Jag tänkte att jag skulle uppdatera er om allt som jag och Flisan har tränat på det senaste.

För er nya läsare få förstår jag att det är otroligt tråkigt med bara inlägg om ridpass och uteritter osv. Medans dem som följt mig och Flisan från början vet att jag skriver om allt för att jag håller på att utbilda henne. Jag förstår att det är trök med bara inlägg om pass osv men jag har varken tid eller idéer till andra inlägg. Men det kommer nog bli bättre i sommar när jag inte har skola. psstt. jag är sugen att börja gö lite videos oxå.

Men iaf så är detta det senaste som vi tränat på:

  • Galoppfattning från sittandes
  • Högersittben
  • Form och ställning
  • Mjuka upp högersidan
  • Korta och samla i galoppen

Jag kan säga att allt har gått så bra. Varför det står om höger är för er som inte vet är pga att Flisan inte tar högergaloppen då hon varit för svag på höger. Så därför måste jag träna upp högersidan och mjuka upp den. Alla har ju en starkare sida och Flisans är vänster sidan som är starkast. Vi åker på högergalopps-träning då och då men det är väldigt svårt att få en tid som passar. Men vi har mycket som vi tränar på hemma så träningen ska gå ännu bättre och att hon ska ta högergaloppen till sist. Dock tar hon högergaloppen av sig själv ibland när hon springer lös. Fick henne att ta höger för typ en vecka sen. För att vi hoppade över däck och svängde höger och då fick jag henne att ta höger. Men hon behöver ett fast och säkert underlag för att hon har varit så att hon lutar väldigt mycket. Men det har också blivit bättre pga min ridning och att hon blivit starkare att hon orkar stabilisera upp sig själv.

Galoppfattning från sittandes har jag haft lite svårt med då jag automatisk har lättat min sits och tryckt på för att hjälpa Flisan in i galoppen. För att jag skulle underlätta för henne förut när hon inte var stark. Så både jag och Flisan har fått träna på det. Det har verkligen gått super. Jag har blivit bättre på att sitta kvar och att ta galoppen från det och Flisan som blivit starkare och orkar göra det själv nu utan hjälp. Så nu går det jätte bra och hon tar galopperna så mycket finare nu. Att ta galoppen från sittandes har även gjort det enklare till att få Flisan att gå kortare och mer samlad i galoppen. Förut har hon inte varit tillräckligt stark att gå kort och varit så svår att samla. Men hon har blivit starkare(alltså muskler) och lydigare på mig och jag har blivit starkare och har lärt mig att hantera hennes styrka osv.

Form och ställning går också super bra. Dock så kan jag inte direkt få ner henne i form utan inspännings-snodden. Men det kommer. Hon har efter alla pass med formen och ställningen blivit så lyhörd och samarbetsvillig sen jag började med dem passen. Inte sen jag började med dem passen har hon dummat sig under turer elr i passen som hon gjorde förut. När hon drog iväg och drog ner huvudet och var så där dryg och stark, hon kan ju vara lite stark ibland men inte alls som förut. Hon har iaf lagt på sig så mycket muskler och är så snygg i kroppen nu, dock lite lite underhudsfett. Hon har fått en mer muskulös hals och kropp och har börjat få mer jämn massamuskler på båda sidorna av kroppen! Jag känner knappt igen Flisan när jag kollar på gamla bilder.

_

Hon är som en annan häst. Hon har fortfarande samma motor men när hon kom var hon inte fin i kroppen och var så olydig och hon var hemsk att rida. Varje tur var jobbig för hon skulle bara sticka hela tiden och lyssnade aldrig på mig och hon var så jävla stark.

Jag vet att jag inte lagt ut nån video om hur hon går nu, men hon har blivit så galet fint på en så kort tid nu på slutet alltså. Men ja ska försöka fixa nån ridvideo till er så småningom så vi kan jämföra lite.

