Kakor, Pajer

Idag prövade jag att göra denna goda kakan, med smak av både choklad och hasselnöt. Den var riktigt god och något jag verkligen tycker ni ska pröva, särskilt om ni gillar nutella!

DU KOMMER ATT BEHÖVA:

200 g Smör, rumsvarmt

1.5 dl Brunt farin strösocker

1 dl Strösocker

3 tsk Vaniljsocker

2 Ägg

4.5 dl Vetemjöl

1 tsk Bakpulver

0.5 tsk Salt

1,5 dl Chokladknappar alt. hackad choklad, mörk

1,5 dl Nutella

0,5 dl Chokladknappar alt. hackad choklad, mörk

valfri mängd rostade hasselnötter

lite havssalt


GÖR SÅ HÄR

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 20 cm, med bakplåtspapper.
Vispa smör och farinsocker samt strösocker fluffigt. Tillsätt sedan äggen och vispa ihop.

Rör ihop vaniljsocker med mjöl och bakpulver, arbeta ner det i smörblandningen.
Tillsätt chokladen, spara dock några bitar, arbeta sedan ihop smeten.

Bred ut häften av kaksmeten i formen så att botten täcks.

Smält nutellan på låg värme över vattenbad eller i mikron. Så den blir lite lösare. Häll sedan över nutelllan och bred ut den över kaksmeten.

Klicka ut den sista smeten och bred ut den försiktigt över nutellan.

Strö över den sista chokladen och de rostade hasselnötterna

Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Tills den satt sig något.

Låt kakan svalna innan du tar bort kanten av formen.

Servera lite ljummen, gärna med en skopa vaniljglass.

Strö även på lite havssalt innan servering för extra god smak


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Pajer

Idag prövade jag att göra den här typen av citronpaj, vilket var ett väldigt bra val. Den var nämligen extremt god, varken för sur eller för söt. Perfekt helt enkelt! Ett recept jag verkligen ska göra igen.

DU KOMMER ATT BEHÖVA:

Paj:

3 dl vetemjöl

150 g kallt smör

2 msk kallt vatten

Fyllning:

3 st ägg

2 dl florsocker

rivet skal och saft av 1 citron

1 1/2 creme fraiche

Maräng:

3 st äggvitor

1 1/2 dl socker

Garnering:

25 g mandelspån

Lite rivet cironskal

GÖR SÅ HÄR:

Deg:

Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand. kavla sedan ut den efter en pajform ca 23 cm i diameter, och lägg i. Nagga den väl och ställ i kyl i ca 30 minuter.

Fyllning:

Vispa samman alla ingredienser och häll i skalet. Grädda i mitten av ugnen i 175° i ca 15 minuter eller tills fyllningen stelnat lite.

Maräng:

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sedan sockret lite i staget under fortsatt vispning till en tjock, blank maräng. Ta ut kakan och klicka snabbt över marängen oh strö på lite mandelspån. Grädda kakan ytterligare 10-15 minuter tills marängen fått lite färg. Strö över lite citronskal strax innan servering

Likes

Comments

Kakor

Riktigt goda och sega cookies med både vit choklad och havssalt som är riktigt goda, speciellt nybakade. Ett tips är att frysa in degen i plastfolie, när man är sugen så är det bara att ta ut grädda. Så får man nybakade kakor när man vill. En riktigt smidig kaka att förbereda långt innan.

DU KOMMER ATT BEHÖVA:


200 g smör, rumsvarmt

1.5 dl strösocker

1.5 dl farinsocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

4.5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

ca 3 dl vit hackad choklad

Lite havssalt

GÖR SÅ HÄR:


Börja med att sätta ugnen på 200°C

Vispa rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och äggula, rör om tills smeten går ihop. Arbeta sedan in vetemjöl, bakpulver och salt. Knåda ihop en smidig kakdeg.

Tillsätt 2/3 av chokladen och arbeta in dem i degen. Rulla sedan 10 stora bollar av kakdegen, drag sedan isär alla bollar så att de delar sig på mitten och lägg med den ojämna sidan uppåt på en plåt.


Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 9-10 minuter, tag ut och lägg på resterande choklad och lite havssalt.

Ta bort pappret med kakorna bort från plåten så de inte fortsätter gräddas av värmen från plåten. Man vill ha dem så sega så möjligt!

Låt kakorna svalna några minuter innan du serverar dem, det är nämligen supergott att äta dem ljumna!

Likes

Comments

Utan ugn

Idag prövade jag att göra denna variant på chokladbollar, som ni hör på namnet så är det nougat i dem. Vilket ger en väldigt god smak, så detta är verkligen något ni måste pröva.

DU KOMMER ATT BEHÖVA:

Nougatbollarna:

4 dl havregryn

1 ½ dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

1 dl kokos

75 g smör

200 g nougat

1–2 msk vatten

Garnering:
kokos

GÖR SÅ HÄR:

Smula sönder havregrynen lite grann i en skål eller matberedare av något slag.

Blanda sedan ner florsocker, vaniljsocker, kakao, kokos och smör, tillsätt sedan nougaten och rör ihop allt till en kladdig deg. Häll eventuellt i lite vatten om smeten är för fast.

Rulla tilll runda bollar av degen i önskad storlek. Rulla nougatbollarna i kokos och förvara dem i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.

Likes

Comments

Tårtor och bakelser

Riktigt goda bakelser som är lätta att göra och går även bra att förbereda några dagar innan. De är fräscha och de blir väldigt gott om man serverar med med färska bär.

DU KOMMER ATT BEHÖVA:

Maräng:

3 st äggvitor

1 dl socker

2 msk kakao

2 dl socker

Glass:

3 äggulor

2 msk socker

2 dl grädde

2 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 150 grader, ta fram en plåt och placera ut 10 st stora muffinsformar på den.

Maräng:

Börja med att vispa äggvitan och sockret till ett hårt skum, Sikta sedan ner kakaon och strösockret.

Klicka sedan i marängen i formarna och grädda ca 30 min längst ner i ugnen.

Glass

Börja med att Vispa samman äggulorna och sockret

Vispa grädden för sig med vaniljsockret och vänd sedan ner i den andra blandningen.

Lyft av locket´på marängen och fyll med lite glasssmet, sätt sedan tillbaka locket igen. När alla är klara så sätter du in dem i frysen.

Ta fram dem ca 5-10 min innan servering, servera gärna med frukt och bär. Går också bra med lite grädde till.

Likes

Comments

Kakor

Prövade att göra dessa kolakakor idag och de blev väldigt goda, något sötare än vanliga kolakakor men det beror på mängden vit choklad man väljer att ha i. Kokosen gav lite smak men ger även en bra konstisens och tuggmotstånd.

DU KOMMER BEHÖVA:

200 g margarin

2 1/2 dl socker

5 dl mjöl

1 1/2 msk sirap

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

1 dl kokoskokos

Ca 100 g vit choklad, välj efter smak

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader

Skär smöret i mindre skivor och blanda samman med övriga ingredienser i skål eller matberedare. Arbeta snabbt ihop till en deg. Skär därefter chokladen i bitar och blanda snabbt i, så de ej går sönder för mycket.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 6 delar. Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Platta till dem något och Grädda dem sedan i mitten av ugnen tills längderna är ljusbruna, ca 10 min. Skär de varma längderna i sneda ca 3 cm breda kakor.

Likes

Comments

Kakor

Riktigt goda och sega cookies med både ljus och mörk choklad, som är riktigt goda nybakade. Ett tips är att frysa in degen i plastfolie, när man är sugen så är det bara att ta ut grädda. Så får man nybakade kakor när man vill. En riktigt smidig kaka att förbereda långt innan.

DU KOMMER ATT BEHÖVA:

200 g smör, rumsvarmt

1.5 dl strösocker

1.5 dl farinsocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

4.5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

2 dl ljusa chokladknappar eller hackad choklad

1 dl mörka chokladknappar eller hackad choklad

Lite havssalt

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att sätta ugnen på 200°C

Vispa rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och äggula, rör om tills smeten går ihop. Arbeta sedan in vetemjöl, bakpulver och salt. Knåda ihop en smidig kakdeg.

