Header

Vad passar bättre än att skriva ett inlägg om matpumpor, det börjar närmare sig allhelgonahelg och förstås halloween.

Pumporna i alla möjliga storlekar och former ligger och väntar på att få hamna i en god gryta eller bara användas som dekoration till en dukning som går i höstens färger eller så kan man ju göra något riktigt gott som pumpaspagetti. Hittade i butiken en skylt med olika pumpsorter och bland annat då den som jag köpte. Gjorde ett riktigt gott tillbehör till en huvudrätt och det är knappt några kolhydrater 🎃

F a k t a:

Stripetti ( spagettipumpa ) är en korsning mellan spagettipumpa och vintersquash delicata. Från spagettipumpan har den fått storleken och fruktköttets struktur. Från delicata har den fått de gröna strimmorna i skalet och sin goda smak. Stripetti är en delikatess som är lätt att tillaga och kan med fördel ersätta te x pasta, potatis eller ris. Denna pumpa är ett bra alternativ för glutenkänsliga.

Det här gjorde jag med pumpan:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela pumpan i två delar. Använd en stor vass kökskniv, tar lite tid att skära igenom den men Det går ha bara tålamod!

3. Gröp ur kärnhuset.

4. Pensla med olja de två delarnas insida ( där kärnhuset suttit ). Använd gärna olja med neutral smak som majsolja eller rapsolja.

5. Salta och peppra.

6. Lägg pumphalvorna upp och ner på en ugnsplåt.

7. Sätt in i ugnen i cirka 45-60 minuter. Känn med gaffel efter 40 minuter om motståndet känns lagom.

8. När pumpan är klar ska du enkelt kunna gröpa ur innehållet med en gaffel och dra ut pumpaköttet som blir som smala spagettiremsor.

Nu till det goda: Blanda ner smör, riven vitlök och blanda med pumpainnehållet. Lägg upp spagettin på ett uppläggningsfat och strö över massor av parmensanost. Oj så gott !. Till det åt vi rotfruktsröra och lammburgare och en god kall sås med vitlök och parmensansmak. Mums!

Köpte en påse full med halloweengodis, för det kommer säkert ringa på dörren där barn  kommer säga - bus eller godis , .tyckte också påsen såg väldigt halloweenig ut och det fanns gott om halloweengodis i alla möjliga former....ja se själva på bilden här nedan.


Ha en mysig fredag...nu passar det perfekt att tända massa lyktor här hemma...när det är bäcksvart ute !.


Trick or Treat🎃🎃🎃

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Många av oss har någongång ont i fötterna och då har vi oftast haft fel sorts skor, fel inlägg eller att vi har drabbats av en inflammation. Det bästa är att kontakta en ortopedtekniker som är expert på bl a fötter. De kan hjälpa dig om du har drabbats av hälsporre, fotartros, nervinklämning, har problem med fotbäddar, hallux valgus, smärta i hälsenan.

Jag har själv problem med onda fötter och kan idag inte alls gå med platta skor, som convers eller ballerinaskor. Oftast kan man lösa det med en extra sula så att du inte behöver belasta hela foten på det hårda golvet eller asfalten. Har du drabbats av en inflammation så är det bästa att sluta använda platta skor och helst inte gå barfota inomhus. Tack och lov finns det hjälp att få, men det första man själv gör för att lindra är att ta värktabletter eller Voltaren gel mot onda fötter eller att man går till vårdcentralen som oftast remitterar dig till röntgen. I mitt fall sade läkaren att det var hälsporre jag hade ( efter att jag blivit röntgad ). Jag blev ombedd att kontakta ett ortopedtekniker som kan hjälpa dig med olika skoinlägg. Jag hade turen att träffa en tekniker på min arbetsplats iveckan då vi har hälsotema och då var TeamOlmed på plats ( de gör en analys/scanning av din fot ) och kan sedan gjuta ett perfekt skoinlägg åt dig. Jag fick en tid till deras klinik och kommer få göra en scanning av min fot, för den som tittade och kände på min fot efter att jag beskrev mina besvär, sade att jag hade drabbats av hälseneinflammation och inte hälsporre ( hade inget ont där man brukar få ont då man har hälsporre ). Så nu har jag beställt mitt röntgenutlåtande så att han kan se vad som skrevs på röntgensvaret. Jag beskrev också att jag kände mig stel i fotleden och hade svårt att gå normalt med den foten som var värst drabbad, så han rekommenderade lite uppmjukning och stretch på morgonen, vilket känns bra....och då ska jag göra det innan jag tagit mig ur sängen. Hur som helst är det skönt att ha någon som kan det här med fötter.


