God kväll. Kikar in med ett snabbt Hej! 🖑 Fast ja är skit trött och på väg mot sängen. Lite stressig dag på jobbet och sen helkväll i stallet med båda pållarna ridna.

Återkommer till morgonen med kvällens ridning osv. Då är ja ledig och ska käka go frulle i lugn och ro!! 😍

Natti natti. 😘

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag har fyndat mig ett par ridskor som är på väg hem i just denna stund. Alltså 340 spänn instället för 850:- kunde inte motstå, framför allt som mina nuvarande snart är lika täta som durkslag. 🤣

Är Hästkällaren som har denna super rea!! Och fanns riktigt mycket att välja på i både stövel och sko väg! 🖒🖒

Likes

Comments

Minns ni att ja för ett tag sen skrev ett lite halvt upprört inlägg om hur det faktiskt är att ha häst? Att det kostar en jäkla massa pengar, tid och kunskap?

Ibland känns det som att man är näst intill ensam i världen om vilken standard man tycker att hästen bör ha. Blev därför väldigt glad när jag dök på ett inlägg på Facebook här om dagen som en annan tjej skrivit med samma åsikter som mig. Tänka sig. 😉 Jag tänker dela med mig av texten här bara för att jag tyckte den var så bra!! 😜


"ATT "HA HÄST"🍀

Här om dagen läste jag en efterlysning.....en människa letade efter lämplig häst som kunde köpas för "en billig peng".
I detta fall var det tydligen max 15.000:-

Helst skulle det ingå komplett utrustning också...alternativt önskade man köpa detta .....också för "en billig peng".
Dessutom hade man ytterligare "önskningar" som bestod i att hästen inte fick vara för gammal ...och inte för ung....och helt skadefri ....och ha hyfs och fason i största allmänhet.

Hästen skulle sedan användas till "tävling och hobbyridning i största allmänhet".

Jag kan då inte annat än bli oerhört beklämd och rent av förbannad när jag ser sådana inlägg.

Vad tror människan egentligen och vilken seriös hästägare/säljare skulle väl kunna tänka sig att hörsamma en sådan här förfrågan?

I min värld ser man till att spara undan ett lämpligt belopp....35 - 40.000:- brukar vara tillräckligt för att kunna köpa en ordinär häst som är runt 12 - 13 år. Det krävs också en grundläggande hästkunskap...dvs foder, skötsel ridkunskap och känsla och sedan får man anpassa träningen utefter hästens kondition och övriga möjligheter.

Vill man ha en fix och färdig tävlingsindivid så lär ju priset öka till runt 80 - 100.000:- beroende på vilken nivå tävlandet ska ligga.

Självklart går det ju alldeles förträffligt att köpa en före detta travhäst och skola om den till ridhäst. Travarna är ju de som faktiskt går att köpa "för en billig peng". Dock ska man vara medveten om att vad nu hästen än har kostat i inköp så kostar det precis lika mycket att hålla en dyr häst som en billig häst. Och det gamla uttrycket "skåda inte given häst i munnen" kan ha en mycket större betydelse än vad man anar.
Det går också hur bra som helst att tävla och träna en ridtravare.....men så till vida den inte heter Jappeloup eller Cash Can så är det ytterst sällan det går att få fram en Grand prix individ. Och till syvende och sist beror det på ryttaren och ägaren vad det kan bli.

Vad gäller utrustning så är det ju oerhört viktigt att främst sadel och träns verkligen passar...det går ju t ex inte bara att slänga på vilken sadel som helst.....detta gäller ju självklart för ALLA hästar oavsett ras eller utbildning.
En vettig sadel kan kosta allt från 7.000:- och uppåt. Givetvis går det alldeles utmärkt att köpa billigare sadlar från både Hööks och Börjes...men hållbarheten och kvalitén är ju därefter. Wintec/Bates syntet sadlar med Cair system är jättebra sadlar. Men tilltron till luftstoppningen kan ibland gå lite för långt. Hur som helst så MÅSTE sadeln ovillkorligen passa till hästens rygg. Är man det minsta osäker och /eller okunnig så se för tusan till att be om hjälp.

När ska människor förstå att det är en levande varelse det handlar om?

Allt för ofta får jag till mig förfrågan om varför hästen gör si eller så......man bifogar bilder av hästar inklämda i allt för trånga sadlar, med bett som nyper i mungipor.....med mera...med mera....

Allt för ofta vill man gärna bara höra det som man själv vill och sedan så är det alla möjliga fel på hästen.....aldrig på en själv ....

Herregud folk! Hur vore det om man förstod skillnaden på en cykel, bil, motorcykel och en livs levandes häst! "

Jag är nästan beredd att säga att hon sätter ord på det lika bra som mig. 😉🖒

Likes

Comments

God kväll.

