High School, USA, Vardag

Hej!

Nu är min första och sista homecoming week officiellt över. Vad ska jag börja..?

Jo, själva skolveckan var inte så annorlunda förutom att man skulle klä sig efter ett tema varje dag för "the school spirit". För att fatta mig kort. Min skola hade inte så mycket av det där, så det var väldigt få som gick in för det. Den enda jag deltog i var på fredagen, när man skulle klä sig i skolans färger (orange & mörkblå) där jag hade på mig min nyinköpta hoco-tröja. Som ni kan se på bilden nedan står det "Ruin the Bruins" på tröjan, vilket tar mig till vad som ägde rum på fredagen, nämligen the homecoming football game. Med andra ord, säsongens viktigaste match. Vi mötte en skola här i närheten som heter Lake Braddock, vars maskot är "the bruin", därav tröj-texten. Tyvärr förlorade vi, men jag hade en kul kväll ändå tack vare bra sällskap.

Så, till Lördagen. Äntligen var det dags för the homecoming dance. Skall jag vara helt ärlig kände jag mig inte direkt supertaggad där på morgonen, men jag blev som tur var positivt överraskad. Ungefär vid 5-tiden hämtade Stefanie upp mig och körde oss till en av hennes kompisar. Där fixade vi oss och tog lite (*host* hundratals *host*) bilder. Sen åkte vi till en annan kompis vars familj hade gjort middag åt oss. Vid halv 9 tiden gled vi in på dansgolvet i skolans gympasal och dansade i ungefär 2 timmar. Första kvarten visste jag inte riktigt vart jag skulle ta vägen, eftersom jag inte bara ville vara en blodigel på Stefanie och hennes, men tillslut kom jag in i en hop med människor jag kände igen lite halvt och fortsatte därifrån. När det kommer till själva dansen på dansgolvet var det inte direkt något som förvånade mig. Internet har gödit (säger man så? eller är det "gött"?) mig med amerikansk kultur så att det räcker och blir över just på den fronten.

Jag kunde säkert gått in mer på detalj, men jag var inte direkt på skrivhumör för stunden. Att traggla med engelskauppsatsen förstör skrivsuget lite... 😕

Hoppas det inte var ett alltför tråkigt inlägg. Om det var någon grej ni vill veta något mer om kan jag än en gång hänvisa till kommentarsfältet, så kanske jag jag kan svara när jag har lite mer energi.

Nu skall jag återgå till den där uppsatsen. Önska mig lycka till! ...det kan behövas..

Kram

PS. Idag är det exakt 1 månad till thanksgiving!! Och 2 till jul?? Shit??? DS.

Höstdag i shorts + dekorerad skola à la hoco

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

USA, Vardag

Hej!

Jag ligg/sitter för närvarande på sängen med den tredje presidentdebatten på i bakgrunden. På grund av the PSATs hade jag ingen skola idag. Om jag inte nämnde det i förra inägget är det ett övningstest för de amerikanska högskoleprovet, the SAT. Utöver övningen man får, kan man även kvalificera sig för ett och annat stipendium om man får riktigt bra poäng. Men ja, eftersom jag inte skall gå på college här (vad jag vet) fanns det ingen mening i att jag skulle göra det, dessutom skulle jag behöva betala 17 dollar för att se vad jag fick för resultat.

De senaste dagarna har det varit över 25 plus här, vilket känns riktigt konstigt. Jag som redan hade svårt att greppa det faktum att vi redan tagit oss igenom halva Oktober... sommarvärme gör det inte direkt lättare. I eftermiddags tog jag och min värdsyster en cykeltur till en sjö i närheten och jag älskar naturen såhär på hösten. Det har inte blivit helt orange än, men det är definitivt på gång. Det här med att högtider snarare kommer i månader istället för helger här är en annan grej jag verkligen tycker om. Det är Halloween nästnästa måndag, men folk började dekorera sina trädgårdar för 2-3 veckor sedan. Förutom den här "consumerism will be the death of mankind"-delen (alltså det här med att folk köper kopiösa mängder med, ja, skräp för att det är en högtidsgrej) gör det absolut min vardag lite intressantare. Lördagen den 29:onde skall jag faktiskt på en Halloween fest med alla andra NOVA-Afsare (Norra Virginia). Självklart är jag jättetaggad, men jag har ingen annan vad jag skall klä ut mig till än... Förslag tas gladeligen emot via kommentarsfältet.

Vi i NOVA-gänget träffades faktiskt senast i Söndags, då vi var och bowlade. Ingen var särskilt bra, precis så som det brukar vara med bowling, men det var fortfarande kul att bara umgås. Tror det blev en strike och några spärrar i slutändan ändå...

