før og nå

Det nærmer seg valg igjen, Stortingsvalg. Det er fire år siden sist vi gikk til urnene med stemmeseddelen vår og fulgte valgsendingene med spenning. Det er fire år siden Siv Jensen, i sin trendy kjole med leppestifter på, ropte "morna Jens".

Jeg kan ikke la være å undre meg over hva som har skjedd med valgkamp og valgsendinger i løpet av årne. Noe av høytideligheten, respekten og seriøsiteten har på et vis forsvunnet, og en mer løssluppen form har fått plass. En form der alle er "dus" og der man ikke alltid omtaler hverandre med respekt.

Nå skal jeg passe meg vel for å si at alt var så mye bedre før,- for det var det helt sikkert ikke. En ting er sikkert, og det er at stabilitet er en illusjon og endring er uunngåelig!

Til tross for dette så har jeg gjort meg noen betraktninger over valg, og valgkamp før og nå.


Jeg husker politikerne fra den tida jeg var barn mye bedre enn jeg husker dagens. Ikke så unaturlig kanskje? Politikerne "i gamle dager" framsto som seriøse aktører, som mente noe med det de representerte og sto for. Hvem av oss i min generasjon har ikke hørt om Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Per Borten, Trygve Bratteli, Lars Korvald, Odvar Nordli, Hanna Kvannmo, Kristin Halvorsen, Jan P. Syse, Kjell Magne Bondevik, Thorvald Stoltenberg, Jørgen Kosmo og så videre? Jeg husker til og med forløperen til FRP, nemlig Anders Langes parti. Så kom Karl I. Hagen med sin retorikk.
Og jeg husker valgsendingene og partilederdebattene veldig godt. De var preget av seriøsitet, men allikevel med en friskhet og en snert av humor, som gjorde det morsomt å se på.

TV-sendingene og debattene i år har vært preget av avbrytelser, hele tiden, fra programledernes side. Jeg har omtrent ikke hørt en eneste politiker som har fått fullført sitt resonnement før han/hun har blitt avbrutt,  og neste spørsmål er fyrt løs. Har man så dårlig tid, eller hva er dette? Jeg har også sett at TV kanalene har lagt føringer, og gjort sammenligninger som er helt meningsløse.  Jeg har også lagt merke til overraskende og uforståelige soloutspill fra enkelte av våre politikere. Jeg synes av og til det hele blir nesten usmakelig og litt vulgært.

Jeg husker den gang jeg var barn, og mor og far fulgte med på valgsendingene, og jeg husker de reiste for å stemme.
De hadde lest partiprogrammene og gjort seg opp en mening.

Ofte var vi jentene med når de reiste til valglokalet for å stemme, men vi måtte sitte igjen i bilen. Barn hadde ikke noe i valglokalet å gjøre. Før de reiste så pyntet de seg. Mor i skjørt eller kjole, og far i bukse, skjorte og jakke. Det VAR høytid og alvor å gå til valgurnene.
Jeg husker søstera mi og jeg satt i bilen og så på alle som kom og gikk, inn i stemmelokalet og ut igjen. Alle så litt alvorlige ut, og de var helgekledd. Ingen hadde med seg barn. Egentlig så de litt kjedelige ut.

De som reiser til valgurnene i dag, for å avgi sin stemme, er en mer fargerik forsamling. Det er nok ikke så mange som skifter og tenker at de skal pynte seg. Det er jo heller ikke så viktig, men jeg tenker at dette bare gjenspeiler holdningen mange har til det hele. Antall sofavelgere eller hjemmesittere har jo også økt. Hvorfor? Kanskje fordi de tror at deres stemme ikke betyr noe, og uansett ikke vil utgjøre en forskjell? Eller kanskje fordi de synes det hele minner mer om sirkus enn om landet vårt? Er det slik at vi ikke tar dette så seriøst lenger?

Tar vi litt lettere på hele valget, fra vår egen stemme og til resultatet? Jeg vet ikke, men jeg gjør meg noen tanker!

GODT VALG!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

  • 85 Lesere

Likes

Comments

Helsekostkjedene har grodd opp som paddehatter. Ikke uten grunn vil jeg tro. Dagens samfunn er preget av store krav til god helse og til vellykkethet. Folk jakter på ungdomskilden, og mange tror de kan være evig unge.

