Kul med lite lättsamt oviktigt vetande ibland?

Här kommer 3 av mina favorit raser. 😍

3. Shetlands ponny.

Alltså ingen ras jag har någon personlig koppling till förutom att våran Pinto är hälften shettis hälften welsh.

Jag tycker bara att de är en ur söt och mysig liten ponny som nog är mycket mer allsidig än man kan tro.


2. SWB, alltså Svenskt Halvblod.

Av den enkla anledningen att 2 av mina 3 ridhästar varit av denna ras. Skulle jag köpa unghäst i dag skulle jag också välja SWB.

Låter Othello pryda bilden av ett Svenskt Halvblod. Klassisk gedigen gammaldags stam, gångarter som räcker till men stencool i huvudet. Är väl en utdöende kvalité i dag... e.Napoleon 625

1. Min stora favorit. New Forest ponnyn.

Skulle jag avla på något i dag så skulle de vara New Forest. Det är också den stambok jag är bäst insatt i. Kanske beroende på att 2 av våra ponny grabbar var/är just New Forest.


Syrran och Lucky Luke

Luckys pappa Cristalls Jolly Jumper.

Rätt lika eller hur?

Andra syrran och våran saknade Zankt Paul.

Zangis pappa Källtorps Curry

Båda våra pärlor när dom var med i Div 3.

Lika men ändå grymt olika. ❤

Likes

Comments

God morgon!!

Har en ledig Fredag framför mig och trotts lite huvudvärk just nu så ger de mig ganska gott humör.

Precis inkommen från stallet. Mångubben gjorde mig sällskap och släppte ut hästarna i dag. Hellre en mångubbe till sällskap än en fullmåne som håller mig vaken på natten. 😜

Hästarna var skit sura över att gå ut kl7 istället för kl.6. Och inte lyssnade dom heller när ja försökte förklara att ja faktiskt inte vill gå upp före kl6 på min lediga dag.

Tara surar med att vända röven mot dörren Och Morris gräver i bädden och rullar sig i bajset medans jag pinnar runt som askungen. 😂

Nu står kaffet och puttrar i bryggarn och jag har precis gjort mig lite frulle!! ❤

Ha en underbar Fredag!!

Likes

Comments

Halloj!!

I går kväll hade vi lite lätt kalas med kaffe å tårta för mig, men de blev as sent så orkade aldrig kika in här. Kom inte i säng fören efter 23.

Hade i alla fall en bra dag och toppen mysig kväll och fast än jag "bara" fyllde 29 så fick jag MASSA fina presenter.

Höganäs kaffemuggar med tillhörande tallrikar som jag önskat mig av svärisarna. Och av familjen,( ja mest va de nog syrrorna som legat i och shoppat 😜) så fick jag två uppsättningar av paddar från Mia RS, zebra och leopard. Skit fräcka!!

Mörkblåa lindor från Eskadron och ett brunt ull ländtäcke också från Mia RS.

Väldigt nöjd!! Kommer bli skit snyggt alltihop.

Ländtäcket invigde jag redan i kväll när jag och syrran full munderade oss i reflexer och med pannlampor på gav oss ut med 2 pigga pållar. Morris var till och med vänlig nog att bjuda på 3 bock serier. 😜

De får bli ett eget litet inlägg med alla dom fina presenterna!!

Nu ska vi kika lite Outlander innan John Blund kallar. 😉

Natti natti. 😘

Likes

Comments

Hej på er!!

Här kommer ett riktigt mastigt åsikts inlägg som jag filurat på ett tag. Vi pratar mycket om det här ämnet framför allt jag och mina syster så nu är det dags att skriva av sig lite. 😉

Det handlar om faktumet som en liiiten % inte riktigt verkar ha fattat, de kostar pengar att ha häst!!!

Jag säger inte att man måste vara rik för att klara av ett liv med häst, men man måste ha det gott ställt eller vara beredd på att offra väldigt mycket annan "vardags lyx" som personer som bara äger en hamster kanske har råd med, för det är dyrt att äga och "driva" en häst på bästa sätt.

Tyvärr tycker jag allt mer att folk som "egentligen inte har råd att ha häst" och en viss ras oftare och oftare dyker upp tillsammans i mina "sociala flöden" det svämmar över av bloggar och inlägg i Facebook grupper där ridtravar ägarna ständigt letar efter billigaste lösningen till sin "älskling".

