Header

Hej och godkväll , I´m back ...... med nya inlägg....har haft tid att fundera lite om vad jag ska blogga om nu under hösten, vilken inriktning och innehåll det blir framöver !. Det har ju varit mycket spontana inlägg med främst recept på mat och dessert och bakning och lite klädinköp m m. Under sommaren har jag legat lågt med det, har behövt göra ett sommaruppehåll och bara gjort lite inlägg på instragram och facebook då och då. Är det semester och ledighet så vill jag helst inte sitta vid datorn mer än nödvändigt och sedan är vår laptop på lagning, så sitter nu vid vår huvuddator och skriver, som inte alltid fungerar som den ska. Så den har fått stå orörd i flera månader när vi haft vår laptop som vår tillgängliga dator.

Vad ska blogga om ?

Jag har nu bestämt mig för att dra ner ordentligt med kakor, godis och chips och minska på kolhydrater (enligt LCHF-metoden)....jag börjar försiktigt, så i helgen var jag ute och handlade grönsaker och bär och mycket proteinrik mat som fisk, kyckling, ostar och nötter. Jag köpte också en bok om allmän hälsa som näringsfysilog och författare Kristina Andersson skrivit ihop . Boken har fått namnet " Bli blodsockersmart " med undermening - förebygg och påverka diabetes. Började bläddra i den och jag tyckte hon tog upp sådana saker som handlar om de vanliga hälsosjukdomarna , där bl a diabetes typ 2 är tyvärr en sjukdom som ökar lavinartat ute i världen , det kan vi lätt förstå att det har med vår livsstil och matkultur att göra - ja -vi äter för mycket socker ( snabba kolhydrater ) och att vi äter oss mätta på för mycket kolhydrater vid middags-och kvällsmålen, vilket i sin tur gör att vi upplever snabba blodsockerdippar efter någon timme och måste på nytt äta något och då blir det kanske en bulle eller läsk/godis eller en frukt ( som också innehåller socker ). Jag har bestämt mig för att börja lite lätt, det finns goda recept på frukost, lunch, mellanmål och middagar i denna bok. Inget krångligt att göra och det finns alltid lösningar på vad man ska äta om man inte har tid att stå vid spisen. Mycket mat som man kan förbereda.

Så är ni intresserade att följa den här matförändringsresan, så kommer jag uppdatera då och då med nya spännande recept och hur det går med mina blodsockerdippar, om jag helt kan avstå godis och kakor och chips ??

Här nedan kommer recept på en maträtt utan kolhydrater som jag gjorde i lördags, hur gott som helst !. Det är ingen smalmat då det är grädde i maten - men så länge du drar ner på kolhydrater/utesluter det på eftermiddags/kvällsmålet , så kommer du känna dig mättare längre och inte lika sugen på sött skriver författaren.

Här kommer recept som jag hämtat från http://www.kostdoktorn.se. Det är en supergod vardags-eller helgrätt med fetaostfyllda färsbiffar med krämig ajvarsås. Serveras med smörstekt vitkål.

Hoppas ni gillade receptet !.


Färsbiffar med fetaosst och ajvarsås

Svårighetsgrad: Lätt.

Tilllagningstid: 30 minuter.

Måttlig LCHF

4 personer.

700 g nötfärs eller lammfärs.

1 ägg

75 g fetaost

1 tsk salt

1/4 tesked svartpeppar.

1 matsked ajvar relish eller tomatpuré. ( jag använde tomatpure´)

0,5 dl färsk persilja, finhackad.

1 matsked olivolja och 1 msk smör att steka i.


Sås:

2 dl vispgrädde

1 matsked ajvar relish eller tomatpuré

0,5 dl färsk persilja, finhackad.

Salt och peppar efter smak.

Smörstekt vitkål:

700 g vitkål, strimlad

100 g smör

salt och peppar.

Gör så här:

Blanda i alla ingredienser till färsen och forma ca 8 runda biffar, ska vara lite tjockare än hambugare. Stek på medelhög värme med både smör och olivoljan i minst 10 minuter eller tills biffarna fått fin färg.

Häll i grädden ( om du föredrar matlagningsgrädde eller mellangrädde så går det också bra ) och en klick ajvar när biffarna är nästan klara. Rör om lite och låt grädden småputtra i några minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt persiljan innan servering.

Stek den färdigstrimlade vitkålen i en annan stekpanna i smöret. Kålen ska vara mjuk och ha fått fin färg. Se upp att inte bränns vid, dra ner på värmen och låt den fräsa under omrörning hela tiden.


Recept hämtat ur kokboken Matkärlek - laga lätt och naturligt med LCHF.

Här kommer bilder på rätten och även på en god hallonpannacotta som dessert.