Å være evig ung er det ingen som kan, men man kan forsøke å forebygge en tidlig aldring.

Jeg er av den hellige overbevisning at det hjelper å leve sunt, men hva er egentlig sunt?

Markert oversvømmes av produkter, av mirakelkurer og oppskrifter på det meste.
Jeg skal ikke nevne navn, men mye av det som loves er ren og skjær markedsføring av svært så kostbare produkter.
Var det pulveret som gjorde at du gikk ned 10 kilo? Eller kanskje det bare var kostomleggingen? Aller helst så var det det siste. Var det pulveret og pillene som gjorde at du fikk mer energi, eller var det kostholdet?
Det er meget stor sannsynlighet for at det var kostholdet og ikke pulveret til mange tusen kroner!

Hvordan kan jeg vite dette?

Jo, fordi jeg selv har latt meg lure!

Det er så utrolig fort gjort å tro på gode markedsførere som har ordet i sin munn. De som  er flinkere til å prate, enn kunnskapen de faktisk har om kosthold og helse.

Alle som hevder de vet hva som er best for deg er ikke fagfolk! Det er viktig å huske!


Jeg tror man kan få kjøpt mye bra i helsekostbutikkene, og jeg handler noen produkter der selv. Vitaminer og mineraler som mange trenger tilskudd av, har sannsynligvis god kvalitet både i helsekostbutikkene og på apotek. Glutenfritt mel og andre allergivennlige produkter har de også bra utvalg av, men man bør være kristisk.
Jeg har vært veldig glad i proteinbarer og har testet ut mange ulike typer. Egentlig så tror jeg man lurer seg selv ved å spise disse, da de fleste av dem inneholder mye mer enn naturlige ingredienser.
Etter å ha kjøpt de nyeste barene på markedet, som var så til de grader anbefalt så fikk jeg meg en liten oppvekker.
På varedeklarasjonen så står det........palmeolje! Hmmmm...... Palmeolje? Jeg trodde i all min naivitet at det ikke ble solgt produkter med palmeolje i helsekostkjedene.
Jo da, det er sannheten!

Når det selges produkter med palmeolje i helsekostkjedene så er det vel stor sannsynlighet for at produktene også  innheolder andre farlige ting?

Hva skal man så spise? Hva skal man kose seg med? Hva er nødvendig tilskudd? Hva er anbefalt?

Min anbefaling er å spise helt vanlig mat, i den grad man tåler det.
Man bør imidlertid begrense rødt kjøtt og fabrikkframstilte produkter. Velg de grove kornsortene. Havregryn er sunt.
Spis mye grønnsaker, og annen mat så nær sin opprinnelse som mulig.
Fet fisk er bra.
Bær til dessert er friskt og godt.
Trenger du tilskudd så ta tran eller annen olje med omega 3.
Tilskudd av D-vitaminer og B-vitaminer kan også være lurt. Mange nordmenn har for lave verdier av D-vitamin i blodet.

Det enkle er ofte det beste, også i matveien. Derfor tillater jeg meg å minne om de fem matvarene som ernæringsmyndighetene har kåret til de aller sunneste, nemlig blåbær, makrell i tomat, gulrot, havregryn og melk.

Selv er jeg litt skeptisk til for mye melkeprodukter pga melkeproteiner og myse, men jeg vet at det er svært delte meninger om akkurat melk.

Tilbake til overskriften; helsekost er det alltid bra for helsen? Er det sunt eller er det usunt?

Svaret er nok at det finnes både sunne og usunne produkter innen helsekost også.

Å være litt kritisk før man kaster seg på trendy opplegg med dyre produkter, og å lese varedeklarasjonen før man handler,  er alltid lurt.
Styr unna produkter der det kryr av E-stoffer og andre rare navn.

Palmeolje spiser vi ikke!

Det er bedre å forebygge enn å reparere, så jeg sier som legekunstens far; La din mat være din medisin og din medisin være din mat❤️

Alt med måte - også helsekost😉


Likes

Comments

I dag har jeg gjort borgerplikten min. Nemlig stemt. Forhåndsstemt foran årets stortingsvalg.
Dette er etter min mening det meste spennende valget på mange år. Hvem skal styre landet vårt de neste fire årene?
Hvem blir statsminister?
Blir det Erna eller Jonas?
Det er ikke ett fett, selv om man av og til synes det kan virke slik.
Før jeg gikk for å stemme så hadde jeg tenkt igjennom hva slags samfunn jeg ønsker meg.
Vil jeg ha et vennlig samfunn preget av trygghet og likhet, der det er plass til alle? Eller vil jeg ha et råere samfunn som skiller mellom gode og mindre gode mennesker?
Vil jeg ha et samfunn for de aller rikeste, eller vil jeg ha et samfunn hvor det også er plass til de som har lite, kanskje ingenting?
Vil jeg ha et samfunn hvor offentlige tjenester står sterkt, eller vi jeg ha mer privatisering?
Vil jeg ha rent vann og trygg mat på bordet?
Vil jeg ha en god skole for alle?
Vil jeg ha gode helsetjenester for alle?
Vil jeg ha et spennende samfunn preget av mangfold?


Dette er bare noen av spørsmålene jeg har stilt meg foran årets stortingsvalg.
Hva ønsker jeg? Hva er viktig for meg?
Det er ikke alltid jeg finner gode svar, for av og til så ønsker jeg meg både i pose og sekk. Det er DA, akkurat da jeg må velge meg hjertet mitt.
Hva ønsker jeg deg innerst inne? Hva samsvarer med mine verdier?

Jeg har også prøvd meg på noen "valgomater". Resultatene på de ulike undersøkelsene er ganske så så like, og de samsvarer med det jeg mener.Jeg har stemt med hjertet mitt i dag, og så får vi etterhvert se hva folket vil,- om de er enige med meg eller ikke!

En oppfordring til alle: Bruk stemmeretten din!

Godt valg!

  • 196 Lesere

Likes

Comments

Så var det gjort......ferien 2017 er historie, og sommeren er ugjenkallelig slutt.Nå er det tilbake til striskjorta og havrelefsa. Eller til hverdagslit og hverdagskost.
I en sang fra mange år tilbake så synger Kirsti Sparboe om at en sommer er over, men vi skal ses igjen til neste år! Ja,det håper jeg virkelig,- at de fleste av oss får oppleve.

En ny sommer!

Men før vi kommer så langt så kommer en høst og en vinter. Det samme gjentar seg år etter år!

Sommeren er snart slutt og den etterlengtede ferien er over. Jobben kaller, og vi er på plass, vi svarer på telefoner og hjulene går igjen rundt. Til og med avisene preges av hverdag, nyhetene er ikke lenger bare agurknytt.

For hver sommer som kommer, som vi ser fram til og gleder oss til, så blir vi eldre, og eldre og eldre....

Ikke bare godt å tenke på. Et liv, hva er det? Det går i alle fall fort.

Det er når man reflekterer over dette at man forstår betydningen av å prøve å være tilstede her og nå. Betydningen av å leve nå!

Sommeren er over, den får vi aldri tilbake. Det vi gjorde og det vi sa, det får vi aldri endret på. Dessverre vil vel kanskje noen si.....

Ja, slik er det.

Hvorfor gjorde jeg ikke det? Hvorfor reiste jeg ikke dit? Hvorfor tok jeg ikke sjansen når den var der?

Å være etterpåklok har ikke så mye for seg, bortsett fra å tenke at man neste gang kan handle litt annerledes.


Sommeren min har vært bra. En fin blanding av hverdag og fest. Av både bekymring og glede. Slik det er for de fleste av oss.

Nå er jeg tilbake på jobb, og der var det også noen som ventet,- på nettopp meg. Godt å vite at noen har bruk for en, at man betyr noe for noen, også i yrkessammenheng.

