Det finns många bieffekter av att plugga. Som till exempel mindre ledig tid, ständigt överhängande stress, försämrad ekonomi och att aldrig vara ledig, bara för att nämna några. Men det finns även positiva bieffekter. Igår hade jag suttit med näsan tryckt i boken och blicken riktad mot den inspelade föreläsningen på datorn i flera timmar när jag plötsligt fick ett enormt sug efter att springa. Detta var ju särskilt konstigt eftersom det blåste, duggregnade och termometern visade åtta grader. Men det här plötsliga suget berodde inte bara på att kroppen skrek efter rörelse efter alla stillasittande timmar, nej det var också en effekt av den föreläsning jag lyssnade på just då. Fysisk aktivitet och smärta. Föreläsaren pratade om belastning och om träning och om träningssvar. Och plötsligt gick det upp för mig att jag måste ju hålla igång denna starka fina kropp, jag måste utmana mina strukturer, få dem att känna att dem lever, få dem att vilja leva vidare och att fortsätta utvecklas. Jag kan inte bara luta mig tillbaka och leva på gamla meriter, jag måste fortsätta att ge den vad den är värd. Så gott som varje dag.

Och så gjorde jag även idag, men idag bytte jag löpskorna mot gymskorna och körde höstens första rejäla gympass med de första riktiga marklyften sen april. Nu välkomnar jag en höst full av träningsvärk och massa starka friska muskler!

Hur utmanar du din kropp? Hur ger du den fysisk kärlek? För alla kan och alla ska. Kanske har du ont någonstans - men inte ofta har du ont överallt. Har du ont i en arm-rör dina ben. Har du ont i din fot-rör dina armar. Kan du inte stå eller gå-sitt och träna. Har du dåligt med tid-träna i farten. Har du livet fullt med stress-träna verkligen. Utmana din kropp, alltid och oavsett.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Om detta tänkte jag skriva. Om hur dessa tre har påverkat mitt liv den senaste veckan, såväl positivt som negativt.

Vi börjar med träning. Eller avsaknad av träning, om man väljer att se det så. Vi vet att vi mår bra av fysisk aktivitet men jag skulle även vilja säga att jag mår dåligt av avsaknaden av fysisk aktivitet. Två veckor stod jag utan träning, först med förkylning i kroppen och när den gett med sig två akupunkturdagar som gjorde mig trött och att tiden inte räckte till(läs: jag valde att prioritera in andra viktiga saker de timmar som blev över av dagarna). Sen kom huvudvärken, och mer om den senare i texten. Sen kom vännen, mer om henne också senare i inlägget. Jag blev absolut pigg nog för att träna men träningen blev inte av och istället kom den där psykiskt dåliga känslan. Jag blev än tröttare, än mer kraftlös, mindre företagsam och mindre sprallig. Och så kom träningen och jag känner mig som mig själv igen.

Jo, för det är så det fungerar för mig. Ju högre tempo jag håller (till en viss gräns, naturligtvis), desto mer får jag också gjort och desto mer får jag ut av dagen. Desto bättre mår jag. Men när jag avslutararbetsdagen med att köra bil hem och sätta mig i soffan; då sitter jag där jag sitter och kommer inte upp. Jag kommer definitivt inte upp för att åka och träna men jag kommer inte heller upp för att ta hand om disken, sköta tvätten,hämta vatten, nej jag sitter där jag sitter. Och zappar. Och äter. Och det blir fort en ond spiral.

Men så igår körde jag mitt första träningspass efter nästan precis två veckors vila. Och jag följde upp det passet med ytterligare fyra. Vi var ett gäng instruktörer från gymmet, plus Emelie som var på besök, som åkte till Bollnäs för träningskonventet Bollnäs ess. Under dagen tränade vi ’Yoga och andning för atleter’ med Annelie Pompe, ’Nordic Extreme’ med Elin Larsson, ’Elastisk kropp’ med Magnus Ringberg, ’Soma mind’ med Erik Kits Gölevik och ’Speed,agility and coordination’ med instruktör från Ultimate Performance ochavslutade dagen med en föreläsning om kost för ett friskt idrottande liv med ”avokadomannen”Lars Frölander. En toppendag med så mycket inspiration och pepp och det enda jag är sugen på nu är att få träna järnet!

