Idag hade Södra Vätterbygdens Biodlarföreningen honungsbedömning. Alla medlemmar som ville kunde lämna in en burk. Jag åkte dit, tänkte det kunde vara kul att få ett utlåtande då det är första året och även om jag tycker den är fantastisk god så kanske den inte är "bra" och godkänd för att få köpa Sveriges Biodlares Riksförbunds etiketter. Väl där fick jag lämna min burk tillsammans med bedömningsblankett och årsrapport (man fyller i hur många samhällen man invintrade 2016, hur många som ev inte klarade sig, hur många som invintras 2017 och hur mycket honung man skördat).

Blev tagen som "gisslan" vilket innebar att jag skulle sitta med och bedöma alla honungsburkarna tillsammans med ytterligare en "gisslan" och tre styrelsemedlemmar. Det var väldigt intressant! Jag fick lära mig massor. 34 honungsburkar bedömdes på renhet, konsistens, färg, doft & smak och vattenhalt. Det är fantastiskt vad olika honung kan smaka, dofta och ha olika färg. Var tvungen att hålla masken när det var dags för min egen burk (ja jag kände igen den både utseendemässigt, krämigheten och smaken)

Alla burkar märktes med namn som tejpades över med en siffra och sedan radades de upp. En burk i taget inspekterades. Fanns det några prickar? Hur var den fylld? Lagom, för lite, för mycket? Kladd i locket? Rost i locket (kan vara tecken på att det inte var ny förpackning) doftade den gott? Konstig lukt? Sedan smakade vi. Var konsistensen bra? Krämig och len? Sandig? Grusig? För rinnig? För hård? En del saker gav avdrag på poängen. 25 var max och fick man mindre än 16 blev honungen underkänd.

En klick från varje burk lades i iskubslåda för att det sedan skulle kunna testas vattenhalt. Max 20% får honungen ha annars blir den underkänd. Detta görs. med en refraktometer.

Alla hade okej vattenhalt men burk blev underkänd pga för mycket partiklar (någon form av skräp) i. Hur gick det för min då?
Full pott och fantastiskt len och krämig och jättegod!! (Japp, med 2 utropstecken 😊) Några burkar skickades runt så alla som var där fick provsmaka och en var min!
Nöjd och glad och en erfarenhet rikare tog jag min burk och åkte hem. Tack fina tjejer (bina alltså)för det här året 💚🐝😊

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det finns fortfarande en hel del att ta till vara på ute i landen. Idag har jag plockat upp rotsellerin jag försådde den 3 februari. Det blev inte jättemånga färdiga av alla jag satte ut men jag har verkligen misskött många av dem. Låtit ogräset ta över, gödslat dålig osv osv. Jag är jätteglad att jag fått så många ändå.
Tänk att det av de små, små fröna som låg blötlagda växer upp stora rötter som man sedan kan använda till en massa gott. Fantastiskt egentligen. Det gäller att ta tillvara på allt så stjälkarna används till ört-& grönsakssalt och en del frystes in för att användas i grytor bla. Rotselleri är riktigt gott men mycket speciell smak. Idag blev det en skiva som stektes och serverades med sallad och potatisgratäng. I morgon blir det Minestromesoppa där det också ska vara rotselleri. Går även att ha i rotsakspytt och andra soppor och grytor.

Plockade av en massa örter också. Salvia, timjan, backtimjan, dragon, oregano, rosmarin, persilja och gräslök. Torkade en del av dem och använde en del till nytt ört- & grönsakssalt tillsammans med stjälkarna från rotsellerin, egen rödlök, paprika och chili. Tillsatte även två köpta vitlökar. Till nästa år blir det egen vitlök om den tar sig. Var och hämtade utsädesvitlök hos Leila idag så i år tänker jag inte missa att sätta. Vi bytte lite örter också - dragon mot citrontemynta så den ska också torkas och sedan kan det kokas te på den.

