Något jag kan sakna är en god macka ibland. Har provat baka flera olika mjuka bröd utan att hitta något som jag gillar. De flesta har blivit som studsbollar ungefär i mitt tycke. Men något som jag verkligen gillar och som jag bakar med jämna mellanrum är fröknäcke! Supergott med philadelphiaost och någon god skinka på. Nackdelen är att dottern också älskar dem så de tar slut fort. Nu står andra plåten på bara några dagar i ugnen. Får se hur länge det räcker denna gång.

Receptet jag brukar utgå ifrån är Åses recept för det tycker jag blir allra godast. Lagom krispigt och sprött.

Ingredienser

2,5dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1/2 dl hela linfrön

4 msk chiafrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

2,5 dl vatten

1/2 tsk salt

flingsalt till topping

Instruktioner

Lägg bakpapper på en plåt.

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll därefter vattnet över fröblandningen, rör om ordentligt.

Låt stå en liten stund tills vattnet blandats in och frösmeten håller ihop.

Häll upp på en plåt med bakplåtspapper, lägg plastfolie över som täcker hela plåten och kavla ut smeten så den täcker nästan hela plåten. Dra bort plasten när du tycker det är lagom tjockt. Jag föredrar när kexen är ganska tunna då blir de som krispigast.

Strö lite flingsalt över.

Grädda i 160 - 175 grader i ca 60-70 minuter. Efter ca 30 min, ta ut plåten och skär smeten i så stora rutor som du föredrar.

När knäcket är hårt men inte bränt så är det klart.

Ta ut och dra av från pappret med en gång. Förvara i burk.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej hej.

Förra veckan gick lite sisådär med dieten, fuskade lite med några smörgåsrån, lite ris och någon kaka. Men inte värre än så. Försöker hålla mig på rätt spår även om det blir en avstickare här och där. I lördags var det födelsedagskalas som jag själv tycker att jag klarade rätt så bra faktiskt. Hade ju bakat kärleksmums alá Lchf som jag hade med mig dit så jag klarade av att stå emot det enorma kakfatet, dock blev det svårare att stå emot glassen (älskar ju glass) så jag smakade faktiskt lite grann på den. Vikten hände det inte så mycket med tyvärr utan hamnade på samma som förra veckan. Men så länge den inte börjar på att gå uppåt igen så är jag glad!

Idag åkte jag iväg och handlade på Lidl direkt efter skolan, vrålhungrig var jag och hade ingen mat planerad till lunch och därför heller inget framtaget. Gick i affären och funderade på vad som kunde gå snabbt att laga och var nästan påväg att ta en färdig lasagne och bara kasta in i micron när jag kom hem. MEN nu hände något (nästan lite förvånad själv)....Kände att jag faktiskt var sugen på något lchf i stället för där lasagnen, så automatiskt gick jag till grönsakerna och plockade på mig både det ena och det andra. En sväng förbi köttet och en bit fläsk filé hamnade i korgen. Lidls egna chili bearnaise fick också följa med, den är så himla god. Gillar Lidl de har mycket bra varor som är lchf vänliga.

Resultatet av dagens handling blev en fantastik och mycket enkel lunch bestående av baconfylld portabello, stekt fläskfilé, broccoli och chili bea. MUMS


Fylld portabello 5 st

5 st portabello svampar

1 pkt bacon

1 liten gull lök

riven mozzarella'

Salt, vitpeppar


Gör så här.

Sätt ugnen på 225 grader

Ta bort foten på svampen och lägg dem med hatten neråt i en smord ugnsfast form, salta och peppra.

Hacka löken och skär baconet i strimlor. Stek i lite olivolja tills allt får fin färg.

Lägg baconröran på svampen och toppa med riven mozzarella.

Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter till osten fått fin färg.

