För snart tre år sedan slutade jag att äta kött. Var inte svårt alls. Åt fisk och skaldjur ett litet tag men slutade med det också. Igår bestämde jag mig för att nu är jag redo att utesluta mjölk och ägg, ja inte mina egna hönors ägg men andra. Mina hönor lever ett riktigt bra liv med mycket kärlek, de kan äta sig mätta, har mycket utrymme att röra sig på både inne och ute och får även gå helt frigående när jag är hemma. De ägg de lägger blir det inga kycklingar av så länge ingen ruvar och då kan vi lika gärna ta dem för annars blir de bara liggandes och får till slut slängas. Vi manipulerar inte med en massa extra ljus och värpfoder utan så naturligt som möjligt. Några timmar på morgonen har de lampa tänd nu när det är som mörkast bara för att de ska ha tillräckligt med timmar för att äta så de står sig den långa natten som blir när det mörknar tidigt.
Nedan har de fått en bricka med spagetti och majs och den andra bilden är de ute och hjälper till att gödsla landen 😊

Men varför sluta med mjölkprodukter då kanske en del undrar. Jag kan helt enkelt inte blunda för hur de stackars kalvarna och korna har det för att vi ska kunna dricka mjölk och laga mat med smör, grädde, creme fraiche mm längre. Har ni sett när kalvarna tas ifrån sina mammor? Hur mammakossorna springer efter om de kan och kalvar som tvingas dricka mjölk på annat sätt en från sin mamma? Vad händer med kalvarna sedan? Nä fy, det finns annat att stoppa i sig. Mjölk slutade jag dricka som 7-åring men har ju använt övriga saker. Nu är det slut på det! Det blir till att hålla koll på vad saker innehåller nu och hitta på nya maträtter. Nätet är bra, finns fantastiskt mycket gott!
Ikväll blev det ugnsstekt rotselleri med hemgjorda strips och hemgjord aioli på egna ägg såklart. Stekt brysselkål, sojabönor, broccoli och spenat.

Kaffet trodde jag skulle bli svårt att dricka utan mjölk. Har testat med soja-och havremjölk men det funkar inte men svart funkar. Dricker mindre än vanligt. Har bara blivit två muggar om dagen mot fem-sex innan. Bara det är ju positivt. Kanske även det fasas ut så småningom? Dricker mer te nu.

Testade en ny variant på maränger idag. Var ju tvungen att ta tillvara på äggvitorna! Använde kokossocker istället för vitt socker och de blev lite ljusbruna och smeten smakade kola 😋

Vad får oss människor att tro vi kan behandla djur som vi vill? Djur tänker, känner och vill leva precis som vi. Vad är skillnaden på en hund, katt, gris, kyckling, kalv osv? Varför är det ok att plåga grisar och inte katter? Varför är det ok att dricka komjölk och inte hundmjölk? Osv osv
Jag kallar mig inte vegan för det handlar om så mycket mer. Jag äger fortfarande skinnskor, handskar mm men jag kommer inte köpa mer. Som jag skrivit om tidigare så har jag ju redan börjat fasa ut kemikalierna i hemmet och självklart byts de ut mot inte bara eko utan även icke djurtestat. Hudvård och smink ör redan utbytt.
Nä,om var och en kunde börja rannsaka sig själv lite så skulle allt lidande kunna minska. Det är trots allt konsumenterna som främjar ett fortsatt och ökat lidande för våra vänner 😔

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det kom ett mail från huvudkontoret för några veckor sedan om en tävling i pepparkakshusbygge. Vår direktör vidarebefordrade detta till oss avdelningschefer och då gick min hjärna i spinn 😂. Ni som känner mig vet ju att kastas det ut en utmaning är jag inte sen att fånga den och ger jag mig på något så kör jag så det ryker till uppgiften är klar!
Så i min hjärna hade ett pepparkakshus av Elite Stora Hotellet redan byggts när jag någon dag efter frågade vår köksmästare Azzedine om han hade funderat på om de skulle vara med i tävlingen. ”Ja, jo, jag har funderat på det”, svarade han varpå jag hör mig själv säga ”Säg till om du behöver en ritning på hotellet”. Vid lunch frågade han om jag verkligen menade vad jag sagt och ”Ja, jag ska se vad jag kan få ihop” blev mitt svar.
Jobbade över till halv sju den kvällen vilket resulterade i hämtpizza till kvällsmat. Det var den pizzakartongen som blev prototypen till pepparkakshuset!

