Header

Träning! Jag älskar träning... Hur kan man älska redskap, prylar, maskiner gjort av järn, plast, gummi m.m.? Självklart är det känslan som användandet av dom ger. Veta att varje gång man använder dessa så händer något med kroppen. Det händer saker med organen och musklerna, nästan alltid positiva saker. Inte alltid, lätt att få storhetsvansinne och ta i för tungt och tappa tekniken och göra sig illa på grund av det. Kan lova att även jag har gjort det flera ggr, men jag har lärt mitt psyke att tagga ner när hållningen spricker innan det går illa, men inget är någonsin riskfritt.

Just nu så känner jag mig någorlunda tillfreds med kroppen. Kroniska värken är förstås värre pga kylan, men den är lite bättre än förra årets vinter, och jag är helt övertygad om att det är på grund av att jag har hittat en bra balans med träningen och kosten. Jag får lite storhetsvansinne ibland, men jag har också många dagar då jag enbart kör "snällare" träning där inte tyngden på vikterna är så viktiga. Jag äter näringsrikt och den mängd mat som passar mina mål på vardagarna, men släpper kontrollen på helgerna. Passar inte alla, men det passar mig. Det är ingen diet, det är en livsstil.
Och viktigaste av allt! Jag är nöjd med vad jag ser i spegeln! Alla borde vara det, men de allra flesta är inte det oavsett storlek och form. Jag tror inte allt handlar om kroppsideal, det handlar också om, om man ser sig själv i spegeln, eller om det känns som att det är någon annan som stirrar tillbaka på en.
Så kände jag när jag hade några kilo över, jag har aldrig varit "stor", men lite överviktig och klumpig, och det räckte, för i spegeln såg jag någon som inte orkade leva det liv hon önska. Min kropp matchade inte insidan. Jag kände mig som en person som var instängd i en annans kropp. Att inte kunna ha lika mycket energi i kroppen som jag hade i sinnet var hemskt. Jag var fången i min egen kropp, men det var min upplevelse! Andra kan ha lite övervikt men fortfarande ha tillräckligt med energi för att tillfredsställa sitt sinne och inte känna sig instängd som jag gjorde. Alla kroppar är olika, alla sinnen är olika. I dag är mitt sinne och kropp en och samma person. När orken tar slut i kroppen, så tar orken ofta slut mentalt, och tvärtom. Skön känsla ändå! Sen att värken ibland pissar på en lite extra, är en annan sak. Men den har inte tagit över mitt liv, den finns där men den får inte hindra mig från att leva.

Du kan antingen vara din fiende, eller din vän. Ditt val, ditt liv. Gör det du kan med det du har, och inspireras av andra som har haft eller har det värre än vad du har men gör det bästa utav det. Men alla behöver vara negativa ibland och spy ut lite galla, rensa kroppen, sen kan man fortsätta mot toppen👆🏻
Lite av nattens tankar. Ta hand om dig💋

👇🏻Olika livsstilar = olika kroppsformer och måenden👇🏻
Gillar dagens jag allra bäst😊 väger 6kg mer än när jag vägde som minst, men 11kg mindre än som jag vägde som mest, och starkare än någonsin💪🏻 Stolt 32åring....

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nyår är som ni alla vet är ett avslutat kapitel och en början på ett nytt! För vissa är det bara årtalet som ändras, för andra så är det ett välbehövligt slut och en önskan om något bättre.
I Jan och feb så kliver det in många nya på gymmet, folk börjar läsa på om dieter, och även sommarens semestrar börjar planeras in, och även stressen över att komma i bättre form tills dess👙
De som faktiskt bestämt sig för att förbättra sin livsstil och börjar ta tag i det ligger i riskgruppen för att få negativa kommentarer från sin omgivning som bestämt sig för att behålla sin osunda livsstil i år igen, antingen på grund av avundsjuka eller brist på kunskap och förståelse för personens val, vilket kan sluta med att personen tappar lusten och ger upp.
Och många andra går till överdrift och stressar sönder sig för att hinna med gymmet och göra matlådor, vilket gör det väldigt svårt att kunna behålla det som en livsstil + att stress försämrar resultaten och kan också ge försämrad hälsa.

