Header

Galet gott med egen designad glassdrink med frosting...

Nu är det snart semestertider för hela familjen och en solig varm dag så äter vi gärna glass i många olika former och färger och blandar gärna och adderar med godsaker som strössel, chokladsås, grädde, rån, godis etc.

Det finns två här i famijen som älskar glass, så jag tog mig friheten att göra en fantastiskt stor glassdrink med frosting på utsidan av ett högt dricksglas, se bilder här nedan. Fick inspiration från foodys.

Så här gjorde jag min icecream/milkshake drink, använde ett stort cafe latte-glas:

1. Börja med att göra frostingen, beräknat till två stora dricksglas ( cafe latte-glas )

25-30 g mjukt smör

2,5 dl flosocker

1/2 tsk vaniljsocker

1/2 msk färskpressad citron, saften.

50 g philadelphiaost

Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här: Blanda väl det mjuka smöret, florsockret, vaniljsockret och färskpressad citron med en elvisp. Blanda i philadelphiaosten och vispa på lägsta hastigheten tills du får en fast smet som en boll.

2. Smeta runt glaset med ett tjockt lager av frostingen högst upp på glaset, tillsätt sedan valfritt strössel som strös tätt runtom frostingen, tryck till lätt med en sked så att det fastnar. Lägg i 2 - 3 kulor hallonsorbet i botten av glaset och sedan ytterligare 2 - 3 kulor vaniljglass eller annan glassmak, te x tillsatt med kaksmuler (SIA-glass ) och bygg upp på höjden.

Dekorera glassen med en stor coockie, rån/kexchoklad, fyll ut med glass på kanterna te x sandwich eller annan favorit pinnglass, spruta på med grädde och dekorera med strössel och på toppen något bär eller valfritt godis.

Jag använde Magnus kulglass på toppen ( vit chocklad ). Njut och dela glassen med någon då det blir en stor portion. Du kan också göra i normalstora dricksglas och göra till flera, frostingen räcker till 4 normalstora glas.

Härlig frosting (som du kan använda till muffins, om du vill ha muffins och toppa din glassdrink.

Mums...så gott det blev !.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vi behövde ett litet break efter utrensning och flytt av skåp och många tvättar, imorgon kommer hantverkare för att fixa vår tvättstuga och luftvärmepump.
Vi valde att äta ute på koh Phangan på Östermalm, smakerna satt som ett smäck i gommen....såå gott!!

The little family on screen

Hjääälp ormen vill äta upp mig!!!! , utbrister Johanna
I am the tiger

Fint vattenfall och en liten budda

Likes

Comments

Regn eller sol på sommarens största fest ?. Spelar ingen roll för mig, jag ska njuta och äta gott sillplock och färskpotatis och ett gott rosevin till det blir fint !. Massor av svenska jordgubbar blir det också.

Vi kommer fira ute på djurönäset över dan.Vi hade först tänkt att åka till Sandhamn men då vi var sent ute för att boka övernattning så blev det inget. Så nu åker vi ut till Djurönäset och äter sillunch och dansar runt midsommarstånget och ska då ha på mig en fin midsommarkrans som jag köpte på min favoritblomsteraffär nära mitt jobb. Igår gjorde jag enkel och annorlunda sommardessert med smak av fläder, jordgubbar och citron, en härlig kombo. Den passar bra som vuxendessert då den innehåller mousserande vin. Den ska vi inta på kvällen , så här gör du den för 6 portioner:


Ingredienser. 4 dl outspädd fläderblomssaft på flaska. 3 dl vatten. 2 äggvitor

Servering och garnering:

1 flaska mousserande vin

6 jordgubbar

Citronmellis

Gör så här:

Blanda saft och vatten. Vispa öggvitorna till hårt skum och rör ner saften. Använd en bunke som funkar sedan att ligga i frysen några timmar. Ställ i frysen i 2 - 3 timmar. Ta ut sorbeten och vispa den skummig med elvisp. Låt den stå ett tag i rumstemperatur om den för hård att vispa. Ställ in ytterligare 2 - 3 timmar i frys. Vispa eller rör om ett par gånger under tiden.