Nästa steg blev att förstora till storleken pepparkakshuset skulle vara i och vi blev överens om att 100 x 40 blev nog ganska lagom. Tiggde kartong på Granngården när jag var och köpte hönsfoder och sedan var det bara att sätta igång att förstora. Allt blev 3,5 ggr större än prototypen. Passade även på att införskaffa en ljusslinga som skulle få lysa upp i huset.

Det som tog tid var att skära ut alla fönster på tre av delarna. Sedan är det ju det där med detaljer. Kupolen vid entrén måste ju också vara med.
Nästa steg var att sätta vår frukostkock/konditor i arbete att göra degen ock grädda alla delar. Det blev kanon. Johannes är verkligen en stjärna i köket.

Sedan skulle det fästas gelatinblad på baksidan som fönsterrutor och Johannes dekorerade med den perfekta kristyren så långt han kunde innan själva ihopsättandet skulle börja.

Så var det då dags att sätta ihop huset. Ett bra samarbete underlättar och att ha roligt! Ett bra ”murbruk” av smält socker underlättar också. Akta fingrarna - aj vad varmt det är!

Allt utom taket byggdes ihop en av de två kvällarna vi höll på. Ja vi gjorde det efter ordinarie arbetstid, vi har ju alla vanliga arbetsuppgifter också. Pepparkakshuset byggdes på en skiva så vi kunde lätt förflytta det. I går tog vi tag i resten. Taket skulle på och alla detaljer och Johannes dekorerade vidare. Han är fantastiskt duktig.

Finns en film på Elite Stora Hotellets FB-sida hur det såg ut när vi ställde huset på plats. Det dekorerades med röd matta, granris, lite röda kulor mm och lamporna tändes. Perfekt!
Åkte hem och fick ett sms från chefen som undrade om jag inte kunna fixa en Bishopskylt i marsipan. ”Absolut” svarade jag och så var hjärnan igång igen 😂. Det blev till att åka och köpa marsipan och färg.

Blev kanon om jag får säga det själv 😊
I morse sattes den på plats och det perfekta pepparkakshuset blev klart till julbordpremiären. Nu får vi se hur det går i tävlingen. Hur det än går så är jag oerhört nöjd med resultatet! Vad tycker ni?

Likes

Comments

För ett par år sedan började min resa mot ett friskare liv. Rättare sagt när jag led av utmattningssyndrom. Det första steget var att börja yoga. Eftersom jag valde att inte äta några mediciner så var detta min räddning. Började att gå en gång i veckan hos Louise som driver Fair Sense (Ekologisk hudvård, massage, yoga mm) och fortsatte sedan att yoga hemma varje morgon innan frukost. Rekommenderar verkligen alla att börja. Måste väl erkänna att jag inte yogar varje morgon längre men flera gånger i veckan blir det nu efter att ha varit väldigt slarvig periodvis efter jag blev frisk. Men efter varje pass känner jag verkligen att detta är så bra för kropp och knopp 😊 Körde en halvtimme ikväll, ganska lugnt, ingen direkt styrka men gjorde lite huvudstående och jag känner mig verkligen så stark!

Steg två var att sluta äta kött och det är det bästa jag gjort! I början åt jag fisk och skaldjur men slutade även med det. Det känns inte rätt att äta levande varelser och som de behandlas 😞. Nä, det vill jag inte vara en del av, vi klarar oss bra på vegetariskt! Vem vet, nästa steg kanske blir att utesluta mjölkprodukter? Våra egna höns ägg kommer jag alltid att äta men köper inga (möjligtvis grannens). Kajsa är äter inte heller kött men fisk. Övriga får äta närproducerat kött (Säby Gård) och annat får de köpa själva. Men de har även fått vänja sig vid det vegetariska.
Har börjat odla mer (som säkert inte undgått någon av er som följer mig på FB och Instagram) och köper det mesta eko eller närodlat om det går.

Hur gott ser inte detta ut?

