Header

Eat, Health, Livet

Emil fyllde år i måndags så vi hade lite kalas här hemma för hans familj. Bakade nutella-brownies som vi hittade recept till på Facebook och det kan på riktigt ha varit de godaste brownies jag någonsin ätit! Verkligen inte nyttiga någonstans, men det behövs lite motvikt mot denna hets om nyttiga bakverk till höger och vänster.

För den som vill testa samma sak kommer receptet här:

Blanda 3.5 dl nutella med 7 matskedar smält smör. Vispa 2 ägg med 1.2 dl socker i en separat bunke. Blanda ihop allt. Blanda i 1.75 dl mjöl. Häll ut i en form, tryck i eller lägg på klickar med nutella, grädda 40 min på 175 grader. Servera med glass eller grädde eller bär eller bara som de är.

Likes

Comments

Health, Livet

Jag har tänkt köpa blommor ganska länge men inte kommit mig för, men nu fick Emil tulpaner när han fyllde år. Dessutom fick vi behålla Martins blommor också vilket betydde en gigantisk bukett här hemma och kolla hur fint och vårigt det ser ut! Älskar blommor, synd bara att jag är dålig på att hålla dem vid liv...

Något annat som är fint och vårigt är vårt sovrum dit jag köpte nya lakan häromdagen - helvita! Kändes väldigt vuxet av någon anledning. Dessutom ser det så himla mysigt ut så jag vill bara krypa ner i sängen varje gång jag kollar på den.

Dålig mobilbild men det var allt jag hade i dagsläget...


På tal om fina saker och att uppmärksamma sådant som ser fint ut. (Det finns en risk att jag låter lite knäpp nu men strunt samma.) Jag har alltid varit en person som njuter av fina omgivningar eller miljöer eller saker - det är inte för inte jag trivs i naturen med skog eller berg eller sjöar och tycker om att fota och sådär. Men när jag började med yoga för två år sedan upplevde jag det som att jag såg allting bokstavligen mycket klarare än tidigare. Jag minns när våren och sommaren kom, och att jag blev chockad över hur grönt allt var, tex. Det låter säkert flummigt för den som inte upplevt det, men så var det. Grejen är den att sen har jag liksom glömt bort det där, slutat lägga märke till det, och även om jag tycker saker eller miljöer är fina (och gärna fotar det.....) så har det inte varit sådär extremt som den våren. Förrän nu igen. Sängen med nya lakan, vardagsrummet där vi fått en extra bokhylla (från mitt rum i Dalarna där mamma fått en ny hylla och inte behövde den längre) så det ser/känns mer hemtrevligt, blommorna på bordet, köket när det är välstädat och fint, de fina husen i vårsolen på Östermalm under gårdagens promenad, fina kläder, bilder på Instagram (eller egna foton, tex de på frukosten häromdagen), maträtter, osv osv osv. Det är ju vardagliga saker egentligen, men det känns som lite mer. Jag vet inte om det handlar om att yogan gör mig lugnare och får mig att lägga märke till sådant, eller om det faktiskt är en fysisk förändring (inte troligt men jag ska ta reda på mer om det), men det gör mig glad och nöjd och på bra humör. Tänk att vakna på morgonen och bli glad för att man har fina (billiga Ikea-)lakan eller ett städat kök liksom (haha, inser nu att jag låter dugligt flummig, men jag kan inte förklara det bättre). Hur som helst, jag vet egentligen inte ens varför jag berättade det här, men jag tänkte att det kanske kan förklara mitt eventuella framtida tjat om hur fint saker och ting är.

Likes

Comments

Health, Livet, Move

För ett och ett halvt år sedan skrev jag en text till yogahemsidan yogobe om mitt möte med yogan och hur allt började. Ramlade av en slump in där nu och hittade texten igen - jag hade faktiskt glömt bort den - och tänkte att jag kunde dela den här med. Det är utan tvekan den mest utlämnande, personliga texten jag någonsin skrivit (som har publicerats), men kanske kan den hjälpa eller inspirera eller peppa någon som är i samma sits. Jag vet iallafall att det var sådana här texter och berättelser som hjälpte mig när allt var som värst. Så, here we go.

OBS. Texten är ursprungligen publicerad i oktober 2015, så tidsangivelserna stämmer alltså inte.

"'Du måste sluta nu, med allt, annars går du in i väggen.' Det var så hon sa, min terapeut, den där måndagen för precis ett år sedan. Men väggen var egentligen redan där, och den jobbiga dagen var bara den första av många den hösten som snurrade likt en berg-och-dalbana utan slut. Det jag inte visste då, den där måndagen när sommaren precis övergått till höst och terapeutens ord vände upp och ned på min värld, var att det som skulle komma att bli den jobbigaste perioden i mitt liv också skulle bli den tid då jag sådär klyschigt ”hittade mig själv” och insåg hur jag ville leva mitt liv.

Ett år har gått sedan den där måndagen i terapifåtöljen och det både känns som igår och som i ett annat liv. Jag minns det såväl: hur kroppen bara sa stopp, hur känslorna, paniken, gråten och ångesten rusade runt, runt utan stanna och hur jag helst ville lägga mig i sängen och inte gå upp på flera år. 22 år av undanträngda känslor bubblade plötsligt upp till ytan, slogs om att få synas och höras mest och för någon som aldrig varken pratat om eller visat en enda negativ känsla blev det kaos. 22 år av känslor som jag, istället för att ta itu med och känna där och då, tryckt undan och flytt ifrån – vidare till en ny plats och ett nytt äventyr. Det blir en del att ta itu med när man slutligen stannar upp, lyssnar, känner och bara är.

Det tog mig några månader med spontana yogapass hemma och på gymmet innan jag verkligen hittade yogan på riktigt, men när jag i julklapp fick Rachel Brathens bok ”Yoga girl” var det något som förändrades. Alla mail jag skickat, alla samtal jag ringt och alla frågor jag ställt mig själv och min omvärld började plötsligt få ett svar – inte av någon annan utan av mig själv, inifrån mig själv. Utbrändheten dränerade mig på energi, men yogan lärde mig lyssna inåt, prioritera och välja det som kändes bäst för mig. Vad ville jag göra? Vad mådde jag bra av? Hur ville jag leva? Vem var jag? I hela mitt liv har jag levt, kanske inte utifrån andras faktiska viljor, men utifrån vad jag trodde att andra skulle tycka var bra, vad jag trodde att andra tyckte att jag borde göra. Bra betyg, alltid ett bra humör, göra mycket saker – små som stora - hela tiden och vara bra på det jag gjorde, var bara några av kraven jag hade på mig själv. Att misslyckas fanns inte på kartan, hellre flydde jag vidare innan det blev för jobbigt.

Men där, i lugnet och tystnaden på mattan, försvann dessa krav. Där var jag okej, oavsett vad. Där kunde jag möta alla de där 22 åren av känslor och händelser, släppa kraven och det som varit, fokusera på här och nu. Där kunde jag vara jag. Det gick inte på en natt, men det gick ändå snabbt. Efter några dagar skrev jag ett långt inlägg i min dagbok och avslutade med ”jag behöver yoga, nu”. Efter tre veckor skrev jag en lång lista med alla positiva förändringar jag märkt sedan jag börjat med yoga. Sedan fortsatte det. Ibland fem minuter eller bara en solhälsning, ibland två timmar, ibland ingenting. Stunden på mattan blev min stund, bara för mig. En stund för att landa, hitta tillbaka till mig själv och min kropp istället för att fastna i huvudet och tankarna som innan. I takt med att intresset och kunskapen kring yogan ökade, ökade också min förmåga att lyssna på mig själv och min kropp, att våga säga nej till saker, att välja det som verkligen kändes bra för mig, att ha tilltro till universum och livet och att ha tålamod, styrka och mod för att verkligen våga följa mina drömmar, utan att för den saken fly snabbt till nästa sak.