Fördela det mousserande vinet i 6 vin eller champangeglas. Skeda upp sorbeten i vinet. Dekorera med en jordgubbe och citronmelissblad. Servera genast så att inte sorbeten smälter alltför mycket.




Somrig glass på färska bär och kokosmjölk

Så här gör du:

500 g frysta jordbuggar

400 ml Santa Maria Coccunut Milk The Creamier

0,5 dl flytande honung

1 msk mynta

1 tsk citronzest

2 msk citronjuice

Kyl kokosmjölken ca 30 minuter i kylen.

Lägg samtliga ingredienser i en hög smal bunke mixa med stavmixer tills ingredienserna är finfrdelade och glasen är tjock.

Servera i struar eller skålar

Till er alla önskar jag en fin och mysig midsommar!.

Jordgubbsglass med marängtopp

Trevlig midsommar till er💖Kram
Lite bilder från midsommarfirandet

Efter sillunchen gick vi ner till folkparken och körde bl a 5-kamp

Likes

Comments

Hej på er !. Här i Stockholm har det varit en sådan helg som man har kunnat vistas utomhus hela dagarna, har varit på två picnicar och en sväng till vackra djurgårdsbrunn bland annat. Idag bjöd jag familjen och svärmor på en riktig sommarrätt med fruktiga och friska smaker från melon, citron och fetaost som jag serverade i mina nyinköpta medelshavsinspirerade fat, se bild nedan !

Då jag hade massor av ägg över, så gjorde jag en enkel marängtårta.

Här kommer en bildbom från helgen samt torsdagens pincnic med jobbet !.

Ha en fin söndag kväll !.

Recept med bilder här nedan:

Kyckling med fruktig melonsallad

Till 4 - 6 personer.

12-14 urbenade kycklinglår

100-150 g fetaost

salt och nymald svartpeppar

SALLAD:

Vattenmelon

Galiamelon

Cantaloupemelon

1 isbergssalladshuvud

1 gurka

3-4 salladslökar

Har ej angett hur mycket melon det ska vara, då jag tycker det är en smaksak att prova sig fram hur mycket man vill ha och vilken sorts melon man föredrar.

DRESSING:

1 tsk rivet citronskal

4 msk pressad citron

2 tsk honung

3 krm nymald svartpeppar

1 tsk salt

4 msk olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Skär fetaosten i smala stavar eller dela dom i kuber. Lägg en bit i varje kycklinglår, vik ihop dem och trä på ett spett eller så lägger du fetaosten tillsammans med kycklingfileerna i en ugnsform, om du väljer att inte grilla spetten. Krydda kyklingen med salt och peppar.

Pensla kycklingspetten med dressingen och grilla dom ca 5 minuter på varje sida tills kycklingen är genomgrillad. Vänd och pensla med jämna mellanrum. Jag valde att göra rätten i ugnen idag på 225 grader i cirka 25 minuter.

SALLAD: Skala och tärna melonerna. Skär salladen i ganska stora bitar. Tärna gurkan. Finstrimla salladslöken. Blanda salladen.

Jag serverade färsk potatis och tzaksiki till melonsalladen och kycklingen !. Mums så fräscht och gott det blev .

En perfekt sommarrätt tycker jag !.


Tårta med marängtäcke

Satsen är lagom till en mindre långpanna 30x40 cm.

Botten: 75 g margarin

1 dl strösocker

4 äggulor

2-3 msk mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tisk bakpulver

Maräng:

4 äggvitor

2 dl sträsocker

Cirka 50 g mandelspån.

Välj valfri fyllning uppblandat 2 - 3 dl grädde. Testa gärna med lemon curd och sedan dekorera med dina favoritbär !

Värm ugnen till 150 - 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Rör rumsvarmt matfett och socker poröst. Skilj på äggens gulor och vitor. Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet. Avänd gärna elvisp och ha på lägsta hastigheten när du blandar mjölken och mjölet. Vispa sedan vitorna med rena vispar med häften av sockret till ett fast sku. Vänd ner resten av sockret försiktigt.

Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Strö ev över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Lyft kakan ur långpannan. Lossa kakan från bakplåtspapper med en stekspade eller tårtspade. Låt den sedan kallna på papperet !.

En somrig saftig sallad. Fatet är köpt på inredningsbutik Minilla i Stockholm.

