Igår var det joggingdag för Salzas del. Hon har gått några hårda pass nu under förra veckan så igår passade vi på att bara jogga runt på stora mjuka linjer i rund och låg form. Jobbade på att bara få in ett fint flyt i traven med ytterbogen på plats samtidigt som jag bytte varv ofta. Lite knepigt att hela tiden få med den nya yttersidan i det nya varvet så att hennes bärighet bibehålls. Det blev ett kort pass men Salza verkade vara nöjd med att få ett lugnare pass. Idag blir det vila för hennes del så jag ska passa på att jobba ihop lite flex.

Likes

Comments

Ridpass, Salza, Utrustning

Nu har jag bestämt mig, jag kommer att köpa Childeric-sadeln jag beställde från Sadelmagasinet. Den passar Salza riktigt bra och jag sitter mycket bättre i den. Hon verkar riktigt nöjd och efter bara 4 ridpass i den känner jag att hon börjar kunna lyfta ryggen mer naturligt. Det blir bra det här!

Igår hade vi förresten ett riktigt super-ridpass! Jag fick tag på hennes ytterbog och vi hittade ett jättefint flyt i traven. Fick nosa lite på känslan av att hon med bibehållen bärighet genom ryggen började lyfta upp framdelen med ärlig framåtbjudning. Så härligt! Jag som nästan börjat ge upp och börjat tro att hon inte har några gångarter. Men igår fick jag en glimt av den fantastiska häst jag har. Får leva på den känslan och komma ihåg gårdagen de ridpassen när känslan fallerar och man börjar tvivla.

Likes

Comments

Övningar

Jag har mer och mer börjat inse hur viktigt skrittjobbet är med Salza. Om jag är noggrann redan i framskrittningen med hur jag placerar hennes kropp och att få henne lösgjord så sätter det lixom grunden för resten av ridpasset. Jag tycker däremot att det kan vara lite svårt att värma upp på måfå så jag är ett stort fan av övningar. I julklapp fick jag Hippsons ridövningsböcker av Monica, Simons mamma ( Tack!! De är verkligen superbra ). I en utav dem hittade jag två olika övningar i skritt som jag kombinerade och fick till en riktigt effektiv lösgörande övning till skrittuppvärmningen. Jag tänkte göra ett försök till att förklara den här:

Rid på en fyrkant om ca 16x16 meter. Varför just 16 meter är bara för att jag gillar när man inte kan ta stöd av väggen och då kan man rida innanför spåret hela övningen. Börja med att lägga en mindre volt i varje hörn av fyrkanten. Storleken på volten kan variera från häst till häst beroende på hur lösgjord den redan är. Det är jätteviktigt att hästen spårar hela tiden i volterna så gör den inte mindre än vad hästen klarar av. Jag brukar exempelvis börja på 5-metersvolter och minska dem successivt som Salza börjar lossna. När detta fungerar med böjningen i de små volterna och rakriktningen på raksidorna så utvecklar jag övningen till att rida öppna på två av sidorna (parallella) och sluta på de andra två. För mig fungerar detta verkligen då jag får koll på Salzas bogar och bakben och lär mig att placera henne utefter mina önskemål. Jag upplever även att detta hjälper mig mycket med samlingen på henne och redan från början så känns hon sen kvickare och mer lyhörd. Självklart gör jag övningen i båda varven.

Sedan jag började med att inleda varje ridpass med detta (i söndags) så har varje ridpass gett en superbra känsla. Vinnande koncept?

Likes

Comments

Utrustning

Som jag tidigare nämnt så har jag varit ute efter en Childeric DAC till Salza. Hittade en på Sadelmagasinet i rätt bomvidd och sits så den beställde jag hem på prov. Igår kom den! Åh så nyfiken jag var på att testa den. Igår var det ju dock onsdag och därmed markarbetesträning så det blev till att prova sadeln på ett lite annorlunda vis med bommar och små hinder. Summa summarum så låg den riktigt bra! Med en fårskinnspadd under så låg den helt still och Salza verkade faktiskt verkligen trivas i den. Hon jobbade på riktigt bra med ryggen och Sandra som höll i markarbetesträningen tyckte att det var stor skillnad på henne. Sen gjorde det ju inte direkt något att jag satt väldigt bra i den också. På ett naturligt sätt kom jag ner i tyngdpunkt i sadeln och kunde påverka Salza mycket lättare med vikthjälper. Ska rida i den några gånger till innan jag tar ett fullständigt beslut men man kan nog ganska säkert säga att jag har bestämt mig... Så nu blir jag nog med Childeric!

