Header

Välkommen vecka 16!

Om barnet: Från och med denna vecka inkluderas barnets ben när man mäter längden och barnet är ungefär 14 cm långt. Armar och ben är färdigbildade och alla leder går att röra. Underhudsfett börjar bildas för att hålla barnet varmt. Nervsystemet fungerar och musklerna svarar hjärnan signaler och barnet kan till viss del koordinera sina rörelser.

Om mamman: Det är full fart i livmodern men det kan fortfarande vara svårt att känna rörelserna. Omföderskor kan dock ibland känna fladder redan nu. Man kan också känna av sammandragningar vilket beror på att livmodern tränar inför en förlossning.

Egna tankar:
Jag mår otroligt bra just nu. Förutom bakslaget igår så är illamåendet och tröttheten som bortblåsta. Om det är järntabletterna som har haft effekt på tröttheten eller om den skulle försvunnit ändå, det spelar inte så stor roll så länge jag slipper den. Hade det inte varit för att jag hittar hjärtslagen med dopplern skulle jag nog funderat på om graviditeten avstannat men jag minns att det var likadant med Freja när alla symtomen försvann helt plötsligt. Dom här veckorna kallas ju för spökveckor av en anledning.
Jag känner fortfarande inga rörelser men jag förväntar mig inte heller att göra det på några veckor. Ibland kan jag inbilla mig något litet men jag måste till slut inse att det är tarmarna, haha.

Likes

Comments

Lite av livsglädjen rann ur mig i morse när jag vaknade och såg snökaoset utanför. Jag är så redo för vår och barmark, att slippa alla dessa tjocka ytterkläder och kunna gå ut i bara byxor och tjocktröja för att någon minut senare tycka att det är FÖR varmt!
Nej, vinterhalvåret är jag inget stort fan utav så länge vi inte står i skidbacken.

Idag är Freja tillbaka hos sin ordinarie dagmamma efter sjukdomar från båda håll. Vi kom mitt i frukten och så fort hon hörde ordet apelsin tig hon dagmammans hand och drog med henne in i köket. Yepp, apelsin är numera bättre än mamma!

Jag ska strax dra på mig rocken och gå ut i apoteket men först ska jag hinka i mig vatten. Jag hade helt glömt hur otroligt jäkla törstig jag blir som gravid, det känns som en konstant öken i min mun.

Saknar det där gruset...

Likes

Comments

Alla dagar kan inte vara bra och denna var nog lite sämre än dom flesta andra. Eller allt har väl gått smidigt och bra men jag har inte mått toppen.
Jag vaknade upp och var dödstrött och illamående. Allt jag ville var att äta för att piggna till men illamåendet satte stopp för det. En halv macka fick jag i mig innan vi var tvungna att åka mot dagmamman. Lämningen gick smärtfritt och jag kunde snart fortsätta mot jobbet där tröttheten verkligen har tagit ut sin rätt under hela dagen. Illamåendet släppte framåt lunch och övergick i en hungerkänsla som suttit i trots att jag ätit som en häst. Men som sagt, energinivån har varit lägre än lägst.

Men såna dagar måste man få ha ibland. Jag ska se till att komma i säng tidigt idag (typ nyss). Dessutom börjar vi morgondagen med en efterlängtad sovmorgon och behöver inte stressa hemifrån, det är något att se fram emot!

För övrigt hade vi en så mysig eftermiddag och kväll igår med Becca och Ellen. Så kul att spendera kvalitetstid med fina vänner! Jag trodde att Freja skulle vara helt slut efter en lite för sen kväll men hon hade inga problem att vakna, det var som sagt jag som har varit sjukt trött hela dagen haha.

Likes

Comments

Jag gjort några minnesanteckningar under graviditetens gång och tänkte publicera dom som inlägg vecka för vecka.

Om barnet: Embryot är cirka en cm långt och ögon, näsa och öron har bildats. Hjärtats kapacitet har förbättrats och alla inre organ har fått sin grundläggande form. Skelettet hårdnar och leder börjar bildas.

