View tracker

Kom precis hem från gymmet efter ett ganska bra pass, allt kändes bra idag. Nytt år, löften och alltfler ska "ta tag i träningen" och ja det märker man. Nu är det nästan fullt på gymmet, alla maskiner är upptagna. Kom in i omklädningsrummet när jag var klar och märker då att det finns två lediga skåp haha.

Dagen idag har varit ganska skön. Första lektionen satt vi mest och pratade, ingen hade lust att göra någonting. Sedan tittade vi på en film, hade en lektion inställd och en kort mattelektion och avslutade dagen med idrott. På ett sätt tycker jag att det är skönt att jag inte får vara med på idrotten, i vår klass ställs det väldigt höga krav där. Vi har styrkeprov, konditionstest och flera olika slags test under årets gång men samtidigt så skulle jag så gärna vilja vara med och springa som dem andra.
Träningen går ju i alla fall framåt nu och jag kommer att kunna springa igen fastän att det är ett tag kvar.
Kram Linn

Likes

Comments

Vid elva imorse mötte jag Agnes i mossen för att gå till Karro. Vi jobbar med en film i engelskan och behövde spela in lite ljud, filmen blev skitbra. Älskar vädret idag, det är så fint. Tog lite bilder imorse Kram Linn!

Likes

Comments

Tacokväll! Har precis ätit middag och ikväll blev det tacos, min favorit. Det jag alltid har på min tallrik är quornfärs, majs, gurka och självklart guacamole, alltid hemmagjord sådan.

Förut var jag och tittade på matcher i Snickarcupen med flera kompisar, alltid kul att umgås med dem. Imon ska jag spela in ljud till en engelskafilm med skolan och titta på när tjejerna spelar, laget jag hade spelat i om jag fortsatt. Men restun utav kvällen spenderas nog framför datorn, skulle gärna vilja se en film. Har någon några tips?

Kram Linn!

Likes

Comments

Hej! Ställde mig precis vid spisen och gjorde en enkel omelett, det blev dagens lunch + en macka och en clementin. Imorse vaknade jag vid halv nio och läste lite i "the boy in the striped pyjamas", en bok vi läser i engelskan. Boken handlar om förintelsen och finns även i filmformat. Jag har sett filmen och tycker den är väldigt bra! Nu läser jag om förintelsen i engelskan, so:n och i toleransen vilket jag tycker om. Det skulle kunna bli för mycket men jag tycker det är intressant och därför blir det positivt istället för negativt. Resten utav dagen får jag se vad som händer, kommer antagligen åka och titta på min bror när han spelar i SnickarCupen ikväll. Kram Linn

Likes

Comments

Om knappt en månad är det dags att skicka in sitt gymnasieval för 2017. Jag tror att jag äntligen kommit fram till det jag vill gå och jag har ett förstahandsval som jag verkligen känner mig nöjd med men nu har jag börjat noja över att jag inte ska komma in där.

Jag har under hela min högstadietid tänkt att jag ska gå ekonomi, vilken skola var jag inte säker på men Kitas fanns i tankarna. Men efter gymnasiemässan och alla öppna hus har jag bara blivit ännu mer förvirrad. Jag var ett tag inne på att jag skulle gå teknik, sedan var det natur, samhäll och nu är jag tillbaka på ekonomi igen.

Att jag bor nära Göteborg är både en fördel och nackdel, jag har så mycket att välja på. Att ha så mycket valmöjligheter är ju skönt men samtidigt kan det bli för mycket och göra en väldigt förvirrad. Men jag körde på uteslutningsmetoden och har nu kommit fram till att jag vill gå ekonomilinjen i stan. Jag tittade runt på en massa olika skolor och hittade en skola som endast gav mig bra intryck, Mikael Elias. Skolan ligger tio minuter från centralen, jag har nära till ett gym, kompassen och en massa kända gator i Göteborg, perfekt! :) Jag tycker att det är så skönt att jag äntligen kommit fram till något och slipper vela hela tiden. Mina andra val är dock inte säkra än men jag hoppas ju såklart att jag kommer in på mitt förstaval vilket jag är ganska säker på att jag gör, i alla fall om man jämför med förra årets antagningspoäng. Men jag vågar inte vara säker, tänk om jag inte kommer in... vi får se.

Kram Linn.

Likes

Comments

Ett nytt läsår väntar och denna gången är det sommarbetygen som ska sättas. Alla nior behöver betygen för att komma in på det gymnasium man valt och andra elever kanske bara vill höja sig helt enkelt. Men hur gör man för att steppa upp ett betyg?

Jag har alltid tagit skolan seriöst och under åren har jag hittat den rätta studietekniken för mig. Alla är olika och vi lär oss på olika sätt, jag har kommit fram till att jag måste skriva för att lära mig, gärna med papper och penna. När jag gick i fyran/femman testade jag massa olika studietekniker och kom sedan fram till den rätta för mig. Sättet jag lär mig på bäst kan andra tycka är jobbigt och onödigt men då passar inte den tekniken för dem helt enkelt. Sättet jag lär mig på bäst ser ut såhär:

Vi säger att jag har en inlämning. För det första måste jag veta när den ska in, man har ju alltid andra saker i andra ämnen så att göra det som ska in först kan vara bra. Sedan måste jag även veta vad det är läraren ska bedöma. Sitter jag och skriver en inlämning med bara fakta medan läraren ville ha mina åsikter nedskrivna så har jag gjort allt annat i onödan. Titta vilka förmågor som bedöms i matrisen, använder ni inte matriser så fråga din lärare vad som bedöms. När jag sedan ska börja skriva så skriver jag alltid "när, var, hur, varför, vem, vad" med fetstil högst upp i dokumentet. Dessa frågor ska besvaras i texten, ibland i varje stycke om det går. Om du fått frågor som ska besvaras från din lärare så besvarar du dem genom att svara på "när, var, hur, varför, vem, vad" i texten. T.ex i en uppgift om cykeln. Du har förmågor som ska bedömas, vi säger att en förmåga är att du ska skriva om cykelns historia. Det du ska ha med är: När uppfanns den, Var uppfanns den, Hur uppfanns den, Varför uppfanns den, Vem uppfann den, Vad (var speciellt elr något liknande). Detta var ett stycke, om cykelns historia. Sedan finns det fler förmågor som ska bedömas, du kanske ska skriva om cykelns påverkan på miljön. Då ställer du samma frågor igen, När påverkas miljön osv.

