Instagram@grunnegard

Ungefär halva tiden har nu gått sedan jag kom upp till Birk. Så här kommer en liten uppdatering!

Flygresan gick bättre än förväntat, eller i alla fall tills jag kom till Oslos flygplats. Det första jag gjorde var att gå fel, vilket i sin tur gjorde att jag var tvungen att hämta väskan och sedan checka in den igen (vilket jag annars inte hade behövt). Men men, jag pratade med en kvinna som hjälpte mig och sa vart väskan skulle hamna och när den skulle komma. Så jag väntade och väntade, fick panik för tiden som kvinnan sa att väskan skulle komma hade passerat med fem minuter, ringde mamma och pratade med henne bara för att lugna ner mig.
Jag och mamma pratade en kvart ungefär innan vi lade på, och väskan hade forfarande inte kommit så jag gick och pratade med kvinnan igen, hon var lika chockad som jag var stressad, flyget skulle gå om 25 min.
När jag äntligen fick min väska kom (30min efter att den egentligen skulle kommit) så power walkade jag till hissen som skulle ta mig till incheckningen, där mötte jag ett par som var snälla att hjälpa mig hitta rätt. Jag tror att de kände och såg på mig hur stressad jag var.
Hur som helst så frågade jag en som jobbade vart jag skulle checka in och hon pekade mig mot själv incheckningen, vilket jag frågade om hjälp med av en annan men det fungerade inte så då visade han mig mot en annan där det sitter en person och hjälper till. Då vart det bara att springa dit och checka in där. Incheckat bagage och jag fick ett glädje besked, planet var försenat! Utav ren lättnad (och utan att tänka) så drämde jag huvudet mot inchecknings borde och sa högt "Tack gode gud" och i med det så försvann nästan all stress.

Resten av Oslo gick bra, men hade planet inte varit försenat hade jag inte hunnit. För jag fick gå långt, nästan lika långt som i Stockholm där jag gick från ena salen till den andra.
Vid gaten mötte jag två trevliga damer från Storbritannien som jag pratade lite med och fick veta att det hade blivit ändrad gate, dock bara några meter från den tänkta platsen.
Som sagt gick allt bra där ifrån.

När planet landat så gick vi ut och fick gå från planet och in, jag blåste nästan bort i de starka vindarna. Där möttes jag av en skylt där det stod:
Birk husky
Klara
(Och ett till namn)

Där fick jag byta till engelska på en gång, fem personer var från Storbritannien och en från Norge (ägarens dotter).

Ett stop på vägen till Birk var för att handla mat.

Första natten jag sov i stugan var kall, men inte så jätte farlig. Samma med andra natten men nu är det riktigt varmt faktiskt.

Första dagen med jobb var intensiv, kanske inte så fysisk jobbig som jag trodde men mer psykiskt. Det var mycket information som gick in i huvudet och många hundnamn att hålla koll på (43st), de flesta hundar har namnskyltar vi sina hus men inte alla.
Det finns tre guider, alla är från Storbritannien och kommer från samma Universitet. Det var en guide som var här ett tag, ungefär en månad som kom från Brasilien men han åkte vidare härom dagen. Så det blir mycket prat på engelska och lite prat på svenska och förstå norskan.
Det är en tjej från Bergen i Norge som är huvudansvarig och hennes dialekt kan jag förstå, alla ord klickar så klart inte men jag brukar förstå sammanhanget och om inte frågar jag. Om det ändå inte går att förklara på ett vettigt sätt tar vi det på engelska. Så kommunikationen är det inga problem med.
Den ända svenskan jag hört är när jag pratar med mamma i telefon eller i måndags när jag var med på en dagtur med två svenska damer.

Sysslor som görs här är mata hundar två gånger om dagen och plock upp bajs efter dem, samt fixa slädar till turerna som går på dagarna och kvällarna. Samt köra släde under turerna.