Jag hade en del torkade örter sedan i somras som jag haft hängandes. Dessa tog jag tag i idag och repade av och stoppade i glasburkar. Åh vad det doftade gott! Dragon och oregano kommer att användas mest som krydda medan timjan och salvia är bra läkeörter. Timjan är bla bra mot akut och kronisk bronkit, torr rethosta, kikhosta, influensa och andra luftvägssjukdomar. Salvia har en massa bra egenskaper! Se bild nedan. Blev en burk över idag så den tänkte jag ge min mamma :). Salvia har jag massor så ska försöka ta hand om så mycket som möjligt så jag kan göra avkok på det. Man låter salvia dra i hett vatten, lite citron kan med fördel tillsättas och vill man ha det lite sött så har jag ju den bästa honungen att smaksätta med. Sedan är det bara att njuta och förhoppningsvis få i sig en massa nyttiga och läkande ämnen :).
Det blir inte mycket kvar av vissa örter när man repar av dem så tur att jag har fler att torka! Timjan blev det inte så mycket av.

Jag har sagt det förut men jag är så tacksam över att vi fick chansen att flytta ut på landet och för att jag har upptäckt tjusningen i att odla och ta tillvara på det naturen ger. Jag har en dröm och det är bla att bli mer självförsörjande fler månader om året. I år har varit ett testår och jag tycker nog jag har lyckats ganska bra med undantag för vissa saker. Squashen tex blev det knappt inget med men skyller på sniglar och dålig jord. Potatis hade jag velat få mer av och löken misskötte jag rejält. Kålen blev kanon med undantag för att sniglarna åt upp nästan all vitkål. Grönkål skördar jag än, brytbönor och bondbönor blir det definitivt mer av nästa år. Det är så gott och tacksamt att odla. Broccoli blev det inte heller så mycket jag hade hoppats på. Rödbetor blev det inga. Palsternackorna står kvar i landet, har testat ett par och de var fina. Fler morötter och purjolök till nästa år blir det absolut och olika sallader, rucola, mangold och spenat. Rädisor och sockerärtor är också tacksamt att odla. Just det majs satte jag ju och kunde njuta av tre-fyra stycken i alla fall. Frågan är om jag sår det nästa år. Tänkte testa lite nytt som kålrabbi nästa år och nakenfröpumpa (för pumpafrönas skull). Men då behöver jag mitt växthus jag tänker bygga så småningom och där ska jag ju även ha tomater, gurka, paprika, chili och kanske melon. Testade melon i år men gick inte så bra. Tomat, gurka, paprika och chili har jag haft massor av. Äter fortfarande egen paprika och tomat. Hela sommaren hade vi egna gurkor, lyxigt.

Hur går det med sparrisen då? Ja den har jag också misskött en del i sommar men nu har jag satt ner krukorna i en odlingslåda som de ska få övervintra i. Hoppas de kommer må lite bättre. En del av dem har i alla fall börjat växa igen. Ska täcka med löv och hö och sedan får de vila till våren då de ska planteras ut i sina blivande bäddar och förhoppningsvis kan två år därefter skörda egna sparris i ett tjugotal år fram!


Avslutar med ett indianskt tänkvärt citat - "Inte förrän det sista trädet har huggits ner. Inte förrän den sista floden har blivit förgiftad. Inte förrän den sista fisken har fångats. Inte förrän då kommer den vite mannen att märka att pengar inte går att äta"

Ha det gott <3

Likes

Comments

Fastnade i stallet efter att ha varit ute med hundarna i kväll. Det är verkligen lätt att fastna. Allt började med att jag fixade lite höpåsar. Fortsatte ner till sadelkammaren och städade undan lite och tränsen såg lite dassiga ut så passade på att rengöra ock smörja in dem. Kajsa hade köpte ett nytt pannband till Fabios träns så det kunde jag ju byta också och varför inte byta Timbers också?

Det har varit ett gräsligt väder idag. Snålblåst och ösregn så vi bestämde att i natt ska hästarna få komma in. Första gången sedan maj. Kajsa kom ut till mig och vi rengjorde vattenkopparna och krubborna och såg till att det blev rent och snyggt överallt. Tänk det är roligare att fixa i stall och hönshus än inne.

Pelle kom ut en sväng också. Och Disco förstås. Disco ska alltid vara med. Han kan man låta vara ute själv när vi andra är inne. Då har han fullt upp med att valla hönsen eller titta på hästarna i hagen. Aldrig att han lämnar gården. Så duktig är han!

Förberett för att ta in hästarna. Morötter och äpplen i krubborna. Inte en chans att vi kan lämna dem tomma - de vet precis vad de brukar få. Måste köpa lite mineraler också som tilksott. Då var det dag att hämta in dem. Pelle har en idé att han ska göra en inhängnad så de kan gå in själva i stallet i stället för att leda dem i grimma. Får se när han tar tag i det.