När det gäller typ av joggingskor, så rekommenderade han mig en hård stabil joggingsko, vilket jag beställt från Scholl nu och som fungerar bra men att jag behöver ett skoinlägg som passar just min sko. De flesta joggingskor går det att ta ut den sula som finns redan och ersätta den med en egen specialdesignad sula. Han beskrev också att en bra löparsko ska inte gå att vrida fram och tillbaka som en disktrasa utan vara fast och stabil i formen, nästan som en skidpjäxa. Det är också viktigt med ett bra skoinlägg som gör att fotleden kan vara helt stabil och att du får en rak och bättre hållning av foten så att inte man inte tippar inåt med fötterna, vilket han såg direkt att jag gjorde.

Så tänkte visa här längre fram i november hur det går till att få foten scannad och hur en sula kan se ut efter avgjutningen av din fot. Ibland räcker det med ett enklare halvt fotinlägg om du bara behöver extra stöd och inte har ont och drabbats av inflammation.

Så med andra ord var rädd om Era fötter !. Undvik platta skor, och lägg gärna en sula som kan avlasta din fot om du vill ha en platt sko som convers eller uggskor !.

Idag bjuder jag på lite naturbilder på det vackra höstfärgerna i närheten av Älvsjöskogen. Vi tog en runda idag. Jag småjoggade lite och sedan gick jag i normalt tempo för att inte belasta min fötter så hårt.

Hoppas ni haft en fin höstdag idag söndag. Här i Stockholm har det varit toppenväder med sol, vilket vi behövde efter några dagars regnande, vilket märktes i skog och mark där det var pöligt och blött på vissa ställen.

Keep on jogging och var rädd om era fötter!!.

Bild lånad från TeamOlmeds hemsida.

​Här en bild på mina nya joggingskor från School

Likes

Comments

Mmmm.....torsdag och snart helg.....vad passar då bättre än att svänga ihop en härligt god mangopaj. Receptet kommer från Lindasbakskola.se MEN gjorde om den till en LCHF-paj, bytte ut det vita strösocker och mjölet till rörsocker och sötströ och kokosmjöl, mandelmjöl. HÄR NEDAN KOMMER RECEPTET TILL ER - kanske det blir en paj till helgen ?

Du behöver:

Cirka 10 portioner.

2 paket fryst mango á 225 g.

125 g smör, rumsvarmt.

1 msk sötströ + 1 msk rörsocker ( behövs ej så mycket socker då mangon i sig är söt i smaken )

0,5 dl havregryn

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

0,5 dl riven kokos för mer crunchig. konsistens..

1 krm flingsalt eller nypa vanligt salt.


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp mangobitarna i en pajform.

Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulpaj.

Smula degen över mangobitarna i formen.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 min.

Servera den med mascarponekrämen.

Så här gjorde jag krämen:

Rör ner 250 g marscarpone i en bunke, tillsätt 1 - 2 msk kokosmjölk (coconut cream ) rör ihop. Tillsätt lite riven kokos och ev lite sötning med agavesirap, om du vill ha den mindre syrlig.


Ha en fin torsdag kväll


Likes

Comments

Här kommer en god färgklick i höstmörkret med smaker av lime, koriander, en lättgjord salladmix, serveras tillsammans med laxbitar som kryddas med goda kryddor såsom paprikapulver och kryddpeppar. Här kommer receptet som dök upp på mitt instagramkonto från mittkok.... precis när jag var på väg hem från jobbet och inte riktigt visste vad jag skulle tilltaga för maträtt...

Ingredienser: Laxfilëer ( nyttiga bra fetter ) kryddpeppar, paprikapulver, salt ( krydda efter eget tycke ). 1 liten rödlök, saft och skal från 1 lime, 2 avokados, 10 coctailtomater, en stor förpackning med svarta bönor. 1 dl koriander, 1 dl mynta, 3 msk olivolja 1 paket fetaost 150 gram.

Så här gör du den för 4 personer:

Laxfiléer ( jag delade i större kuber ) gärna av salmalax, ungefär 400 gram lax.

Klappa in kryddor i laxbitarna med malen kryddpeppar, paprikapulver, salt.

Lägg i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sedan formen i ugnen i cirka 15 minuter.

Under tiden laxen är i ugnen, finhacka rödlöken. Lägg i en salladsskål och riv över limeskal och pressa över limesaften.

Skölj bönorna i kallt vatten och lägg i skålen. Dela coctailtomaterna och lägg i skålen. Dela avokadon i kuber och den färdigtärnade mangon läggs i skålen.

Finhacka koriandern, ev mynta. Tillsätt lite olivoja och blanda om med händerna.

Smula över fetaosten och servera salladen med laxen.

Hur smakade allt ? - fräscht och gott samt att du blir mätt på rätten utan att du behöver känna dig proppmätt och svullen i magen efteråt.

Lycka till !.

Likes

Comments

Hej, nu måste jag berätta och dela med mig av bilder från mitt första besök på Mr Cake här i Stockholm - absolut värt ett besök, dock kan helgerna, som idag vara mycket folk och lite köande...men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...och det blev inte så lång väntan, då det var många Av personalen som arbetade där idag, bl a så var båda ägarna Roy Fares och Mattias Ljungberg på plats, jag kände även igen en tjej som varit med i senaste progammet av tårtspecialisterna som också var personal. För fler bilder på deras bakverk och bild på personalen gå in på deras FB-sida (reklam ).

Jag beställde en jättegod nyttig rödbetssallad med getostkräm och valnötter, man blev mätt kan jag lova. Jag beställde också in en glutenfri bakelse som jag bara njööt av, den var fluffig och lätt och fräsch i smakerna med bl a persika och hallon ( se bild längre ner ).

För att hitta dit så hittar du en vägbeskriving här: http://www.mrcake.se

Ikväll blir det en skön lugn hemmakväll med familjen. Vi köpte hem färdigmat från Picard och köpte även en förpackning med cinnamonbun med hög proteininnehåll som jag ska inta efter kvällsmaten, se bild nedan.

Jag har inte hoppat över träningen, var på en gruppträning som jag tyckte var kul och utmanande - rörelse och balans träning blev det, innan det körde jag en ordentlig uppvärmning på löpbandet och rodden. Imorgon söndag blir det powerwalk om det inte är allt för regnigt ute.

Ha en skön lördag och scrolla gärna ner för att se det goda som fanns på MR CAKE, är verkligen väl värt ett besök !.

Bilder från Mr Cake
Cinnamonbun-high protein
Rosa bandet i oktober -stödj cancerforskningen 💕💕💕

Rosa bandet rosetten designad av Efva Attling - beat it.

Likes

Comments

Hej !

Idag måndag så har regn och rusk kommit över Stockholm, och det börjar mörkna riktigt tidigt på kvällarna nu...oj så trist och där försvann glädjen att ta en powerwalk efter jobbet....men äsch laddar upp för träning imorgon istället. Det blir då inomhus på gymmet ( de har tyvärr lovat regn imorgon också ) man kan säga att HÖSTEN ÄR HÄR!!!!

Till middan gjorde jag en favoriträtt : Wallenbergare med strimlad vitkål och ärtor till mig och övriga familjen fick potatispure till. Senare tittade jag lite av biggest loser på kanal 7.... och vilka kämpar de är som cyklade och cyklade i många många timmar, vilken kämparglöd... även om vi inte fick se så mycket av det i TV. Blev inspirerad...

Jag önskar att jag hade en motionscykel här hemma....får önska mig en sådan till jul...hihihi.

Fick lust att göra något gott idag då jag hade köpt in ekologiska citroner , gjorde lågkolhydrats muffins med citron, yoghurt, mandelmjöl och sötning med sötströ ..resultatet blev saftigt och gott, med mycket citronsmak !. Tänkte spara dom till "kanelbullens dag "och ta en citronmuffins istället för kanelbulle, jag har ingen längtan till bulldeg som är bakat på vitt mjöl som gör att jag lätt kan känna mig svullen och uppblåst i magen.

