Den senaste veckan har jag spenderat i Åre på något som kallas Fjällkurs, och det är inspirationsdagar för dem som är ledare för barn och unga i en kyrka eller förening. Veckan bjöd på bland annat inspirerande seminarier, roliga möten med nya härliga människor och helt fantastisk skidåkning. Jag har lärt mig så mycket haft så roligt. Det var riktigt skönt att ta en paus från vardagen i några dagar och det var välbehövligt med ett litet miljöombyte.

Kolla bara hur härligt vi hade det (!):

Under kvällarna hann jag sticka på sockorna jag haft på stickorna i några veckor, och de är nu klara. Det roliga var att jag inte var den enda där som stickade och virkade! Jag håller på att lära en kompis att virka och det var så kul att kunna sitta och virka tillsammans med henne. Dessutom fick jag dela rum med en tjej som också stickar jättemycket. Så kul!

Sockorna är stickade i underbara Nordlys med strumpstickor 2,5. Jag har utgått lite från Järbo Garns mönster på Magdalenasockan (nummer 91814) men istället för att sticka mönstret gjorde jag sockorna helt släta och med resårskaft. Jag känner att jag börjar få kläm på det här med stickning nu! Det är roligt att se att man utvecklas.

/Frida

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Okej. Den här filten blev egentligen både klar och levererad till sin nya ägare i oktober, men jag har bara inte kommit mig för att skriva ihop det här inlägget om den. Men nu så! I brist på annan virkning här tänkte jag skriva och berätta hur jag gjorde bebisfilten.

En av mina kusiner fick barn i slutet av oktober. Såå roligt! Jag är övertygad om att hon kommer bli en fantastisk mamma. Så fort jag fick veta att hon var gravid började min virkhjärna snurra. Vad skulle jag kunna virka till henne och hennes bebis? Det jag till slut kom fram till var att filtar alltid är användbara, särskilt under hösten och vintern. Så jag började leta efter inspiration till fina bebisfiltar, och till slut bestämde jag mig för att göra en filt i corner to corner-tekniken.

Garnet jag använde till filten är Drops Loves You 6, som består av 100% återvunnen bomull. Det beställde jag från Hobbii.se. Jag har verkligen börjat gilla det garnet! Det är lättarbetat och resultatet blir så fint. Bebisfilten blev väldigt mjuk och skön, så jag är mycket nöjd med valet av garn. Jag använde virknål nummer 3,5.

Den här filten är superenkel att göra, det är bara att virka en rektangel i corner to corner-tekniken. Jag lade också till en kant runtom, och även den är lätt att göra. Filten är 92 x 79 cm stor. Om måtten på en bebisfilt finns det många åsikter men jag tyckte att filten blev lagom stor så här.

Att virka corner to corner, eller c2c som det förkortas, är inte alls svårt enligt mig. Det är däremot väldigt roligt och arbetet växer fort. Man virkar från hörn till hörn, precis som namnet antyder, genom att först öka och sedan minska varvens längd. Vill du lära dig c2c så kan du använda dig av klippen som ligger här nedanför. Det första visar hur man ökar i c2c, det vill säga hur man börjar och hur man virkar vidare. Den andra videon visar hur man minskar arbetet. För att göra en rektangel ökar du på tills sidorna är så långa som du vill att kortsidan på rektangeln ska vara. Sedan fortsätter du att öka på ena sidan samtidigt som du börjar minska på andra sidan. När rektangelns långsida har rätt längd minskar du på båda sidorna tills du kommer till hörnet och rektangeln är klar.

Hur man ökar i c2c

Hur man minskar i c2c

Om du vill göra en filt som är likadan som min, så ökar du helt enkelt tills sidan mäter 79 cm. Därefter börjar du minska på ena sidan av arbetet och fortsätter öka på den andra sidan tills den mäter 92 cm. Och efter det är det bara att minska på båda sidor tills du kommer till hörnet. Randningen på filten gör du precis som du vill. Jag valde att byta färg lite då och då, utan att ha ett visst antal varv i varje rand och det tycker jag blev bra.