OCH nej nu ska jag INTE dra alla över en kant. Det är inte enbart travare utan även andra hästar som är billiga i inköps pris som verkar drabbas av detta fenomen OCH självklart finns också de beundransvärda personer som skaffat sin ridtravare för att de vill ha just en ridtravare. För att de är fantastiskt snälla hästar, välhanterade, orädda arbetsmyror som vill vara till lags och är läraktiga och som sedan ger sin häst allt och lite till som den behöver.

Men sen finns de resterande, de som drömde om att ha en häst och så dök de upp en som kostade bara 3000 riksdaler eller kanske var den till och med gratis?!

Skräck scenariot här är när de oerfarna föräldrarna försöker komma billigt undan och köper en nästan gratis övergiven travare för att slippa tjatet om egen ponny från sin 11-15 åriga dotter.

Gemensamt för dem alla är att de sedan inte verkar ha fattat vad mycket tid och pengar det krävs för att bygga upp en travhäst till just ridtravare.

Vilket enligt min åsikt är mer pengar än vad en annan lägger på att "underhålla" eller bygga upp en "vanlig" ridhäst.

Ja då blir det ramaskri, när man gör skillnad på "vanlig häst" och "ridtravare". Meeen det är det ju faktiskt. När dom kommer från travet är dom ofta både lite snea, halta och lytta för att inte tala om totalt omusklade för de ändamålet vi vill använda dom till.

Ändå är ofta det första som ska ske att lära dem galoppera och hoppa?!

Och sen börjas de i de olika forumen...

Hästen verkar lite halt/sne/stel men det ska i första hand botas med den billigaste massörern som går att hitta på marknaden.

Hjälper inte detta så ringer man runt för att hitta den kliniken som har den billigaste hält utredningen (som om de finns ett fast pris på det)

Sen vill man gärna finna ett mirakel foder som är jätte billigt men ändå bygger muskler jätte fort så att man så fort som möjligt kan komma igång att träna galoppen.

Därtill så brukar de ofta låta att "hen" inte behöver några skor, tro mig jag veeet att de finns pengar att spara där, no shit, hovis är dyr!!

Men oftast är det tufft nog för hästen som är för ändamålet helt omusklad, att bära dig på ryggen ska den dessutom behöva göra det barfota? (Släng upp en kompis på ryggen och gå ut barfota på grusvägen så får vi se vad långt du kommer...)

Och som grädde på moset så vill man ju sjäkvklart hitta den billigaste sadeln på marknaden också!! Oftast verkar det som att Westernsadlar och Hööks syntetmodell Griffin är en universal modell som passar perfekt på alla omusklade travar ryggar. 👌

Det är ett hån mot mig och alla andra som omsorgsfullt lägger pengar på att få en perfekt sadel utprovad att DU plockar fram en 15 år gammal sadel ur förådet och påstår att den passar perfekt på din nya häst. Chansen att den ens ligger lite bra är lika stor som att jag vinner på lotto.

Näe jag blir förbannad jag, för jag tycker att ridtravarna är värda bättre!!

För det första så borde de vara förbjudet med (outbildade) travare till alla under 15!! INGEN i den åldern har kunskapen att utbilda en travhäst till ridhäst. (Utom om man i undantagsfall har mycket nära till kompetent hjälp)

För de andra så borde de första man gör men sin travare INNAN man gör ridhäst av den vara att ta den till klinik för en vet check!

Om hästen är ok så behöver man en sadel. Och man lär faktiskt räkna med att behöva byta just detta åtskilliga gånger då hästen under de första åren kommer muskla både upp och om sig. En sadel tar man hjälp av en fackkunnig att pröva ut så de blir rätt precis som till vilken annan jäkla häst som helst. Jag säger inte att man ska köpa en sadel för 25 tusen. Men man kan hitta mängder med äldre kvalitets sadlar från en 4-5 tusen och uppåt. Nej, suprise du klarar dig inte med en syntetmodell där du kan byta järn 775 ggr i all framtid.

