Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Libresse har just nu en kampanj som heter ”Mensutmaningen”. Kampanjen går ut på att bryta menstabun. När jag läste om deras projekt fick det mig att tänka hur lite det pratas om mens och vilket tabulagt ämne det är. Jag tänkte också på hur lite det pratas om mens i skolan, på tv:n och i tidningar. Jag menar, 800 miljoner människor menstruerar varje dag så det är ju princip alltid ett aktuellt ämne att pratat om.
Första gången jag hörde om mens i skolan var i årskurs 6. Vi var 12 år gamla och satt med vår lärare och läste 2 sidor från boken om vad som händer under puberteten. Bland annat stod det om mens. Det var en spänd stämning i rummet, nästan lite obehagligt och jag märkte att detta inte är ett ämne man tar upp hur som helst.
Många tycker att det är onödigt att bryta menstabun ”men är inte mens något personligt, det borde man ju hålla för sig själv”. Visst, man behöver inte prata om sin mens om man inte vill. Men skulle det vara så att man av någon anledning vill eller behöver prata om sin menstruation så ska man kunna göra det utan problem. Detta är viktigt.
Min kompis berättade för mig at hon fick mens när hon var 9 år gammal och höll det hemligt i 2 år tills hon berättade det för sina föräldrar. Detta för att hon skämdes så mycket. Vi som bor i Sverige är ändå det land som inte drabbas hårt av menstabun jämfört med folk i andra länder som till exempel Nepal.
l Nepal finns det en tradition som är baserad på menstabun. Traditionen kallas chaupadi. Chaupadi gör att den som har mens får ett mycket mer begränsat liv jämför med när den inte menstruerar. Göteborgs-Postens artikel (14/9-2014) berättar om Uttara Saud som under sin mens måste leva avskilt från resten av byn. Hennes status är lägre än djurens, just för att hon har mens. Uttara och alla andra kvinnor i byn som har mens får varken arbeta, gå i skolan eller vidröra den som menstruerar eller den maten den äter. Under chaupadi får flickorna sova i ett litet skjul utanför sina byar. Många flickor dör, blir våldtagna eller attackerade av djur under denna period.
Både länder som Nepal och många områden i Afrika hindrar mensen som att gå till skolan. Enligt FN hoppar en fjärdedel av flickorna i Afrika och Nepal av skolan när de fått sin första mens. Detta beror på okunskap, de tror att de blivit sjuka.
Så jag undrar, varför man inte vill bryta menstabun när det är så många som far illa på grund av den?

Likes

Comments

Jag tänkte börja blogga lite igen, kul! Skäms dock för alla tidigare inlägg... Aja det kan vara kul att titta tillbaka på senare. Denna gång tänkte jag mest skriva om saker ”viktiga” saker. Inte vad jag åt till frukost och så vidare. Hmm,ser hur länge jag håller i denna gång.

Likes

Comments

Längtar så mycket till sommaren. Inte många dagar kvar i skolan nu. Dock så är det några prov och uppgifter som ska betygsättas kvar. Har mycket roligt framför mig om några veckor ska jag till Stockholm och senare till Härjedalen.

Puss Lisa!

Likes

Comments

Jag har en "bucket list" för speciellt sommaren 2017! Längtar jättemycket till sol och bad! Här är min bucketlist, en lista på alla saker jag vill hinna med under sommaren 2017!
Resa till Spanien!
Sitta barnvakt
Konfirmera mig
Gå minst 6 gånger till friskis och Svettis
Tjäna minst 500 kr
Resa till Göteborg/Stocholm över dagen
Åka till Gekås i Ullared
Ta bilder, göra ett fotoalbum
Bada minst 10 gånger, kommer antagligen bli mer då jag inte är en badkruka
Testa ett nytt träningspass
Fixa ögonbrynen hos en frisör
Nattbada
Sitta båtvakt
Äta lunch på Ikea
Ha en picknick
Äta glass
Ha en spa kväll
Köpa en stor godispåse
Baka en tårta
Gå ut och springa
Vara glad!
Träna kl 07.00 på morgonen
Överraska någon
Vara spontan!
Gå till ica
1 vecka utan rött kött
Äta frukost vid stranden
Använda mobilen mindre
Träna 1 gång i Spanien

Puss Lisa!

Likes

Comments