1770 talet

Carl Michael Bellman

Imorgon är min sista dag och för att hålla humöret uppe måste jag gå och lägga mig nu.

När jag vaknar upp inser jag att det är Sverige år 1770 jag befinner mig i. Idag har jag ett väldigt speciellt möte med en person jag vet mycket om. Det är nämligen Carl Michael Bellman.

Vi sitter i ett kaffehus och för en bra dialog. Jag inser snabbt att jag har helt fel bild av honom. Först trodde jag att han blivit känd för hans Bellmanhistorier men nu vet jag hela hans historia.

År 1768 föddes han och växte upp på söder i Stockholm. Redan i tonåren gjorde han sin litterära debut med elevarbeten. Bellman fick en god utbildning med inriktning på språk och litteratur. En närstående vän som har hjälpt Bellman heter Anders Lissander. Umgängeskretsen han hade var poeter och sällskapssångare vilket gjorde att Bellman utvecklades och tog inspiration från dem.

Fredmans Epistlar

Carl Michael Bellmans kända vissamling Fredmans Epistlar, innehåller hittills 60 visor men fler är påväg. Alla visorna har samma tema, det är Stockholms miljöer och baksidor. Han skrev om de lägsta sociala skiktet i samhället exempelvis alkoholister och kvinnor som utnyttjas. I miljöer som stadens krogar, gränder och gator. Huvudpersonerna återkom i olika livssituationer i visorna. Exempelvis alkoholisten Fredman, krogkvinnan Ulla Winblad, Fader Berg och Movitz. Jag uppfattade Bellman som en humoristisk person. Dock skrev han alltid med respekt för de som hade de sämre ställt.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Francois Marie Voltaire

Min sista dag i Frankrike har jag spenderat med en av upplysningen främsta representanter, Francois Marie Voltaire. Han är född år 1694 här i Frankrike. Upplysningsfilosof och författare är hans titel och han betyder mycket för litteraturen. Många beskriver även honom som en samhällskritiker med vass penna. Hans skådespel och dikter handlar om den mörka verkligheten, det vill säga ondska, orättvisor och våld. Voltaire är även en stark motståndare till politiska förtryck, kyrkans idéer och okunnighet.

Candide ou I`Optimisme

Candide ou I`Optimisme, hans skönlitterära roman kan man tydligt koppla till upplysningens tankar. Handlingen är om Candide bosatt i Tyskland. Han förälskar sig i Kunigunda och baronen tvingar honom att gå med i den bulgariska armén. Kriget får man sedan uppleva från Candides ögon. Han reser runt i världen men väljer tillslut att resa till Kunigunda. Kunigunda har råkat ut för massaker och förändrats, trots detta gifter de sig. Romanen slutar med Candides kända replik “Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård”.

Budskapet i romanen är att man måste “odla sin egen trädgård”. Betydelsen kan man tolka på olika sätt. Jag tolkar det som att genom hårt slit uppnår man framgång vilket även följer upplysningen tankar och ideal.


Likes

Comments

​1760 talet

Resan går mot sitt slut och jag har endast en tidsepok kvar. Däremot finns mycket mer att uppleva och ta lärdom av. Året är 1760 och upplysningstankar råder.

Nyckelord

“Empirism, vetenskap, kritiskt tänkande, rationalism och nyfikenhet”, läser jag på en skylt när jag anländer till Frankrike. De orden är nyckelord för Upplysningen. Upplysningstankar handlar om vetenskap och frihet samt en positiv tro på människan och framtiden. Dessa tankar leder till att världsbilden förändras en hel del. Till skillnad från Medeltiden var kritiskt tänkande mot kyrkans idéer och samhället viktigt. Individen skulle nu styras av vetenskap och sinnesintryck.


Likes

Comments

Romeo och Julia

Det är Romeo och Julia som spelas och vi sitter på första balkongen. Romeo och Julia är en tragedi av Shakespeare som kom ut på 1590-talet. Det är en av Shakespeares mest kända skådespel. Inspirationen till skådespelet kom från ett motiv från den italienska novelllitteraturen.

Handlingen är om de unga älskande paret, Romeo och Julia. De kommer från två adliga familjer, Montague och Capulet. Paret tvingas gifta sig i hemlighet på grund av att deras familjer ligger i fejd. Julia får en sömndryck av en munk för att slippa gifta sig med Paris som hennes familj vill. Sömndrycken gör henne skendöd i en viss tid. Romeo återvänder och dödar Paris. I tron om att Julia är död, tar han sitt eget liv. Julia vaknar, ser Romeo död och tar sitt liv.

Tänk att jag nu fått uppleva två tragedier, på två olika teatrar, i två olika tidsepoker. Jag kan se flera skillnader mellan den grekiska och elisabetanska teatern. Personligen tycker om den elisabetanska teatern bättre. På grund av balkongerna och den uppskjutna scenen.


