Header

Livet, Health, Work, Yoga, Move

Nu har jag enskild firma!!! Fick mailet med besked inatt så såg det nu på morgonen. Känns rätt sjukt måste jag säga, men så kul!! Nu kan jag börja ha yogaklasser på riktigt (och ta betalt för dem...) och göra allt annat som hör företagande till, och dessutom har jag en anledning och mer motivation till att fokusera rejält på redovisningskursen som jag läser.

I övrigt har jag inte så mycket spännande att berätta, det har mest varit jobb och träning de senaste dagarna. Och en tur till Emils föräldrar i Gimo häromdagen då han skulle träna damerna. Och där var det ännu mer vinter än i Uppsala vilket var såååå mysigt! Älskar snö och älskar vinter och älskar att det är på g nu!

(Bild tv utanför jobbet med typ slask, bild th i Gimo med minusgrader och puder)

Läste för övrigt en bra sak i min bok igår kväll (The power of Now, fortfarande). Det är ju precis så det är för mig, ibland känner jag mig som superwoman och ibland vill jag bara ligga i sängen hela dagen. Inte för att jag så ofta ligger i sängen hela dagen, men om jag inte lyssnar på den känslan och ens vilar lite extra så känner jag mig först sjuk (febrig oftast) och om det inte heller räcker, så blir jag sjuk på riktigt. Det må inte vara en fysiologisk förklaring men det är någon form av förklaring som visar att det inte är bara jag. Och det är en förklaring.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Livet, Health, Move, Work, Yoga

Hela helgen spenderade jag alltså i yogakläder på en träningsanläggning, idag blev det kavaj och högklackat på SVT - snacka om kontraster i livet! Det var iallafall sjukt coolt att hänga på SVT en dag och väldigt lärorikt och inspirerande med alla människor och diskussioner (det var ”Idrottens public service-dag”, så nästan alla eller åtminstone väldigt många specialidrottsförbund var på plats, samt massa profiler från SVT sport - som sagt inspirerande och lärorikt!).

Här kommer (på tal om kontraster) förresten några fler bilder från helgens utbildning som Matilda skickade idag.

Likes

Comments

Yoga, Work, Health, Move, Livet

(.... eller egentligen heter det väl yogainstruktör men jag tänker att det bara är en titel och det är väl inte ordet utan vad man gör med det som är det viktiga?!)

Den här helgen har varit så rolig - att få djupdyka in i lärarrollen och hur man konstruerar klasser, hur man lär ut på ett säkert och pedagogiskt sätt och allt annat som hör till rollen som yogalärare eller -instruktör. Igår fick vi i hemläxa att förbereda tio minuter av en klass som vi skulle presentera idag och det var så himla roligt. Det bästa var att samma sekund som jag ställde mig på mattan på scenen så släppte all nervositet och det kändes bara så rätt. Matilda som varit lärare under helgen sa att jag kändes/verkade väldigt säker och trygg både i mina egna positioner/min praktik och i rollen som lärare och det är verkligen så. Jag brukar ändå tycka det är jobbigt att låtsas hålla klasser på utbildningar eller så, men inte när det handlar om yoga! Då känns det bara så bra och roligt och rätt. Som att jag hör hemma där på mattan. Ser så mycket fram emot att börja hålla egna klasser! Jag ska se om det är möjligt att börja lite smått redan nu under den återstående hösten, typ vikariera lite och så, både för att komma igång när man har allt färskt i minnet men också för att det är så jäkla roligt!

Här kommer några bilder från dagen, de på mig är dock iscensatta (därav att folk sitter i bakgrunden...) då Lisa som fotat de andra körde ”min” klass.

Likes

Comments

Livet, Health, Move, Yoga, Eat

Lördag morgon, klockan är halv åtta och jag har redan varit ute i snart en timme, vaken i en och en halv. Nog för att jag sovit lite dåligt och är lite trött, men det är också något speciellt med att vara vaken och uppe tidigt på helger också - jag älskar det! (Men jag älskar också att sova så..... haha). Idag är andra delen av yogalärarutbildningen på Nordic Wellness och denna helg ska vi gå igenom hur man bygger upp pass, hur man lär ut på bra sätt, osv. Det ska bli så intressant!

