Hälsa, Adhd

Sömn. Så jäkla svårt borde det väl ändå inte vara. Tipsen i texten nedan kommer från Kerstin Malmberg, överläkare i barn- och ungdomspsykologi och medicine doktor, som sedan 1980-talet arbetat med utredning och behandling av barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Hon om någon borde ha koll känns det som. Så... gör om - gör rätt. 😊

"Att hålla en god sömnhygien innebär att man försöker ändra sina sömnrutiner för att se till att man har bästa möjliga förutsättningar för att kunna sova bra. Det är svårt att ändra på rutiner, men det kan vara nyckeln till en bättre sömn.

Till exempel ska man en timme innan sängdags undvika alla typer av tv-, dator- och mobilskärmar. Omgivningen ska vara lugn och rofylld – alltså inget bråk, stök eller krävande aktiviteter. Är man hungrig ska man äta något lätt, som en smörgås. När det väl är dags för sänggående så ska sovrummet vara svalt och mörkt, och sängen ska bara användas för sömn.

– Såklart ska man inte heller dricka någon typ av koffeindryck som exempelvis kaffe eller energidryck timmarna innan det är dags att sova, säger Kerstin Malmberg."

Vad som är intressant är processen man skall gå igenom. Först en sömnutredning. Om det är problem med insomningen så går man igenom tre steg – sömnhygien, tyngdtäcke och till sist, om inget annat fungerar, behandling med läkemedel, säger Kerstin Malmberg.

Psykiatrin har aldrig gjort en sömnutredning på mig. Inte heller diskuterat varesig sömnhygien eller tyngdtäcke. Utan direkt skrivit ut medicin efter medicin. Jag har flertalet gånger påtalat att mitt största problem med adhdn är sömnen och efterfrågat tyngdtäcke mm. Men utan hjälp.

Numera är jag så påläst och kunnig inom psykiatrin att jag i princip är min egen läkare. Något tyngdtäcke har jag fortfarande inte fått och arbetsterapeuten skulle "höra av sig när hon kom tillbaka". Det var i vintras.

Inte konstigt att en del människor som sitter fast i psykiatrins ekorrhjul ger upp.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Trädgård

Tänka sig. Jag har blivit en grönsaksnörd och alla mina inlägg verkar handla om trädgård, bär och buskar. Typ. Men eftersom både jag och min hjärna verkar uppskatta det så är det bara gilla läget.

Vuxenpoäng 4,0. Utan tvekan.

Mina små Heinz-tomater (gratispåse med frön från Ica-butik) verkar inte må bra. Min kära mor fick en planta tidigare och hon nämnde problemet först. Googlade lite och hittade dagens nya ord.

Pistillröta.

Hittade ett svar och förklaring på Blomsterlandet som stämde.

"Skadan är inte orsakad av någon parasit, utan är ett tecken på brist av kalcium och vatten när plantan var ung.

Inför nästa odlingssäsong råder jag dig att hålla jämn fuktighet i jorden, skugga plantorna mot starkt solljus och att du tillsätter trädgårdskalk med magnesium i jorden".

Likes

Comments

Hus & Hem, Trädgård, Vardag

Ni vet det där läget när man känner att man kanske gått för långt eller i det här fallet; fastnat djupare i trädgårdsträsket. Det här är helt klart ett sådant läge. Och en sådan insikt.

När en sminkpensel får sadla om och man börjar pollinera tomaterna... då vet man att det är kört. 😂

Vinrankan däremot verkar trivas så det står härliga till. Det är oerhört avkopplande att gå och pilla i växthuset och hjälpa vinrankan klättra är en favoritsyssla underligt nog. Jag gillar se när det växer. Och ATT det faktiskt växer är lite av en ego-boost. 😃

Dagens skörd blev två chilipeppar och två olika sorters tomater. 😃

​En utav mina gurkor verkar lite hängig och självmordsbenägen. Hälften av gurkan verkar liksom inte orka "blomma ut" och ser ut att vilja skrumpna ihop? Varför gör den så? Har gurkplantan och jag en kris nu? Vill den göra slut och flytta till ett annat växthus? 😂

Likes

Comments

Hus & Hem, Trädgård

Jodå. Det växer fortfarande så det knakar i växthuset. Och jag har fortfarande inte speciellt mycket koll på vad jag gör. Vattnar lite, plockar lite och ger lite näring.

Hittills har jag iaf inte glömt av att vattna någon dag, vilket borde innebära att jag skulle kunna bli betrodd med en Tamagotchi... men det är tveksamt.