Jag köpte en storhäst men jag aldrig hade ridit en storhäst, provred henne en gång och sedan tog jag hem henne på prov. Dem flesta vet att jag brinner för att ubilda och träna hästar, därför ville jag ha Flisan. Ett nytt och svårare uppdrag än innan, har innan ridit in/ utbildat/ hanterat ungponnys. Jag ville ta en liten paus från unghästandet men jag klarade inte av att hålla mig från en häst att utbilda. Dock så hade jag tänkt att jag behövde lägga ner mer tid på mig själv i ridningen. Då jag inte har haft tiden att tänka på vad jag behöver träna på utan bara tränat hästarna. Men den här hästen har lärt mig så galet mycket och jag henne. Det är så galet roligt att utbilda hästar och träna dem och sedan kunna kolla tillbaka och se sån skillnad. Hon har vart en stor utmaning. Hon kunde verkligen inte stå still (är hon fortfarande lite dålig på haha), hon skulle skena och springa hela tiden, fanns inget stopp. Varit ute som problemhäst har hon varit ute som. Text från en av alla ägare som jag lyckades hitta.

Rätt ryttare med rätt vilja och kunskap så kan man fixa allt, inte sant? Att gå från att rida in/utbilda/hantera ungponnys till att utbilda och börja om från början på en vuxen problemhäst har vart en utmaning, men det har vart värt varenda jävla minut. Detta är verkligen nåt jag brinner för.

Jag är bara 17 år och jag är rätt så stolt över mig själv

Vi glömmer väl inte stridvagnen, som är galnast och farligaste men goast i stallet?

Ni kanske kan få en video/ inlägg om allt från att Flisan kom till mig och hur allt gått från då till nu. och att jag skriver om hur jag tänker och gör!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Fem timmar i stallet idag. Från fyra till nio.

Började med att släppa hästarna på bete i gånghagen och sedan fixade jag stallet. Jag ville dröja lite då det var så varmt ute och ville vänta innan jag skulle motionera dem. Så jag började städa runt krubborna och väggarna där det var massa gammalt torkat foder och ta bort spindelnät där det fanns. Blääh, usch. Det tog tid och var riktigt nödvändigt så nu är det rent och fint. Fixade även med hö osv. Hästarna kom in flera gånger och vilade i stallgången och en gång lyckades Gardenia komma in i sin box. Men sedan så fick de gå ut i sina hagar en liten stund innan jag skulle motionera dem.

Jag gick med Gardenia i Flisans hage. Tänkte att hon inte behövde springa så mycket eftersom det var så varmt. Longerade henne i skritt också och några få travsteg. Lyckades longera henne lite i höger också utan att hon stack i galopp.

Sedan red jag Flisan. Skrittade ut henne en bit. Sedan travade jag igång henne i ridhagen i båda varven och gjorde lite volter. Sedan tog jag och galopperade vi upp för en liten backe som vi har, som egentligen ska vara en hage men som vi inte fixat än. Tog många galopper upp för backen. Bra träning och sedan travade jag henne upp i högersittben också för att stärka höger oxå. Hon var lite taggad när vi skulle ta galoppen men gjorde bara några volter och fick henne lugn, men hon var iaf super lydig och duktig idag. Sedan så tog jag några galopper på grusvägen ovanför stallet. Tog galopperna från korttrav, gick in så fint och gick så fint i galoppen. Samlad och kort. Red kort-trav och arbetstrav med högersittben på grusvägen också. Finfin, sökte sig till form ibland i den korta traven.

Har varit en rätt lugn vecka för Flisan, känns bra då hon fått jobba rejält många veckor.

Likes

Comments

Idag fick Fisen ridas igen. En riktig piggelin var hon och rädd för mycket.

Hon skrittades länge. De två första galopperna tog jag på samma sträcka och dem var ok. Men den tredje galoppen gick inte så bra. Precis när jag fattade så skyggande för stora bitar bark som lossnat från ett träd och som stod lutat mot det trädet som tappat det. Så hon kastade sig ner i diket men hon fortsatte att springa och hon sprang typ på sidan av diket och det var ju halt så jag tänkte ''shit nu går vi omkull''. Men vi kom upp ur diket utan att det skedde nån skada. Jag gick tbx till det trädet och hon var förskräckt. Det var som att hon såg ett lik. Men hon fick stå där ett tag och lugna sig och fick henne till sist att lukta. Vi tog en ny på samma ställe och då gick det bättre. Vid en annan galopp så när vi skulle galoppera så tog hon ett skutt över en vattenpöl först och gick in i galoppen efter.

