En vecka har gått sedan jag fick träffa min nya läkare i Stockholm. Hemma kunde man inte garantera operation före Mars månad, ingen idé att chansa tänkte jag och ringde till Capio Artio Clinic.

Fredag 13 Januari
Tog flyget till Bromma å sen buss, tunnelbana å pendeln till Sophiahemmet. För å vara en del byten så tycker jag ändå att det var väldigt lätt och smidigt att hitta. Tog en lunch innan doktorsbesöket.

Väl hos doktorn så pratade vi lite om mig och mitt knä. Hur det skulle bli med rehabilitering och framtida göromål. Han klämde lite på knäet och påpekade att för å få en "snabb" rehabilitering va det väldigt bra om jag kunde träna upp musklerna i vänstra låret, som var något mindre än de i höger. Detta skulle skynda på, eller rättare sagt förbättra rehabiliteringen. Det säger sig självt egentligen, har man goda förutsättningar innan operation har man större chans att bli frisk fortare. Vi fixade med lite mediciner och ställde mig i kö med förtur plus att jag blir inringd om det skulle komma en avbokning någon dag. Realistiskt sätt så trodde doktorn att jag skulle bli opererad närmare februari.. Känns väl så där men men.. vissa saker kan man inte styra över...

Kände mig lagom nöjd efter besöket, inget fel på läkaren alls och han var väldigt rakt fram. Jag gillar sånt, inget fiffel när jag vet vad som komma skall utan rakt på sak helt ärlig. Som doktorn jag hade i Umeå, lovar inget utan säger som det är och vilka utfall en operation kan ge.

Doktorn i Sthlm trodde att om jag tränar inför operationen, kör rehab varje dag noggrant och bra så skulle jag vara frisk 6 månader efter operationen.
Det svider i magen när jag tänker på det, hade så mycket roligt å se fram emot den här bandy-säsongen och sen kommande fotbollssäsong.. Men som en god vän sa så har jag väldigt bra med tid att inte bara träna upp kroppen igen utan även min mentala muskel, psyket.

Fredag 20 Januari
Väntar spänt på att dom ska ringa från Stockholm och säga att dom har en tid dagen efter, så jag får bli opererad.
Har kommit igång med mitt schema igen jag hade innan jullovet. Cyklar och styrketränar.
Skolan är inne på sista terminen och i full gång med praktik och plugg inför NKSE, lite läskigt faktiskt. Samla all kunskap jag har och ta mig igenom provet helt enkelt.
Siktar på min kandidatexamen och legitimering i Juni.
Gäller att få bollen och rulla ordentligt för att hålla igång både knäet och skolan.

Nu kör vi! 💪🏽

Likes

Comments

2009.. det är ett tag sen.. drog av mig främre korsbandet på vänster knä.. första gången... då i samband med ett hopp för att nicka en boll, hamnade snett på foten och knäet fick hela tyngden över sig.. drog det i mars och blev opererad samma år i oktober..

Nu 7 år senare, händer det igen av en riktigt löjlig anledning - en passning på träning, fastnar i konstgräset med vänster fot och hela knäleden vrids om som den rent anatomiskt inte är skapt för..

Skadad 27 September, första läkarmötet och skelettröntgen som inte visa några frakturer samt att min skruv från tidigare op satt där den skulle.

6 Oktober andra läkarmötet där vi bestämmer att jag ska pröva vad som funkar och inte fram tills vi vet riktigt vad som är trasigt

MR 11 Oktober... ca 2 veckors väntetid på svar (!?)

Gick ca 2 veckor med kryckor för att minska svullnaden och började, 14 Oktober, med cykling och lätt styrketräning vilket kändes bra.

Började köra bil igen efter 3 veckor och ta trapporna uppför, nedför gick mindre bra..

25 Oktober, har betat av 6 cykelpass á 30 min och det är mitt tredje läkarmöte där det konstateras efter MR-bilderna att jag slitet av allt vad knäled heter i vänsterknäet.

Står på skridskor och kan åka hyfsat bra 28 Oktober, hinner dock inte med i spelet som jag och min domarcoach vill plus att det hugger till lite lätt vid frånskjut.. jag kliver av och slår fast att denna säsongen är förlorad..

Börjar gå i trappor både upp och nedför ca 6 veckor efter skadan.. Har under dessa sex veckor betat av 6 cykelpass á 30min, tränat lite lätt hemma på vardagsrumsmattan - kontrollerade övningar för böj och sträck i knäleden samt stabilisering av höften..

