Header

Don´t let the fear of falling stop you from flying

Vardag

Just nu ligger jag här i soffan ensam på Ekerö, inte Sigtuna utan Ekerö. Anledningen till detta är att jag är sjuk. Blir så trött på skiten! Hade lite ont i halsen i söndags och tänkte att det säkert inte är något, vaknar sen upp med feber på måndagen. Och jag som verkligen ville rida Walle. Tänkte sen när pappa hämtade mig i fredags att det är bra att jag blir sjuk nu så hinner jag bli frisk till på fredag och kan vara med mina vänner ändå. Nope! Torsdag idag och fortfarande lika sjuk.

Asså jag hatar det här! Jag kan inte rida, jag har tappat rösten och det känns som jag aldrig kommer bli frisk. Och utöver allt så är det fantastiskt väder som jag inte kan vara ute i för jag är sjuk. Men lite bra saker finns det faktiskt, som det är pay and jump på skolan nästa vecka. Så himla peppad! Undra vilken höjd jag kommer få hoppa.

Det här var allt för mig, hoppas ni mår bättre och här är lite fina höstbilder jag tog igår när jag gick ner för att skritta ut på Musse och en blid på Curry eftersom han bara är för söt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ridning

Just nu känner jag att jag bara skriver om mina ridpass men ska jag vara ärlig så händer inte mycket mer i mitt liv just nu haha.

Eller vänta, jo förresten jag fick veta idag att veterinären hade ställt in så nu är Musse inte vaccinerad och han kan inte komma nästa vecka som planerat utan får komma efter höstlovet. Suck!

Okej men om jag ska komma till det viktiga nu då, ridningen;) Walle kändes ganska stel i början men jag försökte att bara erbjuda honom ett mjukt stöd till en stabil hand medan jag jobbade med tempoväxlingar, övergångar och böjda spår för att så småningom själv söka sig till en fin form. Gick långt över förväntan och jag tror nog att han aldrig har gått så fint som idag! Formen var stabil även om han snubbla och drog mig ur balans ibland och han samla sig så fint i galoppen! Själv så lyckades jag hålla ridningen mycket bättre genom övergångarna men har fortfarande en del att jobba på. Är verkligen så nöjd!

Ridpasset tog dock och halvt avslutades med att en annan tjej i ridhuset inte vek av från spåret när vi båda var i galopp (hon gick på volt och jag på spåret, aka jag har företräde). Tappade känslan lite men fick tillbaka den när jag trava av:)

Från hela ridpasset så har jag tyvärr bara 9 sekunder suddig film så ni får nöja er med detta;) (Btw kolla hur mycket Walle gungar med huvudet i galoppen, det är mindre än 1sek mellan bilderna!)

Likes

Comments

Tisdag och hoppning på schemat. Gud så taggad jag har varit hela veckan! Förra veckan gick ju inte hopplektionen så bra så har verkligen velat göra om och göra rätt. Vilket var precis det jag gjorde idag kände jag.

Visst lite missar blev det och ibland blev det lite extra studs istället för ett galoppsprång, hehe.. Men genom hela passet tänkte jag på att verkligen hålla ihop honom, räta upp mig och min handposition vilket slutade riktigt bra! Vi hoppade inte så högt men Walle fixade höjderna själv;)

Här är lite bilder från dagens ridpass och hoppas er dag har varit lika bra som min!:)

Likes

Comments

Ridning

Min dag har nog varit en av de slappaste på länge. Började dagen med matte men var klar med allt så satt och halvsov med musik i hörlurarna halva lektionen, sen var det håltimme följt av ridteori och lunchstalltjänst och efter min två timmars lunch var det ridning! Red min skolhäst Walle och det var dressyr på travbanan. Walle var sjukt taggad men hela passet gick jättebra och det var så kul! Tänkte lägga upp lite bilder på honom från efter ridpasset men mobilen är död och har ingen laddare hehe.

Men godnatt världen och önska mig lycka till med morgondagens hopplektion.

Likes

Comments

Musse, Ridning

Nu sitter jag här på söndagskvällen och reflekterar över denna helgens dressyrlektioner på Musse för Solveig. Igår fick jag fram honom ordentligt på volt så han slutade spänna emot/sparka mot skänkeln men sen när jag skrittade av i ridhuset så gick han helt plötsligt rakt in i sargen och gjorde illa mitt ben och vad jag än gjorde backade han bara in i sargen hårdare och hårdare. Suck!