Men iaf så blev den sista galoppen för turen bäst. Hon gick in så fint från kort-trav till galoppen och gick riktigt fint och bra i galoppen och höll inte på o tönta sig. I traven var hon duktig som vanligt, lätt och fin. På vägen till stallet igen så gick vi igenom vattenpölar. Men hon inte gillar vattenpölar så mycket, så bra träning men hon var duktig och gick i direkt men var lite fundersam och tyckte d va skumt.

Tänkte att jag ska skriva ett inlägg om hur det går med allt jag tränar på Flisan nu iaf. Allt går iaf åt rätt håll, grymma häst.

Sedan så gick jag med Gardenia i Fisens hage. Longerades bara nåt varv. Sedan sprang vi tsm upp till Gardenias egna hage.

Mina underbara speciella hästar. ❤

På morgonen när jag fixade stallet innan jag red Flisan osv så fick hästarna beta i gånghagen medans. Så Gardenias mage får vänja av sig lite med gräs nu inför betet och allt. Men det var förmodligen nå gammalt gräs som bidrog till koliken så vill jag iaf börja sakta men säkert med gräs för henne då hon står på jordhage med hö.

Likes

Comments

Igår fick Flis promeneras eftersom att hon sträckte till sig i torsdags/ gjorde illa hoven. Hon var galet brunstig och drog mot hästgrannarna och ville käka gräs vilket hon aldrig brukar bråka om. Hon var stark så jag fick hålla koll på henne hela tiden och tvinga henne att hålla sig till mig och gå bredvid mig. Hon var lite feg vid vissa ställen. Hon blev rädd när jag drog upp min hand en gång. Men hon gick iaf rent och fint. Påvägen tbx till stallet fick hon gå lös en bit. hon stannade när jag stannade och gick när jag gick!

Jag longerade Gardenia. Duktig är hon när hon väl inte är en stridsvagn. Men när jag gick på höger sidan och skulle svänga henne så drog hon iväg i galopp, så jag tränade lite på det att hålla henne lugn och kunna svänga henne utan att hon skulle sticka. Gick bra men gjorde det en gång till men sen var hon duktig och höll sig till mig och gick med mig. Sedan fick hon galoppera upp igen.

Sedan så slängde jag även in maskrosblad till henne och gud så glad hon blev. Gnäggade och sprang efter mig när jag hade de i handen.

Nu när Flisan är så brunstig och inte går i samma hage som Gardenia så blir hon mer privat och fisförnäm så hon har skrikit till åt Gardenia och sprakat med fram hoven.

Likes

Comments

Gardenia har jag börjat typ longera varje dag nu eftersom hon går i liten hage och det är viktigt för alla hästar att hålla igång. Galen igår och idag och alltid. Drog iväg i galopp och på slutet blev hon super stressad och rädd för ljud så det gick knappt att hålla henne. Men hon är duktig att trava runt. Men har inte fått höger varvet att funka. Då drar hon iväg i galopp med mig släpandes efter. Men efter varje longering som vi kan kalla det så har jag släppt henne och hon fått galoppera upp. Älskar mina galna hästar. Gardenia är som Flisan att longera, väldigt komplicerat, inget glider fram på ett bananskal. Men det älskar jag. Bara hon travade runt mig så var hon hur duktig som helst. Men det är Gardenia aka stridsvagnen vi snackar om. Hon måste få vara en stridsvagn!❤

Flisan fick backträning idag. Vilket vi typ aldrig tränat. För att vi inte direkt har en bra backe att träna i. Men tog en där det var lite backe.. Flisan var i början lite dryg för hon var brunstig på alla grannhästar, men sen så blev hon duktig.

Började med att trava igång henne uppför backen. Lös och i ett snabbare tempo så hon fick sträcka på sig och komma igång. Sedan jobbade jag henne flera gånger i galopp uppför backen. Ta galoppen sittandes från kort-trav, gick super, jätte fina galoppfattningar och jag har börjat få till det nu. Sedan jobbade vi med att länga och korta. Skit duktig. Några galopper när det var mycket variation med att korta och länga och sedan när hon bara fick länga och korta. Skit duktig, lyhörd och arbetsvillig och inget skyggande för nåt läskigt. Dock slutade det med att när vi skrittade ner för backen så sträckte hon sig pga att hon snubbla över en sten eller så kändes det i hoven. Så hon fick skrittas sedan, men hade som tur va nästan jobbat klart med henne. Men hon fick skrittas hela vägen tbx och det blev bättre. Hände liknande förut när vi red där. Skit stenar.

Var i stallet sen jag kom hem från skolan till typ 21:20. Så blev tre timmar i stallet och sedan så var jag tvungen att baka för picknicken med tjejerna imorgon och fixa allt annat, så det blev en stressad och fullpackad dag. Men viktigast är alltid hästarna.

Likes

Comments

Blev ett rejält och bra pass för Flisan idag. Red henne i ridhagen med inspännings-snodd.

Skrittade ut henne först. Sedan lite i ridhagen oxå. Sedan red jag runt henne mycket i trav. Blev inte så mycket ridning i fyrkantsspåret utan red runt mycket i volter och i en en stor mer äggformad volt typ, i både arbetstrav och kort-trav i båda varven. Hon gick inte så mycket i formen men gick mycket bättre och mer i formen på slutet. Gick bättre när jag red henne i volter, hon var väldigt tittig på fyrkantsspåret. Sedan så körde jag övergångar mellan galopp och kort-trav. Super bra träning för både mig och Flisan. För mig då jag som sagt behöver träna på att ta galopper från sittandes i sadeln. Eftersom jag automatiskt ställer mig upp och hjälper Flisan. Så jag är inte så jätte van med att ta den sittandes. Det är bra för Flisan eftersom det är viktigt för Flisan att träna på övergångar så hon blir mer lydig och lyhörd på mig, att vänta in mina signaler. Sedan att hon måste lära sig att jag inte hjälper henne in i galoppen som jag gjort förut när hon var omusklad och då går hon även enklare in i en kortgalopp direkt. Men efter galoppen skulle hon bryta av fint och direkt komma in i korta traven igen. Allt blev bara bättre och bättre, hon gick in snabbare och mjukare och bröt av finare. Ibland när hon själv fick för sig att gå in i galoppen själv så gjorde jag bara volt eller fortsatte korta-traven. Men galoppen var iaf jätte bra powerful och kort och fin. Eftersom det blev mycket vänstervarv på slutet så travade jag av henne i kort-trav i höger också och sedan skrittade jag av henne på en kort liten tur, utan inspännings-snodd så hon fick sträcka ut halsen efter passet.

Min galet fula skiss från övergångsträningen vi gjorde. Är ju inte så noga men bara så ni fattar vitsen och hur jag red. Dom runda cirklarna är däcken som jag brukar skutta över ibland.

Men hon kanske inte gick så mycket i formen idag så var hon så gick hon så otroligt mjukt, lätt, fint och kort. Men hon blev duktigare på slutet med formen. Lite på slutet blev hon lite lite stark och lite på men inga problem men lugnade ner sig lite igen.

Nåt som jag tänkte på när jag red var att jag skulle faktiskt kunna tänka mig att tävla dressyr nån gång med Flisan i framtiden, KANSKE. Skulle vara riktigt kul att testa och vara riktigt lärorikt för både mig och Flisan, hon har ju blivit så jäkta fin men kan ju inte allt än men skulle vara så roligt att testa på iaf.

Svinnöjd över passet. Flisan presterade riktigt bra och fick jobba ordentligt.

Queeeennn👑👑👑👑👑

Likes

Comments

Gardenia verkades i söndags och hon var jätte duktig! Hon hade till och med ena bakhoven på ett hovställ och det vill inte Flisan.

Igår så hade Flisan sin vilodag och jag har även tänkt att hon kanske ska få en veckas vila. Ja vet det är ju en liten dum idé om man tänker efter på att hon blir crazy över 2 dagar och är det ändå men hon ridits hård så blir hon inte trött. Men jag tänkte att hon skulle få återhämta sig rejält efter alla veckorna med mycket träning och jobb. Men vi får se hur det blir.