Ta ett steg i taget när du gör en livsstilsförändring!
Om du vill börja träna och äta bättre för att må bättre och öka självkänslan, börja med att bestämma dig för en sak som du vet att du kan genomföra och leva med, ex träning 2-3ggr i veckan. Sen kanske en ändring i kosten, ex bara äta och dricka produkter med tillsatt socker på lördagar och söndagar. Vill man ha snabbare resultat så kan man efter man vant sig vi de nya ändringarna ta nästa steg och lägga till nått i träning och kost, sen kanske du står där med dina strikta matlådor och har i rutin att träna 6ggr i veckan om det nu skulle vara en framtidsplan för dig, på så vis så blir det inte övermäktigt och chansen för att man ger upp eller stressar sönder sig minskar.

Till sist!! Alla väljer sin egen livsstil. Dina val, ditt liv. Lyckligare person = trevligare person. Men banga inte för förändringar pga rädsla, lev....


Likes

Comments

Att ha ett mål ger oss motivation att skapa oss den disciplin som krävs för att komma framåt i livet, och att ha delmål får oss att inte ge upp när det känns kämpigt och huvudmålet är en lång bit fram. Självförtroendet är viktigt för att orka, många börjar från botten, men de som når fram har byggt upp bättre självkänsla på vägen, men att det finns gropar längst vägen måste man räkna med, man kan inte bara glida fram på ett bananskal🍌

Så vad är det för mål jag skriver om???
Det kan handla om vad som, som är en förändring i ens liv. Som att kämpa ihop pengar till en bil, jobba sig till en karriär, bli hälsosammare, utbilda sig, bli kroppsbyggare, marathon löpare, eller helt enkelt bara bli bättre på något. Vad allt detta har gemensamt är att du växer som människa när ett mål är slutfört och du vet att allt kämpande var värt det, du gjorde något bra för dig själv och kanske även för någon annan.

I dag började jag och min gymkollega Tove med ett mål, ett litet mål men som ökar självkänslan och motiverar oss i träningen. Vi ska bli riktigt bra på marklyft👊🏻
för min egen del vill jag kunna lära ut marklyft till mina PT kunder på ett säkert sätt, men då ska min egna teknik sitta som en smäck, för att lära ut tunga övningar som man själv brister på är oprofessionellt och rent ut idiotiskt då kunder ska vara trygga i ditt sällskap och veta att jag hjälper dom att bygga upp kroppen, inte bryta ner den. När jag läser till mig kunskap, övar till mig kunskap och lyssnar till mig kunskap så växer jag som person i både arbetet och privat.

Mitt tips till er som sitter fast och vill gå vidare, är att fundera på vad du vill uppnå? hur du ska ta dig dit? sen börja sätta delmål. Och vid varje slutfört delmål så ska du berömma dig själv och känna dig stolt, kanske till och med ge dig själv en belöning.


Likes

Comments

Alla kan få näringsbrist om de inte sköter kosten! Finns även flera andra anledningar till varför man kan få näringsbrist, men om vi håller oss till kosten som vi alla kan påverka, så kan orsakerna till näringsbrist vara att man går på en svält diet, en diet där man äter begränsat med livsmedel, eller äter mestadels halvfabrikat. Näringsbrist kan alla få, både överviktiga, underviktiga och normalviktiga.
Lättaste sättet att undvika näringsbrist är att äta varierat, äta minimalt med snabbmat och självklart få i sig tillräckligt med mat/kalorier för din kropp.
Om du gör allt detta men ändå har några av symptomen som näringsbrist kan ge, så är det klokt att boka tid på vårdcentralen för provtagning. Många behöver äta mer av vissa livsmedel än andra, det kan även behövas kosttillskott om man har ex allergier, är vegan, gravid, inte får tillräckligt med ljus på sig under vintertid, eller tränar hårt och behöver få i sig mer av vissa ämnen än annars. Dock bör man inte överdriva konsumtionen av kosttillskott då det finns risk för negativa effekter vid överkonsumtion under en längre tid. Läs rekommenderad dos. Vitaminer och mineraler ska först och främst komma från varierad kost.
Att uppnå eller behålla en kropp som mår bra både fysiskt och mentalt kräver en kost som tillgodoser din kropps behov tillräckligt för att organen ska kunna fungera optimalt.