Jag valde att avsluta med en fin kant runtom min filt. Kanten gjorde jag i vitt och även den är som sagt väldigt lätt att göra. Jag virkade helt enkelt två varv med fasta maskor runt filtens kant, och sedan avslutade jag med att virka ett varv med kräftmaskor eller kräftgång, som helt enkelt är fasta maskor virkade baklänges, från vänster till höger. Hur du gör det kan du se i videon här nedanför.

Fäst alla trådar ordentligt, och sedan är filten klar! Jag sydde på en liten hand made-etikett på filten och det tycker jag blev fint. Mina etiketter kommer från ebay.

Jag är själv väldigt nöjd med resultatet, och som jag har förstått det blev min bebisfilt även väldigt uppskattad hos min kusin och hennes lilla familj. Förhoppningsvis värmer den gott nu i vinter!

/Frida

Likes

Comments

Den här onsdagskvällen spenderar jag i min sköna säng tillsammans med min katt, min stickning, ett nummer av Kreativ stickning och en hög med kuddar. Mer än så behövs inte! Jag har inga måsten, inget annat som pockar på min uppmärksamhet och det är fortfarande flera timmar kvar av kvällen. Det här var precis vad jag behövde idag.

Virkinspirationen har inte varit på topp den senaste tiden men oj vad jag stickar istället. Jag har flera stickprojekt på gång - såklart, något annat vore konstigt. Vad är det för fel på mig som inte kan hålla mig till ett projekt i taget?! Just ikväll stickar jag på ett par sockor i underbara Nordlys som jag tycker så mycket om.

Och med det vill jag önska er en fortsatt trevlig kväll! 💙

/Frida

Likes

Comments

Det är så många jag känner som väntar barn just nu, och det har inspirerat mig till att virka det här barnvagnshänget som föreställer ett glatt moln. Blev det inte gulligt?

Själva molnet är 10,5 cm brett och 7,5 cm högt. Hela hänget är 20 cm högt. Alltihop är virkat med virknål nummer 3 och Drops Loves You 6. Ansiktet är broderat med Candy från Svarta Fåret och Loves You 6. Garnåtgången har jag inte koll på men det gick inte åt särskilt mycket av det vita garnet, och av det blå till bollarna på hänget behövdes bara en liten bit. Kroken som barnvagnshänget hängs upp i är en helt vanlig duschdraperikrok och molnet är stoppat med stoppning från en slaktad IKEA-kudde.

I det här inlägget delar jag med mig av mönstret till mitt barnvagnshänge med ett moln. Molnet virkas i två platta delar som sys ihop. Därefter virkar du bollarna till hänget och efter det återstår det bara att montera ihop hänget. Det låter inte så svårt va? Jag har gjort ett skrivet mönster, men jag har även ritat upp ett diagram på molnet i ett försök att förtydliga. Jag vet inte hur bra det blev egentligen... Men jag rekommenderar dig i alla fall att ta hjälp av både diagrammet och det skrivna mönstret när du virkar, eftersom jag tror att det blir tydligast så.

Om du virkar ett barnvagnshänge efter mitt mönster vill jag jättegärna se det! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
hö 1 m - hoppa över en maska (och virka vidare som vanligt i nästa)
2i1 - ökning (2 fm i samma m)
2->1 - minskning (2 fm blir 1)
(X) - antalet maskor på varvet
[ ] - upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges

Först ut i mönstret är själva molnet, och det virkas fram och tillbaka i rader. I slutet av varje varv ska du vända arbetet. Varje varv (rad) avslutas med en luftmaska, och den luftmaskan som du avslutar varvet och vänder med ska du inte virka i när du påbörjar nästa varv. Du hoppar bara över den och virkar vidare som vanligt i nästa. Om ett varv avslutats med flera luftmaskor, hoppar du helt enkelt över den sista du gjorde på det varvet när du vänder och påbörjar nästa varv. Sedan virkar du som vanligt i de maskor som kommer efter. Luftmaskan som du vänder med ska du alltså aldrig virka i, utan du börjar varje nytt varv i den 2:a m från nålen. I diagrammet kan du se att det helt enkelt är tomt ovanför den luftmaska du ska hoppa över varje varv.

När det står i mönstret att du ska hoppa över en maska, ska du hoppa över en maska utöver luftmaskan du vänder med. Detta visas med en symbol, en ruta, i diagrammet. Där rutan finns ska du alltså inte virka någon maska utan bara hoppa över en, utöver luftmaskan som du vänt med.

