Idag gick jag upp klockan 6 och gick ut o släppte ut alla hästar, mockade och red. Jag skrittade bara lite barbacka i paddocken idag eftersom det var superblåsigt och det snöade massor. Ja juste, det var riktigt mycket snö imorse, usch ja hatar snö.. När jag kom upp på Dawatea var klockan kvart över sju och det var ljust ute. Jag skrittade i runt tio minuter bara, så det blev inte en jättelång stund.

När jag kom in så somnade jag om och sov till klockan 2😂 Jag vaknade av att Isabelle, Alva o Adam väckte mig och ville åka o äta på eat. Efter mycket övertalning kom vi överens om att jag äter på Max efter dom varit på eat😂

Kram ❤️

Likes

Comments

Jag skrev i måndags att jag skulle ut på uteritt igår, men jag fick hoppa in med Dawatea på lolloträning istället. I måndags skrev jag om hur hemskt passet jag red då var, det var likadant i början av denna träning med. När jag försökte arbeta henne medans jag värmde upp så började hon bara pressa upp nacken och ville inte ta stöd ALLS och slog lite med huvudet också.

Dock gick det bättre tillslut och Dawatea kändes riktigt bra. Vi kom fram till att Dawatea blir så stretig och stum eftersom att hon inte riktigt vill ge efter i sidorna. Så vi tränade mycket med att forma för skänkeln, ställa om mycket, skänkelvikning osv. för att mjuka upp henne och få henne att släppa lite i sidorna.

Så det är det jag kommer att jobba med framöver, mycket volter och MASSOR med lösgörande arbete. För hon kan inte ta stöd och gå i rätt form förens hon börjar ge efter i sidorna. Jag måste även bli lite starkare i vänster skänkel, jag känner att jag inte alls kan tex. flytta henne lika bra för vänster skänkel som jag kan för höger.


Kram❤️

Likes

Comments

Jag kollade runt lite och hittade en artikel av Aftonbladet, kopierar hela artikeln och lägger in den i detta inlägg:"Många slantar går åt varje månad...
Vad kostar det att ha häst? Det är en bra fråga ställa sig innan man skaffar sig en. Allt som oftast kostar det mer än vad man tänkt sig.
Först och främst kostar själva hästen en slant i inköp. Hur mycket pengar man är beredd att lägga på det ska ställas i relation till vad man vill ha ut av hästen. Vill man ha en bra kompis att ha på trevliga uteritter kan man mycket väl köpa en f.d. travare för några tusenlappar. Vill man köpa en häst för att rida svårklass hoppning handlar det snarare om några hundratusen.
Priset på hästen är ofta relaterat till vilken ras man väljer. Halvblodshästar är klart dyrast. Men det finns många bra hästar inom andra raser. Flera andra raser än halvblodshästar kan med fördel tävlas upp i medelsvåra klasser. Rannsaka dig själv: kommer du att kunna rida 160-hoppning eller S:t Prix George dressyr? Många raser får aldrig chansen att visa vad de går för därför att tävlingsryttare sällan köper annat än halvblodshästar. Med andra ord: det finns många bra hästar som skulle kunna bli något men aldrig får chansen!
Priset beror lite på vad som är mode för tillfället. Arabiska fullblod var svindyra på 80-talet, nu slumpas de i vissa fall ut. Själv köpte jag min arab för samma pris som en bekant köpte en hund. Han är på väg upp i medelsvår klass nu i hoppning.
Oavsett hur mycket du betalar för hästen så är ett gott råd att du köper den kontant. Utgifterna varje månad för en häst är ändå så pass höga att ett lån ovanpå det kan bli rätt tufft. Se också till att du har råd att stå för hela hästen ensam. Häng inte upp hela ekonomin på att ha medryttare som betalar. De kan sluta eller om hästen blir halt kan du inte kräva att de ska betala.
När du nu kan räkna bort kostnaderna för själva hästköpet återstår de löpande kostnaderna vilka är:
Stallhyra
Ridhusavgift
Hö eller hösilage
Strö
Kraftfoder
Hovslagare
Ridlektioner
Försäkring