Tillsätt 2/3 av chokladknapparna och arbeta in dem i degen. Rulla sedan 10 stora bollar av kakdegen, drag sedan isär alla bollar så att de delar sig på mitten och lägg med den ojämna sidan uppåt på en plåt.


Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 9-10 minuter, tag ut och lägg på resterande chokladknappar och lite havssalt.

Ta bort pappret med kakorna bort från plåten så de inte fortsätter gräddas av värmen från plåten. Man vill ha dem så sega så möjligt!

Låt kakorna svalna några minuter innan du serverar dem, det är nämligen supergott att äta dem ljumna!

Likes

Comments

Tårtor och bakelser

Nu i helgen passade jag på att göra dessa goda påskbakelser, Lätta och snabba att göra och det är även enkelt att variera sylten och frukten på dem.

DU KOMMER ATT BEHÖVA:

Rulltårta

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ dl mjölk

Fyllning:

2 dl hallon sylt

Topping:

Ca 3 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

valfri topping, jag använde mig av physalis och godisägg

Tips:

Det är riktigt gott att toppa med färska jordgubbar och hallon, Vilket är väldigt gott nu till våren.

GÖR SÅ HÄR:

Rulltårta:

Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper, klipp ett jack i varje hörn så papperet ligger plant.

Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål och vänd ner det försiktigt i smeten. Rör försiktigt i mjölken.

Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 min.

Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra snabbt av papperet som kakan gräddats på. Det hjälper att pensla lite kallt vatten på baksidan av papperet om det inte släpper.

Bred på hallonsylten och rulla ihop tårtan i en tajt rulle. Låt rullen vila, med skarven nedåt, i kylskåp i ca 30 min.

Fyll den vispade grädden i en spritspåse försedd med stjärntyll.

Jämna till kanterna på rullen och skär den i åtta tjocka skivor. Spritsa grädde på varje skiva och dekorera med din valfria topping. Efter det är det bara att servera.

Likes

Comments

Kladdkakor

En himmmelsk god kladdkaka toppad med en krämig choklad glasyr och lite havssalt. Det kan inte bli godare!

DU KOMMER ATT BEHÖVA:

Kladdkaka:

100 gram smör

2 st ägg

2 dl strösocker

dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 tsk Vaniljsocker

Glasyr:

100 g mjukost, philadelphia

60 g smör

2 tsk vaniljsocker

5 msk kakao

4 dl florsocker

GÖR SÅ HÄR:

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret i en kastrull på spisen, när de smällt så häller du i äggen och sockret och rör om lite grann. Försök att röra så lite så möjligt i smeten, vi vill att den ska hålla sig kladdig.

Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig i en bunke och rör därefter ner detta i smeten.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Grädda ej för länge, då blir kakan torr och tråkig. Så se till att ha ett öga på ugnen.

Låt stå i några timmar innan servering, Kakan måste sätta sig så den blir fast och krämig

Glasyr:

Skär det rumstempererade smöret till små bitar, lägg i en skål eller matberedare och blanda samman tillsammans med philadelphiaosten.

När de är väl blandat och utan klumpar så siktar du i florsocker, vaniljsocker och kakao och rör tills du får en len och slät glasyr

Låt glasyren stå i kyl ett litet tag innan du brer på den på den avsvalnade kakan.

Sen är det bara att servera

Likes

Comments

Knäckebröd/fröknäcke, Lite nyttigare kakor

Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.

DU KOMMER ATT BEHÖVER

I dl sesamfrö

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

1 dl majsmjöl

1/2 dl hela linfrön 

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokat vatten 

Valfri mängd havssalt ovanpå 

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm.

Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke.

Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Skulle smeten bli för hård, tillsätt lite extra vatten.

Vänd ut smeten på bakplåtspapperet. Bred ut den jämnt över hela papperet, ända ut i kanterna.

Strö lite flingsalt över hela kakan.

Grädda brödet mitt i ugnen i ca 70 min. Låt det kallna helt.

Likes

Comments