För ett år sedan satt jag i terapifåtöljen och det kändes som jag åkte i en berg-och-dalbana som aldrig skulle stanna: en berg-och-dalbana som hette Livet. Idag, ett år senare och drygt nio månader efter att jag börjat med yogan, har jag lärt mig stanna utan att använda nödbromsen. Jag har lämnat staden där jag har bott de senaste två åren för att leva det liv jag vill leva just nu. Jag har tagit några steg närmare mina drömmar och det liv jag vill leva i framtiden. Yogan har lärt mig att lycka inte beror på yttre faktorer utan inre, att vara tacksam och glad för det liv jag lever här och nu. Men den har också gett mig styrkan och modet att våga stå upp för mig själv och mina drömmar, att våga ta makten över mitt liv och förändra det som jag kan förändra, som inte känns bra. Idag står jag högst upp och längst fram i livets berg-och-dalbanan, redo för vad helst som kan tänkas komma, och jag har yogan att tacka för mycket av det."

När jag läser den här texten inser jag - liksom många andra gånger och då framförallt den senaste månaden - hur otroligt långt jag kommit. Både sedan den där måndagen då jag satt hos terapeuten och allt rasade, och sedan texten skrevs för lite mer än ett år sedan. Jag blir stolt över mig själv. Och även om jag inte någonsin skulle vilja gå igenom det igen så kan jag nästan känna en tacksamhet över den erfarenhet det gav mig, över att jag fick göra den här resan. Jag vet att jag har varit lyckligt lottad. Det hade kunnat vara värre. Mycket värre. Men idag kan jag se "en mening" i allt som var. Allt det som hände var bara steg på vägen till där och den jag är idag. "What doesn't kill you makes you stronger", "life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain", osv.

Likes

Comments

Health, Livet, Move

Helgmorgnar alltså... tänk om man fick börja varje dag såhär. Sovmorgon men att man ändå vaknar tidigt av sig själv, lite yoga och sen frukost och mysa i soffan med en bra bok, fortfarande iklädd yogatights (älskar mina nya tights från Cubus, så sköna och så snygga!).

Jag tappade bort yogan ett tag, men den senaste månaden har jag äntligen och tack och lov hittat tillbaka till den, på riktigt. De gånger jag har yogat under det senaste året har det varit mest fokus på det fysiska, på att göra yoga och stretcha eller stärka kroppen, men allt det där andra - det som egentligen är yoga, det som är det viktigaste - har jag helt tappat. Den här gången är det dock annorlunda, den här gången har jag hittat allt det där och mer än någonsin. Jag tar mig tid att vara på mattan, jag fokuserar även på det mentala, och jag har fått ett helt annat intresse för att lära mig mer. Jag läser mer än gärna både böcker och artiklar på internet om både de fysiska och psykiska aspekterna av yoga. Jag vill lära mig, jag vill utvecklas. Det finns en yogastudio här i närheten där jag skaffade ett månadskort och jag hade kunnat spendera varje ledig sekund där - yoga, dricka te, läsa böcker, umgås eller bara vara - bara för att miljön är så fantastisk. 

Och jag inser, precis som när jag började med yoga "på riktigt" där för två år sedan, att jag mår så mycket bättre - både fysiskt och psykiskt - av detta. Känner mig starkare och smidigare både i kroppen och sinnet, hittar ett helt annat lugn och är både piggare och gladare. Kan känna efter bättre vad jag vill och vad jag mår bra av och prioritera det. Dessutom slipper jag magontet nästan helt, som annars gärna kommer när jag blir lite stressad och sådär. Så, boken ni ser på bilden är ett steg för att lära mig mer och utvecklas framförallt inom de psykiska aspekterna av yoga.

Likes

Comments

Eat, Health, Livet

Kände att det kanske var dags att skriva något här nu igen, och vad passar väl bättre än att bjuda på bilder från dagens frukost som var on top?! Tog en liten promenad på morgonen och köpte supergott bröd och croissant och katalan på Triller mat och bröd och till det köpte vi en Råsaft med apelsin, morot, äpple och ingefära. SÅ GOTT!

Frallan med frön på som syns i mitten på den sista bilden är to die for. Kan på riktigt vara ett av de godaste bröden jag någonsin ätit. Vi har haft det några gånger på jobbet och nu kunde jag inte låta bli att köpa det även till frukost. Men det verkar inte vara bara jag som tycker om det - jag har köpt den eller de sista varje gång jag handlat där och idag fanns bara en kvar igen.

Likes

Comments

Eat, Health, Livet

Ni vet den där känslan när man är konstant mätt i flera dagar? Så har den senaste veckan - som sig bör i juletider - varit med middagar och fika kors och tvärs över Dalarna och inte så mycket tid till rörelse som jag önskat (delvis mitt eget fel som prioriterade att ligga i soffan och läsa istället, men ibland behöver man ju det också).