Ibland fastnar jag i något, jag kommer inte vidare och vet inte vad jag ska skriva. Då hoppar jag över just den frågan och går vidare till nästa. Då får jag åtminstone något gjort.

Jag sitter ofta länge med uppsatser, tar inte pauser så ofta men det kan andra behöva. Jag tror faktiskt att det är vetenskapligt bevisat att man får bättre resultat om man tar pauser ofta men när jag testade fram min studieteknik blev jag bara stressad av att veta att det var 20 minuter kvar till paus. Men att ta pauser är såklart bra, känner man att man inte kommer någonstans hoppar man antingen över till en annan fråga eller så gör man något annat en stund, att ta en promenad är väldigt bra, eller att bara vara aktiv överhuvudtaget.

En annan sak som hjälper mig är musik. Då kommer jag in i min egna lilla bubbla och blir peppad av musiken, jag får ofta mycket gjort då.

Att ha mobilen en bit ifrån och "stör ej" aktiverad är också en ganska bra sak. Det är inte något jag tänker på så ofta, har ofta mobilen bredvid mig men isåfall på ljudlöst och med skärmen nedåt.

Jag tycker inte alltid om alla uppgifter, vissa kan vara tråkiga. Då får jag göra om dem till något kul, har läraren gjort en tråkig uppgift så får jag göra den rolig själv. Hitta något intressant om det du skriver om och gör uppgiften lite mer personlig.

Att låtsas som att det är du som är läraren fungerar också för många, ska du lära ut något måste du förstå allt.

Planera är en annan sak jag också gör väldigt ofta, numera automatiskt. Ska två inlämningar in på samma dag så säger de flesta att man ska börja med den svåraste eftersom det är skönt att ha den gjord men jag gör tvärt om. Ska två inlämningar in på samma dag så gör jag den jag tycker är lättast och roligast först. Då har jag ju den gjord. Tar jag den svåraste först tröttnar jag fortare vilket sedan slutar med att jag sitter och tittar youtube på mobilen istället, då får jag ingenting gjort. När man sedan är klar med den lätta tvingas man till att göra den svåra och då kommer den att bli klar, det är också skönare att börja på en svår uppgift om man vet att det är den sista.

Som sagt är allt väldigt individuellt men en sak jag tror stämmer in på alla är att man inte ska vara för trött och/eller hungrig när man ska plugga.

Mina tips:

Var inte trött eller hungrig.

När ska arbetet in?

Vad bedöms?

När, var, hur, varför, vem, vad?

Musik.

Mobilen en bit bort.

Ta pauser om du vill, dock inte något som tar lång tid.

Gör uppgiften intressant och rolig.

För att höja sina betyg måste man alltså komma på sitt eget bästa och mest effektiva sätt att plugga på. Lär du dig bäst av att skriva, titta på film, lyssna eller måla? Tycker du om att jobba med eller utan musik? Stör mobilen dig? Får du mer gjort med en kompis? Vilken plats lär du dig bäst på? Vart man sitter och pluggar kan också påverka, sitter du i sängen kan din kropp vara inställd på att du ska sova och därför blir du trött. Så är det inte för mig, jag pluggar bäst vid köksbordet eller i min säng. Man får testa sig fram.

Lycka till! //Linn

Likes

Comments

Hej! Första skoldagen har gått förbi och jag är glad! haha. :) Jag började skolstarten med en presentation om solenergi vilket jag tror gick ganska bra, bra start på terminen :). Efter skolan tog jag bussen till gymmet, träffade min sjukgymnast idag. Jag gjorde hela programmet igår och har lite ont i knät idag så vi tittade på ett par nya övningar. Har fått bålövningar nu också, har tappat så mycket bålstyrka och tycker att det är jättejobbigt när jag tränar bålen nu haha men så ska det ju vara... det är ju då jag blir starkare. Nu får jag även använda bensparken! :), maskinen som ger en mjölksyra efter typ tio sekunder, men jag gillar den.

Klockan är sex vilket betyder att jag har flera timmar kvar tills jag ska sova, så skönt. Ska plugga en del nu så att jag får saker gjort, sedan blir det middag och lite läsning i Therése Lindgrens bok. Kram!

Likes

Comments

Morgonträning, dusch och sedan en sväng in till stan. Fikade med Agnes på Condeco idag, standard haha men så mysigt. Vi pratade en del om lovet, knät, gymnasieval mm samtidigt som vi drack te. Jag älskar Göteborg, tycker det är så mysigt att sitta på ett café i stan med en kompis och bara prata eller plugga. Tycker faktiskt om att det är mycket folk också, jag gillar den stämningen. Däremot stör jag mig på att folk ibland går väldigt långsamt när jag har bråttom men jag brukar kunna gå slalom mellan människor och komma fram ändå. :)
Ikväll är planen att vi ska bort på middag men mamma mår inte så bra så vi får se hur det blir. Kram Linn!

Likes

Comments