Idag gick det lite bättre och han spände inte emot skänken på samma sätt men han hade ändå sina egna idéer om vad vi skulle göra.. Även idag fick jag fram honom på volt och han var verkligen med på noterna i övergångarna så fick överlag en känsla av att jag hade kontroll på läget.

Överlag är jag visserligen nöjd men det kändes ände så tröttsamt för han ger sig ALDRIG. Ville han inte något då stannade han och vägrade gå fram. Skänklade jag så sparkade han bakut eller gick in i väggen eller stegra. Men det kommer nog bli bra så småningom han är ju fortfarande ung och outbildad. Här är en liten bild från förra veckan när han tyckte att två ben räcker lika långt som fyra..

Likes

Comments

Foder

För ett tag sen blev jag medlem i en grupp på Facebook där foderfrågorna var många och därför kom jag fram till att skriva en liten foderskola som handlar om att räkna foderstat och här kommer det mest grundläggande med hur en räknar ut den bästa foderstaten för sin häst, hoppas ni lär er något nytt! :)

Protein: Alla hästar har ett proteinbehov som beror på hur stor hästen är och hur mycket den tränar. Anledningen till att det är så viktigt att proteinbehovet fylls är eftersom hästen inte kan bygga muskler ordentligt utan det. För en normalföd häst är proteinbehovet 6 gånger så stort som energibehovet. Protein räknas i gram smältbart råprotein (g smrp). Om hästen får för mycket protein så omvandlas detta till energi som kan göra att hästen går upp i vikt.

Energi: Energibehovet beror också på hur stor hästen är samt hur mycket den tränar men olika hästar som tränar lika mycket och är lika stora kan ha olika stort energibehov. Det är jätteviktigt att hästen får tillräckligt med energi eftersom den annars kan gå upp/ner i vikt. Energi räknas i MJ.

Kalcium: Alla har vi nog hört hur viktigt det är att dricka upp mjölken eftersom kalciumet gör skelettet stark, samma sak är det med hästar. En hästs kalciumbehov är mellan 4-8g per hundra kilo häst beroende på hur mycket den tränas.

Fosfor: Hästens fosforbehov är mellan 2.8-5.8 per hundra kilo häst.

Magnesium: 

Selen: Selen är en mineral som sällan syns på grovfoderanalyser och det är för andelen selen i svenska foder är oftast så lågt att det är helt försumbart. Därför är det otroligt viktigt att tillföra till alla hästars foderstat. 0.2 mg per hundra kilo häst

Järn: En mikromineral som det oftast finns i överföd i både svenska marker och i svenska kraftfoder. Pga detta ska en i största möjliga mån undvika att tillsätta mer järn om inte hästen av någon anledning behöver det. Hästens järnbehov är 40-100mg per hundra kilo häst beroende på arbete.

Mangan: Även detta en mikromineral som nästan alltid finns i överflöd i svenska marker och kraftfoder. Hästens manganbehov är 40-100mg per hundra kilo häst beroende på arbete.

Zink: En mikromineral som ironiskt nog oftast finns i underskott av i både svenska grovfoder och kraftfoder. Hästens Zinkbehov är mellan 40-100mg per hundra kilo häst beroende på arbete.

Koppar: Även detta en mikromineral som oftast finns i underskot av i både svenska grovfoder och kraftfoder. Hästens kopparbehov är mellan 10-25mg per hundra kilo häst beroende på arbete

Kvoter: När en pratar om foder så finns det en hel del kvoter att hålla koll på. Det finns Kvoten mellan protein och energi som ska vara runt 6 för en normalföd häst i bra hull. Energi och protein konkurrerar dock inte med varandra så om du höjer din hästs dagliga energigiva behöver du inte höja proteinet och om du sänker energigivan ska du inte sänka proteingivan. Denna kvot räknas ut genom att dividera proteinet med energin. Kvoten mellan kalcium och fosfor ska ligga mellan 1.2 och 1.8 och får absolut inte gå under 1.1 men om den går över 1.8 är det inte direkt skadligt så länge fosforbehovet blir tillgodosett. anledningen är att fosfor och kalcium konkurrerar med varandra. Du kan räkna ut kvoten genom att dividera kalciumet med fosforn. Kvoten mellan mikromineralerna är också viktig eftersom även dessa konkurrerar med varandra kvoten mellan dem ska vara 4:4:4:1 (Fe:Mn:Zn:Cu) så järn, mangan och zink ska vara lika mycket och kopparn ska vara en fjärdedel av de andra.