Steg tre var att byta ut alla schampon, duschtvålar och andra hudvårdsprodukter. Började att använda Maria Åkerbergs men har gått ett steg längre nu och använder bara schampotvål av olika oljor och eftersköljer med vatten och äppelcidervinäger. Funkar kanon (även på långt hår). Jag har slutat med giftiga deodoranter och använder Deokräm gjord på oljor, bikarbonat, mangosmör, eterisk olja (jag gillar lavendel). Var lite jobbigt vid avvänjningen och luktade nog lite svett men nu behöver jag egentligen ingen deo. Gifterna är utrensade och inget är tilltäppt!
Använder salttvål istället för duschtvål. Så härlig, lite peeling samtidigt. Finns olika dofter. Bodylotion då? Vanlig kallpressad kokosolja som jag även använder till all matlagning och även sminkborttagning, framförallt runt ögonen. Och tandkrämen med fluor är utbytt mot fluorfri. Just nu Urtekrams men den är lite mesig. Varierar med fluor ibland men faktum är att sist jag var hos tandläkaren undrade han vad som hänt för jag hade inga hål och ingen tandsten! Sedan har jag ju min egna bivaxsalva som är suverän på torra fötter, läppar och händer 😊 Allt är dessutom djurvänligt!
(De två blå flaskorna är tomflaskor som jag hällt över min egna lavendelolja i)

Steg fyra har jag påbörjat idag. Testat tvättnötter istället för tvättmedel. Var lite skeptisk men det fungerade faktiskt! Testade på en maskin vittvätt med toppar som var lite gula under armhålorna och allt gick bort och ingen dålig lukt. Sedan kanske de inte funkar på mycket smutsiga kläder men det återstår att se. Ju mindre gifter som går in i kroppen och som släpps ut i naturen desto bättre. Har en filt som en katt kissat på i maskinen nu, får se om den blir ren. Hällde i lite lavendelolja för att få lite doft.
Steg fem blir att byta ut diskmedel, rengöringsmedel mm och att plastbanta. Inga mer plastburkar mm utan glas, trä och rostfritt får det bli.
Flaskorna till höger är diskmedel och köksspray som jag fick av en vän som tack för att de fick hö till sin häst 😊

En del av er tycker kanske jag gått för långt men det bjuder jag på 😊. Jag mår bättre och vår jord mår bättre av mindre skräp som släpps går in i kroppen och ut i naturen. Familjen har inte kommit så långt som jag. Pelle är duktig men barnen vill gärna ha "vanliga" produkter. Köpte tester av ett bra ekologiskt, giftfritt schampo och balsam, får se om det duger.

Tänkte lagt upp film på hur en solhälsning A och ett huvudstående kan se ut men det ville sig inte...

Namaste 🙏🏻Likes

Comments

Idag är det 3 år sedan Pelles pappa, min svärfar och barnens farfar gick bort. Tre år går fasligt snabbt. Känns inte som om det var så länge sedan. Hela familjen, vi, Pelles mamma, bror och fru, syster och barnens kusin hade varit och gratulerat Erik på hans 91-årsdag, ja han lämnade oss på sin födelsedag till på köpet. Det var precis som om han hade väntat på den här dagen då alla skulle vara samlade. Jag och Mi, Pelles syster åkte aldrig hem med de andra utan satt kvar, höll hans hand, pratade med honom och bara fanns där. Vi visste att slutet var nära. Personalen erbjöd sig att ringa in vakpersonal men aldrig att jag skulle låta någon "okänd" person sitta där istället.

Vi var med honom till sista andetaget <3

Ska ta med svärmor till graven en sväng i kväll. Sätta lite rosor och tända ljus.

Här kommer några favoritbilder.

Det var andra gången jag vakade och andra gången jag var med när en älskad person tog sitt sista andetag. Första gången var när min mammas man Arne (eller sambos var de nu), våra barns morfar (inte biologisk men den enda morfar de kände) och min vän. Egentligen skulle man väl kunna säga styvpappa men jag såg honom aldrig så utan mer bara som Arne.

Han lämnade också efter att hela familjen varit samlad. Julafton 2012 valde han att komma hem till oss och fira. Han hade legat inlagd ett tag då han hade lungcancer. Men julen skulle han minsann fira hos oss. På kvällen inte långt efter att mamma hade kört upp honom till sjukhuset igen ringer de och säger att han har blivit sämre och jag åker med mamma upp och sitter hela natten (även Arnes son satt med). Tidigt på juldagens morgon drar han sitt sista andetag och han behövde inte heller ligga ensam eller ha någon okänd sittandes hos sig. Arne hade inte lyckan att få leva ett långt och rikt liv som Erik, han blev bara 66 år #fuckcancer

Det tar ganska hårt på en att vara med samtidigt skulle jag inte ha velat ha det ogjort.