CT-undersökning 15 November

Specialistläkarundersökning 26 November, totalt 8 cykelpass, vi konstaterar att oavsett om jag opererar mig eller inte så är min framtid ett frågetecken.. främre korsbandet som bortblåst, menisken som en trasig pepparkaka, broskskador på både ledhuvudet och ledpannan, inre ledbandet utdraget och patella ligger inte centralt..
Operera - blir stabil, kan åka skridskor men kanske inte kan springa
Inte operera - ostabil, kanske kan åka skridskor men kanske inte kan springa
Det känns som ett "Blunda-oledoledoff"-scenario...men vi bestämmer oss för att operera

29 November ringer till operationsplanerarna och frågar hur en operation ligger till i tiden, inte så ljust för min del förklarar hon så jag får numret till en klinik i stockholm och kollar om de kan operera mig före Mars, då kanske bandysäsongen är räddad i alla fall tänker jag i mitt stilla sinne.. "Vi kan inte lova något" säger hon i telefon "Men realistiskt sätt säg...tidigast i Januari"

6 December får SMS om att de fått min journal med bilder och tidigare operationsberättelser.. nu är det bara att vänta..

9 December, har sedan skadan och fram till idag avverkat 20 spinningpass.. de senaste tre veckorna 4pass/vecka, jag går normalt upp och nedför trapporna, jag har ingen smärta i knäet förutom när jag belastar i trappen, ingen svullnad...

Nu går jag i väntans tankar och håller alla tummar och tår för att jag ska få en operationstid före jul..eller mellandagarna kanske? så att jag är på banan igen i Juli efter rehabilitering.. Mycket tankekraft går till att hålla mig själv på banan, inte fastna i diket utan göra det jag kan för tillfället - cykla och hålla huvudet i schack..

Ska under kommande vecka ta upp styrketräning mer aktivt och träna lätt i maskin..börja utan vikter och jobba mig uppåt..ju mer muskler desto bättre förberedd inför operation och kommande rehabilitering..

Hejja mig! #gealdrigupp

Likes

Comments

Ibland behöver man sånna här dagar. Du går upp någon eller några timmar senare än du brukar, pyjamasen är dagens klädsel, skrivbordet med färgpennorna och målarboken håller ditt fokus, i hörlurarna spelas en film som du sporadiskt gluttar på, du har sett filmen förr så det blir som att lyssna på en ljudbok, olika karaktärer och röster medan bilder av olika scenarion spelas i ditt huvud. En grå dag helt enkelt.

Utanför smattrar regnet på rutorna, dina batterier laddas under den här dagen. De som får dig att fortsätta kämpa även om det är stressigt på jobbet, även om det är mycket att ta in innan tentan. Batterierna som håller dig i schack tills nästa kaffekopp eller nästa måltid, de behöver laddas ibland och då är det bara att sjunka in i den stunden, låta den värma dig som en varm filt, så att du kan vakna upp från "power-napen" utvilad och redo för nästa uppdrag.

Ibland behöver man en grå dag..

Likes

Comments

Min bil heter Snigel. Jo, det är enklare så, att komma ihåg regnumret för mig - "SniGeL". Något jag råkade nämna vid besiktningen och killarna som jobbade där skrattade gott åt det. Kul att man kan göra någon glad i alla fall!

Vi bytte däck på honom idag, Snigel alltså. När vi sen kom till macken för att fylla på luft så läckte ena bakhjulet, ventilen ville inte vara med. Letade panikartat på telefonen efter en verkstad som hade "Lördags-öppet", hittade en däckfirma. "Självklart har vi Lördags-öppet!" stod det på dörren när jag klev in i deras reception.

Tidigare idag hade min vän Elin nämnt att det ligger något i namnet "Johan", det är speciellt, troligen mest för att båda våra sambos heter så. Mekanikern som lite snabbt och smidigt bytte en lite grej i ventilen, hette Johan. Ödets ironi eller vad?

Så nu mår man igen, Snigel mår bra och behöver bara kollas (läs "kosta pengar") när det är dags för tankning. Vinterkängorna är på, gått igenom besiktningen efter lite service så nu är det bara tuta och köra!

Dagen har för övrigt inte gett så mycket mer, regnat och varit kallt har det varit mest hela dagen. Sitter här med min kaffekopp, lyssnar på musik och gör mig beredd att ta tag i plugget, hoppas på att koffeinet kickar in snart..

Likes

Comments