Hej detta blir ett annat typ av inlägg där jag ska prata om hur min process har gått genom denna bloggen och under alla lektioner jag har haft. Jag har ju som sagt under hela terminen jobbat på tre projekt som skulle ha ett visst tema och budskap. Jag har nog haft lite för mycket att välja på om man ska skriva det så nära sanningen som möjligt. Jag har alltid gillat att måla och få fram mina idéer från mitt huvud till verkligheten sedan lång tid tillbaks och nu när vi fick välja fritt och skapa vad vi själva ville så var jag väldigt spänd och glad. Jag var nog lite för spänd och genom detta kom många idéer sprudlande från alla håll och kanter, jag fick svårt att bestämma mig för vad jag ville göra i slutet.
Om man ska titta tillbaks på vad jag började på så var det första som nådde och intresserade mig temat 'känslor'. Jag kände en stark vilja att skapa alla mina tre projekt i samma tema och idéer flödade om färgval, djup, skala, måla eller skulptera? Ja, jag hade inga gränser kände jag och det blev lite för mycket. Jag började iallafall med skuggiga skisser som skulle föreställa människor och olika känslor, inte den bästa idéen jag haft men just då kändes det verkligen rätt! Jag jobbade mig framåt under de kommande lektionerna och blev äntligen klar med mitt första projekt! De två vita, lite hårda pappren som jag satt ihop bildade en köar linje med torr svart pastell dragen över hela mitten i ojämna längder. Jag var ändå väldigt säker på att jag skulle behålla denna idéen och inte byta ut den eftersom jag verkligen gillade hur resultatet blev. Jag var också inspirerad av konstnären Pablo Picasso som jag också skev om här på min blogg. Hans sätt att ta fram så många olika former, men ändå skapa och få fram sådana fantastiska tavlor som får mig att häpna. Jag gillar hur han leker med färg och låter sig inte stanna innan för gränserna. Det gör hans tavlor unika och skiljer sig från alla andra konstnärer. Han får mig att vilja sticka ut med min konst och vara abstrakt. Alla måste inte se vad jag själv ser, men de får ändå en chans att skapa sin egna version.
Jag kom sedan fram till mittpunkten av min process då jag verkligen inte hade en susning om vad jag skulle skapa, jag kom på nya idéer hela tiden och påbörjade dem, men sedan sa min kreativa sida ifrån. 'Jag ville inte ha mitt andra projekt sådär!' Var allt jag kunde tänka när jag såg på vad jag skissat upp, det måste sticka ut mer och visa tydligt vad för slags budskap jag vill förmedla.
Tiden rullade iväg kändes det som och jag kunde inte komma ur min svacka om projekt två, så istället fortsatte jag med mitt tredje projekt som jag redan hade fått en idé till. Jag hade sökt runt lite på youtube och kollat på olika klipp när jag fick upp ett klipp med hur man viker pappersfåglar. Det var då idéen kom till om att mitt sista och tredje projekt skulle bli lite mer än de två andra och större. Jag gav mig in på ett ämne jag aldrig ens tänkt tanken på och lärde mig genom olika videos hur man viker pappersfåglar eller 'origami' som det heter egentligen. Som en snabbspolning framåt blev idéen äntligen klar och det blev en slags mobil gjort utav bambuträ med hål i där jag trätt ståltråd igenom och sedan hängt mina färgade fåglar i. Efter att ha lärt mig vika pappersfåglar så slog det mig om mitt andra projekt och jag kom äntligen på vad jag ville göra för projekt två! Det slutade med ett kort där man öppnar det och en lotus blomma vecklas ut. Det blev en bra modell och jag gillade verkligen stilen och budskapet var tydligt.
Alla mina idéer kom från temat känslor och gav mig en tur i min kreativitet. Jag är nöjd med alla projekten som jag skapat och vill inte ändra på någon av dom, dock skulle jag gärna ha skippat den stora svackan jag fick i mitten av terminen där jag bara fick idéer på idéer. Jag tror att man inte ska sätta gränser för ens kreativitet men ibland måste man också kunna känna vad man verkligen vill förmedla och om just den idéen eller den där kommer få fram det. Jag har lärt mig mycket om att man ska gå in mer på djupet när man vill skapa något och att det kan vara svårt att få fram vad man verkligen känner enkelt tycker om något. Så inför framtiden kommer jag nog kunna ha nytta av dessa kunskaper i massa olika ämnen men såklart också i bild och på min kreativa sida. / Linn