Finaste Fabio och Timber ❤️. Aldrig trodde jag väl att jag skulle var hästägare och ha ett eget stall. Men så fel man kan ha. Vi lever verkligen efter talesättet "Don't dream you life, Live your dreams"
Hade vi inte haft ett eget stall så hade vi nog heller aldrig haft häst.
Måste ta tag i att skriva deras namn på de röda skyltarna på boxdörrarna en dag. Har bara tagit nästan tre år men kanske kanske tar jag tag i det i veckan!?
I helgen har vi planerat att köpa lite bommar som jag och Kajsa kan måla och sedan är det även dags att ta tag i att sätta upp staketet runt ridbanan. En lampa ska också upp så man kan rida sent nu när det är mörkt. Vi har även ytterligare ett hästprojekt och det är att tillverka en egen foderhäck med tak så vi kan fylka på ordentligt med hö till vintern. Det finns alltid något att göra här i Kråkebo men det är livet det!
Avslutade kvällen ned äppelpaj och vaniljvisp "Just because I'm worth it" 😋

Likes

Comments

Yes, igår hittade jag äntligen ett alldeles eget svampställe (tror jag i alla fall). Inte långt hemifrån och det var både kantareller och trattisar på samma ställe, kan det bli bätte? Det här var nog första gången jag hittade trattkantareller och jag kan nu förstå tjusningen i att hitta dessa. Det ploppar upp fler och fler ju mer du plockar :) Måste ut i skogen snart igen!

Att plocka svamp är riktigt trevligt, det tråkiga är att rensa. Det tar ju sådan tid men väl värt besväret när man sedan njuter av en god kantarellsoppa och en kantarellmacka som det blev idag.

Har jag berättat att vi har fått tillökning i familjen? Två små ljuvliga kattungar har vi fått hem men ack så busiga! Det var väl inte riktigt planerat att vi skulle ha fler katter men Erika tog hand om en liten kattflicka i våras som visade sig vara dräktig när hon tog hand om henne eftersom hon den 27 juni fick tre små ungar och då hade hon inte haft henne i två månader ens och en katt är dräktig i 63-65 dagar. Jag var med när hon födde två av kattungarna (de vi har idag) och det var en fantastisk upplevelse. Så duktig hon var lilla Tequila, bara en unge själv egentligen.

Fotot längst ner till höger är på Mamma Tequila och Zoega som Erika behåller själv. Våra heter Shiva (eller Chivas) beroende på om det är en hona eller hane. Är fortfarande lite osäker men misstänker att det är en hon och då blir det Shiva. Och så har vi Rambo, Hannes som namngett och det är en pojk. Hade hängt upp min drömfångare på sängen men den fick jag raskt plocka ner eftersom kattungarna tyckte den var såå rolig att leka med...

Jag ska ju bli mormor med :) I slutet av mars är det beräknat och det ska bli så mysigt. Tänk att vår lilla flicka ska bli mamma, herregud vart tog tiden vägen?

Ha det gott <3


Likes

Comments

Idag var ringblomsoljan klar att användas och då passade jag på att göra min egna ringblomssalva. 6 veckor har oljan stått i ett ljust fönster och mognat. Minst en gång om dagen har jag vänt på burken så att det blandades runt lite. Härligt brandgul har oljan blivit.

Oljan silades och hälldes i en rostfri bytta som sattes över ett vattenbad. I med bivaxet jag tog tillvara på för ett par veckor sedan och sedan fick det smälta. Jag använde 4 dl olja och 80 g bivax.

Sedan tog jag av bunken och allt skulle svalna under omrörning. Det gick ganska fort. I med E-vitamin och esterisk lavendelolja för doftens skull. E-vitaminet gör att hållbarheten blir bättre. Därefter var det dags att hälla upp på burk. Kunde nog ha gjort det lite tidigare för de sista burkarna blev det lite väl trögt att få i. Burkarna, E-vitamin och lavendeloljan köpte jag via Organic Makers.

