Projekt 1


När jag började med mitt första projekt så fick jag inspiration direkt av 3D "tavlor" dvs jag ville göra något som verkligen toucha en på själen. Något som uttryckte starkt en känsla, det fanns en tavla speciellt i bildsalen som jag fick inspiration ifrån. Sen började mitt äventyr.


Under projektets gång så tänkte jag ha ett 3D hjärta som hade färgerna rosa, orange, rött för att symbolisera glädje. Men efter att jag fick inspiration från den 3D tavlan i klassrummet med en tjej som är instängd, så ville jag ha det dystert dvs rött och svart. Min känsla ändrades från glatt till sorg. Mitt tema var alltså känslor.


Eftersom jag ändrade känsla så vill jag bara tipsa om att börja med basen och känn sen efter vad du vill ha. Jag menar bestäm inte allt, låt ideerna flöda. Tro mig, man kan ändra sig ofta och det är just det som är så magiskt.


Under processens gång så hade jag börjat forma hjärtat men hade ingen aning hur jag skulle fästa hönsnätet. Spikar var för långa, men stift däremot. Det var perfekt! Jag klippte av spetsen och jag fick fast hönsnätet bra. Sen när gipset var på och jag hade målat klart både grunden och hjärtat så tyckte jag inte att den uttryckte sorg nog, så jag klippte i gipset och hönsnätet så det blev ett krossat hjärta. Jag tog även med ett sorgset citat ovanför hjärtat. Det ända tråkiga med citatet var att man ser inte så bra vad det står. Men det står " My heart is just to broken to care ". Och jag fick ju inspiration från hur jag mådde och fortfarande mår. Jag har bla en mamma som har en obotlig sjukdom så jag försökte få ut min sorg genom att göra detta projekt.


Materialet jag har använt är då : stift, hönsnät, gips, färg


Tekniken jag har använt mig av är akryl och dem färgerna är bra när man vill förmedla starka känslor. Den var perfekt till hjärtat då jag ville ha rött men samtidigt svart men ville inte blanda ihop dem så att det blev lila/vinröd. Man kan liksom dutta på det röda på det svarta och ha så mycket rött som man ville.


Jag är hyfsat nöjd med projektet, men hade jag gjort om det så hade jag inte haft så mörkt målat ovanför hjärtat då jag inte ser vad det står, vilket är synd men annars så hade jag inte gjort om så mycket. Jag har fått exprimiterat mycket med olika material. Hade jag haft ännu mer material så hade det kanske sätt för mycket ut. Dock hade jag kunnat gjort om hjärtat, då jag hade velat ha en slags volym dvs, det är låg höjd i mitten men desto längre ut mot kanterna jag kommer desto högre blir hönsnätet frön tavlan. Detta kunde gett önnu mer 3D effekt, det ända är att detta skulle vart svårt och trixigt men jag borde ha antagit utmaningen.


Under projektet har jag lärt mig att inte bestämma mig för snabbt. Jag är ju en väldig planerar person och detta fick mig att lära mig att inte planera så mycket. Låta allt flyta på helt enkelt.


Projekt 2 & 3

Under mitt andra projekt så valde jag temat motsatser och det kom sen till att det blev båda motsatser och identitet. Iden enligt mig var väldigt enkel, dvs självklar. Jag var fast bestämd om att jag skulle ha variation dvs jag skulle alltså inte använda mig av det jag använde mig av på projekt 1. Jag fick inspiration av Tilde's ler huvud, då den var enkel men hon hade lite accecoarer vilket gjorde den speciell. Eftersom jag valde motsatser så tänkte jag på vad jag ville ha på handen och jag ville ha blommor och så ville jag ha en skadad hand så jag kom på motsatserna krig och fred då det faktiskt finns både krig och fred i världen.


Under processen gång så blev jag skadad i tummen vilket gjorde att jag gick runt med ibland klumpigt och ibland mindre gips på höger hand. Jag är ju högerhänt vilket gjorde allt svårare, så jag var nära på att ge upp. Men jag fick en spark i baken av dig, och jag tog mig an utmaningen. Eftersom jag bara kunde använda mig av typ 1 hand så tog allt längre tid. Men jag kompromissa med dig och jag fick in den andra temat också. Temat var då identitet. Under tidens gång gick det för det mesta bara bra, mitt tankesätt blev bara mer och mer kreativ och det är nog det jag har "lärt" mig. Att vara kreativ, jag ser andra saker från ett helt annat perspektiv och det är jätte kul! På handen gjorde jag såren med en gaffel, men jag ville ha ännu mer sår för att få mer känsla så jag använde mig av limstift. Rekommenderar starkt!!