Att mina frösådda tomater överlevt mig är jag nog mest fascinerad av faktiskt. Wow liksom. 😂

Och tänka sig... vindruvan trivs den med! 😃

Likes

Comments

Adhd, Personligt, Vardag, Kärlek

Efter en heldag i kärlekens tecken där min "lilla" kusin Freddie fick sin kärlek Mersiha till äkta fru, stupade jag i säng här hemma. Det var längesedan jag var såååå trött och helt slut i hjärnan.

Min adhd gör det svårt sortera ljuden och lägg därtill en förkylning som verkar ha satt sig på hörseln och du har fått vad jag kallar gröthjärna. 😂

God mat och trevligt sällskap, men jag saknade min gubbe.
Men det är alltid lika roligt att träffa morbror Henrik (Freddies pappa) och hans fru Toril för vi ses så sällan. Och så kusin Veronica och hennes gubbe Anders.

Vackert vid Råda Säteri.

Tack fina ni för att vi fick dela er dag med er. ❤️

​Sist men inte minst, en bild på min mamma, min moster Pernilla och fina morbror Henrik! ❤️

Likes

Comments

Trädgård

Det har hänt lite i växthuset kan man ju påstå. Från att i princip varit en dumpningsplats/förvaringsutrymme är det nu ett grönt och mysigt växthus. Borta är alla jäkla leksaker och annan skit. Och spindeln som valt att bosätta sig under mina säckar med jord uppskattade inte att jag möblerade om idag, men låt oss säga så här... han bor varken där eller någon annanstans. Någonsin. 😂

Likes

Comments

Personligt, Psykiatri

Mitt absolut största problem när det kommer till adhdn eller ja, livet i sig egentligen är sömnen. Trött blir jag men aldrig sova-trött. Jag kan bli seg och gäspig och slumra till dagtid på soffan men det händer på sin höjd en till två gånger i månaden.

Jag får inga som helst sömnimpulser som talar om att kroppen är trött och inte heller kan jag somna "för egen maskin" när jag väl lagt mig.

Numera... eller ja, sedan flera år tillbaka äter jag Imovane. En insomningstablett som anses som en tillfällig lösning och som efter en kortare periods behandling rekommenderas att man gör en ordentlig sömnutredning. Någon sådan har aldrig ens kommit på tal för min del och när jag efterfrågar det hos psykiatrin så hänvisar dom mig vidare till vårdcentralen som DÄREFTER remitterar mig vidare. Och där jag senare får svaret att jag är uppsatt i kö och det är 68 veckors väntetid. Inte 6-8 veckor. Utan 68. Sug på den ni.

Inte heller får jag något kedjetäcke utskrivet från psykiatrin eftersom jag måste genomgått en sömnutredning först för att kunna utesluta sömnapné. Vid sömnapné är ett kedjetäcke tydligen direkt livsfarligt. Men psykiatrin har aldrig utrett mig för det. Eller remitterat mig vidare. Det fick jag styra upp själv.

Ni inser vilket ekorrhjul det är va? 😉

------------------------------------------/

Skärmdump från http://www.specialnest.se

Jag har gått igenom en uppsjö mediciner för att hjälpa mig med sömnen genom åren. För psykiatrin medicinerar hellre bort patienterna än ger dom hjälp med verktyg i vardagen på naturlig väg.

I nuläget medicinerar jag med två sorters melatonin, kroppens egna sömnhormon. En korttidsverkande (Circadin) som gör mig trött och senare ett preparat som heter Melatonin AGB som hjälper till att bibehålla sömnen under natten. Alldeles när jag lagt huvudet på kudden för att verkligen sova så tar jag Imovane för att ens kunna somna. Fungerar någorlunda men målet är att hitta naturliga vägar till bättre sömn. Jag sover dessutom med både öronproppar och ögonbindel för att stänga ute alla ljud och intryck.

Hjärna på högvarv anyone? 😂

Jag behöver dessutom bli hårdare med mina rutiner vad gäller sömnen. Ett fast klockslag för första medicinen (tas en timma innan läggning) och sedan varva ner. Lugn och ro. Ingen uppkoppling eller mobil. Kanske en bok.

Things can only get better. 👍

Likes

Comments

Personligt, Musik

Musik har alltid haft en oerhört viktig del i mitt liv. För att den fått mig att andas, för att den gjort mig glad, för att den satt ord på saker som gjort ont eller känslor som jag inte hittat orden till. För att den släppt ut tårar som suttit så krampaktigt fast i bröstet.

Jag har träffat så mycket underbara människor just genom musiken men mött lika många mörka och trasiga människor därigenom och jag förstår verkligen att en del går sönder och inte orkar mer. För mig har det alternativet aldrig funnits eller varit aktuellt oavsett hur dåligt jag mått. Jag har varit i det mörker där den starkaste känslan är vidrig och outhärdlig. Där ensamheten och paniken tar över. Där ljuset aldrig syns. Men aldrig har tanken på att ta mitt eget liv funnits.

