View tracker

Tjena Kompisar!

Det var ett tag sedan jag skrev här på bloggen men jag tror inte att ni gått och tänkt på det så värst mycket haha. Undertiden jag varit frånvarande har jag endast pluggat, pluggat och pluggat :)) Ni som skriver gymnasiearbetet kan nog relatera... Vad händer med er då? Antar att ni också har lika mycket i skolan?? Jag hoppas verkligen att min dator överlever den sista terminen. Den har på sistone bråkat med mig, men tror att vi börjar bli kompisar igen, hehe <3

xxxx

Liridona

Likes

Comments

Frågor

Måste tyvärr vara anonym när man pratar om sånthär, det är inte så jävla trevligt att vara man heller, utsätts för en hel del skit men visst, gråt över patriarkatet, det är trendigt 😊))

Hej Anonym!

Första frågan jag fick i huvudet: Varför är det inte trevligt att vara man? Jag antar att du kände igen dig i många händelser och därför yttrar du dig som du gör? Jag är öppen för diskussioner, men att du skämtar om patriarkatet är inte en diskussion utan snarare en provokation.

Tack och hej!

Liridona

Vilka är dina favoritbloggare? 😊

Hej Jossan!

Mina favoritbloggare är Josefin Dhalberg och Marigona Kica. Josefin hittade jag när jag sökte efter korta frisyrer. Det var nämligen hon som gjorde att jag klippte av håret!!

Sen så var det nog syrran som introducerade Marigonas blogg för många år sedan och har även följt hennes sen dess! Hon flyttade från Sverige till Schweiz och det har varit väldigt roligt att följa hennes resa. Hon är numera även en mamma och är grym på att ge träningstips!

Tack för din kommentar Jossan! <3

Har du någonsin stött på rasism? No Offense!!

Hej Alexandra!

Ja, det har jag, tyvärr. Allt från lärare till främlingar, inte lika mycket längre dock. Men det jag har fått uppleva är inget att jämföra med vad andra har. Har man rasister i ens omgivning så är det perfekt tajming för att dumpa personen. Tror även att många av oss här inne är mer pålästa än vad de är.

Tack för din kommentar!! <3Likes

Comments

Hej vänner, släkt & nya läsare!

Detta är ett väldigt långt blogginlägg kanske ett av de längsta jag någonsin kommer skriva här på bloggen. Men jag vill att ni läser den från början till slut. Jag vill att ni läser alla dessa kommentarer och händelser som jag och mina vänner fått uppleva. Jag vill att NI som har det så svårt att förstå hur kvinnor och tjejer i Sverige har det, läser blogginlägget och sedan skriver en kommentar om ni förstått vad vi blir utsatta för. Vissa händelser som tjejerna varit med om är lika varandra men jag vill ändå se det som att alla händelser är särskilda. Vi är alla olika och vi blir alla påverkade på olika sätt. Så du som läser detta, här kommer kommentarer och händelser som kvinnor vardagligen utsätts för.

"När jag var sju år gammal fick jag för första gången känna på hur det är att inte ha makten över sin egen kropp. En 60 år äldre man tog sig friheten att antasta mig när jag lekte i en pool, och genom detta bröt han inte bara mot lagen, han satte också djupa spår i mig. Jag kan fortfarande äcklas över känslan av hans fingrar inuti mig, minnena kommer aldrig försvinna. Det som dock äcklar mig mest är att detta händer dagligen, att män tror sig ha rätten till kvinnors kroppar, och genom det ger oss sår som aldrig läker helt."

