alt er at grønn te med ingefær og sitron er veldig godt. Jeg bruker litt kunstig søtning i, men mange sverger til et annet vidundermiddel, nemlig honning. Jeg er ikke så glad i honning, og bruker derfor et alternativ til å søte teen min.

Grønn te med ingefær og sitron er en fin måte å starte dagen på! Prøv selv. Kanskje du blir like avhengig som meg 😉

Likes

Comments

Interiør og mote

I dag har jeg kjøpt garn til nytt strikkeprosjekt. Å gå inn i den garnbutikken, som faktisk heter Lykke, er som å gå inn i en godteributikk for voksne. Det ER lykke!
Lekkert garn i alle de deiligste farger bare lyser mot deg. Det er faktisk vanskelig å velge blant alle garnkvalitetene og fargene. I dag visste jeg hva jeg skulle ha, så da var der ikke så vanskelig å velge. Jeg skal strikke Haukeligenseren,- den er bare så fin. Hvis noen har sett Vendela Kirsebom i Farmen Kjendis, så har hun en Haukeligenser på seg. Nydelig. Jeg har imidlertid valgt andre farger, som passer til meg. Nå gleder jeg meg til å begynne. Strikking er mindfulness, strikking er terapi, strikking er absolutt tilstedeværelse, strikking er LYKKE 💕
Fin fredagskveld godtfolk💕🙏 Jeg skal strikke😉

Likes

Comments

Kropp for livet-slank for alltid pleier jeg å si, men er det virkelig så lett? Nei, tilsynelatende ikke. Når man ser på statistikk for overvekt så vet man at mange mennesker veier mer enn det som er sunt for dem. Det er hevdet at den norske befolkningen, om 40-50 år kommer til å "trille" hvis det ikke skjer noe radikalt med kostholdet. Norske myndigheters kostråd er sannsynligvis fortsatt noe på villspor.
Det anbefales fortsatt for høyt inntak av karbohydrater. Disse kan med fordel byttes ut med mer proteiner og med sunne fettsyrer.
En av grunnene til at folk er overvektige er rett og slett så enkelt som at de spiser for mye. Porsjonene er for store. Kjøper man en bolle på bensinstasjonen i dag så er den dobbelt så stor som bollene var tidligere, og så er det tilbud på tre stykker, og da kjøper man jo tre og ikke en, og så spiser man mer enn man hadde tenkt. Fordi det er godt! Tallerkenporsjonene vår er også for store. Det kan lønne seg å tenke litt på fordelingen mellom hovedretten og poeter og grønnsaker. HV er det mest av? Spis mest av det som er sunnest!
Det å holde seg slank i voksen alder krever litt innsats. Det krever disiplin, både i matfatet og på aktivitetsfronten.
Nå er det ikke alle som vil være slanke heller, og det skal man ha respekt for. Mange blir nok lei evig mas om vektreduksjon og trening. Det kan jeg godt forstå, men en av grunnene til dette stadige "maset" er jo de helsemessige utfordringene som betydelig overvekt har. Stor overvekt er farlig. I enkelte tilfeller snakker man om å leve eller å ikke leve.
Den kosmetiske overvekten er noe annet. Den har kun med eget velvære å gjøre, og for mange kan nok det virke svært unødvendig og jålete.
Vi er imidlertid som alle vet, forskjellige, og det skal vi fortsatt være. Noen trives som store og andre som slanke, noen trives også som svært tynne. Slik er det! La det være hevet over en hver tvil,- jeg synes mange mennesker som veier mer enn anbefalt er flotte. Mange har en fantastisk utstråling, som noen og en hver kan misunne dem.
Det er hevdet at en del matvarer kan hjelpe forbrenningen vår. Dette er nok i svært beskjeden grad, men hvis man liker disse matvarene så er det ingen grunn til å la være. Selv elsker jeg avocado, og spiser masse hver dag. Det samme med agurk og rød epler. Min egen avokadosalat spises hver eneste dag, året rundt. Jeg er avhengig,- fordi det er godt.Mandler er også godt som litt ekstra, sammen med litt frukt.
Se på bildet og se om det er noe du synes er godt. Kanskje litt mer av det, og litt mindre av noe annet kan være en begynnelse. HVIS man vil leve sunnere vel og merke😊
Ha en fin dag enten du velger det ene eller det andre💕

  • 169 lesere

Likes

Comments

Helse og livsstil

Frokost,  eller morgenmat som danskene kaller det.