Bild lånad från Sadelmagasinet!

Likes

Comments

Camilla-träning, Ridpass, Salza

Igår var jag vid Camilla igen med Salza. Fick låna hennes Childeric DAC igen och den gled ingenting så nu ska jag se till att hitta en sådan till Salza. Träningsupplägget såg likadant ut som förra gången. Började med att rida fram i låg form och böja henne i sidorna sedan när vi var uppvärmda så gick vi in på volten och jobbade i trav med slutor. Detta för att verkligen få det yttre bakbenet inunder kroppen så att hon ska förflytta tyngdpunkten bakåt. Det kändes mycket bättre igår än förra gången och det tyckte Camilla med. Salza var mycket rörligare och kändes inte alls lika stel i vänstersidan. Superbra för då har veckans jobb gett resultat. Dock så kändes det fortfarande väldigt segt i början och jag fick jobba mycket för att bara hålla traven i rullning. Genombrottet kom dock när jag riktigt fick tag på ytterbogen. Salza har förmågan att gärna gå med den yttre bogen några meter utanför kroppen (eller det känns så i alla fall), det har blivit ett sätt för henne at komma undan för jag har haft svårt att riktigt få tag på henne då. Detta bidrar även till att jag inte upplever någon framåtbjudning. Om hästen är skev så kan den inte ärligt röra sig framåt med bärighet och när Salza skjuter ut den yttre bogen så är det precis detta som händer. När jag dock tillslut fick tag på den där bogen så blev det stor skillnad. Plötsligt ville hon röra sig framåt, jag behövde inte längre driva som en idiot i varje steg utan detta kom lixom av sig självt. Om jag däremot tappade bogen igen så tappade vi likaså framåtbjudningen. Camilla påminde mig om att jag måste se varje rörelse utefter hästens anatomi. Om jag ber henne om att utföra något som kroppen inte är förberedd på och ställd därefter, så är det inte konstigt att det misslyckas. Jag kan inte förvänta mig att en rörelse ska lyckas om jag inte rider henne dit.

På samma spår jobbade vi med bytena. Jag måste rida den yttre bogen mot den inre tygeln annars värjer hon sig mot ytterhjälperna i bytet och nästan kastar om galoppen. Bytena blev mycket bättre! Vi jobbade även med den förvända galoppen och här har jag verkligen något att jobba på. Jag vet inte om det var en bristande dagsform eller om hon började bli trött för den var verkligen bedrövlig. Riktigt så dålig brukar den förvända inte vara så det måste nästan ha varit något... Hur som helst så måste den jobbas med så det är vad vi ska pyssla med mycket framöver. Det är dessutom en väldigt bra övning för att få tag på bogarna.

Jaha, är då den här yttre bogen boven i dramat och lösningen på problemet? Troligtvis inte bara, men jag tror att vi kommer en bra bit på vägen om jag får till det :)

Inte från igår men var ju tvungen att ha någon bild...

Likes

Comments

Vardag

Hejsan!

Återigen måndag. Nyårshelgen har varit kort och har i stort sett känts som vilken 2-dagarshelg som helst. Jag har jobbat i stallet vid Camilla Ivarsson både lördag och söndag. Det har jag nog glömt att nämna här på bloggen; jag kommer att jobba helger vid Camilla framöver. Detta för att jag helt enkelt inte kan få nog av hästar och stall, inbiten hästnörd som jag är. Vi har ett upplägg som bygger på ett samarbete mellan henne och mig som ska hjälpa mig att komma vidare i ridningen och bli en bättre ryttare. Så hon hjälper mig (väldigt mycket) med min ridning och utbildning utav Salza mot att jag hjälper henne i stallet på helgerna. Jag trivs väldigt bra med det här upplägget då det gynnar både henne och mig. Så framtiden ser ljus ut!

Själva nyårsfirandet då... Ja i och med att det bara var jag och Simon i år så blev det en riktigt lugn nyår. Vi lagade lite extra god mat och sen så bänkade vi oss i soffan till film. Vid 10 blev vi dock så galet trötta så vi somnade i soffan. Väckarklockan var dock ställd på 23.10 så att vi inte skulle missa 12-slaget. Så när det var dags gick i ut på balkongen och kollade på fyrverkerierna. Sen gick vi och la oss igen... Haha, pensionärsvarning! Men det är okej när man jobbat hela dagen och sen skulle upp klockan 6 dagen efter för att jobba en dag till. Pappa retade oss en hel del dock för att vi somnade i soffan i stället för att festa på Nyår. Men så blir det ibland och det är inte mig emot. Jag spenderar hellre min tid i stallet än på klubben, Hälsningar en Inbiten Hästtjej som just nu är ganska så nöjd med livet!

Skippar gärna klackarna för det här!

Likes

Comments

Ridpass, Salza, Camilla-träning, Utrustning

Nu är det dags att börja om från början. För att komma vidare med Salza så måste jag verkligen lösa problemet med lösgjordheten, det är A & O från och med nu. Hon har alldeles för lätt för att bara bli hög i nacken samt släppa ryggen och bakbenen. Det här måste vi få bukt med nu och för att jag ska kunna reda ut problemet så behöver jag verktyg. Igår så åkte jag därför till Camilla Ivarsson som kommer att hjälpa mig med detta. Vi började dock med att prova sadlar på henne. Eller, vi provade bara en sadel och den satt så pass bra så vi bestämde att jag skulle provrida i den, en Childeric DAC som jag fick låna av Camilla. Den var gudomligt skön att rida i och jag märkte direkt skillnad på Salza som genast slappnade av mera. Ganska självklart egentligen för hon fick helt plötsligt plats. Detta blev bara ännu ett kvitto på att jag verkligen behöver en ny sadel. Jag ska få provrida i den på måndag igen och känns det då fortfarande bra så ska jag försöka få tag på en sådan sadel begagnad till Salza.

Nu åter till lektionen: Vi började med att rida mycket mycket övergångar mellan trav och skritt, i låg form med välvd överlinje, där jag skulle fokusera på att jag själv skulle vara kvick i mina hjälper så att detta skulle smitta av sig på Salza. Sedan gick vi över till att jobba henne i trav på en 8-meters volt i en sluta. Låter kanske lätt med tusan vad svårt det var! Anledningen till denna övning var att få Salza att börja jobba med sitt yttre bakben inunder kroppen för att kunna börja förflytta vikten bakåt. Det krävdes dock otroligt mycket teknikridning utav mig och jag märkte verkligen att det är något som jag måste jobba med. Den där ridningen som ger otroligt stora skillnader utav så små hjälper som att exempelvis vrida om handleden någon centimeter. Och sen var det ju det här med koordinationen... Halvhalter på yttertygel, ställa i nacken inåt med ledande innertygel, ytterskänkel ska placera bakdelen och samtidigt se till att bogen leder vägen medans innerskänkeln ska forma och runda innersidan. Jag måste verkligen jobba på att separera mina hjälper och samtidigt få dem att samverka. Det här är verkligen som att börja om på nytt.. Camilla sa också det att det kommer kännas som att vi går bakåt ett tag nu framöver innan vi har hittat de nya knapparna som kommer att göra att Salza får en ärlig framåtbjudning, lösgjordhet och bärighet. Det är ju precis det vi vill åt så nu lägger jag min och Salzas utveckling och utbildning i Camillas händer!

I slutet på lektionen stötte vi däremot på ett stort problem som jag direkt måste ta tag i: Salza han inte böja halsen till vänster ordentligt. Hon lägger bara mest huvudet på sned och viker nosen åt vänster. Detta beror på att hon har en stel "klump" (muskel) framme vid nacken som är i vägen för henne . Så ikväll står det ingen ridning på schemat utan bara massage och stretching. Detta tillsammans med att jobba mycket med böjningen i sidorna är min hemläxa.

Likes

Comments

Back from the dead! Eller alltså...

Jag har varit otroligt inaktiv de senaste veckorna. Detta har en ganska enkel förklaring och den heter influensa! Hela förra veckan så låg jag nerbäddad i soffan med 39 graders feber, hosta och ont i kroppen. Usch och fy! Med tanke på att jag i princip inte gjorde annat än att sova, så fanns det helt enkelt ingenting att skriva om. Vi tog oss i alla fall över till Gotland för att fira jul med familjen. Det var mysigt att komma hem ett tag och umgås. Mycket gos med hundarna blev det också. I söndags var jag nere vid mamma och hälsade på. Passade även på att gosa med Mercedes och kolla till Magen. Hon är i 6:e månaden nu och det börjar verkligen synas! Åh, vad jag längtar tills den lille kläcks...

Vi åkte tillbaka till Skåne i måndags och sen dess har vardagen rullat på igen. Simon är ledig denna vecka (lyx!) medans jag jobbar. På stallfronten är det återigen full rulle. Salza har vilat över jul så nu ska vi sätta igång igen. Igår var jag iväg till Camilla med henne men mer om det kommer i ett eget inlägg.

Kort uppdatering blev det men nu kallar jobbet på mig igen. Vi hörs!

Vovve-selfiesar på Julafton!

Kolla på Magen!! Wow!

Likes

Comments

Salza, Tävling

Vi tog oss iväg till tävlingen på Flyinge igår och red en Msv B:2. Salza kändes faktiskt riktigt fin på framridningen, mjuk och kvick. Som alltid behöver hon bli rundare över ryggen så det jobbade vi mycket med och tillslut tycker jag ändå att jag fick henne fin. Direkt när vi kom in på banan så spände hon dock till och blev alldeles för hög i nacken. Hon blev över tygeln i halterna för att hon skulle kolla på allt runt omkring och på kortsidan innan första öppnan så blev hon lite ostadig i formen. Själva rörelserna gjorde hon bra och ganska okomplicerat, diagonalslutorna var nog de bästa vi gjort rent tekniskt. Synd bara att hon blev så hög och spänd i nacken och tro mig jag försökte men jag fick verkligen inte till rundheten i henne. Det positiva var dock att jag kände att vi hittade framåtbjudningen, på det planet så kändes det riktigt bra.

Resultatet blev 63,9% och i stunden kändes det lite snålt men nu i efterhand när jag har kollat på filmen så kanske det ändå var rimligt..(?) Hon blev alldeles för spänd och självklart drar det ner på lösgjordheten som ska genomsyra hela programmet. Trots detta är jag faktiskt nöjd. Om man jämför med hur det har känts senaste veckorna fram till, ja, senast i tisdags, så kändes det bra. Jag tror att vi är på rätt väg i alla fall och med tränarhjälp så tror jag att vi kan få bukt på det här med lösgjordheten. Jag längtar efter en gummibands-Salza! Och det ska vi se till att fixa nu under de närmsta månaderna.

Likes

Comments

Ridpass, Salza, Camilla-träning

Igår kväll åkte jag med Salza till Camilla Ivarsson för att få hjälp inför dagens tävling. Som jag skrev igår att jag skulle, så lade jag på en fårskinnspadd under sadeln och det blev stor skillnad! Salza kändes riktigt fin redan från första stund, rörlig och eftergiven. Jag kunde reglera och variera både form, takt och tempo. När jag ridit fram började Camilla att hjälpa mig. Vi började att kolla på öppnorna som kändes helt okej, det tyckte Camilla också så de la vi inte mer krut på. Diagonalslutorna däremot... suck! De var bedrövliga! Salza tvärade alldeles för mycket, tappade linjen och kom med bakdelen före. Där fick jag jättebra hjälp av Camilla. Hon förklarade att jag skulle rida diagonalslutan med hjälper som i en öppna fast med svag krökning i ländryggen;

- Förbereda rundningen i kroppen innan, tänk att man rundar en stor Ek, se till att hon är rundad i innersidan för innerskänkeln.
- Påbörja en öppna två-tre steg längs med långsidan.
- Placera vikten inåt samtidigt som man håller ihop på yttertygeln. Styr in på diagonalen i bibehållen öppna och runda lite i ländryggen. Innerskänkeln och yttertygeln ser till att linjen hålls.
- Fortsätt diagonalslutan i en öppna fram till punkten.

Ett försök till förklaring... Hur som helst så blev det en enorm skillnad!! Nu kunde vi faktiskt rida en korrekt diagonalsluta och samtidigt hålla linjen.

Vi kollade lite på bytena också där Camilla snabbt konstaterade att jag måste flytta bogen innan bytet för att hon ska få plats. Speciellt i bytet till höger. Där vill hon lätt stanna upp lite i bytet och kastar sig nästan till höger. Om jag här flyttade in högerbogen till vänster in i kroppen så blev innersidan fri och hon fick plats att byta i balans. Stor skillnad!

Utöver tävlingsslipningen så jobbade vi mycket med att få henne lösgjord. Salza vill lätt bli lite hög i nacken och kniper till i ryggen. Inte att föredra och det här är något vi kommer jobba mycket med framöver. Vi måste helt enkelt plocka isär pusslet bit för bit för att sedan sätta ihop det igen. Gör om gör rätt!

Väldigt givande träning!Självklart glömde jag åter att fota oss så jag bjuder på en favorit i repris istället!

Likes

Comments