" När vi pratar om jämställdhet i klassen och de använder sig av argumentet "Sverige är ett av världens mest jämställda länder". Jag vill ju bara skrika att det finns kvinnor som inte ens vågar säga emot deras män. DE kvinnorna finns i min omgivning!!! "

"Jag var 12 år gammal när jag fick gå på ett möte med kuratorn när jag slog till en kille i självförsvar. Jag skulle tydligen ropa på en lärare istället för att försvara mig. Under slagsmålet rev jag sönder killens tröja, jag blev tillsagd av kuratorn att jag tillsammans med min MAMMA skulle sy hans tröja. Jag vägrade sy den. Jag fick istället kolla på när syslöjdläraren sydde ihop tröjan. "

" På hemkunskaps lektionerna blev jag tillsagd att diska för att det var ändå mitt jobb. Inga reaktioner från lärare förutom "äh bry dig inte om honom killar är sånna" .."

” Under en idrottslektion i högstadiet hade vi ett grupparbete. En kille i min grupp ville styra allt själv och jag sa lugnt och sansat att eftersom vi är en grupp borde vi samarbeta. Det slutade i en hård fotboll i ansiktet, ett slagsmål där jag fick kommentaren när jag låg på golvet ”Fan va stark du är för att vara tjej”.. ”

" - Asså jag tror att hon valde träslöjd för att hon är kär i någon kille i träslöjdsgruppen. Jag menar alla hennes tjejkompisar går ju på syslöjden..."

" När jag var 13 år så var jag och min syster i Spanien. Vi gick till en liten marknad för att kolla på saker, så fick vi syn på ett stånd med solglasögon. Jag gick till ett litet avlägset tält och kollade på andra solglasögon, när jag kände att det kom en man bakom mig. Han gick mot mig, ställde sig bredvid mig och böjde smeka mig på rumpan. Jag ropade på min syster, och hon, som 14-åring fick skälla ut honom bland en grupp män, som inte reagerade på det. Hon räddade mig. "

" Satsa inte på fotbollen, du kan aldrig lyckas inom det som tjej. "

"En kille tog på min rumpa i krogen. Jag kände mig äcklig. Hade gråten i halsen. Jag hade jeans och en tröja på mig. Jag visade inte för mycket, men ändå tog han på mig. Det var mitt fel. Trodde jag iallafall..."

" Länge var jag tjejen som bara umgicks med killar. Jag trivdes i deras sällskap, fram tills vi blev ungefär 8-9 år, då jag alltmer gick till att umgås mer med tjejer. Varför kan man undra? Jo då killarna jag umgicks med allt mer försökte styra mig in i saker jag inte ville. Och som tjej lär man sig ju ofta tidigt att man ska lyssna på vad killarna säger och vill. "

" Jag har vaknat av att min pojkvän (idag ex) haft sex med mig när jag sov. Han trodde jag var vaken sa han. "

" En sommardag i Juli 2015. Jag befann mig under den helgen på en stor festival med flera tusen besökare. Jag hade det underbart som jag har där varje sommar när jag åker, jag träffar mina kompisar jag annars aldrig eller sällan kan träffa under året och umgås. Men den dagen slutade minst sagt i chock. Gick längs ”huvudgatan” som finns där på festivalen där det kryllar av folk, när helt plötsligt en lång kille i kanske 20-25 årsåldern drar mig i armen. Han drog mig till en vägg vid en intilliggande byggnad och höll fast mig. Han tog på mig och jag var kall som sten, chockad och livrädd vad han skulle tänkas kunna göra med mig. Jag vågade inte ropa på hjälp, för rösten var som förstenad. Jag tittade åt alla håll och försökte få ögonkontakt med någon i folkmassan - för det var ju flera hundratals där som gick kors och tvärs längs den vägen, men det var omöjligt. Lyckligtvis med mina visserligen få men tidigare kunskaper i feministiskt självförsvar lyckades jag ta mig loss och springa i skräck med gråten i halsen till en som jobbade där. Sa vad som hände, men blev genast idiotförklarad att jag kanske var för lättklädd (Vet inte om man har tjocktröja och varma jeans mitt på sommaren?), och kände att redan vid den meningen att det var lönlöst att ens försöka. Istället gick jag med ångesten och rädsla hela resten av den helgen, av att träffa den där läskiga mannen. Jag kände mig äcklig, smutsig och att allt var mitt fel. Mitt fel att en man tog sig makten till att ta del av min kropp. "

