Jag tänkte ge mig in i det känsliga ämnet kraftfoder... jag har läst flera artiklar som tar upp ämnet där forskning visar att långt ifrån alla hästar behöver denna typ av komplement.

De flesta av oss hästmänniskor vet om att hästen i det fria betar större delen av dygnet. Trots detta fodrar vi i omgångar vilket gör att hästens tarmar inte får arbeta som de ska. Hippologen Christoffer skriver på Hippson att vi gör saker som känns bra för oss själva utan att egentligen reflektera över vad som faktiskt är bra för hästen. Ger vi kraftfoder för att det känns dumt att bara ge hö? Kanske vill vi bara skämma bort våra hästar? Han menar att de flesta hobbyhästarna skulle klara sig utan kraftfoder och jag är beredd att hålla med honom.

Det har gjorts forskning på om kraftfoder gör skillnad i hästens prestation och det har visat sig inte göra det. Varför fortsätter vi då att ge en massa onödigt och dyrt foder när det är fastställt att det inte behövs? Självklart tycker jag att man kan ge mineraler vid behov men varför överdriva och dessutom kasta pengarna i sjön när det gott och väl räcker med hö? Kanske kan man ge lite havre eller liknande som godis istället för att minska ner på hömängden och ersätta med kraft?

Vet ni förresten om att en större mängd kraftfoder tillsammans med en mindre mängd grovfoder(hö) kan öka risken för bland annat fetma, magsår, fång, kolik och krubbitning? Dessutom gör det att hästarna får mer mjölksyra under träning!

Artiklar och liknande om denna typ av forskning finns lite överallt men här har ni några länkar:
Länk 1
Länk 2
Länk 3
L
änk 4
Länk 5

Vad tycker ni?

Jag ger själv min häst ett kilo havre om dagen men egentligen behövs det nog inte... Jag har alltid tyckt att det bästa är att se tillbaka på det naturliga beteendet hos hästen och utgå från det. 
Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej på er! Tänkte att ni kanske vill se lite hur jag rider så lägger in en liten video här från min youtube-kanal (som ni hittar här). Denna filmen är med mig och förra hästen vi hade (Cairona) men som numera ägs av en duktig veterinär. Har ingen ny film att visa er nu så ni får nöja er med denna så länge, kommer fler filmer allteftersom Dane kommer igång ordentligt. 

Likes

Comments

​Benskydden till vänster är i en snygg kornblå färg från Showmaster. De är i storlek Full och är i fint men använt skick. För dessa vill jag ha 300kr (plus frakt).

Benskydden till höger är från Lami-cell i storlek L. De är i fint men använt skick och jag vill ha 400kr för dem (plus frakt).

Kommentera här eller skicka ett mail om du är intresserad!

Likes

Comments

​Igår efter att jag vart i stallet och ridit Dane åkte jag och provred denna fina häst. Tjejen som äger henne ville ha en medryttare så jag hörde av mig, provred och ska nu rida denna dam ibland. Hästen som kallas för Sigrid är ett fuxsto på 7 år. Jag gillade henne mycket, hon hade energi, personlighet och var lite busig. Precis som det ska vara haha!

Likes

Comments

Hej och välkomna till min hästblogg!
Här kommer ni få ta del av min vardag i stallet, tips, bilder, filmer och mycket annat. Kom gärna med förslag på saker ni vill se här i bloggen så ska jag nog ta och lösa det!

Vår (min och mammas) fina häst heter Dane och är ett sto på 6 år. Hon är en hannoveranare från Tyskland och vi köpte henne i Skåne för lite mer än ett halvår sedan. När vi köpte henne var hon inte igång och knappt heller inriden så vi har därför ridit in henne själva och har tänkt utbilda henne minst till medelsvår i dressyr och LA i hoppning. Skulle även vilja testa på lite terräng vilket jag hoppas vi kan göra nästa år.

Vi har hästen i ett stall utanför Borås fem minuters skrittväg från Viktoria Carlerbäcks anläggning och det är där vi rider, antingen i manegen eller i paddocken!

Jag hoppas ni gillar min blogg och att ni kikar in ibland!

Likes

Comments