Molnet:
1) Lägg upp 10 lm.
2) Vänd arbetet och virka 1 fm i varje lm, gör sedan 2 lm och vänd arbetet
3) 10 fm, 2 lm, vänd
4) 11 fm, 1 lm, vänd
5) 11 fm, 4 lm, vänd
6) 14 fm, 1 lm, vänd
7) 14 fm, 3 lm, vänd
8) 16 fm, 1lm, vänd
9) 16 fm, 2 lm, vänd
10) 17 fm, 1 lm, vänd
11) 17 fm, 1 lm, vänd
12) hö 1 m, 16 fm, 1 lm, vänd
13) 16 fm, 1 lm, vänd
14) hö 1 m, 15 fm, 1 lm, vänd
15) 14 fm, 2 lm, vänd
16) 15 fm, 1 lm, vänd
17) 15 fm, 1 lm, vänd
18) 15 fm, 1 lm, vänd
19) 14 fm, 1 lm, vänd
20) hö 1 m, 13 fm, 1 lm, vänd
21) 10 fm, 1 lm, vänd
22) hö 1 m, 9 fm, 1 lm, vänd
23) hö 1 m, 8 fm, 1 lm, vänd
24) hö 1 m, 7 fm, 1 lm, vänd

Klipp av garnet och fäst tråden i början och i slutet. Virka sedan en till likadan del. Nu har du två virkade delar som kommer att utgöra själva molnet.

Virka en kant med fm runt båda delarna. Fäst trådarna.

Nu är det dags att brodera ett ansikte på den ena delen. Här kan du släppa lös din fantasi och göra ett glatt moln, ett moln som sover eller ett ledset regnmoln. Jag broderade två glada slutna ögon med dubbelt garn och en liten mun med enkelt garn. Sedan gjorde jag tre rosa streck på varje sida av ansiktet för att ge molnet lite rosiga kinder. Det svarta garnet jag broderade med är Candy och det rosa är Loves You 6. Så här blev ansiktet på mitt moln:

Nästa steg är att sy ihop molnet. Lägg ihop de två virkade delarna med avigsidan inåt och rätsidan utåt. Var noga med att lägga dem åt samma håll så att de bulliga topparna på molnet går ihop. Sy sedan ihop delarna med kaststygn genom kanten med fasta maskor som du gjorde tidigare. Stoppa molnet lagom hårt innan hålet blir för litet. Fäst trådarna.

Nu ska du virka de tre små bollarna som ska sitta mellan molnet och kroken som det hängs upp i. Bollarna virkas likadant men du kan välja vilka färger du vill.

Bollarna:
1) Lägg upp 2 lm, virka sedan 6 fm i den 2:a maskan från nålen (6)
2) [2i1] x6 (12)
3) [1 fm, 2i1] x6 (18)
4-5) 1 fm i varje m (18)
6) [1 fm, 2->1] x6 (12)
Fäst tråden i början och stoppa bollen.
7) [2->1] x6 (6)
Avsluta med 1 sm. Klipp av garnet och fäst tråden i slutet.

När du har ett färdigt moln och tre stycken bollar är det dags att montera ihop barnvagnshänget. Börja med att bestämma i vilken ordning du vill ha bollarna, om du gjort dem i olika färger.

Använd en nål och garn i samma färg som molnet för att montera hänget. Här använde jag dubbelt garn för att göra det mer hållbart. Trä garnet genom bollarna och ett varv runt kroken som hänget ska hängas upp i. När du trär garnet genom molnet kan det vara bra att tänka på var någonstans på molnet du gör det. Se till att trä garnet genom molnet ungefär på mitten, så att molnet hänger rakt. Dra inte åt garnet för hårt, för då kan hänget bli stelt och fast. Låt istället hänget bli smidigt och ganska rörligt genom att inte dra åt garnet så hårt när du trär det genom de olika delarna. Fäst trådarna ordentligt när du är klar. Så där! Nu är ditt barnvagnshänge färdigt!

