Tema känslor
Min grundidé till detta projekt var att bara dra trådar från en solnedgång målad i akvarell men jag tyckte inte den idén skulle förmedla lika mycket känslor som ett par skulle göra. Sedan tänkte jag att bara dra trådar mellan paret och låta omgivningen vara blank. Men jag ändrade mig ganska snabbt för att jag tyckte att de svarta trådarna i omgivningen gav bilden ett djup och gjorde att ögat faller naturligt på paret. Jag hade haft denna idén i huvudet ganska länge då jag såg ett inlägg på en blogg om någon som skrivit sitt namn med hjälp av spik pch tråd. Deras idé var såklart lite mindre invecklad och jag vill såklart satsa lite högre, samtidigt som jag vill göra något som jag visste jag skulle hinna med. Därför valde jag också att ha med akvarellen i bakgrunden. De varma tonerna visar hur de flesta känner när de är kära och jag gillade hur de mjuka nyanserna flyter ihop i varandra. Kontrasten mellan akvarellfärgerna som flyter in i varandra okontrollerat och den svarta tråden som spänner sig väldigt kontrollerat gör en fin skildring.
Jag använde mig av installation främst. Jag gjorde detta för att det ger mig chansen att tänka utanför lådan. Installation ger också chansen att blanda in flera olika tekniker och det gillar verkligen jag för då kan man visa en bredare kunskap om de olika teknikerna. Det gör också varje projekt unikt eftersom installation kan variera sig från person till person. Min andra favorit teknik är akvarell. Det jag gillar mest med akvarellen är hur vackert färgerna flyter ihop. Man kan måla otroligt vackra målningar med akvarellen och det räcker med tre olika färger och lite vatten så kan man skapa en otroligt vacker bild. Precis som jag gjorde nu.
Jag upplevde inga större problem förutom när jag skulle spika spikarna. Det krävde stor noggrannhet och man fick inte spika för hårt för då gick spiken igenom träet och skapade fula sprickor. Tyvärr förstod jag inte det så i början blev det lite missar men det syns inte och det gjorde det inte svårare att sätta fast tråden. Sen tyckte jag det var väldigt svårt att se till att tråden såg jämn ut utöver hela bilden. Eftersom det var mer spikar på ramen än runt paret i mitte var man tvungen att räkna ut hur många varv runt varje yttre spik man skulle dra. Annars skulle hela bilden bli helt sne och paret skulle inte hamna i centrum.
Det enda jag hade ändrat var att jag hade varit ännu mer noggrann med spikningen och visa delar med tråden. Annars är jag jättenöjd med helheten.

Tema miljö
Yttre rymden har alltid fallit mig i smaken och efter min redovisning om Van Gogh och hans tavla "Starry Night" visste jag att jag vill skapa något som har med rymden att göra. Med denna bilden ville jag visa hur vårat solsystem skulle se ut och hoppas att det kommer inspirera mer människor att lära sig om rymden. Jag tycker det är viktigt att man har en bra uppfattning om vad som omger våran jord. Detta gjorde att det var väldigt lätt att komma igång för jag hade redan en väldigt tydlig bild av hur jag ville att det skulle se ut. Eftersom jag låg lite under tidspress för jag skulle resa bort och hade redan missat ett par lektioner behövde jag göra något snabbt. Det du kan se på bilden är det jag hann göra på en lektion. Hann inte bli helt färdig med skuggningen men det tar bara några extra minuter.
Min första tanke var att göra något i installation men eftersom jag redan gjort ett projekt i mina favorittekniker (installation och akvarell) kände jag att jag ville visa mer av mina kunskaper. Jag valde torrpastell och sprejmålning. Sprejmålningen använde jag för att skapa de stjärnliknande galaxerna i bakgrunden. Jag försökte hålla sprejburkarna längre ifrån pappret för att färgen skulle droppa ner på det svarta pappret. Jag tyckte att det skapade en väldigt verklig effekt. Denna idén fick jag av en street artist jag såg när jag var utomlands någon gång. Jag använde vitt, blått och gult. Anledningen till att jag valde torrpastell var för att jag ville göra något annorlunda men samtidigt jobba med en teknik som var lätt att jobba med ljus och färg. Torrpastellen påminner mycket om akvarell i det sättet att färgen kan blandas ut i olika nyanser väldigt lätt. Dessutom ger den en fin dimension om man använder mycket olika färger och skuggor vilket jag försökte göra.
Jag hade inte velat göra om det på något annat sätt, förutom att jag önskar att jag inte hade tryckt så hårt med blyertsen när jag skulle rota ut cirklarna. Man ser blyertsen igenom torrpastellen men jag löste det genom att sudda ut det. Det var inget som sabbade bilden men var ett onödigt steg som kunde undvikits. Sen märkte jag att man behövde mycket torrpastellager för att göra planeterna mer tydliga.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej,
eftersom jag var i Polen förra veckan och låg hemma sjuk denna så har jag inte haft mycket tid alls att varken skriva på bloggen, göra färdigt projektet eller skriva redovisningarna. Men det här är iallafall den nästan slutgiltiga versionen av miljöprojektet.

