Header

AW med bästa väninnorna....

Det är fredag imorgon och LÖNEHELG. Helgen inleds med utekväll med bästa väninnorna och vi börjar på restaurang Grappa på Kungsholmen med lite shopping innan :) 👗👠 👩🍸🍝

Här kommer 2 recept som jag gjort under veckan:

1. Smördegsinbakad köttfärsröra med creme fraiche:

Det här behöver du:

400-500 gram nötfärs eller blandfärs.

1 finhackad gul lök.

2 msk oxfond eller vanlig köttbuljongtärning som löses i kokande vatten, ta lite mindre vatten, så att du får en mustigare smak på buljongvätskan ).

3 - 4 msk chilisås, en skvätt soya och sambal oelek för mer hetta i smakerna.

1 tsk paprika pulver, mild.

1 vitlöksklyfta.

Salt och peppar.

1 st färsk smördegsrulle eller frysta smördegsplattor som du lägger omlott när det tinat och kavlats ut.

1 - 2 förpackningar mozarellaost

1 - 2 ägg.

Ev sesamfrön. Jag använde skivade tomater( helst plommontomater ) som jag lade på i slutet av tillagningstiden.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram smördegen om den är fryst.

Värm upp en gryta med smör och fräs löken tills den är glansig men ej fått färg. Rör ner köttfärsen och bryn klart. Tillsätt kryddor (paprika, svartpeppar och salt ), chilisås, vitlök, sambal oelek, soya. Smaka av. Kavla ut smördegen lite och fördela mozarella i mitten av smördegen och en klick med den kryddiga köttfärsröran. Vik ihop till ett knyte och lägg på ett bakplåtsklädd ugnsform. Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön eller om du föredrar tomaterna så läggs dom på i slutet av gräddningstiden.

Gräddas i ugnen till de är krispiga och fått en gyllene färg.

Vid sidan av till rätten hade jag lätt creme fraiche till, det går också bra med gräddfil. KLART !.

Ädelostgryta med fläskfilé

Till grytan behöver du:

1 stor putsad fläskfile eller 2 mindre

Smör

Salt och peppar

2 1/2 dl vispgrädde eller mellangrädde.

1 förpackning ( triangel ) med ädelost

1 tsk soya

1 tsk flytande honung

Gör så här:

Skär den putsade filén i cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna & stek dem tills de får fin färg. Stek inte för många bitar i taget, för då kokar de och får ingen stekyta. Lägg de färdiga bitarna på en tallrik och vänd ner 2 dl vatten i stekpannan och vispa upp stekskyn. Sila detta och värm upp igen på spisen, tillsammans med grädden och ädelosten, låt den sjuda upp under omrörning tills osten smält, rör ner honungen och soyan. Smaka av med salt och peppar om det behövs, osten ger mycket smak till såsen. Till sist lägger du ner köttet och låter allt sjuda upp tillsammans i 5 minuter innan du serverar.

Till den här goda rätten passar en god potatisgratäng med vitlök. Om du inte orkar göra en egen, så finns det bra färdiga gratänger att köpa, glöm inte bara att krydda med lite extra ost på gratängen !. KLART !.

Istället för chips eller ostbågar....

Det här receptet hittade jag på någons instagramkonto när jag tittade runt och tyckte att det här måste jag testa......du använder alltså brieost i mikro eller ugn till att poppa upp till små bollar, så här gör du dessa:

Köpte family pack så att det räcker hela helgen.....

Så här ser dom ut färdigpuffade ( lånad bild ), ska göra dessa på lördag...

Använd President Brie - denna runda eller trekantvarianten fungerar också bra !.

Skär i tärningar, ca 1 x 1 cm. Man behöver ej skära bort den vita kanten, den blir dock inte krispig som restern av osten, så skär bort kanten om du så önskar, påverkar inte smaken !. Lägg brietärningarna i knäckformar på en tallrik. Lägg den in i micron 3 - 4 minuter på 750 watt. Kan gå snabbare eller ta längre tid beroende på micron, börja gärna med 2 minuter och öka sedan med 1 minut och sedan 2 minuter till. Lägg ca 18-20 st per tallrik som max När dom är klara så har dom "puffat upp" som små bollar och blivit lite gula, se bilder här ovan. Låt puffarna svalna någon minut. Om de blir väldigt "flottiga" så torka av lite med hushållspapper. Ät och njut till helgens mys !.

Trendiga semlor från Tössebageriet...

Carl var i närheten av Karlaplan igår och köpte då wrapsemla och en överraskningssemla - det var visst laktrist och inte choklad som jag först trodde, kan inte säga att den var en semla utan mer en torr bulle med lite laktristsmak i....tyvärr ingen succe, föredrar nog wraps och de vanliga semlorna. SNART ÄR DET SEMMELDAGEN OCH DÅ BLIR DET EN TRADITIONELL SEMLA...😍

Likes

Comments

Hej vänner , jag skrev i tidigare inlägg om en smarrig efterrätt, meningen var att jag skulle ha gjort den igår, men det blev lite sen middag här hemma men också en härlig deluxe middag med ädelsostgryta med fläskfile, receptet hittade jag på Jennys matblogg och vi blev väldigt mätta av maten, så vi hoppade faktiskt över tortillaefterrätten och gör den ikväll istället till mellon. Här kommer receptet och nedan på bild ser ni ingredienserna :

Du behöver: Cirka en halv färsk ananas eller ananasringar på burk, 4 tortillabröd, 100 gram vit chocklad, 1/2 liter vaniljglass till servering och 2 st passionsfrukter, kärnorna.

Gör så här: Skiva ananasen i tunna skivor och lägg ut på tortillabröden. Riv över vit choklad eller använd chokladknappar och grädda i övre delen av ugnen till gyllene färg. Garnera med ev myntablad och serva med vaniljglass och passionsfrukten !.

Nedan ser ni bild på hur den ser ut färdig, jag fotade den direkt från broschyren SMAKA på COOP.

Visst ser det smarrigt gott ut ?!....vi smakar på denna rätt ikväll till mellon....

Då Carl var iväg och handlade lite till kvällsmaten, så passade han också på att gå på systemet, jag ville ha en liten flaska bubbel....men som ni ser blev det en större men visst ser det riktigt gott ut.och färgen på flaskan är det inget fel på heller......blir det över så gör det inget.....ett glas räcker för mig :). SKÅL !.

En riktig ananas bland mina prydnadsananaser.....
Ha en skön lördag kväll 

Likes

Comments

Hej !

Blev ju inget nytt inlägg varken i förrgår eller igår....har varit för trött och inte orkat sitta vid datorn på kvällarna !, idag känner jag mig piggare, så här kommer receptet på goda halloumibiffar som jag gjorde i tisdags !

Du behöver:

1 förpackning halloumi

250 gram zucchini

1/2 tsk salt

2 ekologiska ägg

1/2 - 1 dl ströbröd.

Chiliflakes eller 1/2 röd chilipeppar.

Smör till stekning.

Gör så här:

Riv ner osten i en skål. Ett tips använd gärna en matberedare och använd rivskiva med större hål eller använd ett rivjärn. Riv zucchinin grovt med rivjärnet på en annan tallrik. Strö över salt och låt stå några minuter. Lägg sedan den rivna zucchinin i ett durkslag och krama ur överflödig vätska, använd gärna baksidan av en stor sked för att pressa ur vätskan. Vänd sedan ner den rivna osten i bunken. Knäck ner äggen och rör om ordentligt. Strö sedan ner ströbrödet lite i taget och rör om under tiden tills smeten känns fast, som en köttbullesmet. Smaka av med lite salt och peppar och lite chiliflakes el chilipeppar. Låt stå någon minut. Krydda med lite persilja ( fryst färdighackad) Forma sedan till 4 - 5 biffar och stek dom klara i smör. Servera pressad potatis/potatismos eller bulgur.

Goda chokladscones 

Här kommer ett recept på goda chokladscones, till din brunch eller till en fika med något gott te till.

Det här behöver du:

3 dl mjölk

100 gram smör

7 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl havregryn

1/2 dl strösocker

4 tsk bakpulver

2 tsk salt

cirka 50 gram grovhackad mörk kvalitetschoklad eller varför inte någon marabouchoklad med smak av oreokex.

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsadt grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg och till sist blanda i den hackade chokladen. Dela degen i 4 högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en mjölad kniv och nagga bröden med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tiills de fått en gyllene färg.