Frokost er dagens første måltid eller en natts fasteperiode. Breakfast! Når man spiser frokost avhenger jo av når man står opp. 

Mange mener at frokost er dagen viktigste måltid fordi man bryter fasten, setter i gang forbrenningen og gir kroppen energi. Andre hevder at frokost ikke er viktig, og de venter med å spise til de kjenner sult.

Kanskje det er slik også med mat og måltider, som med alt annet, at vi er forskjellige?

Noen fungerer ikke uten frokost. Konsentrasjonen svikter og man blir slapp og utilpass.

Jeg tror frokost er viktig. Spesielt for barn og unge. De som skal på skolen og tilegne seg ny kunnskap trenger næring og energi til hodet. Tankeprosesser er krevende, og man presterer ikke uten mat i kroppen.

Man kan se på kroppen som en vedovn. Gir den energi uten ved? Nei, det gjør den ikke. Gir kroppen vår energi uten mat? Nei, det gjør den ikke. Uten mat blir vi slappe og ukonsentrerte. For at det skal brenne i en vedovn så må vi skru opp trekken. Det må vi i kroppen vår også. Fysisk aktivitet er viktig for god forbrenning.

Noen sammenligner kroppen med en motor. Ingen motor går uten drivstoff. Den stopper når det er tomt for bensin. Slik er det også med kroppen vår. Den slutter å virke som den skal.

Lavt blodsukker er ubehagelig. Da blir man slapp, ukonsentrert og lett irritert. Barna blir både grinete og vanskelige å ha med å gjøre. Et stabilt blodsukker får man ved å spise regelmessig og riktig. 

Tilbake til vedovnen. Den spraker og brenner ekstra godt med bjørkeved. Kroppen vår spraker og brenner ekstra godt med sunn og god mat rik på næringsstoffer. Litt av alle næringsstoffene til hver måltid er anbefalt. Proteiner, fett og karbohydrater. Karbohydratene må være av den langsomme typer, som gir langsom blodsukkerstigning. Sukkerholdig frokostblanding og yoghurt er ikke så smart. Kroppen vår trenger "bjørkeved". 

Frokosten mini dag består av rugsprø med egg og grønnsaker. Sunt og godt. Servert på verdens fineste spekefjøl så blir den ekstra god for meg. Denne fine fjøla betyr mye. Den fikk jeg i 1992 av Sindre, eldste gutten min💕Da gikk han i første klasse på skolen. Et kjært minne å ta fram til frokosten💕😊

God frokost alle😊


Likes

Comments

Farmor Liv

Det er tre ting i livet som aldri kommer tilbake
tiden, ordene og mulighetene.
Det er tre ting som kan ødelegge deg
løgn, stolthet og misunnelse.
Det er tre ting som man aldri må miste
håpet, tålmodigheten og ærligheten.
Men det er tre ting som er verdt mer enn alt annet
familien, kjærligheten og vennskapet.

I går var jeg så heldig å få tilbringe kvalitetstid sammen med familie og venner på Totenåsen. Med halmbunter å sitte på, med stort bål, med kaffe på svartkjelen, med skøyter, aking , latter, smil og glede storkoste jeg meg i mange timer. Å tilbringe tid med barnebarn er noe av det største og beste en farmor kan tenke seg. De nære ting er for meg de mest verdifulle. Det naturlige og ekte oppleves godt. Jeg setter uendelig stor pris på slike øyeblikk.
Det er ikke alltid at store ting er gode, men gode ting er alltid store❤️

Likes

Comments

Kosthold og trening

​Hummus er enkelt å lage, det er sunt og det smaker godt.

I dag brukte jeg denne oppskriften:

1 boks kikerter

3 fedd hvitløk

1 sitron

1ss persille

1 ss basilikum

2 ss nøtter

Litt olivenolje

Salt og pepper

Gjør slik: Skyll kikertene i vann og ha dem i en bolle. Tilsett hakkede urter, nøtter, olje og presset sitron. Kjør alt i en foodprosessor eller en blender. Smak til med salt og pepper. Dette er godt på knekkebrød og grovbrød. Kan også brukes som en pesto.