Jag har valt att arbeta med tekniken torrpastell och sprejmålning. Jag tog först ett stort svart papper och tre sprejburkar i färgerna blått, vitt och gult. När jag sprejade försökte jag hålla sprejburkar längre ifrån pappret så att färgen 'droppade' ner och gav en illusion att det var stjärnor. Sen för att ge det en mer 'galax' känsla tog jag den blåa färgen och sprejade, bara lite närmare i mitten av pappret. Det tyckte jag blev jättebra. För att sedan rita ut planeterna använde jag mig av en rund mall, olika stora runda glas och koppar. Jag ritade ut åtta planeter och använde bara en bild från google att måla av planeterna med. Det jag gjorde var att jag fyllde i cirkeln med en basfärg som jag kände passade planeten. Sen suddade jag ut den med fingret så att man inte såg vart jag ritat med pastellen. Sedan tog jag antingen en ljusare färg från samma färgskala eller en mörkare för skugga och skapa en 3D bild av planeterna. En sak jag märkte var att jag var tvungen att göra ett par lager av samma färg för att den verkligen skulle sticka ut. Det enda som egentligen återstår av detta arbete är att sudda ut blyertsmarkeringen för att göra cirkeln rund. Annars är jag klar!

Jag stötte inte på några bekymmer och är jättenöjd med resultatet. Jag tycker att jag arbetade bra med ljus och det är många som sagt till mig att de tycker bilden ser levande ut. Jag är jättenöjd med idéen att spreja stjärnor och en galax i bakgrunden. Det gjorde att bilden ser ännu mer levande ut.

Anledningen till varför jag valde att göra just planeterna var för många olika anledningar. Jag visste att jag skulle vara bortrest och att tiden skulle bli knapp om jag påbörjade något stort arbete därför visste jag att jag ville göra något som inte krävde så mycket ansträngning. Dessutom ville jag göra något med torrpastell då det inte är så många som varken vet vad det är eller som väljer att använda det. Jag gillar hur man blir tvungen att arbeta ljus och färg vid användning av torrpastell. Varför jag valde planeter beror på att jag alltid känt en dragning till våran rymd och tycker det är sjukt fascinerande att studera vad som finns därute. Jag hade dessutom sett en street artist arbeta med att spreja rymden en gång när jag var utomlands och jag ville göra något liknande.

Jag tycker det är viktigt att man lär sig och har kunskap om allt omkring sig och jag hoppas att min bild kan hjälpa folk att förstå hur vårdat solsystem är uppbyggt.

Hade jag fått göra om projektet hade jag inte gjort mycket annorlunda, förutom kanske att jag inte hade tryckt lika hort med blyertsen när jag skulle rita ut cirkeln. Det går ju att sudda ut men det är ett litet onödigt steg.

Allt jag har gjort hann jag göra på en lektion vilket var jättebra med tanke på att jag missade alla lektioner efter det.

Tack och hej!

Likes

Comments

Det här är mitt slutgiltiga resultat. Jag har skrivit mer utförligt på mitt första inlägg om detta projekt.

Likes

Comments

Likes

Comments

Idag har jag jobbat med tema identitet. Jag ville förmedla min personlighet och det jag identifierar mig med. Därför målade jag en skog för jag känner mig väldigt jordnära och älskar att vara i skogen. När jag är i naturen känner jag en enorm frihet. Jag valde att måla skrivbordet för att jag ville visa att jag kan uttrycka mig och tänka mer kreativt när jag är utomhus, och att jag gillar att fantisera. Jag har alltid haft en fallenhet för att skriva och därför ligger anteckningsblocket på bordet. Jag gillar att se mig själv som en naturlig tjej och därför målade jag allt i naturliga färger.


Jag är mest nöjd med hur träden såg ut. Jag använde vattenfärg men tog nästan inget vatten för att när man sedan drog penseln över pappret med denna tekniken såg det ut som barr på trädet. Det svåraste med detta projektet var att skugga så att träden där bak blev mörkare men jag tycker att jag lyckades ganska bra för målade bara över med samma teknik som innan fast med en mörkare färg. Men jag blev till slut nöjd med det. 


Jag har lite strul med tekniken och kan inte lägga in bild på mappen på detta inlägget men ska försöka lägga ut det på ett seperat inlägg.