" En vintereftermiddag på bussen hem från skolan satte jag mig längst bak tillsammans med en annan tjej och en man i mitten mellan oss som minst sagt var skum. Till att börja med gjorde han konstiga läten (han var säkert inte frisk, men ser det inte som en ursäkt) ifrån sig o försökte kommunicera med den ena tjejen. Blev lite mysko men när han började tafsa på henne blev jag riktigt skakis och stel, vad skulle jag göra? Var väldigt rädd ifall hon kvinnan skulle av bussen före mig och det skulle hon. När hon gick av var det först lugnt men sen så gick denne man även på mig. Han började prata med mig och sen ta på mitt ben och jag blev alltmer spänd och kallsvettig. Han höll kvar sin hand på mitt ben och han blev alltmer närgången. Jag sa vänligt "kan du ta bort din hand ifrån mig? Jag är inte bekväm med det.", han lyssnade inte och flyttade inte på sin hand utan kröp närmare. Kort efter sa en tant till honom och han började bara flina och sa ”Jag får göra vad jag vill med en kvinna!” och jag blev alldeles mållös. Med ett flin bakom mig går jag snabbt av bussen när jag äntligen kommer fram till min hållplats. "

" När jag gick på högstadiet sa i princip alla killar i min klass och dom jag hade idrott med sa att jag fick bra betyg i idrott för att jag hade stora tuttar jämfört med de andra på min skola. "

" På krogen fick jag aldrig dansa ifred då flertal killar tog på min kropp och höll fast mig bakifrån, försökte kyssa mig, klämde på min rumpa etc trots att jag sa nej. Sluta. Låt mig vara. Flera gånger till samma kille. "

" Jag fick skylla mig själv att killar/män kollade på mina bröst och tog på dom för att jag visade dom för mycket. Jag skulle ha klätt mig annorlunda. "

" Flertal gånger har killar sagt "har du mens eller pms" när jag sagt ifrån. "

" Jag var tvungen att tejpa över mina bröstvårtor på idrotten eller lägga papper mellan sport-bh och bröst för att min bröstvårta inte skulle synas. Dom sa "klart killar/män/idrottslärare kollar när dom syns, skyll dig själv"... "

" När män använder sig av härskarteknik och använder uttryck som "Men snälla lilla gumman". Jag har under hela min uppväxt fått höra detta när jag uttryckt mig. "

" Jag hade aldrig riktig mensvärk utan jag orkade inte vara med på idrotten. "

" Jag hade vita byxor på mig - "Ååh du har vita byxor då kan vi prata med dig igen utan att du dampar" ... De tog för givet att jag hade mens när jag "dampa"

" Jag var 10 år första gången någon stoppa in handen innanför bh utan min vilja. Detta var en barndomsvän. "

" Jag har blivit kallad "hora" för att några killar tyckte om mig samtidigt. Jag hade inget intresse för någon av dom. "

" En sommar föll livet fall framför mig, allt blev plötsligt väldigt jobbigt. Jag förlorade kontakten med min mamma och min familj splittrades. Desperat slängdes jag i hans famn, den där trygga vännen som visste mer om mig själv än någon annan. Han gav mig inte tröst genom varma kramar, utan istället med hjälp av samlag. Första kvällen var det skönt, men när det blev till en rutin efter varje fest var det inte längre lika kul. En natt när jag var så trött att jag bara bad om att få sova hos honom var det okej fram tills vi låg i hans säng.

- När du kommer till mig, kan jag inte ha dig i samma säng utan att bli kåt.