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Detta inlägget kommer lite sent men jag har gjort klart de sista ändringarna på mina tre projekt. Jag har nu avslutat alla och gjort i ordning allt inför onsdagen vecka 50 då redovisningen ska vara. Jag tycker det har varit kul att få skriva och beskriva alla stunder och tankar genom processen. Jag tycker även att alla mina tre projekt blev bra eller helt okej, då utgår jag ifrån min bild i huvudet och sedan på resultatet.
Jag vet att jag har haft ganska många idéer under en viss period då jag inte kunde bestämma mig för vad jag ville göra, men det känns faktiskt väldigt bra med vad jag äntligen bestämde mig för att göra.
Jag valde som sagt mitt andra projekt till att bli en 'pop - up' blomma som liknar en lotus. Det blev i samband med mina fåglar som jag vikit. Tanken på att göra en blomma just var för att innehållet i kortet skulle symbolisera något vackert eller bra, just blommor brukar ha en bra betydelse och man kan till exempel se blommor som olika tecken i olika religioner. Det verkar ganska vanligt att använda sig av en blomma för att uttrycka något eller symbolisera något så för mitt andra projekt valde jag att göra en egen förklaring eller vision. Hela grejen är ganska självklar i med att 'om man öppnar sig mot någon ' menar att öppna kortet så betyder 'så kan något vacker skapas' att blomman blir till när du öppnar själva kortet.
Nu är alla mina idéer nerskrivna i denna blogg och min process klar, så nu tar jag och drar.

Likes

Comments

Idag inleddes lektionen av att Fredrik min bildlärare visade oss 'Prezi' en app som man kan göra coola presentationer på. Det var en förberedelse inför redovisningen som har närmst sig och snart ska vi alla redovisa våra tre projekt.
Jag hade som sagt inte kommit på något förra lektionen för mitt andra projekt och behövde verkligen komma på något så halva lektionen hade gått när jag bestämde mig för vad jag skulle göra. Det började med en burk som skulle ha en lapp i där det stod "dreams" med små skimrande glödande prickar. Jag målade ner en skiss men sedan tyckte inte alls om idéen och bestämde mig sedan för att göra en tärning eller två för att visa slump i livet men jag fick inte till linjerna och tappade inspirationen. Det sista försöket som jag gjorde var att måla av ett Chanel läppstift, bredvid skulle det vara linjer som jag dragit så det skulle se ut som att någon hade dragit med läppstiftet och skrivit i det 'Perfekt?'. Det skulle symbolisera att man ofta vill vara perfekt i vissa lägen men måste påminna sig om att kläder och Make up kan bara dölja men inte täcka ens inre skönhet som kan vara båda bra och dålig. Så när jag ändå tyckte att jag fått fram ett budskap så skissade jag upp min bild på ett papper och bestämde att det skulle bli mitt andra projekt.


Likes

Comments

Idag så gjorde jag inte så mycket under lektionen men jag bestämde mig dock för att ändra mitt andra projekt, jag bestämde mig för att göra något nytt istället för att jag tappat idéen och inte hitta någon inspiration till vad jag skulle göra här näst så därför bestämde jag mig för att byta.
Jag satt mest och försökte komma på något som skulle passa bra och sökte på bilder. Jag kom inte på något bra så jag satt sedan efter ett tag och kladdade olika mäster och former.
I slutet av lektionen så hade jag inte fått någon speciell ide på vad jag skulle göra så jag fortsatte på mitt tredje projekt och vek pappers fåglar. Så jag har inte gjort så mycket framsteg under denna lektionen men jag hoppas att jag verkligen kommer på något för det börjar närma sig redovisning.

Likes

Comments

Hallå, idag ska jag faktiskt börja på mitt tredje projekt, mitt förra inlägg handlade mer om uppvärmning inför denna lektion. Jag idag gjorde mina första fåglar till mitt projekt och det kändes riktigt bra. De blev väldigt fina och söta, jag trodde inte att jag skulle tycka det men de blev riktigt bra och jag blev nöjd.
Jag har inte gjort mycket mer på dagens lektion än att vika papper och välja färg på papper. Det räckte ändå och jag trodde inte det skulle ta så lång tid att göra bara en papper fågel. Så om det är något jag måste öva på ännu mer är det att vika fåglar fortare, annars kommer jag aldrig hinna klart.
Jag har också planerat inför de kommande lektionerna hur mycket jag måste jobba hemma och vad jag hinner göra klart i skolan.
Om jag bara jobbar i skolan kommer jag inte hinna men samtidigt kommer det bli svårt att ta hem mitt tredje projekt, så jag får nog fokusera mer på mitt tredje projekt i skolan och göra mitt andra projekt hemma, eftersom det är mindre och lättare att skapa.
Framöver kommer jag att skriva mer om hur det går för mitt tredje projekt, jag ska nog ha hunnit fixa mina grenar som ska hålla uppe mitt projekt och snöret tar jag nog sist och trär på mina fåglar när jag vet hur många jag har.
Jag glömde skriva att jag tänkte spika ihop grenarna och kanske får någon visa mig hur och vart jag ska spika, sen har jag inte designat någon form på hur de ska sitta men det kommer nog fram på nästa lektion.