Jag har gjort ett barnvagnshänge i rosa och ett i blått. Det rosa hänget gjorde jag medan jag provade mig fram och till det blå ändrade jag mönstret lite. Därför ser det rosa hänget större ut än det blå på bilderna - det är helt enkelt lite större. Det blå barnvagnshänget är virkat helt och hållet efter mönstret i det här inlägget.

Lycka till och ha en bra vecka!
/Frida

Likes

Comments

Jag har verkligen fastnat för att sticka! Jag vet själv inte vad som händer, men den senaste tiden har jag lockats mer av min stickning än av mina (oräkneliga) pågående virkprojekt. Att sticka har för mig blivit ett sätt att koppla av på kvällarna och samtidigt är det sååå roligt! Litenvirktant goes Litensticktant och jag gillar det.

När jag stickade sockor till min vän nyligen fick jag så mycket garn över att jag bestämde mig för att testa om det räckte till ett par sockor till. Det gjorde det, och jag har fortfarande garn kvar... För lite utmaning ville jag denna gång prova på något nytt istället för att bara sticka enkla sockor som till större delen består av slätstickning, som jag gjort tidigare. Jag har länge spanat in Järbo Garns Magdalenasockor och tyckt att de varit så fina, och nu kände jag att det var dags att prova att göra dem! De omfattade många nya moment för mig som inte är så erfaren inom stickning och jag blev flera gånger tvungen att repa upp massor av varv för att jag gjort något litet fel. Men oj vad nöjd jag är över att jag klarade det! Sockorna blev ändå relativt jämna och fina med tanke på att jag är rätt så mycket nybörjare på stickning och jag är jättenöjd. Jag vill bli bättre på att sticka och dessa sockor var en bra utmaning. Sockorna var otroligt roliga att sticka också med alla hålmönster och hoptagningar, och mönstret blir så fint tycker jag.

Sockorna är som sagt stickade efter Järbo Garns mönster Magdalenasockan, nummer 91814 är det. Jag har använt strumpstickor i storlek 2,5 och garnet är mitt älskade Nordlys från Viking Garn. 😍 Min mamma fick de här sockorna av mig och hon blev jätteglad, och min kompis som fick de andra sockorna är också glad för sina. Det är så roligt när det man gör uppskattas, eller hur?

Det var otroligt svårt att fånga det vackra mönstret på sockorna på bild, särskilt som de är stickade i ett flerfärgat garn. Jag tog hjälp av min duktiga syster att fotografera sockorna och hon lyckades ändå fånga mönstret på dem så gott det gick. Hon tycker för övrigt att jag är dålig på att ge henne cred för de gånger hon hjälper mig att fota mina virkade (och stickade) saker, så här kommer en stor eloge till henne för att hon alltid ställer upp med kameran när jag ber henne!

/Frida

Likes

Comments

Kuvertväska, aftonväska eller "clutch" - oavsett vad man väljer att kalla den så är det här den perfekta accessoaren på vinterns alla fester. Den härliga färgskala av sju olika nyanser gör väskan till en snygg färgklick att pigga upp en enfärgad outfit med.

En kuvertväska är perfekt att ha med sig med bara det nödvändigaste i - mobiltelefon, plånbok, nycklar och kanske ett tuggummipaket och ett läppstift. På festen är den en stilfull accessoar till en snygg klänning, men den passar också bra om du inte ska vara riktigt så uppklädd.

Kvaliteten på bilderna i det här inlägget varierar tyvärr ganska mycket - en del är tagna med min mobilkamera och en del är ljuset inte särskilt bra på. Jag tycker inte om att det blir mörkt så tidigt under den här årstiden! Jag älskar vintern men det är så svårt att fota mina virkprojekt i ett bra ljus eftersom dagsljuset, som är det bästa ljuset att fota i, bara är tillgängligt några timmar om dygnet...

Min kuvertväska är 19 x 15,5 cm stor. Den är virkad med virknål nummer 3 och Catona från Favoritgarner.se. Det garnet är verkligen härligt att arbeta med! Jag gillar det. Garnåtgången har jag ingen koll på egentligen, men jag tror inte att det har gått åt så mycket av varje färg. Nystanen jag hade var på 25 gram och det finns mycket kvar av dem.