Servera genast.

Tacosmiddag mitt i veckan...

Det blev tacos på en onsdag - köpte en ny förpacknning med mindre skal och smal size på tortillias.

Imorgon är det fredag....och då ska jag göra en smarrig efterrätt med bl a tortillas som blev över....


Bilder från vår alla hjärtans dag meny

Likes

Comments

Här sprider vi kärlek med rosor, godis, jordgubbar & stora ballonghjärtan❣️💖
#pressbyrån
#blombutik på SöS
#ica Liljeholmen

Ett bildcollage från idag när jag var på väg hem.....så mycket hjärtan....ja imorgon är det Valentines day eller som vi säger här i Sverige ALLA HJÄRTANS DAG.....hoppas ni får en fin dag imorgon.

Hjärtliga kramar till er !.

Ikväll gjorde vi vegetariska biffar, så gott !!. 

Recept på dessa kommer jag lägga ut imorgon + goda scones med oreochoklad...mums !.

Gräddade minicroissnat ikväll....ska avnjutas imorgon till frukost....


Nu stänger jag butiken.....eller rättare sagt datorn för ikväll.....😘

Likes

Comments

Hej !

Söndagen blev en vilodag för mig... inga måsten mer än att göra något gott till middan, det blev en god lasagne med mozarella på toppen. Jättegott och räcker till min matlåda imorgon också !.

Igår lördag blev en lång vistelse utomhus med dottern och hennes kompisd, båda 13 år och första gången biljetter till ståplatser.....de ville åka ut redan kl 07.00 men tyckte det var lite för tidigt....men det blev ändå många timmars köande utanför globen... tappert av dom att orka med detta med flera andra frusna tonåringar. De skulle se den sena framträdandet med Markus och Martinus. Helt otroligt att de sålde ut båda föreställningarna på samma dag, biljetterna tog slut på 14minuter. Jag var där för att avlösa tjejerna och hålla deras plats när dom ville gå och äta, för det blev nästan 10 timmar ute denna lördag i relativt kall väderlek.

Jag och Carl hann ta en matbit och gå lite i affärer innan vi åkte hem, då tjejerna fick stå någon timme till innan de blev insläppta....här lite bilder från konserten igår kväll. Tror tjejerna var riktigt nöjda med allt förutom att de inte hade räknat med att få stå och frysa....men nu vet de det till nästa gång.....jag tycker det vore enklare  att köpa numrerade platser och slippa köa i flera timmar för att bara få  bra platser framför scen....

Jag och Carl myste sedan hemma med värmeljus och såg andra delfinalen i mello.....och visst var det rätt låtar som gick vidare ?!?....jag hade tippat precis rätt.....

Nej nu måste jag gå och lägga mig....ni vet...klockan ringer tidigt imorgon....för imorgon är det MÅNDAG och ny arbetsvecka....jippi !!!


Bilderna nedan som min dotter tagit med sin mobil,

Bilder från ett fullsatt Globen...
Jag o Carl åt en god middag  på Globen shopping...skönt att komma in i värmen..,,frös om fötterna då man stod stilla långa stunder i kylan ...
En tidig morgonselfie...medan jag väntade på att tjejerna skulle komma tillbaka...
Gjorde plättbröd direkt i pannan...

Det blev en sen frukost idag söndag....men dessa var supergoda och påminde om scones...

Likes

Comments

Tycker det är så himla gott med pannacotta, ju enklare att göra desto roligare att göra dessert. Så igår gjorde jag en vanilj-och limepanacotta. Passade bra till gårdagens middag där jag också använda lime :). Recept på dessert längre ner på sidan.
Det blev att jag gjorde en av mina många favoriträtter med pasta och räckor, här med kryddning av cayenne och lime i såsen, receptlänk finner ni längst ner på sidan.

Ha en trevlig mellokväll eller vad ni är gör denna något kalla lördag !. Jag kommer sitta bänkad framför TV:n efter att ha tillbringat nästan hela dagen utomhus....brrr...

Mer om detta på bloggen imorgon....


Kram kram från Lise

Det här behöver ni till limepannacottan för 4 personer:

3 dl grädde

1 st gelatinblad

4 msk socker

1 st vaniljstång ( jag använde vaniljpulver, se bild längre ner ).