Innan jag rundar av tänkte jag bara följa upp förra inlägget, där jag pratade om aktiviteter nu under vintersäsongen. Efter lite mejlande, så har jag kommit fram till att Winter Guard är the way to go. De brydde sig inte om det faktum att jag hade noll erfarenhet och skrev att det bara var kul att jag var intresserad. Så ja, detta innebär att det finns en mycket stor möjlighet att jag kommer kasta flaggor i en gympasal iklädd någon silvrig skapelse inom ett par månader... Spännande ändå! Nackdelen med det här är att jag inte kommer ha tid för debate, då de tränar 4 dagar i veckan efter skolan. Lite tråkigt, då jag tror att jag skulle lärt mig mycket, samtidgt som det är skönt att veta att jag kommer kunna gå med i ett ny aktivitet när vårsäsongen börjar (har siktat in mig på tennis eller eventuellt lacrosse) . Debatt pågår nämligen året ut.

Uppdaterar er nog igen på söndag, när jag haft min homecoming dance och allt.

Kram 

katt i säng (såklart) + natur!!!

Likes

Comments

USA, Vardag

Glad fredag (lördag?) på er!

Jag kom precis hem från en fredagsmiddag på Coal Fire´s och kände för att skriva av mig lite innan det blir alltför sent. Så, vad har jag gjort den här veckan? Tyvärr, inte speciellt mycket. De senaste 4 debattmötena har varit inställda och Political Activism club träffas bara varannan vecka, så mina eftermiddagar har mestadels bestått av läxor och sömn. Winter season börjar nu i November och jag känner verkligen att jag vill börja i en after school activity som tar upp mer av min tid + ger mig en möjlighet att skaffa lite kompisar. Jag hoppas att jag kommer kunna gå med i the Winter Guard (som jag pratat om tidigare), men min back-up plan är nog indoor track (friidrott). De andra vintersporterna var inte i direkt i min smak. Jag vet att man ska försöka utmana sig själv och testa på nya grejer medan man kan, men jag gör det gärna i en annan form än brottning...

Nästa vecka har min skola sin homecoming week. Det innebär at man klar sig efter ett tema varje skoldag och att jag kommer att ha min första och sista Homecoming Dance på lördag. Min "date" är killen jag pratat om lite innan - en annan AFS-student från Japan. Vi har blivit ganska bra vänner vid det här laget, känns som att det kommer ganska naturligt när man sitter i samma båt.

Det var nog allt jag hade att berätta för stunden. Självklart stöter man på nya smågrejer varje dag, men nu har man verkligen kommit in i alla rutiner med skolan osv. Jag har sagt det förut, men jag säger det igen, det är lite utav en berg- och dalbana här. I ärlighetens namn hjälper det mig sällan att läsa andra utbytisars bloggar då de många gånger (jag gör samma sak) bara tar upp allt det där amerikanskt drömmiga de upplevt. Jag förstår varför, det är mycket roligare att skriva om sånt, än att skolan är jobbig eller hur ensam man känner sig ibland. Om man konstant bara läser om hur bra alla andra har det, börjar i alla fall jag ifrågasätta mig själv och vad jag gör för "fel". Jag säger inte att jag inte trivs här, för det gör jag verkligen, men visst finns det dagar jag bara vill rulla ihop mig själv till en boll och tänka på hur mycket jag vill krama om alla där hemma. Dessutom kan jag lätt känna mig som en börda i min värdfamilj, att jag inte tillför något och att jag inte hjälper dem tillräckligt. När jag tänker efter har de aldrig agerat på ett sätt/sagt något som skulle indikera just det, så det kan ju bara vara hjärnspöken hos mig (yours truly har ju en förmåga att väldigt ofta känna sig ivägen), men det gör inte att det känns mindre jobbigt. Jag har tagit upp det här med min kontaktperson och hon rådde mig att bara vara ärlig med min värdfamilj och fråga vad de känner, så det hade jag tänkt göra imorgon. Förhoppningvis blir det inte dålig stämning.

Okej, det blev visst lite längre än vad jag först tänkt... Heads up för framtiden - Om jag säger att jag ska "skriva av mig lite", förvänta er, ja, inte lite.

Ha en fortsatt trevlig helg

/Lisa

​Förresten! Min värdfamilj har en prenumeration på något som heter "Try the world", som innebär att de varannan månad får en låda med lite mat från ett visst land. Tydligen hade de fått "the Sweden Box" bara några veckor innan jag kom, men de hade väntat med att ta fram den tills nu. Så mysigt!! Den innehöll blandat annat flädersaft, lingonsylt, lakrits och Löfbergs kaffe. Jag vet inte om det går och se på bilden, men i kulturguiden nämner de bland annat fika, smörgåsbord och lördagsgodis. Verkligen en superrolig överraskning 

 ...som dessutom stillade min lakrits-abstinens.

Likes

Comments

High School, USA, Vardag

Hej hopp!

Nu sitter jag tittar lite på youtube, nyss "hemkommen" från skolan. Jag skulle ha gått på mitt andra möte med the Debate club idag, men coachen hade tyvärr fått förhinder. Första mötet gick jag i alla fall på och och let me tell you - det här med debatt (den typen man tävlar i) är mycket mer komplext än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Visste ni att en debatt mellan två lag pågår i ca 90 minuter? Varav 64 av dessa alltså är prat? och att det är uppdelat i 12 sektioner? Sjukt. Deras första tävling för i år är 29:onde Oktober och jag skall definitivt fortsätta gå på några möten åtminstone fram tills dess för att få en "feel for it", samt möjligheten att bevittna en riktig debatt-tävling.

 
Igår var jag på mitt första möte för the Political Activism club. Inte så stor men någon jag definitivt ska fortsätta med! Alla var så trevliga och bara 10 minuter in hade vi en intressant diskussion!! Älskar sånt. Så ja, den klubben kommer jag fortsätta gå till varannan onsdag framöver. Vi har redan planerat att åka till DC på The Inauguration day, sen kanske det blir någon protest under de närmsta månaderna ;))

Men men, nu är det långhelg för min del (Studiedag imorgon och Columbus day på måndag)!! Tjoohoo!! Lite kompensation för avsaknaden av höstlov. Nästa ledighet är på Valdagen den 8:e November, sen tror jag att vi är lediga fredagen den 11:e november pga Veterans Day. Vi kommer förmodligen åka upp till Long Island över den helgen så är sjukt taggad!!

En annan högtid som börjar närma sig är ju ingen mindre än Thanksgiving i slutet av November. Fick faktiskt frågan om vi hade Thanksgiving i Sverige av en tjej på lunchen... Ja, vad ska man säga?

Sist men inte minst tänkte jag svara på frågan jag fick på mitt senaste inlägg. Det var huruvida jag fått någon uppfattning om vad andra AFS-are har för tankar kring Sverige...

... Och mitt svar på den frågan är att jag hitintills inte lyckats få en så tydlig bild om vad folk tycker om Sverige. Den enda "åsiktskommentaren" jag fått höra är av 2 utav 3 italienare, som sagt att de hellre skulle bo i Sverige, då Italien enligt dem är bäst för den som vill semestra. Förutom det, är den enda grejen jag kan komma att tänka på att alla AFS-are får höra är att våran engelska är bra. De flesta verkar tro att det bara beror på att vi skulle vara bättre på att lära ut engelska (en person trodde engelska var vårt modersmål) i våra skolor. Självklart stämmer det säkert till viss del, men jag tror att det faktum att vi exponeras för så extremt mycket engelska i vår vardag också spelar stor roll, samt att våra modersmål inte tar oss så långt utomlands. Personligen har jag nog Desperate Housewives att tacka för den övning i hörförståelse jag fick från att plöja alla 8 säsonger utan text från "Watchseries.it" i 6:an.


Tack & hej ♡

/Lisa

Från en halvtimma sen vid the bleachers (läktarna intill the football field). Satte mig där när jag fått reda på att det inte skulle bli något debatt möte och passade på att njuta lite av orkesterns musik medan jag väntade på min skjuts hem + Mitt senaste projekt i Art class + Torkat sjögräs jag precis åt, nom-nom!!

Likes

Comments

USA, AFS

Hej på er!

Det blev tyvärr inget inlägg igår, men jag hade helt enkelt inte tid. Okej, tid hade jag väl, men när jag var färdig med alla måsten var jag alldeles för trött och oinspirerad för att sätta mig ner och skriva. Nu får jag kanske min Söndag att låta übertråkig, men den började faktiskt med Dim Sum-brunch i Falls Church (så gott!!!), samt en trip till en internationell mataffär (det är lätt min nya "favorit-typ" av affär).

Så, till de senaste, väldigt händelserika dagarna. Tror tyvärr jag är något "set back" när det kommer till sömn... men det var det värt.