4 stora (60 ml) och 6 små (30 ml) blev det och den blev kanonlen och fin 😊 Rinblomssalva är bra för:
Har antiseptiska och mjukgörande egenskaper och har många användningsområden. Den har under hundratals år använts vid olika hudbesvär så som för torr och narig hud och hud som fjällar. Den hjälper småsår och självsprickor att läka snabbare och är helt suverän som fotkräm. Kan smörjas på hudirritationer, eksem och utslag och är väldigt användbar vid brännskador, solsveda och insektsbett. Detta är definitivt en salva som är bra att alltid ha hemma i beredskap.

Vad man inte ska kombinera tillverkning av salva med är matlagning! Optimist som man är och kvinna 😉 så ska man ju göra flera saker samtidigt. Det blev lite miss i planeringen då salvan skulle röras i medan den svalnade och samtidigt började lunchen bli klar och jag befann mig i två delar av köket 🤔.
Lunchen blev iallafall en variant på Minestronesoppa av i stort sett bara egenodlat. Potatis, lök, purjo, chili, rotselleri, palsternacka, morot, persilja och gräslök. Det som var köpt var bara pasta, vitlök, tomatkross och grönsaksbuljong.

Mycket gott blev det trots lite för kokta pastafjärilar.
Just det bina är ju invintrande och klara också. Mycket socker går det åt. 30 kg som blandas med vatten och hälls i foderlådor som ställs på kuporna.

Nu har de att göra ett par dagar. All sockerlösning ska dras ner i vaxkakorna och bli till vinterfoder. Så hoppas vi att båda samhällena överlever till våren så vi kan få massor av honung nästa år. Den är gudomligt god. Len och krämig 😋

Likes

Comments

Idag var det då dags att ta tillvara på avtäckningsvaxet från honungsramarna jag slungade förra lördagen. Det har legat i avtäckningslådan tills nu för att så mycket honung som möjligt ska rinna av. Vaxet åkte ner i en rostfri skål och sattes i en kastrull med varmt vatten. Nu var det bara att vänta tills det smältes.

Väl smält så ställdes det undan för att stelna och skikta sig. Överst lägger sig vaxet och under honungen som var kvar och mitt i mellan annat som pollen, propolis, skräp mm. Jag gjorde ett hål i vaxet och hällde över honungen i en burk. Måste ju ta tillvara på allt! Den honungen används dock enbart som sötning då alla nyttigheter förstörs när den hettas upp. Det vet ni väl att honung aldrig ska värmas varmare än 60 grader!
Sedan smälte jag allt en gång till.

När vaxet stelnat igen lossade jag kakan från bunken. Översidan var härligt gul och undersidan fylld med en kladdig sörja. Skrapade bort det och slängde (kanske kunde man ha det till något också men inte den här gången) 116 gram ren bivax blev det som jag ska använda till att göra salvor av. Har ju bl.a. Ringblomsolja på tillverkning.

Under tiden vaxet smälte passade jag på att även ta tillvara på honungen som runnit ur täckvaxet i avtäckningslådan. Blev litegrann som jag ska ha som flytande honung. Börjar ju kristallisera sig efter ett tag men det hinner vi nog göra åt innan det händer.

Till vänster honung efter smältning och till höger från avtäckningslådan.

Avslutar med en bild på hela hönsgänget. Hämtade tre hönor till idag och ska hämta ytterligare tre om någon månad förhoppningsvis. Varför undrar nog någon. Jo, det blev ju två tuppar av våra sex kycklingar och jag kan bara inte göra mig av med dem! Så då får det bli fler hönor i stället! Finns det hjärterum finns det stjärterum.

Ha det gott 💚

Likes

Comments

Idag har jag försökt skörda så mycket som möjligt av det som är klart eftersom jag ska på tjänsteresa onsdag till fredag så då blir det inte mycket gjort. Pelle fick plocka upp potatisen i nya köksträdgården då jag i veckan har fått så gräsligt ont i ländryggen. Potatisen i gamla får stå kvar ett tag. Själv tog jag hand om resten av röd- och spetskål, de flesta bond- och brytbönor samt morötter, lite grönkål, några purjolökar och röd-och gul lök.

Det som tar lite tid att ta hand om är bondbönorna som ska spritas dvs repas. Själva bönorna ska ju ut ur skidan.