Annars är det mest icke hund sysslor, utan det blir städning av gästhuset, laga mat och ta hand om gäster.

Jag har även fått tilldelat att fylla på fågelautomaterna nere vid min stuga. Annars får jag göra så mycket hund göra som möjligt, även träna deras underbart söta valpar, samt ta promenader med de hundar som inte används lika mycket. Jag får även såklart massera dem om jag vill, så jag har gjort en liten plan för Gissur deras äldsta hund som är 12 år.

Häromdagen så fick jag även köra själv på en singel släde, vilket var helt underbart.

På Birk har de två typer av slädar:
Singel släde - där en person kör med fyra hundar fast framför släden.
Dubbel släde - där en person sitter i släden och en annan person kör och det är sex hundar framför släden.

På torsdag till fredag ska jag ut på en övernattnings tur med en utav guiderna och några gäster såklart.
Detta är jag så otroligt peppad på och hoppas på det bästa!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Då var det snart dags för min sista praktik, det bär av på Torsdag denna veckan. På tidigare praktiker har jag varit på Scalarens Zoologiska och Nolhaga djurpark i Alingsås, och även Pets i Ilanda, Värmland. Dessa platser är inte så långt hemifrån, Värmland är såklart en bit bort men jag kunde ändå åka hem över helgen om jag ville det.

Men denna gången ska jag lämna Sverige med flyg för att hamna över polar cirkeln i Norge. Första starten med planet går från Göteborg och sista landningen blir i Kirkenes med två mellanlandningar, Stockholm och Oslo.

Sedan ska jag ungefär en timme nedåt med bil till Melkefoss.


I Melkefoss ska jag då stanna i tre veckor (20 dagar) hos ett företag som heter Birk Husky, de anordnar slädturer med Siberian huskies. Det som jag än så länge vet att jag kommer att få göra är att ta hand om hundarna, träna deras valpar och hjälpa till med hundspannen och släden när vi ska ut med turisterna. De finns även på facebook, där finns det fler bilder och även en film.

Jag kommer att få bo själv i en utav deras gäststugor som egentligen bara hyrs ut på sommaren. Huvudbyggnaden ligger ungefär 150 meter från stugan och jag kommer gå dit för att laga mat, duscha och gå på toa.

Jag vet inte hur bra internet det är där uppe ännu så jag vet inte hur det kommer att bli med uppdateringar, men det kommer definitivt en sammanfatting av min resa sedan när jag kommer hem.

Peace and stay tuned!

Likes

Comments

För de som inte vet har jag gått en hundmassör utbildning inför Annika Falkenberg som driver företaget Hundverkstan via gymnasiet som jag går på och examinationen var uppdelad i tre delar.

Det första var ett teoretiskt prov där vi skulle visa vilka kunskaper vi hade om hundens anatomi och vad som händer i kroppen när man masserar.

Det andra var att man skulle 'skanna' en tilldelad projekthund, det vill säga känna igenom en hund efter slagg och 'skavanker' och sedan göra en behandlings plan alltså hur jag ska massera denna hund, vid vilka och hur många tillfällen och även om ägaren behöver/kan göra något. Behandlingsplanen fick vi ungefär tre veckor på oss att utföra.

Den tredje och sista delen utav examinationen (som var i fredags) var att utvärdera hur behandlingsplanen har gått.

Alla tre delar gick bra och jag kan nu kalla mig Diplomerad hundmassör. Denna merit har jag längtat efter ända sedan jag började på skolan, till och med innan.

Efter nästan mer än ett halvårs pluggande av latinska namn och masserande av min egna och andras hundar trodde jag att jag skulle bli glad utav beskedet att jag klarade det, att jag äntligen är hundmassör. Men istället blev jag bara tom, jag fick den känslan av "Nej är det slut redan, jag vill lära mig mer". Jag har fortfarande inte tagit upp diplomet ur resväskan för att visa mina föräldrar, jag vill inte inse på riktigt att denna utbildning verkligen är slut.