Torsdag
På torsdagskvällen gick jag gå på bio! Nämner mest det här för att jag måste ta upp hur mycket lyxigare biosalonger är här. MAN KAN FÄLLA TILLBAKA STOLARNA!!! Låg ner nästan hela filmen.. Jag gick tillsammans med Leo (från Japan) och hans värdsyster Stefanie (som har varit utbytesstudent i Japan) + det nyaste tillskottet i AFS Virginia, nämligen en till utbytis från Sverige. Det var riktigt konstigt att prata svenska med en svensk "irl" för första gången på ca 6 veckor...


Och för er som är intresserade av vilken film jag såg var det "War Dogs" med Jonah Hill och Miles Teller. Personligen tyckte jag det var en ganska medioker film, vilket jag anser är den sämsta sortens film, då man i princip glömt den innan man lämnat biosalongen. Som tur var kompenserades det av trevligt sällskap!

Fredag
DC-day!!! AFS-utflykten för alla utbytisar här i Virginia. Jag vet inte riktigt hur jag ska återberätta den här dagen utan att falla in i "först gjorde vi det, sen åkte vi dit och sen såg vi den här"... Oh well, första stoppet var i varje fall...*trumvirvel*... 1600 Pennsylvania Avenue - The one and only... WHITE HOUSE!! Det var verkligen en superhäftig upplevelse. Tyvärr var inte Barack Obama i byggnaden (life goals att andas samma luft som Obama ändå), eftersom han var på Shimon Peres (Israels nu f.d. president) begravning i Jerusalem. Varenda flagga i centrala D.C. var på halv stång av samma anledning. Efter rundturen åkte vi till the National Gallery of Art och åt lunch. Den bråkdel vi såg av all konst var helt i min smak. Dessutom var deras gift shop riktigt imponerande. Jag var väldigt nära på att köpa ett paraply med Van Goghs "Starry Night". Med mat i magen fortsatte vi vår resa och åkte vi runt till lite olika monument för att ta bilder. Tyvärr är det lite torrt på min bildfront, då jag lyckades få 60% av alla mina bilder suddiga. Riktigt surt :(

Utflyktens sista stopp var The Air and Space museum. Jag utforskade inte särskilt mycket i och med att jag varit där + hunnit bli ganska trött. Sen tog bussen hem hela gänget till en AFS-volontär där vi blev bjudna på middag. När vi hängt där ett par timmar åkte några av oss hem till Stefanie för att se på film. Runt kl 11 körde hon mig, samt Aurora (den norska AFS-aren jag nämnt tidigare) hem till min värdfamilj, eftersom att hon sov över hos oss fredag-söndag.


Lördag
På Lördag var det den första obligatoriska AFS-träffen sedan ankomsten. Den var hemma hos min kontaktperson, som bara bor 5-10 minuter från mig. Allt som allt är vi 27st, så det är ingen liten grupp att klämma in i ett hus. Jag tror det är ganska ointressant om jag går in i detalj på vad vi pratade om under mötet, men för att sammanfatta det kort handlade det om de utmaningar vi haft hittills. Det kändes bra att få höra att man inte är ensam om att känna sig ensam ibland och att det är 100% normalt att inte ha en stor grupp amerikanska kompisar vid det här laget. Roligast av allt var definitivt att få träffa alla igen, visst pratade man med folk under DC-day men det blev lite mer personligt under mötet. Alla är verkligen så mysiga!! Jag kommer nog aldrig få nog av hela den här interkulturella grejen, just för att det är så kul. Man lär sig verkligen jättemycket på bara några timmar och jag blir så inspirerad att utforska världen i framtiden. Ett land jag blivit extra nyfiken på är Costa Rica och det är av den enda anledningen att den Costa Ricanska (säger man så?) AFS:aren är en så himla underbar person. Förmodligen definitionen av "Happy-go-lucky".

Sen fick jag ju smaka på några Thailändska chips med sjögrässmak också! Ny favorit ;)


Så, hoppas det inte var en alltför rörig sammanställning av helgen. Om det är något som ni vill ha förklarat mer ingående är det bara att kommentera. Nu ska jag göra det sista av min matteläxa...

Kram

PS. Fun fact: Sydamerikansk slangord för mens är "Andrés" (he who comes every month).

Utanför Vita huset + En idé jag fick i kön (på bilden syns pass för bl.a Thailand, Tyskland, Italien och Sydafrika)

Lincoln Memorial, World war II memorial & Washington Monument

Tyvärr den enda bra bilden från the så, så fina National Gallery of Art :( + nästan hela min AFS-family!!