Man måste testa lite olika saker att ta tillvara på allt så idag har jag syrat en del grönsaker. Syrade grönsaker är fullproppade med nyttiga bakterier. Ska bli spännande att se om det blir bra. Jag använde rödkål, spetskål, morot, lök, vitlök, ingefära och chili. Allt egenodlat utan vitlök och ingefära (måste komma ihåg att sätta i höst!). Allt revs och strimlades och lades i en stor skål. Därefter tillsattes havssalt och vassla från ekologisk filmjölk. (Fick rinna av i ett melittafilter) Sedan fick det stå ett tag så det vätskades för att sedan tryckas ner i glasburkar. Nu ska de stå i ca 20 grader i tre dygn och sedan i 15-18 grader i 3 veckor för att sedan mogna ett par veckor i kylskåp. Ganska lång procedur.

Jag har låtit lite grönsaker få gå i blom i landen i år för att kunna plocka frön till nästa år. Rädisorna har totalt tagit över ett ställe och det kryllar av bin, fjärilar, humlor och andra insekter. Ett härligt surrande var det idag.

Var ute en sväng och plockade lite smörsopp i kväll. Den är riktigt god men jobbig att rensa. Det blir inte mycket kvar när man stekt den heller men två mackor var blev det till kvällsmat till mig och Pelle. "Stackarn" har vara fått vegetariskt idag. 3 sorters kål med bond- och brytbönor samt ägg till lunch ingen middag och nu svampmarcka 😂

Dags att hoppa i säng. I morgon blir det att smälta Täckvaxet så jag så småningom kan göra bivaxsalva. Honungen är kanske redo att hällas på burkar i morgon. Har kristalliserats fort tycker jag. Och så måste jag fundera på vad det ska lagas för mat i morgon av alla grönsaker. Lutar åt att det blir vegetariska biffar med bondbönor, morot, lök, chili, kikärtor och kryddor och potatis i någon form till 😊

Känner mig verkligen rik!

Sov gott och ha det bäst 💚

Likes

Comments

Då var det dags att tjuva binas honung. Givetvis kommer jag låta dem behålla en del, det är ju trots allt deras vinterfoder som de har kämpat så med! Sedan ska de ju få sockerlösning när det är dags för invintriningen.

Där står de kuporna, fulla med bin som är helt ovetandes om vad som ska ske. Det lilla samhället, avläggaren jag gjorde när drottningen byttes ut, får behålla allt. Har inte ens satt på någon extra låda. Det stora samhället har en skattlåda där det var fem ramar med honung som jag ska tog. Blev tyvärr inte mer i år. Det var en alldeles för kall och blåsig vår och sedan kallt och torrt i sommar. Sämsta tänkbara honungsåret. Att drottning sen försvann gör ju inte det hela bättre då det var en månad ungefär som försvann när en ny skulle dras upp, paras, bli äggläggande och nya bin födas.

Först måste man täcka av vaxet som bina lägger över när vattenhalten är lagom i honungen. Man kan ta ramarna när ca två tredjedelar eller mer är täckta med vax. Jag blev lite osäker när en i te var täckt alls så jag ringde Jan-Axel, Bitillsynsmannen här i bygden, och rådfrågade. Ingen fara, det blandas ut med den andra honungen och det har varit väldigt låg vattenhalt över lag i år.

En helt avtäckt ram full med härlig, nyttig, fantastisk honung 😊. Nu är det dags att få ner ramarna i slungan och sedan är det bara att dra igång. Inte helt lätt att veta om man gör rätt första gången. Körde nog lite för fort för en ram gick sönder. Halva slungades och halva får vi ha som kakhonung vilket inte är helt fel heller. En riktig delikatess! Läs mer om det här http://www.alltomhonung.se/kakhonung/

7,2 kg honung blev det på 4,5 ramar. Ungefär vad jag trodde det skulle bli. Till höger kakhonung och längst ner till vänster bivax som ska tas om hand och användas till egen bivaxsalva. Har ringblommeolja som står och drar ur som skall användas till detta. Honungen är inte klar än. I morgon skall den skummas (översta lagret med pollen- och vaxrester alla tas bort) och sedan skall det röras i den varje dag så att den kristalliseras och får rätt konsistens. Detta kan ta flera veckor.