Om mamman: Livmodern växer och du kan känna dig lite svullen. Kanske är det svårt att komma i dina jeans?

Egna anteckningar:
1 jan (7+2)
- jag sover bättre och vissa dagar har jag inga symtom överhuvudtaget. Då är jag övertygad om att detta går åt helvete. Sen vaknar jag nästa morgon och kan inte röra mig för att jag mår så illa och dessa tankar är som bortblåsta. Dom dagarna jag känner av illamåendet mår jag antingen illa på morgonen och några timmar in på förmiddagen eller så kommer det närmare kvällen. Jag äter hela tiden. Går det mer än två timmar i mellan målen känns det som om jag ska spy. På jobbet har jag en påse nötter eller torkade aprikoser jag småäter på när jag får chansen. Somliga dagar känner jag av tröttheten andra dagar skulle jag kunna vara vaken halva natten. Det är absolut inte som med Freja när jag mådde illa konstant fram till lunch och somnade när klockan slog halv nio varje kväll. Idag kallade jag, utan att tänka mig för, bebisen för lillasyster. Vi får se om det stämmer.

5 jan (7+6) - idag var jag på inskrivningssamtal hos barnmorskan, lite tidigare än normalt men på grund av osäkert schema framöver för mig med inskolning och dåligt med tider på vårdcentralen nästa vecka fick det bli så. Hon gick snabbt igenom samma information som vid förra graviditeten, inga direkta nyheter och det mesta minns jag ju sen sist. Hon skrattade lite när vi pratade om alkoholvanor och sa att jag får tänka tillbaka hur det såg ut ett år innan jag blev gravid med Freja och jag svarade att det känns som en annan verklighet som jag knappt minns. Det kändes stort men också overkligt att sitta och prata om känslorna inför en kommande förlossning när jag inte ens pratar om graviditeten inför alla närstående öppet än. Vi bokade in rutinultraljudet i mitten/slutet av mars och jag fick lämna blod-, och urinprov. Dom provsvaren jag fått såg bra ut liksom blodtrycket. Än så länge verkar min kropp hantera graviditeten lika bra som med Freja, till och med ännu bättre eftersom jag slipper det fruktansvärda illamående och inte kräks. Håller tummarna på att det fortsätter. Vägde in mig på två kilo mindre än vid inskrivning med Freja, ska bli spännande att se om jag tar ikapp dom kilona senare.


Likes

Comments

För två år sen var jag med om mitt livs, fram till dess, häftigaste upplevelse. Rutinultraljudet med Freja i magen!
Det var första gången jag bokstavligen blev alldeles mållös och allt annat runt omkring försvann. Jag höll i Mickes hand hela tiden men ingen av oss släppte skärmen, där vi såg vår plutt suga på tummen, med blicken en enda gång. Barnmorskan fick endast ett par enstaka hummanden till svar från mig för mer än så kunde jag inte få ur mig. Jag var helt tagen. I min mage, som fortfarande inte visade några tecken på en graviditet, växte ett perfekt litet barn. Vår lilla tjej!
När vi fått höra att allt såg bra ut och det bara var att åka hem och se till att hon fortsatte växa på där inne kände jag ett sånt lugn sprida sig i kroppen.

Att vi om mindre än en månad ska få göra samma sak igen känns både otroligt nervöst men mest av allt fantastiskt. Vi vet att det finns ett litet barn där inne nu och det som kunde ses för tre veckor sen såg bra ut! Sen är det mycket annat som kan upptäckas men jag vill inte gå och oroa mig, därför försöker jag låta dom positiva känslorna ta över!

Hon som kom och förändrade min värld för all framtid!

Likes

Comments


Jag brukar alltid förbereda kommande veckas mooodboard på söndagskvällarna men igår var jag SÅ trött efter jobbet att jag helt enkelt glömde bort det och somnade. Men det gav min en anledning att smyga upp trots att Freja fortfarande sover(!). Varje gång jag gör det undrar jag varför jag inte gör det oftare, istället ligger jag kvar i sängen och glor i mobilen och bara väntar på att Freja ska vakna. Det är ju så skönt med en lugnt stund i soffan innan dagen drar igång på riktigt.