Köpte färdigriven vitkål på Ica ...smart val när du vill slippa hacket👍

Lite kolhydrater i pannacottan ...men faktum är att just bär innehåller inget socker och just hallon har knappt några kolhydrater alls ...samma med jordgubbar👍

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hello there !. Idag blev det en riktig sötchock till milkshake med smak av bubbelgum ( sånt man tuggade på så att man fick ont i käkarna, man skulle ju helst ha 2 -3 bubbelgumbitar samtidigt i munnen för att sedan kunna blåsa upp riktigt stora bubblor som sedan sprack och kletade sig hela ansiktet...hahaha...så kul hade man med bubbelgum som barn) Den här milkshaken har få ingredienser och egentligen är det bara lite svårt att få ta på bubbelgumextracten. Jag började med att gå förbi engelska shoppen i Söderhallarna i Stockholm, de hade tyvvärr inget av det så jag köpte istället Jelly belly med smak av bland annat bubbelgum och de hade också i tuggummi men köpte inte det. Jag fick tips om att besöka Skrapan där de har en butik med USA godis, de hade någon slags dryck med smak av bubbelgum men tyvärr bara i blå färg, jo den kan både vara i blå färg och inte bara i rosa ! Det slutade med att jag köpte vanliga lollipop-klubbor med smak av bubbelgum. Fick inspiration från youtube där det fanns olika varianter på hur du gör milkshake med bubbelgumsmak !. Sök bara på bubbelgum milkshake !.

Så här gjorde jag milkshaken:

6 dl vaniljglass

6 dl röd mjölk, fetthalt 3 %

Bubbelgum extract, jag använde lollipop-klubbor med smak av bubbelgum och även några jelly belly men inget måste.

Några droppar röd karamellfärg

Tjockvispad vispgrädde.

Om du vill ha den mer smakrik addera med vaniljextract eller vaniljpulver

Några isbitar, 2 - 3 st.

Börja med att låta klubban och några jelly beans (kan uteslutas ) ligga och dra i ett glas med mjölken på 6 dl. Låt klubban lösas upp nästa helt, det tar några minuter men ha tålamod, den krymper sakta.

Häll över mjölken i ett mixern med glassen och röd karamellfärg, ta ytterst lite färg i början och ta mer om färgen är ljus tills du fått bubbelgumfärgad milkshake. Lägg i 2- 3 isbitar (krossade ). Mixa i 20 sekunder. Häll upp i ett högt dricksglas. Spritsa sedan vispgrädde på toppen av milkshaken och lägg sedan på ett färsk bär, te x körsbär. Dekorera sugröret med rosafärgade mashmellows. Drick och njut och min smakde mycket bubbelgum och riktigt gott blev det !.

Imorgon blir det en nyttigare milkshake lovar jag !

Ha en fin kväll !.

Likes

Comments

Godkväll på er i semestertider. Här hemma blev det lite kvällsbakning med hjälp av min kitchen aid som jag inte använt så ofta tyvärr MEN nu är det semester och då har jag all tid att använda den till bakning.

Börjar med ett enkelt och snabbt recept på vaniljmuffins med lite frosting och strössel på. Recept hämtat från mitt kök.se.

Det här behöver du till 6 portioner.

50 g smölt smör

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 dl mjölk

1 ägg

1 tsk bakpulver

Recept på frosting: Se recept här: http://www.nouw.se/lisesblogg/icecreammadness


Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugn.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ihop alla torra ingredieser i en skål. Blanda sedan ner de torra ingredienserna i de övriga under omrörning.

Fyll muffinsformar 2/3 delar av formen.

Grädda muffinsen i cirka 14-15 minuter beroende på storlek.

Låt svalna.

Spritsa frostingen över muffinsen och lägg på lite strössel.

Tips !. Om du vill ha lite färg använd en träpinne och doppa den ner i flaskan med röd karamellfärg och dra tunna sträck utmed spritspåsen eller så blandar du i karamellfärgen till önskad färg.


I veckan kommer jag med två spännande recept på milkshakedrinkar !.

Likes

Comments

Hej o godkväll, här lyser solen idag...så då passar jag på att visa mina tunikor, vissa av dom köpta för några år sen, men dessa är absolut mina favoritplagg på sommaren och perfekt plagg till stranden eller bara skönt att ha på sig hemma en varm kväll.
Nu närmar sig semestertider...bara en arbetsdag kvar...hur härligt som helst...
🌴🍾🇸🇪🌴👗🍍

Bilderna tagna nu ikväll med min mobil

Likes

Comments

Galet gott med egen designad glassdrink med frosting...

Nu är det snart semestertider för hela familjen och en solig varm dag så äter vi gärna glass i många olika former och färger och blandar gärna och adderar med godsaker som strössel, chokladsås, grädde, rån, godis etc.