I början av projektet tänkte jag bara ha lite sår och lite rött för att symbolisera blod, men efter ett tag ville jag få det att se läskigare ut så la till tandpetare som jag målade vita så att det skulle se ut som ben.


Men om jag går tillbaka varför identitet passar här är det för att jag är en sån person som har mycket åsikter om allt och alla. Och krig har alltid en bas och basen är ofta att folk tycker olika. Är det inte krig så är det bråk, lika jobbigt båda två. Därför tyckte jag att identitet passade in då det förklarar min personlighet. Sen så kan man även tänka att man har beslutångest, det är krig i hjärnan om jag ska tycka. Men ibland kan det vara fred dvs jag vet vad jag tycker och har ingen beslutångest.


Materialet jag har använt mig av är följande : Limstift, färg, silkespapper, tandpetare.


Tekniken är akryl, och det rekommenderar jag starkt om man vill uttrycka något starkt då man får en väldigt stark och fin färg.


Jag är väldigt nöjd med min insats men om jag hade fått göra om den hade jag nog vart mer nog när det kommer till sprickorna i leran, man får täcka dem innan det torkar då den annars lätt kan gå sönder. Sen hade jag även kunnat lägga till ett coolt skott sår på hNden och inte bara rivmärken. Men hade som sagt inte tiden. Jag hade även kunnat göra en fin photoshop bakgrund till handen. Därför rekommenderar jag att man inte bestämmer sig allt för mycket i början då det aldrig blir riktigt som du har tänkt dig i slutet. Man ändrar sig hela tiden, så var inte för envis och fast besluten!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Frida föddes år 1907 i Coyoacan i New Mexico. Hon hade 3 systrar varav 2 var äldre än henne. Dock så sa Frida att hon var född 1910 för att folk skulle förknippa henne med mexikanska revolutionen som starta 1910. 

Redan vid 6 års ålder så fick Frida polio dvs barnförlamning på högerbenet. Detta gömde hon med hjälp av långa kjolar. 

Frida gick på en skola som hette Preparatoria, som betyder "Nationella förberedande skola". Preparatoria var en av New Mexikos främsta skolor. Efter 3 år hoppa hon av pga ekonomiska skäl. 1925 samma år som hon hoppa av så va Frida med om en bussolycka. Bussen körde in i en spårvagn och det ledde till bruten ryggrad, nyckelben och bäckenben. Hon fick även 11 frakturer i högra benet och en krossad höger fot. Axeln gick ur led och hon fick en järnstång genom buken och livmodern vilket ledde till mycket smärta i senare livet. Frida var sängliggande i ett år. Senare amputerades även hennes fot bort. Under hennes sängliggande period började även Frida måla. 

Hennes smärta i buken/livmodern var upprepande och det påverkade hennes konst. Konsten var blandannat om hennes turbulenta liv. Därav är hennes konstverk surrealism då dem ser inte verkliga ut. 

Frida Kahlo är mest känd för sina självporträtt. Hon målade sig själv med ihop-växta ögonbryn och en speciell allvarlig blick. Hennes konstverk innehöll starka färger och hon målade oftast i olja. Även om andra människor uppfattade Frida som surrealist så tyckte hon aldrig själv det då hon bara målade sin egna tillvaro dvs hennes liv. 

Ett konstverk som har berört mig väldigt mycket är "The broken column". På konstverket ser man henne själv fast från halsen och ner så är det ett blodigt snitt. Och i snittet finns det en pelare/stång och runt hennes överkropp finns det ett metall stöd. Anledningen till att jag har valt just den konstverket är för att hon delar med sig så mycket av sig själv. Hon har så många olika budskap med hennes konstverk. Detta konstverk talar verkligen mycket, hon försökte visa hennes smärta genom att måla stödet som hon fick för att hon hade polio. Även om hon målar väldigt overkliga och ibland nakna bilder så kan hon tona ner det lite. Visst hon visar brösten vilket jag tycker är bra då hon bryter mot normen. Dock skylde hon där nere då det hade något med religion att göra. Tycker det är bra att hon kan respektera samtidigt som hon får ut sina budskap! 

Och varför valde jag Frida? Jo för att hon sticker ut, hon är inte rädd för att måla det hon vill och känner. Hon bryter mot normen. Man får ju tänka att detta var också för många år sen. Då var det ännu mer strikt med att inte visa sig naken osv. Frida tycker jag verkligen är en förebild, hon har lyckats åstadkommit så mycket även om hon har haft mycket smärta och lidande i sitt liv. Men samtidigt har smärtan hjälpt till då hon har lyckats måla hur hon känner och det har verkats gilla av många. 