Jeg gleder meg over en fin sensommer, over en høst som snart kommer, over en ny vinter, og så en ny vår......og sommer❤️

Ha en fin høst alle min venner og husk å leve

NÅ ❤️

  • 133 Lesere

Likes

Comments

I går falt dommen over Therese Johaugs forseelse, og media hadde selvfølgelig stort fokus på saken.
I den forbindelse kom jeg over et innlegg skrevet av journalist Erling Borgen, og jeg kan ikke la være å undre meg over hans betraktninger på saken.
Han sier blant annet: "Har vi ikke snart sett nok av denne gråtende jenta som er knust og fortvilet"? Erling Borgen,- det er ikke Therese Johaug som oppsøker media,- hun vil nok aller helst være i fred hun, men journalistene elsker jo å forfølge både jenta og saken. Og en pressekonferanse var vel på sin plass?

Videre skriver Borgen i sitt innlegg at Johaug har sagt at livet hennes er knust. Det er så vidt meg bekjent ikke det hun uttalte, hun sa derimot at hun VAR knust. Det er stor forskjell på de to vinklingene.

Borgen skriver også at han har vært i krigssoner og sett mennesker som virkelig har grunn til å være knust.
Hvem bestemmer hvilke kriterier som skal ligge til grunn for å føle seg knust? Alle forstår virkelig at de som lever i krigssoner har det vanskelig, men jeg forstår ikke sammenligningen. Kan man ikke være lei seg selv om man lever et godt liv?

Journalist Borgen skriver også at Therese Johaug har kjøpt seg et hus til 18 millioner, at hun tjente 10 millioner når firmaet som eide klesrettighetene hennes ble solgt, og at hun i følge VG i 2014 solgte "Johaughansker" for 100 millioner.
På grunnlag av alt dette har hun altså ikke lov til å være lei seg, knust og fortvilet?

Therese Johaug har gjort en feil og hun har fått en straff. En straff som etter min mening ikke står i samsvar med feilen hun gjorde.
Jeg forstår at hun kjenner seg urettferdig behandlet.
Alle mennesker, uten unntak har lov til å være lei seg. Bare fordi Therese Johaug er en kjent skistjerne, som eier et dyrt hus og som har masse penger på bok, så skal ikke hun få lov til å gråte. Denne uttalelsen står og faller på sin egen urimelighet.
Det er viktig å huske at "bare jeg kjenner min virkelighet". Bare Therese Johaug selv vet hvor vondt hun har det. Følelser er individuelt.
Hun hadde en drøm, en forventning og et lønnlig håp om å få delta i neste OL. Denne drømmen ble knust,- og ja,- hun har lov til å gråte!

Takk! Det var godt å få sagt det!

  • 737 Lesere

Likes

Comments

Skolestart for liten og for stor.

Vi skriver medio august og tiden nærmer seg nok en gang skolestart.
Noen skal trå sine første små skritt inn i skolegården, mens andre skal på trygge og kjente områder.
De fleste har vel litt sommerfugler i magen vil jeg tro.
Noen gleder seg vilt,og kjenner en positiv og deilig forventningskribling, mens andre kanskje har en annen og mindre god følelse. Kanskje noen også skulle ønske de kunne slippe, og går rundt med en vond klump i magen.
Etter første skoledag er media fulle av bilder av fine førsteklassinger, og tøffe ungdommer som skal begynne på videregående.
Dette er både hyggelig og gledelig, å se og å lese om.
Det vi ikke ser er de som har grått seg i søvn, kvelden før de skal på skolen første dag etter en deilig sommerferie. De som av en eller annen grunn gruer seg så de nesten blir syke. Disse finnes også!


Alle har vi hørt om mobbing. Før i tida het det erting. Jeg husker faktisk den ertingen veldig godt. Erting fordi jeg pratet en annen dialekt enn de andre,- den gang familien min flyttet fra Lillehammer til Toten, og jeg som 9-åring skulle begynne i tredje klasse på en liten skole.
Det var kanskje veldig uskyldig, men for en liten redd og beskjeden jente så gjorde det vondt.
Jeg er glad det ikke fantes mobiltelefoner og internett den gangen.

I dag kunne en slik uskyldig erting kanskje fått en helt annen dimensjon.

Til tross for at vi vet at mobbing er utbredt, så er det viktig å vite at ikke all erting som foregår er mobbing. Noe er normal adferd og en del av sosialiseringsprosessen. Det er ikke dette jeg snakker om her.