Efter ordentlig rengöring av silar, verktyg och slunga var det dags att provsmaka - mmm, gott! Ja, både jag och Pelle hade tjyvsmakat innan, hur kan man inte? Kakhonungen var lite skum känsla först. Man ska ta en bit och tugga på tills bara vaxet är kvar och det spottar man ut. Inte för att det är farligt att svälja men det bryts inte ner i kroppen.
Avslutade dagen med att ta en tur i blåbärsskogen med Disco. Har ju en del blåbär kvar att plocka tills min ranson är fylld. 5,5 liter blev det, nästan 2,7 kg. Bara 12 liter kvar ungefär. Och ni som inte har en bärrens, skaffa en! Tar mindre än 5 minuter att rensa en hink och fylla i påsar. Fantastiskt!

Till sist kan jag inte annat att dela med mig lite av all tacksamhet jag känner-
Tack bina för honungen 💚
Tack naturen för blåbären och allt annat gott 💙
Tack för att vi har fått chansen att leva vår dröm här i Kråkebo med familjen, djuren, naturen och allt 💚

Ha det bäst ❤️

Likes

Comments

Det vill till att skörda sina grönsaker nu så de inte går till spillo. Vissa saker har växt bättre än andra. Squashen har inte gått bra i år så den placeras på annat ställe nästa år. Broccolin har inte heller växt bra. Lite har jag fått njuta av men inte alla som förra året. Grönkål och annan kål växer som bara den. Synd att sniglarna har ätit upp i stort sett all vitkål 😬. Tror det kalla vädret har spelat stor roll. Allt verkar dessutom mogna senare än förra året. Löken tex är inte alls mycket utvecklad än så får se om det finns något att skörda senare. Purjolök och bondbönor blir det lite granna, har redan skördat ett par stycken. Sedan har vi ju morötter och sockerärtor som också växer på och dessa plockar jag lite då och då likaså mangold. Salladen har jag skördat klart kanske går det att sätta lite nya frön? Ska i alla fall sätta lite ny spenat så man kan få njuta lite i höst. Potatis har vi nog skördat en 10-12 kilo och vi har massor kvar. Rödbetorna sprätte ju hönsen runt ganska tidigt så de sitter huller om buller bland mangold och solrosor. Har kollat en och den var inte klar men det var nog en vecka sen eller två. Palsternackan är nog inte heller klar. Majs får vi också ett par stycken och kan nog plocka någon snart 😊 och brytbönorna är på gång! Gurkor skördas nästan dagligen, paprikan har äntligen börjat bli röd, ska nog plocka den första i morgon! Tomater blir det en del men de mognar ju aldrig 😬 behöver verkligen ett växthus 🤔. De som har mognat var goda. Chili och jalapeno mognar också långsamt men skam den som ger sig.

Det är fantastiskt att bara kunna gå ut och plocka det man ska äta. Kan det bli färskare? Idag blev det pasta med en sås på vitlök, purjolök, grönkål, bondbönor, persilja, champinjoner och grädde. Kryddades med eget örtsalt och toppades med parmesan och persilja. Riktigt gott och det mesta från våra egna land.

Det är inte bara eget sådda grödor som ska skördas, det är ju fullt med bär som ska plockas också! 7 liter blåbär har jag plockat och fryst in hittills men behöver minst 20 liter för att klara mig hela året. 4 liter svarta vinbär är plockade och frysta och idag plockade jag 2,5 liter skogshallon som också frysts in. I morgon blir det en tur till skogen med grannen för att plocka mer hallon och blåbär. Tänk om man kunde trilla på lite svamp också 😊. Jag har verkligen ingen tur med svamp. Hittade några få kantareller när jag var ute och cyklande en dag men det var inte många. Flädern har det gjorts saft på och rabarbern har använts till pajer. Frös även ner ett gäng rabarber till paj i vinter 😋.Sedan är det ju snart daga att slunga honung! Ska hämta slunga hos svågern på torsdag så till helgen kanske? Mer om det sedan.

Kvällsmaten fick också bestå av mest egenodlat. Sallad på egen sallad, strimlad grönkål, morot och gurka samt köpta tomate, paprika och pumpakärnor. Till det egna potatisar och timjan i ugn tillsammans med Aioli på egna ägg 😋

Ska försöka ta hand om alla örter innan de går i blom. Torka timjan, oregano och salvia. Kanske frysa in persilja, gräslök och mynta eller låta stå kvar och hoppas att vi kan ta tillvara på allt innan det blir dåligt. Just det rotselleri har jag ju också. En del har växt på bra så några blir det nog.