Om du virkar en kuvertväska efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Väskan virkas i ett rektangulärt stycke som sedan fodras och sys ihop. Jag valde att byta färg varje varv för att få den väldigt randiga effekten på väskan. Början och slutet är dock undantag från detta, där är det två svarta rader efter varandra. Vill du ha lite bredare ränder är det bara att göra det, och naturligtvis går det att göra väskan enfärgad om du föredrar det!

Förkortningar:
lm - luftmaska
st - stolpe
(X) - antalet maskor på varvet

Lägg upp 48 lm.
1) Virka 1 st i den 4:e maskan från nålen (de 3 lm du hoppar över räknas som den första stolpen). Virka sedan 1 st i varje lm (46)
2- 52) Gör 3 lm (räknas som första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i varje m (46)

Klipp av garnet och fäst alla trådar. ÅH vad det är tråkigt att fästa trådar, men tyvärr måste det göras...

Nu är det virkade stycket klart och ser ut så här:

Nu är det dags att fodra väskan, om du vill göra det. Jag tycker om att fodra vissa projekt eftersom tyget ger en viss stabilitet till det virkade. Dessutom är det så fint med ett snyggt tyg på insidan av till exempel väskor och necessärer. Tyget jag har använt kommer från Panduro, och det är så fint i färgerna tycker jag!

Mät och klipp ut tyget efter din virkade rektangel, fålla det om du vill (jag vek bara in kanterna lite för att snygga till det) och sy sedan ihop tyget och den virkade delen. Jag sydde för hand med sytråd och langettstygn. Nu ser arbetet ut så här:

Insidan

Utsidan

Nästa steg är att sy ihop väskan. Lägg arbetet med insidan (fodret) nedåt och vik upp den nedre kanten för att bilda själva väskan. Spara 14 rader upptill som inte sys ihop - detta blir locket på väskan. Sy ihop sidorna på väskan med langettstygn - här använde jag dubbel tråd för att försäkra mig om att det skulle hålla.

När du sytt klart kan du vända väskan så att utsidan hamnar utåt.

Nu är själva väskan klar och kardborrebanden ska på plats så att den håller sig stängd. Klipp till två bitar av den mjuka delen och två bitar av den vassare delen av kardborrebanden. Jag valde att använda två bitar kardborreband för att hålla ihop väskan. Vill du hellre ha en lång bit kan du självklart göra så, och vill du ha tre eller fyra bitar fixar du det.

Placera ut kardborrebanden där du vill ha dem och sy fast dem med sytråd. Jag hade tankar på att sy i en dragkedja också för att inte riskera att något faller ur väskan när jag använder den, men jag hoppade över det eftersom jag inte tyckte att det behövdes.

Så där, det var allt! Nu är din kuvertväska klar och redo att följa med dig på vinterns alla roliga tillställningar.

Framsidan

Baksidan

Lycka till!
/Frida

Likes

Comments

I slutet av året var jag var i stort behov av ett lagom krävande projekt för att hålla mina händer och min något omedgörliga hjärna sysselsatta. Därför var det helt perfekt att en kompis nämnde att det var så kallt på golven hemma hos honom, för då kunde ju jag erbjuda mig att göra ett par värmande sockor till honom!

Jag hade letat efter ett projekt där jag kunde hitta den där balansen mellan lite krävande, för att hålla hjärnan sysselsatt, och sådär enkelt att händerna bara kan arbeta av sig själva. Att sticka sockor lät som en bra idé eftersom stickning ofta kräver mer tankeverksamhet av mig än ett virkprojekt gör. Samtidigt innehåller ett par enkla sockor flera delar där man bara ska sticka varv efter varv med slätstickning utan att öka eller minska något, och på sådana delar kan händerna bara sticka på utan att man behöver tänka så mycket. Stickade sockor var ett perfekt projekt för mig just då med andra ord, och jag var glad att jag hade fått något att göra samtidigt som jag förhoppningsvis skulle kunna göra en vän glad (och lite mindre frusen). Litenvirktant blev Litensticktant igen för en stund och cirka en månad senare är sockorna nu klara!