​https://simple.wikipedia.org/wiki/Romeo_and_Juliet

Likes

Comments

1600-talet

William Shakespeare

Slutet av min resa i Renässansen spenderar jag i England. Planerna för idag är att gå på en föreläsning som en betydelsefull person håller. Personen är ingen mindre än William Shakespeare.

År 1564 föddes han i staden jag befinner mig just nu, Stratford-upon-Avon, Warwickshire. Hans mamma var av lokal godsägarsläkt och hans pappa var köpman. Under skolgången läste han bland annat latin, vilket han rekommenderar alla att göra. Redan som 18-åring gifte han sig med Anne Hathaway och tillsammans fick de tre barn.

Till en början hade Shakespeare svårt att bestämma vilken genre så han prövade olika. Han skapade få egna intriger på grund av att han omvandlade antika skådespel, italienska komedier, engelska noveller och levnadsteckningar, för att ge några exempel. Han beskriver sig själv som allkonstnär och berättar om han tragedier, komedier, sonetter, sago och krönikespel.

Föreläsningen är slut. William Shakespeare kommer fram till mig och ber mig följa med honom. Vi anländer till den Elisabetanska teatern och vi är helt ensamma. Teater ligger mig varmt om hjärtat, så jag ber om att få stanna och kolla på en av hans tragedier.


Likes

Comments

1350-talet

Mode

Efter att precis ha lämnat medeltiden befinner jag mig nu i början av Renässansen. Året är 1350-talet och jag är entusiastisk på vad epoken har att erbjuda. Italien är min första destination. Det första jag lägger märke till i byn är kläderna. De vackra färgade tygerna. Kvinnorna har en klädsel som gör höfterna breda och midjan smal. Männen har smala byxor och långa kappor.

Pånyttfödelse

De sitter en grupp med människor utanför ett vackert hus. På en stol bredvid dem sätter jag mig och försöker lyssna på va de säger. Tur jag har min översättningmaskin, för de pratar inte svenska.

“Äntligen har vi lämnat medeltiden!!!!” uttrycker sig en av männen. Nyfiken som jag är, ifrågasätter jag honom. Han berättar att de strävar efter en pånyttfödelse. Antiken tankar och ideal vill man ha tillbaka. Medeltiden ansågs som en mörk, mellantid som inte hade någon betydelse. De vill att människan ska vara i centrum och inte styras av kyrkans idéer.

Personerna jag precis haft ett samtal med har gett mig andra perspektiv av medeltiden. Det ser jag positivt, för att epokerna skiljer sig en stor del beroende på olika faktorer. Exempelvis vilket land och tid det är.


​http://www.edu.linkoping.se/stangebro/Fakta/Goransson/1598.jpg

Likes

Comments

1349 e.Kr

Heliga Birgitta

Ögonlocken öppnar sig snabbt och jag går ut för att kolla på soluppgången. Tanken slår mig direkt att jag är tvungen att möta Heliga Birgitta. Hennes historia har jag läst om i böcker men jag är väldigt intresserad av att låta henne berätta. Hur hon kände och upplevde allt.

Jag får kontakt med henne och vi bestämmer möte i Rom. Heliga Birgitta är nämligen redan påväg ner till Rom för att få tillstånd av Påven att grunda en ny klosterorden. Klockan är 6 på kvällen och vi sitter bredvid varandra. Frågorna i mitt huvud bara flödar och hon ger mig svar på alla.

Heliga Birgittas fullständiga namn är Birgitta Birgersdotter och hon är född år 1303 i Uppsala. Familjen hon kommer från är adlig och har därför mycket inflytande. När hon var barn fick hon lära sig att läsa och skriva vilket var mycket ovanligt för tjejer. Det är en skillnad från Sverige 2017 då vi tar det som en självklarhet.

Händelserna som gjort henne omtalad är hennes religiösa budskap, så kallade himmelska uppenbarelser från Kristus och Jungfru Maria. När magistrar upptäckt hennes begåvning samverkade de i att översätta hennes uppenbarelser på latin. Latin var det enda språket för att förmedla sådana budskap i Europa på 1300-talet.

Vårt samtal är nästan slut och jag är mycket imponerad av henne. Tänk att kvinnan sitter bredvid mig helt ovetandes om att hon i framtiden kommer ha stor betydelse i vår historia.


Likes

Comments

​1347 e.Kr

Pesten

Tyvärr har jag inte skrivit på ett tag för jag har haft fullt upp med att ta hand om mina nyfunna vänner. De har drabbats av digerdöden. Iklädda mörka tygbitar med snöre runt midjan, ligger de och väntar på döden. Drabbade personer har ingen chans att bli friska och deras sista dagar är hemska. Det är en stor skillnad från samhället 2017 som jag vanligtvis lever i. Då läkemedel hela tiden utvecklas och kunskap förbättras om de flesta sjukdomarna. Vi får även alltid vård och trygghet av personalen på sjukhuset.