Ha det gott 💚

🌝 Fullmåne i natt så risken är stor att jag sover läääänge i morgon 💤

Likes

Comments

Nu är årets bästa tid tycker jag. Även om vädret inte är det bästa så är det ändå så härligt! Man är ledig 😊 det är varmt nog att kunna gå i shorts och slippa balta på sig en massa kläder. Just idag lyser solen med sin frånvaro men dagarna som har varit har bjudit på en del solglimtar och jag njuter varje sekund! När man bor som vi gör nu är jag ute på ett helt annat sätt (även när det inte är strålande sol) Ni som känner mig väl vet att jag var en riktig soldyrkare och att vara ute när solen sken för att få en snygg bränna var det viktigaste. Så är det inte nu. Det gör inget alls att det är lite moln emellanåt och att bara ligga och steka får mig bara att bli rastlös. Det som oxå är så härligt nu är att kunna gå ut och plocka en massa nyttigheter. Hallon, blåbär, vinbär som naturen bjuder på och allt som såddes i vintras/våras. Det är lycka 💚

Varje morgon när jag har släppt ut hönsen och gått en sväng ned hundarna passar jag på att plocka med mig hallon, vinbär, grönkål och mynta in för att göra en riktigt nyttig smoothie. Blandar i frysta blåbär (har hunnit med att plocka 7 liter än så länge, bara 18 kvar 😉), ekobanan, havremjölk (eko) vatten och ekoKorngräs. Har nog fått i mig de flesta viktiga vitaminer och mineraler i den drinken tillsammans med ett kokt lantägg. Bra start på dagen!

Har påbörjat min allra första ringblommeolja idag. Tanken är att blanda den med bivaxet som kommer att bli över när jag täcker av honungsramarna och det är dags att slunga honung. Ett gäng ringblommor från trädgården har torkat ett par dagar och idag lade jag över dem i en glasburk och täckte med ekologisk olivolja. Nu ska den stå ljust i ett fönster ca sex veckor innan den silas och hälls över i en mörk flaska. Har även lavendelblommor på tork som oxå ska bli olja.
Ringblomsolja är fuktgivande, lugnande, blodstillande, lätt sammandragande, inflammationshämmande, antiseptisk och granulationsfrämjande.
Sår, såsom hudsprickor, nare, såriga bröstvårtor och även svårläkta och kroniska sår som liggsår och bensår, läker snabbare och utan ärrbildning.
Oljan lugnar också irriterad hud som insektsbett, röda stjärtar och känslig hy och mindre hudskador.
Den används på brännskador, frostskador och i eksempreparat – förbluffande effektiv på psoriasis och torra, kliande eksem.
Den tar ner svullnader i varbölder, bulor och blåmärken, minskar hemorrojder och är bra mot fotsvamp.
Ringblomsolja sägs också ge ett visst solskydd och ger bättre färg vid solning. Någon färg på huden ger den inte.

Måste bara dela med mig av dagens lunch. Diet växer gott om mangold och grönkål nu och har funderat på vad jag ska göra av allt. Idag blev det vegetarisk lasagne (tips från Skillnadens Trädgård på FB) Jag förvällde mangold och grönkål lätt i lite saltat vatten, fräste till ett par vitlöksklyftor (tyvärr inte egenodlade då jag glömde sätta vitlök i höstas men i år ska det ner massor!) och en Hot Lemon-chili (egen) i olivolja och blandade med det andra. Varvade blandningen med vanlig bechamelsås (med parmesan) och lasagneplattor, toppade med parmesan och in i ugnen. Hur gott som helst. Eftersom Pelle var lite skeptisk så smörstekte jag egen färsk vitkål som tillbehör för det gillar han. Lasagnen blev dock godkänd 😊 han backade tom! Lite egen sallad och gurka till blev det oxå. Det är verkligen lycka att bara kunna gå ut och hämta och laga. Känner mig rik 💚

Vitkål, ja det hade jag massor men sniglarna åt upp nästan allihop 😞. Ett till utöver detta blir det nog, resten får slängas. Har hällt ut kaffesump och torkade äggskal så nu är det lite mindre sniglar. Hoppas de inte ger sig på spetskålen och rödkålen nu bara för det har jag gott om.

Så här tama har våra Hedemorer blivit nu. Det lönar sig att umgås med dem 😊

Likes

Comments