Varför har jag skrivit en rubrik som "vinn över sötsuget " - jo det är det svåraste att motstå det vita sockret som finns i allt som smakar sött och socker finns även dolt i många sorters föda som vi inte tänker på. Lättast är att ta små steg i taget, till mellanmål göra smala stavar av gurka och morötter och doppa i yoghurt smaksatt med någon krydda te x kanel eller varför inte vanligt örtsalt, superenkelt och supergott tycker jag !.

Vid fikabjudning och när du känner för något sött till dig själv, så fixar du lätt ihop till en lågkolhydrat eller Så kallad LCHF fika genom att söka på recept på olika bloggsidor eller varför inte bara googla på fika utan vanligt vitt socker, så hittar du säkert din favorit !.

Här kommer recept på kladdiga citronmuffins, från Åse Falkman Fredriksons bloggsida..

Ingredienser: 12 st normalstora formar.

Sötströ (socker) 1,5 dl ( om du vill ha låga kolhydrater ) eller ta 1 dl sötströ (ICA´s) och 0,5 dl råsocker (du får då en mindre bismak )

150 g mjukt smör ( rumstempererat )

2 ägg

1 dl fet yoghurt (jag använde norrmejeriets syrliga grekiska yoghurt 10 %, ) går också bra med turkisk yoghurt .

1 liten ekologisk citron, både skalet (det gula )och saften. Ev förstärker du smaken med Dr.Oetker naturlig citronarom)

3 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk ekologisk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 200 grader för varmluft och 225 grader för vanlig ugnsvärme.

2. Vispa rumstempererat mjukt smör och sötningen pösigt. Rör ner äggen och sedan yoghurten och citronskal och saften från citronen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

3. Jag använde muffinsformar med alumniumfolieinsida som bevarar färg och glans på formen efter bakningen !. Jag köpte dessa på Söderhallarna i Engelska butiken eller så använder du silikonformar som finns i många olika färger.

Fördela muffinssmeten i 12 formar. Grädda i 15-20 minuter, känn med sticka om smeten är torr. Tiden kan variera beroende på ugn. Mina var färdiga efter 15 min i varmluftsugn.

Lycka till med bakningen !. Kanske blir det dessa citronmuffins att äta på själva kanelbullensdag...kanske piffa till med lite kanel på muffisarna....


Regn o blåst-är hösten här för att stanna?
Fint och soligt i lördags

Likes

Comments

Hej vänner och följare,

Idag kan jag äntligen pusta ut och säga till mig själv - Näee, nu skiter jag i alla krav där ute, nu tar jag helg och tar en riktig "göra vad jag känner för helg ", vilket kan vara att inte stressa iväg någonstans, inte titta på klockan så mycket, inte planera in något utan bara göra det jag känner för stunden, förstås ska jag ta hand om min kropp och ta igen lite bristen på sömn. Den här veckan har jag känt att något varit på gång - haft i ont i halsen och känt mig trött i kroppen som vid influensa nästan.... så har inte tränat så mycket, dock har jag lagat nyttig bra mat men sedan inte gjort så mycker mer på kvällarna....utan försökt gå och lägga mig tidigare, men sömnen har inte infunnit sig direkt...utan varit vaken och lyssnat på poddar tilll 23-tiden på kvällarna...och sedan har jag varit tvungen att stiga upp varje morgon mellan 5 -5.30 för att hinna med frukost m m....så nu får jag ta igen och sova lite längre på morgonen....

Så idag känns det extra skönt med fredag och har varit och handlat lite småplock mat, lite tapas/antipasto, som ostar, salami, oliver och lite goda nyttiga rörer , till kvällen laddar jag med riktig myskväll tillsammans med min gubbe.... Om jag orkar kanske vi ser en bra film på kvällen.

Här lite bilder från veckan och från idag. 👇

Ha en fin helg alles and take care of your body as you only have one of..❤

Två maträtter som jag gjorde här i veckan bl a köttfärsröra med kidneybönor och blomkålsris och och getostbiffat med ugnsbakad potatis med oliver o paprika🤗

Ikväll blir det mysmiddag med räkor, bifftomat, champinjoner, antipasto med mortadella, salami och goda ostar och rörer med ett gott vitt vin🤗

Pelagonier och andra uteblommor har börjat blomma på nytt🌺🌸🍁🍂

En härligt mumsigt gott mellanmål när jag kom hem i i eftermiddags där sött möter syrligt...så gott😋

Likes

Comments

Detta inlägg som jag tänkte skriva om handlar om hur viktigt det är med bra ventilation i hemmet, skolan och på arbetsplatsen så att man ska må bra och sova bättre och slippa vissa allergier.

