Här kommer det ett till inlägg från förra helgen då jag var hos mamma och julbakade massor till julafton. Har kokat en hel del knäck som vi ska smacka på.

Knäckrecept

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara svalt.

Dom olika smakerna som jag har använt mig av är hasselnötter (hackade), lakritspulver (3 msk) och turkisk peber (krossade). Och såklart gjorde jag några vanliga

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


Förra helgen var jag hemma hos min mamma och var hundvakt för mamma och hennes sambo var till Polen och då passade jag och min syster på att baka saffransbullar. Sen var det första advent och lite julmarknad på gamla torget.

Receptet på saffransbullar

ca 40 bullar eller 4 längder

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 pkt saffran
  • 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl

Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och saffran.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


När bullar är färdiga ska temperaturen vara över 96 grader

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Släta bullar: Väga dom ca 40 g och rund driv. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen 8-12 min.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Likes

Comments

God förmiddag, kommer en fantastisk efterrätt som jag gjorde i veckan. Super god

Min egna kladdkaka

2 ägg

3dl socker

1 tsk vanligsocker

100g margarin (smält)

1 1/2 dl mjöl

2 1/2 msk kakao

1/2 tsk bakpulver

Kolafrosting

150 g Philadelphia ost

2 dl florsocker

4 msk kolasås

Gör så här: kladdkakan

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Blanda ägg, socker och vaniljsocker

3. Blanda i resten av ingredienserna

4. Smörj formen och ha i lite ströbröd

5. Grädda i mitten av ugnen. Ca 15-20 min beroende på hur kladdig man vill ha den

Kolafrostingen:

1. Vispa Philadelphia ost och florsocker så det är blandat ordentligt

2. Vispa i kolasåsen, sedan spritsa på kolafrostingen på tallriken.


Likes

Comments