Och så var det det här med kost, kosten som har blivit en något större del av mitt liv nu i höst när jag läser kusten ’Kost för prestation’ från Linnéuniversitet. Men det enda jag tänkte gå in på här är det här med mitt sockersug, för där tror jag att många känner igen sig. Jag är en riktig gottegris. Alltså, en RIKTIG gottegris. Jag brukar äta godis dagligen.Flera gånger per dag. Men i söndags för en vecka sedan åt jag tills jag storknadeoch sen undvek jag helt tillsatt socker måndag-torsdag (även när det bjöds på såväl äppelpaj och kanelbullar som choklad på jobbet). Jag har gjort liknande avgiftningar tidigare och ja, det är verkligen avgiftning med stort A. Det slår aldrig fel, dag fyra kommer den mest envisa huvudvärken, samma visa varje gång.Ibland tjuvstartar den redan dag tre, ibland stannar den även över dag fem, som i det här fallet. Då blir det tydligt för mig vilken stark drog det är jag faktiskt är beroende av och det känns så bra att minska ner på det. Det tillsatta sockret. Och jag säger minska ner för i min värld är det inte praktiskt genomförbart att totalt utesluta. Jag vill kunna njuta av choklad om jag så önskar och jag vill inte vara tråkig och avstå att smaka när någon bjuder på fika. Men är jag inte sugen behöver jag ju inte äta bara för att.Nåväl, av samma anledning satte jag i mig en liten mängd socker både fredag och lördag, genom den knäckiga äppelpaj med hemmagjord vaniljsås jag bakade tills Emelie kom. Och jag njöt av varje sked men kände inte att det var något jag saknat.

Och apropå Emelie, den tredje faktorn som så starkt påverkar mitt mående: sällskap. Jag känner så tydligt hur bra jag mår när jag får umgås med personer som ger mig energi och tillför något i mitt liv och jag önskar så innerligt att mina närmsta vänner bodde lite närmre. Men i väntan på att alla följer mitt exempel och flyttar till Dalarna så fortsätter jag att planera inresor till Stockholm, Jönköping, Kalmar, Malmö och Teneriffa så ofta jag bara får chansen. Ni är en stor och viktig del av mig!

Med andra ord: just nu mår jag så bra! Jag har kroppen full av ren och vällagad mat (och lite lite socker som grädde på moset), jag har fått träna tills endorfinerna sprutade ur öronen på mig och jag har fått umgåtts med en av alla de som betyder lite extra för mig. Nu laddar jag om mina träningsvärkstinna ben och gör mig redo för det första löppasset sen Stockholm halvmaraton!

Likes

Comments

Så har jag tagit mig genom del ett av de praktiska metodövningarna i akupunkturutbildningen. Jag läser alltså kursen ”smärta och sensorisk behandling” som en första del av mitt magisterprogram och utöver fördjupad förståelse för smärta ingår också färdighetsövning i två olika metoder av sensorisk behandling, nämligen akupunktur och TENS. Måndag och tisdag spenderades därför i Falun för praktisk färdighetsträning. Stickteknik, punktlokalisation och en hel del stickande hanns med och jag överlevde.

Jag är nålrädd. Ganska mycket nålrädd också. Jag tror definitivt att en stor del av rädslan har överförts från min kära mor men jag vet också tre tillfällen som bidragit till att förstärka rädslan.

Det var i mellanstadiet, kanske i fyran när vi fick vaccin,  vad jag tror kan ha varit stelkramp. Jag var liten, rädd och osäker och det var en så opedagogisk person som skulle ge mig den där sablars sprutan. Jag vet att jag sa att jag var rädd och att jag ville ta det lugnt innan hon  stack mig, istället (som jag minns det) höll hon fast mig och stack obarmhärtigt sprutan i min arm. 2009 fick jag vaccin mot svininfluensan och vart nå makalöst sjuk efteråt. I slutet av förra året var det dags för resevaccin inför Asientrippen och coollugn efter sprutan satt jag stolt på stolen och pratade om vart vi skulle åka när jag plötsligt svimmade.