Jeg tenker med smerte på alle de som gruer seg til å gå på skolen.Det er vanskelig å vite at barn har det vondt.
Jeg undrer meg også over hva som foregår i hodene til de som mobber. De har det kanskje ikke så godt med seg selv? Eller er det andre ting som fører til at de må hevde seg ved å være stygge mot andre?

Årsakene er helt sikkert mange og forskjellige.


Jeg er ingen ekspert på mobbing og problematikken rundt det, men jeg tror det er viktig å ha fokus på temaet, både rundt om i hjemmene, på skolen og i samfunnet for øvrig. Åpenhet er som regel alltid av det gode.

Før skolestart så synes jeg alle foreldre bør ta en prat med barna sine om dette. Litt om hva vi forventer av poden, og litt om hva de skal gjøre hvis de opplever at de selv eller andre blir mobbet.

God folkeskikk starter i heimen!

Eksemplets makt er alltid stor. Foreldrene må være gode rollemodeller for sine barn. Det nytter ikke å skylde på skolen. Det er foreldrenes ansvar å oppdra barna. Det er også foreldrenes ansvar å følge med,- og å følge opp hvis deres sønn eller datter er en mobber.


Før skolestart i fjor høst husker jeg en historie om en far som hadde lagt en lapp i matpakka til sønnen sin, der det sto litt om hva han forventet av sønnen.

Denne historien ble delt på sosiale medier utallige ganger. Det viser at folk likte måten faren minte sønnen sin på betydningen av å være grei mot andre.

Tenk om alle foreldre kunne gjøre noe lignende, nå ved skolestart. Ta en prat, skriv en lapp, vis at du følger med.

Jeg tror ikke at det er mulig å fjerne all mobbing, dessverre, men jeg tror at det kan reduseres via åpenhet, samtaler og trygge rammer,- for alle! Også for de som mobber!

God skolestart ønskes de aller minste, de litt større og de store.

❤️

"Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg".

❤️

  • 179 Lesere

Likes

Comments

Fjellet i grønt

Jeg simpelthen elsker den norske fjellheimen!
Fred, ro, klar luft og refleksjoner i nydelig natur.

Kan man ha det bedre?

Hvor mange grønnfarger finnes det egentlig?
Akkurat det spørsmålet har jeg stilt meg flere ganger i løpet av helga på fjellet.
Olivengrønn, flaskegrønn, mosegrønn og militærgrønn er nok bare noen av alle grønnfargene som finnes.

Grønt er vakkert og det finnes i uendelig mange nyanser.


I helga har jeg gått utenfor allfarvei, med kjæresten og et vennepar.
Det er ikke til å legge skjul på at jeg liker å gå. Vandre avgårde inn i et fjelllandskap som ikke ser ut til å ta slutt. Det er fantastisk!
Det fine med å gå på litt mer øde plasser er stillheten. Nettopp stillheten gir meg det jeg ikke får andre steder.

Det vrimler ikke av mennesker som haster av gårde over Besseggen. Ikke noe galt med en tur over eggen, det er en flott fjellformasjon å forsere,- jeg har gått der mange ganger, så det er ikke det, men når jeg reiser til fjells så vil jeg ha naturen tett innpå, og det får jeg der stillheten runger i mot meg.


På turen vår på fredag til Marabotthornet så møtte vi kun to stykker. To blide mennesker som fortalte oss hvor flott det var på toppen.
På lørdag møtte vi ingen. Ingen gikk i gråvær og vind inn mot Gluptindene, bortsett fra oss da. Litt kaldt var det, men utrolig godt og flott.

Tenk å ha den mektige naturen helt for seg selv!

Man blir liten da, i stillheten.


Det er ganske fantastisk å se at naturen i fjellheimen er ren. Det finnes ikke søppel. Ganske utrolig når man vet hvordan det ser ut i grøftekanten om våren.
Det er godt å se at nordmenn, og utenlandske turister for den saks skyld, viser respekt for naturen ved å ta med seg søpla si hjem.
Jeg så ikke et eneste papir eller en eneste tomflaske. Fantastisk bra!


Har du ikke vært i fjellet? Har du ikke gått i stein, vierkjerr og lyng så gjør det! Prøv! Det er godt! Jeg tror de fleste ville like det. Det gir en følelse av fred, ro, harmoni og storhet. Det er virkelig da pulsen din gir rytme til refleksjoner.
Naturen i fjellet er storhet som er utenfor en selv, som en ikke får gjort noe med, som bare er der, og som gjør noe med deg.