Beroende på var man står betalar man boxhyra, ridhusavgift, strö och hö i stallhyran i så kallade fullskötselstall medan i mindre stallar eller kollektivstall så betalas dessa poster separat. I vissa fullskötselstall kan man dessutom välja till eller bli tvungen att betala extra för in- och utsläpp, byte av täcken, mockning.
Kraftfoder kan vara väldigt dyrt eller billigt beroende på vilket foder man väljer. Hovslagaren ska regelbundet verka hovarna och sluta inte med att rida för instruktör bara för att du har fått en egen häst. Ska du utvecklas tillsammans med din häst är en bra tränare ovärderlig. Att snåla in på instruktör är inget jag kan rekommendera. Inte ens Malin Baryard är utan tränare....
Dessutom tillkommer kostnader som veterinär, vaccinationer, avmaskning, utrustning som behöver bytas ut eller läggas till, kanske tvätt av täcken, tävlingsavgifter, licenser, hyra av hästtransport någon gång eller så alla kostnader för att ha en egen.
Det är stor skillnad på stallhyror i Stockholm och ute i landet. Står man på någon av de större anläggningar kring huvudstaden ligger stallhyrorna kring 3.500-4.500 kr i månaden. Då ingår ridhusavgift, strö och hö eller hösilage i viss mängd. En del anläggningar tar extra för in- och utsläpp med täckesbyten, hos andra ingår det. På landsbygden kan man hitta stall med 500 kr i hyra. Då är det inte så flådigt med ridhus och fin anläggning. Å andra sidan kanske du kan köpa hö och halm billigt direkt av en bonde.Åker/rider man till ridhus får man betala anläggningsavgift dit vilket kan vara omkring 650 kronor per termin.
I stallar där man bara betalar kallhyra köper man själv in hö och strö. Om du får tag i ett hö eller hösilage för 3 kronor inklusive moms och frakt, din häst äter 8 kg per dag, det är 31 dagar per månad så köper man in ett par ton. Det blir alltid lite svinn, det måste man räkna med. Dessutom är det bra att ha lite hö kvar att blanda med när det nya kommer. Hösilage är oftast billigare per kg men tänk då på att hästen behöver mer kg hösilage per dag än hö på grund av att vattenhalten är högre i hösilaget.
Men grovt räknat blir hökostnaden då:
8 kg /dag á 3 kr = 24 kr per dag
24 kr på 31 dagar = 744 kr per månad
Avrunda det till 800 kronor för att vara på den säkra sidan. Får du tag i billigare hö, till exempel 2,20 kr kg sänks givetvis kostnaden.
Priset på strö varierar. Halm är billigast. Kan köpas för några kronor balen av vissa bönder. Att ha hästen på halm kan vara mer än hälften så billigt som att välja torv eller spån. Spån kan man också få billigt på vissa platser. Men se då till att det är lämpligt för hästar. Spån kan innehålla höga värden av terpentin och är då direkt olämpligt för djur.
Pris på strö man köper ligger på:
Torv ca 73 kronor balen
Spån ca 50 kronor balen
För en stor häst går det åt ca 1 1/2 bal torv i veckan eller två spånbalar. Då blir priser per månad:
Torv: 438 kr
Spån: 400 kr
Kostnaden för kraftfoder behöver inte bli så hög. Se till att köp in ett bra hö med analys så slipper du en massa extrafoder. Att kompensera ett dåligt hö med protein- och vitamintillskott är i regel dyrare och inte bättre för hästen. Har du ett bra hö räcker det med betfor och mineraler med vitaminer i samt havre beroende på hästens arbete. Müsli och annat i all ära, det är visserligen bra på sitt sätt, men väldigt dyrt. Jag ger mina hästar: betfor, naturliga mineraler, foderjäst och lite havre. Ibland får de extra BE-vitaminer. Det kostar mig cirka ett par hundralappar i månaden per häst.
Om vi då gör en väldigt generell kostnadskalkyl över hela landet så kan den per månad bli:
Stallhyra inklusive ridhusavgift, hö och strö: 3.000 kr
Kraftfoder: 250 kr
Hovslagare: 1000 kr var sjunde vecka, dvs 500 kr/månad
Ridlektioner: 400 kr
Summa: 4.150 kr för en månad + försäkring och eventuella oförutsedda utgifter

Eller:
Kallhyra en box: 1.000 kr
Ridhusavgift: 150 kr
Strö: 400 kr
Hö: 700 kr
Kraftfoder: 250 kr
Hovslagare: 1000 kr var sjunde vecka, dvs 500 kr/månad
Ridlektioner: 400 kr
Summa: 3.400 kr för en månad + försäkring och eventuella oförutsedda utgifter

Försäkring är ett kapitel för sig. Försäkring beror på vilket belopp hästen är försäkrad för och vilken försäkring man väljer. Jag har två hästar fullförsäkrade för 75.000 kr var. Ett halvblod och ett arabiskt fullblod. Halvblod är dyrare att försäkra mot till exempel araber, gotlandsruss och nordsvenskar. Betalar man per helår är det billigast mot för varje månad som är dyrast. Jag betalar varje halvår vilket blir:
5.713 kr i halvåret för halvblodshästen, dvs 11.426 per år
3.862 kr i halvåret för arabhästen, dvs 7.724 per år
Det är betydligt billigare att ha ponny än en stor häst. Många stallar, men inte alla, har billigare hyra för ponnyer. De äter hälften så mycket eller ännu mindre hö och kraftfoder och gör av med mindre strö. För en B-ponny kan man halvera mina ovanstående kostnadsberäkningar förutom hovslagaren och ridlektionerna."

