​Hej på er! Min resa har varit helt fantastisk. Jag rekommenderar verkligen er att göra en liknande resa som jag har gjort. Under alla epoker fanns det många spännande saker, både inom kulturen, litteraturen och samhället. Självklart har även många händelser påverkat människors sätt att skriva och uttrycka sig på, som bland annat den franska revolutionen 1789 och pesten på 1300-talet. Detta tycker jag är häftigt. Beroende på vad som var aktuellt under just den tiden, påverkades litteraturen mycket. Men som sagt, res gärna tillbaka i tiden och utforska världen. Tack för att ni har läst min blogg! Hejdå!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

27/3 år 1760

Godmorgon! Ja, det tog lång tid att åka till Sverige men nu sitter jag faktiskt i Uppsala med Carl von Linné som ni säkert har hört talas om. Jag är på hans kontor och det enda jag ser är blommor och växter. Det kanske inte är så konstigt då han är professor i botanik. Det är ju faktiskt han som har uppkallat namn på alla blommor och växter. Häftigt! Upplysningen handlar just om att upplysa folk, vilket han gör. För att bli så duktig som Linné, måste man självklart utforska världen, vilket han gjorde mycket. Linné är mycket känd för sina reseberättelser som han skrev runt om i världen. Han berättar om sina resor och jag blir alldeles fast! Jag kan starkt rekommendera hans berättelser.

När jag var på väg hit idag, hörde jag någon som spelade och sjöng massor av olika sånger. Det var Carl Michael Bellman. Många av sångerna som jag hörde handlade om det dåliga med Stockholm. Det lät mycket som att Bellman var missnöjd med det samhället som var i Staden. De människorna jag träffade förklarade för mig att han hade gjort en samling av sånger som kallades för “Fredmans epistlar”.

Efter en lång resa tillbaka i tiden är jag nu helt slut i kroppen. Jag reser hem till mitt vanliga liv imorgon. Det ska bli så härligt att träffa sin familj och sina kompisar igen men samtidigt sorgligt att behöva lämna alla snälla människor i de olika epokerna. Mycket har hänt mellan de epoker jag har besökt och utvecklingen går framåt och framåt hela tiden. Får se om jag fortsätter blogga 2017, hejdå!

Bildresultat för carl von linne

Carl von Linné

Bild tagen från: https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Linnaeus


Likes

Comments

25/3 år 1760

Det har gått många år sedan jag skrev. Jag har haft så roligt på min resa att jag helt enkelt glömde bort att skriva. Renässansen var väldigt trevlig men nu får ni följa med mig på min resa genom upplysningen. Året är 1760 och jag är nu i London och sitter just i denna stund med Daniel Defoe, författaren till Robinson Kruse. Eftersom det nu har blivit allt vanligare med läsning och böcker, så läser jag Robinson Kruse medan Daniel Defoe sitter och skriver fler romaner. Robinson Kruse handlar om en man som är med om ett skeppsbrott mitt ute i ingenstans. Han överlever och blir fast på ön i flera år och man får då följa hans tankar och funderingar ute i vildmarken. Romanen är väldigt intressant och nu måste jag bara fortsätta läsa! Imorgon åker jag till Sverige så jag skriver när jag träffar nästa kända författare.

Bildresultat för daniel defoe

Daniel Defoe

Bild tagen från: https://twitter.com/sirdanieldefoe

Likes

Comments

18/11 år 1573

Igår kom jag fram till Spanien men jag var otroligt trött så jag var verkligen tvungen att sova. Idag är det nya tag som gäller och jag sitter äntligen här med Miguel Cervantes, författaren till Don Quijote. Han läser en del av boken för mig och jag förstår snabbt att det handlar om Don Quijote som ger sig ut på ett äventyr. Han inspireras av alla de riddarromaner han har läst och kan därför inte se verkligheten. Hans väpnare Sancho Panza försöker förklara för Don Quijote att det inte är verklighet men han vägrar att inse detta. En mycket rolig och bra roman som jag starkt kan rekommendera men nu ska jag sova, vi hörs!

Likes

Comments

13/11 år 1573

Efter en lång och lärorik dag med William Shakespeare har jag nu fått reda på massor om honom som jag måste berätta för er. Han har skrivit otroligt många pjäser, varav två av dem är Hamlet och Romeo och Julia. Hamlet handlar kortfattat om en dansk man som får reda på att hans far har dött. I pjäsen skildras både kärlek, lögner, mord och svek. Romeo och Julia handlar som ni säkert vet om förbjuden kärlek mellan två adelspersoner. Innan jag hade rest tillbaka i tiden, visste jag faktiskt om att de här pjäserna fanns. Det är därför extra häftigt att just jag har fått chansen att träffa honom.

Under mötet med Shakespeare såg jag även där likheter med antiken. När han läste sina verk, läste han på hexameter på samma sätt som under antiken. William hade även med många monologer i sina pjäser, det vill säga när man pratar med sig själv. Bevingade ord var även populärt då Shakespeare skapade sina verk. Det kända uttrycket to be, or not to be är mycket känt och kommer just från Hamlet. Detta var även något som förekom mycket under antiken.

Om några dagar ska jag resa vidare mot lite varmare breddgrader, till Spanien. Där ska jag förhoppningsvis få träffa Miguel Cervantes. Vad han är känd för, ja det får ni se då. Jag hoppas att jag ska kunna uppdatera er om allt som händer i Spanien men först ska jag njuta av det vackra England.

Bildresultat för shakespeare

William Shakespeare

Bild tagen from: https://en.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare

Likes

Comments

12/11 år 1573

Jag befinner mig i 1500-talets England. Det är nästan lite likt antiken kan jag tycka. Ordet renässans, vad betyder det egentligen? Ordet betyder faktiskt “pånyttfödelse”. Nu slår det mig! Renässansen är en “pånyttfödelse” av antiken och det är ju självklart därför jag kan se så många likheter! Bland annat så märker jag att tankar och idealen under antiken har kommit tillbaka. Självklart finns det också några olikheter som jag kommer att skriva mer om, så häng på!

​Boktryckarkonsten är något som tillkommit för ungefär 50 år sedan. Det har förändrat en stor del av litteraturen. För första gången i världshistorien kan folk få sina verk nedskrivna och litteraturen sprids alltmer till “vanliga” personer, vilket gör att många fler blir läskunniga. Detta gör renässansen till en mycket intressant epok. Imorgon har jag bestämt träff med en av Englands framgångsrika lyriker och dramatiker, nämligen William Shakespeare. Skriver mer om detta mötet imorgon, så fortsätt läs!

Likes

Comments

3/9 år 1200 e.kr

Det har varit en lång dag och jag har fått träffa Dante Alighieri som har skrivit Den gudomliga komedin. Han satt och läste ett stycke ur diktverket och jag fick en ganska obehaglig känsla. Den var så hemsk på något sätt. Den beskrev vad som skulle hända om man utförde några synder. Beroende på hur allvarliga synderna var, kom man antingen till skärselden eller helvetet. Jag blev faktiskt riktigt rädd och började tänka över vad jag faktiskt har gjort i mitt liv. Som tur väl var kom jag på att jag inte har gjort några synder…

Nu när jag har fått mig en uppfattning om medeltiden, tänker jag resa vidare till nästa epok som verkar vara mycket spännande. Jag har fått många nya vänner och läst många riddarromaner men nu bär det av mot renässansen! Ses där.

Bildresultat för dante alighieri

Dante Alighieri

Bild tagen från: http://izquotes.com/author/dante-alighieri 

Likes

Comments

​2/9 år 1200 e.kr

Framme! Skönt med lite värme här nere i Italien efter min vistelse i norden. Innan jag ger mig ut på nya äventyr tänkte jag bara koppla av och njuta av de vackra byggnaderna och konstverken. Jag imponeras verkligen av arkitekturen här med bland annat vackra stenhackade figurer. Nu måste jag ta mig en tupplur innan jag fortsätter. Jag skriver imorgon! 

Likes

Comments

13/8 år 1200 e.kr

Nu är jag i mitt hemland, fast ungefär 800 år bakåt i tiden. Det känns konstigt att se alla gamla byggnader utan någon form av elektricitet. När jag kom till Sverige märkte jag en annorlunda skrift på stenar, så kallad runskrift. När jag sedan började träffa lite olika personer förstod jag att stenen jag hade sett var Rökstenen. Den verkar vara mycket speciell för Sverige då den räknas som början på den svenska litteraturhistorien.

Under medeltiden går Sverige från asatro till kristen tro och jag har hört talas om den heliga Birgitta. Enligt alla jag har träffat så har jag fått uppfattningen om att hon var en mycket snäll person. Hon hjälpte ofta de utstötta i samhället och hade olika gästhem för sjuka och fattiga. Heliga Birgitta var även mån om de prostituerade i samhället.

Efter några år bosatte hon sig i Alvastra kloster och kände då att hon hade någon kontakt med Gud, att hon var ett utvalt språkrör. Efter kontakten med Gud skrev hon ner sina upplevelser i en bok som hette Himmelska uppenbarelser. Hon blev även ett helgon.

Sverige under den här tiden är inte det mest framgångsrika landet inom litteraturen och jag har fått reda på det mesta om Sverige. Därför har jag bestämt mig för att resa vidare till Florens i Italien för att ta reda på mer om litteraturhistorien. Jag skriver när jag har kommit fram efter resan dit.

Likes

Comments

12/8 år 1200 e.kr

Efter många långa resor har jag nu kommit fram till år 1200 e.kr och befinner mig just nu på Island. Igår träffade jag en känd författare som hette Snorre Sturlasson. Han var intresserad av asatron som var populär under denna tid. Snorre har även skrivit en handbok som heter Eddan. Boken handlar om jordens skapelse och undergång men även om den asatro som var populär. Det var intressant att prata med honom och få ta del av ett helt nytt tankesätt än det jag fick höra under antiken. För att få en bredare bild av litteraturen under denna tid ska jag imorgon resa till Sverige, så vi hörs då.

Likes

Comments