Symptom på näringsbrist:

* Kronisk trötthet
* Blek hy
* Sänkt immunförsvar
* Koncentrationssvårigheter
* Nedstämdhet
* Högt blodtryck
* Muskeltrötthet
* Orolig mage
* Försämrad mörkerseende
* Problem med minnet
* Känselstörningar
* Yrsel
* Hjärtklappning

Maten du äter bör ta hand om dig🥑🍅🥗🍋
Hur tänker jag? Jag äter det mesta men inte alltid. Försöker tänka att om det mesta jag stoppar i mig är bra för min kropp, då vinner det goda, och det jag stoppat i mig som vart sämre för min kropp förlorar!
Alla får hitta sitt sätt helt enkelt😉 men inte alltid lätt att hålla reda på hur mycket skit man egentligen stoppar i sig och hur mycket näringsrik mat man faktiskt fått i sig. Min lösning är att jag de flesta dagarna i veckan äter bara bra kost, och sen har jag 1-3 dagar i veckan då jag äter det jag känner för, oavsett om det är näringsrikt eller näringsfattigt. Jag har provat mig fram tills jag hittat en livsstil som funkar bra på mig. Det är det som är nyckeln till allt, att kunna hitta en livsstil som ger dig förutsättningarna till att bli den du vill bli, eller leva det liv du vill leva.....

Likes

Comments

Många tror än i dag att träning nästan bara handlar utseendet! Självklart så vill alla som tränar att det ska förbättra fysiken, men långt ifrån alla börjar och fortsätter träna bara pga utseendet. Att bli mer nöjd med utsidan av kroppen är en stor bonus som är bra för självförtroendet, en riktig ego boost, men här nedanför så har ni en hel lista om hur träning påverkar kroppen! Vill dock tillägga att det är jätte viktigt att inte svälta sig om man vill ha alla dessa positiva egenskaper. Om du är ute efter viktnedgång så se till att du äter tillräckligt för att inte få näringsbrist. Och när du tränar, se till att det helst blir regelbundet, inte några intensiva veckor för att sen hålla dig borta några veckor (om du inte är sjuk). Kör i stället några dagar i veckan större delen av året, och när du får en dag då du känner dig extra sliten och trött, träna inte, du tjänar mer på att vila vid ett sånt tillstånd.

* Förbättrar konditionen
* Ökar muskelstyrkan
* Ger ökad energi och vitalitet
* Ökar kroppens produktion av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner
* Ökar självförtroendet och självkänslan
* Motverkar depression och ångest. Både noradrenalin och serotonin ökar vid fysisk träning, vilket motverkar ångest och depression. Samma ämnen som ökar om man intar SSRI-preparat
* Motverkar stress
* Förbättrar ämnesomsättningen
* Fungerar anti-inflammatoriskt
* Fungerar smärtlindrande
* Förstärker immunförsvaret
* Förbättrar blodcirkulationen och syreupptagningsförmågan
* Förebygger cancer
* Hjärncellernas nybildning ökar, vilket är bra för minnet och inlärningen

Ni som inte vill träna på gym, kan köra funktionellt och promenader/löpning, eller sporta⚽️

Likes

Comments

Alla har säkert hört och läst att all fett förutom transfetter är bra, och för att bränna fett så ska man äta fett, och ni har också hört och läst att mättat fett är farligt, så man bör hålla sig till omättade fetter, som om det finns 2 olika lag som slåss i media👊🏻
Det finns sanning i båda 2, men det är inte hela sanningen! Som det mesta som skrivs i media, så får man bara en del av sanningen, inte hela av flera anledningar (finns så klart undantag). Forskning och studier går hela tiden framåt, men jag utgår från nutiden då ingen vet vad som upptäcks i framtiden, vilket borde vara självklart.

All fett förutom transfetter är nyttigt i rätt mängd. Det är rätt att man kan bränna fett av fett (om man inte äter överdrivet med kalorier eller har en ämnesomsättning som är förstörd av svält, stress, eller har ex fel på körtlarna), men för att det inte ska försämra hälsan i längden och för att få bästa möjliga resultat inifrån och ut så bör man öka intaget av omättade fetter och minska på mättade fetter. I Sverige är vi väldigt bra på att göra tvärt om 👀
Jag personligen sysslar inte med "extrema" dieter. Vissa av er skulle inte kalla det extremt, vilket jag faktiskt kan förstå, allt beror på vad man är van vid, men lchf, 5:2, svält m.fl är extrema i just min livsstil och syn på kost. Jag föredrar att rekommendera att minska på livsmedel/produkter som är närings fattiga och inflammatoriska, för att det bara skadar våra kroppar, och ofta leder till fetma då de innehåller mycket kalorier, inget krångligare än så. Några Ex är bacon, korv som är halvfabrikat, tillsatt socker och vetemjöl.