Men iaf igår så tänkte jag gå med Gardenia i Flisans hage igen. Eftersom att hon går i en liten hage nu och inte rör sig lika mycket då. Men ja ännu svårare än vanligt med min galna häst. Hon sprang runt mig och sparkade bakut och studsade med framdelen och höll på haha och sedan galopperade Flisan och Gardenia upp som galningar.

Ska försöka få det på film elr bilder när Gardenia goes crazt.

Flisan, Fisen, Fisan, Flis, Fis. Några av alla hennes smeknamn.

´

Garde, tanteluno, tanten, stridsvagnen. Några av hennes oxå.

Likes

Comments

Nu kommer inlägget om dem två så jävla jobbiga dagarna. Flera dagar har varit jobbiga för att jag haft så mycket inre stress. Men nu mår min älskling som hon ska. Nu springer hon runt och är busig och glad.

Allt började förra söndagen, den 7:de maj. När vi kom tbx till stallet efter att jag hade ridit Flisan på banan. Det var när jag hade tagit in Gardenia i gången och höll på att rykta henne. Klockan var då typ runt 18. Jag märkte att hon blev tröttare och Gardenia står alltid högt med huvudet och är alltid nyfiken och hänger alltid med på allt. Hon flemade och jag tänkte att det berodde på att jag smörjt Flisan med liniment. Vilket det oxå kan ha bidragit till att hon gjorde d mer. Men jag sa till mamma att hon verkade så trött. Hon började stå med huvudet ner och hade inte ögonen så öppna utan såg så matt och trött ut. Jag tog tempen två gånger med mellan rum, men hon hade inte feber. Men hon kändes lite varm men tänkte på att hon varit lite stressad för att jag varit och ridit Flis. Men hon var seg på att äta brödet jag gav henne men jag tänkte även på att det kunde bero på att mina händer luktade liniment.

Men jag släppte in henne i boxen och det FÖRSTA Gardenia brukar göra att ställa sig vid krubban och käka sitt kraftfoder. Men hon gick dit och tog typ en liten tugga men sedan så vände hon sig bort från den och ville inte ha nåt mer. Där fick jag panik. Det var ju förra söndagen så kommer inte ihåg allt i detalj och ordning. Men jag försöker mitt bästa iaf. Jag tror det var då hon iaf började byta viloben och stod och såg såå trött ut. Då gick vi ut med hästarna i hagen och jag gick runt lite med henne. Jag släppte henne sedan så gick hon tbx till stallet. Men mitt i gången så började hon krafsa med frambenet och såg ut som hon tänkte lägga sig ner i gången. Så vi tog snabbt in henne i boxen och vi började planera vad vi skulle göra. För hon hade inte först visat stora tecken på att det var kolik. Men sedan hörde vi en duns i boxen och och hon hade lagt sig i boxen. Jag vill lägga till att jag aldrig varit med om en kolik häst förut så detta var HELT nytt för mig. Men jag visst självklart av symtomen och vad man skulle göra, därför gick vi med henne innan för att vi tänkte att det var kolik. Jag ville ligga på säkra sidan och vi fick inte tag i dem vi ville få tag på, men mamma åkte iväg för att hämta nån av våra grannar då mamma inte är så kunnig och jag vill ha nån att diskutera med, skulle ja fråga mamma om råd skulle hon inte veta och jag vill inte stå där med all press själv när jag var i panik och det är alltid bra att vara fler som kan hjälpa till om det skulle behövas.