Hur nervös jag var när jag körde till Falun i måndags tror jag bara Linus kan förstå men jag hade gett mig den på att jag skulle lära mig akupunktur. Och nervositeten släppte för en sekund när jag i entrén till kompetenscentrum träffade en liten krigare som jag hade en hel del kontakt med under habtiden. Nu något år äldre, några centimeter längre. Och det slog mig att denna lilla kämpe, hen har minsann utstått smärta. Lever med smärta dagligen, så vad har egentligen jag att gnälla för?

Så, i måndags la jag mig alltså på britsen, mitt framför händerna på en lika nålovan kurskollega, slängde fram en arm och blev stucken. Därefter stacks det vilt i både armar, händer, ben, fötter, axel, skuldra, nacke och skalle.

Jag kan inte säga att det var skönt men jag kan säga att jag klarade det och jag vill lova att jag fått känna på qi! Att sticka däremot – inga problem! Rent av lite kul!

Nu ser jag fram emot alla framtida akupunkturpatienter jag ska få träffa och förhoppningsvis hjälpa!

Likes

Comments

Jag öppnar instagram och möts av massa härliga träningsbilder från några av de personer som inspirerar mig mest av allt. Och så snyter jag mig, stänger ner instagram och blir lite depp.

Jag är så sablars sugen på att ge allt, att få svettas, bli slutkörd och få se resultat. Men så står det en förkylning i vägen.

Jag bara längtar efter att få springa långt, springa snabbt, lyfta tungt och lyfta mycket.

Jag längtar efter att stinka svett och ha träningsvärk som bränner.

Jag längtar nästan lika mycket som jag längtade till julafton när jag var liten.

Men jag försöker ta det lugnt, låta det sista av förkylningen gå ur kroppen. Och istället fortsätter jag bläddra genom instagramflödet och insupa inspiration. För snart, snart är jag tillbaka!Likes

Comments

Så har jag gjort det igen, sprungit 21097,5 meter. Den tredje gången i år, sjätte gången i livet. Det börjar ju nästan kunna kallas för en vana. Den här gången var det i centrala Stockholm och i sällskap av Linus som efter att ha fått en startplats i julklapp så snällt fick hänga på.

Jag önskar verkligen jag kunde säga att uppladdningen och träningen fram till loppet varit optimal men dessvärre var så inte fallet. Skador, förkylningar, infektioner och stress har definitivt påverkat träningsmängden och -kvalitén och därmed var jag snäll mot mig själv att inte sätta ett uttalat tidsmål den här gången. Men likt förbannat var jag starkt besviken och lite bitter när klockan vid målgång visade 2 timmar och 11 minuter.

1.59 och 2.00 under årets två första halvmaror följdes alltså upp med en i mitt tycke värdelös tid. Men frågan jag nu, ett dygn senare, ställer mig är om det överhuvudtaget finns någon dålig tid på ett halvmarathon? Bara att ta sig runt kräver ju sin man eller kvinna! 2,1 mil, det är inte något någon jag känner kan göra bara i förbifarten. Det kräver träning, planering och förberedelse. Men med just träning, planering och förberedelse så är det möjligt! För så gott som alla. För fyra år sedan blev jag efter upprepade lungfunktionsundersökningar utdömd som löpare. För tre år sedan avslutade jag två millopp strax under en timme vardera och njöt av känslan men var samtidigt totalt däckad i stark huvudvärk och illamående i flera flera timmar efter målgång. Ytterligare ett år senare sprang jag min först halvmaradistans, lika totaldäckad efteråt. Året därpå-samma sak. Men så kom 2016 och jag tränade ihärdigt under våren och kunde för första gången säga att jag klarat sub2timmar på distansen i april, och bara 20 sekunder över drömgränsen på Göteborgsvarvet en månad senare. Nu klarade jag det inte på två timmar men jag slapp också för första gången huvudvärken fullt ur. En seger i sig att inte ta ut sig själv till bristningsgräns när så inte är nödvändigt. Så nej, med den bakgrunden inser jag nu att jag inte kan säga att jag gjorde mitt sjätte halvmara på en värdelös tid. Jag gjorde den bara lite långsammare än mina tidigare.