Samma sak gäller när man måste ta bort ett älskat djur. Jag har suttit med samtliga av våra katter vi har fått ta bort av olika skäl, framförallt ålder. Jobbigt så det förslår men glad att jag varit med. Att få ge dem en sista trygg stund tillsammans med någon som älskar dem. Har ni sett in i ögonen på någon där själen lämnat kroppen? Helt tomt...

Livet är kort och man vet aldrig vad som händer. Därför har jag börjat: Släppa och förlåta det som varit, slutat oroa mig för framtiden och verkligen börjat tänka på att Leva idag. Vem vet vad som händer i morgon?

Saknar er!

Kärlek till er alla <3

Likes

Comments

Idag hade Södra Vätterbygdens Biodlarföreningen honungsbedömning. Alla medlemmar som ville kunde lämna in en burk. Jag åkte dit, tänkte det kunde vara kul att få ett utlåtande då det är första året och även om jag tycker den är fantastisk god så kanske den inte är "bra" och godkänd för att få köpa Sveriges Biodlares Riksförbunds etiketter. Väl där fick jag lämna min burk tillsammans med bedömningsblankett och årsrapport (man fyller i hur många samhällen man invintrade 2016, hur många som ev inte klarade sig, hur många som invintras 2017 och hur mycket honung man skördat).

Blev tagen som "gisslan" vilket innebar att jag skulle sitta med och bedöma alla honungsburkarna tillsammans med ytterligare en "gisslan" och tre styrelsemedlemmar. Det var väldigt intressant! Jag fick lära mig massor. 34 honungsburkar bedömdes på renhet, konsistens, färg, doft & smak och vattenhalt. Det är fantastiskt vad olika honung kan smaka, dofta och ha olika färg. Var tvungen att hålla masken när det var dags för min egen burk (ja jag kände igen den både utseendemässigt, krämigheten och smaken)

Alla burkar märktes med namn som tejpades över med en siffra och sedan radades de upp. En burk i taget inspekterades. Fanns det några prickar? Hur var den fylld? Lagom, för lite, för mycket? Kladd i locket? Rost i locket (kan vara tecken på att det inte var ny förpackning) doftade den gott? Konstig lukt? Sedan smakade vi. Var konsistensen bra? Krämig och len? Sandig? Grusig? För rinnig? För hård? En del saker gav avdrag på poängen. 25 var max och fick man mindre än 16 blev honungen underkänd.

En klick från varje burk lades i iskubslåda för att det sedan skulle kunna testas vattenhalt. Max 20% får honungen ha annars blir den underkänd. Detta görs. med en refraktometer.

Alla hade okej vattenhalt men burk blev underkänd pga för mycket partiklar (någon form av skräp) i. Hur gick det för min då?
Full pott och fantastiskt len och krämig och jättegod!! (Japp, med 2 utropstecken 😊) Några burkar skickades runt så alla som var där fick provsmaka och en var min!
Nöjd och glad och en erfarenhet rikare tog jag min burk och åkte hem. Tack fina tjejer (bina alltså)för det här året 💚🐝😊

Likes

Comments

Det finns fortfarande en hel del att ta till vara på ute i landen. Idag har jag plockat upp rotsellerin jag försådde den 3 februari. Det blev inte jättemånga färdiga av alla jag satte ut men jag har verkligen misskött många av dem. Låtit ogräset ta över, gödslat dålig osv osv. Jag är jätteglad att jag fått så många ändå.
Tänk att det av de små, små fröna som låg blötlagda växer upp stora rötter som man sedan kan använda till en massa gott. Fantastiskt egentligen. Det gäller att ta tillvara på allt så stjälkarna används till ört-& grönsakssalt och en del frystes in för att användas i grytor bla. Rotselleri är riktigt gott men mycket speciell smak. Idag blev det en skiva som stektes och serverades med sallad och potatisgratäng. I morgon blir det Minestromesoppa där det också ska vara rotselleri. Går även att ha i rotsakspytt och andra soppor och grytor.