Bon apetit😉

Likes

Comments

Helse og livsstil

Vi har ofte hørt begrepet utbrent. Å være utbrent er et symptom på langvarig stress og ingen diagnose i seg selv.
For å bli utbrent må man brenne sitt lys i begge ender. Det vil si at man yter mer enn man klarer å fylle på. Det er mange grunner til at man blir utbrent, og det er ofte summen av mange faktorer som fører til at man nærmest ikke orker mer. Man møter veggen som det også heter.
Utbrenthet ble første gang beskrevet på 1970-tallet av en amerikansk psykolog ved navn Freudenberger. Han mente utbrenthet var en konsekvens av høyt stressnivå over tid. Han fant ut at utbrenthet ofte rammet mennesker i hjelpeyrker. I dag vet man at det kan ramme alle mennesker, uavhengig av stilling og status.
Typiske tegn på utbrenthet kan være:
* følelsesmessig utmattelse
* fysisk utmattelse
* mental slitenhet
* unnvikelse
* redusert yteevne/nedsatt arbeidskapasitet

Andre symptomer er av mer fysisk karakter:
* hodepine
* mage/tarm problematikk
* endret appetitt
* søvnproblemer
* nedsatt immunforsvar/blir lett syk

Man kan begynne å tvile på egen kompetanse og på verdien av det man gjør. Det kan også gå så langt at man begynner å tvile på egen verdi. Arbeidsgleden blir redusert og man er sliten når man har fri.

En svensk studie fra 2010 viser at det er flest kvinner som rammes, og at andelen blir lavere med høyere alder.

Hva kan man gjøre hvis man har kjenner på stresset og på disse symptomene?

Det første og viktigste er å finne ut HVORFOR man ble utbrent.
Deretter må man prate med legen sin og med arbeidsgiver. Kanskje tilrettelegging i arbeidet eller endring i arbeidsoppgavene kan hjelpe? Kanskje man også bør skifte jobb,- for noen er nok det løsningen.
I tillegg til dette så må man lære seg å sette grenser. Si nei, når hele kroppen stritter i mot. Ta pauser og pust med magen.
Lytt til kroppen og vær hele tiden oppmerksom på hva som stresser deg. Prøv å finn det ut, slik at du får en bevissthet rundt symptomene. Bevissthet fører til kontroll, og kontroll forebygger utbrenthet.
Det er også viktig å ha en nærmeste fortrolig, en man kan prate med om det meste, en god samtalepartner. Hvis man ikke har det kan man bruke en nøytral person. En veileder, coach, psykolog eller annen form for terapeut. Det må imidlertid være en person man er trygg på, stoler på og har god personkjemi med.

Det er også viktig å mosjonere. Man kan gå av seg mange bekymringer og mye stress. Oppmerksomt nærvær/mindfulness er også en fin form for stressbehandling og mental trening. Å sette seg ned i 10 minutter hver dag uten å gjøre noe, uten TV, radio, musikk og PC kan faktisk gjøre underverker for en stresset person.

Hvis man er utbrent eller i er ferd med å bli det så ta det på alvor før det er for sent. Noen kommer aldri i jobb igjen etter en slik runde. Noen kommer seg tilbake, selv om de ikke er der de var før, og noen få blir helt som før.
Det som imidlertid er vanskelig med utbrenthet er at man ikke tar signalene på alvor før man er der.

Jeg tror det beste man kan gjøre for seg selv er å lære seg grensesetting, å mosjonere regelmessig og å ha en god samtalepartner. I tillegg må man fylle på med noe som er lystbetont og som gir glede.