"Lisa" på koreanska, Dim Sum-brunch & is-glass med smak av Mungbönor... Gotta love the international food market

Likes

Comments

High School, USA, Vardag

​Hejsan!

Kom hem från skolan för sisådär 1 timma sedan, eftersom jag satt kvar efter min sista lektion och jobbade på ett oavslutat projekt i min art-class. Precis som i förra inlägget har jag massvis med läxor. Jag fick faktiskt mitt första F (på en analys av a Farewell to Arms i engelska) nu i veckan och självklart tär det lite på egot... Det är definitivt det svåraste och minst intressanta av alla mina ämnen. Problemet är inte själva språket, det är snarare alla regler om paragrafer, struktur och format som alla andra i min klass verkar ha inpräntade sen länge. Som pricken över i:et är kapitlet vi jobbar med just nu (The Age of Faith) ingen höjdare heller. Hursomhelst tror jag det kan vara bra för mig att öva lite på det här med att misslyckas ibland. Ett F gör mig inte till en sämre människa och jag försökte ju faktiskt mitt bästa. Visst önskar jag ibland att jag gick på en liten skola mitt ute på landet (fördom) där jag kunnat få glänsa, men vad spelar det för roll egentligen? Jag är bara glad om jag lyckas bli godkänd i allt när året är slut. Lyckades ju ace:a mitt första prov i US History, så det går ju inte dåligt i allt ;-)))

Imorgon skall jag göra något som verkligen är utanför min comfort zone - Nämligen debate club. Är så taggad! För ett år sedan var jag 110% säker på att jag antingen skulle testa på antingen speech eller debate under min tid i USA, men efter en månad här började jag tänka i andra banor. Jag kände att det inte var någon idé eftersom min engelska ändå inte är tillräckligt bra och att jag bara skulle göra bort mig. Nu har jag tänkt ännu lite längre och kom slutligen fram till att det faktiskt är nu eller aldrig. Jag kommer aldrig få möjligheten att göra något liknande, så det är bäst att jag utnyttjar den när jag väl är här, sen så får vi ju se om jag fortsätter.

Det var allt för idag. Nu på fredag är det äntligen DC day och jag ser sååå mycket framemot att få träffa alla andra utbytesstudenter igen!! Dagen efter, på lördag, kommer vi ha våran andra obligatoriska AFS-träff och jag tror absolut att det kommer vara givande att få höra vad alla andra gått igenom än så länge.

Och ja, ni kan förvänta er massvis med bilder! 

Kram 

PS. Tack mormor & morfar för det fina brevet! Jag ska se till att skriva ett tillbaks till er så snart jag kan! 


Likes

Comments

High School, USA, Vardag

Hej, hej!

Nu sitter jag på skolbussen påväg hem. För att ge er en lite mer levande bild kan jag beskriva några av personerna jag har på min buss varje dag. Vi har smått obehagliga killen som alltid spelar pokémon go och säger till andra när de svär (antingen "LANGUAGE!! eller "that's profanity!"), tjejen som alltid pratar jättehögt om sitt privatliv och för tillfället sjunger "Closer" ganska falskt (förlåt), samt ett större killgäng som förra veckan skrattade åt att det svenska ordet för "chef" är "cock" och "speed" blir "fart". Förstår ni hur nära det var att jag tog mig in i det samtalet??

När jag väl kommer hem har läxor i varenda ämne (förutom bild) att ta itu med, så någon särskilt spännande eftermiddag blir det inte för min del. Dock har min historielärare även lyckats göra pluggande uthärdligt och till och med lite roligt. Han laddar nämligen upp en youtube-video för varje "unit" vi går igenom där han pluggar med en i ca 40 minuter. Hur nice? Önskar att alla lärare brann så mycket för sitt ämne som han gör. Jag lovar att jag kommer vara sjukt bra på US History efter mina resterande 9 månader här.

Apropå tid, här kommer 4 saker jag har tänkt på/lagt märke till den senaste månaden:

• Heltäckningsmatta är mycket vanligare här. I Sverige är det mest i gamla orenoverade hus, nu har jag det i mitt rum. Ett plus med det är att jag lärt mig stå på huvudet. Utan vägg alltså. 


• En sak jag fortfarande inte lyckats komma underfund med är det faktum att den automatiska hälsningsfrasen här är "Hi, how are you?". Det här är något min hjärna inte riktigt vet hur den skall hantera. I Sverige frågar bara de man känner hur man mår, här gör alla det. I och för sig gör folk det bara av reflex, inte för att de verkligen är intresserade av hur man mår. Mitt standardsvar nu brukar bli "hi.. ehh.. good, you?". Det är inte bra nog!! Jag måste helt enkelt vara mer uppmärksam för att lyckas knäcka den amerikanska koden och lyckas hälsa tillbaks rätt.