Och inte konstigt det! Det var en varm dag igår och till skillnad från de två tidigare loppen i år, när benen varit de som satt stopp för mig, var det nu tydligt lungorna som inte hängde med på distansen. Första halvan gick förhållandevis smärtfritt men en kort bit in på sista milen blev det tydligt att jag inte gjort några längre träningspass och jag fick gå i flera omgångar. Lite förargligt men samtidigt försökte jag passa på att njuta av de vackra omgivningarna. Kul att springa i centrala Stockholm och få se staden från en annan sida än från tunnelbaneuppgångarna. Lyxigt också med gott om energistationer i förhållande till Varvet men publiken är faktiskt hästlängder bättre i Götet!

Linus som sprang sin första halvmara sprang ifrån mig efter tre kilometer och kom i mål på den imponerande tiden 1.58!

Inatt fick vi båda känna på baksidan av prestationen... Sömnlös natt och vakna med extrem smärta i stora delar av kroppen. Därmed välbehövlig vila och återhämtning med resa hem och massa god mat hemma hos den nyblivna 30-åringen Therese. Men snart är jag tillbaks på banan, för så sent som för en kvart sedan anmälde jag mig till Women´s health half marathon i april, det lopp där jag satte personbästa i år...

Likes

Comments

Idag är det internationella fysioterapins dag. En dag då jag skulle vilja passa på att hylla alla fantastiska fysioterapeuter och sjukgymnaster som var dag kämpar för att du och jag ska leva ett mer välfungerande liv. Som kämpar med träning efter skador, mobilisering efter sjukdom, prevention inför framtiden, hälso- och livsstilsarbete, idrottsprestationsoptimering och tusen andra viktiga saker. Jag skulle vilja skriva om hur otroligt viktiga vi som profession är, hur otroligt mycket vi kan göra för Sveriges alla invånare när det kommer till allt från att minska smärta till att förbättra funktion. Jag skulle vilja lyfta massa goda exempel där fysioterapeutens/sjukgymnastens kompetens och kunnande gjort underverk och hjälpt människor i allt från det till synes lilla att åter kunna kamma sig själv efter en proximal humerusfraktur till att hitta vägar att kunna hantera och behandla långvarig smärta. Allt från det lilla till det stora. Men allt det här fantastiska kan jag skriva om vilken dag som helst och många gånger om. Idag skulle jag istället vilja passa på lyfta en lite deppigare sida, en sida som det allt för sällan pratas om. En sida där vi som yrkesgrupp ofta hamnar i skymundan.För hur ofta har vi inte hört att det är brist på läkare? Brist på sjuksköterskor? Att undersköterskorna går på knäna för att de har så många och tunga arbetsuppgifter? Att sjuksköterskor säger upp sig i protest mot underbemanning och så vidare och så vidare. Dessa stora yrkesgrupper som tillsammans går ihop för att bli starka och synas och höras. Men vi då?

När jag sökte mitt första jobb som sjukgymnast i januari 2013 var jag glad som fick ett tiomånaders deltidsvikariat i en liten håla 65 mil hemifrån. Jag tog det, för det var ett steg in på den då mycket tuffa arbetsmarknaden. Idag skulle jag kunna välja mellan 23 olika tjänster i Skåne. Antalet lediga fysioterapeut-/sjukgymnasttjänster tycks bara öka och öka. I den kommun jag nu arbetar har samtliga fyra arbetsplatser inom kommun och landsting annonserat efter fysioterapeuter bara nu under sommaren. Några har lyckats rekrytera, andra inte. Däribland min nuvarande arbetsplats. En arbetsplats som inte haft full fysioterapeut-/sjukgymnastbemanning på snart två år. Idag har vi 145% fysioterapeut/sjukgymnast på vad som egentligen är tre heltidstjänster. Alltså inte ens 50% bemanning. Vad händer då? Jo, vi jobbar dubbelt så hårt, dubbelt så mycket men svårt nog dubbelt så bra. Och absolut inte till dubbel lön. Hur skulle det se ut om en verksamhet saknade 50% av sin sjuksköterskebemanning? Det skulle bli ramaskri! Det skulle både synas och höras. Men 50% fysioterapeut-/sjukgymnastbrist, vad händer då? Patienterna minskar inte i antal för att vår bemanning gör det. Så vi kämpar på. I det tysta. För patienterna.