1 st limefrukt

Så här gör du:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden i en tjockbottnad kastrull, lägg i den hela vaniljstången och sockret. Låt detta koka i 5 minuter. Dra kastrullen av plattan. Tag upp vaniljstången och torka av den. Dela den på mitten och skrapa ur alla små fröna. Lägg tillbaka fröna i grädden eller använd vaniljpulver som jag gjorde, så slipper du skrapa bort fröna. Dela limen och pressa ur saften. Krama vattnet ur gelatinbladet och låt det smälta ned i den varma vaniljgrädden. Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen under cirka 3 timmar. Garnera med limeklyfta eller tunn skiva. Jag lade till mörk choklad med citrussmak. Ät ocn njut! Så gott!.


​Använde detta istället för vanlijstång...

Recept på denna pastarätt finner ni längre ner på sidan...
Spagetti med limeräkor

Den här rätten gjordes igår, på 20 min för 4 pers. Du behöver:

*1 kg räkor, för att korta ner tiden, köp färdigskalade extra stora frysta räkor, som får tinas upp i en skål med varm vatten, eller plockas fram och läggas i kylskåp någon dag innan tillagning.

*1-2 lime ( en till dekoration och extra lime till rätten ).

*2 vitlöksklyftor eller 1 gul lök.

*1 squash, cirka 300 g.

*smör

* 1 dl mjölk

* 2 dl creme fraiche.

*1 fiskbulongtärning

*1/2 kryddmått cayennepeppar.

Gör så här.

Ta fram räkorna. Koka pastan enl anvisningen, ta gärna färsk pasta, så går det fortare. Tvätta limen och riv skalet på hela frukten och pressa el skiva tunt vitlök eller den gula löken. Skär squashen i tärningar. Fräs lök och squash i smör i en traktörpanna . Rör i mjölk, creme fraiche och fiskbuljongtärning och cayennepeppar. Låt allt koka ihop några minuter. Smaksätt med limeskal och saften från limen. Lägg i räkorna och låt dem bli varma. Häll såsen över nykokt pasta.

Likes

Comments

God morgon, vilken härlig morgon med en sol i uppstigande, dock lite kallt nu på morgonen. Jag var förbi Minilla igår och köpte två saker för mitt presentkort som jag fick på min födelsedag i december månad. Hittade en nyinkommen fint smycke från bud to rose by Didi, se bild nedan och sedan hittade jag en gullig kakburk också, som kommer få sin plats på min hylla i köket, bild på den kommer senare här på bloggen lovar jag !.

Som jag skrev tidigare så hade jag lagt undan en stol från JYSK till min dotter, passar jättebra till hennes smink/spegelbord, se bild.

Ha en fortsatt trevlig morgon och en bra onsdag

Kram Lise

Likes

Comments

Hej söndag och läsare !. Hoppas ni haft en mysig och rolig den första helgen i FEBRUARI. Här hemma har det både firats med födelsedagstårta och med MELLO-mys godis, och förstås en god pastarätt som min dotter önskade sig och till efterrätt en supergod Gino :). Vad tyckte ni om den första deltävligen ?. Jag kollade på låtarna och själva röstningen !.

Så idag denna söndag förmiddag har jag inte gjort många knop än.....det blir kanske inte så mycket gjort idag, mer än det nödvändigaste som att tvätta massor av kläder ( inte bara mina ) som bara under en vecka växer till att täcka hela sänggaveln och min egna tvättkorg ´+ andras till fullo....så det är ett måste att fixa det idag!!.....blir ju så när man byter kläder varje dag...mornarna är det mest en enda röra...hittar inte alltid det jag tänkt att ha på mig, alltid något som hamnat fel, dvs lagt eller hängt på fel ställe...hehe...nu låter det som att jag har hur mycket kläder som helst...men jag är hopplös på mornarna....typ kl 05.00 ringer klockan och då gäller det att snabbt hitta något att ha på sig......vilket kan vara lite kaotiskt i halvmörker....vill inte väcka sambon och fara runt och leta i sovrum och klädkammare med full belysning.....haha...