(Artikeln är från 2001, alla priser har höjts MYCKET mer!)

Detta är då kopierat från Aftonbladet. Tänk er detta gånger 10 för oss minus stallhyra, ridhusavgift osv osv då vi bor på gård.

Likes

Comments

Idag var en av sämre dagarna. Dawatea funkade inte alls. Hon blev så stark så att jag fick nästan kramp i axlarna o armarna, hon var suuuuuuuuperpigg, när jag skulle börja arbeta henne började hon bara slänga med huvudet och takta, när jag skulle galoppera så bet hon tag rejält i bettet och sprang iväg. Ja ni förstår ju, passet var HEMSKT.

Men, jag lyckades göra det jag aldrig lyckats med förut när hon varit på detta "humör", jag hoppade av och gick in med henne igen när jag började bli arg på henne. Det är nått jag har väldigt svårt för, att bara släppa det. Innan har jag suttit kvar och tänkt liksom "hon ska inte vinna och lära sig att man kan komma undan", men det är inte ett bra tänk alls. Så för första gången bara släppte jag det. Jag bara travade av på lång tygel och skrittade av.

Hon var jätteskitig idag när hon fick komma in, riktig lerinpackning och grå dammig man. Så jag stod först med en piggborste och tog bort all torkad (tack o lov att den var torr) lera, sen tvättade jag manen.

Imorgon ska jag rida ut och låta henne springa av sig lite, kändes behövligt efter idag när hon kändes som en speedbomb.

Men, oavsett vad, VÄGRAR jag ge upp på min dröm att en dag rida Haflinger EM med min älskade sagoponny

Likes

Comments

Hej! Jag hade tänkt göra en liten "outfit" serie-ish. Idag hade jag tänkt börja med en grön outfit med grejer från Hööks!💚

Grimma Urbino från Hööks, 59 kr

Allround och dressyr schabrak Sunnyvale, båda kostar 129 kr

Ridstrumpor Torgiano JH collection, 79 kr

Freejump Lite

Stickad tröja Gavi JH collection, 299 kr

Lindor Tempo Fairfield, 129 kr

Likes

Comments

Igår var ju jag iväg på Haflingersport Sveriges årsmöte i Gottlösa, och det var såå kul! Först så kollade vi på en Clinic som Nina och Sissi höll i, den handlade om olika typer av bomövningar för hopp-dressyr ekipage. Så lärorikt! Sedan var det möte, sen började ridgrupperna! Dawatea var väldigt duktig och sprang på bra över bommarna, dock var hon väldigt stark och bet tag i bettet väldigt ofta.

Jag hade ju putsat sadeln inför detta, och igår så lät det såå mycket om den i början när jag precis suttit upp, dey lät verkligen som nytt läder hahah!

Men det var en väldigt rolig och lärorik dag med mycket trevliga haflingermänniskor, roligt att träffa alla :)

foto: Anneke Kroonder

Likes

Comments

Idag fick Dawatea vila, det var inte enligt planering men jag har en förklaring haha. Jag kände att all utrustning behövde putsas, speciellt allt de som jag ska ha med på lördag. Jag kunde ju ha putsat imorgon, men jag vill lägga mig tidigt då jag ska upp ganska tidigt då. Så jag valde puts istället för ridning. Men hon behövde vila, hon har haft riktigt intensiva konditionspass varje dag sen i lördags. Imorgon kommer jag bara skritta henne, funderar på att gå på promenad med det är ju såå halt på vägarna, tillochmed på grusvägarna. Så funderar jag också på att skritta ut barbacka vilket, nu på vintern när dom får lite extra energi, kan vara liite osmart.

Imorgon har jag SO prov i Kristendom och jag måste även lämna in ett något tjockt svenskahäfte om adjektiv & adverb o en massa sånt. Jag har inte ens kommit halvägs in i detdär häftet och jag kan typ inget om kristendomen.. Så går de när man inte pluggar

Jag ska vlogga imorrn, även KANSKE lite på lördag (bara på morgonen och när vi kommit hem isf).