Haft en helt okej dag på jobbet och hade lyxen att komma hem till mockat stall. Tråkigt när jag och syrran går om varandra men väldigt gött att bara ha ridningen att ta tag i på kvällen ibland.

Lille Lördag i all ära så svirade vi i hop lite tacos som vi toppade med en kopp kaffe och en kärleksmums medans vi tittade på snöyran utanför. 🙈😐

Vid 18 tiden sprack de upp igen och jag kilade ut i stallet.

Morris fick vila i dag och dagens plan blev flyttad till i morgon. Spelade ingen som helst roll att kasta om dom dagarna.

Busen fick gå sitt planerade pass i paddocken. La en ordentlig stund på att jobba igenom skritten (underskattat av de flesta - nödvändigt på Busen) jobbade med skänkelvikningar på förlängdahörnlinjen, lite bakdels v. Volter där jag ställde igenom både innåt-rakrikta-utåt-rakrikta osv. Byter varv ofta.

Så här kan vi jobba på i allt från 15 minuter en "bra dag" till 30 minuter en "dålig" . Fokus på ett lugnt skritt arbete att han bara ska "vänta", slappna av och jobba igenom kroppen. Här finns det inga genvägar de har jag lärt mig efter 13 år på hans rygg.

När han släpper igenom ärligt i skritten så joggar jag igång traven. I dag endast i lätt ridning. Samma tänk i traven växlar mellan volt - långsida - volt. Att kunna ställa igenom både innåt och utåt på volten. I början får ja alltid lägga ett lågt grund tempo och inte låta honom lura mig att inte driva fast han är het och på. Så massa små halvhalter, något undertempo ställa och böja tills han på samma vis här som i skritt släpper igenom hela kroppen, då först kan jag sätta lite mer "tryck" och tempo.

Eftersom han fortfarande inte är jätte mycket trimmad så valde jag att avsluta här i dag. Dock kom han in i stallet näst intill "obrukad" så kunde nog faktiskt lagt till ytterligare lite på passet med facit i hand.

Nu är vi duschade och på plats i soffan fast klockan är nästintill redan färdigt för sängen. 😴

Jobb i morgon sen är de långhelg!! Känns okej. 😜

Likes

Comments

...lyckas jag med ungefär varannan vecka. 😂

Här kommer en för denna v.17 i alla fall.

Morris v17 (isch)

Söndag - dressyr pass i paddocken ca45 min

Måndag - vilar

Tisdag - ut och joggar igenom i alla gångarter på rakbanan ca 30 minuter.

Onsdag - troligtvis lånar syrran honom och rider ut med en vän. (Lär bli mest skritt)

Torsdag - vilar

Fredag - min barndoms vän kommer och rider, troligen rider jag ett kortare pass i paddocken innan hon får testa honom.

Lördag - Uteritt, jogga igenom alla gångarter.

Söndag - årets första Dressyrträning här hemma!

Måndag - Uteritt - skritt.

Tisdag - vila


Busen v.17 (isch)

Måndag - vilar

Tisdag - lättare jogg i paddocken

Onsdag - dressyr paddocken

Torsdag - ut i skogen

Fredag - lätt dressyr pass i paddocken

Lördag - ut i skogen

Söndag - årets första Dressyrträning här hemma!

Måndag - ut i skogen

Tisdag - lätt jogg ute eller paddocken

Onsdag - vilar

Likes

Comments

Hej på er!!

De blir aldrig som man tänkt sig säger dom....ja i går låg jag hemma med magont och illamående i stället för att jobba. Eller ja värst var de egentligen natten till Måndag så på morgonen när ja släppt ut hästar och sjukskrivit mig så stupade jag i säng och sov till 9.30, märkte inte ens att syrran var här å fixade stallet. 🤣

Ambitionen var att kika in här, jag hade ju all tid i världen men ja orkade helt ärligt inte, hade ingen matlust alls och sov till å från ända till R kom hem på em.

Rätt dag att sova bort dock då de regnade, snöade, haglade och blåste. Tur ja hade sinnesnärvaro att sätta på halsarna på hästarna på morgonen. Dom fick ändå komma in redan vid 18 tiden, passade nog var dom torra då och 10 minuter efter intag plaskade det ner blötsnö igen. 🙈

När ja gick å la mig i går å klockan visade 8 timmar sömn så tänkte ja, tusan va gott i morgon ska ja vakna riktigt utvilad. 👏

Fyyy sjutton. Ja kände mig nästan bakis eller till och med "fortfarande full" när ja gick upp i morse. Hade dessutom ganska tajt schema på fm så kände bara hur fasen ska ja få i hop detta.

Men nångång under morgon kaffet vaknade jag till. 💪

Kl.9 hade jag bakat en form kärleksmums och tänt i pannan, Kl.10 hade jag promenerat Zingo och mockat stallet och 11.15 ridit Morris.