Igår hade jag en riktig myskväll för att ladda för helgen: bäddade ned mig i sängen redan halv nio och kollade Skam och åt popcorn. Det roliga var att jag hade tänkt köpa godis när vi var på Ica, men jag insåg att jag egentligen inte ville ha, jag bara trodde att jag ville bara för att det var fredag och sådär. Det har varit så de senaste gångerna, men har ändå köpt bara för att, för att jag tänker ”det är ändå fredag (eller lördag), det vore gott” men sen kommer jag hem och äter det (oftast allt på en gång.....) och tycker inte att det är så gott och äter alldeles för mycket så jag blir illamående och får typ sockerkoma OCH blir i princip sockerbakis dagen efter (som bakis av alkohol men pga sockret) - fastän jag egentligen inte ens ville ha från första början! (Och ja man kan köpa mindre eller äta mindre och det försöker jag , speciellt när det finns småpåsar, men det hjälper ju inte om jag egentligen inte vill ha alls). Så, igår tänkte jag en gång extra när jag stod vid godishyllan och kände att nä, inte denna helg. Denna helg vill jag inte stoppa kroppen full med konstiga saker (jag menar, har ni läst innehållsförteckningen på lösgodis?! Fruktansvärt!). Popcorn är ju inte alls samma sak (i lagom mängd iallafall) så istället poppade jag lite såna och åt - utan att må illa, utan att få sockerkoma och utan att känna något idag. Så skönt!

Det är intressant det där med vilka val man gör och varför. Jag gör alltfler hälsosamma val nästan omedvetet, och framförallt gör jag dem frivilligt, dvs inte för att jag förbjuder eller tvingar mig själv från eller till något, utan bara för att jag vill, för att det får mig att må bra, för att min kropp förtjänar det bästa. Oavsett om det gäller träning eller mat eller vila eller godis eller alkohol eller sömn eller något annat. (Men ibland är även godis eller alkohol det ”bästa” - kanske inte för din fysiska kropp men för din sociala eller psykiska hälsa. Det kallas balans i livet).

Likes

Comments

Livet, Health, Move, Work, Yoga

Inser att det inte händer så mycket i mitt liv just nu. Eller, det händer sjukt mycket, men inget som jag har bilder på. Idag har jag jobbat, äntligen hade jag lite fokus och effektivitet och fick lite gjort. Hela veckan har jag känt mig rätt off och ofokuserad och det känns som allt har tagit mycket längre tid än det borde (antagligen inte men ändå) så det var skönt att kunna bocka av en stor del av att-göra-listan för veckan. Vi fick iallafall våra nya representations/förbundskläder! Mycket snyggare än våra gamla som man ser ut som smurfarna i.... Har ingen bättre bild än denna något fjortis-snapchat-bild, men det är bättre än inget antar jag.

Efter jobbet skulle jag gå på ett pass bodypump hade jag tänkt, men de hade stängt av cykelvägen som jag brukar ta och jag var redan lite sen så insåg att jag inte skulle hinna dit ändå. Så jag vände och cyklade till klubben i stan och tränade på gymmet istället. För en gångs skull hade jag inte bråttom hem eller iväg på nästa sak när jag var där utan kunde köra på lite längre när jag kom på mer som jag ville göra. Fortsätter på fortis-snapchat-temat med en selfie från omklädningsrummet efteråt. Inser att jag verkligen måste börja ta bättre bilder...

Sen mina vänner, har jag något att berätta!

