Header


RECEPT PÅ MUSTIG LAMMGRYTA:

Igår eftermiddag gjorde jag ett ryck och tillagade en jättegod mustig lammgryta....passar ju bra nu i kommande påskvecka då vi bland annat bjuder på lamm i någon form. Delar med mig av den här goda grytan - det går inte att motstå denna enkla och så härligt mustiga smak med lite "hetta" i.

Du behöver till 4 portioner:

400-500 g grytbitar av lamm (köp gärna färdiga grytbitar som oftast finns i större matbutiker ).

1 - 2 dl vatten.

2 - 3 msk kinesisk soja.

1 burk (400 g) krossade tomater

1 msk tomatpuré.

1 - 2 vitlöksklyftor.

1 tsk paprikapulver ( kan vara olika stark, jag använde mild paprikapulver )

1/2 - 1 krm cayennepeppar.

1 tsk timjan

1 tsk salt

Svartpeppar

1 stor hackad gul lök eller 2 små.

1 dl lätt creme fraiche eller syrad grädde el mjölk ( kan ev uteslutas helt )

2 msk vetemjöl eller maizenaredning.

1/2 dl finhackad persilja.

1/2 dl finhackad dill.

Ev 200 g soltorkade, marinerade tomater ( kan uteslutas ).


Gör så här: Koka upp vatten med soja, krossade tomater, tomatpuré, pressad vitlök, paprika, cayennepeppar, hackad gul lök, salt och peppar.

Skär köttet i kuber ca 2 x 2 cm. Lägg ner lite kött i omgångar i den kokande vätskan och låt det koka upp emellan. Koka på svag värme under lock ca 20 - 40 minuter eller tills det är mört. Känn med en provnål !.

Blanda creme fraiche med vetemjöl, rör ner i grytan och låt koka på svag värme ytterligare 10 minuter.

Skär de torkade tomaterna i mindre bitar och tillsätt i grytan. Rör ner timjan, persilja och dill och smaka av med mera kryddor.

Servera med potatis, ris, matvete eller couscous och en sallad.
Kladdkaka med plopp-godis och flingsalt, 10-12 bitar

Det här behöver du:

150 g smör.

1 dl ljust muscovadosocker

2 dl socker

2 dl vetemjöl special

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 påse Plopp godis

1 krm salt

1 nypa flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 - 180 grader.

Smöra och bröa en 20 cm springform.

Smält smöret i en kastrull.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke ( ej flingsaltet ). Rör ner blandningen det smälta smöret direkt ner i kastrullen. rör ihop ordentligt. Rör i ett ägg i taget till en jämn krämig smet.

Häll upp hälften av smeten i formen. Bryt plopp-godisbitarna i två delar och fördela ut över smeten. Strö över flingsalt och fyll sedan upp med resterande del av smeten. ( chokladen vill inte ha direktkontakt med ugnen utan trivs bäst under/mellan smeten, där den smälter och blir härligt god ).

Sätt in formen i ugnen i 10-20 minuter (beroende på ugn), ta ut och låt svalna.

Servera genom att lägga på några plopp-godis som dekoration och lite flingsalt på. Servera med glass eller lättvispad grädde.

Källa: Recept hämtat från Elle mat och vin med Catarina König.

Bilderna på kakan är mina egna !.

Den här goda biten tog fort slut.....så god att äta när man är riktigt sugen på maximal chokladsmak......glöm nte flingsaltet både i kakan och på med lite extra på den färdiga kakan!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej lördag ! - idag är min dag fullbokad med besök hos frisör med klippning och då gärna en uppklippt frisyr så att håret får lite mer volym, sedan blir det ögonbrynen som ska få sig en uppfräschning med färgning och ny form.

Idag är det våffeldagen men hinner inte göra några egna våfflor idag, så det får bli våfflor på Örbys nyöppnade café som skulle göra våfflor idag. Det är inte bara ett café utan de har mycket annat.....de ordnar även kurser i hur man kan förnya gamla och nya tallrikar/assietter/kaffefat och kaffekoppar till något nytt, se bilder här nedan.

Jag lägger in länk här hur du ska göra för att boka till en kurs :http://www.redonedesign.se eller läs och följd dom på facebook eller instagram.