Jag känner att jag fortfarande har en del att lära mig, jag har framförallt erfarenhet att samla. Att jobba med hund har nu blivit en större dröm och en del utav denna drömmen kommer snart att bli sann. Efter mina två lov och praktiken som jag snart kommer att åka på ska jag upp till Forshaga igen och kämpa mig igenom det sista av gymnasietiden. Om allt går som det ska så kommer jag kommer jag inte att vara arbetslös efter studenten utan driva ett eget litet företag.

För att avsluta inlägget vill jag passa på att tacka de som lånat ut sin hundar till mig och de jag pluggat med och peppat varandra, men framförallt Annika och skolan som gett mig chansen till denna utbildning.

Likes

Comments

För andra gången i mitt liv har jag nu varit i Stockholm och båda gångerna har varit med skolan. Första gången var i ettan då hela klassen åkte till Stora Stockholm och andra gången var nu förra veckan från onsdagskväll till lördagskväll då jag skulle stå i skolans monter på Stockholm gymnasiemässa tillsammans med tre andra elever från skolan, en från alla linjer var med men det saknades en från vilt vilket var synd.

Jag har stått på andra mässor tidigare så som Göteborgs gymnasiemässa förra året samt en lite mässa i Karlstad nu i år, jag har även varit med och visat runt skolan på öppet hus.

Att stå på mässor är något som jag tycker är otroligt roligt, man träffar på alla sorters olika människor och man får lära sig kundbemötande på ett helt annat sätt än om man skulle ha det på en lektion i skolan. Man lär även känna de personerna man står med i montern, om man inte kände dem från början det vill säga vilket inte jag gjorde. Man växer som person och får större förtroende för sig själv.

Dagarna var ganska fyllda med personer att prata med fast runt halv 3-4 så brukade det bli mycket färre människor, vi hade dessutom våran monter placerad i raden näst längst bak så det var inte alla som gick hela vägen ner. I vanliga fall så hade en dörr nere vid våran monter varit öppen men med tanke på vad som hänt runt omkring i världen så har de höjt beredskapen och därmed stängt av flera ingångar samt garaget. Det var en väldigt udda känsla att se alla dessa vakter överallt men även poliserna som gick omkring och patrullerade i lokalerna. Det är något som inte jag inte är van vid, visst jag ser väl poliser då och då i vanliga fall men inte på detta sättet, man vande sig efter ett tag men det var fortfarande skumt eftersom det inte har varit så någon gång tidigare jag varit på mässa, varken när jag själv sått och gett information eller när jag åkt på mässor som besökare.

Efter man hade slutat vid 4 så gick vi till hotellet vi bodde på, bytte om och tog sedan en sväng på stan som alltid slutade med att vi åt på någon restaurang. Vi gick in i några butiker men för mig så har det blivit mindre och mindre intressant om det inte handlar om hund/hundförar saker, böcker eller målar saker. Men jag fick i alla fall köpt en julklapp vilket jag hoppas personen blir glad för. Det fanns mycket julpynt vilket var mysigt, min favorit var vid den enorma Åhléns butiken där de hade hängt ljusslingor från taket så att det hängde ner där man gick, plattan var också en favorit, man fick en riktig julkänsla även om det inte fanns någon snö ute.

Likes

Comments

Denna veckan har varit helt underbar när det kommer till Danne.

I onsdags fick jag tack vare skolan träna inför Heidi Billkvam och jag kan inte vara mer tacksam för det tillfället. Hon hjälpte mig jätte mycket med honom och visade hur jag skulle göra för att få honom att lyssna på mig när det kommer till utomhusträning, allmänlydnad överhuvudtaget. Det som började med att han sprang iväg och hade fokus på helt annan plats slutade med att flera av mina klasskamrater kunde gå runt oss och han valde mig istället. Med flera fina ord från Heidi gick jag av planen med en stum känsla jag visste inte riktigt vad jag skulle säga utan var nog mest chockad över att det var så lätt, det som jag kämpat med i mer än ett år gick att fixa på ungefär 30-40 minuter.