Som ni redan vet håller jag på och startar upp enskild firma för att: i vår ska jag ha barnyogan på Yogahuset här i Uppsala!!! (och även lite för några föreningar och sådär (till att börja med, tanken är att successivt utöka det hela)). Det ska bli så himla roligt! Det sjukaste - på ett positivt sätt - är att när jag gick i högstadiet så arbetade vi en hel del med mental träning och självkänsla och stresshantering och sånt på idrotten och redan då tänkte jag "det här vill jag jobba med när jag blir stor" och någonstans tänkte jag även framförallt mot barn och ungdomar. Den där tanken har sedan funnits i bakhuvudet hela tiden och var anledningen till att jag sökte socionom men även till att jag bytte till folkhälsopedagog OCH till att jag ville byta till fritidspedagog där ett tag (thank God I didn't). För "problemet" har varit att jag har inte vetat HUR jag skulle kunna jobba med det. Jag är ju självlärd och tycker att jag kan ganska mycket om ämnet, men jag har ändå inte haft verktygen att arbeta med det i praktiken (tex när jag jobbade på Musiklådan förra våren, eller som au pair). Sen började jag med yoga och har väl hittat en del av verktygen men framförallt har det ju varit anpassat för vuxna - och jag var fortfarande "bara" självlärd. Tills häromveckan.

Barnyogalärarutbildningen innehöll precis allt det där som jag drömt om att jobba med ända sedan jag var tretton-fjorton år gammal och att sitta på utbildningen och inse allt detta, var lite som att polletten trillade ända ner. Som att hitta hem, när man varit vilse väldigt länge. Har ni varit med om det någon gång? När det känns som att saker, i det här fallet tolv år (!!!) senare, äntligen har landat?! Det är en väldigt häftig känsla och det var ingen tvekan om saken då och det är ingen tvekan nu - det är det här jag ska och vill göra. Min enda tveksamhet var om jag skulle hinna med att hålla inte bara en utan två klasser per vecka utöver mitt heltidsjobb (som jag ju också älskar och trivs så bra med och inte planerar sluta på ännu på ett bra tag), men sedan insåg jag att om det är någon gång jag ska göra det så är det ju nu - när jag är utan familj och barn att ta hänsyn till (Emil överlever ju att jag är borta ett par timmar någon eftermiddag/kväll). Och nu står jag här, med ansökan om enskild firma inskickad och första kursen bokad. "Life is what happens while you're busy making other plans" - det har aldrig stämt bättre än nu. Tänk vad som kan hända bara man har tålamod och tillit och vågar drömma.

Så, in och följ min nyskapade sida på Facebook (ska byta till ett bättre namn bara jag kommer på något, haha). Ni hittar den här eller om ni söker på Josefin Trogen på Facebook. Och för er som inte är mellan 4-12 år men ändå vill yoga med mig (jag vill yoga med er i alla fall!!) så kommer jag ju även hålla klasser (för vuxna.....) på Nordic Wellness i Uppsala så komsi komsi!

Likes

Comments

Livet, Health, Move, Work, Yoga

Sjukt vad trött jag var imorse! För första gången på typ två veckor (eller mer?) tog jag mig inte upp direkt när klockan ringde utan låg kvar i över en halvtimme till. Till mitt försvar, eller det positiva med det idag, var det ett aktivt val. Tidigare har jag snoozat i över en halvtimme och kommer knappt ihåg det, denna gången vaknade jag, kände hur trött jag var och tänkte att "äsch, jag kan dra ner på morgonens yoga och komma lite senare till jobbet idag, jag behöver uppenbarligen vila lite till" och låg sedan kvar. Det är helt okej att snooza om man vill, men jag fick en så mycket bättre start av detta aktiva val istället för att snooza i sömnen i en halvtimme. Då brukar dagarna börja med ångest och stress.

Dessutom var jag inte på jobbet så himla sent ändå (eller jo, men det var pga att det var blixthalka så fick cykla supersakta OCH blev stående vid järnvägsövergången i typ tjugo minuter) - och jag hann med lite yoga också. Älskar att jag fått till bra morgonrutiner som ger mig en bra start på dagen!