Mums så gott !. Tallrikarna köpta på inredningsbutik Minilla i Stockolm.

En smarrig marängtårta till dessert !.

Picnicbilder m m

Vi hade med picnic med jobbet med denna fina utsikt ner mot Årstaviken...

Picnic på djursgårdsbrunn
Det blev lite boulespel i skuggan..
Vi avslutade dagen med att gå in på Grönan för att äta och kolla lite av inspelningen av sommarkrysset. 

Kolla in alla med mobilerna i luften....det är förstås Marcus och Martinus som uppträder.....

Likes

Comments

Det här hade jag i min köttfärsröra idag:
Nötfärs
1 liten purjolök
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 bit selleri
1 grovt riven morot
Finkrossade tomater (zeta)
En skvätt chilisås
En skvätt oxfond
Redning + vatten
Kryddor:
Soja
Svartpeppar
Vitpeppar
Chiliflakes
Mineralsalt
Basilikakrydda
Parmesanost, riven
Färsk basilika
Mums så gott
😋

R e k l a m
Har testat Marabous home style cockie, som smakar som nybakade när du värmer i mikro 10 sekunder ....mums så gott!

Ha en fin tisdag kväll!

Lise

Likes

Comments

Den här tårtan har jag gjort många somrar och har blivit en favorit på midsommarn tillsammans med färska jordgubbar. Den här tårtan blir som en glasstårta. Du kan gärna pröva med lime eller jordgubbar i smeten istället för citron.

Jag gjorde den på naturell färskost men går också bra att använda creme fraiche. Följ respektive recept här nedan:


Det här behöver du när du använder färkost naturell:

3 ägg

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

200 g färskost

3 dl vispgrädde

10 st digestivekex

1 liten citron.

Det här behöver du när du använder creme fraiche:

2 äggvitor

1 1/2 dl vispgrädde

2 äggulor

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 liten citron

2 dl cremie fraiche.

Till formen: 4 digestivekex ( smulade )

Gör så här:

Skilj äggvitorna från äggulorna. Lägg äggulorna i en stor skål och äggvitorna i en mindre skål. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa därefter grädden i en egen skål. Blanda äggulorna med socker, vaniljsocker, vispa till en ljus päsig smet för hand eller med elvisp, blanda ner det rivna skalet och saften av citronen med färskosten eller creme fraichen. Vänd försiktigt ner vispgrädde och öggvitor. Blanda väl (försiktigt ). Häll blandningen i en form 1 1/2 l, gärna med löstagbar botten eller en pajform . Botten ska vara täckt med hälften av de smulade kexen. Resten strös över smeten. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen. Efter 4 timmar är tårtan genomfrusen och klar att servera. Låt den gärna tina en halvtimme innan.

Servera med färska jordgubbar eller andra bär du tycker om.


Här kommer bilder på tårtan. 

Härlig sommarfika ute på altan

Sommarfika när den är som bäst...
EFter fikat blev det lite fotboll på vår fina fotbollsplan här i Örby..
Mitt fina sommarfat..

Likes

Comments

Hej och godkväll, vilken härlig och solig nationaldag vi fick☀️🇸🇪
Jag har njutit o tagit det lugnt här hemma med familjen...hade inget inplanerat. Vi har flaggat och spelat nationalsången och så har jag kollat på firandet från Skansen på TV:n och kände mig rörd till tårar när Kristin Amparo sjöng Änglamark..så fint framfört ...

I solen blev jag sugen på något gott och svalkande...

Jag har läst på flera bloggar hur de gör sin islatte på ett enklare och roligare sätt och det ville jag förstås pröva att göra.

Så här gjorde jag min islatte:
Fyll halva latteglaset med starkt kaffe som du fryst till iskuber och fyll upp glaset med kokosmjölk och dekorera glaset med tillbehör av färsk ananas, honungsmelon och lite kokosflakes och piffa upp med färgade sugrör och en liten cocktail-paraply
Perfekt att avnjutas i värmen eller bara för att du vill prova ett nyttigare alternativ till kaffe och komjölk.
Kokosmjölk innehåller B12 och D-vitamin o calcium
🍍👍

Till tjejerna gjorde jag en fruktig glass med färdig pinnglass med strössel 🍦🍡

Likes

Comments

Hej vänner, imorgon är det 6 juni och Sveriges nationaldag.🍰 Här kommer recept på en syrligt god cheesecakecreme med rabarber- och hallonkräm. En perfekt dessert till sommaren !.