Jag vill därför först och främst hänvisa till en bra hemsida. Länk till sidan : http://luftmiljobutiken.se .

Du blir bekant med deras produkter och hur de kan hjälpa dig till en bra livskvalitet i din vardag i t ex ditt hem. Du ska även må bra utanför ditt hem, som i skolan och på arbetsplatsen. En dålig inomhusluft leder oftast till allergier och objudna gäster som kvalster, svampsporer vid fukt och damm från textiler, böcker. Vi omges av det dagligen utan att vi ser eller till en början inte känner någon konstig doft av fukt, men hjälp finns !

Våra nordligaste länder bygger hus med material som ska hålla ute både vind och kyla och förhoppningsvis fukt. För att det ska bli en bra inomhusluft behövs en bra ventilation i huset. Men hur vet vi att vi har en bra ventilation ?.

Vi i Sverige är ett folk som gillar att vädra ut och gärna året om bara för att få in ny fräsch luft , men vi vädrar oftast för kort stund och sedan har vi samma luft i flera timmar och sover också med samma luft, som inte kanske är så bra alla gånger. Det kan bero på att vi har en ventilation som är gammal och den fungerar inte alls optimalt. Man rapporterar ofta om att te x skolor och sjukhus har dålig ventilation och därmed torr och varm inomhusluft speciellt på vintrarna, Exempel på det kan vara att i skolmiljöer är det oftast för många barn i en allt för liten skolsal där det också finns mycket annat som gör luften dålig, som t ex allt som går på el, t ex teven, datorer men även mycket papper och böcker som samlar damm. På sjukhus och speciellt där personalen håller till mycket står oftast datorerna på dygnet runt och lampor vid skrivbord och lysrör i taket som är igång hela dagarna och det glöms oftast bort att stänga av datorer och lampor när man går hem för dagen. På vintrarna kan fönstrerna stå öppna och då kan inte ventilationen fungera optimalt och det blir istället kallt i rummet. På somrarna vädrar vi för att få svalka, vilket blir den motsatta effekten istället, det blir ännu varmare i rummen. En luftkonditionering finns i olika varianter, som även går att flytta från rum till rum. Jag tycker absolut det är en investering att köpa in en bra svalkande luftkonditionering om det inte blir tillräckligt med skugga i ett visst rum som te x sovrummet. Tänk att få gå och lägga sig i ett svalt rum, där luftkonditioneringen varit igång några timmar, vilken nattsömn du kommer få !.

Dålig ventilation vill ingen ha och alla allergier som vi drabbas av, te x eksem, astma beror oftast på dålig ventilation.

Bra luftmiljö skapar trivsel och livskvalitet

Låt våra barn leva med en bra luftmiljö, då det påverkar allt såsom vårt välbefinnande, hälsa och koncentrationsförmåga.

Här några produkter från deras sortiment.

Likes

Comments

Hej !.

Den här helgen har jag provat på att göra nyttiga goda muffins med äpplen och kanel som jag kan äta som både mellanmål eller om jag blir fikasugen.

Jag tycker man absolut ska unna sig något sött te x till helgerna och i veckorna vara lite mer strikt med sött. Bakar alltid numer med alternativt socker och har slängt det vita sockret. I ett av recepten har jag endast använt sötströ och ekologiskt rörsocker.För recept se nedan.

Jag har också varit ute både lördag och söndag på långpromenad eller powerwalk som man säger numera :)

Denna söndag bjöd på strålande sol och värme, hela 18 + grader i Stockholm idag !!.

Äppel-och kanelmuffins

Du behöver:

Cirka 8 muffins/sats.

1 muffins - 1 mellanmål

5 torkade dadlar (eller fikon, aprikoser )

1 - 1/2 äpple

2 dl mandelmjöl

1/2 dl kokosmjöl

2 msk smör

2 msk fiberhusk

2 ägg

1 tsk vaniljpulver ( ej vaniljsocker)

2 tsk kanel

1 tsk bakpulver

Mixa dadlarna till en mjöl ( lättast med en stavmixer ). Riv äpplet. Blanda alla ingredienser ordentligt. Klicka ut degen i muffinsformar och grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Godast att äta de när det svalnat. Strö lite kokosflingor över. KLART!