Med en sådan sadel kan man klara sig i en liten övergångs period genom att kanske kunna byta en storlek upp eller ner i vidd. Framför allt bra kanske de är om man har en häst som ändrar sig mycket från tex sommar mot vinter. (Läs på om detta så inser man snart att en sadel med tex rak bom kan förvandlas till svängd när man byter järn osv)

Sen börjar det långsamma uppbyggandet från trav till rid muskler. Detta görs i SKRITT och kanske inte alltid uppsuttet utan mycket från marken, tills hästen är såpass balanserad och stark att man kan börja så smått med trav innan man slutligen ganska långt bort i tunneln har byggt upp hästen så man kan börja fundera på galopp. Detta jobb verkar folk tro att man ska utföra på egen hand och gärna på under en månad, faktum är att har man inte riktigt kunskapen så finns det massa duktiga tränare som hjälper även ridtravare och inte bara fina halvblod. Så vet du inte vad du håller på med eller tror att du vet men är inte säker? TA HJÄLP.

Under tiden denna uppbyggnad pågår så tycker jag i den mån man har råd bör hjälpa hästen med massage/equi terapi eller någon annan alternativ behandling som hjälper hästens kropp då det är stora förändringar den ska genomgå.

Ja vet inte vart världen är på väg men de känns mer som att barnen i dag får en skit billig travhäst att flänga runt på till gudsförsyn och änglarnas skrik istället för att sättas i ridskola och lära sig saker och ting från grunden. Tycker det är tråkigt att denna genomsnälla häst oftare och oftare hamnar i såpass okunniga händer vilket tyvärr inte stärker dess rykte till någon fördel.

Själv har jag ridit in och till flertalet travhästar och vet att dom oftast blir mycket trevliga ridhästar bara dom får mycket tid, omsorg och välanpassad träning. Men man MÅSTE låta det få ta tid!!!😊


Likes

Comments

Näää!!

För i dag är det min födelsedag!! 🌟

😜

Men alltså i år blir jag 29 och jag börjar känna av de där att de inte är så kul att fylla år längre liksom...

Önskar mig såna där "inte bli stor" piller ala Pippi om någon sitter inne på såna?

Ja ja grattis till mig i alla fall!!

Blir inget storslaget firande direkt.

Lite kvälls fika/tårta med närmast sörjande i kväll. ❤


Likes

Comments

Ja men visst dyker de upp allt fler?

Och ja tycker det är bra, PS träns är outstanding men de är tyvärr deras priser också....

Själv har jag ett PS träns till Morris i dag och Busen äger ett begagnat nackstycke till sitt hackamoore träns. Jag tycker inte det funnits några andra träns som ur anatomisk synpunkt kunnat möta sig med PS tidigare.

Nästa träns kommer dock inte komma från PS!

Av 3 enkla anledningar som jag gärna redogör för:

1.Priset

2. Kvalitén som inte är vad den borde till det priset

3. Kundservicen hos PS.

Jag tänkte istället tipsa er om lite andra anatomiska träns som dykt upp och som jag högst sannolikt kommer välja mellan nästa gång jag köper nytt.

En solklar 1 på den listan som jag är grymt nyfiken på, har pratat lite tidigare om och tror mycket på är Ergo från Horseguard.

Priset mycket "humana" 1500:-

Kvalitén ser riktigt bra ut i från vad man kan se på bild men jag har tyvärr inte haft möjlighet att få klämma och känna på detta än.

Nackdel?

Fästet till achenremen är inte avtagbar.

Hos Clydes Corner öppnade sig träns himlen för mig. 😂

Här finns en hel hög med mer eller mindre anatomiska träns för strax över 1000 lappen och uppåt.

Jag listar några favoriter utan inbördes ordning.

SD Design Diamond Bridle

1199:-

Primera Latina

(Finns både med och utan vitfodrad nosgrimma)

1149:-

SD Bellini

(Finns också med eller utan vitfodring)

1349:-

SD Design De Luxe

(Även det med eller utan vitfodring)

1339:-

Avslutnings vis 2 stycken träns med remontnosgrimma då det är vad jag använder till Busen så är lite sugen på någon av dessa till honom.

Primera Savona

1189:-

SD Limited Edition Azzaro Drop Noseband

1299:-

Lika positivt överraskad som mig över vad många snygga anatomiska träns till bra priser det fanns att välja på?! 😄

Alla här ovan har anatomiska nackstycken (vilket är allra viktigast för mig) och mer eller mindre anatomiska nosgrimmor. 👌🌟

Likes

Comments

BURR!!

