Våren är här! Jag har saknat solsken och plusgrader. Vårskorna och den tunna jackan har fått komma fram och det är så ljust på kvällarna! Underbart! Egentligen älskar jag vintern så mycket men i år har jag längtat efter våren så det känns härligt att den är här nu.

Vad jag virkat på den senaste tiden är en mandala som jag valde att döpa till "Vårmandala" efter att jag gjort en i så härligt våriga färger. Blomman i mitten bidrar också till vårkänslan tycker jag! Jag har gjort flera försök med den här mandalan och ändrat i mitt mönster för varje gång men nu känner jag mig nöjd. Och då är det såklart dags att dela mönstret med er!

Min vårmandala är inte särskilt stor. Den mäter endast 14 cm i diameter, men för mig var det inte meningen att den skulle bli större eftersom jag har en tanke med vad jag ska göra med den sedan. Jag har virkat mandalan i Loves You 7 från Drops och Tilda från Svarta Fåret, och så har jag använt virknål nummer 3.

Garnåtgången är inte stor eftersom mandalan är så pass liten. Delar man sedan upp det på fyra färger så går det inte alls åt mycket av varje färg. Jag valde att virka med fyra färger, men du kan såklart göra precis hur du vill med färgerna. Du kan ha en ny färg för varje varv om du vill det, eller så kan du göra hela mandalan i samma färg. Mandalan virkas varv för varv och varje varv virkas i en egen färg utom varv 5 och 6 som virkas i samma färg. Mellan dessa två varv behöver du alltså inte klippa av garnet.

Om du virkar en vårmandala efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
st - stolpe
hö 1 m - hoppa över en maska (och virka vidare som vanligt i nästa)

Varv 1:
Lägg upp 4 lm och slut dem till en ring med 1 sm. Virka 3 lm (dessa 3 lm räknas som den första stolpen) och virka 11 stolpar runt ringen. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen. Nu har du en cirkel med 12 stolpar.

Varv 2:
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen) och gör 1 st i samma m. Virka 2 lm. Nu ska du göra en liten "puff" och den gör du genom att virka 2 st tillsammans. Detta gör du genom att hoppa över den sista genomdragningen på den första stolpen, sedan gör du en till likadan "halv" stolpe i samma m. Du har nu två halvfärdiga stolpar på arbetet och 3 maskor på nålen (femte bilden). Sedan avslutar du med att dra garnet genom båda stolparna (sjätte & sjunde bilden). Använd bilderna här nedanför till hjälp. När du har gjort en puff virkar du 2 lm.

Fortsätt varvet runt med att göra en puff i varje m, och 2 lm mellan varje puff. Avsluta varvet med 1 sm i den första puffen.

Varv 3:
Fäst garnet med 1 sm i en av lm-bågarna från föregående varv. Om nästa lm-båge virkar du 3 st (första bilden), sedan 2 lm (andra bilden) och sedan 3 st igen (tredje bilden). Gör 1 sm om nästa lm-båge (fjärde bilden) och virka en likadan stolpgrupp om nästa. Fortsätt så varvet runt, med 1 sm om varannan lm-båge och en stolpgrupp om varannan. Avsluta med 1 sm om samma lm-båge som du gjorde 1 sm i i början på varvet.

Varv 4:
På det här varvet virkar du 1 fm i varje m MEN om lm-bågarna i topparna på blombladen virkar du 1 fm, 2 lm, 1 fm (första, andra, tredje bilden) och i smygmaskan i varje "dal" virkar du 1 sm (fjärde bilden). Fortsätt så varvet runt och avsluta med 1 sm.

Nu är blomman till mitten klar och den ser ut så här:

Varv 5:
Fäst garnet med 1 sm i toppen på ett blomblad. Virka 9 lm (första bilden) och gör sedan 1 sm i toppen på nästa blomblad (andra bilden). Fortsätt så varvet runt och avsluta med 1 sm i samma topp som du började i. OBS!! Klipp INTE av garnet eftersom nästa varv virkas i samma färg.

Varv 6: (virkas i samma färg som föregående varv)
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen, första bilden). Virka 10 st om den första lm-bågen, och gör sedan 1 st i smygmaskan i toppen på nästa blomblad (andra bilden). Fortsätt så varvet runt, med 10 lm om varje lm-båge och 1 st i varje sm. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen. Nu har du 66 stolpar på varvet.