Ett konstverk som hon har gjort heter " El camion " eller " the bus " på engelska. På detta konstverk sitter 6 personer på en bänk. Och alla dessa personer har olika ställt, dvs vissa är fattiga medan andra är rika. På denna tiden så var det mycket med olika indelade grupper. Jag menar det fanns rika, det fanns bönder, det fanns medelfolket dvs dem som var mitt emellan. 

Liksom det har ju vart hur länge som helst att folk har blivit indelade i olika grupper som tex adel, bönder, riddare osv. Jag tror hon ville visa hur samhället är uppbyggt politisk och ekonomiskt. 


Likes

Comments

Bilden jag har valt heter " The field of waterloo " och konstnären till denna skapelsen heter William Turner. Anledningen till att jag valde denna bild är för att den väcker många känslor hos mig och jag tycker att den har ett starkt budskap. Bilden föreställer döda människor som ligger på marken, bredvid de döda människorna sitter det kvinnorna som håller i elden. Bilden innehåller även många mörka moln.


I bilden så finns det mycket mörka färger, med runda former. Men om tittar på hela bilden så ser man ett ljus nästan i mitten i bilden. Bilden har även en negativ riktning, då man kolla från kullen och ner mot de döda kropparna. Bilden är lite suddig tillsammans med de mörka molnen. Bakom molnen kan man även där se lite ljus. Nedanför ljuset på den mörka himmeln ser det ut som en å som slinker sig på marken. Runt omkring kan man se söndriga hästvagnar.


Denna bilden tycker jag är väldigt dramatisk, den väcker mycket känslor som sorg och ensamhet. Bilden visar hur det ser ut efter tex ett krig, och sorgen som följ med.

Det första som slog mig när jag såg bilden var krig, och krig är aldrig något bra. Bilden förmedlar liksom sorg då den är väldigt mörk och det ligger döda människor.


Konstnären har verkligen lyckats förmedla sorg, mörker.

Budskapet/syftet tror jag är ensamheten efter krig, vissa diktatorer eller kungar tycker krig är bra, men man ser verkligen efteråt vilken förödelse som det blir efteråt. Hur hemskt det egentligen är. Jag tror även lite långsökt att var rädd om det du har innan det är för sent. Liksom titta vad som hände, folk är döda. Inte var det någon som trodde att det skulle hända tillexempel.

Ljuset som visar sig i bilden kan jag nästan tro att konstnären skrev dit för att det finns lite ljust i det mörka, i detta fall så överlevde några människor som sitter på bilden. Människorna kommer säkert ha det tufft men de kommer överleva det och må bättre. Det suddiga i bilden tycker även jag att det bildas något mystiskt, liksom vad finns bakom det mörka molnet. Det lyser ju liksom bakom molnet.


Likes

Comments

Idag har jag målat handen på ena sidan svart med lite rött för att symbolisera blod medan andra sidan är grön och där har jag massa blommor som är gjorda av silkepapper. Senare nästa gång ska jag ha en gren och en ros av silkespapper som symboliserar fred. Nästa gång kommer jag med fake blod då jag hade problem med att få en bra blod färg. Blommorna blev bra men som sagt blodet ska bli bättre. Sen får jag komma på hur andra sidan ska symbolisera krig.


Kram

Likes

Comments

idag har jag fortsatt med handen. Under dagen kom jag på att man kan ju sätta ihop mina 2 sista projekt dvs motsatser och identitet. Men hur går dem ihop?

Jo, jag har fred och krig. Vad är det som tillhör krig och fred? Jo åsikter, antingen älskar folk dig och dina åsikter = fred eller så hatar dem dina åsikter = krig. Jag är en person som tycker mycket och säger mycket. Så det passar ju utmärkt till handen.

Handens utsida har jag även lagt i tandpetare då det ska vara ben som sticker ut från knogarna. Det är även sår på handen då det ska symbolisera krig.

Jag har mött på ett tidsproblem men jag löste det med att jag fick sätta ihop 2 teman. Dock så ska jag lägga mer energi på handen för att det ska bli som två arbeten.

Likes

Comments

Från början tänkte jag att jag skulle göra hand av lera med peace märket men pga tumskada ger detta motgångar. Dock så tänker jag att jag skall försöka.

