Header

Hej allihopa! Jag är tillbaka, jag vet att det inte är så många som läser ännu så det är knappast så många som har saknat mig men jag har saknat att skriva. Men idag tänkte jag i alla fall bjuda på en liten storytime. Jag kommer inte ihåg när det här var men jag har för mig att jag var ganska nybliven celiakist så detta var alltså några år sedan. Det var sommarlov så vi bestämde oss för att åka till Björkö och kolla på vikingastaden eller vad det nu är, den kallas alltså för Birka. “Vi” är by the way jag, min mamma och min syrra.  Men vi åkte dit, drygt två timmar tog det har jag för mig. Allt var frid och fröjd tills vi skulle äta lunch. Vi hade läst på hemsidan att det skulle finnas en restaurang och jag har för mig att det stod att dem skulle ha alternativ för personer med olika allergier även om jag inte hittar något om det nu när jag var inne på sidan. Men vi gick in på restaurangen och läste menyn, det jag kommer ihåg fanns var: pannkakor, köttbullar med potatis, någon sorts macka och sill och potatis. Jag bestämde mig för köttbullarna då jag av någon konstig anledning alltid har haft en kärlek till köpta köttbullar. Hemma är det väl lite sådär men äter man ute och får köttbullar, då är det grejer alltså. Dessutom var det och sill det ända som jag såg på en gång att det där kan jag äta. Men när mamma skulle dubbelkolla i kassan att köttbullarna verkligen var glutenfria så minns jag det som att dem först sa ja, men min mamma som är såpass smart frågade en gång till: “så det är inget ströbröd i?” och då fick vi svaret: “jo, det är ströbröd i.” Alla som har någorlunda koll på glutenfritt borde veta att ströbröd inte är glutenfritt. Men så sa hon i kassan: “Men vi har laktosfria pannkakor” nämen vilken tur för dem som är laktosintoleranter, men det är inte jag. Hon hade noll koll. Mamma började vid det här laget bli ganska så irriterad och näst intill fräste när hon frågade vad dem hade som var glutenfritt och den här gången var hon övertydlig med vad gluten faktiskt var. Då svarade kassörskan “eeh, sill och potatis” Innan jag fortsätter med berättelsen, sill och potatis MÅSTE läsas med en tillgjort töntig röst för att det ska få effekt. Så vidare till vad som hände där för X antal år sedan. Eh, juste, sill och potatis var det ja, hur många nioåringar (eventuellt tioåringar) känner ni som gillar sill? Jusste, ungefär ingen, samma här. Allt slutade med att jag fick potatis och lite salami som ännu inte hade lagts på mackorna medans min syrra åt pannkakor. Gissa om jag var avundsjuk. Mamma svor efter den dagen att vi aldrig mer skulle åka tillbaks dit och det har vi inte heller gjort. Men jag måste säga att förutom den misslyckade lunchen så blev faktiskt resan ganska lyckad så har du inte celiaki så rekommenderar jag att åka dit och är man celiakist och vill åka dit i alla fall så är det bra att ta med egen mat.

Ha det bra och OM ni skulle åka till Birka som celiakist, ta med er egen mat!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag vill bara säga på en gång att det här inlägget kommer att bli sju mil långt men snälla skrolla inte bara förbi den här texten, orkar du inte läsa så läs bara de fem tipsen i slutet för det skulle jag säga är de bästa tipsen jag någonsin kommer kunna ge. Men i alla fall, du som läser detta, kul att du ville läsa och du måste väl hålla med om att resa måste vara en av de absolut bästa aktiviteterna under ett lov. Eller varför vänta till lov, släpp allt, lämna in en lapp till skolan och dra iväg till Spanien i mitten på februari. Men om du har celiaki är inte resandet riktigt lika lätt. En av de bästa resorna jag någonsin har varit på var när jag var 6(?) år och åkte till Italien. Detta var alltså innan jag fick min diagnos. Jag skulle så gärna vilja åka tillbaks till Italien men åker man till Italien så är ju självklart en av höjdpunkterna maten. Men italiensk mat är väldigt mycket pasta och bröd. Vad gör man då?

Ett annat problem med att resa som celiakist är att berätta om sin sjukdom på ett främmande språk. Här är några tips som jag tänker på innan och under resan.

  • Var förberedd

Om du bor på hotel, ring eller maila till hotellet innan och ta reda på vilka glutenfria alternativ som finns. Jag brukar också nästan alltid ta med mig mitt favoritbröd att ha till frukost. För även om det finns bröd på hotellet så kanske det inte är det bästa. Jag har flera gånger varit med om att det är torrt vakuumförpackat bröd som är näst intill oätligt. En annan sak som jag skulle säga är bland det viktigaste är att forska om omgivningen, ta reda på vilka restauranger som finns i närheten av ditt hotell och läs på om vad de har för alternativ.

  • Fråga

När du kommer till en restaurang, våga fråga vad som är glutenfritt och om de kan fixa ett glutenfritt alternativ. Läs inte menyn och nöj dig med något halvbra bara för att det inte innehåller pasta, fråga istället om det finns glutenfri pasta eller om det går att byta ut pastan mot potatis eller ris. Detta gäller ju självklart också i Sverige om man går ut.

  • Var besvärlig

Det här tipset hänger väl ihop litegrann med det förra, våga vara besvärlig. Nöj dig inte med något halvbra som du kanske egentligen inte vill ha, se till att du får något som du tycker är gott, något som du vill äta.