❤️

Jeg er så takknemlig for at jeg hadde en far, og en mor, som tok oss jentene med ut i skog og mark, som ga oss det lille som skulle til for at vi skulle lære oss å like og respektere livet i naturen.

🍀

Takk for naturen vår.
❤️


  • 315 Lesere

Likes

Comments

Jeg har tidligere skrevet om fordommer.
ALLE mennesker har fordommer.

Det er ikke alltid så lett å innse, men vi ser ofte andre mennesker mer endimensjonale enn de er. Vi tenker i stereotyper og lar oss styre av fordommer.
Fordommer begrenser oss veldig.

Det å kalle en kollega arrogant fordi hun ikke straks tenner på ideene dine er ikke særlig lurt. Det er noe de fleste forstår, men er det like lett å forstå at den "sjefete" sjefen din ikke er maktsyk, men kanskje bare usikker?

Dømmekraft berører det meste av det vi foretar oss i løpet av en dag. De fleste av oss har tro på egen dømmekraft. Kvinner,spesielt, mener de er gode menneskekjennere fordi de etter sigende skal ha så mye empati.

Det er bare det, at uansett hvor kloke vi er, så ser vi det vi VIL se! Vi siler bort informasjon som ikke passer i det bildet vi har dannet oss.
Vi ønsketenker, vi er etterpåkloke og vi ser sammenhenger der det ikke er noen. I tillegg tolker vi og feiltolker.

Hver dag møter vi mennesker som vi plasserer i bås.
Der går en pensjonist, en alenemor, en dement, en av byens løse fugler, en uteligger, en "naver", en kapitalist, en sosialist, en kjeltring, ei "plasticfantasticdame"og så videre.
Dette er og blir helt unyansert kategorisering.
Hvis inntrykket vårt av et menneske er godt blir det ofte bare bedre over tid. Hvis det derimot er negativt så har vi lett for, mer eller mindre bevisst, å lete etter ting som bekrefter "alt", og inntrykket vil bare forsterke seg over tid.
Hvis vi bommer totalt med vår konklusjon så er det svært urettferdig over for den det gjelder, og det kan også være diskriminerende.

Vi er ofte langt mer generøse når vi betrakter oss selv. Når en kollega begår en liten feil er noen ofte raskt ute med pekefingeren, men hvis det gjelder oss selv er vi utrolig flinke til å finne en forklaring, eller kanskje rettere sagt en bortforklaring. Eller vi skulder til og med på omgivelsene våre.

Vi tar ofte feil av andre mennesker og vi ofte er skråsikre i vår bedømmelse.
Skråsikkerhet er paradoksalt nok et tegn på dårlig dømmekraft. Det er derfor viktig å stoppe litt opp og stille seg selv noen spørsmål.
Stopp opp og tenk,- nettopp det er inngangsporten til selvinnsikt og til innsikt i andre mennesker.

Hvordan kan vi unngå å plassere andre folk i bås?
Jo, ved å bli mer bevisste på at vi faktisk gjør det. Ved å ikke forhaste oss med å bedømme førsteinntrykket. Tenk i stedet videre.
Tenk også litt over hvilken bås du ville ha plassert deg selv i.
Selvfølelsen vår betyr mye for hvordan vi bedømmer andre. Er selvfølelsen vår god har vi lettere for å se det positive i andre. De verste kritikerne er ofte de som ikke har det så bra med seg selv.
Verden der ute er den samme uansett. Vi velger selv hvilke briller vi vil oppleve verden med.

Hvem er gode menneskekjennere?
Det finnes nok ikke så veldig mange.
Det som kjennnetegner dem er at de har en dyp og oppriktig interesse for andre. Her holder det ikk med fagkunnskap, den må i såfall kombineres med livserfaring og godhet for andre. Kall det gjerne nestekjærlighet.

Fornuft og følelser.
God dømmekraft handler om både fornuft og følelser. De må brukes sammen, hvis ikke kan det bli feil.
Hvis du møter et menneske og kaller førsteinntrykket for intuisjon kan du gå rett i baret.
Den du tror er kald og kjedelig, kan være en beskjeden og sjenert person som ikke klarer å "by på seg selv". Hvis du da er forutinntatt og putter vedkommende i bås, så kan du lett komme inn i en negativ sirkel.

