Mitt lilla sommarprojekt är färdigt! Det härligt ljusrosa nystanet som fått följa med mig både hit och dit i sommar blev till slut en liten crop top. Toppen är virkad med Drops Loves You 7 och virknål 3. Jag älskar den somrigt ljusrosa färgen på garnet och jag tycker att det gjorde sig väldigt bra i en sommartopp! Toppen i sig är enkel men har ändå det där lilla extra. Jag gillar den.

Jag fick en idé om att döpa min topp till ett namn. Eftersom jag inte kom på något bra bara sådär, så bestämde jag mig för att kika i almanackan vem som hade namnsdag den dagen då toppen blev klar. Den blev klar igår, så jag googlade och fick veta att dagens namnsdag var... Uno. Det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig, så jag hoppade en dag fram och hittade Stella. Så ja, därifrån kommer namnet - låt mig få presentera min Stella-topp. Och grattis alla Stella på namnsdagen idag, såklart!

Om du vill virka en likadan crop top, så kommer mönstret här. Jag har vanligtvis storlek small på mina kläder, men storleken är lätt att anpassa efter egna mått. Om du virkar en crop top efter min beskrivning vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
st - stolpe
(X) - antalet maskor på varvet

Börja med att virka de två "kuporna". Här nedanför ligger en bild på diagrammet, och under det finns mönstret i text. Mina kupor består av 12 varv, men du kan göra dem större genom att virka fler varv, eller mindre genom att virka färre varv.

"Kuporna":
Lägg upp 17 lm.
1) Virka 1 st i den 4:e maskan från nålen (de 3 lm du hoppar över räknas som den första stolpen). Virka sedan 1 st i nästa 12 m. Gör 3 st, 2 lm, 3 st i den sista lm och virka sedan 1 st i varje lm (sammanlagt 14 st) på den andra sidan av lm-kedjan.
2) Gör 3 lm (räknas som första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i nästa 16 m. Om lm-bågen virkar du 2 st, 2 lm, 2 st. Virka sedan 1 st i varje m varvet ut.
3) Gör 3 lm (räknas som första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i nästa 18 m. Om lm-bågen virkar du 2 st, 2 lm, 2 st. Virka sedan 1 st i varje m varvet ut.

Fortsätt nu likadant tills kupan har rätt storlek. Börja varje varv med att virka 3 lm och vända arbetet, virka sedan 1 st i varje m hela varvet - utom om luftmaskbågen i toppen där du istället gör 2 st, 2 lm, 2 st.

När du är klar med kuporna är det dags att fästa trådarna. Lägg sedan kuporna lite lite omlott. Jag lade mina kupor så att de två yttersta varven från varje kupa låg omlott och i kant med varandra nedtill. Sy ihop kuporna så. Bilden nedan till vänster visar kuporna när de är klara bredvid varandra, och bilden nedan till höger visar kuporna när de är ihopsydda.

Nästa steg är att virka en rad med fasta maskor i den nedre kanten på de två kuporna. Kanten består av liggande stolpar och du ska virka 2 fm i varje stolpe, längs hela nederkanten. För mig som gjort 12 varv på kuporna blev det sammanlagt 92 fm. Klipp av garnet och fäst trådarna.

Nu är det dags att virka en lång remsa som ska sitta under kuporna. Den gör du så här:

1) Lägg upp 18 lm och virka 1 fm i den 4:e maskan från nålen (de 3 lm du hoppar över räknas som den första stolpen). Virka sedan 1 st i var och en av de resterande 14 lm. (16 st)
2) Gör 3 lm (räknas som den första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i var och en av de resterande 15 m (16)

Upprepa varv 2 tills remsan är lika lång som kuporna. Anpassa detta efter kanten med fm som du gjorde nedtill på kuporna. Min fm-rad var 92 m lång, och därför blev min remsa med stolpar 46 rader lång - två fm för varje stolpe. När remsan är klar kan du fästa trådarna. Därefter ska du virka en likadan kant som du gjorde nedtill på kuporna, i den övre kanten på remsan. Virka 2 fm i varje liggande stolpe - har du räknat rätt nu bör du få lika många fm som i kanten på kuporna.

Nästa steg är att sy ihop kuporna med den långa remsan. Lägg ihop de två delarna rätsida mot rätsida, och sy ihop dem i deras kant av fasta maskor. Sy genom båda maskbågarna med kaststygn, och klipp sedan av garnet och fäst trådarna.

De två färdiga delarna

Delarna ihopsydda

Nu ska du virka sidostyckena, de bitar som smalnar av och slutligen övergår i knytband. Dessa virkas direkt på toppen. Börja på ena sidan och gör sedan den andra.

1) Virka 1 fm i den nedersta maskan i ena kanten av toppen. Virka sedan 22 fm upp längs sidan på toppen. (23)
2) Virka 1 lm och vänd arbetet. Hoppa över den första fm, och virka sedan 1 fm i var och en av de resterande 22 m (22)
3) Virka 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm i varje m (22)
4) Virka 1 lm och vänd arbetet. Hoppa över den första fm, och virka sedan 1 fm i var och en av de resterande 21 m (21)

Fortsätt så, och upprepa varv 3 och 4. I den nedre kanten vänder du precis som vanligt med 1 lm, och i den övre kanten vänder du med 1 lm och hoppar sedan över den första fm på varvet. På så sätt minskar du bara i överkanten medan den nedre kanten fortsätter att vara rak. Upprepa varv 3 och 4 tills stycket smalnat av så mycket att du endast har 3 maskor kvar. Därefter virkar du knytbandet enligt följande:

Virka 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm. Gör 90 lm och virka sedan ytterligare 1 lm att vända med. Virka 1 fm i varje lm (90 stycken) och avsluta med 1 fm i den mellersta maskan på sidostycket, samt 1 sm i den tredje. Gör knytbandet längre genom att virka fler lm, och kortare genom att virka färre lm. Avsluta med att klippa av garnet och fästa trådarna.

Virka det andra sidostycket och knytbandet precis likadant som det första. Så här ser toppen ut nu:

Nu är det dags för knytbanden runt nacken. Börja i luftmaskbågen i toppen av den ena kupan och fäst garnet där med 1 sm. Virka 50 lm och gör sedan ytterligare 1 lm att vända med. Virka 1 fm i varje lm (50 stycken) och avsluta med 1 sm om luftmaskbågen i kupans topp. Även här kan du förlänga eller förkorta knytbanden genom att göra fler eller färre luftmaskor. Klipp av garnet och fäst trådarna. Virka ett likadant knytband i toppen av den andra kupan.

Alla knytband är på plats och det enda som saknas nu är de dekorativa banden. Ett band löper från toppen av den ena kupan och ner längs den, samt tillbaka upp längs den andra. Ett annat band löper längs toppens undersida.

Bandet mellan kuporna:
Fäst garnet med 1 sm i luftmaskbågen i den ena kupans topp, bredvid knytbandets fäste. Virka 43 lm rätt så hårt (gör några fler lm om du gjort fler varv på kupan och några färre lm om du gjort färre varv), och virka sedan 1 st precis där kuporna går ihop. Gör sedan 43 lm igen, lika hårt, och fäst med 1 sm i den andra kupans topp. Klipp av garnet och fäst trådarna.

Bandet nedtill:
Det här bandet virkar du som en enda lång luftmaskkedja som du fäster lite på vägen. Börja med att räkna ut var mitten på den nedre kanten på toppen är, och sätt en markör eller en liten trådbit i en maska där. Mät sedan ut ungefär 12 cm åt ena sidan från mitten, och markera en maska där också. Mät sedan 12 cm till åt samma håll och sätt en markering även där. Gör samma sak på andra sidan av mittenmarkören. Nu har du fem maskor som är markerade i toppens nederkant. Låt oss kalla dem maska 1, 2, 3, 4 och 5, i ordning från ena sidan till den andra. Hela luftmaskkedjan som du nu ska virka virkar du rätt så hårt, precis som du gjorde med banden som sitter vid kuporna.

Fäst garnet med 1 sm i maska 1 (alltså en av de yttersta av de fem markerade maskorna). Virka 37 lm och virka sedan 1 st i maska 2. Gör 40 lm och virka 1 sm i maska 3 (mittenmaskan). Virka 40 lm och gör 1 st i maska 4, virka därefter 37 lm och fäst med 1 sm i maska 5 - den sista markerade maskan. Klipp av garnet och fäst trådarna.

Så! När alla trådar är fästa är toppen klar. Nu är det bara att ta på den och skynda ut för att njuta av det som är kvar av sommarvärmen!

Lycka till!
/Frida

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Det här inlägget började jag skriva för flera månader sedan, haha. Minns ni min uggletavla som några vänner till mig fick när de precis fått en liten pojke i våras? Ett par andra vänner fick barn ungefär samtidigt och jag gjorde en tavla även till deras lille son. Sedan blev det aldrig av att jag gav den till dem, förrän igår! Och så gjorde jag en tavla till min kusins son också. Men jag vågade inte visa de två nya tavlorna jag gjort här på bloggen förrän deras nya ägare fått se dem, och eftersom det sedan drog ut på tiden med att ge bort den sista så kom inlägget aldrig upp här. Men nu så, här kommer det!

Ugglan i tavlan till mina vänner fick gå i beige, grönt, rosa och vitt. Det blev fint tycker jag, och kul att variera lite. Under ugglan skrev jag den lille pojkens namn.

Och den andra tavlan fick min kusin. För några månader sedan barnvälsignades hennes lille pojke. Tyvärr kunde jag inte vara med då men jag skickade dit en liten present till dem. Ugglan i den tavlan de fick gick i samma färger som den första jag gjorde, men jag bytte plats på färgerna lite så de inte blev precis likadana. Och även där skrev jag namnet under ugglan.

Båda ugglorna är gjorda efter mitt eget mönster, som finns här på bloggen!

Här är då de två senaste tavlorna jag gjorde. Under ugglorna står som sagt pojkarnas namn, men precis som i inlägget om min första uggletavla valde jag att täcka över namnen på bilderna.

Så här ser de tre olika tavlorna ut:

Klicka på bilden för att komma direkt till mönstret på min mandalauggla!

/Frida

Likes

Comments

Virkinspirationen har verkligen lyst med sin frånvaro den senaste tiden, men jag har hunnit med mycket annat och jag måste säga att jag hittills har haft en riktigt bra sommar. Kolla bara vad fint det var när jag satt i solnedgången en julikväll på en klippa och stickade, alldeles ensam med havet och ljudet av vågorna.

I helgen träffade jag min kusin och som en försenad födelsedagspresent fick jag en härva av ett SÅ fint garn av henne. Oj vad den fina färgglada härvan gjorde mig sugen på att virka igen! Vet ni hur man botar virktorka? Jo, med hjälp av garn. Resten av den kvällen satt jag och nystade garnet (det tog sin lilla tid att nysta 800 meter garn) medan jag kom på massor av idéer till vad jag ska göra med det.

I tisdags hade jag en ledig dag från jobbet och då tog jag chansen att åka och hälsa på mormor i mitt älskade Rättvik. Och är jag i Rättvik kan jag bara inte låta bli att kika in hos Garncentrum (bästa garnaffären enligt mig!!). Bara att gå omkring där och titta och känna och klämma på allt garn är så inspirerande. Och som vanligt slutade det med att jag hade en påse med mig ut ur affären, haha. Nu ska här virkas!!

Så där har ni det, hur man botar virktorka. Med hjälp av garn. Har du brist på inspiration? Besök en garnaffär! The answer is always yarn.

Hoppas DU har en fin sommar!
/Frida

Likes

Comments

Fy vad jag har haft dåligt med inspiration på sistone - därför har det varit lite dåligt med uppdateringar från min sida här på bloggen. Men åh, nu är det sommar! Jag har så mycket att se fram emot just nu och jag hoppas på att detta blir en riktig toppensommar. Och lite ledighet innebär förhoppningsvis lite tid för att hitta lusten att virka igen. Under midsommarhelgen fick jag besöka min favoritgarnaffär, Garncentrum i Rättvik, och då lyckades jag skaffa mig både inspiration och garn till ett nytt stickprojekt. Det kommer få följa med mig när jag reser bort i sommar! Jag älskar enkla stickprojekt som inte kräver så mycket tankeverksamhet, så att jag bara kan låta händerna arbeta utan att behöva tänka så mycket på vad jag gör, och det här kommer bli perfekt.

Som rubriken skvallrar är det jag virkat på lite då och då på sistone en till drömfångare. Den här gången blev det en rosa, med endast pärlor nedtill istället för fjädrar.

Den här drömfångaren har jag gjort av min vårmandala på samma sätt som den förra, och hur jag gjorde den skrev jag om i ett tidigare blogginlägg. Skillnaden är att jag inte gjorde några fjädrar till den här drömfångaren utan bara satte pärlor i trådarna, annars är den gjord på samma sätt. Jag tycker att den blev fin så här också och det var kul att variera lite. Mandalan är som sagt min söta vårmandala, garnet är Drops Loves You #7 och jag använde virknål nummer 3. Ringen kommer från Virknålar och tillbehör, virknalarochtillbehor.se, och även den supersöta "Hand made with love"-taggen och de vita pärlorna kommer därifrån. De färgglada pärlorna har jag beställt från Fyndiq.se.

Jag älskar kombinationen av de lite pastelliga färgerna! Nu gör bilderna inte färgerna rättvisa alls - de är mycket klarare i verkligheten. Den vita drömfångaren är enkel och stilren, men jag gillar att den här blev så färgglad. Jag är väldigt nöjd med den och framförallt är jag ganska glad att jag för första gången på länge har avslutat ett virkprojekt.

Och som vanligt - tack till Clara för de fina bilderna!

/Frida

Likes

Comments

Efter att ha jobbat alla de här superfina och varma sommardagarna som precis varit såg jag fram emot att vara ledig igår och få njuta lite av solen. Därför ösregnade det såklart heeela dagen här - så typiskt. MEN skitväder innebär att man kan stanna inomhus och virka hela dagen utan att ha dåligt samvete, och jag använde tiden till att göra färdigt min drömfångare som jag haft på gång ett tag nu. Mycket var redan klart och den skulle egentligen bara monteras, men jag hade inte riktigt haft tid att ta tag i det innan. Nu är drömfångaren i alla fall klar och jag måste säga att jag blev riktigt nöjd med den!

Mandalan i drömfångaren är (såklart, haha) min söta vårmandala som jag inte får nog av, här virkad helt i vitt. Ringen som den sitter uppspänd i är en enkel metallring och den har jag beställt från Virknålar och tillbehör, virknalarochtillbehor.se. Det är verkligen en superbra webbshop med ett stort utbud av virktillbehör och riktigt snabb leverans, och Helen som har den är supergullig. Den rekommenderar jag starkt! Ringen som jag använde är 18 cm i diameter och för mig blev den alldeles lagom stor till mandalan. Även pärlorna kommer från Virknålar och tillbehör. Det är träpärlor allihopa, de vita i storleken 8 mm och de träfärgade i 6 mm.

Fjädrarna är helt gjorda av garn - är inte det lite coolt? Idén till det kommer från superduktiga Helena på Pysselofix, hon har gjort fantastiskt fina garnfjädrar till sina drömfångare tidigare och dessutom delat hur hon gjort både på bloggen och på Instagram. Jag tycker inte att jag lyckades få mina fjädrar att se lika verklighetstrogna ut som hennes, men jag blev ändå nöjd med dem. Men alltså jag blev SÅ imponerad första gången jag såg garnfjädrarna på Pysselofix instagram. Jag tycker det är så häftigt att man kan göra så snygga fjädrar av lite garn, ståltråd och lim. Och det är ju perfekt om man som jag inte vill använda riktiga fjädrar!

Garnet som jag använt både till mandalan och fjädrarna är Drops Loves You 7 - ett enligt mig riktigt bra och extremt prisvärt garn som jag beställt från Hobbii. Garnåtgången är svår att beräkna eftersom jag använde ett redan påbörjat nystan, men det gick inte åt särskilt mycket. Absolut inte mer än ett nystan. Mandalan är virkad med virknål nummer 3.

Hela drömfångaren mäter 67,5 cm uppifrån och ner med upphängningen medräknad, från där upphängningen börjar till spetsen av den nedersta fjädern. Mandalan är ca 16 cm i diameter, när den är utsträckt i ringen. Fjädrarna är mellan 4,5 och 6,5 cm stora.

Så, för att göra min drömfångare behöver du helt enkelt börja med att virka min vårmandala i den färg du vill. Vitt är enkelt och snyggt, men i en stark färg tror jag att drömfångaren säkert kan bli riktigt läcker. När mandalan är klar och alla trådar fästa är nästa steg att sätta fast mandalan i ringen. Jag använde samma garn som när jag virkade mandalan till att spänna ut den i ringen. Med hjälp av en synål trädde jag garnet framifrån genom toppen av den mittersta stolpen i en av stolpgrupperna på mandalans sista varv. Sedan drog jag garnet om ringen, även det framifrån. Därefter trädde jag garnet genom mittersta stolpen i nästa stolpgrupp, för att sedan dra det om ringen igen. Sedan fortsatte jag likadant runt hela mandalan. Hela tiden fick jag dra i garnet här och där och hålla efter för att mandalan skulle hamna mitt i ringen. Det var lite klurigt och väldigt pilligt och jag hade gärna haft lika många armar som en bläckfisk för att kunna hålla i överallt, men till slut blev det bra.

När mandalan satt på plats i ringen började jag göra fjädrarna. De var väldigt pilliga att göra men det gick bra tack vare Helenas tydliga och bra beskrivning. Efter att ha doppats i vatten och lim låg fjädrarna på tork ett bra tag på en skärbräda som jag klätt med plastfolie, innan jag kunde klippa till dem.

Nästa steg är att montera drömfångaren. Här blev det lite svårt för mig som har ständig beslutsångest eftersom jag var tvungen att bestämma hur fjädrarna skulle sitta. Jag la ut dem på bordet och flyttade om dem många gånger innan de hade fått sina slutgiltiga placeringar, haha.

Jag klippte långa bitar av garnet för att använda till upphängningen av fjädrarna. Ena änden av tråden knöt jag om fjäderns ståltråd. Sedan dolde jag knuten genom att trycka ner en pärla över den och fästa med lim, som Helena tipsade om att hon gjort. En bit längre upp på tråden knöt jag en knut, trädde på tre pärlor, och knöt en till knut. Detta gjorde jag med alla fjädrarna.

Sedan skulle jag fästa andra änden av tråden i metallringen. Jag mätte ut var på ringen jag ville knyta fast trådarna. Med varje tråd gjorde jag sedan följande: Jag trädde på två pärlor till på tråden och drog den genom ringen där jag ville ha den. Sedan knöt jag en knut om ringen, trädde tråden genom pärlorna igen, tryckte ner pärlorna över knuten och fäste dem med lim. Och så klippte jag av det som blev över av garnänden.

Upphängningen av drömfångaren är gjord på ungefär samma sätt. Jag klippte av en garnbit, vek den dubbel och knöt ändarna om ringen, i toppen. Sedan dolde jag knuten med tre pärlor som jag limmade precis som jag gjort innan, klippte av garnändarna och knöt en knut på garnet ovanför pärlorna så de inte skulle åka av.

Ja, så där gjorde jag min drömfångare. Känn dig fri att göra en likadan, men visa mig jättegärna i så fall! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Och som vanligt är det bara att fråga om du undrar över något. Jag blev verkligen otroligt nöjd med min drömfångare och nu är jag väldigt sugen på att göra fler, kanske med lite variationer...

De fantastiskt fina fotografierna på den färdiga drömfångaren ligger min duktiga syster bakom. Hon har en blogg där hon delar lite bilder hon tagit ibland. Kika in på nouw.com/claraengstrand om ni vill se mer! Även hennes pojkvän ställde upp och hjälpte till när drömfångaren skulle fotograferas. Tusen tack för hjälpen hörni, vad skulle jag gjort utan er? 😘

/Frida

Likes

Comments

Sommaren börjar närma sig på riktigt och jag känner att det kanske är dags att lägga de pågående raggsockorna åt sidan nu för lite somrigare virkning. Förra årets roligaste virkning var nog ändå mina somriga crop tops och jag har så mycket jag vill virka till den här sommaren! Vi får se vad jag hinner med, helt enkelt.

Här är i alla fall mina två favoriter av de toppar jag gjorde under förra året - min rosa crop top med hålmönster och min vita crop top med snörning i ryggen. Den vita har jag redan invigt för i år, under en ledig dag ute i solen. Så härligt!! 😍 Vill du virka någon av mina toppar så finns mönstren här på bloggen: Klicka på bilderna för att komma till de här topparna eller kika in under kategorin "kläder" för att se allihop.

Trevlig helg!
/Frida

Likes

Comments

Många har frågat efter mönstret på min söta uggla efter mitt senaste inlägg, och nu är det färdigskrivet! Min mandalauggla är 18 cm hög och virkad utifrån min vårmandala. Jag satte min uggla i en ram och gav bort till en nyfödd liten pojke, men jag tror att den kan passa lika bra som doppresent eller som födelsedagspresent till ett litet barn. Eller varför inte bara använda tavlan som inredning hemma hos dig själv?

Bilderna till mönstret är inte jättebra, jag virkade och fotade medan solen höll på att gå ner så det var svårt att få ljuset att bli bra. Men det får duga så här! Jag tror ni kan se vad de föreställer i alla fall.

Om du virkar en mandalauggla efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
st - stolpe
hst - halvstolpe
dst - dubbelstolpe
(X) - antalet maskor på varvet

Börja med att virka min vårmandala - klicka på bilden nedan för att komma direkt till mönstret. Jag har använt Drops Loves You 7 och Svarta Fårets Tilda till mandalan. Resten av ugglan är virkad i Loves You 7. Ugglans huvud virkas i samma färg som det sista varvet på mandalan och allting är virkat med virknål nummer 3.

När du har en färdig vårmandala framför dig är det dags att börja virka på ugglan. Det första du ska göra är att virka ett varv runt hela mandalan med 1 fm i varje m. Fäst trådarna. Sedan ser mandalan ut så här:

Nu virkas ugglans huvud fram och tillbaka i rader. Efter varje rad vänder du arbetet.

Sista varvet på mandalan består av stolpgrupper med 6 st i varje grupp. När du sedan virkade ett varv med fm virkade du 1 fm i varje st. Nu ska du fästa garnet med 1 sm i den fjärde maskan i valfri stolpgrupp. Titta på bilden - pilen och pricken markerar var du ska börja.

1) Virka 4 lm (räknas som den första dubbelstolpen, första bilden) och virka sedan 3 dst (andra bilden), 2 st (tredje bilden), 2 hst (fjärde bilden), 20 fm (femte bilden), 2 hst, 2 st, 4 dst (sjätte bilden). (36)

Första varvet är nu färdigt och ser ut så här:

2) Virka 4 lm (räknas som den första dubbelstolpen) och vänd arbetet. Virka 2 dst, 3 st, 2 hst, 20 fm, 2 hst, 3 st, 3 dst (36)

Så här ser det ut när varv 2 är klart:

3) Virka 3 lm (räknas som den första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i varje m (36)

Så här ser det ut när varv 3 är klart:

4) Virka 4 lm (räknas som den första dubbelstolpen) och vänd arbetet. Virka 2 dst, 3 st, 4 hst, 16 fm, 4 hst, 3 st, 3 dst (36)

Nu är varv 4 klart och ser ut så här:

5) Virka 4 lm (räknas som den första dubbelstolpen) och vänd arbetet. Virka 4 dst, 4 st, 3 hst, 12 fm, 3 hst, 4 st, 5 dst (36)

Varv 5 är färdigt:

6) Virka 3 lm (räknas som den första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i varje m (36)

Så här ser varv 6 ut när det är klart:

7) Virka 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm i varje m.(36) Klipp av garnet och fäst trådarna. Nu är ugglan färdig och det enda som saknas är ögonen!

Ögonen:
1) Lägg upp 4 lm med svart garn och slut dem till en ring med 1 sm. Virka 3 lm (dessa 3 lm räknas som den första stolpen) och virka 13 stolpar runt ringen. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen. Nu har du en cirkel med 14 stolpar. Klipp av garnet. (14)
2) Med vitt garn, virka 2 st i varje m. Avsluta med 1 sm. (28)
3) Virka 1 st, och sedan 2 st i nästa m. Fortsätt så varvet runt och avsluta med 1 sm. Klipp av garnet. (42)

Fäst alla trådar. Sy fast ögonen på ugglan med vitt garn.

Nu är ugglan färdig! Visst blev den söt? 😍

Om du vill göra en tavla av din uggla, som jag gjorde, så är det bara att sätta in den i en ram. Jag köpte en ram på IKEA och använde vitt papper som bakgrund. Min uggletavla skulle som sagt vara en present till en nyfödd liten pojke, så under ugglan skrev jag hans namn och datumet han föddes - men detta är övertäckt på bilderna eftersom jag inte ville visa det här.

Här är min färdiga uggletavla - jag blev såå nöjd med den!

Lycka till!
/Frida

Likes

Comments

Två vänner till mig har alldeles nyligen fått en liten pojke och igår fick jag träffa honom för första gången, så mysigt!! Som present till den lille hade jag gjort en tavla. Jag funderade SÅ länge på vad jag skulle göra - jag visste att jag ville virka något till honom men visste inte vad. Till slut blev det en tavla, med en uggla som jag virkat av en mandala. Under ugglan skrev jag pojkens namn och datumet han föddes - detta valde jag dock att inte visa här så det är övertäckt på bilderna.

Så det här var alltså tanken bakom min söta vårmandala, att det skulle bli en uggla av den. Jag tycker att ugglan blev supergullig! Jag är hur nöjd som helst med det färdiga resultatet av tavlan. Jag tycker att den blev så fin, och föräldrarna blev också glada.

Mönstret på den här söta ugglan kommer dyka upp här på bloggen inom kort! Jag håller på att färdigställa det nu. 😊

En tavla som denna tror jag kan vara en perfekt present till en nyfödd bebis, som doppresent eller som födelsedagspresent till ett litet barn. Under ugglan kan man skriva något om man vill, så som barnets namn och födelsedatum som jag skrev, eller till exempel vikt och längd när barnet föddes. Vill man inte skriva något alls så blir det fint även med bara ugglan i en ram tycker jag.

Naturligtvis ville jag göra något till nyblivna storebror också. Han är två och ett halvt år gammal och fick lite virkad mat av mig som jag tror att han kommer ha roligt med! Det blev två munkar, tre chokladbollar och ett äpple. Allt är virkat efter mina egna mönster, som du hittar under kategorin "virkad mat" här på bloggen.

Ha en fin lördag!
/Frida

Likes

Comments

Våren är här! Jag har saknat solsken och plusgrader. Vårskorna och den tunna jackan har fått komma fram och det är så ljust på kvällarna! Underbart! Egentligen älskar jag vintern så mycket men i år har jag längtat efter våren så det känns härligt att den är här nu.

Vad jag virkat på den senaste tiden är en mandala som jag valde att döpa till "Vårmandala" efter att jag gjort en i så härligt våriga färger. Blomman i mitten bidrar också till vårkänslan tycker jag! Jag har gjort flera försök med den här mandalan och ändrat i mitt mönster för varje gång men nu känner jag mig nöjd. Och då är det såklart dags att dela mönstret med er!

Min vårmandala är inte särskilt stor. Den mäter endast 14 cm i diameter, men för mig var det inte meningen att den skulle bli större eftersom jag har en tanke med vad jag ska göra med den sedan. Jag har virkat mandalan i Loves You 7 från Drops och Tilda från Svarta Fåret, och så har jag använt virknål nummer 3.

Garnåtgången är inte stor eftersom mandalan är så pass liten. Delar man sedan upp det på fyra färger så går det inte alls åt mycket av varje färg. Jag valde att virka med fyra färger, men du kan såklart göra precis hur du vill med färgerna. Du kan ha en ny färg för varje varv om du vill det, eller så kan du göra hela mandalan i samma färg. Mandalan virkas varv för varv och varje varv virkas i en egen färg utom varv 5 och 6 som virkas i samma färg. Mellan dessa två varv behöver du alltså inte klippa av garnet.

Om du virkar en vårmandala efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
st - stolpe
hö 1 m - hoppa över en maska (och virka vidare som vanligt i nästa)

Varv 1:
Lägg upp 4 lm och slut dem till en ring med 1 sm. Virka 3 lm (dessa 3 lm räknas som den första stolpen) och virka 11 stolpar runt ringen. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen. Nu har du en cirkel med 12 stolpar.

Varv 2:
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen) och gör 1 st i samma m. Virka 2 lm. Nu ska du göra en liten "puff" och den gör du genom att virka 2 st tillsammans. Detta gör du genom att hoppa över den sista genomdragningen på den första stolpen, sedan gör du en till likadan "halv" stolpe i samma m. Du har nu två halvfärdiga stolpar på arbetet och 3 maskor på nålen (femte bilden). Sedan avslutar du med att dra garnet genom båda stolparna (sjätte & sjunde bilden). Använd bilderna här nedanför till hjälp. När du har gjort en puff virkar du 2 lm.

Fortsätt varvet runt med att göra en puff i varje m, och 2 lm mellan varje puff. Avsluta varvet med 1 sm i den första puffen.

Varv 3:
Fäst garnet med 1 sm i en av lm-bågarna från föregående varv. Om nästa lm-båge virkar du 3 st (första bilden), sedan 2 lm (andra bilden) och sedan 3 st igen (tredje bilden). Gör 1 sm om nästa lm-båge (fjärde bilden) och virka en likadan stolpgrupp om nästa. Fortsätt så varvet runt, med 1 sm om varannan lm-båge och en stolpgrupp om varannan. Avsluta med 1 sm om samma lm-båge som du gjorde 1 sm i i början på varvet.

Varv 4:
På det här varvet virkar du 1 fm i varje m MEN om lm-bågarna i topparna på blombladen virkar du 1 fm, 2 lm, 1 fm (första, andra, tredje bilden) och i smygmaskan i varje "dal" virkar du 1 sm (fjärde bilden). Fortsätt så varvet runt och avsluta med 1 sm.

Nu är blomman till mitten klar och den ser ut så här:

Varv 5:
Fäst garnet med 1 sm i toppen på ett blomblad. Virka 9 lm (första bilden) och gör sedan 1 sm i toppen på nästa blomblad (andra bilden). Fortsätt så varvet runt och avsluta med 1 sm i samma topp som du började i. OBS!! Klipp INTE av garnet eftersom nästa varv virkas i samma färg.

Varv 6: (virkas i samma färg som föregående varv)
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen, första bilden). Virka 10 st om den första lm-bågen, och gör sedan 1 st i smygmaskan i toppen på nästa blomblad (andra bilden). Fortsätt så varvet runt, med 10 lm om varje lm-båge och 1 st i varje sm. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen. Nu har du 66 stolpar på varvet.

Varv 7:
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen). Gör 1 st i nästa m. Virka 2 lm (första bilden), hoppa över 1 m och gör 1 st i nästa m (andra bilden). Gör 1 st till i m efter den (tredje bilden). Fortsätt så varvet runt: 2 lm, hö 1 m, 2 st, osv. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Varv 8:
Börja varvet med 3 lm om en av lm-bågarna från föregående varv (dessa 3 lm räknas som den första stolpen). Om samma lm-båge, virka 1 st till, sedan 2 lm och ytterligare 2 st. Virka så en stolpgrupp med 2 st, 2 lm, 2 st (första, andra, tredje bilden) om varje lm-båge från föregående varv. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Nu är det dags för mandalans sista varv!

Varv 9:
Om en av lm-bågarna från föregående varv, virka 3 lm (räknas som den första stolpen). Virka sedan 5 st om samma lm-båge. Virka 6 st om varje lm-båge varvet runt, och avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Nu är mandalan så gott som klar men det är dags för det allra tråkigaste - att fästa alla trådar. Om du vill kan du även blocka din mandala, men jag tyckte inte att det behövdes på min.

Och med detta vill jag önska er en trevlig helg! Själv ska jag jobba men lite virkning ska det nog hinnas med också. 😄

/Frida

Likes

Comments

Jag blev nyligen taggad i en grej på Instagram, som går ut på att man ska skriva 20 fakta om sig själv och sedan föra det vidare genom att tagga 20 nya personer. Jag tycker att det är lite roligt att läsa dessa listor som andra personer skrivit, så jag bestämde mig för att haka på. Det kändes som en kul grej att göra och samtidigt var det ett tillfälle för mina följare få lära känna mig lite bättre! Sedan tänkte jag: varför inte göra samma sak på bloggen? Det var länge sedan jag gjorde en ordentlig presentation av mig själv, om jag ens har gjort det någon gång???

Så, här är 20 saker du kanske inte visste om mig:
1. Jag är 20 år gammal och fyller 21 i år
2. Jag bor i Gävle
3. Jag jobbar i en leksaksaffär och jag älskar det!
4. Jag är kristen, och min kyrka och min församling är en stor del av mitt liv
5. Jag lärde mig att virka när jag var 13 år
6. Mitt Instagram- och bloggnamn kommer av att mina vänner ofta kallade mig "tant" när jag började virka
7. Jag ägnar större delen av min fritid åt att virka - men det visste ni nog vid det här laget. Jag har med mig min virkning nästan överallt
8. Jag är otroligt dålig på att hålla mig till ett projekt i taget och jag har otaliga UFO:n som jag antagligen aldrig kommer att göra klart
9. Jag är en "crazy cat lady" och jag har två fluffiga bebisar som heter Alice och Svea
10. Min favorit-tv-serie är Vänner, utan tvekan
11. Jag tycker inte om att titta på filmer och serier som skrämmer mig, och därför föredrar jag komedier och romantiska filmer MEN
12. Jag älskar att titta på Criminal Minds även fast det ger mig mardrömmar. Jag gillar storyn och karaktärerna och jag står bara inte ut med att inte få veta hur det går för dem!
13. Jag älskar att läsa och min favoritbok är The Fault in Our Stars av John Green, och Harry Potter såklart
14. Jag har varit en boknörd så länge jag kan minnas och jag är en total nörd när det gäller Harry Potter, Hungerspelen och andra bokserier jag läst
15. Jag är väldigt intresserad av språk och jag läste svenska, engelska, franska, italienska och latin på gymnasiet. Idag vet jag inte vad jag ska göra med de kunskaperna...
16. Jag älskar musik och just nu lyssnar jag mest på Ed Sheeran och Imagine Dragons
17. Jag kan spela piano och jag älskar att sjunga
18. Jag tycker löjligt mycket om glass och jag skulle också kunna leva på bananer och choklad
19. Jag är lite smått besatt av väskor och älskar att köpa nya
20. Jag vill verkligen tro att allting händer av en anledning

Kanske visste du redan det mesta av det här, eller kanske lärde du dig något nytt. Kanske orkade du inte ens läsa hela inlägget? Oavsett så tyckte jag att det var både kul och lite klurigt att skriva ihop den här listan med 20 fakta om mig! Känn dig fri att göra samma sak om du vill! 😊

Glad påsk & trevlig helg på er!
/Frida

Likes

Comments