Plockade av en massa örter också. Salvia, timjan, backtimjan, dragon, oregano, rosmarin, persilja och gräslök. Torkade en del av dem och använde en del till nytt ört- & grönsakssalt tillsammans med stjälkarna från rotsellerin, egen rödlök, paprika och chili. Tillsatte även två köpta vitlökar. Till nästa år blir det egen vitlök om den tar sig. Var och hämtade utsädesvitlök hos Leila idag så i år tänker jag inte missa att sätta. Vi bytte lite örter också - dragon mot citrontemynta så den ska också torkas och sedan kan det kokas te på den.

Jag hade en del torkade örter sedan i somras som jag haft hängandes. Dessa tog jag tag i idag och repade av och stoppade i glasburkar. Åh vad det doftade gott! Dragon och oregano kommer att användas mest som krydda medan timjan och salvia är bra läkeörter. Timjan är bla bra mot akut och kronisk bronkit, torr rethosta, kikhosta, influensa och andra luftvägssjukdomar. Salvia har en massa bra egenskaper! Se bild nedan. Blev en burk över idag så den tänkte jag ge min mamma :). Salvia har jag massor så ska försöka ta hand om så mycket som möjligt så jag kan göra avkok på det. Man låter salvia dra i hett vatten, lite citron kan med fördel tillsättas och vill man ha det lite sött så har jag ju den bästa honungen att smaksätta med. Sedan är det bara att njuta och förhoppningsvis få i sig en massa nyttiga och läkande ämnen :).
Det blir inte mycket kvar av vissa örter när man repar av dem så tur att jag har fler att torka! Timjan blev det inte så mycket av.

Jag har sagt det förut men jag är så tacksam över att vi fick chansen att flytta ut på landet och för att jag har upptäckt tjusningen i att odla och ta tillvara på det naturen ger. Jag har en dröm och det är bla att bli mer självförsörjande fler månader om året. I år har varit ett testår och jag tycker nog jag har lyckats ganska bra med undantag för vissa saker. Squashen tex blev det knappt inget med men skyller på sniglar och dålig jord. Potatis hade jag velat få mer av och löken misskötte jag rejält. Kålen blev kanon med undantag för att sniglarna åt upp nästan all vitkål. Grönkål skördar jag än, brytbönor och bondbönor blir det definitivt mer av nästa år. Det är så gott och tacksamt att odla. Broccoli blev det inte heller så mycket jag hade hoppats på. Rödbetor blev det inga. Palsternackorna står kvar i landet, har testat ett par och de var fina. Fler morötter och purjolök till nästa år blir det absolut och olika sallader, rucola, mangold och spenat. Rädisor och sockerärtor är också tacksamt att odla. Just det majs satte jag ju och kunde njuta av tre-fyra stycken i alla fall. Frågan är om jag sår det nästa år. Tänkte testa lite nytt som kålrabbi nästa år och nakenfröpumpa (för pumpafrönas skull). Men då behöver jag mitt växthus jag tänker bygga så småningom och där ska jag ju även ha tomater, gurka, paprika, chili och kanske melon. Testade melon i år men gick inte så bra. Tomat, gurka, paprika och chili har jag haft massor av. Äter fortfarande egen paprika och tomat. Hela sommaren hade vi egna gurkor, lyxigt.

Hur går det med sparrisen då? Ja den har jag också misskött en del i sommar men nu har jag satt ner krukorna i en odlingslåda som de ska få övervintra i. Hoppas de kommer må lite bättre. En del av dem har i alla fall börjat växa igen. Ska täcka med löv och hö och sedan får de vila till våren då de ska planteras ut i sina blivande bäddar och förhoppningsvis kan två år därefter skörda egna sparris i ett tjugotal år fram!


Avslutar med ett indianskt tänkvärt citat - "Inte förrän det sista trädet har huggits ner. Inte förrän den sista floden har blivit förgiftad. Inte förrän den sista fisken har fångats. Inte förrän då kommer den vite mannen att märka att pengar inte går att äta"

Ha det gott <3

Likes

Comments

Fastnade i stallet efter att ha varit ute med hundarna i kväll. Det är verkligen lätt att fastna. Allt började med att jag fixade lite höpåsar. Fortsatte ner till sadelkammaren och städade undan lite och tränsen såg lite dassiga ut så passade på att rengöra ock smörja in dem. Kajsa hade köpte ett nytt pannband till Fabios träns så det kunde jag ju byta också och varför inte byta Timbers också?