Tack o hej

Likes

Comments

Claude Monet var en stor inspiriation till Van Gogh. De levde ungefär på samma tid under romantiken. Claude var impressionist precis som Van Gogh. Det som skiljer sig från varandra är att Claude målade med hjälp av färger. Nyanserna flöt ihop och bilden blev lite luddigare. Van Gogh målade mer kort och konsist med tydliga penseldrag och detaljer. Han använde mycket färg men ljuset och perspektivet var det viktigaste. Här nedan ser vi Monets målningar.

Likes

Comments

Van Gogh (1853-1890)
Vincent Van Gogh föddes i byn Zundert i Nederländerna. Hans pappa vara en protestantisk predikant och hans mamma var en kvinna med en fallenhet för konst. Speciellt natur. Vincent var äldst va fem syskon (tre systrar och två bröder). Familjen gick ofta promenader i parken tillsammans vilket var början till Van Goghs kärlek till naturen.
Vid 11 års ålder skickades han till ett internat. Men efter sitt andra akademiska år slutade han skolan och återvände sedan aldrig till någon slags utbildning. När Vincent blev 16 kunde, som tur var, hans farbror fixa ett jobb åt honom som konsthandlare. Han var yngst på firman men fann jobbet fascinerande och arbetade flitigt.
Under sina sju år hos sin farbrors firma fick han chansen att bo i både London och Paris. Han blev också extremt religiös och började visa tecken på sitt kommande konstnärliga liv. Han skrev ofta brev till sin bror och skickade med små teckningar av sånt som Van Gogh ansåg vackert. Oftast landskapen av de länder han besökte. Trots intresset för konst blev han mindre och mindre betagen av sitt jobb och känslan var ömsesidig. 1876 släpptes han från jobbet och återvände till familjen i Zundert.
Han var bara hemma ett par månader innan han bestämde sig för att flytta till Belgien för att predika om Gud och Jesus för gruvarbetarna där. Han fortsatte skicka teckningar till sin bror som tyckte att hon skulle göra något av sin konst. Detta ledde till en vändpunkt i Van Goghs liv, han trodde han kunde göra Gud en tjänst genom att bli konstnär.
1880 flyttade han till Brussel för att arbeta med sin teknik, han kom även i kontakt med andra konstnärer. Eftersom han inte hade en fast anställning och hade därför ingen inkomst fick hans bror skicka pengar då och då. Det var här hans konstnärlighet började.
Van Gogh levde under romantiken. Det var en tidsepok fylld med känslor och det visades väldigt tydligt i konsten från den tiden. Man använde sig av färger och målade oftast landskap och natur för att förmedla sina personliga känslor. Det märktes på Van Gogh, som målade med konstinriktningen impressionismen, att han hade inflytande av romantiken. Impressionism innebär att man målar de olika intrycken man får. Målningarna är ofta väldigt verkliga och man använde sig av en mängd olika färger för att förmedla rätt ljus, perspektiv, känsla och intryck. Det hela går ut på att man ska uppleva samma som konstnären gjorde. Man avbildade inte något utan man målade från minnet, eller skapade sig en bild och sedan gjorde bilden så verklig som möjligt. Vetenskapligt sett har hjärnan och ögat två olika versioner av en bild. Impressionismen ville förmedla optikens ljus och perspektiv före hjärnans version av detta.
Slutet av 1800 talet blev arbetarnas uppkomst. Man uppmärksammade deras hemska levnadsförhållanden och Van Gogh var väldigt insatt i detta. Trots att han hade en familj i Nederländerna med gott om pengar valde han att leva bland gruvarbetare. Dels för religionens skull, dels för han ville leva en minimalistiskt livsstil och dels för att han ville känna sig jämlik med gruvarbetarna. Mycket av hans konst är inspirerad från sin tid i Brussels gruvor. En av hans mest kända konstverk, 'Potatisätarna', visar hur en fattig familj trycker i sig potatis eftersom de inte hade råd att köpa något annat. Han levde bland gruvarbetarna och deltog nog också bland dessa måltider. Han målade också landskap från gruvorna och flera porträttbilder på människorna i gruvan. Alla porträtten har samma mörka, dystra känsla. Med hjälp av mörkare färger och människornas dystra uppsyn förmedlade han känslan av att vara arbetare.
Vincent har målat en mängd andra olika tavlor. Hans mest kända verk bortsett från poatisätarna skulle jag vilja påstå är "Liljor" och "Stjärnenatt". De är klassiker som de flesta har antingen hört eller sett förut. Alla dessa målades kring 1888-1890, alltså i slutet av hans liv. En sak som var typisk för hans målningar var att man såg tydligt vart hans pensel hade målat. Han var generös med färgen och därför fick bilden en annorlunda struktur, den stod ut och blev mer levande. De är väldigt detaljerade och variationer av färg och nyans gör bilden en fröjd för ögat att se på. Liljor och potatisätarna har ett värde runt 80 miljoner dollar.
"Liljor" är en av många tavlor där Van Gogh målade av den färgglada växten. Anledningen till att denna skiljer sig från de andra är för att han målade på ett annat sätt. Han fick hjälp av japansk konst och det syns tydligt då ljuset ligger mer platt över hela bilden, det är starka konturer och perspektivet är från en konstig vinkel, väldigt nära. Han använde tavlan som utlopp för sin sjukdom då han var djupt deprimerad och var insatt på vårdhem. Liljorna hittade han i vårdhemmets bakgård där han spenderade mycket av sin tid.
"Stjärnenatt" är en av de mest omtalade tavlorna i världen. Den står ut för det är verkligen post-impressionismens framsida. Bilden föreställer en stjärnhimmel fylld med stjärnor och galaxer av olika slag. Han målade exakt de intrycken han fick av att sitta under en klar stjärnhimmel. Man ser väldigt tydligt vart hans pensel har varit och ger bilden ett levande intryck. Det ser nästan ut som världen rör på sig. Den går nästan inte att sätta ett pris på men den ligger en bra bit över 100 miljoner dollar. Denna bilden är målad med post impressionism, det ser man för den är mindre verklighetstrogen.
Min personliga åsikt är att Van Gogh var en galen men fascinerande man. Han var en man som ständigt letade efter meningen med livet och han lyckades, de sista tio åren av hans liv ägnades åt att göra mening på saker. Hans målningar gjordes för ett större syfte. Han ville aldrig ha pengar, han ville bara vara jämlik med alla människor på jorden, han ville hjälpa Gud och han ville må bra. Om han förstod hur mycket pengar hans tavlor är värda skulle han nog känna att han gjorde rätt för Gud. Van Goghs passion för religion och besatthet av konst drev honom till vansinne, men utan det hade inte tavlorna blivit vad de är idag.
Jag tycker att hans konststil liknar Monets målningar, båda målade med impressionism. Men Monet använde sig av färger. Van Gogh använde ljus och perspektiv. Man ser avbildningar av dessa kreationer världen över. Man designar kläder med Van Gogh tryck på. Man diskuterar hans uppförande, hans besatthet och välmående. Van Gogh är en konstnär utan dess like. Han är en man med konstiga vanor men en fascinerande hjärna och kommer för evigt vara en omdiskuterad klassiker.