• Vet ni varför man säger prosit när någon nyser? Jag har för mig att pyssel-Eva (hon från Evas funkarprogram och Evas superkoll (bästa programmen förresten)) berättade i något avsnitt att man säger det för rädda den nysande från djävulen. Man nyser nämligen för att djävulen han en stor bok med allas namn och när han läser upp ens namn - nyser man. Jag borde kanske googla det här i och med att det här är ett ca 9 år gammalt minne... men det låter ju bra? Okej, tillbaks on topic - Hemma säger folk hursomhelst inte prosit så ofta. Här spelar det ingen roll var eller vem man är - DET ÄR ALLTID NÅGON SOM SÄGER "BLESS YOU".

• Till skillnad från Sverige är det lite vanligare att vara öppen med vad man röstar på, därav alla små skyltar i folks trädgårdar. Även fast jag går förbi en varje dag, får jag fortfarande en stark impuls att rycka upp varje Trump-skylt jag passerar. Uppdaterar er med bildbevis om den där impulsen någon gång skulle ta över...

Kram

/Lisa

​Livet på skolbussen...

Likes

Comments

High School, USA, Vardag

Hej!

Jag har officiellt överlevt min första hela vecka i High School. Än så länge känns det väldigt bra. Jag trivs faktiskt bara bättre dag för dag. Om jag ska vara ärlig var jag inte direkt på topp förra veckan. Har ni någonsin känt er så fruktansvärt ensamma, trots att ni är omgivna av hundratals människor? Exakt så kände jag mig de första dagarna. Eftersom man inte har någon "konstant" klass utan är med en ny grupp människor för varje ämne så blir man lätt osynlig bland alla andra 2400 elever. Jag har fortsatt äta lunch med min nya vän från Historie-klassen på blåa och på orangea dagar kommer jag från och med nästa vecka åtminstone ha några att sitta med, men mer om det sen. När det kommer till själva skolarbetet är jag överlag väldigt nöjd. Visst är det lite kämpigt med matten, särskilt när man är någon som gärna presterar. Annars flyter allt på bra. Självklart hade jag gärna halverat mängden läxor jag får, men jag antar att det bara är att bita ihop. Det är ju trots allt skolan vi pratar om.

Så, nu till de mystiska människorna jag ska äta lunch med på måndag. Allt började med att jag började mejla runt till lite olika klubbar/lag i skolan för att se om jag antingen kunde gå med eller få lite extra info. En av grupperna jag mejlade var skolans "Color Guard". För er som har noll idé (vet inte om det här faktiskt är ett uttryck på svenska eller om jag tänker det som "no idea") om vad jag pratar om - Här har ni en länk. Ja, ni som känner mig kanske är i chock, men jag vill verkligen testa på något helt nytt. Vår skolas color guard uppträder vanligtvis tillsammans med det enorma orkestern, så de räknas in som "band-people". Eftersom de skulle uppträda på gårdagskvällens football game, sa de att jag kunde träffa alla och prata med deras coach någon gång under matchen. Sagt och gjort, efter att ha "genomlidit" 2 stycken quarters (första halvlek) av tacklande pojkar (förlåt om jag gör någon football-entusiast upprörd nu, men det är vad amerikansk fotboll är för mig), gick jag till orkesterns sida av läktaren och pratade med dem. Resten av kvällen var verkligen superkul. Jag träffade flera nya, som alla var jättetrevliga, samtidigt som jag fick delta i alla små hejarramsor/danser de gjorde. Stämningen bland "the band-people" var verkligen glädje rakt igenom. Innan vi skiljdes åt efter att matchen var över fick jag en av lagkaptenernas nummer, då det visade sig att vi hade lunch på samma tid på orangea dagar.

Angående själva gå med:andet i the Color guard, rekommenderade de att jag skulle gå med i "the winter guard" (samma sak som de gör nu, fast inomhus), som börjar i december. Så ja, även om det är en bit fram är det något jag definitivt skall se till göra!

I veckan ska jag se till att ta mig till kontoret som har hand om alla grupper på skolan för att får mer info om vad var och än faktiskt gör. I nuläget har jag redan pratade med ledaren för klubben "Political Activism" och bestämt gå på deras första möte för i år som förmodligen kommer äga rum inom de närmsta veckorna.

