View tracker

Ridpass, Salza, Tankar och funderingar

Jag kom i från jobbet i tid igår! Jobbade på som en tok hela dagen och det gav resultat vilket innebar att jag kunde sluta vid 16.00 som vanligt. Så efter min 8-timmars arbetsdag bar det direkt iväg till stallet. Mockade, ströade, fixade vatten, hö och hinkar till Salza och Zelina. Därefter tog jag en promenad med Zelina innan jag gjorde iordning Salza för ridning.

Det blev ett kort men intensivt pass igår! När jag kom till ridhuset så stod det fullt (typ tre ekipage. Och ja det är fullt för att vara det här ridhuset!) med folk, transporter och hästar. Vi kom inte in i ridhuset för blipparna till låset och larmet funkade inte och larmet stod och pep. Tillslut lyckades några smidiga personer bryta sig in genom stora porten och låsa upp inifrån så att vi kom in i alla fall. Det hade dock gått ett tag då redan så jag fick skynda mig lite. Skulle handla på vägen hem så hade lite tidspress innan affären stängde. Salza hade i alla fall hunnit bli framskrittad för hand medans jag väntade.

Travade fram och hon var superfin och lätt för hjälperna! Red lite skolor i uppvärmningen för att lossa sidorna och började sedan, efter en skrittpaus, att jobba henne i galopp. Vi har mer och mer börjat jobba mot piruetter så det blir nu mycket galoppslutor och tagen bakdel. Jobbar även med en övning som Stéphanie visat mig där man ska fatta galopp i en skrittpiruett och sedan fortsätta vända sista stegen i galopp. Supernyttig övning där hästen, på ett naturligt sätt, måste sätta under sig bakbenen och vinkla in haserna. Det gäller dock att man tajmar riktigt bra som ryttare så att fattningen verkligen sker i rätt tidpunkt så att hästen tar vikt på det inre bakbenet som ska centreras. Salza tycker att den här övningen är riktigt jobbig och det tyder ju bara på att det är något som vi behöver jobba med.

Det går i alla fall lättare och lättare att vända henne i galoppen och jobba mot piruetterna men än är det lång väg kvar. Piruetterna är nog något utav det som Salza kommer att ha svårast med. Hon är väldigt teknisk lagd men i denna rörelse så sätter hennes kropp lite stopp för henne. Det krävs så otroligt mycket styrka för att hon ska orka bära upp sig själv, ta vikt på sina bakben och på så vis kunna lätta i fram. Så blir det när man har väldigt långa bakben men inte så långa framben. Hon är naturligt lite framtung och det är något vi verkligen behöver jobba med. Jag vet med mig att det krävs mera styrka och det jobbar vi verkligen med. Dock så har jag aldrig ridit hästar där jag fått känna av den tekniska ridningen som verkligen ger frambensfladder. Jag har ju bara ridit unghästar och ponnyer innan jag tog mig an Salza. Så unghästridningen är jag nog ganska duktig på men sedan tar det lixom lite stopp. Det här skulle jag kunna skriva hur långt som helst om så fortsättningen sparar jag nog till ett eget inlägg om mina styrkor, svagheter och erfarenheter som ryttare...

Så för att runda av detta inlägget så tycker jag i alla fall att vi fick till ett bra pass igår. Hade en bra känsla och fick till lite av det som jag tänkt mig. Kort men intensivt kan vara bra ibland. Red kanske bara en halvtimme i ridhuset och sedan skrittade vi av ute och promenerade sedan hem till stallet igen.

Hon kan sätta under sig hyfsat i alla fall men tusan vad jobbigt det är för henne..

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Stallet, Vardag

Just nu har jag rast så jag passar på att uppdatera lite :)

Igår var det lite vilodag för Salza. Vi skrittade ut en slinga i skogen på långa tyglar, helt kravlöst och jättemysigt! Passade även på att ge henne lite extra rykt och hör och häpna: jag kunde borsta och göra iordning henne i boxen! Hon brukade vara så himla sur bara man gick in i boxen men nu kan jag pyssla på helt obehindrat med henne. Ännu ett tecken på att hon trivs! Till min stora glädje, och förvåning (?!), så gillar hon sitt nya foder. Krubban är helt renslickad varje dag nu när man kommer till stallet. Inte en ända liten rest från gårdagen. Det blir nog bra det här!

Jag kommer ha ansvar för Stéphanies Zelina ett tag nu framöver. Hon ska skrittas och gosas med. Det blir alltså lite mer tid i stallet för min del framöver. Inte för att jag klagar, det är bara mysigt att ha en häst till att pyssla med. Zelina är dessutom världens gosigaste så jag får fylla min mysdos med henne då Salza inte är så överlycklig över det där med klappar.

