View tracker

I slutet av året var jag var i stort behov av ett lagom krävande projekt för att hålla mina händer och min något omedgörliga hjärna sysselsatta. Därför var det helt perfekt att en kompis nämnde att det var så kallt på golven hemma hos honom, för då kunde ju jag erbjuda mig att göra ett par värmande sockor till honom!

Jag hade letat efter ett projekt där jag kunde hitta den där balansen mellan lite krävande, för att hålla hjärnan sysselsatt, och sådär enkelt att händerna bara kan arbeta av sig själva. Att sticka sockor lät som en bra idé eftersom stickning ofta kräver mer tankeverksamhet av mig än ett virkprojekt gör. Samtidigt innehåller ett par enkla sockor flera delar där man bara ska sticka varv efter varv med slätstickning utan att öka eller minska något, och på sådana delar kan händerna bara sticka på utan att man behöver tänka så mycket. Stickade sockor var ett perfekt projekt för mig just då med andra ord, och jag var glad att jag hade fått något att göra samtidigt som jag förhoppningsvis skulle kunna göra en vän glad (och lite mindre frusen). Litenvirktant blev Litensticktant igen för en stund och cirka en månad senare är sockorna nu klara!

De här sockorna är stickade i Nordlys från Viking Garn med strumpstickor nummer 2,5. För att de skulle bli så lika som möjligt valde jag att sticka dem på samma gång, parallellt, istället för att göra en i taget och det funkade bra. De är stickade efter Järbo Garns mönster nummer 91622, samma mönster som jag använt tidigare och det är jag fortfarande jättenöjd med. Även denna gång har jag verkligen älskar att arbeta med Nordlys, jag tycker att det garnet är så himla fint. Jag älskar färgövergångarna i alla flerfärgade varianter av garnet och jag tycker om att slutresultatet alltid blir lika mjukt och fint. Jag älskar även sockor som är stickade i samma flerfärgade garn men ändå inte blir helt lika, eftersom man börjat på olika ställen på garnet. Två sockor som uppenbart hör ihop men ändå inte ser helt likadana ut. Det är väldigt charmigt och snyggt, tycker jag. Jag vet att en del letar upp samma ställe på garnet att börja på, men jag gillar när sockorna blir lite olika.

Stickning är verkligen inte min starkaste sida men jag provade ju att sticka sockor förra året och tyckte att det var kul. Jag vill bli bättre på att sticka och då krävs det en del övning. Lite ojämnt blev det på många ställen på mina sockor men på det hela taget är jag nöjd med dem. Hoppas att min vän också blir glad när han får dem!

På bilderna där jag har sockorna på mig ser det ut som att jag har ganska långa fötter, haha. Sockorna är alldeles för stora för mig men förhoppningsvis passar de desto bättre på min kompis som ska få dem. Han har ju lite större fötter än mig.

/Frida

Likes

Comments

Häromdagen kände jag äntligen att jag ville plocka upp virknålen igen. Efter en lång period utan lust att virka träffade plötsligt inspirationen mig och jag svängde ihop en enkel, ribbad mössa. Förhoppningsvis är jag på väg tillbaka nu och den tanken känns härlig.

Innan vi går vidare till mönstret på mössan vill jag bara säga tack. Jag har fått så många fina peppande kommentarer efter mitt förra inlägg som jag delade både här och på instagram, där jag berättade att jag inte mår så bra just nu. Ni ska veta att era ord verkligen värmer! Tack! ❤

Jag är också tacksam för att jag får tillhöra så härliga virkgrupper på Facebook. Häromdagen när jag satt och virkade på mössan blev jag så sugen på popcorn, och jag tror att alla som virkar (eller sysslar med vilket handarbete som helst egentligen) känner till problemet i att bli sugen på snacks när man virkar. Av popcorn blir man flottig och man kan ju inte virka med flottiga fingrar! Popcornsuget vann i alla fall och jag löste problemet genom att äta popcornen med en gaffel! Det fungerade och jag kunde både virka och äta popcorn samtidigt.

Jag delade med mig av detta i en av virkgrupperna som jag är med i på Facebook och det var så många som relaterade till det jag skrev, skrattade åt min påhittighet och skrev att de brukade göra samma sak. Jag älskar gemenskapen i dessa grupper på Facebook och jag älskar att vi både sprider härlig inspiration och smarta virk-life hacks.

Så till mönstret då. Den här mössan är så enkel att göra och den blir snygg, tycker jag. Den ribbade effekten kommer av att alla maskor virkas i den bakre maskbågen. Och som sagt så går den att svänga ihop på en kväll, hur bra är inte det?! Jag älskar snabba, enkla virkprojekt. Jag har använt dubbelt Helengarn och virknål nummer 7, så arbetet växer snabbt. Det gick inte ens åt två hela nystan av garnet. Storleken på mössan är lätt att anpassa - vill du ha den längre så är det bara att lägga till några luftmaskor i kedjan som du börjar med. Jag virkade min mössa väldigt löst så om du vet med dig att du virkar hårt kan det vara bra att lägga till några maskor på längden. Hur stor mössan ska vara runt huvudet mäter du medan du virkar så även där kan du lätt anpassa storleken hur du vill.

Om du virkar en mössa efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu tycker jag att det är dags att sätta igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
bakre mb - bakre maskbågen, d.v.s. maskbågen längst bort från dig
(X) - antalet maskor på varvet

1) Lägg upp 31 lm. Virka 1 fm i den 2:a maskan från nålen. Virka sedan 1 fm i varje m. (30)
2) Gör 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm i bakre mb, i varje m. (30)

Upprepa varv 2 tills ditt arbete är lagom långt för att nå runt huvudet. Här anpassar du själv storleken efter det huvud som mössan ska sitta på, bara mät runt huvudet då och då. När det virkade stycket räcker runt huvudet är det klart. För mig blev arbetet ca 42 varv långt.

När storleken är lagom är det dags att virka ihop mössan. Fäst först tråden i början. Vik arbetet dubbelt och virka ihop det till en tub med smygmaskor. Tänk på att virka löst eftersom det är lätt att ihopvirkningen blir för spänd annars.

Klipp av garnet MEN spara en bit till att dra ihop toppen på mössan. Vänd mössan ut och in så att rätsidan hamnar utåt. Använd en nål för att trä garnet du sparat upp och ner genom maskorna i kanten av "tuben". När du gått hela varvet runt är det bara att försiktigt dra ihop toppen på mössan tills det inte är något hål kvar. Fäst tråden noga så att hålet inte går upp.

Nu är mössan färdig! Vik upp den nedre kanten på mössan lite, sedan är det bara att börja använda den.

De härligt vintriga bilderna står min duktiga syster för!

Lycka till och ha en trevlig helg!
/Frida

Likes

Comments

Min känsla just nu är: "vart tog det här året vägen?". Det känns som att det har gått så fort. Fast det gör det väl alltid, egentligen.

2016 har varit ett händelserikt år och min virkblogg har blomstrat. Jag vill verkligen tacka alla er som tar er tid att läsa mina inlägg och skriva fina kommentarer både här och på instagram. Jag är så glad och tacksam för varenda en av er!

Något jag är stolt över är att jag med min blogg blev nominerad till "Sveriges bästa DIY-bloggare 2016". Tyvärr vann jag inte men bara att ha blivit nominerad är stort för mig! Tusen tack till alla er som röstade på mig! Vinnaren i tävlingen blev Pysselliv och det är enligt mig en mycket värdig vinnare.

Nedan finns ett kollage av mina nio mest gillade bilder på instagram under 2016. Den rosa virkade crop topen uppe i högra hörnet är nog det jag är mest stolt över att ha skapat i år. Även min underbara stora halsduk i Nordlys är en klar favorit hos mig. Uppenbarligen gillades dem av fler än mig! Det är kul att se.

Den senaste tiden har jag inte mått så bra, av olika anledningar, och tyvärr har bloggen blivit lidande av det. Jag har inte alls känt lusten att virka och jag har därför inte haft någonting att uppdatera bloggen med. Men jag är på väg tillbaka, sakta men säkert, och nu känner jag att jag verkligen vill hitta tillbaka till det jag älskar. Jag vill göra virkningen till en självklar del av min vardag igen. Jag har börjat komma på lite idéer till nya projekt som jag skulle vilja göra, och jag har så smått börjat få tillbaka lusten att skapa vilket känns underbart.

Nu är jag redo att lämna 2016 bakom mig och jag ser verkligen fram emot en nystart. Därför välkomnar jag 2017 med öppna armar och säger:

STORT tack för i år och gott nytt år på er! Låt oss nu göra 2017 till ett riktigt, riktigt bra år.

/Frida

Likes

Comments

Tiden går så fort! Jag kan knappt greppa att det är december nu?! Det känns inte riktigt som det - var är snön? Och i söndags var det första advent, det blev en mysig dag. Jag jobbade ett par timmar och sedan var jag på adventskonsert i min kyrka, för att därefter avsluta dagen med fika (glögg och pepparkakor såklart) med vänner sent på kvällen.

Nu är det ju så att den tiden på året är här när man ska komma på vad man vill ge bort till sina nära och kära i julklapp. För mig är det alltid lika svårt att hitta den rätta presenten. Idag tänkte jag dela med mig av några tips på saker som du kan virka och ge bort i julklapp, ifall du har samma problem som jag.

En person som är lite frusen av sig kommer garanterat uppskatta en värmande julklapp. Har du ont om tid är det perfekt med ett mindre projekt som går fort att göra. Här har du till exempel ett par enkla handledsvärmare, mitt pannband med twist eller ett par sköna vantar.

Handledsvärmarna blir såå fina i det flerfärgade garnet Nordlys som byter färg allteftersom. Både dem och pannbandet går fort och lätt att virka. Vantarna är aningen mer tidskrävande men de är inte svåra att göra.

Har du lite mer tid kan du alltid göra en halsduk. Även här vill jag tipsa om Nordlys, som gör sig riktigt fint både i den stora höstsjalen och i min härliga vårhalsduk.

Klicka på bilderna för att komma till inläggen och mönstren!

Har du ett barn i din närhet så kan du virka olika bakverk och ge bort. De flesta barn älskar att leka med låtsasmat och det jag virkade för nästan ett år sedan till min mammas förskola är väldigt populärt bland barnen där. Klicka här för att komma till inlägget med den kakbeställningen.

Här på min blogg har jag tidigare delat med mig av mina mönster på chokladbollar, småkakor, munkar och wienerbröd. Om du söker på Google så kan du hitta hur många mönster som helst till olika bakverk och kakor. Kolla gärna in mina härliga virkade kakfat för inspiration - inläggen om dem innehåller massor av bilder!

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Klicka på bilderna för att komma till inläggen om dessa kakfat!

Till någon som gillar väskor eller som är dålig på att ha ordning på sina saker kan du virka en väska, en necessär eller ett pennfodral!

Du kan till exempel välja ut några färger som personen gillar och virka ihop en liten väska av mormorsrutor! Min väska av mormorsrutor gjorde jag för precis två och ett halvt år sedan. Den är superlätt att göra och blir väldigt fin, tycker jag. I inlägget om väskan berättar jag hur jag gjort. Ett snabbt och enkelt projekt!

Den lilla necessären eller sminkväskan som jag gjorde i början av sommaren är väldigt enkel att göra och fodret i den ger ett proffsigt resultat. Den är perfekt att ha med sig i väskan med bara det nödvändigaste sminket som man kan behöva under dagen och den blir en perfekt present till någon du tycker om.

Mitt pennfodral med korsade stolpar passar till de flesta. Ännu bättre blir det om personen i fråga också virkar, då kan det användas som virknålsfodral istället.

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Något som funkar att ge bort till de flesta är en liten korg fylld med godsaker som personen gillar. Det gav jag till min mormor när hon fyllde år förra året och hon blev jätteglad. Själva korgen är jättelätt att göra och den blir klar på bara en liten stund. När godsakerna i korgen är slut blir den en snygg inredningsdetalj som man kan förvara något i.

Även ett grytunderlägg är något som de flesta nog skulle bli glada över. Ta reda på vilka färger som passar i köket hemma hos personen i fråga och virka ett överdrag till ett vanligt korkunderlägg. Mitt mönster innehåller steg för steg-förklaringar och många bilder så att det ska bli lätt att följa. Varför inte virka ett grytunderlägg till någon som nyligen flyttat hemifrån till ett eget boende, till exempel?

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Till en tjej i din närhet kan du virka en snygg crop top som hon kan använda till sommaren! Här på min blogg finns mönster till tre olika toppar, men det finns massor av mönster och inspiration runt om på internet.

Även mitt virkade sommarlinne gjort av fyllda mormorsrutor och zickzackmönster kan bli en uppskattad julklapp av någon du tycker om.

Klicka på bilderna för att komma till mönstren!

Som en liten bonuspresent eller kanske till och med något att dekorera paketen med vill jag tipsa om mina små minivantar. Vore det inte gulligt att sätta fast en liten liten vante på en julklapp tillsammans med ett kort? Ett alternativ till det är att sätta fast ett par vantar i en nyckelring och ge bort dem så.

Klicka på bilderna för att komma till mönstret!

För mig är det hög tid att sätta igång med julklapparna nu. Varje år lovar jag mig själv att "nästa år ska jag börja tidigare med julklapparna!", men det går åt skogen varenda år och så blir det ändå så att jag stressar runt och letar efter julklappar istället för att ta vara på den mysiga julmånaden. Att jag aldrig lär mig. Jag hoppas att jag har kunnat ge dig lite julklappstips nu i alla fall! Tveka inte att höra av dig till mig om du undrar över något.

Pssst! Glöm inte att röstningen i "Sveriges bästa DIY-bloggare 2016" håller på till den 15:e december! Jag blir superglad om du röstar på mig! Klicka på bilden för att komma till sidan där du kan rösta och spana in alla fantastiska bloggar som är nominerade.

/Frida

Likes

Comments

Jag är otroligt glad över att få berätta att jag är nominerad i tävlingen "Sveriges bästa DIY-bloggare 2016" som anordnas av Skapamer.se. Vinnaren i tävlingen får ett presentkort på Skapamer. Det är 42 virk- stick- och pysselbloggar som är nominerade och jag är så stolt och glad över att vara en av dem! Tusen tack till dig som nominerade mig!

Om du vill så får du jättegärna rösta på mig i tävlingen. Klicka här för att komma till sidan där du kan rösta på mig - det är superenkelt och går fort, och det skulle göra mig jätteglad! Vill du spana in de andra nominerade så hittar du dem alla här. Vinnaren utses den 15:e december så röstningen pågår fram till dess. Tack på förhand!

Ha en fortsatt trevlig helg!
/Frida

Likes

Comments

Äntligen har jag provat Catonagarnet som jag hört så mycket gott om! Jag har länge varit sugen på att prova Catona eftersom så många har verkat gilla det. Jag köpte ett par nystan från favoritgarner.se i somras men har helt enkelt inte fått tillfälle att prova det än. Förrän nu! Och allt jag hört om garnet visade sig stämma, det var väldigt roligt att arbeta med det. Catona har en härlig lyster och det är mjukt, följsamt och lättarbetat. Jag älskar det! Och jag blev jättenöjd med mitt nya virknålsfodral, som naturligtvis går precis lika bra att använda som pennfodral om man hellre vill det.

Mitt fodral mäter 17x7 cm. Det är virkat med vanliga stolpar och jag slängde även in några korsade stolpar som en snygg detalj. Fodralet är inte alls svårt att göra och du kan göra det även om du aldrig har hört talas om korsade stolpar tidigare, för korsade stolpar är nämligen något som jag tycker är lätt att virka. Med hjälp av videon här nedanför kan du lära dig hur man gör, och det är som sagt inte alls svårt.

Mitt virknålsfodral är virkat i Catona från Scheepjes, färg nummer 105. Jag har ingen koll på hur mycket garn som gått åt men av det 50-gramsnystan jag hade finns det en del kvar. Kanske hade det räckt med ett 25-gramsnystan till fodralet, jag vet faktiskt inte. Jag använde virknål nummer 3, och utöver garn och virknål behöver du även en dragkedja och en liten bit tyg för att fodra fodralet. Min dragkedja kommer från eBay men sådana kan du hitta i så gott som alla garn- och sybehörsbutiker. Tyget har jag köpt på Panduro. Du behöver även en sax, en stoppnål, en synål samt sytråd i samma färg som ditt garn.

Nu tycker jag att det är dags att sätta igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
st - stolpe
(X) - antalet maskor på varvet
[ ] - upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges

Jag har skrivit ner hur jag gjort i ett skrivet mönster, men jag har även ritat upp ett diagram på den virkade delen. Jag rekommenderar dig att ta hjälp av både diagrammet och det skrivna mönstret när du virkar eftersom jag tror att det blir tydligast så.

Om du virkar ett virknålfodral eller pennfodral efter mitt mönster vill jag jättegärna se det! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Vi börjar med att virka den ruta som bildar själva fodralet. Precis här nedanför ligger diagrammet, och under det finns det skrivna mönstret. Ta hjälp av bilderna om du är osäker på hur du ska göra de korsade stolparna.

Lägg upp 44 lm.

1) Virka 1 st i den 4:e maskan från nålen (de 3 lm du hoppar över räknas som den första stolpen). Virka sedan 1 st i varje m längs hela luftmaskkedjan (42)
2) (OBS! Se bilder nedan) Gör 3 lm (räknas som den första stolpen) och vänd arbetet. Virka 7 st. [Virka ett par med korsade stolpar och därefter 4 vanliga stolpar.] Upprepa [-] ytterligare tre gånger. Virka sedan ännu ett par med korsade stolpar och avsluta varvet med 8 stolpar. (42 m - 32 vanliga stolpar och 5 par med korsade stolpar)

Så här ser det ut innan du börjar med de korsade stolparna

Den första stolpen i paret

Den andra stolpen i paret

En vanlig stolpe i nästa maska

Ett par med korsade stolpar och fyra vanliga stolpar efter dem

3) Gör 3 lm (räknas som den första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i varje m (42)

Upprepa nu varv 2 och 3 tills din ruta mäter rätt storlek. Min ruta blev sammanlagt 15 varv lång och den mätte då 18x15 cm. När du är nöjd med storleken kan du klippa av garnet och fästa tråden i början och i slutet.

Nu är det dags att fodra fodralet, om du vill göra det. Till det behöver du en bit tyg. Jag valde ett underbart ljusblått tyg med massa blommor på, som jag har köpt på Panduro.

Klipp ut en lagom stor tygbit och fålla den om du vill. Jag fållade inte tyget, utan jag vek bara in kanterna lite för att snygga till det. Nåla upp tyget på din virkade ruta och sy sedan fast det för hand, med sytråd och langettstygn. Så här ser rutan ut nu, med tyget på:

Nästa steg är att sy ihop fodralet. Vik din ruta dubbel på längden, med tyget inåt, och nåla ihop kortsidorna. Sy sedan ihop kortsidorna med sytråd och langettstygn.

Jag älskar verkligen tyget som jag fodrat mitt fodral med. Det är nästan så jag tycker insidan på fodralet är finare än utsidan, haha!

Det enda som saknas nu är dragkedjan som sluter fodralet. Nåla fast dragkedjan i fodralets öppning och sy fast den med sytråd och enkla kaststygn.

Nu är ditt virknålsfodral eller pennfodral klart! Ett sådant här fodral kan bli en perfekt present till någon som virkar, för att ha virknålar i, eller till någon annan för att ha pennor i.

Lycka till!
/Frida

Likes

Comments

För ungefär en månad sedan fick jag en beställning på ett barnvagnshänge. Önskemålet var att det skulle föreställa en elefant, och jag antog utmaningen trots att jag aldrig virkat något sådant tidigare. Sedan dess har jag arbetat hårt för att få till elefanten som jag ville ha den och den blev klar för ett par dagar sedan. Därefter färdigställde jag hela barnvagnshänget och nu har jag också levererat det till beställaren. Hoppas hon blir nöjd!

Hela barnvagnshänget är virkat efter mitt eget mönster. Inspiration till hänget har jag hämtat från en massa olika bilder jag sett på Pinterest. Jag har använt virknål nummer 3,5 och Drops Loves You 6, ett garn som består av 100 % återvunnen bomull. Det gick åt mindre än ett nystan av det lila garnet och jag använde bara en liten bit av det vita garnet. Kroken som hänget ska hängas upp i är en helt vanlig duschdraperikrok. Sedan tycker jag även att det blev fint med den lilla hand made-etiketten på ena sidan av elefanten. Dessa etiketter och några andra beställde jag hem för ett tag sedan, men jag har inte fått tillfälle att prova dem förrän nu.

/Frida

Likes

Comments

Hösten är här! Självklart är det tråkigt att sommaren är över men jag har under de senaste åren börjat tycka mer och mer om hösten! För mig betyder hösten mysiga kvällar med filmer och serier, sköna filtar, tända ljus, varm choklad och naturligtvis en virknål och ett par garnnystan. Och jag kan inte låta bli att älska alla fantastiska färger som hösten har att bjuda på! Den här färgglada bilden tog jag igår:

Vare sig vi vill det eller inte så är hösten här nu. Det blir allt kyligare ute nu och i det här inlägget tänkte jag bjuda på lite inspiration till sådant som är perfekt att skapa under den här årstiden.

Först ut är den stora höstsjalen som jag gjorde för ganska precis ett år sedan. En sådan sjal är väl helt underbar att svepa om sig när höstkylan kommer krypande, eller hur? Klicka på bilden för att komma till inlägget om min stora höstsjal, där står det vad jag använt för garn och mönster till den.

Sedan måste jag även ha med min härliga halsduk som jag gjorde i våras. Den jag gjorde är kanske lite "vårig" i färgerna men själva halsduken passar lika bra nu på hösten tycker jag! Garnet som jag använde, Nordlys, finns i mängder av höstigare färger också. I inlägget om halsduken berättar jag hur jag gjort den. Klicka på bilden för att komma dit!

Lite tungt känns det allt när vantarna åker fram för säsongen. När man behöver ha vantar på morgonen är sommaren definitivt över. Men det blir lättare om man har ett par riktigt fina och sköna vantar att ta på sig! Mönstret till mina sköna vantar finns i två olika storlekar. Klicka på bilderna här nedanför för att komma till de olika mönstren.

Klicka på den här bilden för att komma till inlägget med mönstret till vantarna

Klicka på den här bilden för att komma till mönstret till vantarna i en lite större storlek

Klicka på den här bilden för att komma till inlägget jag skrev om de lila vantarna

Är det kallt inomhus kanske man inte vill ha vantar på sig, men då är handledsvärmare perfekta! Mina handledsvärmare är virkade med stolpar i garnet Nordlys. Jag använde ett flerfärgat nystan och sådana tycker jag att det är jätteroligt att arbeta med eftersom det ena projektet inte blir det andra likt. Dessa handledsvärmare är superenkla att virka så dem kan du göra även om du är ganska ny på det här med virkning. De är sköna att ha på sig och storleken är lätt att anpassa.

Mina raketsockor gjorde jag visserligen i våras, men sockor är något jag absolut förknippar med hösten. Raketsockorna är skapade av duktiga Erika som driver bloggen fingerscroched.se. Min version av dem blev lite kortare eftersom mitt garn inte räckte, men de är sköna ändå. Klicka på bilden av mina rosa raketsockor för att komma till mitt inlägg av dem, och om du klickar på någon av bilderna av Erikas sockor kommer du till hennes blogginlägg där mönstret finns.

Mina raketsockor

Erikas raketsockor

Ett pannband kan vara skönt att ha på sig när det börjar bli kyligt om öronen. Mitt pannband med en twist är superenkelt att göra, och fort går det också! Klicka på någon av bilderna nedan för att komma till mönstret.

Min cocoon cardigan som jag gjorde i början av hösten förra året passar perfekt för mysiga och lite kyliga höstkvällar. Det är en tröja, men man kan svepa den om sig på ett sätt som gör att den känns som en mysig sjal. Mönstret kommer från All About Ami men jag fick anpassa det lite eftersom jag använde ett tunnare garn. Klicka på någon av bilderna på min cocoon cardigan för att komma till inlägget där jag skriver hur jag gjort, eller klicka på någon av bilderna på originalversionen för att komma till mönstret på allaboutami.com.

Min cocoon cardigan

All About Amis cocoon cardigan

Det var allt för idag! Hoppas att du blev inspirerad till att ta vara på denna färgsprakande men lite mörka årstid.

Trevlig helg!
/Frida

Likes

Comments

För ungefär ett år sedan virkade jag två stycken beställningar på kakor och annat fika. Jag har sedan dess fått önskemål om att dela med mig av mönstret på mina munkar, och nu har jag äntligen fått tid att virka och fota och skriva ner mönstret.

Klicka på bilderna ovan för att komma till inläggen om dessa kakbeställningar

Alla munkarna är virkade med virknål nummer 3. De munkar jag virkat tidigare är gjorda i Tildagarn, men till den jag virkade medan jag gjorde mönstret använde jag Drops Loves You 7. Det gick lika bra med det garnet, men jag upplever att den sista munken blev aningen mindre än de andra och jag kan inte jämföra eftersom jag inte har kvar någon av mina andra munkar.

Om du virkar en munk efter min beskrivning vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
hst - halvstolpe
st - stolpe
dst - dubbelstolpe
(X) - antalet maskor på varvet
[ ] - upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges
2i1 - ökning (2 fm i samma m)
2->1 - minskning (2 fm blir 1)

Vi börjar med att virka själva munken. Den virkas runt, runt i spiral. Ett tips är att använda en varvmarkör eller en garnbit för att markera var varven börjar och slutar.

Munken:
1) Lägg upp 24 lm och slut dem till en ring med 1 sm (24)
2) 1 fm i varje m (24)

Varv 1

Varv 2

3) [3 fm, 2i1] x6 (30)
4) [4 fm, 2i1] x6 (36)
5) [5 fm, 2i1] x6 (42)
6) [6 fm, 2i1] x6 (48)
7) [7 fm, 2i1] x6 (54)
8) [8 fm, 2i1] x6 (60)
9) [9 fm, 2i1] x6 (66)
10) [10 fm, 2i1] x6 (72)

11-13) 1 fm i varje m (72)

14) [10 fm, 2->1] x6 (66)
15) [9 fm, 2->1] x6 (60)
16) [8 fm, 2->1] x6 (54)
17) [7 fm, 2->1] x6 (48)
18) [6 fm, 2->1] x6 (42)
19) [5 fm, 2->1] x6 (36)
20) [4 fm, 2->1] x6 (30)
21) [3 fm, 2->1] x6 (24)
22) 1 fm i varje m (24)
Klipp av garnet MEN spara en bit att sy ihop munken med. Fäst tråden i början.

Sy ihop munken med kaststygn. Tänk på att stoppa munken innan hålet blir för litet!

Nu är själva munken klar och det är dags att välja dekoration till den! Jag har tidigare dekorerat mina munkar med frosting, ringlad glasyr och strössel, men här är det bara fantasin som sätter gränser och du kan dekorera din munk precis hur du vill! Om du ändå vill göra någon av mina dekorationer, så har jag skrivit ner hur man gör dem här nedanför.

Strössel som dekoration:
Brodera streck över munken i en eller flera färger så att det ser ut som strössel som strötts över munken.

Ringlad glasyr som dekoration:
Virka en lång luftmaskkedja och sy fast den på munken så att det ser ut som glasyr som ringlats på. Hur lång kedjan ska vara får du bestämma själv, mät då och då tills du anser att glasyren är lagom lång.

Frosting som dekoration:
Frostingen virkas precis som själva munken runt, runt i spiral.
1) Lägg upp 30 lm, och slut dem till en ring med 1 sm (30)

2) 1 fm i varje m (30)
3) [4 fm, 2i1] x6 (36)
4) [5 fm, 2i1] x6 (42)
5) [6 fm, 2i1] x6 (48)
6) [7 fm, 2i1] x6 (54)
7) [8 fm, 2i1] x6 (60)
8) [9 fm, 2i1] x6 (66)

Nu är det dags att virka kanten på frostingen. Här blandar vi fasta maskor, halvstolpar, stolpar och dubbelstolpar för att skapa den vågiga kanten. För att förenkla lite har jag delat upp det sista varvet. Varje rad här nedanför representerar en "våg" på frostingens sista varv.

1 fm, 1 hst, 1 st, 3 dst, 1 st, 1 hst, 3 fm,
1 hst, 2 st, 1 hst, 2 fm,
1 hst, 2 st, 2 dst, 1 st, 3 hst, 2 fm,
1 hst, 4 st, 1 hst, 6 fm,
1 hst, 1 st, 3 dst, 1 st, 1 hst, 2 fm,
1 hst, 1 st, 2 dst, 1 st, 1 hst, 3 fm,
1 hst, 3 st, 1 hst, 1 fm

Avsluta med 1 sm. Klipp av garnet MEN spara en bit att sy fast frostingen med. Fäst tråden i början.

Lägg frostingen över munken. Nåla fast frostingens mitt i hålet på munken. Ta en ny bit av garnet i frostingens färg och sy fast frostingen på munken med kaststygn.

Nåla sedan fast frostingens ytterkant mot munken. Sy fast frostingen på munken med små stygn.

Nu är munken klar!

Lycka till och ha en trevlig helg!
/Frida

Likes

Comments

Den här toppen började jag på i somras, men jag körde fast ett tag och sedan blev den aldrig färdigställd. Nu, i början av september, tog jag mig i kragen och gjorde klart den men nu har det ju blivit för kallt för att använda sommartoppar! Så typiskt. Men kanske kommer det en eller ett par varma sensommardagar till, och varför inte njuta av dem i en virkad crop top med snörning i ryggen?

Tanken var från början att den här toppen skulle ha en dragkedja i ryggen. Jag upptäckte snart att det inte gick, passformen blev inte alls bra då så jag fick tänka om. Jag tycker att snörningen i ryggen blev en snygg detalj så jag blev nöjd med toppen i alla fall.

Min crop top är inspirerad av mina två andra virkade crop tops som jag gjorde i början av sommaren. Den är, precis som de andra topparna, virkad i Drops Loves You 7 med virknål nummer 3. Jag har inte så bra koll på garnåtgången, tyvärr, men det kan inte ha varit mycket mer än ett nystan. Jag har vanligtvis storlek small på mina kläder men storleken är lätt att anpassa.

Toppen är inte särskilt svår att virka och jag hoppas att mitt mönster är tydligt nog! De allra flesta bilderna i det här inlägget är mobilbilder, så tyvärr är kvaliteten inte särskilt bra. Förhoppningsvis är de till någon hjälp i alla fall!

Om du virkar en crop top efter min beskrivning vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
st - stolpe
(X) - antalet maskor på varvet

Jag har skrivit ner hur jag gjort i ett skrivet mönster, och till "kuporna" har jag även ritat upp ett diagram. Till toppens överdel kan du alltså välja om du vill virka efter diagrammet eller efter det skrivna mönstret, men jag rekommenderar dig att ta hjälp av båda eftersom jag tror att det blir tydligast så.

Börja med att virka de två "kuporna" som utgör den övre delen av toppen. Här nedan finns både diagrammet och det skrivna mönstret. Jag virkade 11 varv på mina kupor men du väljer själv om du vill göra dem större genom att virka fler varv, eller mindre genom att virka färre varv.

"Kuporna":
Lägg upp 17 lm.
1) Virka 1 st i den 4:e maskan från nålen (de 3 lm du hoppar över räknas som den första stolpen). Virka sedan 1 st i nästa 12 m. Gör 3 st, 2 lm, 3 st i den sista lm och virka sedan 1 st i varje lm (sammanlagt 14 st) på den andra sidan av lm-kedjan.
2) Gör 3 lm (räknas som första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i nästa 16 m. Om lm-bågen virkar du 2 st, 2 lm, 2 st. Virka sedan 1 st i varje m varvet ut.
3) Gör 3 lm (räknas som första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i nästa 18 m. Om lm-bågen virkar du 2 st, 2 lm, 2 st. Virka sedan 1 st i varje m varvet ut.

Fortsätt nu likadant tills kupan har rätt storlek. Börja varje varv med att virka 3 lm och vända arbetet, virka sedan 1 st i varje m hela varvet - utom om luftmaskbågarna där du istället gör 2 st, 2 lm, 2 st.

När du är klar med kuporna är det bara att fästa trådarna. Lägg sedan kuporna lite omlott och sy ihop dem med kaststygn. Bilden nedan visar kuporna när de är klara och ihopsydda.

Nu ska du virka en rad med fasta maskor i nederkanten på de två kuporna som nu bildar toppens överdel. Kanten består av liggande stolpar och här ska du virka 2 fm i varje stolpe. Gör så längs hela nederkanten. För mig som gjort 11 varv på varje kupa blev det sammanlagt 80 fm. Klipp av garnet och fäst trådarna. Så här ser det ut med fm-kanten på överdelen:

Nu är det dags att göra toppens underdel! Underdelen virkas som en lång remsa som du sedan syr ihop med överdelen, och sedan virkas de två sidopartierna till ryggen direkt på toppen.

Underdelen av toppen:
Lägg upp 21 lm.
1) Virka 1 st i den 4:e maskan från nålen. Virka sedan 1 st i varje lm varvet ut (19)
2) Virka 3 lm (räknas som den första stolpen) och vänd arbetet. Virka sedan 1 st i varje m (19)

Upprepa varv 2 tills underdelen är lika lång som överdelen. För mig blev det lagom med sammanlagt 40 varv. Avsluta med att klippa av garnet och fästa trådarna.

Nu ska du virka en rad med fasta maskor i överkanten på remsan som bildar toppens underdel. Precis som på överdelen ska du virka 2 fm i varje liggande stolpe. Gör så längs hela överkanten. För mig som gjort 40 varv på underdelen blev det sammanlagt 80 fm. Klipp av garnet och fäst trådarna. Bilden nedan till vänster visar den färdiga underdelen och den till höger visar underdelen och överdelen tillsammans.

Nu är både överdelen och underdelen till toppen färdiga och det är dags att sy ihop dem. Lägg ihop delarna rätsida mot rätsida och sy ihop dem med kaststygn i delarnas kant av fasta maskor. Sy genom båda maskbågarna, klipp sedan av garnet och fäst trådarna.

Nu är det dags att virka på de två sidostyckena som ska gå över ryggen. Börja i toppens vänstra sida och gör en stående stolpe (hur du gör det förklarar jag här) i den nedersta stolpen på underdelen. Den röda pilen i bilden nedan visar var du ska börja.

Virka sedan 29 stolpar till, en i varje maska. Nu har du en rad med 30 stolpar längs sidan av toppen.

1) Virka 3 lm (räknas som den första stolpen) och vänd arbetet. Virka sedan 1 st i var och en av de 30 st du precis gjort. (30)

Fortsätt med att virka rader med 1 st i varje m. Börja varje varv med att virka 3 lm (= första stolpen) och vända arbetet. Fortsätt så tills du har sammanlagt 8 rader med stolpar. Gör fler rader om du vill göra omkretsen på toppen större, och färre rader om du vill göra toppen mindre. Avsluta med att virka en rad med fm när sidostycket är lagom långt. Klipp av garnet och fäst trådarna.

När det ena sidostycket är klart är det bara att göra ett likadant på andra sidan av toppen. Börja vid den nedersta stolpen på underdelen och räkna 30 m uppåt längs kanten. Virka en stående stolpe i den 30:e maskan och virka sedan 1 st i var och en av de följande 29 maskorna, så att du kommer ner till kanten. Virka sedan rader fram och tillbaka precis som du gjorde med det första sidostycket och avsluta med en rad med fm. Klipp av garnet och fäst trådarna.

Nu ser toppen så här:

Med sidostyckena klara är det dags att göra banden som ska knytas runt nacken. Dessa virkar du så här: Börja i luftmaskbågen i toppen av den ena kupan. Virka 65 lm (gör fler lm för längre knytband och färre lm för kortare band), och virka sedan 1 lm till för att vända med. Virka 1 fm i varje lm (65 stycken) och avsluta med 1 sm om lm-bågen i toppen av kupan. Klipp av garnet och fäst trådarna. Virka ett likadant knytband i toppen av den andra kupan.

Snörningen i ryggen består av en luftmaskkedja. Virka en kedja med ca 380 lm, och virka den ganska hårt. Här kan du enkelt anpassa längden på kedjan genom att göra fler eller färre lm. Avsluta med att klippa av garnet och fästa trådarna.

Nu är det bara själva snörningen kvar! Längs vart och ett av sidostyckena ska du nu märka ut fyra maskor som du ska dra snörningen genom. Dessa maskor ska vara i raden med fasta maskor som avslutade sidostyckena, alltså sidostyckenas sista varv. Börja med att märka ut den första och sista fm på sidostyckenas sista varv, och märk sedan ut två maskor till med jämna mellanrum mellan dessa två. De röda prickarna på bilden nedan visar var jag märkte ut mina maskor.

Trä sedan luftmaskkedjan genom dessa maskor, på samma sätt som man snörar en sko. När du har snörat klart är toppen färdig!

Lycka till!
/Frida

Likes

Comments