Medan jag skriver detta har jag på min favoritlåt på högsta volym och en cider i handen. Nej, vem försöker jag lura. Jag ligger i min säng och allt jag hör är total tystnad.


Något som irriterar mig just nu är alla normer som finns i världen. Regler för hur man ska vara och se ut. De flesta normer som cirkulerar är för det mesta för tjejer men det finns även en del för killar. Dessa normer och dessa regler som säger hur man ska bete sig är så onödiga. De har fått mig att må dåligt i flera år och jag har haft stora komplex över i stort sätt alla mina kroppsdelar. 

Vad normerna grundas från har jag ingen aning om men jag tror att det handlar en del om sociala medier, tidningar, bloggar osv.
De flesta människor förstår ju inte att det faktiskt finns redigeringsprogram där man kan retuschera allt. De flesta modellbilder som finns ute i tidningar mm, har ofta redigerats en del. ”Modeller” som det kallas är egentligen vanliga personer och jag är nog 99% säker på att var och en av dom också har haft komplex eller stört sig på något på deras kropp.


Ingen är perfekt, för vad är egentligen ”perfekt”. För tjejer utseendemässigt så är det, så vidare jag har hört att man ska ha:
• Stora Bröst
• Stor och fast rumpa
• Smal midja
• Tight gap
• Breda höfter
• Vacker mun
• Ha bra klädstil
• Vältränad mage
• Rakade ben, armålor, fiffi
• Snygga ögonbryn

Kan ni känna igen er i några av dessa påståenden? Visst är det sant? Det finns mängder av regler i samhället som jag inte skrev, men nu för tiden så är det ju bara att googla på ”drömtjejens utseende” så kommer det upp flera resultat med punktlistor om hur en tjej ska se ut och vara på.

En del som ställer många krav är faktiskt killarna som vi har runt om oss, som vi känner eller inte känner. Jag har absolut inget emot killar för övrigt men det är just när de ställer sådana krav på tjejerna som är helt sjuka. Nu ska jag inte dra alla boys över en kant men jag vet att på tex forumet ”Ask.fm” så skrivs det en del texter om hur en perfekt tjej ska vara. Dessa killar som skriver detta kan nog inte tänka sig vilka problem dom kan skapa för tjejer speciellt i tonåren då man börjar intressera sig för killar. Men nu ska jag inte heller ta föregivet att alla gillar motsatta könet utan självklart kan man ju gilla vem man vill, men just i detta ämnet så väljer jag att använda mig av personer av motsatt kön.


På tal om att gilla annat kön än motsatt, det hör ju egentligen också till normerna. ”Det vanliga” är att man ska gilla någon som är det motsatta könet, alltså om du är en tjej så ska du gilla killar och är du en kille så ska du gilla tjejer. Men det är ju bara bullshit. Klart att om du älskar någon, så ska du inte behöva skämmas för det! Jag vill hylla alla hbtq personer som vågar stå upp för sin rätt i samhället!
Jag själv är ju faktiskt en tonåring så därför vet jag ju en del om hur det är att vara ungdom i detta samhället som vi lever i nu. Ungdomar nu för tiden använder ord som bög, gay och andra sexuella läggningar som något negativt riktat mot en person vilket jag tycker är helt oacceptabelt!

Nu har jag riktat denna text lite mer för tjejer men det finns ju även normer och regler för hur killar ska se ut och bete sig också.
Såklart så är det lika mellan tjejer och killar men eftersom jag själv är en tjej så har jag ju mer erfarenhet om hur det är med normer för oss.

Så till er tjejer som läser detta, ni är fina som just NI är. Tänk, det finns ingen annan in hela universum som ser exakt ut som dig! Du är unik, speciell.
Nej kanske har du inte den smalaste midjan, den mest vältränade kroppen, de mest blåa ögonen.. men vet du vad? Du är du och du är fin precis som du är!!
Så skit i andras åsikter, det är tufft jag vet, jag möts av taskiga kommentarer dagligen. Men jag försöker hålla humöret uppe och bara låta det rinna av mig för jag vet, JAG VET, att jag är fin som jag är.

XOXO // Lisa

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Första inlägget, känns bra.

Jag vill "inviga" denna nya blogg med att säga att jag så ser fram emot att uttrycka både mina känslor och tankar skriftligt och även att jag hoppas att du som läsare uppskattar mina inlägg.

Jag är en sån tjej som de flesta tycker kan vara lite irriterande pågrund av att jag ofta säger vad jag tycker och nästan alltid är ärlig. Men självklart så finns det ju undantag då jag drar en vitlögn för att inte såra någon.

Här på denna blogg så lär det komma inlägg som inte medvetet ska handla om mina åsikter utan bara en vanlig text om hur min dag har varit, om jag har köpt eller fått något speciellt osv.. Men jag kan nog säga att jag antagligen lär slänga in minst en mening i varje inlägg där jag uttrycker mina tankar om just den grejen jag skriver om.

Sedan vill jag också säga att mina åsikter är det som JAG tycker och tänker. Jag representerar bara mig själv och inte alla andra. Helst vill jag ju inte att någon av er ska ta illa upp utav det jag skriver bara för att vi inte delar samma åsikter, för tänk vad tråkigt det hade varit. Om alla människor som lever på denna jord hade tyckt och tänkt likadant. Ingen hade stuckit ut, tänkt annorlunda eller tagit del av diskussioner.

Fatta tråkigt att om vad du än sa håller alla i din närhet med om. Så vill bara klargöra att nej, vi kanske inte delar samma åsikter men istället för att lägga en dryg kommentar så kan vi istället diskutera ämnet.

​Lisa Gustafsson

Likes

Comments