Jag har precis blivit klar med all puts nu iallafall, äntligen. Det tar längre tid än man kan tro, jag måste ju plocka isär allt och putsa o sedan sätta ihop de igen. Jag putsade alla 6 träns, sadeln, 2 lädergrimmor, ridstövlarna & 5 pannband. Jag drog även av hjälmen med en fuktig trasa eftersom den var lite smutsig också.

Godnatt <3

Likes

Comments

Varannan tisdag brukar jag ju åka på dressyrträning för Lollo, men idag var tyvärr Lollo sjuk så jag fick rida hemma istället. Jag har ridit kondition i tre dagar i rad nu, och det visar resultat! Jag har ridit på ett stoort fyrkantigt fält och ridit 3 varv i trav utan att stanna, och även 2-3 varv i galopp utan och stanna. Och Dawatea är såå duktig!! Hon håller samma takt hela tiden och saktar inte ner nån gång, och detta är ett väldigt stort fält vi pratar om nu. Naturligtvis stannar jag upp mellan traven och galoppen och ser om hon behöver vila, men inte någon gång har hon flåsat mycket, bara lite men hon har inte varit tillräckligt flåsig för en skrittpaus. Hennes kondition har blivit såå mycket bättre ju! Och hon ääälskar att vara ute, så det är det bästa stället att träna, speciellt nu när paddocken är hård, täckt med snö och isgata under snön. Hon är i väldigt bra form, dock syns inte det under björnpälsen hahah!

Jag har ju annars ett schema (som även ligger uppe här på bloggen) som jag skulle följa till sommarlovet men naturligtvis går ju inte det att följa när paddocken inte är ridbar. Så det blir somsagt kondition.

På lördag är det äntligen dags för Haflingersport Sveriges årsmöte i Gottlösa som jag har sett fram så mycket emot! Det ska bli såå roligt! Så jag håller på att förbereda Tea inför det, jag vill att hon ska ha bra med energi så jag kommer att jobba igenom & lösgöra henne på torsdag och låta henne vila på fredag. Imorgon så ska jag rida ett likadant pass som jag gjort de senast dagarna, kondition. Nu kanske ni undrar varför jag ska ha med henne på ett årsmöte, men i slutet så kommer det vara ridgrupper som jag ska vara med i sen. Jag kommer att berätta om det mer sen på söndag. Jag hade även tänkt vlogga lite dagen innan och kanske även lite på morgonen.


Likes

Comments

Hej!

I måndags, tisdags, onsdags & torsdags stannade jag hemma från skolan eftersom jag var sjuk, så Tea fick vila då. Men i fredags så red jag och min syster Isabelle ut. Isabelle red Nickan och jag red Tea. Vi tävlade lite på ängen och de va jättekul.

Igår så red jag ner på ängen och red ett konditionspass på Tea. Hon var suuuperpigg, i traven så kändes det som om jag satt på en B ponny eftersom hon var så pigg. Så jag travade massor runt ängen, travade uppför & nedför (ängen har en liten "backe") och arbetade allmänt mycket trav helt enkelt. Sen galopperade jag lite, men högsta fokus var på traven.

Idag ska jag rida ett likadant konditionspass igen, kanske blir lite jobbigare eftersom det har kommit snö igen *suck*. Jag gillar inte snö, jag gillar inte något som har med kyla o göra när det kommer till att hålla på med hästarna och i stallet. Vattnet i både hagar och boxar fryser, 100000 ton lager kläder hjälper inte, paddocken blir stenhård och hal så det inte går att rida där, well, you name it.. UUSCH.

Men nu ska jag iallafall äta frukost, jättebra vid ca halv 1...


Likes

Comments

Hej! Jag har rensat lite i sadelkammaren och ska sälja lite grejer. Swisch endast och köparen står för frakt 😊

OBS!! Allt kommer tvättas/putsas innan det skickas 😊

Lyckoänglar, 40kr/st

Aachenträns strl cob, svart, 100kr

Bakskydd, använda en gång, strl full, använda en gång, 70kr

Anatomisk gjord, 110 cm, 44", 170 kr nyskick

Söta lindor, 70 kr

Pullarnosgrimma. Brun m mässingspännen. Storleken är ej märkt i lädret, men passar Tea som har stor cob/liten full huvud. 69 kr

Waterford kulbett. Ett bett som är bra för starka men känsliga hästar, även hästar som hänger i handen. Endast provat, 12,5 cm. 100 kr

Likes

Comments