Det er noe som heter " tøm ut når det er fullt og fyll opp når det er tomt". Det tror jeg er oppskriften for å forebygge utbrenthet.
Få stresset ut av kropp og hode, og fyll på med lystbetonte aktiviteter 💕

God helg alle💕Likes

Comments

Helse og livsstil

Alle mennesker har hørt om intuisjon, men hva er det egentlig?
Intuisjon kan beskrives som en indre veiledning, og det er noe langt mer enn en innskytelse. Mange oppfatter intuisjon som noe kun enkelte personer er i besittelse av, men dette er ikke riktig. Intuisjon er en naturlig egenskap som alle har, og som alle kan utvikle. Vi har alle hørt utsagn som: "stol på følelsene dine" og "lytt til magefølelsen din". Noen har også hørt "følg din egen overbevisning". Alt dette er faktisk måter å bli veiledet på. Intuisjon er når du plutselig bare vet noe, uten å vite hvor det kommer fra.
For en tid tilbake satt jeg i bilen på vei til et sted et par mil unna der jeg bor. I bilen kom jeg plutselig til å tenke på en tidligere mannlig arbeidskollega som jeg ikke har sett på mange år. Hvorfor han dukket opp i tankene mine vet jeg ikke. Omlag 5-10 minutter etter jeg hadde tenkt på han så møtte jeg han. Mange vil hevde at dette er tilfeldig, noe det sikkert kan være, men jeg synes det er spesielt å oppleve slike ting. Dette er ikke den eneste gangen jeg har opplevd lignende episoder. Det er dette som kalles intuisjon. Noen mennesker har en velutviklet evne til å føle ting på seg. Jeg anser mine evner i så måte som relativt vanlige.
Intuisjonen mottas forskjellig: Indre forestillinger, symbolske bilder, drømmer, metaforer, magefølelse eller en plutselig tanke. Det kan også være ord.
Albert Einstein har sagt: "Intellektet har lite å gjøre på veien til oppdagelsene. Det kommer et sprang i bevisstheten, kall det intuisjon eller hva du vil, og så har du løsningen, men du vet ikke hvordan eller hvorfor."

Mange har sagt mye om intuisjon, men en mann ved navn Douglas Bloch har uttalt noen ord som flere burde forsøke å etterleve. "Når du begynner å leve i øyeblikket, vil du oppleve en nesten umerkelig, men dyptgripende forandring. Bekymringene for framtiden vil opphøre, en dyp ro vil omslutte deg, en ro som sier: Alt er bra, det er ingenting å frykte, alt skjer i følge en plan, og du blir ledet hvert skritt på veien."
Når man begynner å leve mer her og nå, så blir det også lettere å få tak i sin egen magefølelse. Sin intuisjon.

For å sitere en kjent skikkelse: "Fred kommer innenfra. Ikke søk etter den utenfor deg selv." Buddha.

Jeg har jobbet lenge med oppmerksomt nærvær, og prøvd å bli flinkere til å leve i øyeblikket. Det er ikke lett, men det er lettere enn før. Det er vel med oppmerksomt nærvær og intuisjon, som med alt annet at øvelse gjør mester. Vi er alle på vei!

Bildet til teksten visualiserer intuisjon som en vanndråpe som faller og sprer sine ringer av innsikt. Bildet er lånt fra Internett og merket Jose Manuel Suarez.

Likes

Comments

Helse og livsstil

På tide med en innvendig opprydding? Det nye året er en glimrende mulighet for en ny start. Før man kan begynne på ny frisk er det viktig å kvitte seg med gammelt skrot. Det gjelder også innvendig rot, skrot og støy. Det å kvitte seg med hjernebråket er fullt mulig hvis man bare er bevisst på at det er ødeleggende. Mange mennesker snakker seg selv ned, kanskje spesielt kvinner. Grunnen er de indre kritikerne våre, som hele tiden forsøker å sabotere oss.
Kast de, jag de vekk, si at du ikke vil ha de der lenger! Tro meg,- det hjelper!
Dette bildet er en fin metafor på hvordan man faktisk kan gjøre det. Tenk deg at du kaster plageåndene dine i søpla, brenner de opp eller hva som helst, men kvitt deg med dem, og du vil få det så mye bedre. Fordi alle mennesker er bra som de er. De er ikke bare bra nok, men de er unike!

Ha en super ryddedag😉Og la dette morsomme bildet, som jeg har "lånt", være en illustrasjon på hvordan du kan gjøre det💕

Likes

Comments