Likes

Comments

Hej! Jag skriver detta inlägg lite senare än vanligt men jag hade fullt upp med mitt projekt förra gången att jag knappt hade någon tid kvar när jag hade kommit igång. Jag har tagit en paus från projekt 2 och påbörjat mitt tredje. Jag kom en väldigt bra idé och kände att jag måste göra den verklig! Min nya idé skulle ta mycket tid till att göra så jag började därför med det nu direkt och gör klart projekt 2 till sist.
Min nya idé är fortfarande indelad i temat känslor och ska vara befrielse. Att man ska kunna känna sig lätt och fri, inget kan dra ner en. Så jag bestämde mig för att göra fåglar av papper och hänga dom på genomskinliga trådar i olika längder, de sitter fast i några grenar jag kommer plocka i skogen och sätta ihop.
Så först och fräst tillägnande jag denna lektion till att lära mig vika pappers fåglar rätt och utan hjälp. Det tog hela lektionen och det var svårt ibland att hänga med i att lära sig men när jag fick kläm på det var det rätt roligt och jag kunde se min idé växa framför mig.
Jag valde att göra fåglarna i olika färger av två anledningar:
1. För att båda mina två första projekt är svart vita och ska skapa mer djup och tanke låter jag mitt sista projekt vara färgglatt och fri från en förklaring. Jag vill att man själv ska få tankar av mitt sista projekt och kunna se sin egen befrielse.
2. Jag gjorde mina två första projekt svart vita för att de ska symbolisera de grå och kalla av hösten och vintern, de som fryser ner vår jord ännu en gång. Så mitt sista ska vara smältan och de varma, de som väcker jorden till liv igen, kanske också känner man sig så inombords vid befrielse.


Likes

Comments

Idag började jag på mitt andra projekt och den blev helt baserad på ett låt omslag. Själva sången har inget att göra med mitt projekt men omslagen visar en en tråd eller en/flera ljud sekvenser som är böjda och flyter ihop och möts på mitten. Jag blev mest fascinerad av konceptet av omslaget, men jag vet att musikvideon till sången består av massa olika linjer, figurer och andra krumelurer samt figuren på omslaget. I videon flyter allting fram genom det föregående, alltså först kan det vara en blomma som blommar upp och ett bi flyger ut från blomman osv. Jag ville att min bild skulle sitta ihop och flyta samman som i videon och som på omslaget så jag bestämde mig för att skapa en egen version.
Jag tog två ganska stora vita, lite tjockare papper och började rita linjer på det ena. Jag mätte med en linjal hur stora mellanrum det skulle vara mellan varje linje så jag kunde skära ut två rektanglar på varsin sida av pappret. Jag skar ut och finslipade i kanterna där jag hade missat. Sedan kollade jag att det andra pappret passade med det jag just hade fixat, så när jag skulle måla bakgrunden så skulle man se från bara två hål, det skulle vara hela bilden, att två trådar/linjer ska mötas, de verkar gå mot samma håll men sen kommer det ett täcke som lägger sig över dem och man vet aldrig om de flyter ihop som ett.
Budskapet i denna bild är lite rörig än så länge eftersom jag inte är säker på om jag kommer ändra den eller inte. Jag vet inge heller vilket tema som denna bild tillhör men jag kommer att fortsätta nästa lektion och då har jag förhoppningsvis fått en bättre idé av vad min bild ska leda till.