Lyckligtvis har medicin och stöttning från nära och kära hjälpt mig upp någorlunda ur sådana mörker för jag har aldrig fått hjälp med psykolog från psykiatrin. Det är under all kritik och jag förstår att en del inte orkar vänta på hjälp.

Jag vill hjälpa andra genom att berätta min historia. Därför är inte jag tyst. Därför döljer inte jag min psykisk ohälsa.

Jag finns här som alla andra. Och jag lever.

illusion
"I know it's hard to tell how mixed up you feel
Hoping what you need is behind every door
Each time you get hurt, I don't want you to change
Because everyone has hopes, you're human after all
The feeling sometimes, wishing you were someone else
Feeling as though you never belong
This feeling is not sadness, this feeling is not joy
I truly understand. Please, don't cry now

Please don't go, I want you to stay
I'm begging you please, please don't leave here
I don't want you to hate;
For all the hurt that you feel,
The world is just illusion, trying to change you

Being like you are
Well this is something else, who would comprehend?
But some that do, lay claim
Divine purpose blesses them
That's not what I believe, and it doesn't matter anyway
A part of your soul ties you to the next world
Or maybe to the last, but I'm still not sure
But what I do know, is to us the world is different
As we are to the world but I guess you would know that

Please don't go, I want you to stay
I'm begging you please, please don't leave here
I don't want you to hate for all the hurt that you feel
The world is just illusion trying to change you
Please don't go, I want you to stay
I'm begging you please, oh please don't leave here
I don't want you to change;
For all the hurt that you feel,
This world is just illusion, always trying to change you

Please don't go, I want you to stay
I'm begging you please, please don't leave here
I don't want you to hate for all the hurt that you feel
The world is just illusion trying to change you
Please don't go, I want you to stay
I'm begging you please, oh please don't leave here
I don't want you to change;
For all the hurt that you feel,
This world is just illusion, always trying to change you"

Likes

Comments

Musik, Psykiatri

Ännu en röst har slocknat. Alldeles för tidigt. Chester Bennington från Linkin Park. Han med den vackra rösten. Han med det ljusa håret.

Han stod nära Chris Cornell sägs det. Och idag skulle Chris Cornell fyllt 53. Varför kunde dom inte räddas? Varför var dom sig så ensamma och trasiga att dom såg självmord som enda vägen ut?

Likes

Comments

Personligt, Föräldraskap

Mina ord är just det; mina egna. Jag står för dom och döljer dom inte. Inte heller raderar eller agerar jag annorlunda för att mina ord sårar. För jag gör det aldrig medvetet.

Som nu t ex. Trots min ilska och frustration över hur illa min ex-make (således även dottern far) sköter allting kring vårt gemensamma barn så namnger jag honom aldrig. Inget namn, ingen adress, inget personnummer. Men jag kallar honom "jävla idiotjävel". För det är berättigat.

Dom som känner mig vet vem han är. Och det är klart hans familj säkert blir sårade av att se honom bli kallad "jävla idiotjävel". Men vet dom vad han säger och gör när dom inte ser? Hur nedlåtande han är. Hur han aldrig gör fel utan skyller på alla andra. Hur han går över huvudet på mig och kringgår mig som förälder?

Det här är min version och JAG har alltid kämpat för dottern och hennes rätt till sin far. Att han sedan bara skiter i sin förstfödda och på sin höjd kan kosta på sig ett telefonsamtal till henne då och då. Duktig kille. Du har förlorat en underbar dotter. Hoppas det var värt det.

Min dotter är idag 16 år. Hon vet vad jag tycker om hennes fars relation till henne. Att den suger. Att han är en jävla sopa som skött det här dåligt. Men hon vet oxå att jag tycker han varit en bra förälder när han fanns med i bilden. Och jag har aldrig svartmålat honom.

Han och jag har samma åsikter och delar synsättet på uppfostran. Och jag har aldrig varit orolig när hon är med honom.

Men jag trodde aldrig han skulle försvinna eller bli en sådan förälder han nu är om vi skulle separera. Men. Här sitter vi. Och han valde bort dottern till förmån för det nya alternativet. I min bok, i min värld är det som förälder helt förbjudet att göra.

Därför är han en idiotjävel.

Det är inte mycket jag har krävt av honom genom åren. Underskrifter på papper som behövt in till myndigheter i tid har försvunnit eller glömts bort. Medvetet eller omedvetet låter jag vara osagt. Det vet bara han. Men när man ser ett mönster och behöver ta till åtgärder för att man vet vad som kommer, då anser jag iaf att det är något man satt i system.

En gång är ingen gång. Två gånger är ingen slump. Tre gånger är det ett mönster.

Därför är han en idiotjävel.

Likes

Comments