Hoppas ni får en fin lördag och här i Stockholm försöker solen bryta sig fram bland molnen....tror det blir en fin solig dag och härliga plusgrader i luften :)

Kram lise

Här på caféet finns också annat gott...
Bilder från butiken

Likes

Comments

Hej kära läsare, här kommer ett spännande och enkelt recept från KÖKET.SE. På köplistan stod: Aubergine, mozzarella, tomater och basilika och ni som känner er sugna på att göra denna rätt ikväll eller till kommande helg, här kommer recept på pränt direkt på min blogg, eller gå in på köket.se och sök på aubeginepasta med mozzrella.....

Ingredienser för 4 pers.

Cirka 400 g rigatoni eller penne.

1 stor aubergine.

Solrosolja eller rapsolja ( neutral smak )

500 gram mogna tomater ( här använde jag plommontomater ) då gourme tomater var alldeles för dyra...se bild nedan ). Jag kan också rekommendera att använda grovkrossade tomater på burk, tror det ger mer smak till såsen....

1 mozzarella

1-2 vitlöksklyftor

1 peperoncino eller 2 krm chiliflakes

3/4 dl olivolja eller rapsolja.

Salt.

2 dl riven parmensanost.

Basilika.

Gör så här: Skär auberginen i skivor och sedan i strimlor. Stek auberginen i omgångar. Låt sedan rinna av på hushållspapper. Salta.

Skär tomaterna eller häll i en burk krossade tomater 4-500 g. Smula peperoncinon. Skala och hacka vitlöken.

Fräs vitlök och peperoncino i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt tomater och aubergine. Koka på ganska hög värme utan lock så att överflödig vätska kokar bort, i cirka 5-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisningen. Gärna al dente. Häll av kokvattnet.

Vänd ner pastan i tomatsåsen. Tillsätt mozzarella, parmensanost och basilikablad. Blanda noga runt så att pastan täcks med såsen och osten smälter. MUMS!.

Likes

Comments

Har ni testat den nya laktristyoghurten?
Blev överraskad hur mycket laktrist den smakade. Piffade till den med extra jordgubbssås o några bitar ekologisk & vegan lakrist i yoghurten👍🍓

Laktristyoghurten kommer från åländska mjölkgårdar och har låg laktoshalt, den innehåller acidofilus & bifidus

Likes

Comments

Är det vår nu ? -  vid halvsju-tiden imorse var det stora regndroppar som föll ner och var inte alls beredd på det, så fick gå in och hämta paraplyet. innan jag kunde åka iväg till jobbet med bussen, och när jag kommit hem mitt på dan sken solen....så det blev lite altanhäng i solen !.

Unnade mig en fin vårbukett med snittblommor i oasis, så fin bukett hittar man inte så lätt !. Se bild!.

Ikväll blir det pasta Alfredo och till efterätt bananasplitt, check !

Vi får hoppas det blir mer av sol till helgen så att man får börja använda sina solbrillor, mina favoritsolbrillor åker då på !.

Önskar er alla en fin helg....och snart går vi faktiskt över till sommartid, sista helgen i mars...och då tar vi ut utemöblerna !


Min fina vårbukett i oasis
Favoriträtt i repris och en gammal klassiker till efterrätt
Mina favoritsolbrillor, ju större desto coolare....

Likes

Comments

Blev bjuden på bio av bästa väninnan Annika. Vi var och såg den oscarsnominerade filmen La la land, där ju en svensk faktiskt fick en Oscar för bästa foto i filmen, och jag förstår nu när man sett hela filmen hur fantastiskt vacker och levande miljö filmen hade, det kändes nästan som man sögs in i filmen när kameran åkte över vyerna och skådespelarna i olika miljöer, man fick under stora delar av filmen komma riktigt nära alla de olika rollkaraktärerna ( närbildsfrekvenser ) och sedan se den vackra ljussättningen i filmen och lyssna till den fina jazziga svängiga musiken. Trodde storyn skulle vara tråkig.... men så fel jag hade, jag älskar den här typen av musikalfilmer, den kändes som en modern "singing in the rain"-film med bl a steppande dansande par. Inledningensscenerna är fantastiskt gjorda...ni förstår vad jag menar när ni väl sett filmen :)


Nästa vecka blir det bio med sambon, då väljer han den nya King Kong-filmen, och det blir ju en helt annan spänning.....kanske en riktig nagelbitarrysare....hur som helst så kände både jag och Annika inte så malliga när vi "låtsades" hamna i händerna på King Kong.....