Vid tidigare försök att gå ner i vikt och vågen står stilla så har jag gett upp och skitit i allt. Men nu vore det väl självaste f** om det inte ska lyckas! Jag vet ju att det fungerar för andra så då måste det ju göra det för mig också kan jag tycka. Nu är jag inne på 3e veckan och det går ganska bra ändå, har inte trillat dit på chips och godis iallafall som jag trodde var min värsta fiende. Men suget har inte varit så svårt att stå emot och det blir lättare och lättare faktiskt. Kanske man kan få tillbaka den där snygga bikinikroppen man hade när man var ung?? 😜

Likes

Comments

Contains affiliate links

Hej hej.

Äntligen är helgen här. Denna dag har gått i ett, blir ju gärna så när man måste hinna allt på sin lediga dag. Det blev en tur till Marieberg för inhandling av hundmat, träningsbyxor och lite nya blommor mm. Egentligen skulle jag titta på nytt soffbord men så blev det inte idag, måste bli av med det gamla först innan jag kan köpa nytt. Efter shoppingturen åkte jag hem och slängde i mig lite mat, köpte med en kebabsallad hem från den lokala pizzerian. Det smakade otroligt bra. Sedan blev det en timmes promenad med hunden och efter det snabbt iväg till praktikplatsen och hämtade schemat. På vägen hem blev det en mellanlandning på Ica. Väl hemma var det dags att kasta i sig lite mat igen, det blev någon variant på omelett med köttfärssås som var kvar från igår. Blev inte så tokigt faktiskt. Och sist men inte minst så slängde jag ihop en chokladkaka som jag ska ta med mig till kalaset i morgon för att slippa äta det "vanliga" fikabrödet.



NU äntligen är rumpan parkerad i nya soffan som pappa och jag skruvade ihop igår. Här kommer jag sitta resten av kvällen. 14 360 steg hittills idag har det blivit, mina fötter är lite möra nu.

Före och efter bild. Soffan beställde jag från Trademax , lite som att köpa grisen i säcken, men det blev så himla bra och jag är sååå nöjd! Färgen heter Triana 2. Ser inte riktigt klokt ut med bordet, men det får vara så tills det blir sålt.

Likes

Comments

Hej.

Så stolt över mig själv! -1,5 kg blev det första veckan med lchf. Lite svårt att fatta dock att så fet mat som man äter kan göra så att man går ner i vikt! För att göra den här kostomställningen så enkel som möjligt så har jag lagat en rejäl middag framåt kvällen och som jag även ätit till lunch dagen därpå. Dottern får äta samma mat som mig fat till henne kokar jag pasta, potatis och ris som tillbehör. Måste säga att jag faktiskt inte saknar det så mycket som jag trodde att jag skulle göra. Är ju inte jätte förtjust i grönsaker men faktum är att det smakar riktigt gott nu. Idag testade jag att smörsteka vaxbönor som så många pratat om på forumen jag är med i. Inte dumt alls! Till bönorna hade jag lagat till lövbiffsrullader som vi ätit ofta hemma innan lchf kom in i bilden men som passar väldigt bra nu.

I morgon tänka jag se om jag kan göra en veckomeny.


Rullader till 4 personer behövs

8 st lövbiff

Dijonsenap

Soltorkade tomater

Grädd ädelost 36%

Salt vitpeppar

Sås

2½ dl vispgrädde

1 dl smetana

½ köttbuljongtärning el. ½ msk kalvfond

En skvätt kinesisk soya


Gör så här

Börja med att hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar.

Bred ett tunt lager dijonsenap på varje lövbiff, smula över ost och lite av de hackade tomaterna.

Rulla sedan ihop lövbiffarna och fäst med en tandpetare så att de håller ihop. salta och peppra med malen vitpeppar.

Bryn rulladerna i smör i stekpannan så att de får fin färg runt om.

Slå på grädden, lägg i buljongen och låt puttra med i ca 5-10 minuter,

Sist lägger du i smetanan och soyan, ev kan du smula i lite mer ädelost om man vill ha lite tydligare smak av osten. Sedan låter man allt koka ihop så att såsen tjocknar lite.

smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med valfritt tillbehör. Jag valde smörstekta vaxbönor i dag.