  • Celiakiförbundets översättningskort

Det här är nog det absolut bästa tips jag har, på celiakiförbundets hemsida (celiaki.se) så finns det översättningskort att ladda ner, super duper bra om du frågar mig, vilket ingen gör, men jag svarar ändå. Eeeeh, nu tappade jag vad jag skulle skriva, RIP mig. Nu, det om tillbaks till mig, yeeey. Okej förlåt, på dessa kort står det i alla fall vad celiaki/glutenintolerans är och eehm, ja, det är väl ungefär vad som står men det finns på sjukt många språk så vem som helst kan förstå, nästan. Men det bästa är att det finns som app för iPhone (och möjligtvis android, annars finns det liknande) HELT J*VLA GRATIS! Hur sjukt? Medelande från framtida mig: Insåg nu att de på hemsidan bara är tillgängliga om man är medlem i celiakiförbundet, men appen finns ju fortfarande tillgänglig för alla och ni som är medlemmar, vilken tur för er!

  • Glass

Okej jag tar tillbaka, det här är det absolut bästa tipset jag har. GLASS. Jag vet inte hur mycket mer det finns att säga. Glass är i princip alltid glutenfritt (så länge du inte vill ha en strut, då blir det jobbigare) om du inte köper Ben & Jerry’s för där har nån smart (*host* eller inte) jävel kommit på att man kan stoppa ner kakdeg, superbra, sålänge man inte har celiaki, men det är något för ett annat inlägg. Men det jag ville säga med det här tipset är att om du reser till ett varmt land, eller ett kallt, helt upp till dig, så finns det inget som stoppar dig från att leva på endast glass. I min familj har vi infört en regel att vi MÅSTE äta minst en glass om dagen när vi har sommarlov eller reser utomlands, inför den hemma vetja, bästa regeln vi har i min familj.

Så, det var allt för mig idag, hoppas att ni överlevde detta långa inlägg som har tagit typ en timme att skriva, i o försig med lite avbrott för youtube inräknat hehe. Jaja, ha det bra så ses vi, nä, det gör vi inte alls, eh, jag skriver och ni läser snart igen:)

Likes

Comments

Hej igen alla celiakister! Idag hade jag tänkt att berätta vad celiaki faktiskt är för dem som inte redan vet det.

Celiaki är alltså ett annat ord för glutenintolerans. Eftersom jag sitter bakom min skärm och skriver just nu så vet jag inte, men jag skulle gissa att det är många som tänker på laktosintolerans när dem hör ordet glutenintolerans. Därför vill jag säga på en gång att dem två inte har (ursäkta språket) ett skit att göra med varandra. Laktos är ett ämne i mjölk, jag är absolut inte insatt i laktosintolerans, att det finn i mjölk är i princip allt jag vet. Men gluten finns i tre av de fyra sädeslagen. De fyra sädeslagen är alltså vete, havre, korn och råg och gluten finns i alla förutom havre. Då kan man säkert tänka att: jaja, vete=vetemjöl, man kan inte äta typ kakor(?) och dem där andra två har jag aldrig tidigare hört talas om. Det var i alla fall så jag tänkte när jag fick min diagnos, men det är så mycket mer än kakor som försvinner hur livet när man för diagnosen celiaki, vetemjöl finns överallt, pasta, pizza, pannkakor, något så simpelt som bröd, alla traditionella tårtor som någonsin bakats och det finns i korvstroganoff(?) något som jag inte visste om innan jag kom till skolmatsalen en dag och läste innehållsförteckningen, fast jag vet inte, det kanske bara är min skola som har vetemjöl i korvstroganoff. Men det här är långt ifrån allt som innehåller vetemjöl och sedan finns vete som annat än mjöl. Dessutom så får man inte glömma att korn och råg finns i minst lika mycket.

Jag har flera gånger fått frågan: men kan du inte äta en liten bit? Men grejen är den att celiaki är så mycket mer än att man får lite ont i magen, jag kommer inte gå in för mycket på olika symptom men det är allt från diarré till förstoppning till magknip till "bara" lite uppblåst mage. Men det som är det stora med celiaki är att när man äter gluten så försvinner luddet som finns i tuntarmen. Och? Tänker säkert många, det här fjunet i tunntarmen är det som tar upp all näring. Utan tuntarmsludd så tar inte kroppen upp näringen.

Jag är inte expert på det här, det här är bara några få saker som jag har fått lära mig genom åren som celiakist. Celiakist är by the way inte ett riktigt ord, det var min morbror som kom på det i samband med att boken “Jag har celiaki” släpptes eftersom jag blev intevjuvad till den.

Vill man läsa mer om celiaki så kan man göra det här och boken finns om man vill läsa mer om den här. Ha det bra!


Likes

Comments

Hej allihopa! Det här kommer antagligen att bli det lamaste första inlägget som någonsin har skrivits men jag ska försöka haha. Jag kommer att skriva om hur livet kan se ut om man har celiaki. Celiaki är för er som inte vet ett annat ord för glutenintolerans, alltså så tål man inte mat som innehåller ett ämne som heter gluten. Jag har alltså celiaki och har haft det sedan jag var nio år, nu är jag fjorton så jag har levt med den här diagnosen i fem år. I den här bloggen kommer jag att skriva om problem som kan uppstå och vad man kan göra åt dem. Jag kommer också att ge tips till de personer som inte har den här diagnosen så att de kan underlätta för sina vänner med celiaki. Men ibland är livet med celiaki precis som vilket liv som helst, därför kommer jag också, då när celiakistlivet är ett helt vanligt liv, att skriva om andra saker i mitt liv, för även om de inte har med min sjukdom att göra så ingår de i mitt liv som celiakist.

Likes

Comments