6 - 8 personer.

Du behöver:

450 gram rabarber

200 gram frysta hallon

3 dl strösocker

3 dl vatten

0,5msk citronzest

3 msk potatismjöl

3,5 msk vatten


Cheesecakecreme

250 gram färskost

1,5 dl florsocker

1 tsk bourbon ( en svart liten burk, lite dyrare i pris ) vaniljsocker.

4 dl vispgrädde.

Övrigt: 15-20 drömmar

Citronmellis

Gör så här:

1. Skär rabarbern i bitar. Lägg rabarber och hallon i en kastrull ihop med strösocker, vatten och citronzest. Låt koka i cirka 10 minuter tills rabarbern är mjuk.

2. Blanda ihop potatismjöl och vatten, dra bort kastrullen från plattan och häll redningen försiktigt i rabarberkrämen. Blanda väl och låt puttra i nån minut till på spisen. Låt svalna helt i kylen.

3. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker. Häll i grädde och vispa till en fluffig konstistens.

4.Krossa drömmarna i morteln eller med händerna.

5. Varva rabarber-och hallonkräm, cheesecakecreme och drömkross i ett glas. Garnera med citronmellis.

Klart !. Njuut !.

Jag halverade receptet och räcker bra för 4 personer Om du får över kräm så kan den förvaras i kylskåpet några dagar.


Likes

Comments

Hej kära läsare och bloggare !.

Bake a wish - jag tänkte försöka göra dessa goda upp och nervända Oreo muffins. Var förbi lagerhouse för att köpa en mindre muffinsform, hittade till slut oreokakstora formar - sen hade jag inte det enklaste med att veta exakt de angivna måtten , då vissa ingredienser var angivna i gram istället för i deciliter. Men jag hittade en bra sida, där du får svar hur mycket väger en dl ?. Så här blev recept omvandlat i deciliter.

Du behöver:

175 g vetemjöl = 2 3/4 dl, 1 dl= 60 gram.

160 g strösocker= 1 2/4 dl , 1 dl=90 gram

50 g kakao = 1 dl + 1 msk , 1dl= 40 gram

2 tsk bakpulver

2 ägg

1,5 dl mjölk

80 gram smält svalnat smör

Vit choklad, marabou, ungefär 150 gram.

Gör så här: Smörj formen lätt.

1. Börja med att fördela oreokexen i muffinsformen.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner 2 ägg samt mjölken och tillsätt det smälta smöret. Rör om tills du får en jämn smet. Fördela lite av smeten över oreokexen så att det täcker helt. Lägg sedan en bit vit choklad på varje smetklick och tryck ner något, fördela sedan resten av smeten tills du fyllt upp muffinsformen. Gräddas i 180 grader i ca 15 min. Lått svalna på galler. KLART !.

Gott att doppa i ett glas kall mjölk en varm sommardag !.

Så här blev de färdiga muffisarna med oreokex i botten.

Tyvärr missade jag att smörja formen så en del av muffisen fastnade i botten, men blev hyfsat snygga ändå. Ät dom gärna ljumma med ett glas kall mjölk !.

Var på  studentmingel i fredags

Det serverades goda pajer med tillbehör och även canapéer.

God oreocheesecake med jordgubbar och melon och söta minicupcakes, se bild länge ner på sidan !.

Jag och Johanna och Carl grattade studenten

Här ser ni hennes fina skylt

Vi hade bra väder och kunde sitta ut och äta

Så gulliga cupcakes och fantastiskt goda var dom

Grattis till studenten ...

Likes

Comments

Idag är det 1:a juni och sommartider, härligt !!. Det var dock lite kallt imorse trots en morgonsol som försökte värma upp lite....men jag är glad att det grönskar och blommar för fullt här hos oss i södra delen av Sverige, det är värre för de boende i norra Sverige som har snö på marken .

Här kommer ett fång med bilder på blommande syrenhäckar till alla er bloggläsare. Ha en fin 1 juni !

Likes

Comments