De här sockorna är stickade i Nordlys från Viking Garn med strumpstickor nummer 2,5. För att de skulle bli så lika som möjligt valde jag att sticka dem på samma gång, parallellt, istället för att göra en i taget och det funkade bra. De är stickade efter Järbo Garns mönster nummer 91622, samma mönster som jag använt tidigare och det är jag fortfarande jättenöjd med. Även denna gång har jag verkligen älskar att arbeta med Nordlys, jag tycker att det garnet är så himla fint. Jag älskar färgövergångarna i alla flerfärgade varianter av garnet och jag tycker om att slutresultatet alltid blir lika mjukt och fint. Jag älskar även sockor som är stickade i samma flerfärgade garn men ändå inte blir helt lika, eftersom man börjat på olika ställen på garnet. Två sockor som uppenbart hör ihop men ändå inte ser helt likadana ut. Det är väldigt charmigt och snyggt, tycker jag. Jag vet att en del letar upp samma ställe på garnet att börja på, men jag gillar när sockorna blir lite olika.

Stickning är verkligen inte min starkaste sida men jag provade ju att sticka sockor förra året och tyckte att det var kul. Jag vill bli bättre på att sticka och då krävs det en del övning. Lite ojämnt blev det på många ställen på mina sockor men på det hela taget är jag nöjd med dem. Hoppas att min vän också blir glad när han får dem!

På bilderna där jag har sockorna på mig ser det ut som att jag har ganska långa fötter, haha. Sockorna är alldeles för stora för mig men förhoppningsvis passar de desto bättre på min kompis som ska få dem. Han har ju lite större fötter än mig.

/Frida

Likes

Comments

Häromdagen kände jag äntligen att jag ville plocka upp virknålen igen. Efter en lång period utan lust att virka träffade plötsligt inspirationen mig och jag svängde ihop en enkel, ribbad mössa. Förhoppningsvis är jag på väg tillbaka nu och den tanken känns härlig.

Innan vi går vidare till mönstret på mössan vill jag bara säga tack. Jag har fått så många fina peppande kommentarer efter mitt förra inlägg som jag delade både här och på instagram, där jag berättade att jag inte mår så bra just nu. Ni ska veta att era ord verkligen värmer! Tack! ❤

Jag är också tacksam för att jag får tillhöra så härliga virkgrupper på Facebook. Häromdagen när jag satt och virkade på mössan blev jag så sugen på popcorn, och jag tror att alla som virkar (eller sysslar med vilket handarbete som helst egentligen) känner till problemet i att bli sugen på snacks när man virkar. Av popcorn blir man flottig och man kan ju inte virka med flottiga fingrar! Popcornsuget vann i alla fall och jag löste problemet genom att äta popcornen med en gaffel! Det fungerade och jag kunde både virka och äta popcorn samtidigt.

Jag delade med mig av detta i en av virkgrupperna som jag är med i på Facebook och det var så många som relaterade till det jag skrev, skrattade åt min påhittighet och skrev att de brukade göra samma sak. Jag älskar gemenskapen i dessa grupper på Facebook och jag älskar att vi både sprider härlig inspiration och smarta virk-life hacks.

Så till mönstret då. Den här mössan är så enkel att göra och den blir snygg, tycker jag. Den ribbade effekten kommer av att alla maskor virkas i den bakre maskbågen. Och som sagt så går den att svänga ihop på en kväll, hur bra är inte det?! Jag älskar snabba, enkla virkprojekt. Jag har använt dubbelt Helengarn och virknål nummer 7, så arbetet växer snabbt. Det gick inte ens åt två hela nystan av garnet. Storleken på mössan är lätt att anpassa - vill du ha den längre så är det bara att lägga till några luftmaskor i kedjan som du börjar med. Jag virkade min mössa väldigt löst så om du vet med dig att du virkar hårt kan det vara bra att lägga till några maskor på längden. Hur stor mössan ska vara runt huvudet mäter du medan du virkar så även där kan du lätt anpassa storleken hur du vill.

Om du virkar en mössa efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu tycker jag att det är dags att sätta igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
bakre mb - bakre maskbågen, d.v.s. maskbågen längst bort från dig
(X) - antalet maskor på varvet

1) Lägg upp 31 lm. Virka 1 fm i den 2:a maskan från nålen. Virka sedan 1 fm i varje m. (30)
2) Gör 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm i bakre mb, i varje m. (30)

Upprepa varv 2 tills ditt arbete är lagom långt för att nå runt huvudet. Här anpassar du själv storleken efter det huvud som mössan ska sitta på, bara mät runt huvudet då och då. När det virkade stycket räcker runt huvudet är det klart. För mig blev arbetet ca 42 varv långt.