Nu släckar jag datorskärm och lampa.....jääsp för nu ska jag sova gott och drömma mig bort till La la land......zzzzz💋pöss och godnatt !

Likes

Comments

De flesta hushållen har idag oftast bara en separat frys och ett kylskåp med flera avdelningsfack och lådor och har en termometer på ett ställe och möjligen en digital sådan på utsidan som visar hur kallt eller varmt det är i det stängda kylskåpet, , MEN det säger ingenting om det är någon skillnad i temperatur högst upp i kylskåpet eller längst ned ( om man inte mäter själv och jämför ). Så jag tog reda på fakta om hur du förvarar grönsakerna bäst och just tomater som är känsliga och klarar inte kylan i te x kylskåpet har jag märkt, det blir som att äta smaklösa hårda tomater och har börjat ha tomater framme i en skål i rumstemperatur istället ( naturligtvis till en begränsad tid ) Vi har en temperatur i vårt kylskåp just nu på +6 -7 grader men borde kanske ligga högre på +8.

Har ni några bra knep hur ni förvarar fräschören på grönsakerna bäst, i platspåse, vanlig papperspåse eller förslutna plastlådor etc ??.


Så förvarar du grönsakerna bäst !

Potatis: 6 - 8 grader. Bör förvaras mörkt.

Morot: 0 - 5 grader i påse.

Lök: Vanlig lök håller längre oavsett temperatur. Färsk lök ( salladslök) bör däremot förvaras kallt.

Tomat: Håller längre i kylskåp men kan få köldskador och försämrad smak om de förvaras under 13 grader.

Gurka: Bör förvaras vid 10-12 grader för att undvika köldskador och kvalitetsförsämringar.

Sallad: Både blad-och huvuden bör förvaras vid 0 - 2 grader i påse.

Paprika: Förvaras i påse och gärna i kylskåp. Paprika kan få köldskador efter två veckor i kylskåp vid 5 grader. Grön paprika är känsligare för köldskador än andra färger.

Avokado: Förvaringen beror på mognadsgrad. Omogen avokado kan vara känslig för kyla och förvaras optimalt vid 5 - 13 grader. Mogen avokado kan förvaras vid 0 - 2 grader.

Svamp: Förvaras kallt vid 0- 1 grad. Svamp är känslig för fukt och bör helst förvaras i papperspåse istället för plastpåse för att undvika kondens.

Broccoli: Förvaras i kylskåp i påse.

//textfakta/källa: hämtat från TestFakta//

Igår stekte jag hambugare och och hade med tomater som fått stå framme några timmar- smakade riktigt gott faktiskt !.

Serveringsförslag: Dessa gulliga korgar brukar jag plocka fram när vi äter hambugare eller fish and chips t ex.

Likes

Comments

Ibland är den enklaste rätten den godaste - tänkte då på  plättsmet. Igår gjordes det  morotsplättar hemma, hade en stor påse morötter som legat i kylskåpet ett tag -  en rotfrukt som man skulle kunna använda varje dag som rivet, hackat eller kokt....tyvärr lätt att glömma bort denna rotfrukt som tillbehör till en enkel maträtt.  Som tillbehör hade jag en fräsch blandsallad (köpte färdig sallad i påse ) och keso och bacon samt små skålar av rågchips där jag lade i keso och hackad bacon och förstås en klick lingonsylt på tallriken - det blev en uppskattad rätt här hemma :) Så pröva gärna denna enkla rätt !. Nästa gång ska jag göra en lite mer matigare med zucchini och morötter med fiberhusk och örtkryddor.


Ha en bra tisdag !.

Likes

Comments

Blev så inspirerad av Catarina Königs goda afternoonbakverk som visades på TV4:as nyhetsmorgon i lördags, så jag provade att göra hennes hallontartlett med färskost och vanilj, här nedan kommer receptet som finns på koket.se.

Gjorde också chokladscones, receptet finner du här:

Här hittar du receptet


Hallontartlett med hemmagjord vaniljkräm

Du behöver 100 gram färskost, philadelphiaost

2-3 tsk florsocker

2 krm vaniljsocker

0,5 äggula

Ta fram 3 - 4 frysta smördegsplattor (frysta, inte smördeg på rulle )

1,5 - 2 dl hallon, frysta eller färska ). Om de är färska och stora så räcker det med 3-4 st på varje tartlett

Florsocker, att sikta över.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att röra ihop vaniljkrämen och blanda samma alla ingredienser till en slät kräm.