Det har varit ett gräsligt väder idag. Snålblåst och ösregn så vi bestämde att i natt ska hästarna få komma in. Första gången sedan maj. Kajsa kom ut till mig och vi rengjorde vattenkopparna och krubborna och såg till att det blev rent och snyggt överallt. Tänk det är roligare att fixa i stall och hönshus än inne.

Pelle kom ut en sväng också. Och Disco förstås. Disco ska alltid vara med. Han kan man låta vara ute själv när vi andra är inne. Då har han fullt upp med att valla hönsen eller titta på hästarna i hagen. Aldrig att han lämnar gården. Så duktig är han!

Förberett för att ta in hästarna. Morötter och äpplen i krubborna. Inte en chans att vi kan lämna dem tomma - de vet precis vad de brukar få. Måste köpa lite mineraler också som tilksott. Då var det dag att hämta in dem. Pelle har en idé att han ska göra en inhängnad så de kan gå in själva i stallet i stället för att leda dem i grimma. Får se när han tar tag i det.

Finaste Fabio och Timber ❤️. Aldrig trodde jag väl att jag skulle var hästägare och ha ett eget stall. Men så fel man kan ha. Vi lever verkligen efter talesättet "Don't dream you life, Live your dreams"
Hade vi inte haft ett eget stall så hade vi nog heller aldrig haft häst.
Måste ta tag i att skriva deras namn på de röda skyltarna på boxdörrarna en dag. Har bara tagit nästan tre år men kanske kanske tar jag tag i det i veckan!?
I helgen har vi planerat att köpa lite bommar som jag och Kajsa kan måla och sedan är det även dags att ta tag i att sätta upp staketet runt ridbanan. En lampa ska också upp så man kan rida sent nu när det är mörkt. Vi har även ytterligare ett hästprojekt och det är att tillverka en egen foderhäck med tak så vi kan fylka på ordentligt med hö till vintern. Det finns alltid något att göra här i Kråkebo men det är livet det!
Avslutade kvällen ned äppelpaj och vaniljvisp "Just because I'm worth it" 😋

Likes

Comments

Yes, igår hittade jag äntligen ett alldeles eget svampställe (tror jag i alla fall). Inte långt hemifrån och det var både kantareller och trattisar på samma ställe, kan det bli bätte? Det här var nog första gången jag hittade trattkantareller och jag kan nu förstå tjusningen i att hitta dessa. Det ploppar upp fler och fler ju mer du plockar :) Måste ut i skogen snart igen!

Att plocka svamp är riktigt trevligt, det tråkiga är att rensa. Det tar ju sådan tid men väl värt besväret när man sedan njuter av en god kantarellsoppa och en kantarellmacka som det blev idag.

Har jag berättat att vi har fått tillökning i familjen? Två små ljuvliga kattungar har vi fått hem men ack så busiga! Det var väl inte riktigt planerat att vi skulle ha fler katter men Erika tog hand om en liten kattflicka i våras som visade sig vara dräktig när hon tog hand om henne eftersom hon den 27 juni fick tre små ungar och då hade hon inte haft henne i två månader ens och en katt är dräktig i 63-65 dagar. Jag var med när hon födde två av kattungarna (de vi har idag) och det var en fantastisk upplevelse. Så duktig hon var lilla Tequila, bara en unge själv egentligen.

Fotot längst ner till höger är på Mamma Tequila och Zoega som Erika behåller själv. Våra heter Shiva (eller Chivas) beroende på om det är en hona eller hane. Är fortfarande lite osäker men misstänker att det är en hon och då blir det Shiva. Och så har vi Rambo, Hannes som namngett och det är en pojk. Hade hängt upp min drömfångare på sängen men den fick jag raskt plocka ner eftersom kattungarna tyckte den var såå rolig att leka med...

Jag ska ju bli mormor med :) I slutet av mars är det beräknat och det ska bli så mysigt. Tänk att vår lilla flicka ska bli mamma, herregud vart tog tiden vägen?

Ha det gott <3


Likes

Comments

Idag var ringblomsoljan klar att användas och då passade jag på att göra min egna ringblomssalva. 6 veckor har oljan stått i ett ljust fönster och mognat. Minst en gång om dagen har jag vänt på burken så att det blandades runt lite. Härligt brandgul har oljan blivit.