Jag var kvar med Gardenia och jag fick panik och grät som en dåre och pratade med henne. Jag tryckte på hennes mage och då började hon prutta och hon tittade på mig och till sist reste hon sig och gick ut i stallgången, men hon tänkte lägga sig igen så jag tog in henne i boxen och där fortsatte jag massera hennes mage för att få igång den. Efter ett tag kom mamma och sedan två grannar som också har häst. Vi pratade ihop oss och jag och mamma gick ut med hästarna på grusvägen och gick en bit och sedan gick vi in och tittade på hovarna för att det inte skulle vara fång vilket det inte var. Inne i boxen så höll en av grannen (mannen) i Gardenias grimma och hon bara lutade. Så hade han släppt hade Gardenia tippat omkull. Så vi väckte liv i henne för att hon skulle sluta luta och sedan gick vi ut i sommarhagen där vi spenderade dem följande timmarna med att gå, ta paus och checka och upprepade det i flera timmar. Hon blev bättre och lyssnade mycket efter tarmljud, försökte få i henne vatten. Ibland visade hon tecken genom att dra upp ett ben mot magen, vilket hon alltså gjort innan. Men det blev bättre och hon var inte lika matt. Ibland kom stridsvagnen fram och ville springa lite. Hon blev iaf piggare och gick mycket piggare. Efter flera timmar gick vi in med henne i boxen istället för att låta henne vila där istället för i hagen. Men gick ut några gånger till för att hon började få känningar igen. Sedan blev hon ännu piggare och bättre. Vi ville inte åka hem förrns hon bajsat. Jag kom på ett sätt som kunde sätta fart på magen. Jag gick ut med Flisan och Gardenia fick stå kvar i boxen. Alltså så blir hon stressad och magen sätts igång och då bajsade hon! Slängde in en tuss hö så hon fick i sig super duper lite. Men vi stannade kvar typ en timme till för att se att hon inte fick känningar igen. Men det fick hon inte utan hon var den vanliga Gardenia. Stod och tittade nyfiket på oss. Men hon fick inge mat pga koliken och då det är bra att låta dem stå utan när d precis haft det så det inte skulle komma tbx.

Vi åkte hem ca 23:20.

Nästa dag var jag med och släppte ut henne i hagen tsm med Flisan och hon mådde bra . Men på kvällen när jag hade fixat stallet så såg jag att hon började se trött ut igen och hon ställde sig och guppade med huvudet igen och drog upp benet mot magen. Så det var bara att börja gå igen. Och nästan direkt när jag började gå med henne så bajsade hon. Gick med henne mycket och hon bajsade typ tre gånger på en halv timme. Pappa kom till stallet och han fick ta över. För jag pratade i telefonen. Nåt som var väldigt gulligt under den jobbiga tiden var att två små hårar lekte i sommarhagen som låg bredvid hagen dem gick i. Men iaf så efter vi hade gått ett tag med henne så fick hon gå in i boxen och stressa lite så då bajsade hon igen. Sedan mådde hon bra.

Då bestämde vi oss för att testa jordhage för att prova om det var gräset i hagen som var anledningen. Så vi satte upp en hage i hagen som Flisan går i, där det bara är jord. Så där la vi in hö och ställde in vatten till henne. Bra så att se hur hon dricker och bajsar.

Vi åkte ner till stallet igen vid elva för att checka henne och hon mådde bra!

Nu har hon gått i jordhage sen i tisdags och det funkar jätte bra. Alltså är det gräset som gjort så hon fått kolik. Att hon fått i sig nå gammalt gräs som kommit fram när snön smällt osv. Vet inte hur länge hon ska gå i jordhage men så länge det behövs iaf.


Gardenia var så tyrd till mig. Hon var så duktig och jag gick med henne hela tiden för jag ville inte att nån annan skulle det. Hon gillade inte när nån annan ville lyssna efter tarmljuden utan det fick jag göra och det var jag som skulle lyfta hovarna också! Måste även tillägga att Flisan fick dras med hela tiden när vi promenerade Gardenia, snäll. När det blev regn så fick hon täcke och en gång tänkte hon rulla när pappa höll i haha. Hon tröttnade lite på att va ute men hon fick också promeneras en del.

Vi var nära att ringa vet på söndagen. Men som tur var blev hon steg för steg bättre och vi kunde fixa det själva.

Den här hästen slutar aldrig bevisa för mig att man aldrig ska sluta kämpa.

Min älskade häst❤

Gick med henne i förrgår i hagen igen då galopperade hon upp till stallet och igår så sprang hon runt i sin hage och kastade med huvudet och var så glad. Sedan har hon bockat och busat!

Likes

Comments