De var det jag hade på hjärtat idag. Kommer försöka uppdatera lite bättre nästa vecka. Inte så långt, men bara något litet livstecken. Appropå livstecken facetimeade jag faktiskt min familj för första gången idag. Det kändes jättekul att få prata med dem och jag hade nog kunnat prata längre i och med allt nytt jag har upplevt den senaste månaden. Personligen tyckte jag det kändes bra att jag väntat såpass länge med att göra det. Jag tror att det bara förvärrar ens hemlängtan om man gör det en dag när man känner sig lite nere och börjar sakna trygga Sverige. Nu var det bara roligt!

Kram!

/Lisa

Mitt allra första football game! Vi vann.. tror jag...

Hur jag spenderar mina eftermiddagar efter skolan, samt 2 bilder från ett av mina nya favoritställen. Det är en mataffär i ett område med väldigt mycket asiater & centralamerikanker, så de har ett sortiment något utöver det "vanliga". Jag tror aldrig jag sett så många sorter av miso-pasta, så stora påsar (säckar?) med ris och exotiska frukter. LOVED IT!!!

Likes

Comments

USA, High School, Vardag

Heej, (Varning, låååångt inlägg ahead.)

Äntligen Fredag!! Jag tror nog att den här veckan har varit den mest överväldigande i mitt liv. Hade egentligen planerat att få upp det här inlägget när jag kommit hem från skolan... men jag somnade istället, vilket säger en hel del.

Så, jag har alltså överlevt första skolveckan, men det har verkligen varit en bergochdalbana. Innan jag berättar om det i detalj tänkte jag bara förklara det amerikanska high school systemet lite snabbt. Självklart skiljer sig vissa saker beroende på skola, men det här är bara en generell beskrivning. Den största skillnaden gentemot Sverige skulle jag säga är att man inte är en del av en klass. Alla elever har olika scheman så det är en ny grupp människor för varje lektion. När det kommer till schema kör de flesta skolor med "block schedule", vilket innebär att man har samma lektioner varje/varannan dag exakt samma tider och klassrum. I mitt fall är halva mitt schema uppdelat på Orange and Blue days. Dessutom är rasterna är kortare. Jag har 7 minuter mellan varje lektion och 20 minuter för lunch.

Speciellt för min skola är att en stor del av klassrummen inte är i skolan, utan i en "trailerpark" en bit utanför. Det här beror på att de håller på att renovera skolan. Till en början trodde jag inte att jag skulle behöva vara där särskilt mycket, men nu när jag fått mitt (förmodligen) slutgiltiga schema visade det sig att 6 av mina 8 periods är ute i Sparta.

Något som dock inte är ovanligt, är att vi 9:37 varje morgon skall säga "The Pledge of Allegiance"*, med handen på hjärtat, vänd mot närmsta amerikanska flagga. Personligen tycker jag det är lite löjligt, men jag kommer ju trots allt från en skola med morgonbön..


Nu till mina senaste 4 dagar. För att ta mig till skolan tar jag 07:25 en (gul) skolbuss som hämtar upp mig samt ett 20-tal andra ungdomar som bor i samma område. Det första jag möttes av på tisdagsmorgonen, (1st period, Algebra 2, 8:10), var ett matteproblem jag aldrig hört talas om förut. Drabbades jag lite smått av panik? - ja. "Alla andra utbytesstudenter hade ju sagt att matten var lättare här??" "Har jag verkligen blivit så dum över sommaren??" .Nu har det blivit lite bättre, men jag tyckte verkligen den var jobbigt att känna att jag inte förstod, särskilt eftersom jag gjort väldigt bra ifrån mig i matte hemma i Sverige. Andra lektionen var Spanska. Det visade sig att min nya spanskalärare varken vill prata engelska, ge oss glosor med den engelska översättningen eller låta oss prata/ställa frågor på engelska. Oh well... Sen har jag lunch. Eftersom jag inte hade någon att sitta med ledde det till att jag bara satte mig på första bästa lediga plats. De första 3 dagarna körde jag på den taktiken (jag ville inte bli den som åt lunch på toan), men idag hade jag faktiskt en tjej att äta lunch med!! Hon är också ny, då hon precis flyttat från Illinois och vi är i samma US History class. 

Efter lunch hade jag Creative Writing och Studio arts. I skrivklassen är det, precis som jag väntat mig, ganska många.. hur skall jag formulera det här utan att låta för dömande..? Ni vet de där kidsen som verkligen är inne i det här med att skriva egna dikter, som helst skall handla om hur missförstådda de är, ja den typen. Min konstlärare är definitivt en av mina nya favoritpersoner. Så snäll och mysig!

