Header

Haft en jättemysig helg tillsammans med kusinligan, vi åkte ner till Trosa och möttes upp allihopa på caféet för lunch och fika innan vi drog vidare till Oxelösund för en riktigt härlig omgång på Bodaborg. Dagen avslutades med segerdans, tacos, glass och vin för de med åldern inne🍷✌️

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag gjorde min tre månaders praktik på tingsrätten i Västerås, och jag har trivts väldigt bra i rollen som domstolshandläggare. Det bästa med praktiken var att jag inte känt mig som en pratikant, utan jag har känt mig som en anställd. Jag har inte fått göra strunt-uppgifter, utan jag har fått göra precis det handläggarna gör.
Så, vad är det en domstolshandläggare för?
Ja, kort och gott så handlägger vi mål. Vi följer målen ända från början till slut.
Vi börjar med lägga upp målen genom att registra in handlingar såsom brottsanmälan, förundersökningsprotokoll etc. Vi tar beslut om förodnande av offentliga försvarare, och i de fall det ska förordnas, kontaktar vi advokater som kan vara villiga att åta sig målet.
Vi tar sedan emot yttranden från parter, myndigheter, ombud osv. Det kan vara personutredningar från frivården, bevisuppgifter, yttranden från åklagare eller polis, svaromål osv. Vi upprättar även dokument, begära in uppgifter från myndigheter, skickar förelägganden och underrättelser. Bokar tolkar, översätter handlingar, jobbar med delgivningar, registrerar överklaganden, expedierar beslut, the list goes on. Vi gör ganska mycket.
Och jag har fått göra allt, eller i alla fall det mesta. Man kan inte lära sig allt på tre månader. Men jag får hantera alla typer av mål, såväl tvistemål och familjemål som häktade- och ungdomsmål. Det jag verkligen gillar med upplägget på denna tingsrätt är att recepetionen och växeln "sållar" mycket, t.ex. telefonsamtal kommer först till växeln, och det som dom inte kan svara på kopplas vidare till oss. När det gäller e-post som sållar receptionen där med så i vår avdelnings-låda får vi bara in handlingar som är relevanta för målen. Allmänna frågor såsom när någon begär ut en handling eller har en allmän fråga så hanterar receptionen det.
Så ja, allt det där administrativa sköter växeln och receptionen, vilket resulterar att vi endast ägnar oss åt rå handläggning av målen, vilket jag är supernöjd med.
Vi sitter i samma korridorier som domarna och notarierna och har en väldigt nära kontakt med dem, vilket också känns väldigt bra. Eftersom vi jobbar med olika typer av saker, så är dom lika beroende av oss som vi är av dem. Som sagt; väldigt bra praktikplats! Eller numera; arbetsplats.

Min sista praktikdag var den 13e december, men jag fick timanställning och fortsatte jobba över julen då vi hade juluppbehåll i skolan. Nu har terminen dragit igång och jag ska fortfarande fortsätta på tigsrätten på timme. Mitt schema är väldigt luftigt i januari, så jag hoppas på att kunna jobba så mycket som möjligt. Som tur är finns det utrymme för det på tingsrätten, så i dagens läge är det skolarbetet som får avgöra hur mycket jag kan jobba.

Så, det är vad en paralegal gör på en tingsrätt.


Likes

Comments

Vårterminen har officiellt dragit igång, jag missade dessvärre första dagen, så det känns inte riktigt som om skolan har börjat för min del. Men jag måste shape up för det är myket som ska hinnas med denna sista termin. Upplägget för våren ser ut som följande;


Projektledning (20yhp)

Juridisk Svenska (forsättning, 15yhp)

Lärande i Arbete 2 (50yhp) 5 mars-7 maj

Examensarbete (25yhp)

Jag har lite delade känslor för skolstarten, jag trivs med att jobba, så hade inte alls haft något emot att bara fortsätta som jag gör nu. Men jag har sett fram emot examensarbete, även om det scares the hell out of me. Jag vill göra ett riktigt bra arbete, som jag kan titta tillbaka på om 10 år och säga "this is actually pretty good". Men jag ser inte alls fram emot den juridiska svenskan, men jag känner mig väldigt redo för att ta examen i juni, och inget kommer gratis.
Så det är bara att bita ihop och hoppas att andan kommer tillbaka.

Likes

Comments

Jag ville inte att december skulle ta slut. Jag ville inte att det skulle bli 2018. Jag tror att det är för att jag förstod vad det skulle innebära. Nu är 2018 här, vilket har varit ett ganska hädelserikt år. Vi flyttade till Västerås, fick bra jobb, skaffade oss en liten Maine Coon tjej, byggde en trygghet och en grund. Vi åkte på en underbar resa till Island. Trots allt som varit bra med detta år, så bjöd andra halvan på mycket som varit otroligt jobbigt. Både i mig själv, i princip allt runt omkring och det absolut tuffaste, inom förhållandet. Det senaste halvåret har varit så otroligt påfrestande, på så många olika plan. Vilket har lett till dagens läge.
Så jag har ingen aning om hur 2018 kommer att se ut. Verkligen no clue.
Jag vet bara att det är dags att hitta mig själv igen, utanför oss.