Så til slutt; Hvordan forbedre dømmekraften?

Innse at du tar feil oftere enn du tror.
Ikke døm andre strengere enn deg selv.
Er du skråsikker, så tenk deg om, kanskje du har dårlig dømmekraft?
Vær ydmyk. Vent og vurder før du bedømmer.
Tenk igjennom hva som er viktigst. En rask konklusjon eller en god konklusjon.
Still spørsmål ved om du ville ha vurdert personen på en annen måte under andre omstendigheter.
Ville du fått samme resultat hvis du var i bedre humør?
Ville du fått samme resultat hvis du hadde hatt bedre tid?
Still deg selv spørsmål som går i motsatt retning av den oppfatningen du har dannet deg.
Og til slutt, hvis du synes det er riktig, be om synspunkter fra utenforstående.


Moralen i dette må bli; Ikke putt noen i bås uten å kjenne de. Et menneske er alltid så mye mer enn det du ser.
❤️

Og helt til slutt:
Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg!
❤️

Vil du at noen plasserer deg i bås uten å kjenne deg?
😉

  • 207 Lesere

Likes

Comments

For en tid tilbake så jeg en liten arrangert filmsekvens som gjorde meg ganske betenkt. Man hadde kledd opp en liten søt jente i nydelige klær, og hun var ren og pen. Hun ble sendt ut på gata i en by, helt alene, og hun så ganske så fortapt ut. Hva skjedde? Jo, den skjønne lille skapningen fikk masse positiv oppmerksomhet av forbipasserende. Inne på en kafé så satt folk seg ved siden av henne, klappet henne på kinnet og spurte henne om de kunne hjelpe henne med noe. Alle ble tilsynelatende helt betatt av den lille pene og velstelte jenta. Deretter snudde de litt på flisa og kledde opp den samme jenta i "filler og fattigdom". De sminket henne så hun så uren og uflidd ut, og sendte henne ut i samme ærend. Hva skjedde? Jo, det motsatt. Forbipasserende så på henne med avsky og forakt og ingen tok kontakt med henne. Inne på kafeen ville ingen sitte siden av henne. Noen passet sågar ekstra godt på veska si.
Har du noen gang reflektert over om du dømmer andre? Om du har fordommer?
Ikke det? Kanskje det er på tide å ta en liten gjennomgang på holdningene dine? Eller kanskje du allerede har gjort det, og er klar over at du har fordommer og allerede jobber med de. Eller kanskje du er så heldig at du aldri har hatt eller har fordommer? Eller kanskje du har kvittet deg med alle fordommene dine og er raus, romslig og full av respekt for alle uansett.

  • 226 Lesere

Likes

Comments

Vi lever i en tid der mat og dietter bokstavelig talt bombarderer oss, både på skjermene våre, men også i media forøvrig.
Noen og en hver kan bli forvirret av mindre. Hva skal man spise? Hva bør man holde seg unna? Hva er sunt? Hva er usunt?
Hvem skal man tro på? Det florerer jo av mer eller mindre sunne råd om både det ene og det andre. En dag er gulrot sunt, rundt neste sving er gulrot slettes ikke så bra. Hva skal man tro og hvem skal man tro på.

Det er neimen ikke godt å svare på, men en ting er helt sikkert. Det er mye inkompetanse der ute, og de fleste av livssrilsrådene er uten vitenskapelig dokumentasjon. Mange driver ren, skjær markedsføring av produktene sine.


Mist magefettet ditt på fem dager!
Hvis det er for godt til å være sant, så er det som regel det!
Det er ikke sant, fordi det er fysisk umulig.


Dietter kommer og går, slik har det alltid vært og slik vil det være, men det eneste som er sant er at det ikke finnes mirakelkurer.

