Ridpass, Salza, Tankar och funderingar

Brunstig, kittlig och grinig.

Salza var ett riktigt sto igår! Hon har precis börjat brunsta och på det så har pälssättningen satt igång. Hon är riktigt grinig... Igår när jag gjorde i ordning henne inför ridning så var hon verkligen sådär "Sluta pilla på mig!". Hon försökte sparka mot borsten när jag borstade under magen, och jag fick absolut inte pilla bort lera. Det var som att hon var superkittlig och lite irriterad i huden. Samma sak var det vid sadling men fick hon en sockerbit samtidigt så gick det minsann bra att stå still och obekymrat vid sadling. Ja, Salza har blivit en godisgris. Hur som helst så fick vi på oss all utrustning och lyckades ta oss upp till ridhuset.

Salza kändes väldigt nöjd i början med framskrittning på lång tygel men sen när jag började plocka ihop henne i skritten och petade med sporren på högersidan så gjorde hon kosparkar mot skänkeln. PANIKEN! Självklart var det första jag tänkte att något fortfarande var fel. Hon hade ju faktiskt sparkat med höger bak i samband med muskelsträckningen innan behandlingen. Dock gjorde hon bara det vid byten till höger så lite annorlunda var det ju nu... När jag däremot korrigerade henne utan sporren och istället bara använde vaden så var det inga protester så jag red vidare. Hon kändes verkligen jättefin när vi travade fram. Inga protester där. Gick över i galopp och efter lite galoppjobb så testade jag att rida några byten. Till vänster gick bra men till höger så sparkade hon lik förbannat mot sporren igen... Alltså jag blev ju inte riktigt klok på detta... Testade igen och samma sak... Prövade ytterligare en gång och bytte bara med vikten, inga sporrar var i kontakt med henne denna gång. Hon var lite efter på hjälpen men bytte helt rent och utan sparkar. Red vidare och var väldigt konsekvent med att vara superförsiktig med sporren och då gick det jättebra. Vi red lite lösgärande travskolor samt tempoväxlingar och hon svarade riktigt bra.

Så, slutsatsen utav detta är nog att hon har blivit väldigt känslig i pälsen och huden nu i samband med pälsfällning och pälssättning. Jag vet ju med mig sen tidigare att hon är extra känslig i detta läge då hon i höstas fick en överbelastning i lever och njurar på grund av just detta. Denna gången reagerar hon dock lite annorlunda men symptomen kan ju variera. Jag fick i alla fall utskrivet ett preparat då, som jag fortfarande har kvar av, som ska hjälpa hästen med detta så det ska jag börja ge henne igen. Hoppas verkligen att det blir bättre av det. Ska även byta till ett par mildare sporrar då hon blivit lite "fnåssig" vid sporrläget. Inte för att jag har särskilt skarpa sporrar nu, har ett par helt vanliga Sprenger med rundad topp, men tänkte testa ett par med rundad kula som kan rotera. Använde de sist hon var känslig för sporrarna och det hjälpte. Jag har en häst som är väldigt känslig för skav och får det väldigt lätt så det gäller att all utrustning verkligen anpassas efter det.

I övrigt så känner jag inte alls av någonting utav att hon skulle försöka slå sig fri från bettet så den delen verkar vara helt borta. Vi är hyfsat igång nu i alla fall. Med tanke på att hon ändå har rört på sig med longering och skrittjobb, under tiden vi utrett vad som var fel med henne, så behöver hon inte sättas igång på samma sätt. Nu har vi fullföljt igångsättningsschemat vi fick av Ellinor efter behandlingen och efter det skulle hon ridas som vanligt igen. Så ikväll tänkte vi faktiskt vara med på markarbetesträningen. Kollade med Sandra och hon hade inte planerat något väldigt avancerat och högt utan mest jobb med bommar vilket passar oss perfekt då Salza fortfarande behöver lösgöras och jobbas. Hoppas bara att hon accepterar sporrarna med kula, annars tar jag av dem bara. Det ska bli jättekul och skönt att få komma in i vardagsbanorna igen!