Idag är det bokslut här på jobbet så jag får se när jag kommer härifrån. Förhoppningsvis behöver jag inte jobba över så mycket och då hinner jag rida Salza och promenera Zelina. Annars så blir det till att fixa stallsysslorna och putsa på de båda hästarna.

Nej nu ska jag sätta fart här så att jag kommer ifrån i tid!

Likes

Comments

View tracker

Salza, Ridpass

Alltså... Just nu så går det bra typ varannan dag jag rider... I förrgår var det nästan katastrof, hon travade som en ardenner, galoppen var fyrkantig, hon stretade mot bettet och gick inte fram ordentligt för skänkeln. Det gick verkligen så dåligt! Igår däremot var hon en dröm att rida! Hon var kvick och elektrisk för hjälperna, mjuk i munnen och rund över ryggen. Hur kan det vara en sådan ENORM skillnad från dag till dag?! Jag försöker analysera vad jag gjorde för skillnad men jag vet ärligt talat inte... Hur förhåller man sig till detta? Åh jag är i desperat behov av tränarhjälp från marken!

Likes

Comments

Nu, efter att ha pratat med flertalet foderexperter, har jag äntligen kommit fram till ett foder jag tror kan passa Salza. Igår så hade Granngården en kundkväll där de gav 15% rabatt på allt hästfoder så det var ju ett ypperligt tillfälle att fylla på lagret. Valet föll i var fall på Dodson & Horell's Build Up Conditioning Mix. Det är ett kvalitetsfoder till hästar som ska förbättra hull, muskelbyggnad och styrka. Jag ska nu vänja in henne under en 14-dagars period och sen ska hon upp i full dos som till henne är beräknad på 3,8 kg/dag fördelat på tre mål. Kompletterande till detta ska hon även få ca 1 kg hackad lucern samt elektrolyter efter hårda ridpass. Självklart även grovfoder i form av 12 kg hö/dag.

Så nu blir man ruinerad på foder framöver men det är det helt klart värt om det här nu skulle fungera så att hon han prestera på topp! Jag ska ta en före-bild idag och sen igen om 6 veckor. Spännande att se om det syns någon skillnad. Håll tummarna för att det nu funkar och framförallt för att min kräsna Salza tycker om det.Det ser i alla fall väldigt gott ut, och det luktar gott!

Likes

Comments

Ridpass, Salza

Åh det var så roligt att få göra något annat igår! Som jag sagt tidigare så hade vi ju bokat in en markarbetesträning på Willands. Det blev mycket trav- och galoppbommar vilket verkligen var supernyttigt. Då det var en D-ponny med så var bommarna anpassade till lite (ganska mycket) kortare avstånd än vad jag och Salza är vana vid. Det var dock jättenyttigt för då blev hon tvungen att fånga upp och sätta sig mer i gångarterna. Mycket övning på samlingen med andra ord och den bra typen av samling dessutom. Bommarna bidrog nämligen till att hon blev lite mer taggad så hon behöll alltid kvickheten i rörelserna. Galoppen blev faktiskt riktigt bra! Vi red även lite upphöjda bommar på volt i galopp och där märkte man faktiskt att jag tidigare har hoppat ganska mycket, även om det var väldigt länge sedan. Avståndsbedömningen kom snabbt tillbaka så att jag kunde stötta upp Salza så att hon kom rätt på hindret. Vi avslutade med några små skutt på två kryss och då taggade hon till på riktigt. Hon riktigt bjöd på hindret med spetsade öron, även om det inte var mer än 40 cm... Både jag och Salza tyckte i alla fall att det var riktigt roligt så detta ska vi fortsätta vara med på ungefär varannan vecka!

Hade ingen hoppbild men var ju tvungen att ha en bild ändå och den här är ju ganska söt...

Likes

Comments

Stallet, Tankar och funderingar

Välkommen in i foderdjungeln!

Igår var jag på en foderföreläsning på Willands. Det var en Agronom ute från St Hippolyt som föreläste om hästens matsmältning, olika typer av foder, vikten av grovfodret, hästens ättid etc. Det var riktigt intressant och man fick sig en tankeställare eller två. Hon poängterade framförallt vikten av att hästen får tillräckligt lång ättid per dygn. Den ska uppnås till mellan 15 och 18 timmar/dygnet. Om hästen är utan något att tugga på i 6 timmar i sträck så kan den lätt få magsår. Nu står ju Salza på halm som hon äter av så då täcker man upp ättiden även på nätterna och ute fodras de med hö mitt på dagen så det är i detta fall inget problem. Däremot så tänker man på hästarna lite högre upp i landet där stallen inte får tag på bra halm, utan de står på andra strömedel som ej är ätbara. Om hästen fodras kväll vid 20-tiden så har de några timmars ättid där men det blir ändå ett ganska rejält glapp mellan kvällshöet och morgonfodringen om de sedan fodras runt 7-8-tiden igen. Så jag är självklart väldigt glad att vi har tillgång till bra halm som strömedel. Lite jobbigare att mocka men det är det värt!

Nu har jag i alla fall fått tag på en analys på vårt grovfoder. Räknade ut en foderstat på HästSverige och kom fram till detta: Analysen visade att höet innehåller alldeles för lite fosfor, magnesium och selen. Detta är därför något som jag kommer behöva tillsätta extra av. Även energi (MJ) samt smältbart råprotein behöver tillsättas mer utav. Så nu ska jag kolla på lite andra kraftfoder och möblera om lite i Salzas dagliga utfodring.

Likes

Comments

Stallet, Vardag

Så här är tanken att min resterande vecka kommer att se ut:

Idag: Direkt efter jobbet ska jag skynda iväg till stallet. Kl 18 så är det en foderföreläsning i ridhuset som jag tänkte vara med på. Det blir därav ingen ridning idag men det gör inget. Salza gick ändå så pass hårt igår. Hon ska däremot få lite massage och stretching.

Onsdag: Först blir det jobb. Jag har fått reda på att vi har flextid en timme på morgonen och en timme på eftermiddagen, passar mig och stallet perfekt! Så imorgon börjar jag vid 7-tiden tänkte jag, så att jag kan kila iväg vid 16. Ska försöka vara i stallet direkt för jag har bokat in att vara med på markarbetesträning i ridhuset. Superbra komplement till Dressyren! Tänkte försöka träna varannan vecka ungefär. Ska bli jätteroligt, jag är såå taggad!

Torsdag: Jobb på dagen och sen ett joggingpass med Salzis.

Fredag: Japp, återigen jobb och direkt vidare till stallet. Tänkte försöka rida lite program.

Lördag: Jag ska äntligen träffa "Lill-Sophia" och få se hennes nya polle. Ska bli jättemysigt!

Söndag: Jag har insläppet i stallet så kommer vara där dessförinnan så att jag hinner rida ut en sväng.


Haha, det är bra att jag har kalendern här på bloggen!

En liten hoppbild från när Salza var 5 år och vi skuttade lite stockar i skogen

Likes

Comments

Ridpass, Salza

Ibland när jag rider så får jag ett wake up call om att jag slarvar. Så onödigt! Gårdagens ridpass var ett sådant tillfälle. Salza har ju vilat i tre dagar nu när jag har varit i Stockholm så igår tänkte jag rida igenom henne. Hon kändes lite stel så det var nödvändigt med mycket lösgörande jobb. När hon var loss och mjuk så tänkte jag rida lite byten. Det gick KATASTROFDÅLIGT! Det var som att hon slog knut på sina egna ben när hon skulle byta... Vad händer lixom?! Förra veckan tyckte jag nog att jag fick bukt på bytesproblemet och så blev det VÄRRE igen. Jag tog då en paus och skrittade henne lite på långa tyglar för att riktigt tänka igenom vad som var problemet. Då slog det mig: Det är jag som är problemet. Jag hade blivit ringrostig på bara tre dagar och red som en kratta! Så det var bara att ta tag i mig själv och börja rida på riktigt. Så jag började verkligen tänka på min egen ridning och påverkan i varje galoppsprång och så började jag, hör och häpna, FÖRBEREDA BYTET! Och vips så bytte hon superfint! Det räckte med att jag lixom flyttade över vikten lite så bytte hon klockrent. Jag kunde nu byta var som helst och i serier. Fick till och med till några byten i vartannat (!!). Så framöver så ska ryttaren skärpa sig och rida henne in i bytet, inte bara byta. Lesson learned!

Likes

Comments

Vardag

Jag har fått jobb!! På måndag börjar jag jobba på Bergendahls Food AB som Ekonomiassistent. Jag kommer att jobba med kontering och reskontra. Så nu börjar nya äventyr med nya utmaningar! 😄

Tänkte bara säga det!

Likes

Comments

Vardag, Stallet

God morgon!

Imorse var jag i stallet vid 7-tiden. Så mysigt att väcka hästarna och mötas av deras gnägghälsningar. Fodrade och släppte ut dem. De får sitt kraftfoder inne och sen morgonhöet ute. Det var en riktigt magisk morgon med dimma och frost samtidigt som solen gick upp. Dessa stunder får man ta vara på!

Idag är det en hektisk dag! Massa saker ska fixas innan jag vid 3 åker hemifrån och då bär det av mot Stockholm över helgen. Jag ska, som alla andra, till Sweden International Horse Show. Ska se dressyren imorgon förmiddag tillsammans med Linde, sen showen på kvällen och även dressyren på söndag. Sen bär det tillbaka till Skåne.

Nu ska jag sätta fart! Snart ska jag göra en grej som ni får reda på senare...

Likes

Comments