Nu bryr sig inte alla om hälsan, vissa gör allt för att bara gå ner i vikt, sen finns det dom som är helt tvärtom som bara tänker på hälsan, och de flesta är någonstans mittemellan. Jag tycker att alla vuxna ska få styra över sin egen kost då det är deras liv, men det är lättare för barn och ungdomar att äta bättre om föräldrarna gör det. Jag har inga barn själv, men när jag var barn så åt jag så klart av det som fanns hemma. Sen finns det många som tycker det är svårt med kost, men då finns det kostrådgivare och dietister som kan hjälpa. Sockerberoende är också ett extremt svårt problem som många behöver hjälp med, men viktigast av allt är att ha viljan, precis som med träning, sluta röka, sluta dricka och allt annat liknande, så funkar inget utan viljan. Hitta den först och sen ta hjälp.

Här har ni lite livsmedel och prudukter🥑🥜🍟

Omättade fetter:

Fet fisk
Skaldjur
Avokado
Olivolja
Rapsolja
Flytande margarin
Linfröolja
Valnötsolja
Sojaolja
Majsolja
Solrosolja
Frön
Mandlar
Nötter
Ägg
Tofu
Alger
Grönkål
Spenat

Ps: När fleromättade fetter hettas upp bildas fria radikaler, undvik därför att steka och fritera i fleromättade oljor som rapsolja, jordsnötslja, majsolja med flera. Använd istället den enkelomättade olivoljan eller mättat fett som kokosolja eller smör som stekfett vid matlagning.

Mättade fetter

Kokosfett
Kött
Mejeriprodukter
Choklad

Riskvaror där transfett kan finnas:

Pommes frites
Kakor
Bakverk
Margarin
Pajer
Piroger
Glass
Godis
Snacks
Mikrougnspopcorn

Står det ”härdat fett” eller ”delvis härdat fett” på förpackningen så kan det innebära transfetter.


🔹All info om detta finns på seriösa hälsosidor (som inte riktar sig mot en speciell diet), livsmedelsverket och böcker om nutrition.

Min kunskap kommer från en blandning av dessa + en intensiv utb i nutrition. 

Likes

Comments


Jag ÄLSKAR bär🍒🍓

Att få i sig en mängd bär regelbundet är en riktig hälso boost, och riktigt gott (tycker i allafall jag), speciellt färska bär, inget som slår det. Tyvärr är det oftast riktigt dyrt med färska, men ska man göra smoothies eller använda bär som en ingrediens, så kan man lika gärna köpa frysta. Frysta bär är nämligen också jätte nyttigt, och blåbär är till och med nyttigare som fryst för att de kunnat behålla näringsämnena bättre.
Här har ni lite info om några av de vanligaste svenska bären och varför man bör äta dessa.

Jordgubbar : Jordgubbar innehåller en hög dos antioxidanter. Ekologiska jordgubbar är bäst, de har högre halt cancerbekämpande ämnen, de är också rikliga på kalium, C-vitamin och folsyra. Jordgubbar kan motverka demens och hjälpa till mot förstoppning, och även släta ut rynkor.


Blåbär : Blåbärs antioxidanter skyddar mot flera cancerformer och har goda effekter på hjärnan, samt innehåller naturliga antibakteriella ämnen som skyddar mot urinvägsinfektion hjärt- och kärlsjukdomar, och innehåller mycket mangan och järn. De innehåller också Flavonoider som kan skydda mot Alzheimers, parkinson och diabetes.

Blåbär stärker blodkärlen, ögonvävnaden, ökar blidcirkulationen, motverkar ögonkatarr, stabiliserar nivåerna av kollagen, underlättar produktionen av pigment och är bra mot starr.

Blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade blåbär stoppar diarré. Färska blåbär är bra mot förstoppning.

Körsbär : Om man äter körsbär regelbundet så minskar inflammationerna i kroppen. Bären innehåller också extremt mycket C-vitamin.