Likes

Comments

Mercedes

Den 17 Maj är den lille planerad... Åh jag är så galet nyfiken på vad det ska bli för en liten... Tänk er en liten Mini-Mercedes <3

Dock så ligger ju självklart oron och gror i bakhuvudet om att det är något som skulle gå fel. Det är alltid en risk med en fölning. Håll alla tummar och tår för att allt ska gå bra nu!

Likes

Comments

Tankar och funderingar

Åh vad jag saknar det här! Nu börjar jag faktiskt bli riktigt taggad på att få tävla igen. Det är en fantastisk känsla just nu då det var väldigt länge sedan jag faktiskt längtade efter att tävla. Tävlandet har lite känts som ett måste på senaste tiden men nu ska det bli riktigt kul att få komma igång igen. Nu ska jag bara göra en tävlingsplanering också!

Likes

Comments

Ridpass, Salza

Igår red jag ett lösgörande pass på Salza. Samtidigt som jag inte ska pressa henne nu efter behandlingen i måndags förra veckan, så kände jag ändå att jag var tvungen att känna efter hur hon rörde sig och kändes. Jag bestämde mig därför för att rida ett pass med fokus på lösgjordhet och lite rörelser men i joggingform, jag pressade alltså inte upp samlingen men kunde ändå rida igenom henne ordentligt. Salza var hur pigg som helst! Full rulle och hon jobbade verkligen på med en fantastisk framåtbjudning i traven, härligt! Hon kändes hur fin som helst med tanke på att hon inte gått ordentligt på snart en månad och dessutom haft en muskelsträckning. Goa Salza, alltid lika arbetsvillig och ambitiös! Testade att rida lite byten på enkla linjer och de fungerade bra, inte så stora men de var rena och raka. Det känns verkligen som att vi börjar komma igång igen nu och att vi dessutom inte behöver börja om på ruta ett efter vilan. Det är nästan så att jag tror att vi kan fortsätta där vi slutade sen när hon är igångsatt ordentligt!

Har jag nämnt hur mysigt det här stallet är?!

Likes

Comments

Salza, Vardag, Tankar och funderingar, IR-terapi

Det var länge sedan... Har haft lite ångest över att jag inte skrivit på över en månad nu men ärligt så beror det på att det har varit så mycket annat i mitt liv som har tagit min energi. Så, en recap kanske?

Jobbmässigt så rullar det på. Jag har vidareutvecklat mina arbetsuppgifter och jobbar för nuvarande i omkostnadsflödet med att kontera och bokföra omkostnader. Så nu kan jag på riktigt säga att jag jobbar med bokföring = vuxenpoäng!

Hästfronten är det som har tagit den mesta av all min energi... Salza har inte känts helt okej och det är därför inget har skrivits här. Ärligt så har det inte känts kul att dela med mig av att hon inte är fräsch på grund av att jag inte haft en aning om vad det berott på...

Det hela började vecka 4. På måndagen där så red jag ett riktigt superpass för Camilla. Salza var verkligen riktigt riktigt fin! På tisdagen, dagen efter, vilade hon och på onsdagen var vi med på markarbetesträning. Det var då jag stötte på problemet först. Hon var stretig och bara slog med huvudet för fullt. Jag tänkte att det säkert berodde på att jag satt på ett lite skarpare bett på henne. Förvisso brukar jag rida ut på det bettet (ett pelham) utan problem men jag har inte haft det och hoppat med så jag tänkte väl att hon inte gillade det i hoppningen. På fredagen sedan red jag för Camilla igen inför tävlingen jag skulle ha startat på söndagen (29 februari), det var totalt katastrof! Salza bara slog med huvudet och bytena funkade inte... Vi fick helt enkelt inget flyt någonstans. Jag trodde först att det berodde på mina värdelösa tävlingsnerver så därför strök jag mig från tävlingen. Dock så grodde det ju i bakhuvudet att något inte stod helt rätt till... Från den ena dagen till den andra så hade hon blivit helt totalförändrad och det borde inte enbart ha berott på mina dåliga tävlingsnerver och att hon inte gillade bettet. Hon fick vila en vecka och sedan testade jag att rida igen. Ingen skillnad. Hon slog sig fortfarande fri vid försök till samling och hade börjat sparka med höger bak i byten till höger. Gav då upp och så fick hon vila igen.

Då hon skulle vaccineras 13/2 så passade jag då på att be veterinären att kolla tänderna och munnen på henne. Det var min första gissning att hon kanske var vass eller hade bitit sig i kinden med tanke på att hon inte ville ta stöd på bettet.. Veterinären kollade munnen på henne och kom fram till att visst var hon lite vass men inte farligt och i övrigt hade hon ett jättefint bett. Hon raspade de vassa kanterna men det blev inte bättre ändå. Nehej då var det inte det som var felet... På råga på detta så hade Salza nu börjat bli gränslöst rastlös och började bli odräglig på grund av överskottsenergi. Jag bestämde mig för att pröva att jobba henne lite lång och låg i longering istället. Så förra veckan longerade jag henne lite och det fungerade faktiskt riktigt bra. Kanske inte riktigt så rörlig i ländryggen som hon brukar vara men inga tendenser till att slå sig fri. Ingen hälta syntes, kanske att hon var lite kort i steget på höger bak dock.

Jag fick då tips utav en i stallet att prata med Ellinor Jönsson som behandlar hästar, som exempelvis har fått rörelsestörningar eller beteendeförändringar, med IR-terapi. Detta är en form av akupunktur som görs med djupgående infrarött ljus. Jag tog kontakt med henne och förklarade mitt problem. Hon trodde att det var något hon kunde hjälpa mig med så i måndags åkte vi ut till hennes mottagning i Karlshamn.

Hon började med att känna igenom hela Salza och hittade att hon hade en muskelsträckning i höger bak som sträckte sig från baksidan in på insidan. Hon var även lite öm i höger bog, troligtvis från att ha avlastat höger bak från sträckningen. Hon menade på att hon har haft denna sträckningen i några veckor, att den från början varit ganska rejäl, men att den var på väg att läka ut nu. Detta stämde ju överens med händelseförloppet som jag upplevt. I övrigt tyckte hon att Salza var superfin i sin muskulatur och hon var rörlig och fin i sina ben. Hon behandlade då denna muskelsträckning via de relaterade akupunkturpunkterna. Sen gick hon igenom och gjorde lite "lyxbehandlingar" på Salza. Efter behandlingarna så stretchade hon igenom henne och visade mig lite övningar som jag kan göra för att hjälpa henne att stärka sin bröstmuskulatur. Fick sedan instruktioner om att skritta henne 3-4 dagar på rakt spår och sedan börja jogga henne lite lätt i rund och låg form lösgörande i ca 4 dagar för att sedan smått börja sätta igång som vanligt.

Så efter att ha skrittat henne på rakt spår sen i måndags samt masserat och stretchat varje dag sen dess så red jag henne igår för att se om det hade hjälpt. Vi skrittade först ut en sväng och sen travade jag lite ute på en stig längs med en åker. Inga konstigheter, inga ryck i bettet och inga sparkar mot skänkeln. Red sen lite i ridhuset på stora mjuka linjer i rund och låg form som Ellinor rekommenderat. Detta var ju lite eldprovet för att se om behandlingen hade hjälpt och löst problemet, tidigare hade hon börjat reagera redan här i framjoggningen och börjat slå sig fri från bettet... Resultatet? DET FUNGERADE! Salza kändes som sitt vanliga ambitiösa jag och travade på helt obehindrat. Inga symptom alls fanns kvar på att hon skulle ha ont eller sitta fast någon stans. Förstå min lycka!! Resultatet efter behandlingen är helt fantastiskt!

Jag rekommenderar varmt att pröva det här med IR-terapi, jag är helt övertygad. Vi kommer helt klart att fortsätta med detta och göra regelbundna förebyggande behandlingar för att hjälpa Salza på traven!

Nu är vi på banan igen!

Likes

Comments

Igår var det joggingdag för Salzas del. Hon har gått några hårda pass nu under förra veckan så igår passade vi på att bara jogga runt på stora mjuka linjer i rund och låg form. Jobbade på att bara få in ett fint flyt i traven med ytterbogen på plats samtidigt som jag bytte varv ofta. Lite knepigt att hela tiden få med den nya yttersidan i det nya varvet så att hennes bärighet bibehålls. Det blev ett kort pass men Salza verkade vara nöjd med att få ett lugnare pass. Idag blir det vila för hennes del så jag ska passa på att jobba ihop lite flex.

Likes

Comments

Ridpass, Salza, Utrustning

Nu har jag bestämt mig, jag kommer att köpa Childeric-sadeln jag beställde från Sadelmagasinet. Den passar Salza riktigt bra och jag sitter mycket bättre i den. Hon verkar riktigt nöjd och efter bara 4 ridpass i den känner jag att hon börjar kunna lyfta ryggen mer naturligt. Det blir bra det här!

Igår hade vi förresten ett riktigt super-ridpass! Jag fick tag på hennes ytterbog och vi hittade ett jättefint flyt i traven. Fick nosa lite på känslan av att hon med bibehållen bärighet genom ryggen började lyfta upp framdelen med ärlig framåtbjudning. Så härligt! Jag som nästan börjat ge upp och börjat tro att hon inte har några gångarter. Men igår fick jag en glimt av den fantastiska häst jag har. Får leva på den känslan och komma ihåg gårdagen de ridpassen när känslan fallerar och man börjar tvivla.

Likes

Comments

Övningar

Jag har mer och mer börjat inse hur viktigt skrittjobbet är med Salza. Om jag är noggrann redan i framskrittningen med hur jag placerar hennes kropp och att få henne lösgjord så sätter det lixom grunden för resten av ridpasset. Jag tycker däremot att det kan vara lite svårt att värma upp på måfå så jag är ett stort fan av övningar. I julklapp fick jag Hippsons ridövningsböcker av Monica, Simons mamma ( Tack!! De är verkligen superbra ). I en utav dem hittade jag två olika övningar i skritt som jag kombinerade och fick till en riktigt effektiv lösgörande övning till skrittuppvärmningen. Jag tänkte göra ett försök till att förklara den här:

Rid på en fyrkant om ca 16x16 meter. Varför just 16 meter är bara för att jag gillar när man inte kan ta stöd av väggen och då kan man rida innanför spåret hela övningen. Börja med att lägga en mindre volt i varje hörn av fyrkanten. Storleken på volten kan variera från häst till häst beroende på hur lösgjord den redan är. Det är jätteviktigt att hästen spårar hela tiden i volterna så gör den inte mindre än vad hästen klarar av. Jag brukar exempelvis börja på 5-metersvolter och minska dem successivt som Salza börjar lossna. När detta fungerar med böjningen i de små volterna och rakriktningen på raksidorna så utvecklar jag övningen till att rida öppna på två av sidorna (parallella) och sluta på de andra två. För mig fungerar detta verkligen då jag får koll på Salzas bogar och bakben och lär mig att placera henne utefter mina önskemål. Jag upplever även att detta hjälper mig mycket med samlingen på henne och redan från början så känns hon sen kvickare och mer lyhörd. Självklart gör jag övningen i båda varven.

Sedan jag började med att inleda varje ridpass med detta (i söndags) så har varje ridpass gett en superbra känsla. Vinnande koncept?

Likes

Comments

Utrustning

Som jag tidigare nämnt så har jag varit ute efter en Childeric DAC till Salza. Hittade en på Sadelmagasinet i rätt bomvidd och sits så den beställde jag hem på prov. Igår kom den! Åh så nyfiken jag var på att testa den. Igår var det ju dock onsdag och därmed markarbetesträning så det blev till att prova sadeln på ett lite annorlunda vis med bommar och små hinder. Summa summarum så låg den riktigt bra! Med en fårskinnspadd under så låg den helt still och Salza verkade faktiskt verkligen trivas i den. Hon jobbade på riktigt bra med ryggen och Sandra som höll i markarbetesträningen tyckte att det var stor skillnad på henne. Sen gjorde det ju inte direkt något att jag satt väldigt bra i den också. På ett naturligt sätt kom jag ner i tyngdpunkt i sadeln och kunde påverka Salza mycket lättare med vikthjälper. Ska rida i den några gånger till innan jag tar ett fullständigt beslut men man kan nog ganska säkert säga att jag har bestämt mig... Så nu blir jag nog med Childeric!

Bild lånad från Sadelmagasinet!

Likes

Comments

Camilla-träning, Ridpass, Salza

Igår var jag vid Camilla igen med Salza. Fick låna hennes Childeric DAC igen och den gled ingenting så nu ska jag se till att hitta en sådan till Salza. Träningsupplägget såg likadant ut som förra gången. Började med att rida fram i låg form och böja henne i sidorna sedan när vi var uppvärmda så gick vi in på volten och jobbade i trav med slutor. Detta för att verkligen få det yttre bakbenet inunder kroppen så att hon ska förflytta tyngdpunkten bakåt. Det kändes mycket bättre igår än förra gången och det tyckte Camilla med. Salza var mycket rörligare och kändes inte alls lika stel i vänstersidan. Superbra för då har veckans jobb gett resultat. Dock så kändes det fortfarande väldigt segt i början och jag fick jobba mycket för att bara hålla traven i rullning. Genombrottet kom dock när jag riktigt fick tag på ytterbogen. Salza har förmågan att gärna gå med den yttre bogen några meter utanför kroppen (eller det känns så i alla fall), det har blivit ett sätt för henne at komma undan för jag har haft svårt att riktigt få tag på henne då. Detta bidrar även till att jag inte upplever någon framåtbjudning. Om hästen är skev så kan den inte ärligt röra sig framåt med bärighet och när Salza skjuter ut den yttre bogen så är det precis detta som händer. När jag dock tillslut fick tag på den där bogen så blev det stor skillnad. Plötsligt ville hon röra sig framåt, jag behövde inte längre driva som en idiot i varje steg utan detta kom lixom av sig självt. Om jag däremot tappade bogen igen så tappade vi likaså framåtbjudningen. Camilla påminde mig om att jag måste se varje rörelse utefter hästens anatomi. Om jag ber henne om att utföra något som kroppen inte är förberedd på och ställd därefter, så är det inte konstigt att det misslyckas. Jag kan inte förvänta mig att en rörelse ska lyckas om jag inte rider henne dit.

På samma spår jobbade vi med bytena. Jag måste rida den yttre bogen mot den inre tygeln annars värjer hon sig mot ytterhjälperna i bytet och nästan kastar om galoppen. Bytena blev mycket bättre! Vi jobbade även med den förvända galoppen och här har jag verkligen något att jobba på. Jag vet inte om det var en bristande dagsform eller om hon började bli trött för den var verkligen bedrövlig. Riktigt så dålig brukar den förvända inte vara så det måste nästan ha varit något... Hur som helst så måste den jobbas med så det är vad vi ska pyssla med mycket framöver. Det är dessutom en väldigt bra övning för att få tag på bogarna.

Jaha, är då den här yttre bogen boven i dramat och lösningen på problemet? Troligtvis inte bara, men jag tror att vi kommer en bra bit på vägen om jag får till det :)

Inte från igår men var ju tvungen att ha någon bild...

Likes

Comments