För den som inte äter lchf så är det väldigt gott med hasselbackspotatis eller egengjord klyftpotatis till.

Likes

Comments

Hej hej.

Idag är jag inne på dag 6 i kost omställningen, det fungerar jättebra men idag har jag känt mig otroligt trött. Inte bara "sovtrött" utan hela kroppen känns seg och långsam. Antar att det kan bero på att kroppen ställer om sig. Har frågat runt lite och tydligen är det vanligt och håller i sig i ca 8-10 dagar. Så det är bara att stå ut.

Var och handlade lite förut, hittade President Brieost som var nedsatt till 20 kr denna vecka på ica. Köpte hem en bit för att testa göra briepuffar som är så poppis just nu. Och jag kan bara säga att det är galet gott, jag som älskar ostbågar är i himlen just nu! Den som kommit på detta är ett geni 😍 Blir perfekt fredags snacks till Let's Dance.

Mina blev ju inte så puffiga som jag hade önskat men det är ju smaken som räknas! Superlätt att göra, skär bara små bitar av brieost (President sorten funkar bäst) lägg på tallrik på bakplåtspapper och kör i micron ca 3 minuter. Låt svalna helt innan du äter dem...


Likes

Comments

Hej igen. Ska man jobba måste man ju få lite mat i magen så man orkar, jag slängde ihop en kasslergratäng med svamp och grönsaker i en hast. Den blev helt okej 👍, något blöt och tunn sås kanske men det kan man ju redigera nästa gång man lagar den genom att minska på grädden och kanske öka på smetanan (syrad grädde) istället.


Nu ska här hängas tvätt och sedan blir det en långrunda med hunden. Ha en bra dag alla!

Ingredienser 2 port

4-6 skivor kassler

6 st färska champinjoner

10 - 15cm purjolök

1 liten rödlök

1 stor tomat

1 liten zuccini

1 st mozzarella

Såsen:
1 dl smetana (syrad grädde) el. creme fraiche

3 dl vispgrädde

1 tsk timjan

1 msk tomatpuré

1 msk chilisås

Toppa med riven ost (cheddar)

Gör så här:

Lägg kasslern i en ugnsfast form. (Smaka gärna en liten bit för att känna hur salt den är)

hacka alla grönsaker och blanda i en bunke. Bred dessa ovanpå kasslern.

Blanda till såsen och smaka av med salt och peppar, försiktigt med saltet.

Häll över allt på kasslern och strö över osten.

Likes

Comments

Hej hej.

Sitter i soffan och kikar på Walking dead med en tallrik grekisk yoghurt, en skvätt grädde och massor av bär. En riktigt god och mättande lchf frukost. Inne på dag 3 nu och det känns riktigt riktigt bra! Kroppen har inte reagerat med huvudvärk eller andra konstiga symtom. Igår krävdes dock 2 st mellanmål innan middagen då lunchen blev lite snålt tilltagen och hungern gjorde sig påmind framåt eftermiddagen/kvällen. Men inget socker eller andra onyttiga kolhydrater. Känner mig stolt över mig själv.

Om en stund ska jag ta tag i alla måsten som halkat efter, har varit mycket på agendan ända sen i fredags med jobb, plugg och en hel del annat. Så idag väntar dammsugning, golvtvätt, klädtvätt, hundpromenad mm. Får se hur mycket jag hinner med innan klockan säger att det är dags att åka och göra ett kvällspass på jobbet igen kl 16.00.


Likes

Comments

Contains affiliate links

Godmorgon.
Ute skiner solen och en underbar vårdag väntar. Idag blir det lugnt här hemma, ett jobbpass väntar till kvällen så innan det hinner man inte med så mycket. Ska väl plocka och fixa lite i hemmet och sedan gå ut och njuta av solen med hunden någon timme.

Lovade ju igår att Ni skulle få receptet på den goda kycklingen som vi åt igår. Det är inte svårt alls utan man tar så mycket man vill av alla ingredienser och anpassar efter hur många personer som ska äta..



Du behöver.