Hallon : Bären har en naturlig effekt mot virus, bakterier och svamp. De är rika på c-vitamin, folsyra, koppar och järn. Hallon har även förmågan att öka fettförbränningen.
Hallon är bra för matsmältningen och de kan även lindra pms besvär.

Björnbär : Björnbär innehåller mycket kalium som har skyddande egenskaper mot cancer och hjärt- kärlsjukdomar, och innehåller vitamin E som hjälper till att bekämpa infektioner.

Likes

Comments

Förutom min lilla träning jag får genom att hålla bland annat Core pass varje vecka, så älskar jag att träna styrka💪🏻 Jag försöker att hålla en varierad träning där jag använder både maskiner, cabel, fria vikter, funktionell träning och använder även redskap som rockring med tyngd, samt lite lek på pilatesbollar som balans. Mer om det i ett annat inlägg.


Tidigare har jag sprungit mycket👟 Många små lopp har det blivit och även 2 halvmaror och Sthlms maran 4.2 mil 2015 som jag genomförde i 11 grader i blåst och regn. Tyvärr så pajjade min kropp efter det och min fibro vart värre, så har inte kunnat springa ute sen dess, men har däremot byggt upp kroppen igen så gott jag kunnat, så knäna har åtminstone blivit bättre igen.
Jag fokuserar mycket på teknik, speciellt hållningen så kroppen blir stark inifrån och ut. Jag är så gott som aldrig sjuk sen 2.5år tillbaka, så det blir träning året om 3-6ggr i veckan. Även när jag är ute och reser så trycker jag in något träningspass här och där, men när jag var i Vietnam i Oktober så fick lite klättring i djungeln, dykning och alla kilometer långa promenader varje kväll räcka!
Eftersom att jag har kronisk värk så är det sällan jag kan maxa mina vikter, vilket är lite frustrerande. Men det är bara att nöta på👊🏻
7/1 så kommer jag hålla i mitt 1a danspass, för om det är något jag tycker om lika mycket som styrke träning så är det att dansa. Blir nog ett väldigt flummigt 1a danspass, men medlemmarna känner mig, så det lär bli roligt oavsett😆

Likes

Comments

Frukost☕️ Jag fullständigt ÄLSKAR frukost......
Som tidigare inlägg så utesluter jag vete, tillsatt socker och griskött från de flesta dagar, men det går ingen nöd på mig. På bilderna så ser ni några av mina frukostar.

Här har ni lite tips!🍅

* Rågbröd eller grov knäcke med smör, sallad, kyckling/kalkon, gurka, avokado, tomat, lök och lite flingsalt.

* Chia pudding = blanda chia frön med kokosmjölk, låt stå över natten, rör om och toppa sen med ex banan, bär, kokosflingor.

* Lätt kvarg med müsli, kokosflingor och ev banan.

* Turkisk Yoghurt med sylt utan tillsatt socker.

* Egen tonfisk röra på rågbröd eller grov knäcke med ägg.

* Havregrynsgröt med blåbär, banan, kokosflingor och soya mjölk.

Likes

Comments

Viktigast för mig när det kommer till kosten är att jag får i mig tillräckligt med näring. Näringsbrist gör mycket skada på kroppen, några ex är: Sämre immunförsvar, mindre ork, depression, sämre hud, sämre fungerande organ, samt negativ påverkan på hår och naglar💅🏻

Förutom detta så undviker jag att få i mig tillsatt socker, vetemjöl och griskött/inälvsmat varje dag! Anledningen till detta är att det är inflammatoriskt och näringsfattigt, och jag har fibromyalgi och bör tänka extra mycket på detta. Det finns fler livsmedel/produkter som är inflammatoriskt, men just dessa 3 har jag valt att minimera i min kost då det är lätt att plocka bort. Jag tycker inte om att krångla till det mer än nödvändigt. Men jag har mina så kallade "cheat days" då jag äter vad som. Bättre att äta skit ibland än alltid helt enkelt. Precis som alkohol, bättre att dricka alkohol ibland än varje dag, fast självklart alltid bättre att avstå helt (oavsett vad alla länkar om att vin ska vara "nyttigt" säger, det är fortfarande dåligt i längden), men det kanske inte känns så jätte kul för de flesta att avstå helt om man absolut inte måste av nån anledning. Man får anpassa sig efter sitt eget mående och behov. Ditt liv, dina val....

Likes

Comments