När storleken är lagom är det dags att virka ihop mössan. Fäst först tråden i början. Vik arbetet dubbelt och virka ihop det till en tub med smygmaskor. Tänk på att virka löst eftersom det är lätt att ihopvirkningen blir för spänd annars.

Klipp av garnet MEN spara en bit till att dra ihop toppen på mössan. Vänd mössan ut och in så att rätsidan hamnar utåt. Använd en nål för att trä garnet du sparat upp och ner genom maskorna i kanten av "tuben". När du gått hela varvet runt är det bara att försiktigt dra ihop toppen på mössan tills det inte är något hål kvar. Fäst tråden noga så att hålet inte går upp.

Nu är mössan färdig! Vik upp den nedre kanten på mössan lite, sedan är det bara att börja använda den.

De härligt vintriga bilderna står min duktiga syster för!

Lycka till och ha en trevlig helg!
/Frida

Likes

Comments

Min känsla just nu är: "vart tog det här året vägen?". Det känns som att det har gått så fort. Fast det gör det väl alltid, egentligen.

2016 har varit ett händelserikt år och min virkblogg har blomstrat. Jag vill verkligen tacka alla er som tar er tid att läsa mina inlägg och skriva fina kommentarer både här och på instagram. Jag är så glad och tacksam för varenda en av er!

Något jag är stolt över är att jag med min blogg blev nominerad till "Sveriges bästa DIY-bloggare 2016". Tyvärr vann jag inte men bara att ha blivit nominerad är stort för mig! Tusen tack till alla er som röstade på mig! Vinnaren i tävlingen blev Pysselliv och det är enligt mig en mycket värdig vinnare.

Nedan finns ett kollage av mina nio mest gillade bilder på instagram under 2016. Den rosa virkade crop topen uppe i högra hörnet är nog det jag är mest stolt över att ha skapat i år. Även min underbara stora halsduk i Nordlys är en klar favorit hos mig. Uppenbarligen gillades dem av fler än mig! Det är kul att se.

Den senaste tiden har jag inte mått så bra, av olika anledningar, och tyvärr har bloggen blivit lidande av det. Jag har inte alls känt lusten att virka och jag har därför inte haft någonting att uppdatera bloggen med. Men jag är på väg tillbaka, sakta men säkert, och nu känner jag att jag verkligen vill hitta tillbaka till det jag älskar. Jag vill göra virkningen till en självklar del av min vardag igen. Jag har börjat komma på lite idéer till nya projekt som jag skulle vilja göra, och jag har så smått börjat få tillbaka lusten att skapa vilket känns underbart.

Nu är jag redo att lämna 2016 bakom mig och jag ser verkligen fram emot en nystart. Därför välkomnar jag 2017 med öppna armar och säger:

STORT tack för i år och gott nytt år på er! Låt oss nu göra 2017 till ett riktigt, riktigt bra år.

/Frida

Likes

Comments

Tiden går så fort! Jag kan knappt greppa att det är december nu?! Det känns inte riktigt som det - var är snön? Och i söndags var det första advent, det blev en mysig dag. Jag jobbade ett par timmar och sedan var jag på adventskonsert i min kyrka, för att därefter avsluta dagen med fika (glögg och pepparkakor såklart) med vänner sent på kvällen.

Nu är det ju så att den tiden på året är här när man ska komma på vad man vill ge bort till sina nära och kära i julklapp. För mig är det alltid lika svårt att hitta den rätta presenten. Idag tänkte jag dela med mig av några tips på saker som du kan virka och ge bort i julklapp, ifall du har samma problem som jag.

En person som är lite frusen av sig kommer garanterat uppskatta en värmande julklapp. Har du ont om tid är det perfekt med ett mindre projekt som går fort att göra. Här har du till exempel ett par enkla handledsvärmare, mitt pannband med twist eller ett par sköna vantar.

Handledsvärmarna blir såå fina i det flerfärgade garnet Nordlys som byter färg allteftersom. Både dem och pannbandet går fort och lätt att virka. Vantarna är aningen mer tidskrävande men de är inte svåra att göra.