Efter jobbet, eller ganska tidigt på eftermiddagen gick jag till gymmet och tränade en timme. Hade telefonmöte senare på eftermiddagen/kvällen så tog ett avbrott för att få lite endorfiner och energi. Lite kul att jag för några veckor sedan inte vågade gå dit alls och nu planerar och prioriterar jag så jag hinner med det... Men jag har kommit på att jag tycker att det är roligt och bara jag är där och har tänkt ut några övningar så kommer liksom resten av sig själv. Precis som på yogamattan så börjar jag med något, och så kommer jag på att "just det, det här kan jag göra!" "och det här!" "och det här!" och plötsligt har jag tränat längre än jag först tänkt... Idag skulle jag cykla från gymmet senast kvart över fyra för att hinna hem och förbereda mötet (hade telefonmötet hemma), cyklade därifrån halv fem efter att ha slitit och tvingat mig själv iväg och fick stressa som en dåre väl hemma, hehe. Men, det är ett lyxproblem att vilja träna mer än jag har tid för.

Bjuder på en sjukt oklar bild från gymmet, det är den enda jag har från dagen... (det var egentligen en snapchat till mamma, därav att den inte är så bra)

Sen har jag haft telefonmötet och sen fixat med företagshistorien så NU HAR JAG SKICKAT IN ANSÖKAN. Om allt går som det ska (vilket jag gissar och hoppas och tror) har jag alltså enskild firma om några veckor typ?!?!?!?!?! Rätt sjukt ändå. Nu måste jag bara fixa alla andra saker som behövs också. Tex bokföringssystem och annat ekonomi-relaterat, någon form av hemsida ooooooch ...... ett namn. Kan verka som det lättaste men det är tydligen ganska svårt att komma på har jag insett. Man vill ju att det ska passa och låta inspirerande och lockande OCH dessutom inte vara för specifikt så man begränsar sig om man någonsin vill göra lite andra saker också. Hehe, inte det lättaste som sagt. (Och nej man behöver inte ens ha ett namn för att ha enskild firma men det känns roligare).

Likes

Comments

Livet, Health, Move, Outdoor life, Yoga

Idag hände en ganska stor grej mentalt för mig. Hade tid hos fysioterapeuten för ytterligare en behandling imorse och sen åkte jag till jobbet (surprise surprise, haha). På eftermiddagen hade jag ännu ett sjukvårdsbesök bokat, då för cellprov. Kompade ut resterande timmar av eftermiddagen efter det och tänkte åka hem och lägga mig i soffan och äta choklad typ (med risk för too much information så får man ju (eller jag iafl) typ som mensvärksont i magen efteråt och blir också ganska mentalt påverkad). Men, sen tänkte jag om (och det är här det intressanta hände!) och tog istället en cykeltur ut i skogen. Träning och endorfiner och dopamin är ju den bästa medicinen mot smärta och trötthet och att känna sig sliten. Och vilken belöning sedan! Solnedgång och höstigt frisk och kylig och härlig luft och över åtta fantastiska kilometrar och all trötthet och smärta som bortblåst. Snacka om må bra-hormoner! 

Nog för att jag vetat att träning hjälper mot allt tidigare, men jag har nog aldrig faktiskt medvetet gjort detta val innan (isåfall mer ”jag tränar lite först så kan jag sitta i soffan sen”). Men grejen var att jag hann inte sitta i soffan efter denna gång, istället skyndade jag mig att duscha och äta och sen åka till stan för bowling med ett gäng tjejer. Det blev dock en tidig hemgång pga att jag var trött och har mycket på just nu så behöver prioritera sömnen däremellan.

När jag tänker på det är det rätt galet - på ett positivt sätt - hur långt jag kommit och hur mycket jag förändrats i mitt tänk och mina levnadsval: om träning och mat och sömn och vila och aktivitet och allt annat som påverkar hälsan. Jag vet hur jag vill leva och jag vet vad som får mig att må bra och jag vågar också välja det i (så gott som) alla lägen. Heja kroppen och heja livet och heja mig själv!