Men i vilket fall, måndag och ledig dag. Det känns som om hela veckans planer är inplanerade idag! Förmiddagen blir hemmatid. Vi ska hinna med ett bad och en massa mys som vi missat i helgen. När Freja sovit middag ska vi åka och köpa färg till garderoben i bebisens rum eftersom jag upptäckte att just den saknades i mitt färgförråd i källaren. Efteråt åker vi hem till Becca för att kolla in deras nya lägenhet! Där hänger vi några timmar innan vi alla tre (jag, Freja och Becca) packar in oss i bilen och åker till Ellen där vi också ska kolla in deras nya boende och blir bjudna på middag, hur lyxigt är det inte att börja veckan så?

Tisdag, onsdag, torsdag och fredag bjuder inte på några större överraskningar då det är vanliga arbetsdagar för den här familjen. Förhoppningsvis håller sig Freja frisk så hon kan gå första hela veckan hos dagmamman. Jag hoppas vi har hittat ett vinnande koncept vad gäller frukost och att jag slipper bråka med henne på morgnarna. Något som är ganska skönt är att två av dagarna börjar jag sent och kan låta henne sova så länge hon vill (typ). Dagen blir alltid lite bättre då.

(Nu fick jag avbryta skrivandet för att ta upp Freja, 07:30 är ändå väldigt godkänt!)

I helgen blir jag gräsänka. Har jag tur kommer min karl hem och sover i alla fall, haha. Han har fått inspiration och energi av vårluften till att ta tag i bilen han håller på att bygga ihop. Jag vet inte hur många gånger han under vintern har sagt att han funderar på att sälja den och jag har fått stoppa honom och få honom att lova att den ska bli klar innan han säljer. Det är inte så mycket kvar innan den kan rulla för egen maskin och när det handlar om tiotals tusen i skillnad om han säljer den nu eller fungerande så är valet för mig ganska klart. Sen kan det ju faktiskt vara så att han ändrar sig och vill behålla den när han äntligen kan använda den. Hur som helst ska han få helgen till bilen.
Jag och Freja får hitta på något annat skoj. Vi är i stort behov av vårkläder och jag har sån Ågren över vad vi ska köpa! Kanske ägnar vi helgen åt att kika på det.

Sen hoppas jag att både hyllan till vardagsrummet som är försenad med en vecka och målarfärgen till bebis rum kommer. Då har jag kvällsprojekt klara i alla fall!

Likes

Comments

Bäst i veckan:
Så mycket! Plusgraderna, vårkänslorna och det fantastiska hänget med vänner och deras barn!

Sämst i veckan:
Mitt nässpraysberoende som har eskalerat efter en förkylning. Det är dags för en seriös avvänjning snart, första steget blir att använda barnnässpray.

Veckans känsla:
Lycka över livet, jag älskar när vintern börjar bli vår!

I mina högtalare:
Min uttjatade spellista på Spotify. Måste göra en ny och är sugen på att göra en med gamla godingar från mina tonår.

Veckans borde som inte blev gjort:
Fortfarande den där storhandlingen mat, men det löser vi med att jag får springa in på Kvantum varje dag...

Veckans fundering:
Det är otroligt skönt med utrymme men så mycket skit man samlar på sig när man har plats att förvara det på!

Veckans bild:

Likes

Comments

Att berätta om tillökning för sina närmaste är speciellt, och läskigt! Vi bestämde oss för att berätta för våra familjer redan på julafton när jag var i v. 8. Dels kände vi oss inte lika oroliga som tidigt i graviditeten med Freja då vi hade ett missfall ganska färsk i minne och dels var det ett ypperligt tillfälle när båda våra familjer var samlade tillsammans vilket inte sker alltför ofta.
Hur vi skulle berätta blev nästa sak att klura på. Jag tycker det är lite jobbigt att bara säga det. Skulle vi liksom slå i ett glas och resa oss upp för ett litet tal? Nej, det kände varken jag eller M för. Vi funderade på att köpa en "blivande storasyster"-tröja till Freja men var ute lite sent för det. Jag köpte helt enkelt ett kort och ett kuvert som jag adresserade till farmor, mormor och morfar och la det under granen tillsammans med alla andra julklappar. På så vis trodde dom alla att det var från Freja. På kortet stod det: "Nu kanske ni tror att detta är från Freja men så är inte fallet. Jag kan tyvärr inte komma idag men vi ses i augusti! Hälsningar Frejas lillebror eller lillasyster."