Oljan silades och hälldes i en rostfri bytta som sattes över ett vattenbad. I med bivaxet jag tog tillvara på för ett par veckor sedan och sedan fick det smälta. Jag använde 4 dl olja och 80 g bivax.

Sedan tog jag av bunken och allt skulle svalna under omrörning. Det gick ganska fort. I med E-vitamin och esterisk lavendelolja för doftens skull. E-vitaminet gör att hållbarheten blir bättre. Därefter var det dags att hälla upp på burk. Kunde nog ha gjort det lite tidigare för de sista burkarna blev det lite väl trögt att få i. Burkarna, E-vitamin och lavendeloljan köpte jag via Organic Makers.

4 stora (60 ml) och 6 små (30 ml) blev det och den blev kanonlen och fin 😊 Rinblomssalva är bra för:
Har antiseptiska och mjukgörande egenskaper och har många användningsområden. Den har under hundratals år använts vid olika hudbesvär så som för torr och narig hud och hud som fjällar. Den hjälper småsår och självsprickor att läka snabbare och är helt suverän som fotkräm. Kan smörjas på hudirritationer, eksem och utslag och är väldigt användbar vid brännskador, solsveda och insektsbett. Detta är definitivt en salva som är bra att alltid ha hemma i beredskap.

Vad man inte ska kombinera tillverkning av salva med är matlagning! Optimist som man är och kvinna 😉 så ska man ju göra flera saker samtidigt. Det blev lite miss i planeringen då salvan skulle röras i medan den svalnade och samtidigt började lunchen bli klar och jag befann mig i två delar av köket 🤔.
Lunchen blev iallafall en variant på Minestronesoppa av i stort sett bara egenodlat. Potatis, lök, purjo, chili, rotselleri, palsternacka, morot, persilja och gräslök. Det som var köpt var bara pasta, vitlök, tomatkross och grönsaksbuljong.

Mycket gott blev det trots lite för kokta pastafjärilar.
Just det bina är ju invintrande och klara också. Mycket socker går det åt. 30 kg som blandas med vatten och hälls i foderlådor som ställs på kuporna.

Nu har de att göra ett par dagar. All sockerlösning ska dras ner i vaxkakorna och bli till vinterfoder. Så hoppas vi att båda samhällena överlever till våren så vi kan få massor av honung nästa år. Den är gudomligt god. Len och krämig 😋

Likes

Comments

Idag var det då dags att ta tillvara på avtäckningsvaxet från honungsramarna jag slungade förra lördagen. Det har legat i avtäckningslådan tills nu för att så mycket honung som möjligt ska rinna av. Vaxet åkte ner i en rostfri skål och sattes i en kastrull med varmt vatten. Nu var det bara att vänta tills det smältes.

Väl smält så ställdes det undan för att stelna och skikta sig. Överst lägger sig vaxet och under honungen som var kvar och mitt i mellan annat som pollen, propolis, skräp mm. Jag gjorde ett hål i vaxet och hällde över honungen i en burk. Måste ju ta tillvara på allt! Den honungen används dock enbart som sötning då alla nyttigheter förstörs när den hettas upp. Det vet ni väl att honung aldrig ska värmas varmare än 60 grader!
Sedan smälte jag allt en gång till.

När vaxet stelnat igen lossade jag kakan från bunken. Översidan var härligt gul och undersidan fylld med en kladdig sörja. Skrapade bort det och slängde (kanske kunde man ha det till något också men inte den här gången) 116 gram ren bivax blev det som jag ska använda till att göra salvor av. Har ju bl.a. Ringblomsolja på tillverkning.

Under tiden vaxet smälte passade jag på att även ta tillvara på honungen som runnit ur täckvaxet i avtäckningslådan. Blev litegrann som jag ska ha som flytande honung. Börjar ju kristallisera sig efter ett tag men det hinner vi nog göra åt innan det händer.

Till vänster honung efter smältning och till höger från avtäckningslådan.

Avslutar med en bild på hela hönsgänget. Hämtade tre hönor till idag och ska hämta ytterligare tre om någon månad förhoppningsvis. Varför undrar nog någon. Jo, det blev ju två tuppar av våra sex kycklingar och jag kan bara inte göra mig av med dem! Så då får det bli fler hönor i stället! Finns det hjärterum finns det stjärterum.

Ha det gott 💚

Likes

Comments