Kom på att jag också lagt undan en stol som ska till Johannas lilla rum, en sån där barstol som skulle kunna bli bra till sminkbord/hylla och spegel med lampor ( hyllan är fastmonterad i väggen ) och då behövs en lite högre stol. Så måste förbi JYSK idag helst, där jag hittade stolen för halva priset.....

Så det är väl dax för mig att ta tag i dagen !. Hoppas ni får en lugn härlig söndag 💛

Här några bilder från lördagen....



Kram Lise

Den var riktigt god tårtan med bl a hallon och vit chocklad...

Jag och Johanna valde att vara hemma och mysa, det blev färsk pasta med kyckling-och skinksås. Enkelt och gott....

Var förbi ICA och inhandlade lite färsk frukt och vita chokladknappar......tar bara några minuter i ugn... tills chokladen smält ner. så har du en Gino...

Lite TV-bilder från mello..

Lite gott och blandat till låtarna......

Denna kladdkaka gjorde jag förra året till mello.....så den bilden ville jag ha med i år oxå !

Dansa, sjunga, dansa.......en riktig bra uppvärmning. med .fart och fläkt........man skulle ha varit i Göteborg och sett detta live:)

Så här skönt hade jag i TV-soffan resten av kvällen....

Likes

Comments

Godkväll vänner !

Jag har valt och spara på en del av shoppingbagen i svart då jag haft ett syfte att göra något kreativt med dessa snygga bags. Hade först tänkt och fylla bagen med scarves eller tygblommor.....men efter lite fundering valde jag att låta dom vara tomma och hänga upp dom snyggt på väggen istället i min lilla "walk in closet" eller klädkammare som det egentligen är......MEN är inte färdig med rummet för det......utan tänkt göra det till lite" mysigare klädrum" med te x en fondvägg, mjuk matta på golvet, kanske en ny garderob med belysning och lite mer ordning och reda med bra förvaringslådor och en liten smal hylla för skor samt förvara annat smått och gott i söta hattaskar. Har redan köpt lite askar och sparat dotterns "glossybox-lådor, där jag förvarar småsaker ....men vill göra mer förstås.....

Hur har ni intrett i er klädkammare eller walk in closet ?. Börjar nihelt om och river ut det gamla och köper allt i nytt ??.

Några av mina snyggare bagspåsar....

....OCH en liten tavla i mitten....

Rosor skulle funka bra som dekoration, gärna i vitt.

Än så länge en röra i hyllan....nöjd med min sittpuff som jag beställde från Jotex...

Skulle gärna vilja ha en snyggare spegel också.....

Typ en sån här hylla hade jag tänkt mig till mina skor.....

Snart släpps tiill försäljning på nätet av mini lip kits på kyliecosmetics....

Likes

Comments

Godkväll....vi har lillördag och det blev en lite festligare middagsmat med fyllda paprikor. Hade tur att hitta stora fina paprikor på Ica i Liljeholmen och varför inte då göra en gammal klassiker som jag inte ätit på flera år, Du gör den relativt snabbt på ungefär 1/2 timme + 30 min i ugn ( 200 grader ), Jag använde nötfärs och ris som blandas tillsammans med goda kryddor. Börja med att förvälla paprikorna i lättsaltat vatten i ungefär 4-5 minuter,bryn nätfären och löken, tillsätt de övriga ingredienserna. Koka riset. Blanda sedan ner riset och lite vatten i färsrätten. Salta och dra några varv med pepparkvarnen ( vit-eller svartpeppar)

Jag använde 400 gram nötfärs, en gul lök- en vitlöksklyfta (pressad )- tomatpure - spiskummin,-paprikapulver-salt - vitpeppar och lite kanel. Den här rätten ska jag absolut göra fler gånger, så enkelt och gott !. Fick över en fylld paprika och den åker ner i min lunchlåda som jag ska äta på jobbet imorgon.

Såg ni kvällens mästerkockar?...alltså så mycket god mat de tillagar!...:) ÄLSKAR matlagningsprogram !!


Kram kram från mig ...

lise

Så här smarrigt goda blev mina fyllda paprikor.

En enkel sallad räcker bra...man blir bra mätt på en fylld paprika......

Mumsade i mig maten medans jag såg på mästerkockarna. på TV:n.

Likes

Comments