Lägg upp smördegsplattorna på bänken och stansa ut rundlar på ca 8 cm i diameter. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Klicka på en klick av vaniljkrämen i mitten på alla smördegsrundlar, fördela med en tesked så attt det är ca 2 cm kvar av smördegskanten runt om.

Sätt hela hallon i en ring uppepå krämen.

Sätt in plåten i ugnen cirka 11-12 minuter tills smördegen rest sig runt om och fått en gyllene färg.

Ta ut och låt svalna och sikta över florsockrer.

Fick bara plats med 3 stora hallon....men såå gott det blev när det syrliga möter den lena vaniljkrämen....

Gjorde chokladscones i stora muffinsformar.....

Likes

Comments

Hej på er och hej härliga soliga lördag - äntligen efter några dagars vinterväder sken solen idag från en klarblå himmel här i Stockholm - tog på mig solglasögonen och gick ut en promenad i det sköna vårlika vädret - såå härligt att bara vara.....med mig själv....och få njuta av solens värmande strålar !.

Ja, ikväll väntar mello-final och vi kommer bänka oss framför TV:n - det är nästan som en OS-sänding då vi är många ute i landet som verkligen tagit till oss hela mello-paktetet med deltävlingar, fyllda arenor och sedan att många vill dela med sig av mattips på FB , instagram och bloggar inför mello-kvällen.

Så har även jag ett tips på mat som passar till helgerna, lite extra festlig mat, så här kommer receptet och lite andra tips på ostar och tillbehör och en liten dessert förstås !.


Recept på kycklingpaj med frasigt täcke, 4 port.
1 gul lök

1/3 purjolök ( kan uteslutas )

500 gram kycklingfilé

2 vitlöksklyftor (kan uteslutas ), använd vitlökspulver/krydda istället för färsk vitlök.

200 gram blandade svampar ( jag använde bara färska champinjoner )

2 dl vitt vin ( eller matlagningsvin som finns att köpa i matbutikerna ).

3 dl matlagningsgrädde

1 tärning kycklingbuljong

1 msk majsstärkelse

2 smördegsplattor

1 ägg

salt och peppar



Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär löken i bitar och bryn i ett stekjärn. Skär kycklingen i mindre bitar. Pressa i vitlök. Dela svamparna och låt steka med en stund. Häll på vin och grädde. Lägg i buljongtärningen. Låt puttra i ca 10 minuter. Häll i majsstärkelse om såsen känns för tunn. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i ugnsfasta portionsformar. Kavla ut smördegen och täck formarna. Skär av kanterna. Pensa med lätt uppvispat ägg. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och servera gärna med en grönsallad.
Supergod chokladmousse, 4 port.

125 gram mörk choklad ( 70 %)

3 dl vispgrädde

2 äggulor

2 msk honung

Till servering: 1 dl vispgrädde och färska bär.

TIPS !. Du kan variera mousse genom att smaksätta den med apelsin, kaffe, baileys eller cognac.

Gör så här: Smält choklad över ett vattenbad. Vispa grädden, inte för hårt. Rör i äggulor, honung och choklad. Lägg upp i skålar och ställ i kylen. När desserten ska serveras vispa upp grädde och lägg en klick på. Toppa med färska bär, te x hallon !.

Goda ostar med tillbehör

Hårdost, te x fransk dessertost Tomme de Basque eller Comité, balsamico creme fikon och salta kex eller varför inte pröva tunnbrödschips ( de finns i smakerna nachos, rotsakschips, kanel och socker, cheezps, chocolte, kan varmt rekommendera då det är så mycket godare än vanliga chips...härligt krispigt tuggmotstånd.....om det inte finns i er butik, så går det att läsa om det på deras hemsida:http://www.morsjö.se för och beställa !.

Till det drack vi ett nytt spännande rött vin som heter: La Dolce Vita Viktoria.

Är våren här snart ??....

SKönt med en promenad - ikväll blir det hämtpizza till mellon

Jordgubbar dopppade i härlig mjölkchoklad blir perfekt avslut...ha en skön lördagskväll och vi ses imorgon på bloggen....för fler tips på brunch och/eller som afternoon tea...

Likes

Comments