Eat, Health, Livet

Ni vet den där känslan när man är konstant mätt i flera dagar? Så har den senaste veckan - som sig bör i juletider - varit med middagar och fika kors och tvärs över Dalarna och inte så mycket tid till rörelse som jag önskat (delvis mitt eget fel som prioriterade att ligga i soffan och läsa istället, men ibland behöver man ju det också).

Igår blev det därför, efter en lång sovmorgon och några timmars jobb, fem kilometers löpning (som var så fruktansvärt jobbigt så jag visste inte var jag skulle ta vägen efter ett tag) och lite senare detta till middag.

Sallad på babyspenat, morot och vitkål (tips för den late: köp färdigstrimlad i påse och blanda en vinegrette på rapsolja, vit balsamvinäger, salladskrydda och örtsalt att blanda det med - helt fantastiskt gott!!), tomat, avokado, färska fikon och lax med citron och sesamfrön.

Jag brukar ha svårt för sallader på vintern, vill gärna äta varm och lite tyngre mat, men det här var helt fantastiskt. Och det börjar ju trots allt gå mot ljusare tider, så kanske är det dags att fylla grönsakslådan igen.....

Likes

Comments

Eat, Health, Livet

I helgen hade vi en äkta adventshelg. På fredagen klädde vi granen och åt god middag (som vanligt, har jag sagt att jag är bortskämd?) och sen kom Ida hit och umgicks en stund. På lördagen gick vi på stan och fixade lite julklappar, sen tillbringade jag halva kvällen med att baka julgodis av diverse slag - inte för att jag ville ha det och äta (även om det såklart också är trevligt) utan mest för att jag bara ville göra det för sakens skull, för att det är mysigt och kul. Igår började jag dagen med en löptur i snön och solskenet - den första på länge och det var så fruktansvärt jobbigt men så himla skönt - sen åkte vi till Emils föräldrar och var där resten av dagen; gick på promenad, drack glögg och julfikade, åt middag, såg en julfilm och spelade spel. Sjukt hur mycket man hinner med om man inte spenderar halva dagen i sängen och soffan först.

Helgens bak: chokladfudge med karamelliserade nötter och nutella, bounty-fudge, risbräck, vanlig knäck och knäckrutor med mandel. Knäcken blev aningen för hård för min smak, och nötterna blev inte som de skulle men det blev himla gott ändå!

Likes

Comments

Livet, Move, Work

Såhär såg det ut imorse när jag klev ut genom dörren. Det var så fint och så skönt ute så jag gick en liten omväg till jobbet bara för att få njuta. Och tur var det för på lunchen blev det typ plusgrader och regn istället så hälften av all snö försvann. Jag älskar att jag har ett jobb där jag kan komma femton minuter senare på morgonen och stanna femton minuter längre på eftermiddagen istället!

Likes

Comments

Livet, Eat

Älskar decembermorgnar och speciellt luciamorgonen. Tända ljus i adventsljusstaken, lucia på teven och lussekatt (bland annat) till frukost - precis som när man var liten. Saknar lite tiden när jag gick i högstadiet och gymnasiet (och Schweiz för den delen) när luciatåg var en självklar del varje år. Det är ju så mysigt! Tror jag ska hitta en kör och börja sjunga igen, jag saknar det, även när det inte är lucia.

Nu jobbet och efter det blir det luciafika på v-dala nation med Maja. Får man inte sjunga själv får man iallafall se till att hålla liv i traditionen och kolla....

Likes

Comments

Livet, Move, Outdoor life

Ända sedan vi var små har vi haft som tradition att baka pepparkakor med hela släkten innan jul. När jag bodde i Frankrike/Schweiz/Skåne så fanns inte möjligheten att åka hem så tätt inpå julledigheten så det blev inget, men sedan förra året är traditionerna återupptagna. Och så fantastiskt det är! Att gå runt i myskläder, umgås med släkten, baka och fika, äta massa god mat, dricka glögg, skratta så tårarna rinner och bara vara sådär som man nästan bara kan i Nås. Att vi dessutom fick ett stort lass snö, så pass att vi idag kunde gå ut och åka pulka, gjorde ju bara saken ännu bättre.

Nu ska jag göra något mer som jag längtat länge efter och som bara hör hösten och vintern till: ta ett varmt bad i badkaret. Det gäller att passa på när möjligheten finns (dvs när man är hemma i Falun). 

Likes

Comments

Health, Livet, Outdoor life

Så, jag spenderade helgen i Schweiz och det var lika fantastiskt som alltid. Gick runt i Genève stad, kollade på Course de l'escalade (tanken var att jag skulle springa men av diverse anledningar blev det inte så), åkte till Alperna för att mysa, åka slalom och bara vara, åt massa god mat, drack gott vin och firade Escalade som är en högtid som firas nu i helgen i Genève (men vi tjuvstartade så att jag skulle få vara med).

Här kommer ett axplock av bilderna, det finns många många fler på kameran som dock tyvärr fick slut på batteriet precis när jag skulle ladda över bilderna till mobilen.

Likes

Comments

Eat, Health, Livet

Skippade träningen och bakade lussekatter efter jobbet idag istället (...... haha). SÅ GOTT!! Älskar lussekatter! Det känns som att bilderna talar för sig själva.

För den som vill ha recept kommer det här (taget från den här bloggen men något modifierat).

Världens godaste lussebullar
Ca 40-50

Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
13-15 dl vetemjöl
200 gram smör
1 tsk salt
3 paket saffran
1 ägg att pensla med
Russin (valfritt)
Pärlsocker (valfritt)

Såhär gör du
1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda lite av mjölken med jästen och häll sedan i resten av mjölken. Ha i saffran, salt, socker, sirap och sist mjöl. Blanda väl, den kommer vara kletig!
2. TIllsätt smöret i kuber och låt bearbetas i maskin i ca 10 min, tillsätt mer mjöl om det behövs (oftast inte - om den får jobba länge arbetas smöret in och degen blir mjuk och lättarbetad)
3. Jäs i 1 h.
4. Ta upp och baka ut på valfritt sätt.
5. Jäs i 45 min
6. Pensla med uppvispat ägg och lägg på pärlsocker.
7. Grädda i 225 grader i 8-10 min.

Likes

Comments

Eat, Health, Work

Igår och idag var ännu fler himla bra dagar! Var i Stockholm på Idrottens hus på förmiddagen och träffade en av kommunikatörerna på Golfförbundet för lite (mycket) inspiration. Älskar att vara på Idrottens hus - alla är så trevliga och välkomnande och man blir så peppad bara av att vara där! Sen promenerade jag till Gamla stan och åt lunch och jobbade några timmar på Kaffekoppen innan jag tog tåget hem igen. Fantastiskt mysigt ställe och himla bra service!

Idag har jag haft en produktiv dag på jobbet - till exempel skrivit detta - och sen hade jag en timmes massage inbokad. Så himla skönt och välbehövligt! Äntligen kanske lite av spänningshuvudvärken jag gått med i flera veckor kan släppa...

Likes

Comments

Health, Livet, Work

Så himla bra helg det här har varit alltså! Att det krävs så "lite" för att göra den bra: helgen började med en himla bra dag på jobbet - saker som klaffade och gick framåt och en peppande och trevligt lunch som gav massa nya idéer. På kvällen åt vi en god middag och satt och pratade i timmar. Igår morse hann jag med en kort springtur på morgonen och sen kom mamma och vi åt god frukost och gick på stan och shoppade och avslutade med middag på indiska restaurangen här på gatan.

Efter många år långt hemifrån (Dalarna) slås jag fortfarande av hur fantastiskt det är att bo så nära att jag kan åka hem när som helst eller få besök när som helst. Att det inte behöver vara så komplicerat och omständigt och planeras i flera veckor i förväg för att kunna ses. Att folk kan komma hit - eller jag kan åka hem - spontant över dagen och umgås eller göra något. Så bra!

Jag hade inga fler bilder ifrån dagen så såhär har det istället sett ut några andra gånger som mamma hälsat på mig kors och tvärs över Sverige och Europa:

Igår kväll hängde jag med Carolina och drack vin och pratade ikapp och avslutade med en kväll på Stocken precis som back in the days (dvs inte ens ett år sedan). Och det blev en så bra kväll! Kanske för att vi inte förväntat oss att komma in då vi inte stod på listan. Men in kom vi och kul hade vi! Återigen har jag inga bilder (åtminstone inga värda att visa) så här kommer en gammal bild på mig, Carolina och Anna från en utgång i våras istället.

Idag har jag spenderat i princip hela dagen i soffan framför vinterstudion och film och det känns så skönt och så välbehövligt. Har smygstartat med adventspyntet som mamma hade med sig hit igår eftersom jag får besök nästa helg och inte kommer hinna pynta då. Dessutom ser det ju så mysigt ut!

Nu ska jag sova, imorn förmiddag ska jag till Stockholm igen på möte. Jag älskar verkligen att jag har ett jobb där jag får och kan och "måste" åka runt och göra olika saker och jobba från olika ställen, men nästan ännu mer att jag så ofta får träffa så mycket inspirerande människor som brinner för det de gör.

Likes

Comments

Livet, Move, Work, Health, Outdoor life, Eat

Idag hade vi planerings- och personaldag på Görvälns slott i Järfälla. Förutom att planera och prata om framtiden hann vi med ett träningspass (vi är trots allt ett idrottsförbund så fysisk aktivitet är obligatoriskt på alla sådana här dagar) och dessutom fick vi njuta av en helt fantastisk miljö och underbart god mat. För att fortsätta på förra inlägget om julkalendrar så kändes detta lite som att hamna i Mysteriet på Greveholm - bara julpyntet som fattades! Kolla bara här hur utomhusmiljön såg ut (inomhusmiljön fotade jag aldrig men det såg verkligen ut som man tänker sig ett slott):

Träningspasset var ett löpteknikpass med Malin Ewerlöf - före detta friidrottare och löpare - men snökaoset gjorde att vi dessutom fick springa pulsandes i snön i tre kilometer dit (och sen gick vi mestadels av vägen hem igen pga ben som var som gelé - att gå var jobbigt nog). Det var iallafall sjukt kul och givande (och ganska mysigt med snön - hellre snöstorm än ösregn liksom) men det kommer att kännas i benen imorgon.....

Likes

Comments