Det finns två här i famijen som älskar glass, så jag tog mig friheten att göra en fantastiskt stor glassdrink med frosting på utsidan av ett högt dricksglas, se bilder här nedan. Fick inspiration från foodys.

Så här gjorde jag min icecream/milkshake drink, använde ett stort cafe latte-glas:

1. Börja med att göra frostingen, beräknat till två stora dricksglas ( cafe latte-glas )

25-30 g mjukt smör

2,5 dl flosocker

1/2 tsk vaniljsocker

1/2 msk färskpressad citron, saften.

50 g philadelphiaost

Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här: Blanda väl det mjuka smöret, florsockret, vaniljsockret och färskpressad citron med en elvisp. Blanda i philadelphiaosten och vispa på lägsta hastigheten tills du får en fast smet som en boll.

2. Smeta runt glaset med ett tjockt lager av frostingen högst upp på glaset, tillsätt sedan valfritt strössel som strös tätt runtom frostingen, tryck till lätt med en sked så att det fastnar. Lägg i 2 - 3 kulor hallonsorbet i botten av glaset och sedan ytterligare 2 - 3 kulor vaniljglass eller annan glassmak, te x tillsatt med kaksmuler (SIA-glass ) och bygg upp på höjden.

Dekorera glassen med en stor coockie, rån/kexchoklad, fyll ut med glass på kanterna te x sandwich eller annan favorit pinnglass, spruta på med grädde och dekorera med strössel och på toppen något bär eller valfritt godis.

Jag använde Magnus kulglass på toppen ( vit chocklad ). Njut och dela glassen med någon då det blir en stor portion. Du kan också göra i normalstora dricksglas och göra till flera, frostingen räcker till 4 normalstora glas.

Härlig frosting (som du kan använda till muffins, om du vill ha muffins och toppa din glassdrink.

Mums...så gott det blev !.

Likes

Comments

Vi behövde ett litet break efter utrensning och flytt av skåp och många tvättar, imorgon kommer hantverkare för att fixa vår tvättstuga och luftvärmepump.
Vi valde att äta ute på koh Phangan på Östermalm, smakerna satt som ett smäck i gommen....såå gott!!

The little family on screen

Hjääälp ormen vill äta upp mig!!!! , utbrister Johanna
I am the tiger

Fint vattenfall och en liten budda

Likes

Comments

Regn eller sol på sommarens största fest ?. Spelar ingen roll för mig, jag ska njuta och äta gott sillplock och färskpotatis och ett gott rosevin till det blir fint !. Massor av svenska jordgubbar blir det också.

Vi kommer fira ute på djurönäset över dan.Vi hade först tänkt att åka till Sandhamn men då vi var sent ute för att boka övernattning så blev det inget. Så nu åker vi ut till Djurönäset och äter sillunch och dansar runt midsommarstånget och ska då ha på mig en fin midsommarkrans som jag köpte på min favoritblomsteraffär nära mitt jobb. Igår gjorde jag enkel och annorlunda sommardessert med smak av fläder, jordgubbar och citron, en härlig kombo. Den passar bra som vuxendessert då den innehåller mousserande vin. Den ska vi inta på kvällen , så här gör du den för 6 portioner:


Ingredienser. 4 dl outspädd fläderblomssaft på flaska. 3 dl vatten. 2 äggvitor

Servering och garnering:

1 flaska mousserande vin

6 jordgubbar

Citronmellis

Gör så här:

Blanda saft och vatten. Vispa öggvitorna till hårt skum och rör ner saften. Använd en bunke som funkar sedan att ligga i frysen några timmar. Ställ i frysen i 2 - 3 timmar. Ta ut sorbeten och vispa den skummig med elvisp. Låt den stå ett tag i rumstemperatur om den för hård att vispa. Ställ in ytterligare 2 - 3 timmar i frys. Vispa eller rör om ett par gånger under tiden.

Fördela det mousserande vinet i 6 vin eller champangeglas. Skeda upp sorbeten i vinet. Dekorera med en jordgubbe och citronmelissblad. Servera genast så att inte sorbeten smälter alltför mycket.




Somrig glass på färska bär och kokosmjölk

Så här gör du:

500 g frysta jordbuggar

400 ml Santa Maria Coccunut Milk The Creamier

0,5 dl flytande honung

1 msk mynta

1 tsk citronzest

2 msk citronjuice

Kyl kokosmjölken ca 30 minuter i kylen.

Lägg samtliga ingredienser i en hög smal bunke mixa med stavmixer tills ingredienserna är finfrdelade och glasen är tjock.

Servera i struar eller skålar

Till er alla önskar jag en fin och mysig midsommar!.