På nyhetsmorgon tidigare i veckan var två sjuksköterskor med i studion och pratade om den stora bristen på undersköterskor, läkare och sjuksköterskor. Men om fysioterapeuter/sjukgymnaster? Inte ett ord.

Nej, för fysioterapeuterna/sjukgymnasterna tycks inte vara livsnödvändiga och det må vara hänt att våra insatser inte räddar liv just i stunden men om du tittar på det under längre tid kan du ge dig på att det ser annorlunda ut. Och jag vill lova att det vi kan och det vi gör kan avlasta både en och två sjuksköterskor, eller tre och fyra läkare. För vi är proffs på rörelseapparaten och smärtor och skador i den. Vi är proffs på motorik och rörelse och vi är dessutom överlag förbaskat trevliga, pedagogiska och mänskliga. Vi är intresserade av att möta dig, av att hjälpa dig, för att vi så gott som var och en av oss, tror på och brinner för träning och hälsa.

Jag är också lite bekymrad över framtiden och genom att titta bakåt kan vi lära oss mycket om hur vi bör tänka framåt. Om vi nu går mot en tid med en allt större andel äldre, med en ökad mängd utlandsfödda med en eventuellt annan syn på fysisk aktivitet och träning. När vi går mot en tid där skolidrotten minskar i omfattning och där allting pekar på att våra barn och unga lever allt mer stillasittande liv. Hur ska vi då jobba för att bäst kunna nyttja vår kompetens? Hur ska vi göra för att säkra hälsa och friskhet för skattebetalarna? Och för deras barn och pensionerade föräldrar? Hur ska vi göra för att få befolkningen i allmänhet och vårdkollegor och politiker i synnerhet att förstå vilken enastående resurs vi är när det kommer till inte bara att hjälpa de redan sjuka och skadade utan också vilken kunskap vi har och vilka insatser vi skulle kunna göra preventivt. Det har blivit dags att öppna fler dörrar, upptäcka fler potentiella arenor för fysioterapeuter för att bäst kunna nyttja vår kompetens och kunskap.

Jag har sedan länge varit intresserad av preventivt arbete, det är där jag har en stor del av mitt ickesjukgymnastiska hjärta och det smittar väl av sig på mitt yrkesverksamma liv. Jag är fast övertygad om att det finns massor vi kan göra för att förebygga och förhindra skador och sjukdomar, av såväl psykisk som fysisk karaktär. Jag har också länge tjatat om skolan som en arena där vi som yrkesgrupp måste in. In med fysioterapeuter i alla elevhälsoteamen, för att arbeta med såväl primär- som sekundärprevention! Men också för att visa att det här med kropp och rörelse är något livsnödvändigt. Något kanonkul! På den arenan ska vi vara, vi som har minst tre års universitetsutbildning och spetskompetens inom områdena rörelse och aktivitet. För bygger vi starka barn kommer vi inte behöva laga lika många trasiga vuxna.

_______________________________________________________

Lite tankar från mig, en sen torsdagskväll då jag med både rehabträff, arbetsplatsträff och instruktörsmöte på gymmet verkligen inte levt som jag lär och suttit still alldeles för många timmar. Men jag försökte kompensera med en liten avslutande löprunda inför helgens stundande halvmarathon. I övrigt hoppas jag kunna återuppta bloggandet nu när livet lugnat ner sig lite och jag gått ner i tid för att hinna plugga. För jag upptäckte ju nu när tankarna bara gick rätt ner från hjärnan till datorn att fasen vad kul det är att skriva! Med förhoppning om snart återseende!