Likes

Comments

Livet, Health, Move, Work, Yoga, Outdoor life

Alltså, jag (och många i min närhet) tycker att jag fotar ganska mycket och "onödiga" saker - men ändå har jag sällan såhär mitt i veckan (eller, i början av veckan för den delen) några bilder att visa upp?! Hur gör alla superbloggare som alltid har snygga bilder egentligen!? (Jo, jag vet att de fotar jämt och att det är deras jobb osv osv osv men ändåååå). Hursomhelst, idag har jag jobbat hela dagen, massa ekonomi och fakturering stod på schemat idag. Sen åkte jag till Yogahuset och observerade en klass och praktiserade en klass, så skönt var det! Speciellt eftersom jag har grym träningsvärk från helgen (hemsk fast ändå skön, alltså inte helt fruktansvärd denna gång, mer att det är en nice påminnelse om att jag rört på kroppen massa i helgen - precis som den vill). Sedan var det hem, äta, duscha och nu har jag skickat in uppgifterna till yogautbildningen (reflektioner om assisteringen och observationen) och fixat lite annat på datorn. Håller på och ska starta upp en enskild firma för barnyogan och sådär (framförallt, men även annat så småningom), men det var betydligt svårare än jag trott.... Många timmar har det blivit och ansökan är ännu inte ens inskickad. Tur jag ändå tycker att det är lite roligt (och att jag läser ekonomikursen och jobbar med ekonomi delvis så jag faktiskt förstår någonting!) och att det blir ännu roligare när det är klart! Stay tuned, ska snart berätta mer..... :)

Har som sagt inga bilder från dagen (vet inte hur roliga de hade varit ändå: gå upp och fixa sig, cykla till jobbet, jobba med ekonomi hela dagen, observera yogaklass (kunde knappast fota), gå på yogaklass (kunde ändå mindre fota), cykla hem, äta, duscha, fixa på datorn...), så här kommer den enda bilden jag har när jag yogan med barn - för ganska exakt två år sedan på besök i Schweiz, högst upp på La Grande Dixance, en stor dammlucka ett par-tre tusen meter upp i Alperna. Vi hade yogat lite hemma dagen innan så vi ville ta en cool yogabild där uppe på och man ser för visso inte så mycket utsikt, men däremot molen i bakgrunden vilket säger en del om hur högt upp vi är. Och såklart är den härlig också för det är mina fina värdbarn med på bilden också. Dags att åka tillbaka och hälsa på snart igen känner jag.

Och från samma helg hittade jag denna bild, hade ju inte tackat nej till att yoga där igen (på tal om att vilja åka tillbaka):

Likes

Comments

Health, Livet, Move, Work, Yoga

Den här helgen var det långhelg och den har nästan bara handlat om att göra sånt som får mig att må bra. I fredags när jag var ledig och Emil började sent blev det sovmorgon, en promenad till bageriet och köpa frukost och sen tog jag en lång cykeltur upp i skogen i höstsolen. Så skönt att komma ut i friska luften och röra på sig - det är ändå något speciellt, särskilt som i fredags när det var sol men ganska kallt och riktig höstigt och skönt!

Igår var jag på gymmet och sen fixade jag naglarna igen och sen åt jag lunch och gick på stan med Lisa. Sen skulle vi egentligen på halloweenfest men vi pallade inte festa, eller framförallt inte vara trötta och bakis idag (mvh pensionärerna) så vi struntade i det och hade myskväll hemma istället. Har kommit på att jag faktiskt tycker om att vakna tidigt och utvilad och kunna göra saker hela dagen, inte sova bort elller ligga i sängen halva dagen som jag kunde göra förut (och som det lätt blir efter fest).

Så, tack vare mitt (vårt) otroligt vuxna beslut igår vaknade jag ganska tidigt, pigg och utvilad idag precis som planerat. Emil sov som en stock så jag smög upp, gjorde citronvatten och yogade i nästan en timme. Har extrem träningsvärk från gymmet igår så det var skönt att sträcka ut och mjuka upp.