Och än så länge har det gått bra, jag har inte märkt mitt "handikapp" utan det går bra. Dock är det lite tidspress så är stressad, men jag tror det blir bra ändå!

Jag har gjort mitt podium där det skall stå war och peace, sen har jag gjort början av handen och även tummen.


Kram

Likes

Comments

idag har jag börjat med min skiss på projekt 2. Temat för denna gången är motsatser. Jag skall använda tekniken lera. Jag ska göra en hand som gör symbolen peace tecknet. På handen skall ena sidan vara krig, blod och grejer som har med det och göra medans andra skall vara blommor och det ska vara allt med fred å göra.

Inspirationen fick jag av Tilde's huvud som var gjort av lera.

Det som jag kommer ha svårt med är att få handen att se verklig ut, men jag ser fram emot det!

Likes

Comments

Denna omgången valde jag temat känslor. När jag tänker känslor och sen ska man försöka få ner detta på papper så va det första som slog mig 3D. Inne i bildsalen så kan man ju se olika verk som andra har gjort och den som jag tyckte var lite extra bra var en tavla som använde sig av hönsnät och 3D fingrar och det slog mig att hönsnät är lätt att forma med. Så min ide var i huvudet att jag först skulle göra ett 3D hjärta med massa gulligt som rosa, orange, gult, rött och sen använda sig av silkespapper för att få lite volym. Men senare ändrade jag mig totalt då när jag börja måla rött på en skiva så var det svart under och det såg så coolt ut. Så jag ändrade min tanke och skulle ha ett rött hjärta med lite svart under vilket gör att den blir mörk och då blir känslan ledsamhet. Och det var så som jag började mitt projekt, det skulle vara känslan ledsamhet.

Så för att få min projekt i verklighet så valde jag hönsnät för att få volym, jag använde mig av akryl för att få mycket färg så känslorna kommer fram. Jag använde mig även av text för att få fram känslorna ännu mer. Gips la jag på mitt hönsnät för att få det helt täckande.

Det som var svårt dock med hönsnät var att få det på plats, och jag mötte problem då vanliga spikar inte hjälpte då de var alldeless för långa. Dock så fanns häftmassa och med hammare så gick det att sätta på hönsnätet. Det blev även lite knasigt när jag skulle skriva texten då min första tanke förstördes då jag skulle ta hjälp av plattor som hade färdiga bokstäver. Men dessa bokstäver var antingen för stora eller för små för att skriva ordet " sorrow " alltså sorg på svenska. Så jag fick iallafall börja om tänkande och jag hitta en bra text som passade. Jag målade med egna bokatäver och det blev texten " My heart is just too broken to care ". Det jag blev missnöjd med var att jag faila med texten innan så man såg inte så bra vad det stod andra gången.

Sen när hjärtat och hela tavlan äntligen var klar kom jag på i sista sekund, att jag ville att hjärta skulle förmedla ännu mer ledsamhet och med det så skulle jag klippa i gipset för att hjärtat skulle se krossat ut.

För att få ett djup med det nyklipta gipset i hjärtat så använde jag mig av en svamp och svart akryl färg. Detta fick ett djup och det förmedla ännu mer sorg.

Så med alla mina om och men så har jag fått fram ett resultat som jag är hyfsat nöjd, det enda som kunde vart bättre är min text. Men det gör jag bättre nästa gång, till mitt nästa projekt.

Jag avslutar detta med tips, och mitt första är : planera inte FÖR MYCKET. Det som jag alltid gör är att planera allt i detalj. Släpp loss lite, planera vad du ska göra för att få igång det. Resten kommer automatiskt, och du kommer komma på många bra ideer.

Jag tipsar också om hönsnät, hönsnät är ett perfekt material för att skapa volym och den är lätt att arbeta med. Jag rekomenderar att sätta fast nätet med häftstift, slå bara inte med hammaren för hårt.

Kram

Likes

Comments

under denna lektionen har jag använt mig av hönsnät för att få upp en volym till mitt 3D hjärta. Jag har även lagt på lite gips, och nästa gång ska jag lägga klart gipset och sen måla hjärtat.

Jag mötte ett problem på vägen och det var att jag behövde sätta fast hönsnätet med spik. Men den speciella spiken jag behövde kunde jag inte få tag i och spikar är för långt, häftstiftet var även för svagt. Men jag kom på att jag kan göra ett hål med spiken i tavlan och klippte av spikspetsen på häftstiftet så det inte böjer sig eller går i så långt in. Med hjälp av detta kunde jag sätta fast hönsnätet.

Likes

Comments