Logotyp

Bild lånad från fysioterapeuterna.se

Likes

Comments

Det sägs att kunskap är makt och så är det kanske. Jag tror att vi alla har befunnit oss i situationer där vi känt oss ointelligenta, oallmänbildade och korkade när vi inte alls haft något att säga i ämnet som diskuterats. Det är naturligt, en kan ju inte veta allt, men håll med om att det är rätt trevligt att i motsats känna att man är så att säga 'med på banan'. I min värld är allmänbildade och kunniga personer också oftast intressanta personer. De har något att berätta, något att lära. Och jag lyssnar.

I hela mitt liv har jag fått höra att jag är duktig. På utvecklingssamtalen i skolan öste lärarna beröm över mig inför mina föräldrar. Ord som "intresserad" och "ambitiös" blandades med "skötsam" och "ordentligt". Inte så värst coolt när du var 12-13 år men ord jag idag är stolt bärare av. För det är fortfarande så jag ser mig. Som ambitiös, intresserad och kunskapstörstande. Egenskaper som fick mig att läsa 400 poäng mer än vad som krävdes på gymnasiet, egenskaper som fick mig att printa ut artiklar om spasticitet och tonusreducering som färdlektyr under mitt första yrkesverksamma år. Men ambitiositet, intresse och kunskapstörst kan också lätt dödas. Om stress och måsten tar över skjuts detta lustfyllda intresse för lärande lätt åt sidan och det är just vad jag känt senaste tiden. Jag har saknat gnistan och längtan och då blir det inge bra.

Men inget ont som inte har något gott med sig! Jag har ju haft en del sjukdagar här i sommar, dagar med varierande pigghetsgrad som tillbringats i antingen sängen eller soffan, ständigt med mobilen i högsta hugg. Jag har pendlat mellan att uppdatera Facebookflödet och Instagramflödet, sedan slösurfat lite, bara för att fem minuter senare upprepa proceduren med Facebook och Instagram. För kanske kanske har det hunnit hända något nytt. Men oftast har det bara varit något nytt löjligt inslag från Omtalat. Flera timmar varje vecka som slösats på just ingenting och samtidigt en så stark längtan efter utveckling och att lära mer.

Så hittade jag de båda apparna Memrise och Duolingo. Jag nötte landskapsblommor under min febervecka och Sveriges geografi under förkylningsveckan, nu kämpar jag på med periodiska systemet och påstås samtidigt ha blivit "11% fluent in Spanish".

Och jag bara älskar känslan av att känna att jag lärt mig något nytt. Jag kan önska att jag också hade lite mer utrymme till vidareutveckling i mitt nuvarande jobb. Tillgång till vetenskapliga databaser har jag länge efterfrågat och tiden till fördjupning finns sällan.

Men i höst är planen att jag ska få möjlighet att förkovra mig inte bara i spanska utan även inom fysioterapi. Jag står som reserv på det magisterprogram jag sökt och kommer högst troligt istället läsa ett gäng intressanta kurser. Jag ska få fördjupa mig och förbättra mig. Jag ska få utvecklas och lära nytt. Jag ska få chansen att bli en ännu bättre sjukgymnast och instruktör. Jag gillar känslan!

Nu utmanar jag dig: vad för nytt vill du lära dig? Säg "jag ska" och sätt upp ett tydligt mål, inte för stort och se till att bestämma ett slutdatum när målet ska vara uppfyllt. Så länge kämpar jag på med min beryllium, palladium, el hombre och la comida och tänker att jag någon gång i framtiden ska lära mig att spela nyckelharpa.


Likes

Comments

Semester. Vilket vackert ord! I ett helt år kämpar vi på jobbet för att samla ihop till våra semesterdagar, för mig som ännu är ung är antalet 25. 25 betalda semesterdagar. 25 dagar när jag inte bara får betalt för att vara ledig, jag får dessutom MER betalt än när jag jobbar. Vi har det rätt bra, här i Sverige.