Varv 7:
Virka 3 lm (räknas som den första stolpen). Gör 1 st i nästa m. Virka 2 lm (första bilden), hoppa över 1 m och gör 1 st i nästa m (andra bilden). Gör 1 st till i m efter den (tredje bilden). Fortsätt så varvet runt: 2 lm, hö 1 m, 2 st, osv. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Varv 8:
Börja varvet med 3 lm om en av lm-bågarna från föregående varv (dessa 3 lm räknas som den första stolpen). Om samma lm-båge, virka 1 st till, sedan 2 lm och ytterligare 2 st. Virka så en stolpgrupp med 2 st, 2 lm, 2 st (första, andra, tredje bilden) om varje lm-båge från föregående varv. Avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Nu är det dags för mandalans sista varv!

Varv 9:
Om en av lm-bågarna från föregående varv, virka 3 lm (räknas som den första stolpen). Virka sedan 5 st om samma lm-båge. Virka 6 st om varje lm-båge varvet runt, och avsluta med 1 sm i den tredje luftmaskan av de lm som räknas som den första stolpen.

Nu är mandalan så gott som klar men det är dags för det allra tråkigaste - att fästa alla trådar. Om du vill kan du även blocka din mandala, men jag tyckte inte att det behövdes på min.

Och med detta vill jag önska er en trevlig helg! Själv ska jag jobba men lite virkning ska det nog hinnas med också. 😄

/Frida

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag blev nyligen taggad i en grej på Instagram, som går ut på att man ska skriva 20 fakta om sig själv och sedan föra det vidare genom att tagga 20 nya personer. Jag tycker att det är lite roligt att läsa dessa listor som andra personer skrivit, så jag bestämde mig för att haka på. Det kändes som en kul grej att göra och samtidigt var det ett tillfälle för mina följare få lära känna mig lite bättre! Sedan tänkte jag: varför inte göra samma sak på bloggen? Det var länge sedan jag gjorde en ordentlig presentation av mig själv, om jag ens har gjort det någon gång???

Så, här är 20 saker du kanske inte visste om mig:
1. Jag är 20 år gammal och fyller 21 i år
2. Jag bor i Gävle
3. Jag jobbar i en leksaksaffär och jag älskar det!
4. Jag är kristen, och min kyrka och min församling är en stor del av mitt liv
5. Jag lärde mig att virka när jag var 13 år
6. Mitt Instagram- och bloggnamn kommer av att mina vänner ofta kallade mig "tant" när jag började virka
7. Jag ägnar större delen av min fritid åt att virka - men det visste ni nog vid det här laget. Jag har med mig min virkning nästan överallt
8. Jag är otroligt dålig på att hålla mig till ett projekt i taget och jag har otaliga UFO:n som jag antagligen aldrig kommer att göra klart
9. Jag är en "crazy cat lady" och jag har två fluffiga bebisar som heter Alice och Svea
10. Min favorit-tv-serie är Vänner, utan tvekan
11. Jag tycker inte om att titta på filmer och serier som skrämmer mig, och därför föredrar jag komedier och romantiska filmer MEN
12. Jag älskar att titta på Criminal Minds även fast det ger mig mardrömmar. Jag gillar storyn och karaktärerna och jag står bara inte ut med att inte få veta hur det går för dem!
13. Jag älskar att läsa och min favoritbok är The Fault in Our Stars av John Green, och Harry Potter såklart
14. Jag har varit en boknörd så länge jag kan minnas och jag är en total nörd när det gäller Harry Potter, Hungerspelen och andra bokserier jag läst
15. Jag är väldigt intresserad av språk och jag läste svenska, engelska, franska, italienska och latin på gymnasiet. Idag vet jag inte vad jag ska göra med de kunskaperna...
16. Jag älskar musik och just nu lyssnar jag mest på Ed Sheeran och Imagine Dragons
17. Jag kan spela piano och jag älskar att sjunga
18. Jag tycker löjligt mycket om glass och jag skulle också kunna leva på bananer och choklad
19. Jag är lite smått besatt av väskor och älskar att köpa nya
20. Jag vill verkligen tro att allting händer av en anledning

Kanske visste du redan det mesta av det här, eller kanske lärde du dig något nytt. Kanske orkade du inte ens läsa hela inlägget? Oavsett så tyckte jag att det var både kul och lite klurigt att skriva ihop den här listan med 20 fakta om mig! Känn dig fri att göra samma sak om du vill! 😊

Glad påsk & trevlig helg på er!
/Frida

Likes

Comments

I helgen satt jag och skrev ihop mönstret på mitt virkade äpple, som jag gjorde till kakfatet till min mammas förskola för lite mer än ett år sedan. Nu är mönstret klart och det är dags att dela det med er!

Äpplet virkas i ett stycke och sedan syr du några gånger upp och ner genom mitten på det för att det ska få en fin form. Därefter virkar du äpplets skaft i brunt eller svart garn och syr fast det. Är det något i mönstret som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mitt mönster? Hänvisa då hit till min blogg!

Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
(X) - antalet maskor på varvet
[ ] - upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges
2i1 - ökning (2 fm i samma m)
2->1 - minskning (2 fm blir 1)

Äpplet:
1) Lägg upp 2 lm och virka sedan 7 fm i den 2:a maskan från nålen (7)
2) [2i1] x7 (14)
3) [1 fm, 2i1] x7 (21)
4) [2 fm, 2i1] x7 (28)
5) [3 fm, 2i1] x7 (35)
6) [4 fm, 2i1] x7 (42)
7) [5 fm, 2i1] x7 (49)
8) 1 fm i varje m (49)
9) [6 fm, 2i1] x7 (56)
10-14) 1 fm i varje m (56)
15) [6 fm, 2->1] x7 (49)
16-18) 1 fm i varje m (49)
19) [5 fm, 2->1] x7 (42)
20-22) 1 fm i varje m (42)
23) [4 fm, 2->1] x7 (35)
24) 1 fm i varje m (35)
25) [3 fm, 2->1] x7 (28)
26) [2 fm, 2->1] x7 (21)
27) [1 fm, 2->1] x7 (14)
Stoppa äpplet lagom hårt.
28) [2->1] x7 (7)
Avsluta med 1 sm. Klipp av garnet MEN spara en ganska lång bit att sy genom äpplet med.

Nu är själva virkningen av äpplet klart men som du kanske ser behöver det formas till lite.

Använd en nål och sy upp och ner genom mitten på äpplet några gånger tills det fått en fin form. Fäst tråden.

Nu saknas bara ett litet skaft högst upp på äpplet. Det gör du så här:

Skaft:
1) Lägg upp 6 lm
2) Virka 1 fm i den 2:a m från nålen. Virka sedan fm i resten av lm (5)
3) Gör 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm i varje m (5)
Vik den lilla rektangeln på längden och virka ihop den med sm. Klipp av garnet MEN spara en bit att sy fast skaftet med.

Sy fast skaftet uppe på äpplet. Så där, nu är ditt äpple klart!

Ha en fin vecka!
/Frida

Likes

Comments

Den senaste veckan har jag spenderat i Åre på något som kallas Fjällkurs, och det är inspirationsdagar för dem som är ledare för barn och unga i en kyrka eller förening. Veckan bjöd på bland annat inspirerande seminarier, roliga möten med nya härliga människor och helt fantastisk skidåkning. Jag har lärt mig så mycket haft så roligt. Det var riktigt skönt att ta en paus från vardagen i några dagar och det var välbehövligt med ett litet miljöombyte.

Kolla bara hur härligt vi hade det (!):

Under kvällarna hann jag sticka på sockorna jag haft på stickorna i några veckor, och de är nu klara. Det roliga var att jag inte var den enda där som stickade och virkade! Jag håller på att lära en kompis att virka och det var så kul att kunna sitta och virka tillsammans med henne. Dessutom fick jag dela rum med en tjej som också stickar jättemycket. Så kul!

Sockorna är stickade i underbara Nordlys med strumpstickor 2,5. Jag har utgått lite från Järbo Garns mönster på Magdalenasockan (nummer 91814) men istället för att sticka mönstret gjorde jag sockorna helt släta och med resårskaft. Jag känner att jag börjar få kläm på det här med stickning nu! Det är roligt att se att man utvecklas.

/Frida

Likes

Comments

Okej. Den här filten blev egentligen både klar och levererad till sin nya ägare i oktober, men jag har bara inte kommit mig för att skriva ihop det här inlägget om den. Men nu så! I brist på annan virkning här tänkte jag skriva och berätta hur jag gjorde bebisfilten.

En av mina kusiner fick barn i slutet av oktober. Såå roligt! Jag är övertygad om att hon kommer bli en fantastisk mamma. Så fort jag fick veta att hon var gravid började min virkhjärna snurra. Vad skulle jag kunna virka till henne och hennes bebis? Det jag till slut kom fram till var att filtar alltid är användbara, särskilt under hösten och vintern. Så jag började leta efter inspiration till fina bebisfiltar, och till slut bestämde jag mig för att göra en filt i corner to corner-tekniken.

Garnet jag använde till filten är Drops Loves You 6, som består av 100% återvunnen bomull. Det beställde jag från Hobbii.se. Jag har verkligen börjat gilla det garnet! Det är lättarbetat och resultatet blir så fint. Bebisfilten blev väldigt mjuk och skön, så jag är mycket nöjd med valet av garn. Jag använde virknål nummer 3,5.

Den här filten är superenkel att göra, det är bara att virka en rektangel i corner to corner-tekniken. Jag lade också till en kant runtom, och även den är lätt att göra. Filten är 92 x 79 cm stor. Om måtten på en bebisfilt finns det många åsikter men jag tyckte att filten blev lagom stor så här.

Att virka corner to corner, eller c2c som det förkortas, är inte alls svårt enligt mig. Det är däremot väldigt roligt och arbetet växer fort. Man virkar från hörn till hörn, precis som namnet antyder, genom att först öka och sedan minska varvens längd. Vill du lära dig c2c så kan du använda dig av klippen som ligger här nedanför. Det första visar hur man ökar i c2c, det vill säga hur man börjar och hur man virkar vidare. Den andra videon visar hur man minskar arbetet. För att göra en rektangel ökar du på tills sidorna är så långa som du vill att kortsidan på rektangeln ska vara. Sedan fortsätter du att öka på ena sidan samtidigt som du börjar minska på andra sidan. När rektangelns långsida har rätt längd minskar du på båda sidorna tills du kommer till hörnet och rektangeln är klar.

Hur man ökar i c2c

Hur man minskar i c2c

Om du vill göra en filt som är likadan som min, så ökar du helt enkelt tills sidan mäter 79 cm. Därefter börjar du minska på ena sidan av arbetet och fortsätter öka på den andra sidan tills den mäter 92 cm. Och efter det är det bara att minska på båda sidor tills du kommer till hörnet. Randningen på filten gör du precis som du vill. Jag valde att byta färg lite då och då, utan att ha ett visst antal varv i varje rand och det tycker jag blev bra.

Jag valde att avsluta med en fin kant runtom min filt. Kanten gjorde jag i vitt och även den är som sagt väldigt lätt att göra. Jag virkade helt enkelt två varv med fasta maskor runt filtens kant, och sedan avslutade jag med att virka ett varv med kräftmaskor eller kräftgång, som helt enkelt är fasta maskor virkade baklänges, från vänster till höger. Hur du gör det kan du se i videon här nedanför.

Fäst alla trådar ordentligt, och sedan är filten klar! Jag sydde på en liten hand made-etikett på filten och det tycker jag blev fint. Mina etiketter kommer från ebay.

Jag är själv väldigt nöjd med resultatet, och som jag har förstått det blev min bebisfilt även väldigt uppskattad hos min kusin och hennes lilla familj. Förhoppningsvis värmer den gott nu i vinter!

/Frida

Likes

Comments

Den här onsdagskvällen spenderar jag i min sköna säng tillsammans med min katt, min stickning, ett nummer av Kreativ stickning och en hög med kuddar. Mer än så behövs inte! Jag har inga måsten, inget annat som pockar på min uppmärksamhet och det är fortfarande flera timmar kvar av kvällen. Det här var precis vad jag behövde idag.

Virkinspirationen har inte varit på topp den senaste tiden men oj vad jag stickar istället. Jag har flera stickprojekt på gång - såklart, något annat vore konstigt. Vad är det för fel på mig som inte kan hålla mig till ett projekt i taget?! Just ikväll stickar jag på ett par sockor i underbara Nordlys som jag tycker så mycket om.

Och med det vill jag önska er en fortsatt trevlig kväll! 💙

/Frida

Likes

Comments

Det är så många jag känner som väntar barn just nu, och det har inspirerat mig till att virka det här barnvagnshänget som föreställer ett glatt moln. Blev det inte gulligt?

Själva molnet är 10,5 cm brett och 7,5 cm högt. Hela hänget är 20 cm högt. Alltihop är virkat med virknål nummer 3 och Drops Loves You 6. Ansiktet är broderat med Candy från Svarta Fåret och Loves You 6. Garnåtgången har jag inte koll på men det gick inte åt särskilt mycket av det vita garnet, och av det blå till bollarna på hänget behövdes bara en liten bit. Kroken som barnvagnshänget hängs upp i är en helt vanlig duschdraperikrok och molnet är stoppat med stoppning från en slaktad IKEA-kudde.

I det här inlägget delar jag med mig av mönstret till mitt barnvagnshänge med ett moln. Molnet virkas i två platta delar som sys ihop. Därefter virkar du bollarna till hänget och efter det återstår det bara att montera ihop hänget. Det låter inte så svårt va? Jag har gjort ett skrivet mönster, men jag har även ritat upp ett diagram på molnet i ett försök att förtydliga. Jag vet inte hur bra det blev egentligen... Men jag rekommenderar dig i alla fall att ta hjälp av både diagrammet och det skrivna mönstret när du virkar, eftersom jag tror att det blir tydligast så.

Om du virkar ett barnvagnshänge efter mitt mönster vill jag jättegärna se det! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
sm - smygmaska
hö 1 m - hoppa över en maska (och virka vidare som vanligt i nästa)
2i1 - ökning (2 fm i samma m)
2->1 - minskning (2 fm blir 1)
(X) - antalet maskor på varvet
[ ] - upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges

Först ut i mönstret är själva molnet, och det virkas fram och tillbaka i rader. I slutet av varje varv ska du vända arbetet. Varje varv (rad) avslutas med en luftmaska, och den luftmaskan som du avslutar varvet och vänder med ska du inte virka i när du påbörjar nästa varv. Du hoppar bara över den och virkar vidare som vanligt i nästa. Om ett varv avslutats med flera luftmaskor, hoppar du helt enkelt över den sista du gjorde på det varvet när du vänder och påbörjar nästa varv. Sedan virkar du som vanligt i de maskor som kommer efter. Luftmaskan som du vänder med ska du alltså aldrig virka i, utan du börjar varje nytt varv i den 2:a m från nålen. I diagrammet kan du se att det helt enkelt är tomt ovanför den luftmaska du ska hoppa över varje varv.

När det står i mönstret att du ska hoppa över en maska, ska du hoppa över en maska utöver luftmaskan du vänder med. Detta visas med en symbol, en ruta, i diagrammet. Där rutan finns ska du alltså inte virka någon maska utan bara hoppa över en, utöver luftmaskan som du vänt med.

Molnet:
1) Lägg upp 10 lm.
2) Vänd arbetet och virka 1 fm i varje lm, gör sedan 2 lm och vänd arbetet
3) 10 fm, 2 lm, vänd
4) 11 fm, 1 lm, vänd
5) 11 fm, 4 lm, vänd
6) 14 fm, 1 lm, vänd
7) 14 fm, 3 lm, vänd
8) 16 fm, 1lm, vänd
9) 16 fm, 2 lm, vänd
10) 17 fm, 1 lm, vänd
11) 17 fm, 1 lm, vänd
12) hö 1 m, 16 fm, 1 lm, vänd
13) 16 fm, 1 lm, vänd
14) hö 1 m, 15 fm, 1 lm, vänd
15) 14 fm, 2 lm, vänd
16) 15 fm, 1 lm, vänd
17) 15 fm, 1 lm, vänd
18) 15 fm, 1 lm, vänd
19) 14 fm, 1 lm, vänd
20) hö 1 m, 13 fm, 1 lm, vänd
21) 10 fm, 1 lm, vänd
22) hö 1 m, 9 fm, 1 lm, vänd
23) hö 1 m, 8 fm, 1 lm, vänd
24) hö 1 m, 7 fm, 1 lm, vänd

Klipp av garnet och fäst tråden i början och i slutet. Virka sedan en till likadan del. Nu har du två virkade delar som kommer att utgöra själva molnet.

Virka en kant med fm runt båda delarna. Fäst trådarna.

Nu är det dags att brodera ett ansikte på den ena delen. Här kan du släppa lös din fantasi och göra ett glatt moln, ett moln som sover eller ett ledset regnmoln. Jag broderade två glada slutna ögon med dubbelt garn och en liten mun med enkelt garn. Sedan gjorde jag tre rosa streck på varje sida av ansiktet för att ge molnet lite rosiga kinder. Det svarta garnet jag broderade med är Candy och det rosa är Loves You 6. Så här blev ansiktet på mitt moln:

Nästa steg är att sy ihop molnet. Lägg ihop de två virkade delarna med avigsidan inåt och rätsidan utåt. Var noga med att lägga dem åt samma håll så att de bulliga topparna på molnet går ihop. Sy sedan ihop delarna med kaststygn genom kanten med fasta maskor som du gjorde tidigare. Stoppa molnet lagom hårt innan hålet blir för litet. Fäst trådarna.

Nu ska du virka de tre små bollarna som ska sitta mellan molnet och kroken som det hängs upp i. Bollarna virkas likadant men du kan välja vilka färger du vill.

Bollarna:
1) Lägg upp 2 lm, virka sedan 6 fm i den 2:a maskan från nålen (6)
2) [2i1] x6 (12)
3) [1 fm, 2i1] x6 (18)
4-5) 1 fm i varje m (18)
6) [1 fm, 2->1] x6 (12)
Fäst tråden i början och stoppa bollen.
7) [2->1] x6 (6)
Avsluta med 1 sm. Klipp av garnet och fäst tråden i slutet.

När du har ett färdigt moln och tre stycken bollar är det dags att montera ihop barnvagnshänget. Börja med att bestämma i vilken ordning du vill ha bollarna, om du gjort dem i olika färger.

Använd en nål och garn i samma färg som molnet för att montera hänget. Här använde jag dubbelt garn för att göra det mer hållbart. Trä garnet genom bollarna och ett varv runt kroken som hänget ska hängas upp i. När du trär garnet genom molnet kan det vara bra att tänka på var någonstans på molnet du gör det. Se till att trä garnet genom molnet ungefär på mitten, så att molnet hänger rakt. Dra inte åt garnet för hårt, för då kan hänget bli stelt och fast. Låt istället hänget bli smidigt och ganska rörligt genom att inte dra åt garnet så hårt när du trär det genom de olika delarna. Fäst trådarna ordentligt när du är klar. Så där! Nu är ditt barnvagnshänge färdigt!

Jag har gjort ett barnvagnshänge i rosa och ett i blått. Det rosa hänget gjorde jag medan jag provade mig fram och till det blå ändrade jag mönstret lite. Därför ser det rosa hänget större ut än det blå på bilderna - det är helt enkelt lite större. Det blå barnvagnshänget är virkat helt och hållet efter mönstret i det här inlägget.

Lycka till och ha en bra vecka!
/Frida

Likes

Comments

Jag har verkligen fastnat för att sticka! Jag vet själv inte vad som händer, men den senaste tiden har jag lockats mer av min stickning än av mina (oräkneliga) pågående virkprojekt. Att sticka har för mig blivit ett sätt att koppla av på kvällarna och samtidigt är det sååå roligt! Litenvirktant goes Litensticktant och jag gillar det.

När jag stickade sockor till min vän nyligen fick jag så mycket garn över att jag bestämde mig för att testa om det räckte till ett par sockor till. Det gjorde det, och jag har fortfarande garn kvar... För lite utmaning ville jag denna gång prova på något nytt istället för att bara sticka enkla sockor som till större delen består av slätstickning, som jag gjort tidigare. Jag har länge spanat in Järbo Garns Magdalenasockor och tyckt att de varit så fina, och nu kände jag att det var dags att prova att göra dem! De omfattade många nya moment för mig som inte är så erfaren inom stickning och jag blev flera gånger tvungen att repa upp massor av varv för att jag gjort något litet fel. Men oj vad nöjd jag är över att jag klarade det! Sockorna blev ändå relativt jämna och fina med tanke på att jag är rätt så mycket nybörjare på stickning och jag är jättenöjd. Jag vill bli bättre på att sticka och dessa sockor var en bra utmaning. Sockorna var otroligt roliga att sticka också med alla hålmönster och hoptagningar, och mönstret blir så fint tycker jag.

Sockorna är som sagt stickade efter Järbo Garns mönster Magdalenasockan, nummer 91814 är det. Jag har använt strumpstickor i storlek 2,5 och garnet är mitt älskade Nordlys från Viking Garn. 😍 Min mamma fick de här sockorna av mig och hon blev jätteglad, och min kompis som fick de andra sockorna är också glad för sina. Det är så roligt när det man gör uppskattas, eller hur?

Det var otroligt svårt att fånga det vackra mönstret på sockorna på bild, särskilt som de är stickade i ett flerfärgat garn. Jag tog hjälp av min duktiga syster att fotografera sockorna och hon lyckades ändå fånga mönstret på dem så gott det gick. Hon tycker för övrigt att jag är dålig på att ge henne cred för de gånger hon hjälper mig att fota mina virkade (och stickade) saker, så här kommer en stor eloge till henne för att hon alltid ställer upp med kameran när jag ber henne!

/Frida

Likes

Comments

Kuvertväska, aftonväska eller "clutch" - oavsett vad man väljer att kalla den så är det här den perfekta accessoaren på vinterns alla fester. Den härliga färgskala av sju olika nyanser gör väskan till en snygg färgklick att pigga upp en enfärgad outfit med.

En kuvertväska är perfekt att ha med sig med bara det nödvändigaste i - mobiltelefon, plånbok, nycklar och kanske ett tuggummipaket och ett läppstift. På festen är den en stilfull accessoar till en snygg klänning, men den passar också bra om du inte ska vara riktigt så uppklädd.

Kvaliteten på bilderna i det här inlägget varierar tyvärr ganska mycket - en del är tagna med min mobilkamera och en del är ljuset inte särskilt bra på. Jag tycker inte om att det blir mörkt så tidigt under den här årstiden! Jag älskar vintern men det är så svårt att fota mina virkprojekt i ett bra ljus eftersom dagsljuset, som är det bästa ljuset att fota i, bara är tillgängligt några timmar om dygnet...

Min kuvertväska är 19 x 15,5 cm stor. Den är virkad med virknål nummer 3 och Catona från Favoritgarner.se. Det garnet är verkligen härligt att arbeta med! Jag gillar det. Garnåtgången har jag ingen koll på egentligen, men jag tror inte att det har gått åt så mycket av varje färg. Nystanen jag hade var på 25 gram och det finns mycket kvar av dem.

Om du virkar en kuvertväska efter mitt mönster vill jag jättegärna se den! Maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på Instagram. Är det något i mitt mönster som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre. Vill du att andra ska få ta del av mönstret? Hänvisa då hit till min blogg!

Nu kör vi igång! Men - läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar.

Väskan virkas i ett rektangulärt stycke som sedan fodras och sys ihop. Jag valde att byta färg varje varv för att få den väldigt randiga effekten på väskan. Början och slutet är dock undantag från detta, där är det två svarta rader efter varandra. Vill du ha lite bredare ränder är det bara att göra det, och naturligtvis går det att göra väskan enfärgad om du föredrar det!

Förkortningar:
lm - luftmaska
st - stolpe
(X) - antalet maskor på varvet

Lägg upp 48 lm.
1) Virka 1 st i den 4:e maskan från nålen (de 3 lm du hoppar över räknas som den första stolpen). Virka sedan 1 st i varje lm (46)
2- 52) Gör 3 lm (räknas som första stolpen) och vänd arbetet. Virka 1 st i varje m (46)

Klipp av garnet och fäst alla trådar. ÅH vad det är tråkigt att fästa trådar, men tyvärr måste det göras...

Nu är det virkade stycket klart och ser ut så här:

Nu är det dags att fodra väskan, om du vill göra det. Jag tycker om att fodra vissa projekt eftersom tyget ger en viss stabilitet till det virkade. Dessutom är det så fint med ett snyggt tyg på insidan av till exempel väskor och necessärer. Tyget jag har använt kommer från Panduro, och det är så fint i färgerna tycker jag!

Mät och klipp ut tyget efter din virkade rektangel, fålla det om du vill (jag vek bara in kanterna lite för att snygga till det) och sy sedan ihop tyget och den virkade delen. Jag sydde för hand med sytråd och langettstygn. Nu ser arbetet ut så här:

Insidan

Utsidan

Nästa steg är att sy ihop väskan. Lägg arbetet med insidan (fodret) nedåt och vik upp den nedre kanten för att bilda själva väskan. Spara 14 rader upptill som inte sys ihop - detta blir locket på väskan. Sy ihop sidorna på väskan med langettstygn - här använde jag dubbel tråd för att försäkra mig om att det skulle hålla.

När du sytt klart kan du vända väskan så att utsidan hamnar utåt.

Nu är själva väskan klar och kardborrebanden ska på plats så att den håller sig stängd. Klipp till två bitar av den mjuka delen och två bitar av den vassare delen av kardborrebanden. Jag valde att använda två bitar kardborreband för att hålla ihop väskan. Vill du hellre ha en lång bit kan du självklart göra så, och vill du ha tre eller fyra bitar fixar du det.

Placera ut kardborrebanden där du vill ha dem och sy fast dem med sytråd. Jag hade tankar på att sy i en dragkedja också för att inte riskera att något faller ur väskan när jag använder den, men jag hoppade över det eftersom jag inte tyckte att det behövdes.

Så där, det var allt! Nu är din kuvertväska klar och redo att följa med dig på vinterns alla roliga tillställningar.

Framsidan

Baksidan

Lycka till!
/Frida

Likes

Comments

I slutet av året var jag var i stort behov av ett lagom krävande projekt för att hålla mina händer och min något omedgörliga hjärna sysselsatta. Därför var det helt perfekt att en kompis nämnde att det var så kallt på golven hemma hos honom, för då kunde ju jag erbjuda mig att göra ett par värmande sockor till honom!

Jag hade letat efter ett projekt där jag kunde hitta den där balansen mellan lite krävande, för att hålla hjärnan sysselsatt, och sådär enkelt att händerna bara kan arbeta av sig själva. Att sticka sockor lät som en bra idé eftersom stickning ofta kräver mer tankeverksamhet av mig än ett virkprojekt gör. Samtidigt innehåller ett par enkla sockor flera delar där man bara ska sticka varv efter varv med slätstickning utan att öka eller minska något, och på sådana delar kan händerna bara sticka på utan att man behöver tänka så mycket. Stickade sockor var ett perfekt projekt för mig just då med andra ord, och jag var glad att jag hade fått något att göra samtidigt som jag förhoppningsvis skulle kunna göra en vän glad (och lite mindre frusen). Litenvirktant blev Litensticktant igen för en stund och cirka en månad senare är sockorna nu klara!

De här sockorna är stickade i Nordlys från Viking Garn med strumpstickor nummer 2,5. För att de skulle bli så lika som möjligt valde jag att sticka dem på samma gång, parallellt, istället för att göra en i taget och det funkade bra. De är stickade efter Järbo Garns mönster nummer 91622, samma mönster som jag använt tidigare och det är jag fortfarande jättenöjd med. Även denna gång har jag verkligen älskar att arbeta med Nordlys, jag tycker att det garnet är så himla fint. Jag älskar färgövergångarna i alla flerfärgade varianter av garnet och jag tycker om att slutresultatet alltid blir lika mjukt och fint. Jag älskar även sockor som är stickade i samma flerfärgade garn men ändå inte blir helt lika, eftersom man börjat på olika ställen på garnet. Två sockor som uppenbart hör ihop men ändå inte ser helt likadana ut. Det är väldigt charmigt och snyggt, tycker jag. Jag vet att en del letar upp samma ställe på garnet att börja på, men jag gillar när sockorna blir lite olika.

Stickning är verkligen inte min starkaste sida men jag provade ju att sticka sockor förra året och tyckte att det var kul. Jag vill bli bättre på att sticka och då krävs det en del övning. Lite ojämnt blev det på många ställen på mina sockor men på det hela taget är jag nöjd med dem. Hoppas att min vän också blir glad när han får dem!

På bilderna där jag har sockorna på mig ser det ut som att jag har ganska långa fötter, haha. Sockorna är alldeles för stora för mig men förhoppningsvis passar de desto bättre på min kompis som ska få dem. Han har ju lite större fötter än mig.

/Frida

Likes

Comments