11.30 anlände en god vän för fika stund å då hade jag minsann duschat oxå!! 😉

Nu har jag skrivit inköps lista för månadens storhandling som går av stapeln i eftermiddag och tror jag ska kila ut och rida Busen också innan R kommer hem.

Plötsligt händer de liksom. 😋
Likes

Comments

Vilken bra helg de varit. Och trots att den gått jätte fort så känns de också som den varit jätte lång och vi har fått MASSA bra saker gjorda!!

I dag drog jag och syrran på träning. Satt fast en del i början men släppte igenom jätte fint till slut!!

Väl hemma vinkade vi hej då till V som blev upphämtad av sin farmor å farfar.

Sen körde vi ut Morris foderbord till hans stora hage, plockade ner den lilla där ponnyerna går nu och mockade en skopa skit där i från innan de blev lite middag och fika.

Ut i stallet igen och fixade resterande hö innan kompisen med dotter dök upp. Borstade pysslade och gjorde i ordning Pinto och så blev de några varv i paddocken. Efter ytterligare fika denna gång i mot soliga stallväggen så åkte dom hemåt och jag plockade in Morris.

Nu är jag ärligt helt jäkla slut, duschat och ätit kvällsmat och nu är de tusan dags att gå ut igen. 😬😭

Pållarna ska in fast ja egentligen inte har lust att resa mig mer i dag. 🙈

I morgon är de Måndag och back to work. Men va tusan 3 arbetsdagar sen är de 4 dagars långhelg. 👏👏😄

Likes

Comments

Dags för Dressyrträning igen men i dag kör jag och syrran rider!! 🖒😄

Vid 10.30 tiden rullar vi i väg!!

Under tiden har R och V lovat att dom ska börja köra över vinterhagarna med ringvälten, rediga grabbar. 😉🖒

I eftermiddag har jag lovat min bästa kompis att komma hit med sin dotter och testa på att rida!! 🖒🐎

Hörs senare!

Likes

Comments

God kväll.

Jösses vad bra vi jobbat på här hemma på gården i dag. R och P, ja till å med V, 8 år har hjälpt till å slitit, de har rivit upp hela golvet på den halva delen av ladugården som vi tömt. Den andra delen ockuperas ju av någon annan och alla dess grejer *host host* 🙄😉

Ja den delen måste tyvärr vänta tills hästarna kan gå ute å leva på gräset. Jag förvarar ju både hö och hösilage där samt garderober och dynboxar fulla med täcken och andra ting. 🙈

Dom slet i alla fall på hela förmiddagen, ja hjälpte till en stund innan ja högg in med mina stall göromål och sen kirrade jag middag, köttbullar i gräddsås med mos!! 👌😊 Efter middag åkte P hem och R och V sladdade paddocken medans jag och syrran red. Sedan hjälpte dom mig att fylla nytt vatten i båda hagarna medans ja krattade in kanterna i paddocken.

Efter detta var vi faktiskt ganska trötta. Åkte och köpte oss var sin glass och slappade lite i soffan innan vi gjorde oss Tacos till middag/kvälls mat.

Nu käkar vi godis och V har valt Kung Fu Panda till kvällens film, kanske inte min favorit men man får väl ställa upp. 😜 R har somnat å snarkar som en liten gris. 😉 Just snygg barnvakt han. 🤣

I morgon är de tränings dags igen, men syrrans tur att åka. 🖒😊

Likes

Comments

Jag upplever att Morris upplever ett vist obehag av sitt nuvarande rakatränsbett genom att han ibland går och rycker i tyglarna. Jag vill ha ett rakt bett, ledade knäpper han av och krullar i hop sig på. Och ja har sökt efter ett bett med tungfrihet eftersom de är där i från jag tror obehaget kommer i från. Och ja tänderna är ju självklart kollade!!

Problemet är att många av marknadens tungfria bett istället skapar tryck på lanerna.

Där av att valet till slut föll på Bomber Bitts Happy Tounge.

Så här står det att läsa om bettet hos återförsäljare:

Lösa ringar ger en direkt kontakt med omedelbar eftergift där trycket mot tunga och laner upphör direkt ryttaren släpper på tygeln och bettet får en neutral position i hästens mun.

Happy Tongue är en stabil mundel. Den är böjd med en port som ger tungfrihet. Happy Tongue är ett bra bett att prova om din häst:

  • skakar på huvudet
  • sticker ut tungan
  • drar bak tungan så ett hostande ljud skapas
  • lägger tungan över bettet
  • går bakom hand för att undvika kontakt med bettet
  • drar tyglarna ur ryttarens händer, framåt-nedåt

Ska bli spännande att testa och utvärdera detta, men magkänslan säger att de kan bli riktigt bra.
I övrigt efter att ha kikat runt en del så måste jag säga att ja tycker Bomber Bitts har många olika trevliga modeller till betydligt bättre priset än en del andra tillverkare.

Likes

Comments