Källor:

https://www.vangoghmuseum.nl/en/vincents-life-and-work/van-goghs-life-1853-1890

https://www.vangoghmuseum.nl/en/vincents-life-and-work/van-goghs-life-1853-1890


https://www.moma.org/learn/moma_learning/vincent-van-gogh-the-starry-night-1889


http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-langa-1800-talet#


http://www.biography.com/people/vincent-van-gogh-9515695


http://www.theartstory.org/movement-impressionism.htm

Likes

Comments

Tja, det enda jag gjort de senaste två lektionerna är skriva om Van Gogh inför redovsiningen nästa vecka. Det har gått bra och jag har skrivit mycket om honom och hans konstverk.

Likes

Comments

Dagens lektion har jag jobbat jättebra. Eftersom jag var sjuk förra veckan försökte jag jobba flitigt denna gången för att hinna med. Jag har klippt ut målningen och klistrat fast det på trä bakgrunden. Sedan har jag spikat runt kanterna av bilden för jag kommer dra snörena till de yttre spikarna. Jag kommer hinna bli klar nästa vecka. Jag är väldigt nöjd att jag kommit såhär långt på såpass kort tid. Fick inga problem under dagens lektion eftersom jag var väldigt noggrann. Lektionen har varit rolig!
Liv Hallendorff

Likes

Comments

Idag har jag påbörjat tema känslor där jag valt känslan kärlek. Jag har valt att jobba med tekniken installation. Denna lektionen har jag målat med akvarellfärg, jag valde de varma färgerna dels för jag tycker de är väldigt fina och dels för jag tycker att det finns mycket värme i kärlek. Målningen kommer bli en bakgrund. Nästa lektion ska jag klippa ut något kärleksfullt, inte bestämt mig än, i vitt papper och klistra på det på pappret. Sedan ska jag klistra på målningen på en träplanka och spika fast spikar lite här och var. Sedan ska jag dra en svart tråd mellan de olika spikarna för att få in en abstrakt känslan vilket också bidrar till ett djup i bilden. 

Budskapet jag vill förmedla är att det finns flera dimensioner av kärlek och att all kärlek ser olika ut. Det finns den varma, mjuka och trygga kärleken (varav den bakgrunden). Sen finns det den kontrastfyllda och spännande kärleken varav de svarta trådarna. 

Jag upplevde inte några problem denna lektionen och jag känner att det kommer gå bra och jag ser fram emot att jobba vidare med detta arbete.

Likes

Comments