Likes

Comments

Hej, idag har vi gått igenom betygssättning för våra betyg men även betyg på våra projekt. Jag gillar att det fanns punkter på powerpointet som visades inför oss. Det var bra och kreativa punkter som visade vad vi skulle göra och tänka på inför våra projekt och för mig kändes det bra att få veta hur vår lärare såg på vår konst, så man får en uppfattning. Jag ska börja bli mer noggrant med mina skisser för jag vill trots allt få fram idéer från dom.
Jag ska också nämna att vi pratade om olika stadier som man går igenom när man ska skapa ett konstvärk. Det behöver inte gå fort, definitivt inge lätt och man kommer gå igenom olika idéer som man gillar olika mycket. Så jag fick mer insikt idag om hela iden med detta stora projekt.
Efter genomgången fick vi fortsätta som vanligt med våra projekt och jag blev faktiskt klar med mitt första! Jag skulle ha tagit fler bilder av min process på bilden jag jobbat på, men gjort är gjort. Jag är ändå nu i slutet väldigt nöjd med min första känsla som speglar själv tankar. Allt som kan vara jobbigt eller glatt i livet, sånt man tvivlar på eller saker man känner sig bäst på, allt i ett. Jag tog själva "spegla" och drog in det i min bild, fast mer på ett abstrakt sätt. Två papper ihopsatta med torr pastell i raka linjer tätt intill varandra. Det skulle visa ett budskap av att mörkret växte ur springan i mitten där alla känslor också bildas och bubblar ur. Det kom massa aska och spår från torr pastellen när jag målade, de blåste jag ut över hela bilden så det såg ut som flisor som lossnat och var fria, som lycka, glad, frihet, styrka eller någon annan härlig känsla som inte sitter kvar med det mörka i mitten.
Mitt budskap visar hur man kan kämpa sig fri och att inget är omöjligt, bara man inte ger upp på vägen.
Resten av lektionen skissade jag mer fritt, lite olika figurer och mest olika tankar som poppade upp i huvudet, kanske förberedelse inför nästa projekt.
Likes

Comments

Hej, idag har vi direkt börjat jobba på våra projekt och jag själv har äntligen hittat vad jag vill göra på mitt egna. Jag har haft svårt innan att bestämma mig för vad jag skulle vilja göra och provat med säkert fem olika idéer, men inga av dom har verkligen fått mig att bli nöjd. Så idag fick jag iden att göra som en spegel ungefär, det låter lite konstigt men jag hade suttit och kladdat på en annan idé när jag råkade måla utanför pappret med kritan så färg kom på pappret under, det blev en rak linje när man flyttade det övre pappret vilken fick mig att få en ny idé!
Det blev i slutet två papper ihop tejpade på baksidan, framtill tog jag torrpastell kritor och började måla hejvilt så raka sträck jag kunde med mycket kraft. Det blev riktigt coolt med alla små flisor som lossnade från kritan blåste jag ut så de bildade en grå atmosfär kring hela bilden. Jag tog tillslut en vit oljekrita och skuggade nära linjen där pappren var ihop tejpade så man kunde få fram en liten linje. Det skulle symbolisera ljuset i allt glatt som kom upp bubblade från linjen eller som en spricka i det mörka. Jag blev faktiskt väldigt nöjd och det kommer nog kunna beskriva mina tankar om temat känslor.

Likes

Comments

Idag började vi direkt med våra projekt eller rättare sagt, vårt första projekt. Vi behöver tiden eftersom 3 veckor redan passerat. Jag tog fram alla mina skisser och började spåna i huvudet om hur jag skulle avbilda min första känsla på papper. Jag visste innan att jag ville måla mina två första projekt och kanske fotografera den sista. Mitt val av känsla var "själv tankar" vilket för mig speglar ens oro men även lycka i livet. Jag tänkte göra en stor cirkel för livet i färger som sedan i mitten når den där oron i en svart, kall färg. Jag provade att måla upp det med pastell kritor, men det blev inte lika starkt som jag tänkt mig så Fredrik min bild lärare gav mig tipset att använda matolja för att blända in färgerna i varann. Det blev jättebra och målningen fick mycket mer färg än innan.
Jag började sedan tänka att jag ville ha något lite mer nertonat så jag skissade upp en ny ide på ett vanligt lösblad. Det resulterade med att jag drog två linjer rakt över pappret och sedan använde jag en passare för att göra cirklar som skulle vara hjälp linjer så jag kunde skapa en rund skärpa med ljus i mitten och mörka toner längre ut.
Jag hann inte speciellt långt på den idéen men jag tycker ändå att den är värd en chans, jag gillade den lite mer än den färgglada för allt är ju inte bara glatt i livet, så allt mörker ska representera det som man inte gillar eller sånt som får en att hålla sig tillbaks.
Likes

Comments