På samma dag fast eftermiddagen/kväll tränade jag med Myy i inomhushallen och körde lite Lydnad, detta gick som på räls och nu har jag ganska stor mersmak för just den sporten.

Idag gick jag och Ronja till inomhushallen för att träna både Freestyle och lite Lydnad. På Freestylen gick det grymt, fokuset var på en helt ny nivå en vad den varit förut och jag började lära in några nya konster. Någon riktig lydnad kan man inte säga att vi gjorde men platsliggning var det som låg i fokus. Detta fällde jag glädje tårar för när jag pratade med mamma, det var då det verkligen det slog mig vilken grym hund jag har. Både jag och Ronja kunde hoppa runt honom, något som skulle varit näst intill omöjligt bara i måndags. Det är dock inte det bästa utan det kom sedan när Ronja tog ut Thor och själv gjorde lite fotgående, Danne låg kvar och var extremt duktig. Sedan sa hon till mig att hon tänkte göra en så kallad "full fest" med Thor och jag tänkte varför inte går det inte så gör väl det inte, då är han inte redo för det. Men såklart ska han chocka mig ännu mer så när Ronja börjar kampa och busa med Thor SÅ LIGGER HAN KVAR! Han ligger kvar, kollar lite på dem men väljer att ligga kvar. För er som läser detta och tänker men det är väl inte så stort? Jo detta är stort, det som hände idag trodde jag verkligen inte skulle hända utan var mer som en avlägsen dröm. För er som vet och sett Danne kan intyga detta. I slutet kunde både jag och Ronja träna våra hundar samtidigt och båda hundarna hade bra fokus på sina ägare.

Ronja och Thor har varit en utav Dannes största störningar i träningen och nu när vi kommit över detta känns det som vi kan komma till nästa steg, sätta ihop ett Freestyleprogram och komma ut på tävlings banorna.

Något som har varit så otroligt svårt för mig och Danne har nu blivit mycket lättare och jag är så otroligt glad att jag aldrig riktigt gav upp på honom. Jag har blivit på nytt kär i Danne och det känns så otroligt bra! Jag vill tacka skolan för att ni gav mig chansen att träna inför Heidi men också visa Danne för Curt Blixt. Tack till de som stöttat mig genom det jobbiga och till de som gett mig tips. Men framförallt till mina närmaste vänner här uppe, utan er hade jag nog inte haft kvar Danne, tack så mycket för att ni inte lät mig ge upp, utan er hade jag inte klarat mig.

Likes

Comments

Min praktik på Nolhagadjurpark slutade för ungefär en vecka sedan. Det var otroligt roligt att vara där och jobba. Man var nära alla olika djurslag.

Parken är kommunal och ligger i Alingsås. Där finns svenska lantbruksraser som Gölinge get, Värmlands får, Blomme hönor, Gul anka, Gotlandskanin, Linderösvin, Mini grisar och Shetlandsponny. Det har även Papegojfåglar som Grå jako och en dela andra småfåglar som Undulater och Zebrafinkar.

Under tiden jag var där fick jag till mestadels städa och utfodra djur. Annat som jag fick göra var att gå ut och gå med hästarna och berika papegojornas bur med grenar. Men också högtryckstvätta två boxar.

På Nolhaga trivdes jag otroligt bra, väldigt roligt och jag lärde mig mycket. Det ända negativa var att det tog slut, jag har dock lämnat in mitt cv så det är bara att hoppas på att jag kan jobba där någon dag under sommaren eller något annat lov.

Likes

Comments

Nu har det gått ett tag igen sen jag gjorde ett inlägg här, så jag tänkte att det var dags.