Igår blev det därför, efter en lång sovmorgon och några timmars jobb, fem kilometers löpning (som var så fruktansvärt jobbigt så jag visste inte var jag skulle ta vägen efter ett tag) och lite senare detta till middag.

Sallad på babyspenat, morot och vitkål (tips för den late: köp färdigstrimlad i påse och blanda en vinegrette på rapsolja, vit balsamvinäger, salladskrydda och örtsalt att blanda det med - helt fantastiskt gott!!), tomat, avokado, färska fikon och lax med citron och sesamfrön.

Jag brukar ha svårt för sallader på vintern, vill gärna äta varm och lite tyngre mat, men det här var helt fantastiskt. Och det börjar ju trots allt gå mot ljusare tider, så kanske är det dags att fylla grönsakslådan igen.....

Likes

Comments

Eat, Health, Livet

I helgen hade vi en äkta adventshelg. På fredagen klädde vi granen och åt god middag (som vanligt, har jag sagt att jag är bortskämd?) och sen kom Ida hit och umgicks en stund. På lördagen gick vi på stan och fixade lite julklappar, sen tillbringade jag halva kvällen med att baka julgodis av diverse slag - inte för att jag ville ha det och äta (även om det såklart också är trevligt) utan mest för att jag bara ville göra det för sakens skull, för att det är mysigt och kul. Igår började jag dagen med en löptur i snön och solskenet - den första på länge och det var så fruktansvärt jobbigt men så himla skönt - sen åkte vi till Emils föräldrar och var där resten av dagen; gick på promenad, drack glögg och julfikade, åt middag, såg en julfilm och spelade spel. Sjukt hur mycket man hinner med om man inte spenderar halva dagen i sängen och soffan först.

Helgens bak: chokladfudge med karamelliserade nötter och nutella, bounty-fudge, risbräck, vanlig knäck och knäckrutor med mandel. Knäcken blev aningen för hård för min smak, och nötterna blev inte som de skulle men det blev himla gott ändå!

Likes

Comments

Livet, Move, Work

Såhär såg det ut imorse när jag klev ut genom dörren. Det var så fint och så skönt ute så jag gick en liten omväg till jobbet bara för att få njuta. Och tur var det för på lunchen blev det typ plusgrader och regn istället så hälften av all snö försvann. Jag älskar att jag har ett jobb där jag kan komma femton minuter senare på morgonen och stanna femton minuter längre på eftermiddagen istället!

Likes

Comments

Livet, Eat

Älskar decembermorgnar och speciellt luciamorgonen. Tända ljus i adventsljusstaken, lucia på teven och lussekatt (bland annat) till frukost - precis som när man var liten. Saknar lite tiden när jag gick i högstadiet och gymnasiet (och Schweiz för den delen) när luciatåg var en självklar del varje år. Det är ju så mysigt! Tror jag ska hitta en kör och börja sjunga igen, jag saknar det, även när det inte är lucia.

Nu jobbet och efter det blir det luciafika på v-dala nation med Maja. Får man inte sjunga själv får man iallafall se till att hålla liv i traditionen och kolla....

Likes

Comments

Livet, Move, Outdoor life

Ända sedan vi var små har vi haft som tradition att baka pepparkakor med hela släkten innan jul. När jag bodde i Frankrike/Schweiz/Skåne så fanns inte möjligheten att åka hem så tätt inpå julledigheten så det blev inget, men sedan förra året är traditionerna återupptagna. Och så fantastiskt det är! Att gå runt i myskläder, umgås med släkten, baka och fika, äta massa god mat, dricka glögg, skratta så tårarna rinner och bara vara sådär som man nästan bara kan i Nås. Att vi dessutom fick ett stort lass snö, så pass att vi idag kunde gå ut och åka pulka, gjorde ju bara saken ännu bättre.

Nu ska jag göra något mer som jag längtat länge efter och som bara hör hösten och vintern till: ta ett varmt bad i badkaret. Det gäller att passa på när möjligheten finns (dvs när man är hemma i Falun). 

Likes

Comments