Mamma öppnade och läste först och kommer helt plötsligt och kramar mig mitt i klappöppningen och gråter. Jag fattade först ingenting för jag hade halvt glömt bort kortet. Det passades runt och nyheten spreds sig snabbt i vårt vardagsrum. Min äldsta lillebror kläckte ur sig: "Men neeej, ni har redan givit bort ett barnbarn i julklapp!" och syftade på att vi berättade för min familj om Freja på julafton två år tidigare, haha!

Har ni andra någon rolig historia om hur ni berättade för era nära och kära att ni väntade tillökning?


Likes

Comments

Haha, jag antar att jag är en av få som känner som rubriken. En av fördelarna med att jobba helg, det är ju nästan som fredag för mig eftersom jag ska vara ledig i morgon igen! Dessutom har vi en massa skoj planerat men det får ni läsa mer om i morgondagens moodboard.

Jag fick sovmorgon idag, en ordentlig en, och klev inte upp förrän vid nio. M var inte heller helt olycklig eftersom Freja sov ända till halv åtta. Just nu sitter jag tillsammans med Arnold i en annars tom soffa. Micke är i källaren och klär på sig sin crossmundering och startar hojen, dom ska ut på isen och köra. Kanske sista helgen det går om plusgraderna håller i sig (jag hoppas på det!). Han har varit och lämnat Freja hos mormor och morfar där hon ska få hänga under tiden.
Jag ska strax sticka iväg till jobbet och håller till där till stängning. Nio timmar en söndag, inte vad man önskar sig kanske men det gör sig fint när lönen kommer.

Jag har förberett lite inlägg under dagen och kvällen så ni kommer få lite läsning att hålla till godo med.
Ha en fin dag!


Likes

Comments

Jag gjort några minnesanteckningar under graviditetens gång och tänkte publicera dom som inlägg vecka för vecka.

Om barnet: Embryot är mellan 4-8mm långt. Hjärtat slår med snabba slag, mellan 110-160 slag per minut. Embryot kan reflexmässigt utföra vissa rörelser som att höja armen och vrida sig. Lungor, lever, inälvor, njurar och inre könsorgan är nästan färdigutvecklade och i ju med den utveckligen är embryot inne i ett extra känsligt skede.

Om mamman: Vissa blivande mammor kan känna sig trötta och yra. Ämnesomsättningen ökar och du behöver få i dig ungefär en extra smörgås och ett glas mjölk om dagen. Det är också viktigt att tänka på vad och hur man äter, nu och under hela graviditeten. Hjärtfrekvensen ökar på grund av större blodvolym.

Egna anteckningar:
26 dec (6+3) - sen några dagar tillbaka vaknar jag runt fem på morgnarna och mår riktigt illa. Det känns som om jag ska spy bara jag rör mig en centimeter vilket resulterar i att jag ligger still istället för att sträcka mig efter kexet eller hårdbrödbiten jag numer alltid har på nattduksbordet. När jag väl trotsat illamåendet och ätit en bit blir det genast bättre och antingen kan jag somna om eller kliva upp. Lite illamående sitter ofta i hela förmiddagen men det är inget som stör min vardag direkt. Annars har jag inga symtom och oroar mig fortfarande för det, dumt nog. Tröttheten är inte heller lika påtaglig längre.
Vi berättade för familjen på julafton och det känns både bra och läskigt att fler vet om det. Hoppas verkligen detta går vägen!


Likes

Comments