Stallet färdigt och Zingo fått en promenad. Tro på fan inte att ja super vurpade på en isfläck väl gömd under snön!! Maximal otur!!

Nu har jag ätit sen lunch, tänt i pannan och krupit under filten i väntan på varmvatten. Ute duggar de någon fuktig regn/snö och temperaturen ligger strax ovan 0:an totalt oinspirerande!! 😒

Det får nog vara over and out från mig här i dag. 😘

Likes

Comments

Jo tassen är lite bättre. Eller ja den gör inte gör ont längre i alla fall men de går likförbannat inte att böja på tån.

Ska ge mig ut på en promenad med Zingo alldeles strax för att känna lite på den. Annars har ja faktiskt mest legat på soffan sen hästarna gick ut i morses. 😊

Tänker ta mig i väg och jobba i morgon (läs har inte råd att va hemma 😂) så planen är att inte anstränga den mer än nödvöndigt. Förutom att fixa stallet då. 😉

Funderar på om ja ska sätta upp vår gardinerna också? Det är liksom de enda juliga som är kvar nu, gardinerna. Lika mysigt som de är att låta julen hänga kvar lite så känns det skönt att välkomna våren! ⚘

Lämpligt nog har dom lovat väderomslag och flera plusgrader i dag igen och någon vecka framåt. ☉

Likes

Comments

Jag bryter inte trenden utan kör samma tema som så många andra här inne i dag!

Jerringpriset!

Men visst måste ni hålla med om att det är lustigt att "sport Svergie" slänger sig med ord som "bomben" "skrällen" osv om något som vi hästfolk inte är ett dugg förvånade över.

Ja menar vi visste ju att Peder skulle vinna Jerringpriset, vi hade ju gjort en röst kupp...😉

Näe seriöst, rätt vinnare såklart! Inte ett dugg förvånad. Sålänge de finns en ryttare nominerad till Jerringpriset så kommer hen förmodligen vinna!!

Blir vi en republik, ja då tar vi Malin Bayard till president vet ja!! 😘

Det är faktiskt inte svårare än så att om alla röstar på sin favorit så vinner den med flest röster. Det är liksom så en röstning går till, suprise! 👌👍

Gårdagens sämsta: Den slöa jävla golfaren som inte ens kan stå upp och applådera Peder när han vinner! Stort fett buu på det!! 🖓🖓

Gårdagens bästa: Bra spridning på "priserna" inte samma "gubbe" som kammade hem allt!! 👍

Peder, All in och ett enat hästsport Svergie, svår slaget!! 🌟

Likes

Comments

Foderbyten bör undvikas i största möjliga mån men är ibland oundvikliga ändå.

Här kommer mina bästa tips om man ändå måste...

En mildare variant av foderbyte är ju nödvändigt varje vår och höst om man har sin häst på bete, då ska den ju vänjas på betet och av hösilaget och tvärt om.

Detta tycker jag brukar lösa sig smidigt ändå eftersom man ganska naturligt minskar hösilaget när gräset kommer mer och mer och tvärt om ökar på med hösilaget när gräset börjar ta slut på hösten.

Förutom det så brukar jag ge mina pållar extra B-vitamin vid päls fällning/sättning alltså under vår och höst och tänker att detta även understödjer lite vid på och av vänjing till grovfodret.

Vid kraftigare foderbyte, som nu till exempel när jag byter helt från en sorts hösilage till en annan mitt i säsongen så tycker jag det viktigaste att tänka på är att blanda upp det nya med det gamla i några dagar eller gärna längre.

Helst kanske de första dagarna 25/75 för att sedan över gå till 50/50 innan man är helt över på det nya.

Den här gången hade jag tyvärr inte jätte mycket av det gamla kvar så jag har mixat 50/50 i ungefär 4 dagar. Bättre än inget.

Nu äter pållarna redan linfröolja.

Annars är mina 3 bästa tips att tillsätta om man vet att man har en känslig häst eller märker av att de reagerar på foderbytet (detta gäller även vid byte av kraftfoder som jag dock vänjer på under mycket längre tid, gärna upp till 2 veckor)

Linfröolja.

Multivitamin

Krafts Gastro
Nu har jag valt bilder ur krafts sortiment, vilket jag inte alltid använder mig av även om det nog mest blir det.

Jag gillar att dom har vitaminerna även i pelleterad form, vilket inte blir lika kladdigt!!

Likes

Comments