Mys

Hej mina vänner! Jag vet att jag har varit dåligt på att uppdatera bloggen denna vecka men har som sagt påbörjat en ny delkurs och har haft mycket att göra. Det är lite fler föreläsningar och mycket att läsa så svårt att finna tiden i början i alla fall. Men nu är det lite lugnare. Ingenting annat speciellt har direkt hänt, det föll snö här idag! Men den försvann lika fort som den kom?! Dock får man ju ändå lite mer julkänsla och imorgon är det ju.... DECEMBER!? Helt sjukt. Ska nog börja julpynta i helgen, älskar!!! Jag har till och med börjat handla julklappar haha! Tänkte att det här inlägget skulle få rubriken mys eftersom jag känner en stark mys-känsla angående julen. Men det var allt, for now! Ni få ha det fint, så ses vi nog snart igen! Här kommer några mysiga bilder bara för att:

Alla bilder är från pinterest.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Heeeeej på er! Det är snart dags för en ny vecka med nya tag eftersom vi ska påbörja en ny delkurs i mitt program. Terminen består av 3 delkurser och jag har läst två stycken än så länge: Filosofi (Mänskliga rättigheter som idé och fenomen) och Historia (Mänskliga rättigheter i modern historia.) Den tredje och sista innan julen är, juridikkursen (Mänskliga rättigheter i det internationella systemet.) Det ska faktiskt bli riktigt spännande! Men tillbaka till rubriken.

Jag vill att det här inlägget ska handla om varför jag är vegetarian. Jag vill förklara mina anledningar bakom detta eftersom det är någonting som jag ser som så självklart i mina ögon, men som det inte är i andras. Många människor verkar tycka att det är rentav omöjligt att vara vegetarian, jag trodde det också innan? Men det är det INTE. Verkligen inte. Det är så enkelt och nu efter att ha varit vegetarian i drygt ett år, skulle jag aldrig kunna tänka mig att gå tillbaka till att äta kött. Jag blir mer förvånad över att jag inte kunde bli vegetarian TIDIGARE, jag önskar att jag hade blivit det. Det är inte svårt och när man "kommer in i det", så är det de mest självklara som finns?

Varför är jag vegetarian? Jo, det beror på en rad anledningar som jag ska dra kort för er. Först och främst är det från ett miljötänk, jag tänker inte skriva utförligt över hur köttproduktionen påverkar miljön men jag rekommenderar er STARKT att titta på filmen: Cowspiracy, ifall ni inte har redan sett den. Den är verkligen ett "wake up call."

För det andra är jag vegetarian eftersom, jag vill inte äta djur? Jag vill inte kalla ett djur, som hund och katt, mina vänner och sen sitta och äta griskött? De är lika mycket värda i mina ögon och jag tycker det är en sjuk omtvistad moral vi människor har. Vi tror att eftersom att vi alltid har ätit kött, är det någonting vi MÅSTE göra och för att överleva? Jag mår även illa av tanken att äta ett DÖTT djur, fy.

För det tredje är jag vegetarian eftersom djur får genomlida SÅ MYCKET smärta bara för att vi ska få den jävla köttbiten på vår tallrik. Det är inte rätt. Djur kan känna så mycket mer än vad man tror och det gör ont i mitt hjärta att folk ser djur bara som mat.

För det fjärde är jag vegetarian eftersom jag själv mår bättre av det. Både psykiskt och fysiskt, jag är glad att jag valde bort kött från mitt liv. Det jag eftersträvar nu är att bli vegan, det är nästa steg.

Så klart finns det fler anledningar, men detta är en väldigt lätt förklaring, men tillräcklig enligt mig. Om ni tror detta är omöjligt, har ni fel. Det är inte omöjligt, det går om man vill som allt annat här i livet. Ni skulle göra en stor tjänst både för er själva och för djuren ifall ni blev vegetarianer, veganer, eller åtminstone sluta överkonsumera kött. Vi äter överdrivet mycket kött i Sverige, speciellt nu kring julen. Ta steget och våga göra en förändring.

Hoppas ni har en fin dag! Kram.

Likes

Comments

Mys, Mat

Hej hej!

Snart så är tenta-veckan slut och må jag säga, det är såååå skönt. Ingenting särskilt har hänt under veckans gång utan det är mest skrivandet som har varit i fokus. Igår så gjorde jag dadelbollar, som är typ som chokladbollar, fast som man kan äta med lite bättre samvete haha. Jag tänkte jag kunde dela med mig av receptet ifall någon vill prova, sjukt gott är det! Det är inte mitt receptet utan jag har nog hittat det hos någon annan..

DU behöver:

8-10 dadlar

2,5 dl havregryn

1,5 msk kakao

0,75 dl kokosolja

2 msk kaffe

1 nypa havssalt

Sedan är det bara att mixa ihop allt ordentligt och rulla dem i vad du vill, helst kokos för min del!

Hoppas ni har haft en fin dag, kram!

Likes

Comments

Allmänt, Mys

Hej på er!