Semester. Heligt redan till ordet. Fyra veckors sammanhängande semester, helst hela juli. Men också helst när alla kollegor redan kommit tillbaka från sina veckor. Så att du kan skratta lite i smyg åt att du har allt ditt goa framför dig.

Semester. Att planera den är en konst. Semesterönskemål ska in tidig vår, ska passas ihop med kollegor och med eventuella partners och barn. Resor ska planerad, bokas och betalas. Semesterplanering.

Sen året då jag fyllde 15 har jag jobbat större delen av somrarna. Inledningsvis som brevbärare, senare även som möbelsäljare och tränare. När jag 2013 fick mitt första "riktiga" jobb blev det här med semester också något nytt för mig. Skulle jag nu tvingas vara ledig 25 dagar? För mig var ju sommar och ledighet lika med möjlighet att jobba. Så jag jobbade den där första sommaren också. Jag jobbade på både två och tre läger, med sådant jag brann för och tyckte var kul. Jag var kanske inte alldeles utvilad när jag kom tillbaks inför hösten men jag var full av energi och superpeppad på att dra igång hösten. Det samma gällde sommaren därpå. Då tog jag dessutom tjänstledigt för att hinna jobba på alla mina läger. Jag älskade det och avstod gärna en månadslön för att få göra det jag tyckte allra bäst om och som samtidigt var en slags viktig utbildning för det jobb jag då hade.

Så kom sommaren 2015, jag hade bytt jobb och hade inte längre samma möjlighet att vara ledig under sommaren. Mina veckor skulle matchas ihop med andras och innan det stod klart när jag skulle kunna vara ledig hade all semesterplanering redan gått mig förbi. Det blev ingen vanlig sommar. Det blev två veckors semester, med tre veckors mellanrum. Tack och lov fick vi sängplats på Fårö ena veckan och sängplats i Malmö den andra. Jag försökte att inte vara deppig och laddade istället för den kommande långresan.

Asien under nio veckor. Jag tog återigen tjänstledigt utan lön för att kunna uppfylla min dröm: Hong Kong, Vietnam, Kambodja, Singapore och Thailand. Ett års sparande tog oss hela vägen.. Och så började planeringen för sommarsemestern 2016. Efter nio veckor på vift och ett par veckor på hemmaplan var reslusten och äventyrssuget större än någonsin men jag insåg snabbt att mina semesterplaner för sommaren inte skulle gå att genomföra och valde därför att istället ställa upp och jobba stora delar av sommaren för att kunna njuta av semestern under hösten istället. För varför skulle jag vara ledig veckor då jag ändå inte hade något särskilt kul att hitta på? "Äsch, en veckas semester, du ska inte klaga, du har ju redan haft din semester" har jag fått höra både en och 32 gånger. Men faktum är att jag inte drog in en spänn de där månaderna och jag likväl har rätt till årets semester, om än några dagar färre på grund av tjänstledigheten. Och eftersom att sommarens planer ändå grusades kände jag att jag likväl kunde vara lite ledig i höst istället. "Men du kan väl bara ha semester och bara vara hemma?" För mig är det inte något lockande alternativ. För mig är det snarare ett straff att vara ledig och inte ha något roligt inplanerat, då kan jag bannemig lika gärna jobba!

Så istället bestämde jag mig för  flera långhelger fullspäckade med resor och äventyr och en veckas hel semester. Det kändes ändå bra och planerna var många, dagarna planerade i detalj, med massor av kul att se fram emot, precis så som jag trivs med att ha det. 

Fyra dagar fick jag, på den femte vaknade jag med halsont. Som ett brev på posten. Under pluggtiden hade jag ett par halsflussomgångar varje år. De kom alltid över jul och en vecka in på sommarlovet. Så fort jag släppte plugget och stressen inför terminstentorna lagt sig så blommade infektionen ut. Samma var det nu. Efter tre och ett halvt år helt utan halsfluss. Jag har haft en rätt tuff vår och i synnerhet sista jobbveckan var rejält stressig. Och så kom semestern, jag slappnade av och boom, halsont.