Dessa muffins är lite mindre söta än vanliga muffins, vilket gör att de också mättar bättre. Passar bra för diabetiker.

Kladdiga äppelmuffins (glutenfria o låg kolhydrat)

Ingredienser för 9 muffins:

1,5 dl sötströ/råsocker ( för lägre kolhydrat använd enbart sötströ eller för mer sötma väljer du l dl sötströ och 1/2 dl råsocker. )

150 gram mjukt smör

2 ägg

1 dl grekisk/turkist yoghurt, 10 % fetthalt.

3 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk vaniljpulver ( ej vanlijsocker )

2 tsk bakpulver

2 äpplen

1 tsk kanel

1 msk sötning ( sötströ )

Gör så här:

1. Ta fram smöret i god tid så det blir rumstempererat.

2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 175 grader ugnsvärme.

3. Vispa mjukt smör och sötströ pösigt, gärna med elvisp.

4. Skala och dela i äpplerna i mindre bitar. Lägg öppelbitarna i en påse och blanda med kanel och sötningen.

5. Lägg ut muffinsformar i en muffinsform, så håller de ihop bättre, Lägg en klick smet i botten och sedan äppelbitarna och sedan en till klick smet

Grädda i cirka 20 min, känn med en sticka om smeten är torr och muffisarna fått fin färg. Du kan också köra i varmluft på 200 gradder 15-20 min.

Det andra receptet hämtat från bloggaren Åse Falkman Fredrikssons hemsida.

Likes

Comments

Hej vänner !

Hoppas ni njutit av helgen och fått en dos av den nu mer friska höstlika luften. Det hade lovats regn på lördagen men inte en droppe regn föll här i Örby utan här sken solen och det var en helt underbar höstdag. Jag älskar hösten, alla de skiftande färgerna i träd och buskar och att du få mysa lite med tända ljus inomhus i din favoritstickade tröja och dina favoritraggsockor.

Min lördag började med att jag tog lite sovmorgon ( somnade tyvärr i soffan framför TV:n på fredagskvällen ) men gladde mig åt lördagens aktiviteter som började med en skön powerwalk här i Örby...

Sen blev det till att arbeta i köket och fixa pajerna, vilket jag också tycker är riktigt kul, så det gick ganska smärtfritt förutom lite trubbel med min matberedare ( som jag använder när jag gör mindre degar ) som inte ville starta, typiskt när man har lite tid till att fixa pajerna, men som tur har jag min kitchen aid, som jag tyvärr inte har använt så mycket som jag borde. Nåja hur som helst blev det två satser med pajdeg och här kommer först recept på dessa ljuvligt goda matpajer i långpanna och även recept på den saftigt goda äppelkakan med svenska röda äpplen. Jag har ändrat lite på sockermängden och använde aternativt socker än vitt socker !.

Två goda pajer med olika smakupplevelser...

Paj nr 1 med italiensk touch:

Ingredienser:

Pajskal: 250 gram smör.

6 dl vetemjöl.

4 1/2 msk vatten (använd gärna måttskopr)

Fyllning: 2 burkar á 200g soltorkade tomater

2 burkar ricottaost á 250 g

En liten purjolök

En liten rödök

Kärnfria kalamataoliver.

1 - 1 1/2 förpackning fetaost, beroende på hur mycket smak av osten du vill ha.

5 ägg

2 dl mjölk

10 skivor parmaskinka eller prosciutto

1 påse ruccola sallad för dekoration ( ej i ugn )

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Pajskal: Skär smöret i små bitar, blanda det med mjölet och finfördela med en gaffel eller i en matberedare, kitchen aid till en grynig massa ( går mycket fortare ). TIllsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Tryck ut degen i en långpanna ( 34 x 40 cm, för 8 bitar ). Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i kylskåp i cirka en halvtimme.

4. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter mitt i ugnen.

5. Fyllning: Lägg i botten på pajen skivad purjolök och skivad rödlök, lägg sedan på soltorkade tomaterna över hela pajskalet, sedan smular du över fetaosten.

6.Blanda ricottaost med mjölk och äggen. Blanda väl tills osten blivit smågrynig.

7. Fyll pajskalet med ricottablandningen jämnfördelat över hela pajskalet. Toppa med oliver och ev några extra coctailtomater !. Sätt in i ugnen i cirka 25 minuter.