Sedan i Fredags så har jag tränat ungefär 20 till 30 min varje dag med Danne. Han har varit jätte duktig, han har kunnat vara lös i trädgården vilket han inte har kunnat förut. Vi har tränat fotgående, backa, slalom mellan benen och att släppa leksaker på kommandot loss. Vi har även tränat på distansarbete men det har inte fungerat så jätte bra som jag hoppades på. Dock när jag tänker efter så har jag haft så höga krav på honom så att han skött sig bra ändå. När jag tränar med honom imorgon kommer jag att sänka kraven en hel del.

Ledsen för suddig bild, men kunde inte bli så mycket bättre när man har en hund som kampar med leksaken man håller i 😁

Ps, det blåa i bilden är min tröja om någon skulle undra.

Likes

Comments

Idag blev det miljöträning i Sollebrunn på trädgårdsdagar för mig och Danne, medan min mamma gick runt och kollade på diverse växter som fanns till salu. Han skötte sig jätte bra bland brandbilen, alla människor, hundar, gräsklippare och rullande bollar. Sedan skulle mamma in på ica och då passade jag på att träna lite fotgående i väntan på att hon skulle komma ut ur affären. Det gick också bra, han tappade koncentrationen flera gånger men jag fick tillbaka det ganska fort men jag var inte irriterad på något sätt utan förstår varför, det var trotts allt små barn som sprang runt omkring oss.

Efter att mamma kom ut från ica gick vi till järnia, en affär och tog en korv. Vi pratade också med en del folk, de flesta var släktingar på ett eller annat sätt. När mamma började frysa en hel del bestämde vi oss för att gå de 2km vi hade hem och jag kan glatt meddela att Danne var otroligt duktig på hemvägen! Han gick jätte fint och kopplet var slakt(hängande) mer än halva biten! Han börjar lära sig!💪

När vi sedan kom hem somnade han nästan på en gång och sov ett bra tag.

Likes

Comments

Idag, som rubriken säger har jag tagit årets andra springtur och den var tillsammans med hunden och min syster. Det blev cirka 4km, inte så långt men det är iallafall en början!

Nu har jag även sommarlov, på hundsport så har man sin Apl/praktik på sommarlovet vilket gör att man slutar skolan tidigare och börjar lite senare. Detta året har vi 6 veckor Apl, mina första 3 veckor kommer jag att vara på Nolhaga djurpark i Alingsås och mina sista 3 veckor kommer jag att vara på PETS, en djuraffär i Ilanda uppe i Värmland.

Denna sommaren kommer det att vara fullt kör på! Det är ganska härligt men ändå lite synd eftersom detta är mitt sista sommarlov någonsin (snyft snyt) och då hade det varit skönt att bara ta det lugnt och chilla. Men nu är livet som det är och det kommer att bli super roligt ändå!

Vill passa på att be om ursäkt för min inaktivitet och jag ska försöka att bli bättre på att uppdatera! Dock så kommer denna veckan som kommer att bli lite körig eftersom jag är efter lite i skolarbetet och det måste in till den 25 maj!

Bild på Danne efter rundan då han behövdes spolas av, han hade varit nere i några diken då han behövde svalka sig lite.

Likes

Comments

Idag är det då Valborg, jag känner att det hade varigt roligt att gå ut och se på brasan i Deje samt raketerna som kommer att skjutas. Men på grund av just raketerna kommer jag att stanna hemma ikväll då Danne är skotträdd. Deje ligger ungefär en mil från Forshaga och sägs vara Sveriges största raketskjutning, så det kommer att höras. Då känner jag att jag hellre stannar hemma och ser till så att Danne inte stressar för mycket.

Så för att trötta ut grabben har jag skritt tränat honom i ungefär 40 min, blandat både i blåbärsris och över pinnar. Kommer lite senare ikväll att träna shaping så att han blir lite trött i huvudet också. Men innan det kommer jag att äta upp mina våfflor, kan ju inte träna på tom mage!

Likes

Comments