Jag somnade under det samlaget… "

" Jag vågade aldrig anmäla, för dom gjorde väll inget fel? Eller? "

Jag vill att du, som någon gång blivit kränkt pågrund av att du är en kvinna ska veta att du inte är ensam. Jag vill inte att du ska skylla på dig själv. Det är inte DITT fel. Det är inte ditt fel att män och killar tar på dig trots att du sagt nej flera gånger. Lär dig själv, din syster, mamma och vän att det inte var deras fel. Det var och är förövarens fel.

Vi måste inse att det finns ett problem i samhället att den ekonomiska och sociala makten ÄR ojämnt fördelad. Vi måste förstå att vill vi leva i ett bra samhälle där alla, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning blir rättvist behandlade så måste vi börja göra något åt det. Det kommer inte bli bättre om vi fortsätter kränka grupper i samhället.

Tack för att du tog dig tiden att läsa detta blogginlägg, tänk att under tiden du läste denna text så har någon som tillhör dessa grupper blivit orättvist behandlade och fått höra kommentarer som ingen någonsin ska behöva höra.

Jag vill även upplysa er om att dessa 5 tjejer som skrivit till mig har varit under 20 år. Så ett stort tack till tjejerna som tagit sig tiden att skriva till mig och tack för att ni ville dela med er. Era röster ska få höras. <3

Likes

Comments

Tips

Hello!!

Idag vill jag tipsa er om den här concealer som är väldigt billig och bra! Jag vet att jag inte är den enda som irriterar mig på concealers som lägger sig på alla linjer och veck. Under skoldagarna så brukar jag sminka mig med concealer och puder och det bruka räcka för mig. Den är väldigt täckande och sitter under hela dagen!! 

Kompisar ni får gärna slänga iväg någon kommentar om vad ni vill att jag ska skriva om här i bloggen!!! <3

xxxx

Liridona


Likes

Comments

The result... Ska vara helt ärlig och säga att jag är väldigt dålig på att baka och laga mat. Jag hjälper till i köket men jag byter hellre däck på bilar. Sen är det så att när jag väl vill laga en middag eller baka något så går det väldigt bra, problemet är att jag inte tycker att det är kul att stå i köket.

Just nu - Podcast "Salvan & Diamant"

Good night xxxx
Liridona

Likes

Comments

Tjena kompisar!
Sitter just nu och kollar på en turkisk serie (världens mest dramatiska serie, går på SVT2 och heter förväxlingen) samtidigt som jag och systrarna väntar på att lussebullarna ska jäsa. Jullåtar, tända ljus och doften av saffran påminner mig så mycket om vintern så nu vill jag gärna att det ska börja snöa, trots att det fortfarande är Oktober. Lägger ut bilder på lussebullarna lite senare om ni är intresserade av att se på resultatet hehe:)

Likes

Comments

Vill tipsa er om ett Instagramkonto där rasifierade som oftast hamnar i skuggan får chansen att skriva om deras berättelser. Varje vecka är det en ny gästpostare som tar över kontot, och jag känner oftast igen mig i deras berättelser. Kontot heter @makthavarna, gå in och läs! :)

xxxx
Liridona

Likes

Comments

Hej kompisar! Har tyvärr inte hunnit skriva något här på bloggen de senaste dagarna, men tror att ni har överlevt ändå!

Ville titta in här och visa er min nya topp som jag köpte på Priamark i Berlin. Den har redan kommit till användning, vilket betyder att det är ett bra kap. Jag har tidigare gått in i Primark och endast köpt strumpor och pyjamas (Bästa pyjamasen, hehe), men denna gången hittade jag även en hel del kläder och även en kappa som var asfin. De fick dock inte följa med hem, var inte helt säker, och är man inte helt säker så ska man, enligt mig inte köpa plagget. Är det bara jag som känner att Ullared och Primark är väldigt lika? Man slösar så himla mycket på grejer som man egentligen inte behöver?

Såg (LÄS) liknande glittertoppar från Maison Scotch, deras toppar är dock några hundralappar dyrare! 

​xxxx

Liridona

Likes

Comments