Okej. Den här filten blev egentligen både klar och levererad till sin nya ägare i oktober, men jag har bara inte kommit mig för att skriva ihop det här inlägget om den. Men nu så! I brist på annan virkning här tänkte jag skriva och berätta hur jag gjorde bebisfilten.

En av mina kusiner fick barn i slutet av oktober. Såå roligt! Jag är övertygad om att hon kommer bli en fantastisk mamma. Så fort jag fick veta att hon var gravid började min virkhjärna snurra. Vad skulle jag kunna virka till henne och hennes bebis? Det jag till slut kom fram till var att filtar alltid är användbara, särskilt under hösten och vintern. Så jag började leta efter inspiration till fina bebisfiltar, och till slut bestämde jag mig för att göra en filt i corner to corner-tekniken.

Garnet jag använde till filten är Drops Loves You 6, som består av 100% återvunnen bomull. Det beställde jag från Hobbii.se. Jag har verkligen börjat gilla det garnet! Det är lättarbetat och resultatet blir så fint. Bebisfilten blev väldigt mjuk och skön, så jag är mycket nöjd med valet av garn. Jag använde virknål nummer 3,5.

Den här filten är superenkel att göra, det är bara att virka en rektangel i corner to corner-tekniken. Jag lade också till en kant runtom, och även den är lätt att göra. Filten är 92 x 79 cm stor. Om måtten på en bebisfilt finns det många åsikter men jag tyckte att filten blev lagom stor så här.

Att virka corner to corner, eller c2c som det förkortas, är inte alls svårt enligt mig. Det är däremot väldigt roligt och arbetet växer fort. Man virkar från hörn till hörn, precis som namnet antyder, genom att först öka och sedan minska varvens längd. Vill du lära dig c2c så kan du använda dig av klippen som ligger här nedanför. Det första visar hur man ökar i c2c, det vill säga hur man börjar och hur man virkar vidare. Den andra videon visar hur man minskar arbetet. För att göra en rektangel ökar du på tills sidorna är så långa som du vill att kortsidan på rektangeln ska vara. Sedan fortsätter du att öka på ena sidan samtidigt som du börjar minska på andra sidan. När rektangelns långsida har rätt längd minskar du på båda sidorna tills du kommer till hörnet och rektangeln är klar.

Hur man ökar i c2c

Hur man minskar i c2c

Om du vill göra en filt som är likadan som min, så ökar du helt enkelt tills sidan mäter 79 cm. Därefter börjar du minska på ena sidan av arbetet och fortsätter öka på den andra sidan tills den mäter 92 cm. Och efter det är det bara att minska på båda sidor tills du kommer till hörnet. Randningen på filten gör du precis som du vill. Jag valde att byta färg lite då och då, utan att ha ett visst antal varv i varje rand och det tycker jag blev bra.

Jag valde att avsluta med en fin kant runtom min filt. Kanten gjorde jag i vitt och även den är som sagt väldigt lätt att göra. Jag virkade helt enkelt två varv med fasta maskor runt filtens kant, och sedan avslutade jag med att virka ett varv med kräftmaskor eller kräftgång, som helt enkelt är fasta maskor virkade baklänges, från vänster till höger. Hur du gör det kan du se i videon här nedanför.

Fäst alla trådar ordentligt, och sedan är filten klar! Jag sydde på en liten hand made-etikett på filten och det tycker jag blev fint. Mina etiketter kommer från ebay.

Jag är själv väldigt nöjd med resultatet, och som jag har förstått det blev min bebisfilt även väldigt uppskattad hos min kusin och hennes lilla familj. Förhoppningsvis värmer den gott nu i vinter!

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments