Bilder från pinterest.

Det börjar ju vara dags att köpa julklappar nu, men jag har inte börjat som vanligt haha. Ingen i min familj önskar sig någonting längre, så man får anstränga sig till det yttersta för att komma på någonting. Har någon annan samma problem hos sig? Jag har då massor med idéer på vad jag kan tänkas få eftersom att det fattas en del till lägenheten osv.
Aja, nog om julsnacket. Nu ska jag börja göra mig iordning för kvällsjobb.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Eftersom att många går i restankar nu när det bara är grått och trist så tänkte jag att jag kunde sätta ihop en liten backpacking-guide som jag själv hade velat ta del av förra året då jag satt och planerade min asienresa. Vart du än ska så hoppas jag att denna lilla förberedelseguide kan vara till hjälp!

resplan.
För att kunna veta hur mycket du kommer behöva spara ihop till, vad du ska vaccinera dig mot och vad du ska packa så måste du ju veta vilka länder du ska besöka och ungefär hur länge du ska vara borta. När vi åkte visste vi att vi ville vara borta cirka 3 månader och att vi skulle till Thailand, Malaysia, Bali och något till land (som senare under resan fick bli Filippinerna). Planera med den eventuella partnern du ska åka med, vilka länder ni vill till och hur mycket tid ni vill spendera där. Det behöver inte vara en exakt plan dag för dag, men se över lite stort vilka platser ni vill se och vad ni vill göra där. Pinterest kommer vara din bästa vän.

reskompisar.
Det är kanske inte helt enkelt att hitta personer du vill åka med. Vänner/partner skulle väl jag säga är det allra bästa, men något jag uppskattade under min resa var att möta upp personer under resans gång. På så sätt hittar man lite nya saker att göra och det kan vara skönt att inte behöva hänga med exakt samma person 24h om dygnet, varje dygn. För trust me, man spenderar sjukt mycket tid tillsammans. Har man verkligen ingen att åka med så föreslår jag att besöka sidan reskompis.se. Sen vill jag även passa på att säga att man verkligen får se till att försöka lära känna helt nya människor, från olika typer av länder och som åker på olika typer av resor. Man växer som person och man får lära sig otroligt mycket.

budget.
När du nu vet vart du ska och hur länge du ska vara borta så är det dags att sätta upp en budget. När vi åkte till Asien hade vi en budget på 10 tusen per månad/person. Där ingick inte flygresor, så i snitt kanske det blev 12 tusen per månad. Då bodde vi för 100 svenska kronor/natt och åt varierat. Vi träffade på personer som levde på 8 tusen per månad, men då kan man verkligen inte bo fancy. Det är lite vad man vill göra det till. Det kan vara ganska charmigt att bo väldigt billigt och halvt ofrächt men att kunna göra massa dykarkurser istället, eller vill man bara chilla på stranden så kanske man kan höja budgeten för boende. Ett ganska obvious, men ändå nämnvärt tips är också att spara mer än vad som kommer gå åt, för man vill inte komma hem och vara helt pank.

vaccinationer.
Google och läs på 1177 vad du behöver ta för sprutor innan du åker. Vissa behöver man ta flera månader i förväg, så kolla detta i god tid.

boka.
När du vet att du kommer ha råd och det mesta känns ganska klart och tydligt så rekommenderar jag att boka din flygbiljett. Resan kommer kännas mycket mer på riktigt ifall du har ett flyg bokat och man håller mycket hårdare i sina pengar här hemma om man faktiskt har ett datum att se fram emot.

visum.
Ska du till Australien så är processen för visum ganska ordentlig, medan ska du till Thailand så har du 30 dagar gratis innan du måste ut ur landet. Lika så för Indonesien exempelvis. Detta är värt att kolla upp långt i förväg också eftersom att dessa saker kan ta en bra stund innan man får svar.

försäkringar.
Reseförsäkringar är superviktiga. Händer någonting dig under resan så kan en försäkring vara din enda räddning för att det eventuellt inte ska kosta dig massor. Man måste alltid tänka att vad som helst kan hända. Man vet aldrig ifall man blir drabbad av någonting, skadar sig eller råka krocka etc. Kolla detta med ditt försäkringsbolag.

väska/packning.
Det finns mycket du kommer behöva införskaffa inför din resa, men se till att du har en bra backpackväska. Ska du vara borta en månad skulle 50 l räcka, medan ska du vara borta 4 månader skulle jag satsa på en som rymmer 70 l. Dessa kan vara ganska dyra så kolla runt med vänner och bekanta ifall de har någon att låna ut.

övrigt.
Det finns massor med saker att ta upp, men se för guds skull till att du har ett giltigt pass för hela resan, har du en lägenhet hemma i Sverige så kolla om någon kan hyra ut den, så att du slipper betala för den under tiden. Skaffa ICA-banken, för de är en av de få bankerna som ej tar ut en avgift när du tar ut pengar i utlandet. The list goes on, men har du frågor får du väldigt gärna ställa de i kommentarsfältet, annars hoppas jag att denna förberedelse guide kunde hjälpa dig.
Likes

Comments

Pappa kom förbi ikväll och hjälpte mig med tapeterna. Det är ganska mycket underarbete så det tar lite tid innan vi kan börja sätta upp de nya, men nu har jag i alla fall hoppat i min pjamas och dricker chai-te. Mitt måste.

Imorgon får ma veta resultatet på högskoleprovet och det gör mig så taggad på att börja plugga. Skulle seriöst vilja flytta och börja redan nu, men, vi får vänta till hösten med det. Nu blir det netflix och mitt te.

Likes

Comments

Godmorgon vänner! Har äntligen fått upp min klocka som legat i en låda i mitt förråd och passade på att ta upp lite julpynt när jag ändå var där. Jag kom igång supertidigt imorse eftersom att tandläkaren ringde och väckte mig klockan 07 för att berätta om en ledig tid. Jag tog den så nu är det bortgjort. Idag blir det städning av lägenheten och sedan en powerwalk.

Likes

Comments

Idag hade tänkt bli en sån där produktiv dag med träning 08 och sedan en del ärenden och städning. Perfekt att göra på en ledig dag, men har haft en förkylning på gång sedan några dagar tillbaka och imorse hade jag knappt någon röst och superont i halsen, så jag hoppar de flesta av mina planer för dagen och stannar inne med en kopp te. Jag ska dock ta mig ut på en prommis eftersom att man får passa på de timmar det faktiskt är ljust ute. Sjukt ändå att jag inte varit ute när det varit ljust på flera dygn. Jobbar man 7-16 eller liknande så är det mörkt när man går till jobbet och mörkt när man går hem. Så tragiskt. Tacka gudarna för D-vitamintabletter!

Likes

Comments

Är det bara jag som älskar att ta fram alla sina svarta långärmade klänningar när det blir lite kallare och det vaknas party? På sommaren blir det så mycket blommigt och färgglatt, men jag trivs bäst i den lilla svarta med ett par höga boots. Hur snyggt som helst. Har gjort ett litet kollage i alla fall med några av mina favoriter för tillfället.

1. HÄR // 2. HÄR // 3. HÄR // 4. HÄR // 5. HÄR // 6. HÄR // 7. HÄR // 8. HÄR // 9. HÄR // 10. HÄR

Likes

Comments

Idag är det tekniskt sätt inte ens vinter längre. Vi har plusgrader och regn, vilket känns jättedeprimerande nu när snön äntligen kommit. MEN, jag tänker ändå ha på mig min varmaste tröja och hoppas på att den kommer tillbaka snart. Idag väntas jobb mellan 10 och 19 och efter det kommer nog Paulina över. Ha en bra dag :)

Likes

Comments

Jag skulle kunna sitta och drömma mig bort på pinterest hur länge som helst nu när jag själv inte är helt klar med lägenheten. Det fattas en TV-bänk, en hylla till köket och lite att sätta på väggarna i vardagsrummet/sovrummet, sen är allt klart. Men det går ju mycket pengar när man vill ha varenda hörna av lägenheten perfekt inredd. Drömmen när man har råd med det till ett helt hus.. Gud.

Likes

Comments

Idag har jag äntligen en ledig dag och den spenderas som på bilden ovan, och har gjort i två timmar nu. Har försökt få till en enhetlig och stilren design på bloggen och det börjar ta sig nu tycker jag. Senare idag ska jag förbi Linn som fyller på mina fransar och efter det blir det ett pass på gymmet innan jag ska laga italienskt till middag. Yummi.

Likes

Comments