Det där schemat var alltså för en orange dag, dagen efter var det en blå. Mitt blåa schema börjar med Engelska på morgonen. Min engelskalärare är ett diehard Green Bay Packers-fan (ett amerikansk fotbollslag från Wisconsin) och ja, det är nog hennes mest framträdande personlighetsdrag. Efter det har jag Teacher Advisory. Jag vet inte riktigt hur jag skall beskriva det, men det verkar som de antingen använder den här tiden för seminarier i aulan eller tid för eget arbete. Min nästa lektion är US History och skall jag vara helt ärlig såg jag inte direkt fram emot det ämnet. Så nästa mening är något jag aldrig trodde jag skulle säga. Det är seriöst ett av mina favoritämnen!! Detta är tack vare att läraren är så himla bra. Han är jätterolig och lyckas på något sjukt sätt få en timma och 20 minuter att kännas som 30-40. Sist men inte minst har jag... *trumvirvel* INTE Information Systems. Min kära counselor lyckades få in mig i Psykologi istället. Även där har jag en väldigt bra lärare, som verkligen försöker skapa diskussion/reflektion i klassen. Dessutom har hon extremt sarkastisk humor vilket är A+ i min bok.

Hoppas det där inte var alltför tjatigt. Nu skall jag skriva en lista på lite skolmaterial jag behöver för nästa vecka. Det är såååå mycket löspapper här, så man förväntas ha en pärm för nästan varje ämne. Kan man kalla det kulturkrock? Jag tycker i varje fall det är en aning opraktiskt. #savethetrees

Trevlig helg!

/Lisa

Dagens "pep rally" - Väldigt amerikansk, väldigt högljutt (inväntar tjutet i öronen) + Vägen till Sparta på morgonen :-)

​Och så har jag ju varit på min första baseballmatch också! Washingston Nationals vs Atlanta Braves. Hade förmodligen varit roligare om Baseball varit en enklare sport. Det blir lite väl långtråkigt när det aldrig riktigt får igång ett "spel" på drygt 3-4 timmar, och det här var ändå två professionella lag. 

Likes

Comments

USA

Hej hej!

Idag är det min sista sommardag innan skolan, samt helgdagen Labor Day här i USA. Trots att det är arbetarrörelsens dag verkar det inte som att folk här demostrerar i samma utsträckning som de gör i Sverige, men det skiljer sig säkert från stad till stad.

I Lördags åkte vi till en bondgård för lite "apple picking". En utflykt precis i min smak! Gården låg i Maryland och hade mängder av frukter och grönsaker som fick plocka själv, väga och sen betala för. Det bästa av allt var att man fick äta hur mycket man ville medan man plockade, så jag konsumerade förmodligen min egen vikt i hallon/björnbär. Påväg hem stannade vi på ett ställe med kinesisk mat och eftersom att det är mer accepterat att ta med resterna hem här brukar min värdfamilj ta in 5-10 rätter så att man får smaka på mycket + en hel del rester med sig hem. (Ser förresten aldrig någon ta en doggybag i Sverige?)

Appropå skolan, läste jag precis ut den andra av de två böcker jag skulle bli med. Den första (A farewell to arms, Ernest Hemingway) var inte direkt den roligaste boken jag läst, men den jag blev klar med idag (The battle hymn of the tiger mother, Amy Chua) var faktiskt riktigt intressant. Den handlar om hur författaren, alltså Amy Chua, uppfostrade sina barn enligt den "kinesiska modellen", hur det gick, etc. Den blev snabbt väldigt kontroversiell här i USA, då vissa föräldrar anser att hon är dålig människa som gett sina döttrar en hemsk barndom med så stort fokus på presentation. Döttrarna, som numera framstående musiker och stjärnstudenter säger själva att de hade en bra uppväxt. Personligen, har jag ingen stark åsikt om det här. Uppenbarligen funkar det att vara jättesträng mot sina barn, samtidigt som jag på ett sätt tycker det känns orättvist mot de barn med "normalambitiösa" föräldrar. Jag menar, hur kan mäta sig med någon som drillas i avancerad matte från 6-årsåldern? Hmm...

Aja, nu är det dags för mig att hämta mig pass så jag kan bli insläppt i militärbasen. Japp, det är dags att åka till "the Comissary" för lite matinköp såhär inför skolstarten. Nu kommer det ju bli att ta med sig egen lunch varje dag.

Taco' hej!

/Lisa

Bok nr 1: 329 sidor på 8 dagar & Bok nr 2: 240 sidor på 2 dagar. Säger en del...

Likes

Comments