8. Toppa sedan med prosciutto coh parmaskinka och en mild salamiskinka, tunn skivade och rullade ihop till ett knyte.

Lägg sedan på en påse med rucolasallad över hela pajen.

Klart att servera med en god blandsallad med fetaost, gurka och coctailtomater med några droppar oliv/vinägerolja, salt och peppar !.

Långpannepaj med färs och fetaost...smakar bäst varm

Ingredienser till 12 personer.

Pajskalet: 6 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

250 g smör

3 msk vatten, använd måttskopa.

Fyllning: 2-3 gula lökar

3-4 vitlöksklyftor (om du inte kan äta vitlök, så skippa vitlök och ta ev i pulverform.

2 - 3 msk rapsolja.

700-800 g lamm-eller nötfärs.

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar.

2 förpackningar krossade tomater ( á 500 g)

1/2 dl tomatpure

2 köttbuljongtärningar

1 msk oregano

200 g fetaost

1 burk kalamataoliver (á 290 g ).

250 g körbärstomater

4dl riven ost.

Garnering: Färsk oregano eller basilika.

Gör så här:

1. Hacka ihop de båda mjölsorterna och smör, gärna i matberedare eller kitchen aid. Tilsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut eller kavla ut den i en långpanna 30 x 40 cm ( om du inte har långpanna går det bra med två små pannor ). Jag gjorde pajerna samtidigt, så då halverade jag satsen ). Låt pannan stå i kylen i cirka 30 minuter.

2. Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i cirka 5 minuter i en stor stekpanna. Tillsätt färsen och låt steka med tillsden blivit smulig och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tilsätt tomatkross och puré och smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock i cirka 15 minuter. Krydda med oregano.

3. Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av. Halvera tomaterna.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.Häll sedan den färdiga färsröran i pajskalet och stick ner fetaost, oliver och tomater ( snittytan nedåt ). Strö över osten.

5. Grädda mitt i gunen 15-20 minuter tills pajen fått fin färg och osten har smält. Garnera med oreganokvistar. Servera den omedelbart eller håll den varm i ugn på eftervärmen med folie över i nedre delen av ugnen om du behöver vänta med att servera maten.

Servera med sallad och gärna en vitlökskryddad yoghurt el enbart naturell grekisk yoghurt till. KLART !.

Saftig äppelkala i långpanna...

Du behöver: 6 - 7 äpplen, gärna en äppelsort som passar till bakning, ganska stora röda äpplen men kommer ej ihåg namnet på dem.

1 msk kanel

1/2 dl rörsocker eller vitt socker ( jag använde rörsocker ).

Kakdegen: 4 ägg

3 dl rörsocker eller 4 dl vitt socker

5,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

100 g smält smör

2 dl mjölk.

Gör så här:

Dela de skalade äpplena i skivor. Häll i kanel och socker i en liten plastpåse. Häll i äppelskivorna där och skaka om och låt det stå och dra en stund.

Vispa ägg, vaniljsocker och socker riktigt pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat väl. Häll över i äggsmeten. Rör om ordentligt med en slickepott till en klumpfri smet. Häll i det smälta smöret som fått svalna något innan. Rör om väl.

Häll i mjölken och rör om och häll sedan i bakplåtspappersklädd plåt. Fördela sedan äpplena på kakan tätt så att det täcker hela kakan. Det går också bra att göra kakan i två små formar.

Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter eller tills kakan är helt torr i mitten. Servera med vaniljvisp.

//recept på denna goda äppelkaka hämtat från Niiniskitchenlife.//

Ja, det var alla 3 recept som vi åt och njöt av i lördags, det blev en väldigt lyckad fest med lagom mängd alkohol och det blev inte allt för sent !.

Idag på morgonen ( söndag ) har jag mest tagit det lugnt, ätit en ordentlig frukost MEN hör och häpna har precis nu bakat en ny kaka idag - en blåbärspaj.... jo...vi ska ha nya gäster i eftermiddag ! Bjuder då på en supergod kycklinggryta med kokosmjölk nudlar. Mums. !

Imorgon blir det gymet och en ny hälsosam vecka och absolut inget fikabröd eller pajer !. Håll igen- håll ut - är på rätt väg !

Vi hörs !.

Likes

Comments