Så nu sitter jag här, på semesterns fjärde dag, dagen då jag skulle få träffa fransk kusin med kusinbarn på besök i Sverige, dagen före vi skulle roadtrippa genom Sverige, äta på finrestaurang och hälsa på morbror för att sedan på lördag fortsätta mot Stockholm för en helg i huvudstan. Istället ligger jag nu i soffan och läser bok, så som folk tycks tycka man ska göra på semestern men som bara gör mig arg och irriterad.

Huga vilket bittert inlägg men jag hoppas jag härmed får ut all brinnande bitterhet så att jag sen kan återgå till soffan och boken och njuuuta av det faktum att jag sen ska kriga mig genom resten av sommaren mellan 07.30 och 16. Hmpf!

Men OJ va jag ska ha härlig ledighet i höst!

Likes

Comments

Idag kom jag som av en slump in på Kropp Challenge. Göran Kropp var ju en fantastiskt inspirerande människa på så många vis. Att cykla från Sverige till Nepal, bestiga Mount Everest och cykla hem igen. Ja, prestationen talar ju sitt egna tydliga språk. Till minne av sin före detta fästman har Renata Chlumska nu startat Kropp Challenge. Du behöver inte ta dig till Nepal men utmaningen är att cykla hemifrån vardunuänbor till landets högsta berg, bestiga det och cykla hem igen. Du betalar en symbolisk summa och pengarna går till den nepalesiska skola som Göran och Renata var med och startade upp 1997. Jag varken gillar att cykla eller har särskilt mycket bergsbestigarerfarenheter men jisses vad jag blir sugen! Med tanke på heltidsjobb och ekonomiska sparmål kommer det inte bli något sådant äventyr för mig inom den närmsta tiden men ressuget och äventyrssuget är just nu ENORMT. Jag har sååå mycket jag vill göra, helst nu genast om inte igår. Jag känner ibland att tiden börjar ticka ifrån mig och jag har svårt att se hur jag ska hinna med allt kul. Det är dags att börja prioritera utmaningar och äventyr och sen dra igång! Resterande delen av det här året hoppas jag blir fyllt av mindre äventyr. Jag drömmer bland annat om ett par vandringar i dalafjällen, kanske en sväng till östnorska fjällen, en liten roadtrip genom sommarsverige, en tur till ett nytt land i väst, en flygutmaning på egen hand till en ö utanför Afrikas kust och slutmålet en långresa i ett ännu större land, ännu längre västerut. För drömma ska man, även om aspekter som arbete, tid och pengar kanske gör att jag hamnar på helt andra ställen till slut. En sak är i alla fall säker; jag törstar mer än någonsin efter att få upptäcka och utforska världen och jag ska börja redan imorgon!

Likes

Comments

I morse vaknade jag med en kropp som skrek "låt mig stanna i sängen hela dagen". Utanför fönstret vräkte regnet ner, mensvärken ville äta upp mig inifrån, sömntimmarna hade blivit alldeles för få, i jobbkalendern stod massa möten inbokade och så kvällsjobb på gymmet.
Väl framme på jobbet blev känslan än starkare, ingenting gick med mig och jag borde verkligen ha stannat i sängen! Jag tror du kan känna igen den känslan och jag vill tro att vi alla har upplevt den. På lunchen höll jag på att gå itu och berättade till och med för mina kollegor hur mycket jag såg fram emot att få komma hem så jag kunde få krypa upp i soffan och bara gråta ut klumpen i halsen. Det var min plan.
Men så skulle jag ha pass och tvingades gaska upp mig lite. Med hjälp av lite för mycket godis. Gott om deltagare och tabatan flöt på bra och jag var sådär skönt nöjd med min insats men när jag gick ut från gymmet regnade det fortfarande. Glädjen sjönk i botten igen. Väl hemma landade jag i soffan och kände mig ensammast och ynkligast i världen. Men någon gråt hittade inte fram, den drunknade nog i de ändå så starka träningsendorfinerna.

Nu laddar jag om för en minst lika hektisk och pressad fredag och sen ska jag njuta av en lugn helg på hemmaplan för att ladda batterierna som är nere nånstans under noll. Ta hand om er där ute!

Likes

Comments