Man trenger ikke, og bør heller ikke, leve etter strenge regimer, supplert av dyre produkter som lover mer enn det som faktisk er mulig.
Mange hopper på dietter som kan kjøpes på nettet, med tabletter og /eller pulver som MÅ tas i tillegg.
Det virker! Men hvorfor virker det? Det er IKKE pulveret og tablettene, men det er kostholdet/dietten. Den virker hvis man klarer å følge den i noen uker, men er det bra å bare spise kjøtt og ingen ting annet i en hel uke?

Det er ikke sunt for helsa å gå på slike dietter.


Hvorfor bruke tusenvis av kroner på tabletter og pulver som ikke har noen verdi, bortsett fra at de muligens tilfører noen vitaminer og mineraler til kroppen. Det trenger ikke kosta skjorta. Apoteket har like gode produkter.
Dette er ren markedsføring folkens!
Hvis vi bruker vår sunne fornuft, så vet vi at hvis det hadde eksistert mirakelkurer så hadde alle visst det, og de som hadde trengt hadde sannsynligvis brukt det.
Mirakelkurer finnes IKKE.

Hva skal man da gjøre?

Det hele handler om å tilføre kroppen riktig mat, som får hormonene i balanse.
Det er hormoner i ubalanse som ofte gjør det vanskelig å gå ned i vekt.
Tro på det jeg sier nå:
Tilfør kroppen din masse riktig og sunn mat, og du vil bli både lettere, gladere og få mer energi. Selv om man også av og til unner seg både is og kake.
Strenge regimer og restriksjoner dreper gleden i mye større grad enn gleden man oppnår med å miste et par kilo, som aller mest kommer tilbake i løpet av få dager eller uker.

Back to basic.

Nytt nederlag, mindre selvtillit, dårligere tro på seg selv og sine egne evner til å mestre.


Har du noengang sagt til deg selv; På mandag skal jeg begynne å slanke meg?
Hvordan gikk det? Hvordan følte du deg både før, under og etter?
Glad, vellykket, sunn og frisk?
Kanskje du begynte å drømme om sjokolade og kaker også? Og kanskje hele slankedietten ende med overspising av alt det søte og fete du kom over? Altså du overspiste det som du selv lovte å holde deg unna.
Hva gjør det med deg? Blir du glad, sunn, frisk og balansert?


Noen gode råd:
Begynn med å spise 3-4 faste måltider hver dag. Og ingenting mellom. Da er du på vei.
Spis mat som er så nær sin opprinnelige/naturlige form som mulig.
Grønnsaker i alle farger, korn, frukt, rent kjøtt og fisk.

Trenger du et lite mellommåltid så ta et eple eller noen mandler.


Det skal ikke mange dagene til før kroppen din begynner å balansere hormonene, og kroppen nyttiggjør seg næringsstoffene på en riktig måte.
Spis nok, men ikke for mye,og husk å tygge maten godt. Dette er viktig på grunn av enzymer og magesyre, som bidrar i næringsopptaket

Er tarmen i ubalanse så kan en kur med probiotika være nyttig.

Det handler ikke om å utelukke matvarer, men å spise variert og sunt.
Det du må kutte ut er sukker.
Sukker er ikke bra!

Bli kjent med og lytt til kroppen din.
Hva trenger den?

God frokost som metter, lunch og middag, samt et lite kveldsmåltid. Dette er så mye bedre enn å gå å småspise hele dagen. Eller å spise en yoghurt med frø til lunch. Det gir ustabilt blodsukker som skaper ubalanse i blodsukkeret som igjen bidrar til økt fettlagring.

Moderne dietter som kommer og går er ikke ment å skulle vare. Det er kurer som har en begynnelse og en slutt.
Begynn i stedet med noe som skal vare hele livet.


Hver dag er en ny dag, og ingen dag er lik. Det er heller ikke du. Spis det du har lyst på innenfor rammen av det naturlige og du vil snart få en mer balansert kropp.


Tilbake til overskriften: Hvorfor du ikke bør følge motediettene?

Fordi de ikke hjelper deg på sikt, og fordi mange av diettene er aggressiv markedsføring for mer eller mindre bra produkter, som ofte koster mange tusen kroner.
Lytt til ditt eget velbefinnende.
Og husk at de beste tider er måltider.
🍎


Hilsen sykepleier,  og kostholdsveileder som venter på endelig eksamen i ernæring.

🍒
  • 455 Lesere

Likes

Comments