Likes

Comments

Sa ju att december bara skulle springa förbi.
Hej och hå och juletider och pyssel och prassel och whatevs. Snart är det över.
Men vilket också betyder att det snart är nytt år, och jag är så inte redo. Inte redo för 2018, inte redo för nya tag, inte redo för nya utmaningar, nya förhoppningar och nya tider.
Jag vill bara stanna upp lite grann, för jag hänger fan inte riktigt med längre.
gosh, kan klockan bara chilla lite?
Jag har lite grejjer att fixa med innan vi kan byta kalendrar, så om hela världen bara kunde anpassa sig efter min personliga tid och stämning, that would be great, thanks.


Likes

Comments

Likes

Comments

Så råkade man fylla 24. Jag fattar seriöst inte var tiden tar vägen någonstans, jag vill fan vara 20 för alltid. Men sån tur har man inte. Jag vet att det kan kännas fånigt att ha åldersnojja när man är 24 och bara för ett halvår sen kändes det som om livet precis hade börjat, och nu står jag här och önskar att tiden ska stå stilla ett tag. Dessutom är året snart slut också och då ska man reflektera över vad man åstadkommit hittils och vart man hamnat och få ångest över det också.
Men! Bortsett från att jag inte vill bli äldre så har min födelsedag varit bra. Jag hade min sista dag i skolan där vi redovisade vår LiA-praktik och sen hade jag sagt till samtaliga att jag inte ville bli firad, och för en gångs skull så respekterades den önskan. Det är ju lite annat som är i görningen runt omkring, så kände att det egentligen inte finns så mycket att fira förutom att man kanske ska funderade på förebyggande rynkkrämer. Man ska ju tydligen börja i tidigt 20års ålder om man vill vara fräsch vid 40. Jävla skämt.
ANYWAYS
Jag kom hem för att mötas av en nystädad lägenhet, ost, kex och annat mumsigt, bubbel och paket, och det kändes alldeles lagom. Bara få mysa lite.
Sen för att göra allt så jävla mycket bättre fick jag Ornata Chroma i present!
Detta tangentbord är bara så jag, jag vill ha mid-height keycap, som annars är väldigt svårt att hitta på gaming-keyboards. Enligt mig ger det ett lättare, smoother och snabbare sätt att navigera över tangenterna. Full-heigh låter mig inte stroka över tangenterna lika smidigt. Sen är jag så het på RGB-belysning och Ornata är en del av razers Chroma serie, dessutom, tack vare membran-plattan under tangenterna, så lyser just detta tangenbord upp mycket mer än de övriga, mekaniska tangentborden inom Chroma serien. Jag är i alla fall hur jävla nöjd som helst. Så OP tangentbord, enligt mina preferenser. Passar perfekt till min Mamba👐
Har valt wave med blå/lila i slowmode, på både ornata och mamba, om det var någon som undra😁
Sen fick jag b.la. en söt liten pingvin och en jättesöt pyjamas jag önskat mig.
Nu blir det att nöta in nya tangentbordet🌈

Likes

Comments

Praktiken är slut, sista veckan har fyllts med förhandlinar, lussefika, salsa och sista dagarna i skolan samt en liten tripp till Uppsala tingsrätt. Jag fick även en liten blomma som uppskattning av min praktikplats, vilket var jättegulligt. Nu är även LiA-rapporten inlämnad och redovningen gjord, så jag kan släppa det helt.
Jag har trivts väldigt bra och det ska bara bli roligt att komma tillbaka dit redan på måndag, och jag hoppas att jag kommer att trivas lika bra i fortsättningen som jag har gjort hittils. Vi har fått schema inför våren, och det ser väldigt lungt ut de första veckorna, vilket kanske ger utrymme för mer jobb👐
Jag ska nog försöka påbörja mitt examensarbete över jul så att jag i alla fall har en ram och vet vad jag ska göra när vi väl får avsatt tid för det. Tankarna om LiA2 har kommit tillbaka igen, och nu känns det som om jag faktiskt vill göra som jag tänkte från början. Får se hur inställningen och situationen ser ut efter jul.

Likes

Comments

Tiden springer förbi, praktiken är snart slut, julen står om hörnet och endå är det mycket som händer innan dess, så december kommer kanske bara att swischa förbi som snart är det nytt år igen. Vi har pyntat hemma och världen bästa julkalender rullar varje kväll, och då pratar jag inte om den som går på tv, för att vara ärlig har jag ingen jäkla aning om årets julkalender. Men jag kollar alltid på Allrams Höjdarpaket. Det är fan oslagbart.
Praktiken rullar på även om den snart är slut, så jag är fullt upp i att skriva LiA-rapport och redovisning inför nästa vecka, och direkt efter det så går jag på min anställning på tingsrätten.
Det går i ett, och i vanliga fall hade jag nog bara tyckt att det varit roligt, men det är något fysiskt som spökar som vi inte riktigt kunna sätta fingret på trots undersökningar. Håller tummarna att det planar ut, för jag börjar bli trött.

The Pärlan. Pretty ståtlig.

Höjdarna och kattmys

Här sitter jag på min lilla pläd mitt i tomteverkstaden

Likes

Comments