Som rubriken säger har jag hemtenta denna vecka vilket innebär att jag i princip sitter på mitt rum hela tiden och skriver.. Men samtidigt är det väldigt skönt att slippa ta tåg (som jag gör) till lund och gå ut i denna kylan. Så jag försöker njuta också. Imorse fick jag för mig att göra bananpannkakor, vilket I loveeeeee. Det är så gott och enkelt att göra, dock finns det olika versioner av det. Idag gjorde jag dem med havregryn, banan och mjölk bara. Superenkelt och supergott! Nu ska jag fortsätta att skriva men jag hoppas alla som läser detta har en superfin dag! Kram kram!

Så gott!!!!

Likes

Comments

Allmänt

För lite mer än ett år sedan påbörjade jag mitt sista år på gymnasiet. Jag hade ingen aning då vad jag skulle göra nu. Puff! Sa det och det var plötsligt bara några månader kvar till studenten och jag hade fortfarande ingen aning om vad jag skulle göra. Jag planerade ifall jag inte kom på något, skulle jag jobba. Men det var egentligen ingenting jag ville göra.. Samtidigt tänkte jag, varför ge mig in i pluggandet igen, efter att ha varit så skoltrött? Så jag tänkte, nej jag behöver en paus.

I april var det den sista anmälningsdagen till högskolor/universitet. Jag satt och hörde hur folk runtomkring mig pratade om vad de hade sökt in till. Plötsligt flög en tanke in inom mig "det skadar ju inte att söka in till något? Jag kan ångra mig?"... Dock var frågan, vad skulle jag söka till?

I många år har man fått frågan av lärare, släktingar, föräldrar, vad vill du bli när du är stor? Och i många år har jag svarat "Jag vet inte", för jag har inte haft någon aning. Jag visste inte vad jag ville jobba med och jag kände, ifall jag skulle jobba med något, skulle det göra någon skillnad och något jag verkligen brinner för.

Jag scrollade igenom olika program som fanns på lunds universitet (eftersom jag visste att det var åtminstone på det universitet jag ville gå på) och plötsligt så hittade jag ett program på tre år som hette "Mänskliga rättigheter", vilket tilltalade mig direkt.

Där var de första frågorna "Är du samhällsengagerad? Intresserad av internationella frågor så som ansvarsutkrävande i konflikter, diskriminering, asyl- och flyktingpolitik? Kanske brinner du för yttrandefrihet eller barns rättigheter?"

Och då visste jag, detta är programmet för mig. Så jag sökte in, sista dagen och nu, några månader senare - ångrar jag inte en sekund över att jag har valt detta program. Tänk att gå ifrån att inte ha en aning om vad man skulle läsa, till att hitta precis det man har letat efter? Jag trodde aldrig att det fanns ett sånt här program!

I efterhand har jag fått frågor som "vad blir man egentligen av programmet?" - med ett skratt svarar jag "klokare?" Mänskliga rättigheter är någonting som berör mig, DIG och alla människor på denna planet. Det är inget självklart eller konkret utan mycket mer komplex än så.

Jag läser om saker som intresserar mig, som jag brinner för och som jag vill kämpa för. Jag lär mig oerhört mycket och ser världen på ett helt nytt sätt. Otroligt mycket men otrolig viktig kunskap! Jag kunde inte varit mer nöjd.

Detta är väldigt kortfattat till varför jag läser mänskliga rättigheter. Men jag hoppas ni har fått någon inblick i det hela. Om ni undrar mer får ni gärna fråga mig om det.

Kram!

Likes

Comments

Mys

Jag ääääääälskar att sitta och kolla på outfits på pinterest!! Det är bland det bästa jag vet faktiskt. Tycker det är så kul att se hur man kan kombinera kläder och blir riktigt inspirerad. Alla dessa bilder är därifrån och jag heter Liv Lindqvist ifall ni vill följa mig. Tycker också att ifall ni inte har pinterest borde ni skaffa det!! Det är så kul och man kan ha en massa olika boards med olika teman som t.ex. mat, tatueringar, quotes, mysigt osv.

Likes

Comments

Allmänt

Hej! Kul att ni tittade in här. Jag har under en längre period tänkt att jag skulle börja blogga, men har aldrig riktigt "tagit tag" i det. Jag har känt att det skulle ta för mycket tid, att jag aldrig skulle bli nöjd med designen osv. Men nu, nu gör jag det. Jag har ingen aning vad för stil jag ska följa, eller vad för typ av bloggare jag vill vara. Dock så vet jag att det är något jag vill pröva på, så vi får se hur det blir.

Här är en liten kort presentation om mig själv: Jag är en 19-årig tjej som bor i en liten by och lever väl ett ganska normalt liv. Jag pluggar mänskliga rättigheter på lunds universitet och är därmed väldigt intresserad i frågor kring detta. Jag har en passion för mat, älskar att kolla på film, scrolla på pinterest och fotografera allt möjligt. Lever för avokado, mango och smoothies. Är vegetarian btw ifall det intresserar er.

Vi höres!


Likes

Comments