Jordgubbsglass med marängtopp

Trevlig midsommar till er💖Kram
Lite bilder från midsommarfirandet

Efter sillunchen gick vi ner till folkparken och körde bl a 5-kamp

Likes

Comments

Hej på er !. Här i Stockholm har det varit en sådan helg som man har kunnat vistas utomhus hela dagarna, har varit på två picnicar och en sväng till vackra djurgårdsbrunn bland annat. Idag bjöd jag familjen och svärmor på en riktig sommarrätt med fruktiga och friska smaker från melon, citron och fetaost som jag serverade i mina nyinköpta medelshavsinspirerade fat, se bild nedan !

Då jag hade massor av ägg över, så gjorde jag en enkel marängtårta.

Här kommer en bildbom från helgen samt torsdagens pincnic med jobbet !.

Ha en fin söndag kväll !.

Recept med bilder här nedan:

Kyckling med fruktig melonsallad

Till 4 - 6 personer.

12-14 urbenade kycklinglår

100-150 g fetaost

salt och nymald svartpeppar

SALLAD:

Vattenmelon

Galiamelon

Cantaloupemelon

1 isbergssalladshuvud

1 gurka

3-4 salladslökar

Har ej angett hur mycket melon det ska vara, då jag tycker det är en smaksak att prova sig fram hur mycket man vill ha och vilken sorts melon man föredrar.

DRESSING:

1 tsk rivet citronskal

4 msk pressad citron

2 tsk honung

3 krm nymald svartpeppar

1 tsk salt

4 msk olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Skär fetaosten i smala stavar eller dela dom i kuber. Lägg en bit i varje kycklinglår, vik ihop dem och trä på ett spett eller så lägger du fetaosten tillsammans med kycklingfileerna i en ugnsform, om du väljer att inte grilla spetten. Krydda kyklingen med salt och peppar.

Pensla kycklingspetten med dressingen och grilla dom ca 5 minuter på varje sida tills kycklingen är genomgrillad. Vänd och pensla med jämna mellanrum. Jag valde att göra rätten i ugnen idag på 225 grader i cirka 25 minuter.

SALLAD: Skala och tärna melonerna. Skär salladen i ganska stora bitar. Tärna gurkan. Finstrimla salladslöken. Blanda salladen.

Jag serverade färsk potatis och tzaksiki till melonsalladen och kycklingen !. Mums så fräscht och gott det blev .

En perfekt sommarrätt tycker jag !.


Tårta med marängtäcke

Satsen är lagom till en mindre långpanna 30x40 cm.

Botten: 75 g margarin

1 dl strösocker

4 äggulor

2-3 msk mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tisk bakpulver

Maräng:

4 äggvitor

2 dl sträsocker

Cirka 50 g mandelspån.

Välj valfri fyllning uppblandat 2 - 3 dl grädde. Testa gärna med lemon curd och sedan dekorera med dina favoritbär !

Värm ugnen till 150 - 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Rör rumsvarmt matfett och socker poröst. Skilj på äggens gulor och vitor. Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet. Avänd gärna elvisp och ha på lägsta hastigheten när du blandar mjölken och mjölet. Vispa sedan vitorna med rena vispar med häften av sockret till ett fast sku. Vänd ner resten av sockret försiktigt.

Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Strö ev över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Lyft kakan ur långpannan. Lossa kakan från bakplåtspapper med en stekspade eller tårtspade. Låt den sedan kallna på papperet !.

En somrig saftig sallad. Fatet är köpt på inredningsbutik Minilla i Stockholm.

Mums så gott !. Tallrikarna köpta på inredningsbutik Minilla i Stockolm.

En smarrig marängtårta till dessert !.

Picnicbilder m m

Vi hade med picnic med jobbet med denna fina utsikt ner mot Årstaviken...

Picnic på djursgårdsbrunn
Det blev lite boulespel i skuggan..
Vi avslutade dagen med att gå in på Grönan för att äta och kolla lite av inspelningen av sommarkrysset. 

Kolla in alla med mobilerna i luften....det är förstås Marcus och Martinus som uppträder.....

Likes

Comments

Det här hade jag i min köttfärsröra idag:
Nötfärs
1 liten purjolök
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 bit selleri
1 grovt riven morot
Finkrossade tomater (zeta)
En skvätt chilisås
En skvätt oxfond
Redning + vatten
Kryddor:
Soja
Svartpeppar
Vitpeppar
Chiliflakes
Mineralsalt
Basilikakrydda
Parmesanost, riven
Färsk basilika
Mums så gott
😋

R e k l a m
Har testat Marabous home style cockie, som smakar som nybakade när du värmer i mikro 10 sekunder ....mums så gott!

Ha en fin tisdag kväll!

Lise

Likes

Comments