Likes

Comments

Vardag

Förlåt bloggen för mitt lilla uppehåll från att uppdatera bloggen men nu är det skärpning så inget att oro sig för längre;)

Men i onsdags var jag iallafall på min kompis inspark och det var bara så j*vla kul! Vi va i skyddsrummet och dansade nästan nån stopp i 4 timmar och sen kom jag hem 5.30 på morgonen eftersom det inte fanns någon tidigare buss, kul..

Temat på insparken var criminal men kunde inte riktigt komma på något så körde bara på en svar kjol och linne men det kunde väl varit värre haha. Här är lite fina bilder på mig och Svitlana (jag är till vänster)

Likes

Comments

Minnen/tankar

Min plan har alltid varit att skriva ett inlägg idag angående pride eftersom pride är något som jag tycker är fruktansvärt viktigt för att alla synliggöra hbtq-personer och att vi en dag ska få möjligheten att få vara oss själva utan att riskera hat eller behöva vara rädda. Nu när pride äntligen har kommit till min hemstad Stockholm planerar jag att få ut så mycket som möjligt från den här veckan i form av att gå på paraden, pride ung och framför allt sprida kärlek och respekt till alla i min omgivning, fast det är ett jobb jag försöker göra mitt bästa på hela året.

Idag såg jag även en artikel som gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Denna artikel handlar om att försvarsmakten stått upp för hbtq-personers rättigheter vilket jag tycker är både bra och viktigt i tider som nu när Trump vill förbjuda transpersoner från att gå med i försvarsmakten. Dessutom gör det mig extra varm i hjärtat eftersom försvarsmakten gjorde detta trots att de inte får någon direkt ekonomisk vinning ut av det. Oavsett vad en tycker om försvarsmaktens verksamhet visar det verkligen det bästa människor har att erbjuda när en historiskt konservativ myndighet offentligt tar ställning för allas lika värde.

Alla kvinnor, män och icke-binära som läser detta hjälp oss att sprida kärlekt över Sverige under denna veckan och alla veckor efter det.❤️💛💚💙💜

http://www.expressen.se/nyheter/forsvarsmaktens-bild-infor-pride-kritiseras-vi-ger-aldrig-upp/

Likes

Comments

Vardag

Vi alla tänker så ibland, erkänn, ibland vill en bara verkligen bada. Idag var en sån dag så jag hade tänkt att gå till blå lagunen med jonis men sen ville plötsligt alla i familjen bada så vi åkte till en liten brygga på Färingsö, blir perfekt tänkte vi. Tror ni att det blev det? Nej det blåste som in i helvete och jag var klädd för att bada.. tog lite stillbilder men var ihopkrupen under två handdukar största delen av tiden hehe.

Och på tisdag är det augusti, shit sommarlovet är ju snart slut. För mig är det exakt 3 veckor kvar till jag börjar på Sveriges ridgymnasium i Sigtuna, är sjukt nervös! När börjar ni skolan igen?

Likes

Comments

Vardag, Allmänt hästigt

Hej och förlåt för min frånvaro de senaste två dagarna. Har varit lite halvsjuk och har bokstavligt talat inte gjort något av intresse haha. Jag har sovit, ätit glass och varit ute med hundarna. Det enda intressanta jag kan meddela er är att hovslagare var här igår och helskodde Musse, Kotten och Niko, Jonis fick fortsätta att gå barfota. Allt gick väl ganska bra men Niko och Musse var riktigt jobbiga. Jonis var sist och han stod som ett ljus nästan som att han tyckte synd om hovslagare efter allt de andra hästarna hade gjort..

Visst är hästar söta när de ligger ner? Här är Musse och Kotten innan hovslagare kom.

Likes

Comments