Sen cyklade jag till Lisa (ja mycket cyklande blir det men för någon som älskar att gå och springa men inte får göra det så är det ett bra alternativ, speciellt eftersom man orkar både längre tid och distans jämfört med om man promenerar eller springer), hon skulle bla låna mitt strykjärn och jag ville träna så slog två flugor i en smäll. Trampade på rätt bra vilket resulterade i sammanlagt 13 kilometer till in på träningskontot denna vecka. Resten av kvällen har jag pluggat anatomi och fysiologi och kollat på film.

Två saker slog mig tidigare idag (och lite igår):

1. För varje gång jag tränar - vare sig det är cykel eller gymmet eller yoga eller något annat - så vill jag bara ha mer mer mer. Det finns ju massa fysiologiska förklaringar till det; ämnena som kroppen utsöndrar vid träning är ju samma som när man äter socker eller dricker alkohol eller tar droger så man blir ju typ ”beroende” av det, men det är ändå väldigt intressant och roligt när man faktiskt känner det i sig själv och sin kropp. Dessutom handlar det inte bara om effekten av det (även om det är en stor del), det handlar också om att jag tycker det är roligare och roligare för varje gång och vill testa och lära mer och nytt och annat, OCH:

2. Jag läser ju en anatomi- och fysiologikurs just nu på distans (och en hel del på yogautbildningarna också) och för varje sak jag läser så vill jag träna och testa och känna och uppleva det i praktiken; har laddat ned appar både för anatomi och fysiologi och träning och försöker koppla ihop de två delarna, teori och praktik. Kommer på mig själv med att tänka ”om jag gör den här övningen är det denna muskel eller del av kroppen, då borde jag komplettera med en övning för den här muskeln eller delen också”, osv osv. Det blir alltså lite av ett moment 22; varje gång jag tränar eller yogar så vill jag läsa mer om kroppen och hur den fungerar och varje gång jag läser vill jag träna igen och då vill jag läsa mer osv osv osv. Sjukt bra för motivationen både till träningen och studierna, men också väldigt komiskt (fast egentligen rätt normalt, men ni fattar vad jag menar).

Nu: sova, ska försöka fortsätta med mina bra morgonrutiner som jag hade förra veckan: ingen snooze, gå upp direkt, citronvatten, yoga och vara på jobbet i helt ok tid, men då behöver jag sova i tid också. 

Likes

Comments

Health, Livet, Move, Work, Yoga
I söndags var det som sagt andra dagen av yogautbildningen där vi gick igenom massa positioner, assistering, anatomi och annat intressant. Som läxa skulle vi sedan assistera en klass hemma tills nästa gång, så igår efter jobbet var jag på Yogahuset och assisterade Julias Hatha Basic-klass (dvs nybörjarklass). Det var ganska svårt, speciellt när det var någon annans klass och det var proppfullt, men det var ändå sjukt lärorikt. När jag kom hem tränade jag lite extra på shavasana(avslappnings)-massage på Emil och det måste ha gått helt okej för han somnade, haha.
Idag började jag dagen med ett yogapass (mycket yoga blir det nu för tiden) och sedan har jag jobbat hela dagen som vanligt. Har de senaste dagarna bockat av minst tre stora saker som stått på min att-göra-lista huuuur länge som helst så det känns riktigt gött! Efter jobbet hade jag tid hos fysioterapeuten för stötvågsbehandling av hälen igen som tack och lov inte gjorde så ont denna gång (eller så hade jag ev skrämt upp mig själv och intalat mig att det var värre än vad det var så jag blev positivt överraskad) och eftersom det innebär att låta foten vila från belastning så mycket det går har det blivit en lugn kväll. Lite lugn, grundande yoga och nu lite pyssel med mail och planering. Jag ska snart berätta mer om allt men måste bara spika några delar till först!

Likes

Comments