Kycklingfilé

1 pkt bacon

Dijonsenap

Soltorkadtomat

Parmesanost

Salt, peppar

Gör så här.

Är det stora kyckling filéer så halvera dem först för kortare tillagningstid.
Sedan så skär man dem på på längden nästan helt igenom och vik i sär kycklingen.

Bred på senap och lägg sedan på soltorkad tomat och riven parmesanost.
Vik ihop och peppra filén, linda sedan bacon runt.

Lägg filéerna i en ugnsfast form och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter


Till kycklingen så serverade jag ugnsrostade morötter och blomkål (dottern år klyftpotatis) och en god fetaostkräm.

Fetaost krämen 4 port

100g fetaost

2 dl creme fraiche 34%

1 vitlöksklyfta, pressad

½ tsk basilika, fryst

salt, vitpeppar

Blanda samman alla ingredienser med stavmixer till en slät röra. Smaka av med salt och vitpeppar.
Tycker du det blir för tjockt har du bara i mer crème fraiche till den konsistens som önskas.


Likes

Comments

Denna eviga kamp mot vikten. Gång efter annan har jag bantat och misslyckats. Jag har provat viktväktarna, räknat kalorier på appar, varit med i viktklubb mm. Och det har verkligen inte fungerat för mig.Det blir ett stressmoment av dess like. Just det att man får äta allt i rimliga mängder gjorde att jag hetsåt istället. Inte alls bra.

Sockerstinna godsaker som fikabröd, chips, godis mm är ju så gott, och istället för att apparna skulle vara till hjälp så blev det i stället tvärtom!! Trodde i min enfald varje gång jag provade att NU nu kommer det inte vara några problem att gå ner i vikt appen är ju sååå bra, jag vet ju att de fungerar för andra. NU kommer jag kunna stå emot alla sötsaker jag känner mig stark. men inte då 😔 det går inte att bara ta lite, jag äter ju tills det är slut! Får helt enkelt vika mig och inse att jag är sockerberoende och att "skiten" måste bort!

Nu har jag bestämt mig! MÅSTE plocka bort socker och annan mat som triggar sockersuget för att se om det kan få min kropp att må bättre. Jag mår inte bra av den livsstil jag hittills haft, något måste göras.

From nu så kommer jag att börja plocka bort kolhydrater successivt, och hitta mat jag håller mig mätt på en länge. LIte lchf fast på mitt sätt. Har provat lite till och från men tycker att jag blir hungrig så snabbt. Så det viktigaste nu är att hitta balansen. Så i nödfall kan det komma en portion med potatis eller ris nu i början men då får det vara så!

Så nu ikväll har jag lagat baconlindad fylld kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker och en fetaostkräm med vitlök och basilika. Och det blev så jäkla gott. Mätt och belåten för denna gång 😍
Receptet kommer under morgondagen, håll utkik.


Likes

Comments

Halloj.

Idag blev det lite brödbak här hemma. Är så himla trött på köpebröd, hittar aldrig något som smakar riktigt gott allt smakar samma. Slängde istället ihop detta super enkla långpannebröd som alla klarar av att baka 😊 Så det här måste ni bara baka! För inget är väl så gott som ett nybakt ljummet bröd med massor av smör och ost på och en stor kopp med favorit Teet ☕

Havrebröd ca 20 st:

4 dl havregryn
8 dl mjölk (6dl +2dl )
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 10-12 dl vetemjöl special


Gör såhär:

Häll havregryn och 6 dl av mjölken i en kastrull.. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

Häll i den sista kalla mjölken, 2 dl, i kastrullen och låt det svalna till ca 37 grader.

Smula jästen i en degbunke eller helst en köksmaskin.

Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.

Häll i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.

Häll sedan i resten av ingredienserna lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter tills den släpper från degbunken. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna (standardmått 30×40 cm). Platta ut degen jämt på plåten. Skär med en vass kniv upp degen i 20 bitar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Grädda i ca 20-25 minuter tills brödet är klart och har fått fin färg ovanpå.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments