Goddag gott folk !

Detta kommer att bli vårt sista blogginlägg. Vi tänker berätta lite om vår dag och om vår hemresa. Vi sitter för tillfället på flygplatsen i Riga och fikar.

Det har varit väldigt mycket känslor under dagen, att ta farväl av Sonata och speciellt Illona var inte lätt. Sonata sade hejdå när vi skulle stiga på minibussen vid SOS Vaikai vilket blev väldigt jobbigt. Hon blev tårögd när vi for iväg ifrån henne efter att vi hade kramats och pratat med varandra.

Under resan till Sioulai sade inte Illona så mycket, vi pratade mest om vår resa, våra upplevelser och stunder tillsammans. När vi kom fram till Souilai så började vi öppna upp oss för Illona i väntan på bussen. Detta blev ännu svårare och känslosammare. Hon har varit som en extramamma för oss och vi finner inte ord för hur tacksamma över vi är för att ha haft henne.

När bussen kom så blev det ett riktigt adjö med gruppkramar och lite snack, man märkte att hon var upprörd. Hon stod och väntade ända tills bussen skulle iväg och vinkade av oss ett flertal gånger medan vi rullade vidare mot Lettland.

Vi saknade henne så fort hon försvann ur vårt synfält...

Resan har gått bra och vi ska strax stiga på vårt plan. Vi hoppas att den resan också blir bra och att vi kommer hem välbehållna.

Vi skulle vilja tacka alla er läsare som har följt vår blogg och vår APL till Litauen 2017. Denna praktik har varit otroligt lärorik och intressant. Vi är tacksamma över att ha fått denna möjlighet att få åka hit och haft en praktik utöver det vanliga. Vi är även tacksamma över att ha fått träffa alla underbara människor i Litauen samt att ha fått spendera tid med våra underbara lärare Emma och Pernilla.

Tack för oss och vi ses i Sverige !

Med vänliga hälsningar Moa, Matilda, Haris, Erik och Adam. <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

God kväll!

Idag har det varit sista dagen här i Litauen som vi har haft tid att spendera.

Igår kväll så åkte vi till Siaulai som var planen, vi åkte dit för att bowla och det gick bra för vissa och mindre bra för andra, typ Moa. Det var en trevlig sista kväll med Roma och hennes dotter.

Dagens planer var även idag att åka till Siaulai men idag spenderades dagen med Ilona på chocolate factory. Det var ett museum om choklad, hur den framställs, var den kommer ifrån och lite historia. Tråkigt nog så hade vi en ganska dålig guide som pratade för fort så man inte riktigt hängde med. Vi snappade upp lite t.ex att det finns tre olika kakaofrukter och att förr i tiden när byteshandel var aktivt så var t.ex en avokado lika mycket värd som tre kakaobönor, ett ägg var även det värt tre kakaobönor och en kanin var värd trettio kakaobönor.

Efter detta så väntade det som vi var mest exalterade över, att göra egen choklad! Vi fick tvätta händerna, fick ett varsitt förkläde och även huvudnät.

Här spelar vi ett "chokladfotbollsspel"

När vi började med choklad tillverkningen så fick vi först en liten kort genomgång och hon visade även hur det ser ut när man gör choklad för hand. Därefter fick vi börja göra våra egna chokladpraliner. Det var väldigt roligt och gott!

Vi fick göra med marsipan och dekorera dom hur vi ville med olika tillbehör, det var även väldigt bra och genomtänkt när det kom någon som var nötallergisk då Moa fick egna saker.


Dom hade även en liten affär där man kunde köpa praliner och annan choklad, allt var gjort på fabriken där.

Efter turen i Siaulai åkte vi till en herrgård i Pakruojis för en snabbtitt. Ilona berättade om herrgården och vi gick runt och kikade en snabbis. Sedan for vi tillbaka till SOS Vaikai och Ilona åkte hem. Vi fick då tid till att prata med våran lärare Emma igen. Vi pratade om hur vi haft det och om hemresan i morgon. Senare runt 19:00 var det dags för avslutningsfest! Ilona, Roma, Sonata och hennes son kom över på middag. De hade med sig litauisk mat, det påminde oss om zeppelinare. De hade även med sig litauisk dricka, så kallad gira. Efter maten var Roma tyvärr tvungen att fara hem. Vi hade skoj och tog farväl och kramade om henne.


Vi satt och pratade och hade skoj. Sonatas son spelar saxofon sen sju år tillbaka, så han ville gärna ställa upp och spela för oss. Han var väldigt duktig och han spelade vissa låtar som vi kunde känna igen. Sonata bjöd upp Erik, Adam och Haris på en vals, sedan lärde vi dem dansen Cha Cha Slide vilket de tyckte var roligt. Efter ett tag fikade vi och vi fick höra en sista spelning med saxofonen. När klockan var ca halv tolv var det dags att säga adjö. Det vart så klart lite känslosamt men det gick bra. Vi pratade en stund om våra dagar här om hur vi haft det och vad vi lärt oss. Vi kramades och de begav sig hemåt.

Godnatt från oss!

Likes

Comments

Hejsan allesammans!

Idag har det varit våran sista dag på sjukhuset för Adam, Matilda och Moa. Vi började dagen som vanligt och kom på plats på sjukhuset 10:00. Vi mötte upp Sonata och begav oss vidare mot rehabiliteringsavdelningen, fast idag var det inte sjukgymnastik utan det var lerbehandling. Vi träffade två damer som jobbade där. Den ena damen jobbade med ett speciellt bad och den andra damen som vi var med hade hand om leran. Vi fick själva testa på att göra hennes arbete, det vill säga att göra så kallade lerkuddar. Hon lärde oss hur man gjorde dem och det var roligt. Hon hade som små "örngott" som man skopade in ca 2-3 skedar varm lera. Sedan vek man ihop den och knådade ut vätskan. Sedan plattade man till den och sen la hon in den i ugnen. Vi gjorde ca 12 stycken innan vi själva fick bli lerbehandlade. Vi alla tre valde att ha leran på ländryggen. Denna behandling varade i ca 20 minuter. Vi tyckte att det var skönt, vi tyckte även att det var väldigt likt känslan av att ha en vetekudde på sig.

Efter lerbehandlingen följde Sonata med oss till sjukhusets bloddialys. Den satt ihop med en annan avdelning för äldre. Innan vi skulle kunna få vara med på bloddialysen så bad Sonata oss att läsa på lite innan, vilket vi gjorde. När vi kom in i rummet så låg det 6 patienter liggandes med varsin dialysapparat.

Bloddialys fungerar på så sätt att om njurarnas funktion är <10% så måste man genomgå hemodialys. Hemodialys menas med att man renar blodet ifrån slaggprodukter, toxiner och överflödig vätska. Detta genomgår man på ett sjukhus med en apparat som fungerar som en artificiell njure. Den är skapad till att ha njurarnas funktion då en dialyspatient inte kan uppnå detta. Patienten får vanligtvis en inopererad AV-fistel (arterio-venös) i under eller överarmen. Man opererar samman en ven och en artär, det ökade trycket av artären i sammankopplingen gör att - efter läkning - den vidgas och ser till slut ut som en stor knöl, den används därefter till nålsättning. Vi fick känna på fisteln och det känns som att något vibrerar inuti armen, den är samtidigt väldigt mjuk.

När vi fick lite tid över efter att ha kollat på dialysen så hjälpe vi till hos långvårdsavdelningen med matning. Vi hjälpte varsin patient och det gick bra. Språkbarriären är självklart en nackdel men som vi har klarat oss hittills så gick det ändå att använda sig av gestikulationer m.m.

Vi träffade Sonata på hennes rum senare tillsammans med Roma och ett barn ifrån Pamusis. Vi fikade och pratade väldigt mycket om våra upplevelseer och våra insatser som elever på våra praktikplatser. De kände sig väldigt nöjda och det värmde att höra deras komplimanger. Det hade cirkulerat även bland läkare och sköterskor över vad för kunskaper vi hade visat och hur vårt inflytande har varit både på sjukhuset och på Pamusis. Vi har inte kunnat tacka Sonata nog för vår tid på sjukhuset och hur bra hon har tagit hand om oss. Hon har offrat otroligt mycket av sin tid bara för att visa oss vad de har och hur de jobbar. Vi tycker otroligt mycket om henne och som tack fick hon svensk choklad och flera coola kanylpennor som skulle passa hennes yrkesroll. Hennes tacksamhet var överväldigande...

Idag har Erik och Haris varit lediga och städat en del av huset och fortsättning på det följer. Annars så ska vi bowla med Roma ikväll och packa lite grann. Det är bara 2 dagar kvar...

Tack för idag och så hörs vi imorgon. Hejdå!

Likes

Comments

Hej och God kväll !

Idag har det varit vår tidigaste uppgång på länge! Vi vaknade klockan 06:45 för att göra oss i ordning inför vår resa mot huvudstaden Vilnius. Den ligger cirka 2,5 timmar ifrån Pakroujis och består av ungefär 500 000 invånare. Vi var väldigt trötta på vägen och sov mestadels av resan. Vi blev skjutsade av ett par och så hade vi vår kompis Vaiva med oss. Paret jobbar på SOS Vaikai, kvinnan är finansansvarig och mannen var förare.

Vi började med att besöka ett väldigt gammalt slott som var levande museum. Den heter Trakai Island Castle och är väldigt vacker. Vaiva hade varit på slottet en gång tidigare och hjälpte oss därför med att hitta runt och berätta lite om omgivningen samt historian. De hade coola medeltida redskap som man fick testa på vilket var intressant att använda. Vi fick se tavlor, smycken, pengar, vapen, kläder, böcker, kartor och massa annat.

En väldigt glad resenär fick syn på Erik när han fängslades i ''människoburen'' och hoppade samt skrattade sin väg till oss för att ta ett snabbt foto...

Här säger vi hejdå till slottet och beger oss mot en traditionell litauisk restaurang.

Här äter vi en traditionell litauisk maträtt som heter Karai kibins. Det var som bröd med olika fyllningar i som man fick välja mellan.

Våran resa fortsatte mot centrum av Vilnius där vi besökte ett flertal olika kyrkor... Vi besökte St. Annas kyrka, Vilnius Katedral, Bernardine kyrkan och flera. Staden är full av kyrkor så det var svårt att besöka allihopa. Vi besökte tydligen en av världens vackraste kyrkor också, vi kunde instämma på detta. Kyrkans insida var väldigt detaljerad och fin, något man aldrig har sett förut...

När vi var klara med våra kyrkbesök och rundturer i staden så åkte vi till Akropolis för att shoppa om vi ville, vi splittrade gruppen då Matilda, Moa och Vaiva blev en grupp.. Moa köpte fina tröjor och Haris, Adam och Erik gick in på en restaurang vid en isrink vilket var väldigt fint och gott. Vi lyxade till det också lite med dessert. Sedan efter några timmar så anslöt sig gruppen för att åka hem. Vi drog oss hemåt runt 20:45 och var hemma vid 22:30. Då bestämde vi oss att skriva bloggen för att sedan gå och lägga oss. Imorgon är det den sista dagen på sjukhuset för Matilda, Moa och Adam, men Erik och Haris har ingen mer praktik eftersom den sista dagen på barnhemmet var i fredags, så de tänker ta en lång sovmorgon. Det blev en väldigt sen blogg ikväll så nu vill vi sova.

Tack och godnatt läsare, vi hörs imorgon!

Likes

Comments

Labas!

Idag for vi till ett badhus i Pasvalys, ca 25 minuter här ifrån. Vi vaknade ca 9.00 och gjorde i ordning oss för att sedan bli upphämtade av Ilona, hennes man och hennes son kl 10.00. Det passade bra att vi följde med eftersom att Ilonas son Aris tränar boxning och han hade boxningsmatch i samma byggnad som badhuset ligger i. Väl framme var boxningsmatcherna i full gång.

Något vi noterade var att deras system angående badhuset var lite annorlunda gentemot Katrineholms system.
Vi kom fram och vi fick lämna in både jackor och skor i ett specifikt bås för att sedan ta på oss ett par tofflor som vi hade fått lånat av Ilona. På med tofflorna fick vi knalla vidare till självaste badhusentrén. Vi betalade för att vara där i 2 timmar vilket motsvarade 77 kronor. Vi fick ett slags armband med ett chip och en nyckel på för att vi skulle kunna komma in och nyckeln var till skåpet inne i omklädningsrummet. Självaste badhuset var inte så stort. Det bestod av en bassäng med tre motionssimnings banor, fyra olika bastur. En turkisk, en infrabastu, en rysk och en vanlig bastu. Det fanns även en bubbelpool som vi utnyttjade väl. Sedan fanns det en liten barnpool också.

Efter vi hade badat färdigt gick vi och hämtade våra jackor och skor och gick sedan vidare in till boxningshallen där Ilona och hennes familj var. Aris hade ännu inte gjort sin match, det visade sig att han hade vunnit på walk over. Motståndaren insåg att Aris var för bra. Det hände nämligen samma sak för Aris i gårdagens match också. Vi begav oss där på hemåt och väl hemma köpte Adam, Matilda och Moa tacos ingredienser och åt senare tacos, medan Erik och Haris köpte deras älskade kebab.
Efter maten var vi väldigt trötta så vi vilade en stund. Sedan vaknade vi till och fick en pratstund med våran lärare Emma.
Nu vankas det filmmys och sedan läggdags rätt skapligt för i morgon blir det att stiga upp ca 7.00.

Fortsatt trevlig kväll!

Likes

Comments

God kväll!

Idag har det varit vår sista dag på barnhemmet för denna resa, så vi försökte göra den lite mer speciell. Vi började med att köpa 2 Orkidéer till Inaza och Roma. Vi hade även med lite choklad och kaffe ifrån Sverige vilket var uppskattat. Vår förare hämtade oss alla 5 hos SOS Vaikai vid 14:00 och vi begav oss.

När vi kom dit så blev vi glatt bemötta av alla barnen och Roma som stod i köket. Vi gav henne alla presenter eftersom att Inaza var sjuk idag och hon blev väldigt glad. Hon bestämde att vi skulle göra en liten fest med allt vi hade med oss och så blev det. Innan lekte vi kurragömma och så körde Roma hem en snabbis och hämtade sin gitarr och en bongotrumma som vi skulle spela på under fikat.

Erik och Roma visade sina gitarrtalanger under ett flertal låtar som vi försökte sjunga med till. Erik sjöng på svenska och engelska medan Roma sjöng på litauiska. Det var riktigt underhållande och barnen älskade det. Vi vart sittandes där under en bra stund innan vi fortsatte leka.

Här sitter vi samlade och lyssnar på Romas vackra stämma.

Här leker Daniello hund...

Fortsatt med lek och stoj...

Här spelar Erik ''Utan dina andetag'' av Kent och vi försökte hänga på...

De två sista bilderna är på oss med barnen som vi fick träffa under dagen. Vi var tyvärr tvungna att säga farväl till slut vilket var ett skärrande avsked. De har blivit våra vänner och vi kommer aldrig att glömma de och deras historier. De är super starka individer med svår uppväxt men har tagit sig igenom sina liv tillsammans som familj. Utan Roma, Inaza och alla som jobbar med detta så skulle inte barnen ha denna möjlighet att bo i Pamusis och växa upp till underbara människor. Det var en riktigt bra dag trots avslutet och vi känner oss nöjda över våran praktik här på barnhemmet. Det kommer att bli svårt att släppa deras ansikten under en tid men vi blir nog bara glada när vi minns från gång till gång. Vi hyllar de och vi är hedrade att fått lära känna allihopa. Tack...

Likes

Comments

Hejsan!

Idag började dagen riktigt konstigt. Matilda och Moa kände sig sjuka så de kunde inte följa med Adam till sjukhuset. Men då ställde Haris och Erik upp och följde med Adam.. Det var även väldigt stressigt imorse eftersom Adam inte vaknade utav sitt alarm. Vi hann inte duscha och fick hugga i oss frukosten... Men vi hann ändå att komma i tid så det var bra det. Dagen på sjukhuset började med att vi skulle besöka barnrehabiliteringen och även logopeden. Vi fick vara med och se ett barn där han utför olika övningar. Detta barn hade svårigheter med sitt uttal och koordination.

De började först att utföra olika övningar med barnet för att han ska utveckla sin förmåga i koordinationen, han var 6år gammal och hade en utvecklingsstörning vilket gjorde att han utvecklades långsammare än andra barn.

När barnet var klart med de olika övningarna så fick han gå vidare till logopeden för att träna på sitt uttal. Där använde man olika instrument som gjorde att han fick fram de rätta ljuden. Han fick repetera meningar, siffror, symboler och djur samtidigt som en logoped satt bredvid honom och bedömde.

När vi hade fått se vad som gjordes på barnrehabiliteringen så tog vi oss vidare mot sjukgymnasten. När vi kom till sjukgymnasten fick vi se flera patienter som behövde somatisk rehabilitering. Exempel i benen, armarna, händerna och ryggen. Dessa patienter kommer till sjukgymnasten efter att de opererats, haft stroke, skada eller har smärta.

I slutet innan vi var klara hos sjukgymnasten så fick vi prova att sträcka ut våra ryggar, det var riktigt skönt! Vi hade det riktigt roligt hos honom, han försökte även lära oss ryska men vi har redan hunnit glömma de olika orden... Efter ryggbehandlingen så drog vi oss hemåt och gjorde oss i ordning för sista dagen på barnhemmet.

På måndag är det Adam, Moa och Matildas sista dag på sjukhuset och vi ser framemot vad vi ska göra då. Ha det bra och så hörs ! Hejdå.

Likes

Comments

Halloj!

Idag käkade vi en gemensam frukost för första gången på länge. Hela gruppen var även tillsammans hela dagen, detta var för att vi skulle till gymnasieskolan som ligger här i Pakroujis och på vi var även på en liten föreställning av en orkester. Därför var Erik och Haris med oss på sjukhuset hela dagen och inte på barnhemmet.

Dagen började med att vi mötte upp Sonata i vanlig ordning inne på hennes kontor, direkt där på blev vi tillsammans med Sonata ledda till Kardiologen. Det fanns tyvärr inga patienter där så Erik ställde upp och undersökte sitt hjärta. Då fick vi se hur ett vuxet hjärta fungerar och det var väldigt tydliga bilder på hans hjärta. Eriks hjärta såg väldigt bra ut och funkar helt utmärkt.

När vi väl var hos Kardiologen fick vi även se ett EKG som hade varit på en patinet i 24 h och ständigt tog EKG (holtermoniter). Vi fick se ett helt normalt EKG jämfört med ett EKG där det var störningar och öven ett EKG på en patient som hade oregelbundna rytmer.


Efter 30 minuter hos Kardiologen så blev vi skickade till gymnasieskolan där vi fick en rundvisning och fick även vara med på en engelskalektion. Det var inte mycket till en rundtur, killen som visade oss runt pratade väldigt tyst och vi fick se idrottshallen och någon speciell hall.

Engelskalektion var ganska obekväm då vi blev helt utfrågade om hur det var att vara i Litauen och även hur vi har det i Sverige. Läraren var väldigt nyfiken och hade ett flertal frågor hon själv. Det var roligt i omgångar då stadde varandra lite lustiga frågor och man skrattade till men annars så var det väldigt intressant att träffa eleverna.

Efter en trevlig tid på skolan hade Erik tid hos ögonläkaren där han skulle göra en undersökning på sina ögon. Vi fick först se lite hur det går till när man gör en undersökning, vi fick lite information av Sonata om olika sjukdomar och hur det kan påverka våra ögon om man har diabetes.

Det var en patient som nästan var helt blind på ett öga och endast såg vita färger och såg bara det i ljusa miljöer. Patienten fick även ont i ögat när det var mörkt.

Vi stötte på fysiologen efter ögonundersökningen och då frågade hon om vi ville prova något hos henne, vi sa ja och helt plötsligt låg Adam på britsen med elektroder på ryggen då han har känt lite ryggsmärta. Han låg där i ca 30 minuter och kopplade av och blev ompysslad, verkligen ompysslad, Adam kom tillbaka som en ny människa.

Vi fick sluta för dagen runt 14:00 då vi hade planerat att vi skulle se orkestern som skulle repetera klockan 16:00, innan det skulle vi få i oss lunch och Erik skulle hämta upp en gitarr. Sedan handlade vi frukosten och separerades på vägen då Adam och Haris följde med Erik till Gitarr gruppen som skulle spela ihop.


Efter tre timmars gitarr spelande så begav vi oss hemåt. När vi kom hem så kom Ilona och pratade om de aktivteterna inför helgen.

Nu är vi väldigt trötta men nöjda med dagen och vi ska ta och avrunda. Vi tackar för oss ännu en gång, god natt och så ses vi imorgon!

Ate !

Likes

Comments

Hejsan!

Idag tog vi en riktigt lång sovmorgon, vi gick upp 11:30 och sedan latade vi oss tills det var dags att åka till barnhemmet. När vi väl var framme vid barnhemmet och fick lite rapport utav Inasa om vad som skett under kvällen/natten så hade några ungdomar på barnhemmet köpt samt druckit alkohol. Detta var inte acceptabelt på barnhemmet så det blev en riktigt tuff dag för Inasa eftersom hon skulle förhöra de ungdomar som befann sig i rummet där dom drack. Vi fick vara med under förhören men fattade inte något, utan Inasa pratade och förklarade för oss efteråt vad de diskuterade om. Under förhören så kunde hon förklara konsekvenserna med att dricka alkohol, vissa utav dessa barn togs till barnhemmet just p.g.a att deras föräldrar missbrukade alkohol. Hon ville också få reda på hur de fick tag i spriten och vems ide det var. Efter allt detta jobbiga så tog vi en kopp kaffe med henne.

Det var en väldigt blåsig och kall dag idag men ändå så ville barnen gå ut och leka, så vi följde med dom ut och lekte.

Barnen gillar mest att spela basket och fotboll så först lirade vi lite basket... Men sedan gick alla ner till fotbollsplanen och då spelade vi match mot varandra. Det som var kul var att även de mindre barnen kom och ville vara med. Efter matchen så gick vi tillbaka till Inasa då hon bestämde att vi skulle dra oss hemåt. Så vi åkte hem runt 18:00 idag.

Denna dag på barnhemmet hade inte varit så lång men den var ganska tung på grund av alla problem som uppstod. När vi väl kom hem så tog vi en dusch och bytte om för att vi sedan skulle gå ut och få i oss lite mat. Men när vi väl var påväg mot restaurangen så åkte Sonata förbi och bad oss hoppa in i bilen. Vi var lite fundersamma varför men det hon ville var att fråga Erik ifall han ville följa med och spela gitarr i en grupp. Denna grupp hade gitarr lektion så Erik skulle få vara med och spela lite.

Vi blev kvar där ett ganska bra tag men det var roligt iallafall. Haris och Sonata fick sitta och lyssna på när de spelade. Erik fick även spela och sjunga en låt på svenska, läraren tyckte om den svenska låten och vart riktigt imponerad. Sedan spelade hela gruppen olika slags kända låtar, de spelade även upp en Litauisk låt för oss vilket var häftigt! Erik ska även få låna en gitarr utav en elev så att han kan spela med dom imorgon.

Efter gitarr lektionen så gick vi vidare mot restaurangen och Sonata följde med oss. Vi åt tillsammans och prata om massa olika saker...

Likes

Comments

Hej och god kväll på er!

Idag har varit en lång och intensiv dag. Vi började dagen med att vakna upp klockan 08:30 och börja med frukosten, Adam valde att vakna 09:00 och skippa frukosten för att han skulle ta blodprov och biokemisk analys i labbet. Vi gjorde oss i ordning och gav oss bortåt mot praktikplatsen. Där mötte vi upp Sonata som satt och konverserade med ett par föräldrar till en liten patient. När de gick så klädde vi på oss sjukhuskläderna

När det var dags att ta blodprov på Adam var det Moa som tog det. Sonata hämtade en sjuksköterska som skulle vara med och assistera lite. Material togs fram och Moa var redo att sticka. Hon var nervös då det var tre personer som stod och tittade, men allt gick superbra. Hon fick blod och blodproverna fördes vidare till labbet för att analyseras.
Något vi la märke till var att både Sonata och sjuksköterskan ville att Adam skulle pumpa med handen för att ådrorna skulle synas mer. Vi upplyste då om att det fanns risk för hemolys och Adam undvek att pumpa med handen.

Hos barnkardiologen så jobbade två kvinnor; en specalistläkare och en sjuksköterska. Folk passade tydligen på att komma idag till barnkardiologen eftersom att hon bara var där 1 gång i veckan. Dit kommer endast barn och blir undersökta. Undersökningarna går till på så sätt att patienten får börja med att ta blodtryck och puls och får sedan lägga sig ner. Specialistläkaren börjar med att lyssna på hjärtat, vilket även vi fick testa på att göra och sedan undersöker hon via ultraljud. Hon kollar på hjärtats kammare och förmak, aorta och klaffar. Hon var väldigt påläst och noggrann i sina undersökningar. Hon berättade om förmaksseptumdefekt och hur viktigt det är att undersöka små barn som kan ha det. Det är vanligt vid en viss ålder men ska försvinna någonstans efter att man har fyllt 1 år. Det syns då det uppstår som ett ''hål'' i septum (skiljeväggen mellan vänstra och högra sidan av hjärtat) och är tydligen vanligt att man inte finner för än det är försent. Vi pratade även om coarctation aorta (förminskad aorta) och hur det kan upptäckas om man mäter hastigheten av blodflödet i aortan, normalvärdet skulle vara någonstans mellan 50-60 m/s.

Vi stod vakna och intresserade och kollade på i 1 och en halv timme när de tog in patienter och undersökte deras hjärtan. Vi lärde massa nya saker men det var samtidigt väldigt svårt att memorera allt och hänga med ibland, dock så var väldigt kul och intressant.

Efter detta var det dags för te med en tvist... Sonata skulle hämta vatten till vattenkokaren i hennes "kök". Vi satt i hennes soffa när vi helt plötsligt hörde henne skrika till. Vi hoppade till och fick syn på en blöt Sonata samt sprutande vatten från kranen rakt upp i taket som sedan snabbt fyllde golvet med vatten. Medan Sonata sprang ut för att få hjälp så tog Adam initiativet att gå och stänga av vattenledaren. Han tog av sig skorna och strumporna och kunde sen stänga av vattnet blöt som han vart. Han fick en ny torr skjorta och rätt snabbt där på kom det två män som skulle laga kranen. Det var blött i hela rummet så vi fick fortsätta med téet i ett annat rum.

Efter lite te med tillbehör och prat var det dags att gå och kolla Adams provsvar. Allt såg bra ut och dagen avslutades därpå. Tack och hej, leverpastej!

Likes

Comments