Har du lite mer tid kan du alltid göra en halsduk. Även här vill jag tipsa om Nordlys, som gör sig riktigt fint både i den stora höstsjalen och i min härliga vårhalsduk.

Klicka på bilderna för att komma till inläggen och mönstren!

Har du ett barn i din närhet så kan du virka olika bakverk och ge bort. De flesta barn älskar att leka med låtsasmat och det jag virkade för nästan ett år sedan till min mammas förskola är väldigt populärt bland barnen där. Klicka här för att komma till inlägget med den kakbeställningen.

Här på min blogg har jag tidigare delat med mig av mina mönster på chokladbollar, småkakor, munkar och wienerbröd. Om du söker på Google så kan du hitta hur många mönster som helst till olika bakverk och kakor. Kolla gärna in mina härliga virkade kakfat för inspiration - inläggen om dem innehåller massor av bilder!

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Klicka på bilderna för att komma till inläggen om dessa kakfat!

Till någon som gillar väskor eller som är dålig på att ha ordning på sina saker kan du virka en väska, en necessär eller ett pennfodral!

Du kan till exempel välja ut några färger som personen gillar och virka ihop en liten väska av mormorsrutor! Min väska av mormorsrutor gjorde jag för precis två och ett halvt år sedan. Den är superlätt att göra och blir väldigt fin, tycker jag. I inlägget om väskan berättar jag hur jag gjort. Ett snabbt och enkelt projekt!

Den lilla necessären eller sminkväskan som jag gjorde i början av sommaren är väldigt enkel att göra och fodret i den ger ett proffsigt resultat. Den är perfekt att ha med sig i väskan med bara det nödvändigaste sminket som man kan behöva under dagen och den blir en perfekt present till någon du tycker om.

Mitt pennfodral med korsade stolpar passar till de flesta. Ännu bättre blir det om personen i fråga också virkar, då kan det användas som virknålsfodral istället.

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Något som funkar att ge bort till de flesta är en liten korg fylld med godsaker som personen gillar. Det gav jag till min mormor när hon fyllde år förra året och hon blev jätteglad. Själva korgen är jättelätt att göra och den blir klar på bara en liten stund. När godsakerna i korgen är slut blir den en snygg inredningsdetalj som man kan förvara något i.

Även ett grytunderlägg är något som de flesta nog skulle bli glada över. Ta reda på vilka färger som passar i köket hemma hos personen i fråga och virka ett överdrag till ett vanligt korkunderlägg. Mitt mönster innehåller steg för steg-förklaringar och många bilder så att det ska bli lätt att följa. Varför inte virka ett grytunderlägg till någon som nyligen flyttat hemifrån till ett eget boende, till exempel?

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Till en tjej i din närhet kan du virka en snygg crop top som hon kan använda till sommaren! Här på min blogg finns mönster till tre olika toppar, men det finns massor av mönster och inspiration runt om på internet.

Även mitt virkade sommarlinne gjort av fyllda mormorsrutor och zickzackmönster kan bli en uppskattad julklapp av någon du tycker om.

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Som en liten bonuspresent eller kanske till och med något att dekorera paketen med vill jag tipsa om mina små minivantar. Vore det inte gulligt att sätta fast en liten liten vante på en julklapp tillsammans med ett kort? Ett alternativ till det är att sätta fast ett par vantar i en nyckelring och ge bort dem så.

Klicka på bilderna för att komma till mönstret!

För mig är det hög tid att sätta igång med julklapparna nu. Varje år lovar jag mig själv att "nästa år ska jag börja tidigare med julklapparna!", men det går åt skogen varenda år och så blir det ändå så att jag stressar runt och letar efter julklappar istället för att ta vara på den mysiga julmånaden. Att jag aldrig lär mig. Jag hoppas att jag har kunnat ge dig lite julklappstips nu i alla fall! Tveka inte att höra av dig till mig om du undrar över något.

Pssst! Glöm inte att röstningen i "Sveriges bästa DIY-bloggare 2016" håller på till den 15:e december! Jag blir superglad om du röstar på mig! Klicka på bilden för att komma till sidan där du kan rösta och spana in alla fantastiska bloggar som är nominerade.

/Frida

Likes

Comments