Riddarromaner

För att göra deras sista kväll till den bästa läser jag riddarromaner. Jag har bara läst några stycken och kan redan se samband. Riddarromaner handlar ofta om kärleken mellan tappra, ädla riddare som hjältar och vackra kvinnor. Personligen skulle jag inte kalla riddarna hjältar. De både misshandlade bönder och våldtog kvinnor.

Tristan och Isolde

Tristan och Isolde är romanen som mina vänner tycker är mest intressant. Det är en version gjord av Thomas d'Angleterre år 1180. Det är en keltisk saga som handlar om förbjuden kärlek och att inget varar för evigt. Kärleksparet som är huvudpersonerna i sagan är riddaren Tristan och Isolde. Tristan såras och förgiftas i striden mot krigaren Morholt. Han vill läka sina sår och åker därför till Irland för att träffa Isolde, Irländska kungens dotter. Efter att av misstag druckit en dryck blir de förälskade i varandra. Tyvärr tvingas de träffas i hemlighet på grund av att Isolde gift sig med en annan man.


Likes

Comments

458 f.Kr

Grekiska Teatern

Min blick flyttas från min karta till omgivningen runt omkring mig. Jag har hamnat mitt i en grekisk teater. Gud vad stor den är!!! På Theatron sitter flera människor och inväntar att teatern ska börja. På Orchestran står tre män utklädda i stora masker och koturner. I bakgrunden finns en kör som hjälper till med den sorgliga stämningen. De försvinner ibland till Skenen, men jag märker tydligt att de följer stränga regler. Tragedin följer Gustav Freytags pyramid. Det är en inledning, stegring, höjdpunkt, fall och slutar i en katastrof.

Dramatik

Dramatik under antiken betyder teaterkonst och det finns två grenar, komedin och tragedin. Dramat är även en central del i den grekiska kulturen. Det är inte endast för nöje att kolla på teater utan det utgör en viktig funktion. Värderingar och tankar diskuterar man och tar lärdom vad som är viktigt i samhället.

Orestien och Aiskylos

Det är en pjäs ur den berömda trilogin av tragedier Orestien som utspelas. Agamemnon heter den första delen och är författad av Aiskylos. Aiskylos är född 525 f.Kr och är en betydande dramatiker här. Han är en gammal man som tillhör en atensk adelsätt. Han brukar kallas teaterkonstens fader för hans nittio skrivna dramer. Exempel på verk är Perserna, De sju mot Thebe och Den fjättrade Prometheus.

Handlingen är om kung Agamemnon som är gift med Klytaimnestra och tillsammans har de tre barn. Agamemnon och hans bror blir tvingade att lämna Mykene och flyr till Sparta. Där gifter de båda sig, men snart återvänder de till Mykene igen. Där blir Agamemnon en av grekland mäktigaste kungar och därmed utvald som fältherre i kriget mot Troja. I striden är han tapper men drabbas olyckligtvis av hybris. Det är mycket vanligt att hybris gestaltas i tragedierna. När han återvänder hem från Troja mördas han av sin hustru.


Likes

Comments

600 f.Kr

Sapfo

Just nu, i skrivande stund befinner jag mig i Medelhavsområdet. På min karta jag håller i handen finns två områden inringat i rött. Det är Grekland och ön Lesbos. Min första destination är alltså Lesbos.

Lesbos

Jag har precis anlänt till ön och möts av Sapfos stora leende. Ön är vacker och välmående med mycket växtlighet. Sapfo berättar att hon föddes år 630 f.Kr här på Lesbos. Hon är en grekisk vislyriker och har hittills skrivit 350 dikter. Sapfo berättar även att lyrik är en av de fyra grekiska genrerna. Namnet har sitt ursprung från de antika stränginstrumentet Lyra och de utgörs av korta poetiska texter. Budskapet är att förmedla en bild eller känsla.

Hennes berömda dikter handlar om kvinnor och bitterljuv kärlek. Bredvid oss där vi går står unga kvinnor och hyllar Sapfo. Jag förstår direkt att hon är en betydande och inflytelserik person här på ön. Kläderna de har på sig skiljer sig inte så mycket. Alla har ljusa tygbitar knutna som klänningar.

Vi kommer fram till en plats där flera unga tjejer och överklasskvinnor sitter. Hon berättar att hon leder en thiasos och att det är mycket ovanligt för kvinnor att göra. Under den här tiden är det nästan bara män som syns och de vill hon motverka. Tacksamt ger jag henne en kram och säger att det behövs fler kvinnor som henne, sedan reser jag vidare.

Likes

Comments